Antibiotici za furunkulozu - popis najučinkovitijih lijekova

Antibiotici u gnojnoj kirurgiji odavno su nužni i osnovni tretman. Načini njihovog unošenja u tijelo su različiti. Postoje sredstva za lokalnu primjenu u obliku masti, gelova, otopina, postoje kapsule i tablete, možete ih unijeti intramuskularno, intravenozno, pa čak i u čepićima. Antibiotici za vrije i vrije (što je ista stvar) mogu biti u bilo kojoj od ovih skupina - sve ovisi o stupnju i težini procesa, dobi pacijenta, popratnoj patologiji.

Svaki pacijent s furunculozom želi koristiti antibiotik koji "definitivno pomaže". Očito je da će liječnik pomoći u odabiru koje će antibiotike piti uz vrije. Pacijenti su svojim neopreznim odnosom prema tim najjačim farmakološkim agensima, neovlaštenom primjenom zbog njihove dostupnosti u ljekarnama, dugotrajnog nepridržavanja tečajeva tretmana doveli do otpornosti mikroba na liječenje s jedne strane i senzibilizacije ljudskog tijela s druge strane.

Unatoč tome, liječnik ima način pronaći učinkoviti antibiotik za vrijede na tijelu i licu. Da biste to učinili, morate napraviti bakterijsku kulturu gnojnog iscjetka i odrediti osjetljivost patogena na čitav spektar antibiotika.

Uzroci furunculoze

Mnogo je razloga za bolest s uobičajenim oblikom vrenja na određenom području ljudskog tijela. Raznolikost vanjskih i unutarnjih čimbenika rizika stvara povoljne uvjete za prijelaz u patogeni oblik za glavnog uzročnika furunkuloze - Staphylococcus aureus. 97-98% svih slučajeva furunculoze svoju pojavu duguje njemu. Zbog toga se bakterijska kultura ne radi za sve, već se provodi u nedostatku rezultata terapije..

2-3% uzroka pripisuje se drugim patogenima. Među njima:

 • beta-hemolitički streptokok;
 • pseudomonada;
 • epidermalni stafilokok;
 • mikobakterija;
 • gljivice.

Prema mehanizmu djelovanja na uzročnika, antibiotici se dijele na:

 • baktericidno;
 • bakteriostatski.

Temeljna razlika među njima je ta što baktericidni antibiotici uzrokuju smrt mikrobnih stanica, dok bakteriostatski antibiotici suzbijaju njihovu reprodukciju u tijelu pacijenta..

Baktericidni uključuju:

 • beta - laktami (penicilin, amoksicilin);
 • fluorokinoloni (ciprofloksacin);
 • aminoglikozidi (kanamicin).
 • tetraciklinska skupina;
 • kloramfenikol.

Pri odabiru antibiotika za furunkulozu, koji učinkovito utječe na patogen, prednost je antibioticima širokog spektra. To znači da je lijek aktivan protiv nekoliko vrsta mikroorganizama (ciprofloksacin).

U nastavku se razmatraju glavne podskupine antibiotika za vrije i vrije..

Podskupina makrolida

Lijekovi iz ove skupine dijele se na prirodne (eritromicin) i polusintetičke (azitromicin).

Opće karakteristike podskupine:

 • bakteriostatika;
 • aktivan protiv stafilokoka i streptokoka, kao i klamidije;
 • koncentrirana u tkivima višim nego u plazmi;
 • slabo otrovno;
 • nema unakrsne alergije na peniciline.

Prvi predstavnik makrolida je eritromicin. Minimalne nuspojave čine ga jednim od najsigurnijih antibiotika. Mogu se javiti dispeptični poremećaji i pilorospazam u novorođenčadi, alergijske reakcije.

 • tablete;
 • mast;
 • bočice s praškom za razrjeđivanje i intravensku infuziju.

Među indikacijama za uporabu zabilježene su infekcije kože i mekih tkiva, što potvrđuje valjanost primjene eritromicina za furunkulozu.

Azitromicin je poznatiji pod trgovačkim nazivom Sumamed. Azitrox je također Azitromicin.

Ima nekoliko prednosti u odnosu na eritromicin:

 • maksimalno nakupljanje svih makrolida u tkivima;
 • poluživot je duži, što znači da možete smanjiti broj doza na 1 put dnevno, a kurs na 5-7 dana;
 • veća tolerancija.

Kombinacija azitromicina s laktulozom naziva se azitromicin Eco ili Ecomed.

Postoje kapsule. tablete, sirup i prašak za pripremu suspenzije. Ne ubrizgava se u venu i u mišić.

Macropen je polusintetski makrolid s poboljšanom farmakokinetikom. Posebno značenje dobiva jer je aktivan protiv stafilokoka otpornih na druge makrolide.

Dostupno u obliku tableta i praška za suspenziju.

Podskupina penicilina

Penicilin je rodonačelnik cijele skupine antibiotika. Od otkrića A. Fleminga četrdesetih godina prošlog stoljeća na tržište su ušle stotine novih, aktivnijih i sigurnijih lijekova..

Prema modernoj klasifikaciji, penicilini su beta-laktamazni antibiotici. Poremećaj sinteze stanične stijenke bakterija opći je mehanizam djelovanja ove podskupine.

U podskupini se razlikuju prirodni (penicilin) ​​i polusintetički, koji se pak dijele na:

 • antistafilokokni (oksacilin);
 • prošireni spektar (ampicilin, amoksicilin);
 • zaštićen inhibitorima (Amoxiclav);
 • kombinirano (Ampiox)

Produljeni penicilini - Bicilini.

Postoje antipseudomonalni penicilini, ali oni nisu primjenjivi na furunculozu.

Opća svojstva podskupine:

 • baktericidno djelovanje;
 • unakrsna alergija unutar podskupine;
 • širok raspon doza;
 • niska toksičnost.

Stafilokoki su razvili rezistenciju na ovu podskupinu zbog proizvodnje enzima beta-laktamaze koji mogu uništiti antibiotike.

Penicilin je prirodni rodonačelnik, ali lijekovi se nazivaju Benzilpenicilin (kalijeva i natrijeva sol). Ovi se antibiotici ne koriste u liječenju furunculoze..

Augmentin, Ekoklav i Medoklav sorte su po trgovačkom nazivu. U srcu svakog od njih je polusintetski Amoksicilin i klavulanska kiselina. Dodavanjem u amoksicilin bilo je moguće vezati i inhibirati beta-laktamaze koje stvara stafilokok, a time i spriječiti mikrobe da stvaraju rezistenciju na lijek. Antibiotici - amoksiklavi su vrlo učinkoviti za vrije.

Ekoklav i Medoklav dostupni su u obliku tableta različitih doza. Ovi antibiotici u tabletama lijekovi su izbora za furunkulozu.

Augmentin se prodaje u obliku tableta s produljenim oslobađanjem i praška za pripremu suspenzije ili otopine za parenteralnu primjenu.

Oxamp se odnosi na kombinirane antibiotike, a sastoji se od ampicilina i oksacilina. Aktivan je protiv stafilokoka i koristi se u liječenju infekcija kože i mekih tkiva. Tablete su dostupne u produljenom obliku, možete propisati suspenziju ili parenteralnu primjenu.

Podskupina cefalosporina

Cefalosporini po svom podrijetlu i djelovanju također pripadaju inhibitorima beta-laktamaze, poput penicilina.

U ovoj podskupini postoje 4 generacije antibiotika. Kako generacija raste, spektar antimikrobnog djelovanja cefalosporina se širi.

