Što znači papula tijekom Mantoux testa?

Papula Mantoux je natečena i pocrvenjela okrugla mrlja kože na mjestu testa. Izdiže se iznad površine i gusta je na dodir. Tijekom provođenja tuberkulinske dijagnostike, lijek se ubrizgava pod kožu. Na mjestu ubrizgavanja odmah se stvara mali "gumb" koji nestaje nakon otprilike dva sata. Dalje, unutar 72 sata razvija se imunološka reakcija tijela na tragove mikobakterije tuberkuloze.

Papula se može ponovno pojaviti (pozitivna ili upitna reakcija) ili uopće ne (negativna reakcija). Prema veličini i boji papule, liječnik određuje koliko se djetetov imunitet na tuberkulozu formira nakon BCG cijepljenja i je li došlo do infekcije.

Značajke papule

Veličina i boja papule procjenjuju se različito u svakoj dobi. Osim toga, liječnik mora uzeti u obzir individualne karakteristike djetetovog imuniteta, dinamiku promjena u uzorku i epidemiološku situaciju u regiji. U slučaju upitne ili pozitivne Mantouxove reakcije, mogu se dodijeliti dodatne studije.

Važno je uzeti u obzir da papula sama po sebi nije alarmantni signal kada je u pitanju provjeravanje Mantouxovim testom, dok je papula s diaskintestom nedvosmislen razlog kontaktiranja ftizijatra.

Vrijednosti norme i patologije pri provjeri

U svakom dobnom razdoblju djeteta postoji nekoliko čimbenika koji utječu na procjenu prirode Mantouxove reakcije. Ispod je tablica normalnih i abnormalnih vrijednosti veličine papula za Mantouxov test.

Veličina papule
Dob djetetaVeličina ožiljka nakon BCG-a (u mm)Imunitet nakon cijepljenjaUpitna reakcijaVjerojatna infekcija
1 godina6-10 (prikaz, stručni)5-15 mm16 mmViše od 17 mm
2-55-11 mm12-15 mmViše od 16 mm
NeUpitno11 mmViše od 12 mm
2 godineNe utječe na rezultatSmanjenje ili prethodna vrijednostPovećajte za 2-5 mm ako je prethodni rezultat bio pozitivanPromjena kao odgovor na pozitivnu vrijednost ili rast veći od 6 mm
3-5 godinaRedukcija, kritična veličina 5-8 mmPovećanje za 2-5 mm godišnje ili stalni rezultat bez smanjenja veličinePromjena reakcije u pozitivnu ili porast za 6 mm ili 12 mm u slučaju testa po prvi put. Promijenite veličinu za 2-4 mm i dosegnite kritičnu veličinu od 12 mm
6-7 godinaPrestanak imunološkog odgovora na upitni ili negativni5 mm6 mm i više
8 godinaDo 10 mm tijekom revakcinacije11 mmViše od 12 mm
9-10 godinaDo 12 mm12-15 mmViše od 16 mm
11-12 godinaRedukcija, kritična veličina 5-8 mmPovećanje za 2-5 mm godišnje ili stalni rezultat bez smanjenja veličinePromjena reakcije na pozitivnu ili rast veći od 6 mm
13-14 godinaPrestanak imunološkog odgovora na upitni ili negativni5 mm6 mm i više

Pravila njege papula

Da biste dobili pouzdane podatke u dijagnozi tuberkuloze Mantouxovim testom, dovoljno je slijediti nekoliko jednostavnih pravila:

 • Izbjegavajte kontakt mjesta uboda s grubom tkaninom rukava odjeće. Trenje s znojem samo po sebi može iritirati nježnu kožu beba.
 • Ne prekrivajte gipsom, nemojte previti. Nema potrebe izolirati mjesto uboda od kontakta sa zrakom. Uzorak se može znojiti i rasti ispod zavoja.
 • Ne trljajte spužvom ili krpom. Možete namočiti Mantoux.
 • Nemojte grebati. Svrbež na mjestu uboda može biti jak. Roditelji to moraju uzeti u obzir i pomno nadzirati da dijete ne ogrebe mjesto injekcije..
 • Ne mažite kremom, jodom, antisepticima ili antihistaminskim mastima.
 • Slijedite hipoalergenu prehranu i ne uvodite novu hranu kako ne biste izazvali lažno pozitivnu reakciju.
 • Nemojte zagrijavati ili nanositi hladnoću na mjesto uzorkovanja. Zagrijavanje ili hlađenje učinit će da imunološki sustav kože radi drugačije.

Na mjestu uboda može se pojaviti mala modrica. To se događa kada igla uđe u krvnu žilu koja se nalazi u koži. Takav hematom nije opasan, ne zahtijeva liječenje i ni na koji način neće utjecati na liječnikovo tumačenje izgleda papule..

Procjena dijagnostičkih rezultata

Liječnik bi trebao provjeriti rezultate Mantoux testa. Procjena se u pravilu provodi 72 sata nakon ubrizgavanja uzorka. Prozirnim ravnalom pedijatar mjeri promjer otekline, procjenjuje stupanj crvenila i prirodu pečata. Ako uz papulu postoji i crvenilo (hiperemija), liječnik mjeri samo veličinu izbočine, isključujući crvenilo. Ta se mjerenja bilježe na djetetovoj kartici i provjeravaju u odnosu na prethodne rezultate. Liječnik promatra kako izgleda mjesto ubrizgavanja, uzima u obzir individualne osobine djeteta i povijest njegovog razvoja.