Opće karakteristike podskupine:

 • baktericidna priroda djelovanja na mikrobnu stanicu;
 • širok spektar aktivnosti;
 • unakrsna alergija na antibiotike beta-laktame;
 • niska toksičnost.

Cefazolin i Cefalexin predstavnici su prve generacije cefalosporina. U usporedbi sa sljedećim generacijama, inferiorni su u pogledu spektra djelovanja od lijekova četvrte generacije., Ali zadržavaju. Među njima postoje i razlike.

Parenteralni antibiotik Cefazolin aktivniji je od cefaleksina, proizvedenog u tabletama. Prva generacija antibiotika ove podskupine nije dovoljno učinkovit lijek za liječenje komplicirane furunkuloze, ali u lakšim oblicima dopušteno je liječenje vrenja tabletama ili kapsulama antibiotika za unutarnju primjenu.

Cefuroxime Cefuroxime axetil pripada drugoj generaciji oralnih cefalosporina. Oni imaju izraženiji učinak na gonokoke, ali u liječenju infekcija kože i potkožnog tkiva njihovo je imenovanje opravdano.

Ceftriaxone i Cefotaxime su treća generacija. Nisu namijenjeni uzimanju kroz usta, daju se parenteralno. Mogu se propisati za teške oblike kronične furunkuloze i septičke komplikacije..

Cefepim je cefalosporin četvrte generacije. Primjenjuje se parenteralno za ozbiljne mješovite infekcije sa složenim oblicima rezistencije.

Rezimirajući obrazloženje za uporabu podskupine cefalosporina za furunkulozu, može se primijetiti da je odraslima preporučljivo preporučiti tablete cefaleksina u dozi od 2 do 4 grama dnevno..

Podskupina fluorokinolona

Ciprofloksacin, kinolon druge generacije, indiciran je za liječenje infekcija kože i mekih tkiva različite težine. Smatra se da je "zlatni standard" među ovom podskupinom..

Ima baktericidni učinak na razne mikroorganizme, uključujući gram-pozitivnu kokalnu floru, koja uključuje stafilokok.

Među velikim brojem nuspojava potrebno je napomenuti negativan utjecaj na razvoj hrskavičnog tkiva rastućeg tijela, stoga je imenovanje trudnica i dojilja kontraindicirano. Djeca se dodjeljuju samo u posebnim slučajevima.

Povećana tjelesna aktivnost tijekom uzimanja Ciprofloksacina može izazvati puknuće tetiva i ligamenata.

Još jedna važna stvar koju treba imati na umu prilikom liječenja furunculoze ovim antibiotikom. Uzimanje ciprofloksacina zajedno sa skupinom nesteroidnih protuupalnih lijekova povećava neurotoksičnost, moguć je razvoj napadaja.

Oblik izdanja: tablete, ampule za parenteralnu primjenu i kapi za oči.

Lokalni antibiotici za furunculozu

U liječenju bilo kojeg vrenja ne može se učiniti bez imenovanja antibakterijskih masti. Svrha je boriti se protiv zaraznog agensa u rani, ublažiti upalne reakcije, očistiti ranu i ubrzati zacjeljivanje.

Levomekol je jedna od najčešće korištenih masti. U središtu su 2 komponente:

 • kloramfenikol (poznati levomicetin);
 • jetiluracil.

Antibiotik djeluje baktericidno ubijajući infekciju u rani. Dodatak metiluracilom pojačava lokalni imunitet i pospješuje regeneraciju.

Struktura masti je takva da joj omogućuje prodor duboko u tkiva bez uništavanja bioloških membrana..

Prednost masti je što je u stanju uništiti nekoliko vrsta mikroorganizama, također činjenica da nema kontraindikacija, s izuzetkom individualne netolerancije.

Uz vrije, namaže se na zahvaćeno područje ili se stavi ubrus namočen u Levomekol. Zatvorite vrh ljepljivom žbukom. Zavoj se mijenja 1-2 puta dnevno.

Sintomicin liniment je mast na bazi antibiotika kloramfenikola. Razlika između masti i linimenta (postoji i sintomicin mast) je u drugoj osnovi. Mast je stvorena na masnoj osnovi, liniment - na vodenoj osnovi.

Način upotrebe masti za furunculozu jednak je onome kod Levomekola.

Levometil je isti Levomekol drugog proizvođača.

Netran - čudno, ali ovo je isti Levomekol, s istim kloramfenikolom i metiluracilom.

Levomekol je, sa svim svojim prednostima, mast za povlačenje s antibiotikom za vrije.

Antibiotici za furunculozu u djece

Dikloksacilin - polusintetik iz podskupine penicilina, pripada uskom spektru antibiotika. Cilja na Staphylococcus aureus i stoga je koristan za liječenje vrenja i drugih infekcija kože. Postoji unakrsna netolerancija s penicilinima i ciklosporinima.

Za djecu je najprihvatljiviji oblik oslobađanja u obliku suspenzije. To omogućuje izračun doze za dijete ovisno o tjelesnoj težini..

Vankomicin je antibiotik koji je aktivan protiv zlatnog stafilokoka, ali namijenjen je liječenju infekcija u gastrointestinalnom traktu. Loše se apsorbira u krvotok i nema sistemski učinak, stoga je njegovo imenovanje s furunculozom neopravdano.

Eritromicin - učinkovit u liječenju furunculoze, dozira se ovisno o težini, dobi i težini bolesti. Starijoj djeci mogu se davati tablete; ako je teško progutati, primjenjuje se suspenzija.

Antibiotici protiv navrata na licu

Značajka vrenja na licu je potreba da se antibiotici koriste ne samo lokalno u obliku masti, već i sistemsko djelovanje. To je zbog neposredne blizine mozga i velikih žila..

Ciprolet je isti kao Ciprofloksacin, podskupina fluorokinolona. Jedna od njegovih prednosti je polagani razvoj mikrobne rezistencije na njegovo uvođenje. Brzo se i dobro apsorbira, prodire u tkiva. Lako se podnosi. Nije propisano za trudnice, dojilje, djecu i adolescente.

U odraslih doza je 1 gram dnevno u 2 podijeljene doze. Mora se imati na umu da prijem Tsiproleta ometa koncentraciju, pa morate biti oprezni u vožnji automobila.

Sumamed je jednostavan za upotrebu. Pakiranje sadrži 3 tablete, koje se moraju popiti za 3 dana, jednu dnevno.

Doksiciklin je polusintetski antibiotik iz podskupine tetraciklina. Široki spektar djelovanja blokira sintezu proteina u mikrobnoj stanici. Kontraindicirano u djece mlađe od 8 godina, trudnica iz 2. tromjesečja, dojilja i s teškim oboljenjem jetre. Recepcija oralna i parenteralna.

Prevencija furunculoze

Ako govorimo o prevenciji furunculoze antibioticima, onda možete dati ovaj savjet. Ako se na mjestu abrazije, abrazije ili rane pojave iritacija, peckanje, lagani svrbež i crvenilo, tretirajte područje kože antiseptikom, namažite antibakterijskom mašću, stavite zavoj. To će spriječiti proces generalizacije infekcije..

Pregled lijekova za liječenje vrenja

Liječenje furunculoze lijekovima općeg sistemskog djelovanja provodi se prema liječničkom receptu. Samo lokalni lijekovi koji potiču sazrijevanje apscesa dopušteni su samostalno: ihtioolna mast ili linnež Višnevskog.