Upitna reakcija zahtijevat će dodatno promatranje. Papulom sumnjive veličine na djetetovoj se kartici stavlja odgovarajuća oznaka. Pouzdan rezultat postat će jasan pri procjeni Mantouxove reakcije za godinu dana. Svako ozbiljno odstupanje od norme postat će razlog za kontaktiranje dispanzera za tuberkulozu radi dodatnih pretraga i savjetovanja s ftizijatrom. Izuzetno netipičan izgled papule trebao bi posebno upozoriti liječnike i roditelje..

Hiperergijska reakcija

Hiperergičnom reakcijom Mantouxova papula je velika, s izraženim crvenilom. U smjeru od mjesta ispitivanja do savijanja lakta može biti crveni tepih. Rjeđe postoji upala limfnih čvorova, suppuration i nekroza tkiva u području injekcije, osip na tijelu. Takva reakcija gotovo u potpunosti ukazuje na razvoj tuberkuloze u tijelu. Djetetu je hitno potreban pregled u dispanzeru i brzo liječenje.

Zaokret za ispitivanje tuberkuloine

Ako je tijekom nekoliko godina reakcija kože na tuberkulin bila negativna ili se postojano smanjivala, a zatim iznenada dala pozitivan rezultat u obliku papule, liječnici govore o takozvanom savijanju uzorka. Vrlo je vjerojatna infekcija Mycobacterium tuberculosis. Da biste potvrdili ili opovrgnuli dijagnozu, morate proći dodatne preglede.

Što je papula s mantuom

Svake godine sve se djece masovno dijagnosticiraju zbog otkrivanja tuberkuloze pomoću testa mantoux. U brojne djece na mjestu ubrizgavanja stvara se papula - mali čvor, brtva koja strši iznad kože, budući da se lijek za reakciju primjenjuje isključivo intradermalno. Papula se prvo brzo stvara, a nakon otprilike pola sata djelomično ili potpuno nestaje.

Mehanizam stvaranja papula

Da bi se dobila reakcija, daje se lijek koji sadrži tuberkulin. Ovo je ekstrakt iz prethodno oslabljenih i uništenih mikobakterija ljudi i goveda, koji sadrži određenu količinu toksina koje su oni oslobodili tijekom svoje vitalne aktivnosti. Tuberkulin nije toksičan za ljudsko tijelo, prije se može nazvati alergenom, a reakcija mantoux uvjetno je alergična.

Suprotno nekim mitovima, tuberkulin ni na koji način ne može dovesti do zaraze tuberkulozom. Doza tuberkulina primijenjena s Mantouxom dovoljna je samo da izazove imunološki odgovor.

Reakcija mantoux i stvaranje papula događa se kao rezultat djelovanja jedne od vrsta imunoloških stanica u tijelu - t-limfocita. Oni reagiraju na uvođenje alergena, uvlačeći se u prilično velikim količinama do mjesta njegovog prodiranja u tijelo. Intenzitet odgovora imunološkog sustava na tuberkulin ovisi o tome je li mantu negativan ili pozitivan. Ponekad je test takav da liječnici iz njega ne mogu utvrditi ima li dijete mikobakterije. U ovom slučaju izgaraju oko sumnjive reakcije. U nekim su slučajevima moguće lažne reakcije koje se razvijaju pod utjecajem nekih čimbenika.

Čimbenici koji utječu na veličinu papule

Iskrivljenje rezultata ispitivanja i stvaranje velike papule umjesto mantouxa može biti uzrokovano utjecajem nekih čimbenika. Jedan od njih je zanemarivanje kontraindikacija za reakciju mantoux. To uključuje prisutnost kožnih bolesti u djeteta, uključujući one alergijskog podrijetla, akutnu fazu kroničnih bolesti u vrijeme reakcije, kao i ozbiljne neurološke patologije. Kontraindikacija za provođenje tuberkulinskog testa također može biti hladna bolest zaraznog podrijetla u početnoj aktivnoj fazi, kada su simptomi izraženi, a tijelo se bori protiv bolesti..

Na informativnu vrijednost mantouxa kod djeteta utječe upotreba potencijalno alergenih namirnica, poput čokolade, naranče, jagoda, orašastih plodova, uoči ponašanja. Bolje ih je uopće ne davati djetetu na dan koji je prethodio testu na mantoux. Neki lijekovi također mogu utjecati na sadržaj informacija uzorka. Ako dijete uzima bilo kakve lijekove, to treba prijaviti zdravstvenom radniku koji će uzeti uzorak. Ponekad prisutnost parazita u djeteta može izazvati lažnu reakciju..

Rezultat studije izravno je povezan s dobi djeteta i koliko je prije BCG napravljen. Odmah nakon cijepljenja, uzorak se ne radi, ali iz godine u godinu veličina formacije trebala bi se smanjivati, a rezultati reakcije mantoux trebali bi se vrednovati u dinamici u odnosu na rezultate proteklih godina. Na sadržaj informacija uzorka može utjecati činjenica da je mantoux napravljen kada od posljednje injekcije nije prošla još jedna godina..