Svrha liječenja furunculoze lijekovima je suzbijanje aktivnosti stafilokoka, zaustavljanje gnojnog procesa, regeneracija kože u kratkom vremenu i poboljšanje imunološke obrane tijela pacijenta.

Oblici lijekova za furunkulozu

Za liječenje furunculoze koriste se različiti oblici doziranja lijekova. Njih odabire liječnik, ovisno o mjestu apscesa, težini upalnog procesa, prisutnosti dodatnih simptoma i kroničnih bolesti kod pacijenta..

 1. Injekcije antibiotika - propisane za opsežne gnojne procese, s lokalizacijom vrenja na teško dostupnim mjestima, poput ušnog kanala. Injekcijski oblik liječenja opravdan je kada temperatura poraste u pozadini bolesti, višestrukih lezija folikula dlake, komplikacija nakon operacije.
 2. Injekcije vitamina, imunostimulansa - prikazane u fazi oporavka radi ispravljanja zaštitnih funkcija tijela, sprječavanja recidiva.
 3. Prokuhajte tablete - uzimaju se u svim fazama razvoja vrenja. To su lijekovi za suzbijanje infekcije. Oblik doziranja indiciran je za jednokratno vrije, u odsustvu komplikacija, vrućice i zadovoljavajućeg općeg stanja. Tijekom razdoblja oporavka prikazani su vitamini, imunomodulatori u obliku tableta, kapsula.
 4. Kapi - kod ječma, meibomitisa, otitis externa, koji su čirevi. Lijekovi se kapaju u oba oka, čak i ako se na jednom razvije upala. Sprječava širenje patogene flore i sekundarne infekcije. S furunulom u ušnom kanalu, preporučuje se uporaba složenih pripravaka s antibakterijskom tvari i anestetikom. Na primjer, Otipax.
 5. Masti - koriste se za ubrzavanje sazrijevanja vrenja, zacjeljivanje rana nakon uklanjanja gnojno-nekrotične šipke. Lijekovi su indicirani u svim fazama upalnog procesa. Koriste se za lokaliziranje vrenja na tijelu, udovima, vlasištu, genitalijama u međici.
 6. Prašci - prikazani u fazi epitelizacije rane. To su lokalni antibiotici i antiseptici.
 7. Rješenja - najčešće su to antiseptički lijekovi. Koristi se za liječenje u svim fazama gnojno-nekrotičnog procesa.

Pregled popularnih lijekova za vrije

U liječenju upale kože koriste se lijekovi različitih farmaceutskih skupina s raznolikim mehanizmom djelovanja..

Da biste pronašli učinkovitu, bolje je konzultirati se sa stručnjakom. Liječnik će isključiti bolesti koje su slične u smislu znakova. Potrebno je utvrditi uzrok upale, podvrgnuti se pregledu, uzeti krvni test. U protivnom će se kuhati ponovno pojaviti..

Protuupalno

Sustavni protuupalni lijekovi uključuju lijekove iz skupine NSAID. Ne koriste se kao glavna terapija - nisu u stanju suzbiti stafilokokus aureus. Furunculoza je praćena bolovima, vrućicom. Opravdana je primjena nesteroidnih protuupalnih lijekova.

Što se može koristiti za liječenje vrenja:

 • lijek aspirin;
 • Nise;
 • Ibuprofen;
 • Diklofenak;
 • Meloksikam.

Prikazana je svrha lokalnih sredstava za sazrijevanje vrenja. Izrađene su u obliku masti. Ti su lijekovi:

 1. Liniment Vishnevskog temelji se na brezinom katranu, kseroformu i ricinusovom ulju. Djeluje protuupalno, potiče regeneraciju kože. Minus - izražen neugodan miris.
 2. Ihtiolova mast - djeluje baktericidno, smanjuje ozbiljnost sindroma boli, ubrzava sazrijevanje i istezanje gnoja, nekrotična jezgra.

Lijekovi se nanose ispod zavoja 2-3 puta dnevno. Nakon probijanja sadržaja vrenja, oni se ne koriste..

Antibiotici

Prikazano u liječenju višestrukih vrenja, prisutnosti komplikacija, vrućice i opće slabosti. Skupni lijekovi propisani su za česte recidive bolesti. Uz neučinkovitost liječenja širokim spektrom djelovanja, prikazani su testovi za identificiranje patogena i određivanje osjetljivosti na antibiotike.

Za lokalno liječenje koriste se masti s antimikrobnim tvarima. Propisuju se nakon otvaranja čira kako bi se spriječila sekundarna infekcija rane. Režim doziranja i režim liječenja određuje liječnik..

Sistemski lijekovi:

 • Doksiciklin je tetraciklinski antibiotik. Uzmite 2 tablete prvi dan, zatim 1 tijekom 8 dana;
 • Cefalosporini - u obliku injekcije ili tablete (Cefuroxime, Ceftazidime, Cefodox) - tečaj od 5-7 dana;
 • makrolidi - Azitromicin, Alaritromicin - tečaj od 3-5 dana.

Za vanjsku obradu rane nakon uklanjanja gnojnih masa vrenja u složenom liječenju koriste se antibiotske masti, oblici doziranja u prahu.

 • Tetraciklinska mast - aktivna protiv različitih sojeva stafilokoka koji uzrokuju furukulozu. Koristi se u oftalmologiji za liječenje zaraznih bolesti očiju, s ječmom, meibomitisom;
 • Baneocin je složeno sredstvo temeljeno na antibiotiku i antimikotiku. Prašak za liječenje rana. Koristi se nakon probijanja vrenja za suzbijanje patogene flore, sprječavanje sekundarne infekcije;
 • Levomekol je mast na bazi levomicetina. Ukazuje se nakon proboja vrenja za sprečavanje sekundarne infekcije, suzbijanje stafilokoka, poticanje reparativnih procesa.

Hormonalno

Takvi se lijekovi ne koriste u liječenju vrenja uzrokovanih stafilokokom. Kortikosteroidni hormoni prigušuju upalni proces, ali ne suzbijaju patogenu floru.

Lijekovi su indicirani samo za furunculozu uzrokovanu neravnotežom u proizvodnji vlastitih hormona u tijelu. Oralno liječenje ovim lijekovima pomaže u normalizaciji proizvodnje sebuma, uskraćujući patogenu povoljne uvjete za reprodukciju. Češće se steroidi koriste za akne, seboreju, a ne za furunculozu.

Vitamini

Vitamini se propisuju kao dio složenog liječenja lijekovima koji djeluju na čitav sustav. Omogućuje zaustavljanje prehrambenih nedostataka, poboljšava imunološku obranu tijela. Bilo koji kompleks koji sadrži:

 • askorbinska kiselina - jača krvne žile, povećava imunitet, potiče zacjeljivanje rana;
 • vitamin E - pomaže u normalizaciji hormonalne razine u vrenju, sudjeluje u metabolizmu retinola;
 • vitamin A - potiče regeneraciju kože.

Ostalo

Ostali lijekovi za duboko vrenje su pripravci za lokalno liječenje vrenja prije i nakon stvaranja infiltrata, bakteriofagi i imunomodulatori.

Lokalni pripravci koriste se u svim fazama liječenja. To uključuje:

 • jodna otopina;
 • briljantno zelena;
 • dimeksid - u razrjeđenju 1:10 i 1: 5;
 • betadin - na bazi povidon joda;
 • miramistin;
 • alkoholna otopina salicilne kiseline;
 • fukorcin;
 • otopina furacilina;
 • klorheksidin;
 • Vinylin - u čistom obliku ili u razrjeđenju 1: 5 s uljem breskve za obloge;
 • klorofilipt;
 • raspršite vodikov peroksid.