Pravila njege papula

Nakon davanja injekcije, zdravstveni radnik mora dati djetetu ili njegovim roditeljima preporuke o pravilima ponašanja nakon testa, kojih se mora pridržavati dok se ne provjeri rezultat. Konkretno, mantu se ne smije trljati, češljati, brati.

Neki pružatelji zdravstvenih usluga savjetuju da se reakcijsko područje ne smije vlažiti. Možete namočiti mantu. Preporučljivo je to ne raditi u prvih nekoliko sati nakon injekcije, također je potrebno izbjegavati dulji kontakt s vodom. Svakako pročitajte članak o kupanju nakon testa na tuberkulin..

Nemoguće je utjecati na mjesto uboda antiseptičkim i drugim lijekovima. Ako nakon mantouxa dođe do značajnog crvenila, suppurationa ili nesnošljivog svrbeža, posjetite svog liječnika. To bi moglo značiti ozbiljnu alergijsku reakciju..

Procjena papule: kako i kada se to radi

Vrhunac reakcije javlja se nakon 72-76 sati, odnosno nakon otprilike tri dana, četvrtog dana nakon primjene tuberkulina. U tom se razdoblju procjenjuju rezultati u djece..

Prvo, liječnik provodi vizualni pregled formacije, papula se mora provjeriti prstima, određujući područje pečata. Djetetova reakcija mantoux može se odvijati na različite načine, a tragovi na ruci mogu biti različiti. Na mjestu ubrizgavanja ostaje jedva primjetna točka, crvenilo ili otvrdnuće. Veličina papule mjeri se pomoću prozirnog ravnala pri dobrom svjetlu. Za mjerenja nemojte koristiti nikakva druga priručna sredstva..

Ako se djetetova reakcija mantoux odvija bez papula, tada liječnik mjeri područje crvenila. Ako postoji papula, mjere se samo njezine dimenzije, isključujući područje crvenila oko.

Tumačenje rezultata

Točan rezultat reakcije, posebno u male djece, treba ovisiti o cijepljenju BCG-om. Što je dijete mlađe, manje vremena prođe nakon cijepljenja, to će izgledati veći rezultat mantouxa. S godinama bi se veličina papula ili crvenila trebala normalno smanjivati. Norma kod djece je postupno nestajanje reakcije tijekom godina, smanjenje veličine papula za jedan ili dva milimetra u usporedbi s prethodnim uzorcima svake godine.

Jedina normalna, odnosno negativna reakcija na uvođenje tuberkulina, je situacija kada nema papula, moguće je crvenilo i varijanta je norme. Normalna je situacija i odsutnost bilo kakvih reakcija, kada od injekcije ostane samo mali trag. Ako je infiltrat velik do 5 mm, rezultat ne može zadovoljiti liječnike, jer se smatra sumnjivim.

Velika papula od 5 do 17 milimetara znak je pozitivnog testa, odnosno moguća je infekcija. Reakcija mantouxa s velikom papulom ne znači konačnu presudu da je dijete nužno bolesno. Rezultat može biti lažno pozitivan. Ovaj odgovor uključuje papule veličine od 6 do 10 mm. Promjer od deset milimetara ili više ocjenjuje se srednjim. Jednoznačno pozitivna reakcija je stvaranje brtve od 14 do 16 mm. S ovom veličinom papula, dijete će biti upućeno na pregled kod ftizijatra. Takva djeca podvrgavaju se dodatnim pregledima: fluorografija, X-zrake, krvne pretrage. Tek nakon cijelog niza dijagnostičkih studija može se postaviti dijagnoza.

Papula veća od 17 mm smatra se hiperergičnom reakcijom tijela i ne smatra se izravnim znakom infekcije kod djeteta. Prisutnost velike papule veličine 10 mm ili više može ukazivati ​​na prisutnost Mycobacterium tuberculosis u tijelu. To ne mora značiti bolest. Možda je došlo do kontakta sa zaraženom osobom. Uz dobru imunološku zaštitu, mala količina mikobakterija neće dovesti do razvoja bolesti.

Potrebno je potražiti savjet od ftizijatra i provesti dodatne studije ako se dinamika porasta papule jasno prati iz godine u godinu ili ako je na sljedećem zakazanom mantousu papula snažno (više od 5 mm) povećana u odnosu na prošlogodišnji rezultat.

Što su papule s Mantouxom i koja se veličina smatra normalnom

Papula s Mantouxom je tvorba kože na tijelu djeteta koja se pojavljuje kao rezultat reakcije na injekciju. Njegova prisutnost često plaši odrasle i sugerira bolest. U stvarnosti, papula je samo odgovor tijela na uvođenje stranog tijela.

Što je papula s mantuom i njegove značajke

Svaka osoba suočena je s postupkom provođenja Mantoux testa. Potrebno je utvrditi osjetljivost tijela na uvođenje oslabljene infekcije tuberkulozom. Papula koja se pojavi nakon injekcije rezultat je lokalne imunološke reakcije na ulazak tuberkulina. Pojava se javlja uslijed nakupljanja T limfocita, koji su odgovorni za prvu obrambenu barijeru tijela. Razlikuje se od imuniteta antitijela, u čijem stvaranju specifični proteini zauzimaju aktivan položaj..

Nakon primjene lijeka pod kožu pacijenta, na mjestu ubrizgavanja stvara se crvenilo koje dostiže veliku veličinu za nekoliko minuta nakon zahvata. Nakon nekog vremena otapa se. Crvena mrlja nema dijagnostičku vrijednost. Mjeri se samo papula.

Nakon što oslabljene stanice infekcije uđu u tijelo, dolazi do sukoba limfocita s stranim agensima. Kao rezultat njihovog spajanja, na mjestu ubrizgavanja pojavljuje se mali pečat - papula koja je reagirala na Mantouxov test. Po svojoj veličini dijagnosticira se stupanj reakcije tijela. Nema potrebe pokušavati sami odrediti dijagnostički rezultat. Specijalist procjenjuje odgovor uzimajući u obzir sve čimbenike i individualne karakteristike osobe.

Za razdoblje kada dijete navrši sedam godina, veličina papule ne smije biti veća od 5 milimetara. Ako je veća, postoje sumnje na zarazu. Ponekad nisu opravdani. Veličina novotvorine od 13 mm kod jednogodišnjeg djeteta može se uzeti kao normalna. U ovoj dobi oznaka fluktuira, to ne bi trebalo izazivati ​​zabrinutost.

Na 15 mm potreban je dodatni klinički pregled. Rendgen će biti potreban da bi se utvrdilo jesu li limfni čvorovi u plućima povećani.

Oznaka od 2 centimetra ozbiljan je razlog za zabrinutost. Potrebno je proći popis dijagnostičkih postupaka kako bi se isključila tuberkuloza. Rizik od otkrivanja bolesti prilično je velik, pregledi traju nekoliko mjeseci.

Mantouxova reakcija sa ili bez papule

Ovisno o težini upalnog procesa, razlikuje se stupanj reakcije ljudskog tijela.

Važna je dinamika povećanja veličine papule. Ako nekoliko godina ne dođe do povećanja njegove veličine, to ukazuje na pozitivan odgovor tijela u granicama normale..

Tablica mogućih odgovora

Procijenjena dob djetetaVeličina papule u granicama normale
12 mjeseci5 - 11 mm
2 - 3 godine5 - 10 milimetara
od 4 godine5 - 8 milimetara
5 - 6 godina5 - 6 milimetara
Stariji od 7 godinaČimbenici koji utječu na tuberkulinski test

Glavni čimbenik koji može narušiti rezultate ispitivanja je alergijska reakcija. Često se hiperaktivna Mantouxova reakcija javlja zbog:

 • uzimanje lijekova;
 • jedenje određene vrste hrane;
 • kontakt s određenim vanjskim patogenima;
 • parazitski mikroorganizmi na ljudskom tijelu;
 • zarazne bolesti;
 • nepovoljni okolišni uvjeti boravka;
 • kronična bolest;
 • nepravilna prehrana i nedostatak vitamina;
 • nekvalitetno rješenje;
 • pojedinačne značajke kože.

Postoji mišljenje da se mjesto ubrizgavanja ne smije vlažiti tri dana. Ovo je mit koji proizlazi iz druge metode ispitivanja. Prije je proveden sličan test grebanjem kože i posipanjem tuberkulina po rani. U tom je slučaju ulazak vode na zahvaćeno područje bio neprihvatljiv. Test se provodi potkožnom injekcijom, što nije povezano s rizikom iskrivljenja rezultata uslijed prodora vlage nakon Mantouxa.

Trebam li uzimati antihistaminike prije Mantoux testa? Kao što dr. Komarovsky opisuje u jednom od programa, test na tuberkulin je test alergijske reakcije. Pokazuje kako tijelo percipira strane stanice. Uzimanje antihistaminika iskrivit će rezultate postupka, što dovodi do rizika od gubitka vremena i informacija.

Što znači pozitivan rezultat testa?

Ako tijelo pozitivno odgovori na test, prije nego što nastavite s postupcima, potrebno je otkriti nekoliko usporednih čimbenika. Važna uloga je vrijeme od prethodnog testa i BCG cijepljenja. Vjerojatno je da su stanice antigena još uvijek sačuvane u ljudskom tijelu i daju sličan rezultat. Ljudski faktor ne treba izostaviti. Kada je izložena raznim vanjskim podražajima, Mantouxova papula može se povećati i dati lažni rezultat testa. Dijete može češljati mjesto uboda.

Velika papula i pozitivan odgovor mogu biti rezultat alergijske reakcije na prvi BCG. To se smatra normalnim. Većina cijepljene djece ima sličnu reakciju do 12-18 mjeseci. U manje od 40% možete vidjeti upitne ili negativne reakcije. Alergija se razvija nakon 45-60 dana, a vrhunac dostiže u prvoj ili drugoj godini života. Maloj djeci često se dijagnosticira papula 16 mm.