Za suzbijanje stafilokoka koriste se pripravci za bakteriofage. Riječ je o virusima koji vrenjem uništavaju određene vrste patogene flore. Režim liječenja mora propisati liječnik.

 • polivalentni sekstafag ili piobakteriofag;
 • crijevo bakteriofaga;
 • stafilokokni bakteriofag.

Imunomodulatori su indicirani nakon ublažavanja akutnog procesa, suzbijanja stafilokoka koji je uzrokovao furunculozu. Liječnik može propisati:

 • Mmunal - tinktura ehinaceje - uzima se oralno u dužem toku;
 • Lactofiltrum - lijek za normalizaciju crijevne flore;
 • Likopid - zasnovan na GMDP-u - koristi se za liječenje kroničnih infekcija u odraslih;
 • Timalin je oblik injekcije izrađen na osnovi tkiva timusne žlijezde. Injekcije se koriste u pedijatrijskoj praksi i za odrasle pacijente.

Da li je moguće sagorijevati čireve

Liječenje antisepticima, uključujući pripravke koji sadrže alkohol, dopušteno je u prvoj fazi bolesti. To će eliminirati oštećenje susjednih folikula dlake..

Nakon otvaranja vrenja, zabranjeno je liječenje rane kauterizacijom agresivnim lijekovima. To će uzrokovati dodatne kemijske opekline tkiva, smanjiti brzinu regeneracije.

Korištenje vrućih predmeta je nepraktično. Mjesto upale nalazi se duboko u koži. Visoka temperatura uzrokovat će toplotne opekline, dodatne traume na koži u području prepona, na licu i ostalim dijelovima tijela. Neće štetiti patogenoj flori.

Zašto trebate posjetiti liječnika radi liječenja

Vrenje je benigna novotvorina. Ali posljedice samoliječenja mogu biti strašne. Samo liječnik može propisati ispravan lijek za furunkulozu..

Razlozi za kontaktiranje stručnjaka:

 • provesti sveobuhvatnu dijagnostiku;
 • utvrditi čimbenike koji pridonose razvoju vrenja;
 • provesti dodatna istraživanja, imenovati konzultacije sa srodnim stručnjacima;
 • propisivati ​​učinkovite lijekove;
 • kirurg - će secirati čir, očistiti folikul dlake, razgovarati o metodama njege rana, higijenskim metodama tijekom razdoblja rehabilitacije;

Samo-lijekovi mogu uzrokovati porast infekcije, postoji veliki rizik od komplikacija.

Istina o liječenju čireva (čira) antibioticima: 10 najboljih lijekova (mast, tablete, injekcije)

Furuncle je gnojni infiltrat koji se javlja u folikulu dlake zbog Staphylococcus aureus. Liječenje vrenja antibioticima poželjno je zbog bakterijske etiologije apscesa.

Međutim, antibiotska se terapija ne koristi uvijek i to samo onako kako je propisao liječnik (uz puno radno vrijeme). Oblik primjene lijekova i trajanje liječenja ovise o težini furunculoze i o dobi pacijenta.

Ovdje pročitajte što je to vrenje, a o glavnim metodama njegovog liječenja ovdje.

Izvedivost antibiotske terapije

Staphylococcus aureus je bakterija, a mikroorganizmi ove skupine osjetljivi su na antibiotike. Svaka osoba ima prag otpornosti na patogenu mikrofloru, ali nije uvijek moguće nositi se s infekcijom silama imuniteta.

Antibiotici su snažni i otrovni lijekovi s nuspojavama. Ubijaju patogenu i korisnu mikrofloru, koja je štetna za zdravlje. Stoga je uporaba ovih lijekova dopuštena samo prema uputama liječnika. Prije izdavanja recepta, stručnjak procjenjuje stanje pacijenta, moguće rizike od upotrebe antibiotika i zabrane njihove primjene.

Indikacije za uporabu antibakterijskih lijekova:

 1. Tjelesna temperatura iznad 38,5, glavobolja, slabost i osjećaj slabosti. Ovi znakovi ukazuju na opijenost uzrokovanu patogenom mikroflorom. Ako ne poduzmete mjere, visok je rizik od razvoja sepse (trovanja krvi) sa smrtnim ishodom. Ne možete riskirati, važno je povjeriti liječnicima.
 2. Više od jednog vrijenja na tijelu. Višestruki gnojni osipi znak su infekcije koja prodire u potkožno tkivo i limfne čvorove. Vrlo je opasno ako se vrenje nalaze na licu i vratu. S ovih mjesta infekcija može doći do moždanih ovojnica i dovesti do razvoja gnojnog meningitisa..
 3. Imunodeficijencija. Pojavljuje se zbog HIV-a, kroničnih bolesti, uzimanja imunosupresiva i nakon operacije. Antibiotici protiv čireva propisani su za sve imunokompromitirane bolesnike. Razlog je velika stopa zaraze. S smanjenim imunitetom, prijelaz u teške faze traje 12-36 sati.
 4. Ponavljajući tijek bolesti. Kad se vrije opet pojavljuju, liječnici sumnjaju na unutarnju infekciju, a ne na infekciju kroz kožu u folikulu dlake. Nemoguće je nositi se s patogenom mikroflorom koja se nastanila u tijelu bez antibiotika, a liječenje neće biti brzo.

U nekompliciranom tijeku bolesti nisu potrebni antibakterijski lijekovi bez recepta. Neki pacijenti ne odlaze liječniku, čekaju otvaranje vrenja i ispiranje rezultirajuće rane antisepticima. Ovaj je pristup opravdan ako nema vrućice, jake boli, slabosti i ponovljenog nagnječenja nakon izlaska vrele šipke..

Top 10 antibiotika protiv čireva: koje koristiti

Ne možete odabrati lijek bez osobne konzultacije s liječnikom. Ako se prekrši ova zabrana, postoji rizik od odabira lijeka na koji su bakterije otporne ili pogrešne doze, što će dovesti do razvoja superinfekcije. To je naziv postupka u kojem antibiotici, umjesto da se nose s bakterijskom infekcijom, daju joj "zeleno svjetlo" ignoriranjem i istodobno uništavanjem korisne mikroflore uz naknadno suzbijanje imuniteta.

Antibiotici za učinkovito liječenje furunculoze

Uzimanje antibiotika za furunkulozu dio je sveobuhvatnog liječenja koje je vrlo učinkovito. Antibakterijski lijekovi koriste se kada se na vratu ili glavi stvorio furuncle, jer je njegova blizina krvnim žilama opasna za ljude. Infektivni agensi mogu ući u mozak i izazvati komplikacije koje mogu biti fatalne.

Glavni razlog za razvoj furunculoze je Staphylococcus aureus, koji prodire u kožu. Ovaj se mikroorganizam krvotokom lako prenosi kroz organe i sustave, brzo stvarajući nova upalna žarišta. Curevi se javljaju u cijelom tijelu, ali najčešće su zahvaćeni pazuh, prepone, lice, prsa, leđa i vrat..

Značajke furunculoze

Među ljudima, furunkuloza ima drugačije ime - kuhati.

Bolest se odnosi na patologije gnojno-nekrotične prirode. Bolest započinje oštećenjem folikula dlake i okolnog vezivnog tkiva. Na mjestu budućeg vrenja najprije se formira upalni čvor koji okružuje folikul dlake.