Nakon otkrivanja velike papule, liječnik pedijatar upućuje dijete na usko fokusirani specijalist - ftizijatar. Liječnik provodi dodatni dijagnostički pregled kako bi razjasnio okolnosti pojave.

Ako postoji pozitivan rezultat, podaci o:

 • prethodno BCG cijepljenje;
 • prethodno prenesene bolesti zarazne prirode;
 • individualna netolerancija na komponente pripravaka za test.

Stručnjaci razlikuju pozitivne rezultate testa nakon cijepljenja od onoga koji pokazuje prisutnost opasne infekcije, zbog izgleda papule. Nakon cijepljenja ima slabo izraženu ružičastu boju i nestaje nakon 1,5-2 tjedna. Pokazatelj tuberkuloze izgleda poput tamne, intenzivno obojene papule. Obrazovanje dugo ne nestaje.

Kontraindikacije za postupak

Potkožna injekcija tuberkulina sigurna je za dijete i ne može dovesti do posebnih komplikacija. Brojne su kontraindikacije koje ograničavaju postupak..

Test se ne smije provoditi tijekom bolesti. Moguće je doći do oštećenih podataka. Isto se odnosi i na karantenu. Da bi se postavila adekvatna dijagnoza, dijete ne smije pokazivati ​​znakove bolesti.

Nije potrebno raditi potkožni test za osobe koje pate od epileptičnih napadaja, s akutnim alergijskim i kožnim bolestima tijekom pogoršanja.

Pojava papule na mjestu uboda tijekom testa za tuberkulozu smatra se normalnom. Liječnici su zabrinuti zbog njegove potpune odsutnosti. Ne pokušavajte sami dijagnosticirati rezultat testa. Iskusni stručnjak procijenit će situaciju u svakom slučaju.

Veličina mantouxa je 10 mm. Vrijedi li se brinuti?

Mantouxove reakcije održavaju se svake godine u obrazovnim institucijama. Pri provjeri rezultata zdravstveni radnici obraćaju pažnju na veličinu papule koja se stvara na mjestu uboda..

Mantoux 10 mm kod djeteta može biti i norma i odstupanje. Sve ovisi o dobi djeteta, jer se norma mantua sa 7 godina, 2 godine i 14 godina vrlo razlikuje.

Veličina papula u testu mantoux

Pri provjeri reakcije nakon mantouxa ne obraća se pažnja na nekoliko glavnih čimbenika.

To:

 1. prisutnost crvenila;
 2. veličina papule;
 3. prisutnost nekrotičnih promjena.

U ovom se slučaju najveća pažnja posvećuje veličini papula..

Smatra se da na veličinu mante u djeteta ili odrasle osobe uglavnom utječu antitijela na tuberkulin. Ako je pacijent prethodno bio u kontaktu sa zaraženom osobom ili je trenutno zaražen, njegovo će tijelo proizvesti više antitijela, a veličina papule bit će velika. Ako je osoba "čista", tada će veličina biti mala.

No, zapravo se sumnjiva reakcija mantoux, odnosno prijelazno stanje u kojem postoji mala vjerojatnost zaraze, događa ne samo nakon kontakta s zaraženim.

Odstupanja mante od norme mogu se dogoditi iz sljedećih razloga:

 1. BCG cijepljenje - cjepivo daje imunitet protiv tuberkuloze;
 2. alergije;
 3. prisutnost mikoze kože;
 4. grebanje papula;
 5. respiratorna bolest ili bilo koja bolest koju karakterizira porast temperature.

Zbog navedenih problema, tjelesna reakcija može se povećati i, kada se procijeni, činiti se pozitivnom (prema postojećim normama za veličinu mantua u različitim dobima). Ovaj se test naziva lažno pozitivnim..

Zapravo, uzorak je negativan, odnosno pacijent nije zaražen. No istodobno je premašena norma kod odraslih ili norma mantua kod djece. Takvi rezultati kompliciraju dijagnozu, pacijent se često upućuje na ponovnu dijagnozu.

Odstupanje od norme posebno je vjerojatno kada se mantu napravi sa 3 godine. Zašto, o čemu se govori u nastavku.

Mantouxova reakcija nakon BCG-a

Prvo ispitivanje mante vrši se u jednoj godini. U ovoj dobi može se pojaviti mantu do 10 mm - ovo je vrlo velika papula, u kojoj se test smatra pozitivnim (postoji rizik od infekcije). Ali zapravo se takva mantu smatra normom kod djece koja su upravo cijepljena BCG-om..

BCG je cjepivo protiv tuberkuloze, koje se daje dva puta u djetinjstvu: s 1 godinu i sa 7 godina. Nakon cijepljenja na ramenu ostaje okrugli trag. Što je veći, to se uzima u obzir bolji imunitet koji je nastao nakon cijepljenja..

Prvo cijepljenje za bebe karakterizira činjenica da uvijek izaziva snažnu reakciju mantoux. Ovo je normalno. Nakon uvođenja cjepiva, u tijelu se pojavljuju antitijela na tuberkulozu, namijenjena zaštiti djeteta u slučaju infekcije.

Ali Mantoux ta antitijela čita kao znakove infekcije i "oglašava alarm". Ali roditelji se ne bi trebali brinuti: velika manta, čak i do 11 mm, nalazi se svugdje u 1. godini i nije znak infekcije. Nekroza tkiva na mjestu uboda može sugerirati stvarni problem.

Postupno se smanjuje imunitet stečen nakon BCG-a.

Ako je u dobi od tri godine, ubrzo nakon cijepljenja, stopa mante do 6 mm, tada je u dobi od 5 godina već oko 5 mm. Norma u djece od 5 godina s velikom oznakom cijepljenja može biti viša - do 8 mm, ponekad čak i 12 mm mantu.

Tri godine kasnije, u dobi od 7-8 godina, provodi se revakcinacija, jer početni imunitet slabi. Nakon ponovnog cijepljenja mantu ostaje povećan 2 ili 3 godine, što ne ukazuje na prisutnost bolesti.

Imunitet i, prema tome, velika papula traje do 10 godina, nakon čega se ovaj pokazatelj počinje smanjivati.

BCG ima glavnu značajku: što je veći trag cijepljenja, reakcija će biti izraženija tijekom ispitivanja. Razlika između veličine otiska cjepiva i papule mantoux iznosi 1-2 milimetra. Dakle, dijete s ožiljkom promjera 7 mm, na normalan način, može razviti papule dimenzija 8 mm.

Mantouxova reakcija: norma kod djece od 1-15 godina

Kad se cijepe mantom, predstavnici različitih dobnih skupina pokazuju različite reakcije.

Tablica daje ideju kakva bi trebala biti reakcija kod djece (po godinama):

DobNormalni pokazatelj (u mm., Promjer)
1 godinaDo 16
2 godineDo 16
3 godineDo 16
4 godineDo 10
5 godinaDo 10
6 godina4-6
7 godina4-6
8-10 godinaDo 6
11-12 godinaDo 6
13-14 godinaDo 4

Podaci su dati uzimajući u obzir da je provedeno odgovarajuće cijepljenje protiv tuberkuloze. Mantoux u godini cijepljenja, kao što se može vidjeti iz podataka, posebno je velik, a tada promjer, koji se smatra normom za mantoux, postaje manji.

Norma mantouxa kod odrasle osobe

Odrasli pacijenti ne smiju reagirati više od 6 mm. Ako je papula veća, to znači (jedan od tri):

 1. vjerojatnost zaraze;
 2. alergijska reakcija;
 3. činjenica prisutnosti kožnih gljivica.

Međutim, postoje i drugi podaci prema kojima je normalni promjer 16 mm u odraslih bolesnika..

Problem je u metodi mjerenja: neki liječnici mjere samo izbočeni dio, odnosno samu papulu, dok drugi uzimaju u obzir ružičastu mrlju oko. Ako to uzmemo u obzir, tada je crvenilo do 16 mm norma. Odnosno, ako je crvenilo doseglo 20 mm, pa čak i više od 2 cm, hitno morate otići u ambulantu. I mantu od 15 mm smatra se normom..

Mantoux po danu

Reakcija ne doseže odmah "punu snagu", već tek postupno poprima svoj konačni oblik. U različitih bolesnika razdoblje njegovog razvoja može biti jednako dva dana, u ostalih je stopa imunoloških reakcija niža i pojavljuju se tek nakon 3 dana..

Utvrđeni "standard" za razvoj reakcije na uzorak je 3 dana. Tijekom prva 2 dana formacija se samo pumpa. U većine ljudi prvo se pojavi mali crvenkasti gumb, a zatim se ružičasta mrlja širi izvan papule. I papule i okolno mjesto počinju postojano i ravnomjerno rasti.

Četvrti dan zaustavljaju svoj razvoj, a zatim počinju postupno nestajati. Obično nakon sedam dana reakcija već nestaje..

Ali svaki je pacijent različit, pa se reakcija može odvijati ili bez papule ili bez crvene mrlje..

U oba slučaja nema kršenja. Suprotno tome, odsutnost reakcije sugerira da osoba nije nedavno bila u kontaktu s uzročnikom bolesti..

U nekim slučajevima može doći do oštrih poremećaja u razvoju gumba. Pojavljuje se prilikom grebanja rane, hipotermije tijela, povećanja tjelesne temperature, s virusnom bolešću. Svaka situacija u kojoj imunitet opada povećati će netočnost uzorka.

U slučaju poremećaja imuniteta, reakcija najčešće uopće ne započinje. To je također odstupanje - mora postojati barem određeni odgovor na unošenje potencijalno opasnih bakterija iz tijela. Ako je nema, možemo razgovarati o nedostatku imuniteta ili o prisutnosti ozbiljne bolesti, u borbu protiv koje idu sve snage tijela.

Nagli porast gumba za 2-3 dana tipičan je za alergije i ogrebotine.

Pacijent, osobito ako je riječ o malom djetetu, može ogrebati formaciju i unijeti infekciju u nju. Tada se crvenilo neće odnositi na reakciju na tuberkulin, već na početak upalnog procesa. Potrebno je strogo nadzirati poštivanje pravila za rukovanje mantouxom kako bi se spriječili lažno pozitivni rezultati ispitivanja..