Razvoj furunculoze posljedica je prodora stafilokokne infekcije u tijelo. Bolest je lako dijagnosticirati. Na koži se javlja dermatološka lezija. Prisutnost upalnog procesa otkriva se pomoću krvne pretrage i bakterijske kulture elemenata kože. U liječenju furunculoze uključen je dermatolog.

Simptomi furunculoze

Glavni simptom bolesti je manifestacija upalnog procesa. Na mjestu lezije koža postaje crvena, javlja se oteklina. Tada nastaje pustula s gnojnom glavom, koja laganim pritiskom počinje boljeti.

Bolest se najčešće razvija kod osoba koje imaju oslabljeni imunitet:

U prvoj fazi pojavljuje se gnojna tekućina u blizini folikula. Folikul dlake potpuno je uronjen u gnoj. Okolno tkivo postaje upaljeno, crvenilo i natečeno.

S vremenom upala prelazi u lojnu žlijezdu. Kao rezultat, postaje u obliku konusa, a vrh mu se uzdiže iznad ostatka površine kože. Na dodir se mjesto lezije osjeća kao čvrsti čvor u obliku konusa. Kao rezultat toga, pokušaj dodirivanja mjesta upale popraćen je bolovima..

Manifestacija vrenja na vratu ili licu popraćena je jakim edemom. Upalni infiltrat nakuplja se tijekom četiri dana. Kada se pritisne, gnojna tekućina ispušta se s vrha vrenja.

U prvoj fazi malo je gnojnog sadržaja. Daljnjim istiskivanjem pojavit će se gnojna šipka, što je prepoznatljiva značajka furunkuloze. Kada se štap izvadi iz rane, oslobodit će se mala količina gnoja pomiješana s krvlju.

Nakon što je štap odbijen, bolest će postupno popuštati. Simptomi će postupno nestajati, a rana će ostati na mjestu lezije. Neko vrijeme može sadržavati gnojnu tekućinu i nekrotične mase. Važno je održavati ranu čistom tijekom faze zacjeljivanja. Otvoreni čir treba tretirati antiseptičkim mastima kako bi se spriječilo da bolest pređe u kroničnu fazu.

Važno! Ako se na tijelu stvorilo jedno vrenje, tada možda nema znakova upale. U slučaju višestrukih lezija kod osobe, opće se stanje pogoršava, razina izvedbe se smanjuje.

Indikacije za uporabu antibiotika

Glavna i učinkovita metoda rješavanja čireva je uzimanje antibiotskih lijekova..

Dermatolog ih propisuje za liječenje u sljedećim slučajevima:

 1. Pacijent ima brojna žarišta upale.
 2. Većina vrenja nalazi se na vratu i glavi..
 3. Furunculosis je dao komplikacije, uslijed čega su se limfni čvorovi upalili.

Također, antibiotici su propisani za pacijente u kojih je bolest postala kronična. Uz ovu skupinu lijekova, pacijentu se propisuje unos imunostimulirajućih sredstava, vitaminskih kompleksa. S furunculozom su prikazani fizioterapijski postupci, dijetalna hrana.

Kontraindikacije

Uzimanje antibiotika zabranjeno je pod sljedećim uvjetima:

 1. Netolerancija na antibakterijske lijekove.
 2. Trudnoća i razdoblje dojenja.
 3. Dijagnosticirana bronhijalna astma.
 4. Bolesti jetre i bubrega.
 5. Crijevne bolesti.
 6. Gljivične lezije kože.
 7. Otvorena tuberkuloza.
 8. Problemi sa srcem i krvlju.

Furunculoza je bolest koju je zabranjeno liječiti samostalno. Samo dermatolog, nakon provedbe laboratorijskih testova, moći će postaviti točnu dijagnozu i započeti liječenje. Liječnik će na temelju individualnih karakteristika pacijenta odabrati doziranje i režim liječenja. Pri propisivanju terapije, on će uzeti u obzir kontraindikacije i spriječiti razvoj komplikacija.

Antibiotici za učinkovito liječenje furunculoze

Pravilnim liječenjem možete se riješiti vrenja za 10-15 dana. Najučinkovitija metoda rješavanja čireva je uzimanje lijekova koji spadaju u skupinu antibiotika..

Za terapiju dermatolog može propisati lijekove iz sljedećih podskupina:

 1. Penicilini su učinkoviti antibiotici koji ubijaju gram-pozitivne bakterije. Među sredstvima u ovoj kategoriji najpopularniji su Bicillin, Ampiox, Ampicillin, Amoxicillin.
 2. Cefalosporini su antibiotici koji se koriste za sprečavanje širenja infekcije i njezinog daljnjeg prodiranja u duboke slojeve tkiva. Najčešće se propisuju Cefuroxime, Cefazolin, Cefipim.
 3. Makrolidi - razlikuju se od prve dvije podskupine. Preporučuje se uzimati ih kada, kada vrije, osoba savlada vrućicu, povišenu temperaturu. Ovi lijekovi su u stanju zaustaviti upalni proces u kratkom vremenu i ne štetiti crijevnoj mikroflori. Antibiotike ove skupine treba koristiti s oprezom u bolesnika koji pate od bubrežne ili jetrene disfunkcije. Razlog leži u sposobnosti akumuliranja lijekova u tijelu. Među makrolidima najčešći su Macropen, Eritromicin, Azitromicin i Sumamed.

Antibiotik za liječenje furunculoze smije odabrati samo dermatolog. Kompleksna terapija uključuje upotrebu ljekovitih masti, injekcije i oralnu primjenu tableta.

Faze liječenja vrenja

Gnojne formacije liječe se u nekoliko faza pod nadzorom liječnika.

Nakon sazrijevanja apscesa treba ga otvoriti kirurški. Nikako se vrenje ne smije istiskivati ​​prstima. Postoji ogroman rizik od unošenja nove infekcije u ranu i nastanka komplikacija. Kirurg ubrizgava mjesto upale otopinom antibiotika s novokainom. Anestezija ublažava bol i zaustavlja razvoj gnojnog procesa.

Često ljudi odlaze liječnicima s onom fazom vrenja, kada je apsces već započeo, a upala je dovela do uništavanja susjednih tkiva. U tom će slučaju kirurg otvoriti apsces i potpuno očistiti gnoj. Otvorena rana tretirat će se antibakterijskom mašću i staviti sterilni zavoj.

U prisutnosti velikog broja ponavljajućih apscesa na glavi i vratu, liječnik propisuje tabletirane antibiotike: Lincomycin, Cefalexin, Amoxiclav, Fuzidin-sodium.

Upotreba antimikrobnih masti

Antibakterijske masti koriste se tijekom razdoblja otvaranja apscesa. Zavoj se namoči u mast i nanese na otvorenu ranu.

Među pripravcima masti često se propisuju Levomekol, Fucidin, Bactroban, Baneocin. Širok spektar djelovanja posjeduje tetraciklinska mast koja se koristi ne samo za liječenje vrenja.

Važno! Na vrenje se ne smije stavljati zagrijavajući oblog. Toplina ubrzava širenje gnojnog procesa, koji se može proširiti na susjedna tkiva. Također je zabranjeno vršiti pritisak na zahvaćeno područje. Mehanički učinak na vrenje dovest će do činjenice da će upalni proces početi ubrzavati i utjecati na nova područja kože.

Imunomodulatori za furunkulozu

Cure se javljaju kao rezultat bakterijskog napada na oslabljeno tijelo. Stoga je uzimanje imunostimulacijskih sredstava dio složenog liječenja furunculoze. Djelovanje lijekova usmjereno je na podizanje zaštitnih funkcija tijela. U takvim slučajevima liječnik može propisati imunoglobulin, polioksidonij ili Galavit.