U preosjetljivih ljudi reakcija se može razviti vrlo brzo, u roku od 24 sata, a zatim se jednako naglo povući: tijelo će prestati biti alergično na novu tvar, a papula će se donekle smanjiti prije nego što se počne otapati.

Mjerenje mantouxa. Što znači mantu 10 mm kod djece i odraslih?

U ranoj dobi, ako dijete ima 1-3 godine, ovo je varijanta norme. 10 mm još nije krajnja granica uzorka: papule mogu doseći 16 mm, što također nije razlog za dijagnozu tuberkuloze.

S 4-5 godina ova veličina već ukazuje na moguća odstupanja. Ako je dijete cijepljeno, tada je 10 mm norma. Ako nije, obrazovanje ove veličine razlog je za podvrgavanje bebe dodatnim pregledima..

Ako se primijeti promjer od 0,1 cm u dobi od 7 ili 6 godina, prije ponovnog cijepljenja potrebno je hitno se obratiti liječniku. U rijetkim slučajevima takav promjer ukazuje na prisutnost vrlo jakog imuniteta nakon cijepljenja. Ali čak i ako ste sigurni da beba nije bila u kontaktu s pacijentima i mislite da je veliko "dugme" rezultat alergije ili bolesti koja se dogodila tijekom testnih dana, bolje je igrati na sigurno.

Zatim, od 7 do 10 godina, ne biste se trebali brinuti o zdravlju djeteta s papulom od 0,1 cm. Potrebno je obratiti se liječniku ako takva reakcija potraje i u dobi od 12 godina. Ako je do 14. godine "gumb" i dalje 10 mm, postoje dvije mogućnosti - dijete ima kroničnu alergiju na tuberkulin ili njegove sastojke ili je zaraženo.

Od 14. godine života veličina papule trebala bi se postupno smanjivati ​​na 4-6, a idealno bi bilo i manje parametre. Ako liječnik otkrije tvorbu od 0,1 cm kod odrasle osobe, odmah će ga uputiti na dodatni liječnički pregled.

U bilo kojoj dobi, mantoux od 0,1 cm pobudit će sumnju ako su prije postojale papule znatno manje veličine. Naglo povećanje promjera dopušteno je samo ako je nedavno (ove godine) provedena revakcinacija. U drugim slučajevima treba sumnjati na infekciju tijela..

Pod kojim reakcijama bi mantu trebao ići u ambulantu

Liječnik će sam odlučiti treba li pacijent ići u ambulantu ili ponovno provjeriti. Ako iz više razloga zaposlenik nije mogao provjeriti papulu (medicinska sestra u školi se razboljela, itd.), Trebate kontaktirati lokalnu kliniku.

Ova je radnja posebno važna ako obrazovanje očito premašuje normu..

Indikacije za odlazak u ambulantu:

 1. već drugi dan stvaraju se gnojne upale, pojavljuju se znakovi alergijske reakcije;
 2. promjer papule kod djeteta je veći od 10 mm;
 3. promjer papule kod odrasle osobe veći je od 6 mm;
 4. postoji razlika od 6 mm između prethodnog i sadašnjeg čitanja (na primjer, zadnji put kada je dijete imalo obrazovanje od 3 mm, a nakon jedne godine povećalo se na 9).

Općenito, svaki nagli porast izaziva strah kod ispitivača. Dakle, kada se "gumbi" povećaju s tri na sedam milimetara, mogu se poslati i na dodatnu provjeru, čak i ako se zna koje bi odstupanje moglo izazvati takvu reakciju (alergija, gljivice, bolest).

Kada provodite test na mantoux, morate pažljivo pratiti veličinu papule. Međutim, povjeriti ga kvalificiranom liječniku bolje je nego li to učiniti sami. Imajte na umu da čak i pozitivna reakcija ne ukazuje na prisutnost bolesti i ne biste trebali paničariti kad se otkrije.

Kako bi trebala izgledati normalna Mantouxova reakcija

Tuberkuloza je jedna od najopasnijih bolesti. Bacil Koch svakog dana zarazi oko 30 ljudi (i to samo u Europskoj regiji). Svaki se stanovnik Ruske Federacije boji zaraze, budući da je Rusija među dvadeset vodećih zemalja po broju ljudi kojima je dijagnosticirana ova plućna bolest (iako mikobakterija tuberkuloze utječe na druge organe, ali upravo joj je dišni sustav omiljeno mjesto).

Odrasli mogu spriječiti širenje tuberkuloze u tijelu podvrgavanjem fluorografskom probiranju svake godine. Za djecu su rendgenske dijagnostičke metode opasne s visokom razinom zračenja. Umjesto toga, svake godine imaju test na tuberkulin. Roditeljima je važno razumjeti kako Mantoux treba izgledati kod zdravog djeteta i kada su potrebni dodatni pregledi.

Kako bi trebalo izgledati cjepivo Mantoux?

Reakcija tijela nakon uvođenja tuberkulina provjerava se najranije 72 sata kasnije. Maksimalni rok je 1 tjedan. U to se vrijeme na koži mogu pojaviti crvenilo i papule. Veličina potonjeg zanima liječnike. Da biste to učinili, upotrijebite prozirni ravnalo da izmjerite njegovu duljinu u poprečnom smjeru..