Vitaminski kompleksi

Uzimanje vitamina također će pomoći u povećanju tjelesne snage potrebne za borbu protiv bolesti. Vitaminska terapija uključuje retinol acetat, tiamin, riboflavin, askorbinsku kiselinu i mnoge druge..

Fizioterapija

Kod furunculoze dermatolozi pacijentima često preporučuju fizioterapiju. Najučinkovitije su UHF terapija, ultraljubičasto zračenje, elektroforeza pomoću antimikrobnih sredstava, kupke s dodatkom kalijevog permanganata, ozonska terapija i drugi..

Moguće komplikacije

Zanemarena bolest može dovesti do raznih komplikacija koje se često šire na zdrave organe..

Komplikacije s furunkulozom mogu biti sljedeće:

 1. Razvoj limfadenitisa - upala regionalnih limfnih čvorova.
 2. Limfangitis - upala limfnih žila.
 3. Trovanje krvi.
 4. Upalni procesi mozga.
 5. Artritis.
 6. Bolest bubrega.

Komplikacije se mogu spriječiti samo uz pomoć pravovremenog posjeta liječniku. Dijagnostika i pravilno odabrani režim liječenja spasit će pacijenta od neželjenih posljedica.

Samo-liječenje furunculoze strogo je zabranjeno. Liječenje, otvaranje apscesa kod kuće ispunjeno je ozbiljnim komplikacijama. Uzimanje lijekova, doziranje i režim primjene trebao bi biti pod nadzorom dermatologa.

Antibiotici za furunkulozu u tabletama za odrasle, djecu u preponama, na licu, stražnjici, glavi, vratu. Imena lijekova, popis

Furunculoza je kožna bolest kod koje se lojne žlijezde i folikuli dlake upale zbog patogenih mikroorganizama. Kao rezultat, pojavljuju se apscesi u kojima se gnoj počinje nakupljati. Ako ne započnete liječenje na vrijeme, kod furunculoze s antibioticima u tabletama za odrasle i djecu, mogu se pojaviti ozbiljne komplikacije..

Klasifikacija

U 98% slučajeva furunkulozu uzrokuje stafilokok. Uništavaju ga antibakterijski lijekovi. Njihova je upotreba nužna kada su gnojni apscesi na vratu, glavi, pored važnih krvnih žila. Kroz njih se infekcija širi cijelim tijelom i može uzrokovati ozbiljne komplikacije - od sepse do smrti..

Antibiotici za furunculozu u tabletama za odrasle neophodni su za liječenje brojnih područja upale. Kada se pojave pojedinačni osipi, antibakterijski lijekovi nisu propisani.

Izravna indikacija je lokalizacija vrenja u gornjem dijelu tijela (od pazuha prema gore). Bez antibiotika mogu nastati komplikacije (npr. Encefalitis, meningitis) s velikim rizikom od smrti.

Kad su čirevi u preponama, infekcija se može proširiti limfnim sustavom. Bez antibiotika to prijeti razvojem sepse. Za osobe s imunodeficijencijom propisani su antibakterijski lijekovi, jer se povećava rizik od ozbiljnih komplikacija. Uz blagi tijek bolesti, terapija se provodi kod kuće.

Za liječenje vrenja iz pazuha i više, antibiotici se propisuju u obliku masti i sistemskih lijekova. Na primjer, "Tsiprolet" se brzo apsorbira i počinje djelovati. Lijek se lako podnosi, ali postoje određena ograničenja glede imenovanja.

"Sumamed", "Doksiciklin" također dobro pomažu. Za liječenje vrenja u preponama koriste se vanjska sredstva "Mupirocin", "Ceftriaxone", "Fuzidin". Za trudnice je propisana mast "Levomekol" ili "Vishnevsky".

Sa standardnim režimom liječenja, zrelo kuhanje otvara kirurg. Gnojni sadržaj se uklanja. Rana se tretira antiseptikom, a zatim se stavlja zavoj s mašću. Kako bi ublažio bol i spriječio infekciju, u fokus upale može se ubrizgati novokain s antibiotikom.

Oblog s mašću mijenja se svakodnevno. U slučaju komplikacije bolesti ili njenog tijeka u teškom obliku, višestruki apscesi, antibakterijski lijekovi se dodatno propisuju oralno.

Kratki pregled antibiotika koji se koriste za furunkulozu:

Naziv grupe i najčešće korišteni lijekoviopće karakteristike
Penicilini:

 • "Ampiox";
 • "Bitsillin";
 • "Ampicilin";
 • "Amoksicilin".
Oni remete stvaranje staničnih stijenki patogena. Postoje prirodni i polusintetski antibiotici, koji se dalje dijele u 4 različite skupine. Za terapiju se koriste amoksiklav. Njihove glavne komponente su amoksicilin i klavulanska kiselina.

Takvi lijekovi učinkovito uništavaju većinu vrsta gram-pozitivnih bakterija, a karakterizira ih niska toksičnost. Za liječenje furunculoze koriste se antibiotici-amoksiklavi "Medoklav", "Ekoklav" u obliku tableta. "Augmentin" i "Oxamp" uzimaju se u prahu za pripremu suspenzije.

S furunculozom se ne koriste antipseudomonalni penicilini na bazi benzilpenicilina.

Cefalosporini:

 • "Cefazolin";
 • "Cefaleksin";
 • Cefuroxime;
 • "Cefipim".
Sprječavaju prodor infekcije duboko u tkiva, sprječavaju daljnje širenje. Po svom su učinku slični penicilinskoj skupini. Cefalosporini su nisko toksični, širokog spektra. Sa svakom generacijom, učinkovitost lijekova raste.

Manje učinkovit "Cefalexin", "Cefazolin", ali drugi je aktivniji. Propisuju se u obliku tableta za blage oblike bolesti. Za teške i komplicirane lijekove koriste se lijekovi treće generacije - "Ceftriaxone", "Cefotaxime". Primjenjuju se parenteralno.

Uz brojne čireve, teški i trajni oblik infekcije, propisuje se Cefipim (lijek četvrte generacije).

Makrolidi:

 • "Macropen";
 • Eritromicin;
 • "Azitromicin";
 • "Sumamed".
Postoje prirodni (na primjer, "Eritromicin") i polusintetski ("Azitromicin"). Makrolidi su nisko toksični, propisuju se samo kada se pojavi visoka temperatura, vrućica.

Lijekovi mogu brzo zaustaviti upalu i nježni su na crijeva. Međutim, oni se nakupljaju u tijelu, stoga, u slučaju bolesti bubrega i jetre, makrolide treba uzimati pažljivo.

Jedan od najsigurnijih smatra se "Eritromicin". "Azitromicin" se, za razliku od ostalih makrolida, akumulira što je više moguće u tkivima, potrebno je više vremena da se izluči iz tijela, pa tijek liječenja nije duži od tjedan dana (uzima se 1 tableta dnevno). Međutim, puno se bolje podnosi od "Eritromicina".

"Azitromicin-eko" (inače "Ecomed") ne ubrizgava se u mišiće i intravenozno. Ova vrsta antibiotika daje se samo u tabletama, kapsulama, sirupu ili se suspenzija priprema od praha. "Macropen" je dostupan u obliku tableta ili u prahu. Posebno je agresivan na stafilokoke, koje drugi markolidi ne podnose..

Tetraciklini ("Tetraciklin", "Doksiciklin")Učinkovito uklanjaju infekcije kože. Jedan od najboljih u skupini je "Doscycline" (polusintetski lijek) širokog djelovanja. Blokira stvaranje proteina u patogenim stanicama. Međutim, ima niz kontraindikacija.
Fluoroklorinoli ("Ciprolet", "Ciprofloksacin")Propisano pacijentima sa slabim imunitetom. Najbolji antibiotik za furunkulozu je "Ciprofloksacin" sa širokim učinkom. No, zbog nuspojava je kontraindicirana kod trudnica, tijekom dojenja i djece. Lijek se ne smije uzimati istovremeno s nesteroidnim protuupalnim lijekovima - to uzrokuje povećanje toksičnosti, napadaje.
Lokalni antibioticiKod furunculoze često se koriste antibakterijske masti. Uništavaju zarazne agense u apscesima, ublažavaju upalu oko sebe, uklanjaju gnoj i ubrzavaju zacjeljivanje..

Levomekol se češće propisuje. Mast prodire duboko u tkivo bez utjecaja na membranu. Aktivan protiv nekoliko vrsta uzročnika furunculoze. Mast "Syntomycin" proizvodi se na bazi kloramfenikola. Djeluje isto kao i Levomekol.

Pri odabiru antibiotika vode se prema dobi pacijenta. Nisu svi lijekovi prikladni za djecu. U osnovi, "Dikloksacilin" se propisuje iz skupine usko djelujućih penicilina.

Aktivan je protiv Staphylococcus aureus, koji uzrokuje furunculozu. Ali nije kompatibilno s ciklosporinima i penicilinima. Za djecu se preporučuje "Dikloksacilin" u obliku suspenzije koja vam omogućuje izračunavanje doziranja prema tjelesnoj težini.

"Vancomycin" je prethodno bio propisan za furunculozu, ali se slabo apsorbira, ima malu učinkovitost, stoga se sada ne koristi. Dobro se pokazao u terapiji "Eritromicin". Za stariju djecu propisuje se u tabletama, za mlađu djecu - u obliku suspenzije.

Top 10 lijekova iz ljekarne

U prvih deset ulaze antibiotici različitih skupina. Za liječenje furunculoze prednost se daje lijekovima širokog spektra djelovanja koji djeluju na nekoliko patogenih mikroorganizama odjednom.

"Amoksicilin"

Antibiotik iz skupine penicilina za furunkulozu u tabletama za odrasle i djecu. Dostupno u obliku granula, kapsula i tableta od 250-500 mg. Brzo uklanja infekciju furunkulozom, zaustavlja rast gnojnih apscesa. Djelovanje lijeka - 12 sati, nema štetan učinak na sluznicu probavnog sustava. S furunculozom, lijek se primjenjuje kap po kap ili intravenski mlaz.

Shema uzimanja lijeka:

 • 2-5 godina - 125 mg 3 puta dnevno;
 • 5-10 godina - 250 mg tri puta dnevno;
 • stariji od 10 godina - 250-500 mg odjednom, 3 puta dnevno (doziranje se može povećati na 1000 mg).

Trajanje liječenja je 7-14 dana. Nuspojave uključuju disbiozu, tahikardiju, proljev, mučninu i glavobolju. Kontraindikacije - trudnoća, dojenje, zatajenje bubrega. Ako se propisuje djeci mlađoj od 18 godina, tada se lijek ne smije uzimati zajedno s metronidazolom. Trošak "Amoksicilina" 50-140 rubalja.

"Eritromicin"

Dio makrolidne skupine. Dostupno u obliku tableta, masti, bočica s praškom (za injekcije). Prikladno za bilo koju dobnu kategoriju. Prednosti - minimalan rizik od nuspojava.

U novorođenčadi može izazvati pilorospazam, dispeptičke poremećaje, a ponekad i izazvati alergijske reakcije. S furunculozom je propisano za borbu protiv infekcije koja je dospjela u meka tkiva i kožu.

Shema uzimanja lijeka:

 1. Odrasli se propisuju 200-400 mg, do 4 puta dnevno, s razmakom od 6 sati. Ako je potrebno, doziranje se može povećati na 4 mg. Lijek se uzima jedan sat prije jela ili 2 sata nakon njega.
 2. Djeci se propisuje 30-40 mg / kg dnevno. Doziranje je podijeljeno u 2-4 doze.

Trajanje liječenja je 7-10 dana. Nuspojave - proljev, osip, glavobolja. Lijek je kontraindiciran tijekom laktacije, trudnica, osoba s insuficijencijom jetre i bubrega. Trošak "Eritromicina" je 50-120 rubalja. ovisno o obliku oslobađanja i doziranju.

"Azitromicin"

Dio makrolidne skupine. Drugi naziv lijeka je Sumamed. Dostupno u tabletama, kapsulama, sirupu i suspenziji u prahu. Intramuskularno i ne ubrizgava se u vene. Lijek je širokog spektra djelovanja. Suzbija sintezu bjelančevina, usporava razmnožavanje bakterija, djeluje na patogene unutarstanično.

Shema uzimanja lijeka:

 1. Antibiotici za furunkulozu u tabletama za odrasle propisuju se jednom tabletom (500 mg) dnevno (prije ili poslije jela).
 2. Starije osobe i djeca starija od 12 godina (težina veća od 45 kg) prva 3 dana - dvije kapsule od 250 mg jednom dnevno. Zatim - dva puta tjedno, po 250 mg.

Trajanje liječenja je 9 dana. Nuspojave uključuju alergijske manifestacije, gastrointestinalne poremećaje, aritmiju, tahikardiju. Može se osjetiti vrtoglavica, zujanje u ušima. Ne preporučuje se za bolesti bubrega i jetre, tijekom laktacije, do 12 godina. Uzimajte s oprezom u slučaju aritmija. Trošak "Azitromicina" je 50-300 rubalja. ovisno o obliku oslobađanja i doziranju.

"Levomekol"

Dostupno kao mast za vanjsku upotrebu. Lijek se temelji na antibioticima metiluracilu i kloramfenikolu. Brzo uništava širok spektar patogenih bakterija, stimulira imunološki sustav i započinje proces regeneracije tkiva.

Mast se koristi za liječenje otvorenih ili puknutih vrenja. To pomaže u sprečavanju širenja infekcije i promiče brže zacjeljivanje.

Shema upotrebe droga:

 • prije upotrebe proizvoda, furuncle ili rana tretiraju se antiseptikom;
 • mast se nanosi jednom dnevno, mijenja se svakodnevno;
 • lijek se može ubrizgati u gnojnu šupljinu kroz drenažnu cijev ili špricu (sredstvo prethodno zagrijati).

Moguće nuspojave su osip, oteklina, peckanje i svrbež. Ne preporučuje se tijekom dojenja i trudnoće. Kontraindikacije - psorijaza, gljivične patologije, ekcemi, individualna netolerancija na aktivne komponente antibiotika. Trošak "Levomekol" - 130-180 rubalja.

"Bactroban"

Dostupno u obliku masti. Drugi naziv lijeka je "Mupirocin". Lijek je širokog spektra djelovanja. Dobro pomaže kod infekcija kože, lezija Staphylococcus aureus. Aktivni sastojak je antibiotik nove generacije (kalcij mupirocin). Uništava većinu patogenih sredstava, stoga se često propisuje za furunculozu.

Mast se nanosi na vrenje do tri puta dnevno - ispod zavoja. Trajanje liječenja nije duže od 10 dana. Ako nakon 5 dana nema poboljšanja, promijenite lijek u drugi antibiotik ili dopunite lijek za oralnu primjenu.

Moguće nuspojave su alergijske reakcije poput oteklina ili osipa. Ponekad se osjeća peckanje, svrbež, suha koža. Kontraindikacije - zatajenje bubrega, individualna netolerancija. Trošak "Bactroban" - 1700-3100 rubalja.

"Baneocin"

Dostupno u obliku masti, praha. Ovo je kombinirani pripravak koji se sastoji od dva antibiotika - neomicina i bacitrocina. Blokira sintezu proteina i staničnu stijenku bakterija.

Lijek je propisan za gnojno-upalne procese (posebno s furunculozom). Brzo uništava sojeve zlatnog stafilokoka. Međutim, može izazvati alergijsku reakciju. Imenovan s navršenih mjesec dana života.

Režim liječenja lijekovima:

 1. Nanesite na vrenje tankim slojem 2-4 puta dnevno, ispod zavoja.
 2. Lokalna aplikacija. Za djecu mlađu od 18 godina, ne više od 200 g praha dnevno.

Trajanje liječenja je tjedan dana. Nuspojave su rijetke - alergijske manifestacije. Kontraindikacije - individualna netolerancija na aktivne komponente lijeka, opsežne lezije kože, istodobno upotreba aminoglikozidnih antibiotika. S oprezom - s zatajenjem bubrega i srca, neuromuskularnim patologijama. Trošak "Baneocin" - 170-490 rubalja.

Linkomicin

Dostupno u kapsulama od 250 mg, otopinama, mastima. Djelatni sastojak je linkomicin hidroklorid. Djeca se mogu prepisivati ​​s navršenih mjesec dana života. Djeluje snažno bakteriostatički zbog širokog spektra djelovanja. Propisan je za gnojne lezije kože, furunkulozu. Početak djelovanja - 2-3 sata nakon uzimanja.

Shema uzimanja lijeka:

 1. Rješenja. Odrasli se injektiraju intravenozno na 600 mg sa 250 ml fiziološke otopine 2-3 puta dnevno. U naprednim slučajevima intramuskularne injekcije daju se dva puta dnevno (po 600 mg). Djeci mlađoj od 14 godina primjenjuju se 10-20 mg / kg u razmaku od 8-12 sati.
 2. Antibiotici za furunculozu u tabletama za odrasle propisuju se 500 mg 3-4 puta dnevno. Maksimalna doza je 1-1,5 g. Za djecu od 3 do 14 godina lijek se daje svakodnevno po 30-60 mg / kg.
 3. Mast se nanosi u tankom sloju 1-2 puta dnevno. U prisutnosti relativnih kontraindikacija, količina lijeka se smanjuje.

Ampule s linkomicinom

Lijek se uzima prije jela i pere s puno vode. Nuspojave uključuju alergijske reakcije, mučninu i povraćanje. Mogu se pojaviti glavobolje i hipohondrija, skokovi tlaka. Lijek ne smiju uzimati dojilje i trudnice, mala djeca, osobe s patologijama bubrega i jetre. Trošak "Lincomycin" - 70-120 rubalja.

"Cefaleksin"

Antibiotici za furunkulozu u tabletama za odrasle puštaju se u obliku tableta i kapsula od 250 mg. Prašak je namijenjen djeci. Aktivni sastojak je cefalosporin. Snažno djeluje na uzročnike furunculoze, posebno na Staphylococcus aureus. Početak djelovanja lijeka - jedan sat nakon primjene.

Shema uzimanja lijeka:

 1. Odraslima se propisuje 1-4 g dnevno, s razmakom od 6 sati. Uzmite 30-60 minuta prije jela, isperite vodom. Ako je potrebno, doziranje se povećava na 6 g dnevno.
 2. Djeci se daje u obliku suspenzije. Dnevna doza (težina djeteta manja od 40 kg) je 25-50-100 mg / kg, 2 do 4 puta dnevno. Pri izračunavanju učestalosti prijema uzimaju se u obzir stupanj i težina bolesti.

Trajanje liječenja je 7-14 dana. Nuspojave uključuju gastrointestinalni poremećaj, drhtanje ruku, vrtoglavicu i opću slabost. Za trudnice i dojilje lijek se može uzimati samo nakon savjetovanja s liječnikom. Kontraindikacije - individualna netolerancija. Propisuje se oprezno tijekom trudnoće, dojenja za djecu do šest mjeseci. Trošak "Cefaleksina" - 80-100 rubalja.

"Amoksiklav"

Ovo je kombinirani proizvod na bazi penicilina i klavulanske kiseline. To pomaže u brzom uništavanju uzročnika furunkuloze. Dostupno u obliku tableta i praha. Lijek je aktivan protiv aerobnih gram-pozitivnih bakterija. Može se propisati za furunculozu.

Amoxiclav - antibiotik za furunculozu

Shema uzimanja lijeka:

 1. Za odrasle je propisana jedna tableta, otopljena u 100 ml vode. Ili pijte puno tekućine. Interval između doza lijeka je 8 sati. Tablete se uzimaju prije jela..
 2. Za djecu mlađu od 12 godina, doziranje se izračunava pojedinačno, uzimajući u obzir trenutne bolesti, tjelesnu težinu, individualne karakteristike tijela.

Trajanje liječenja je 5-14 dana. Nuspojave - poremećaj rada gastrointestinalnog trakta, alergijske manifestacije, konvulzije, anemija. Mogu se pojaviti vrtoglavica i nesanica.

Kontraindikacije uključuju patologiju jetre, individualnu netoleranciju komponenata. Uzimajte oprezno tijekom dojenja i trudnoće - samo nakon savjetovanja s liječnikom. Ne preporučuje se djeci mlađoj od 12 godina. Trošak "Amoxiclav" - 70-470 rubalja.

"Fuzidin"

Dostupno u obliku tableta. Aktivni sastojak je fusidna kiselina. Antibiotik je nisko toksičan, brzo se suočava sa stafilokokima koji uzrokuju furunkulozu i agensima otpornim na druge lijekove. Dostupno u obliku tableta.

Shema uzimanja lijeka:

 1. Odrasli se propisuju 0,5-1 g tri puta dnevno, nakon jela. Tablete se isperu vodom ili mlijekom. Interval između doza lijeka je 8 sati. Za liječenje teške furunculoze, propisuje se 2-3 g dnevno, a zatim se doziranje smanjuje na 1-1,5 g.
 2. Djeci od 3 do 4 godine daju se 40-60 mg / kg, u tri doze. Nakon 4 godine, imenovati 20-40 mg / kg 3 puta dnevno.

Tijek liječenja je 7-10 dana. Moguće nuspojave su mučnina, povraćanje, osip i bolovi u trbuhu. Kontraindikacije - individualna netolerancija na komponente lijeka, djeca mlađa od 3 godine. S oprezom se propisuje u bolesnika s kroničnim zatajenjem bubrega. Trošak "Fuzidin-natrij" - 330 rubalja.

Liječnici trebaju nadzirati liječenje furunkuloze antibioticima u tabletama za odrasle i djecu. Lijekovi se odabiru ovisno o uzročniku bolesti. Uzročnika furunculoze moguće je utvrditi tek nakon ispitivanja uzoraka sadržaja apscesa u laboratoriju.

Video o liječenju furunculoze

Kirurg o prevenciji i liječenju furunculoze:

Članci O Acne Gelovi