Na prirodu reakcije može utjecati dob djeteta. Postoje norme veličine papula koje se mijenjaju s odrastanjem pacijenta:

 • do 3 godine - veličina od 5 do 11 mm;
 • 4 godine - ne više od 8 mm;
 • 5-7 godina - 5-6 mm;
 • 8-14 godina - do 4 mm.

Čimbenici koji nekako utječu na veličinu, intenzitet Mantoux crvenila i trajanje njegovog zacjeljivanja uključuju:

 • individualna netolerancija na komponente injektiranog sastava (tuberkulin);
 • istodobni unos određenih lijekova ili drugih vanjskih patogena;
 • provođenje uzorka tijekom razvoja zarazne bolesti;
 • uporaba nekvalitetnih lijekova;
 • loša ekologija;
 • tijek bolesti uzrokovanih prisutnošću parazita u tijelu;
 • nasljedne ili kronične patologije.

Mantoux prvog dana

Sljedeći dan nakon izvođenja Mantoux testa, na ruci se pojavljuje crvenilo, mjesto injekcije natekne. Dakle, očituje se alergijska reakcija tijela na injektirani lijek. Apsolutno nema potrebe za panikom i nervozom. Nakon 1-2 dana, većina oteklina će nestati.

Kako bi Mantoux trebao izgledati drugog dana djeteta

Drugi dan se pojavljuje papula. U nekim se slučajevima to može utvrditi prvog dana nakon postupka tuberkulinske dijagnoze djece. Crvenilo bi u to vrijeme trebalo postupno popuštati.

Kako bi Mantoux trebao izgledati 3. dana

Od 3. do 7. dana dijagnosticira se Mantoux. U to vrijeme, papula je konačno formirana. Ima intenzivniju crvenu boju i postaje čvrst na dodir. U zdrave osobe veličina papula trebala bi biti unutar raspona koji odgovara njegovoj dobi. Gumb dimenzija do 4 mm također ne bi trebao izazivati ​​zabrinutost. U medicini se ova reakcija naziva "sumnjivom".

U nekim slučajevima djetetu se dijagnosticira pozitivan Mantoux test. Istodobno je nužno naveden stupanj tjelesne reakcije:

 • pozitivno blago (papula 5-9 mm);
 • pozitivan srednji intenzitet (papula 10-14 mm);
 • pozitivan intenzivan (papula 15-16 mm).

Ako je promjer gumba unutar 5-14 mm (reakcija je blaga ili umjerena), dijete se može uputiti na dodatni pregled kod ftizijatra. Međutim, ovo nije obavezno. Takva reakcija može ukazivati ​​na kršenje postupka ubrizgavanja ili nepoštivanje pravila o njezi Mantouxa u prvim danima..

Vjeruje se da pozitivna reakcija ukazuje na odsutnost živih tuberkuloznih bakterija u tijelu. Vanjski simptomi ukazuju samo na činjenicu da imunološki sustav aktivno reagira na tuberkulinski alergen.

Događa li se da dugme nedostaje? Što kaže

U nekim slučajevima, 72 sata nakon Mantoux testa, na mjestu ubrizgavanja nema apsolutno nikakvih tragova ili se uočava tek blago crvenilo. Takva reakcija tijela smatra se negativnom. Ovo je i dobro i loše. Pozitivna strana je odsutnost aktivnih bakterija tuberkuloze u tijelu. Međutim, nedostatak reakcije tijela također sugerira da je potpuno lišeno zaštitnog imuniteta..

Istodobno, negativne i upitne reakcije normalne su nakon navršene osam godina života. Za odraslog pacijenta vjeruje se da dobar Mantoux ne bi trebao biti promjera više od 1-2 mm..

Kako izgleda Mantoux s tuberkulozom

Ako je osoba bolesna od tuberkuloze, postoji nekoliko načina da se to utvrdi prema Mant-u. Prva je prisutnost pozitivnog intenzivnog odgovora ili čak hiperergijske reakcije (veličine papula prelaze 14 mm).

Drugi signal za zabrinutost je pozitivna reakcija s papulom većom od 12 mm, koja se ne mijenja četiri godine. Velike veličine gumba mogu se pojaviti nakon cijepljenja protiv tuberkuloze (BCG). Pozitivan rezultat umjerenog intenziteta može se primijetiti u roku od 1-2 godine. Međutim, trebao bi se smanjivati ​​svake godine. Ako se to ne dogodi, dijete se uputi na istraživanje kod ftizijatra..

Sljedeći, najznačajniji pokazatelj zaraze tijela tuberkulozom je prisutnost zavoja tuberkulina. Ovaj medicinski pojam karakterizira nagli porast Mantoux papula (za 6 ili više milimetara) u usporedbi s rezultatima studija prethodnih godina. To je najjasnije izraženo kada se negativna Mantouxova reakcija promijeni u pozitivnu, ako se ne provede cijepljenje protiv tuberkuloze BCG cjepivom između dva uzorka..

Velika papula kod djeteta: postoji li razlog za zabrinutost

Opasan signal je pozitivna intenzivna ili hiperergična (oštro pozitivna) papula. Istodobno, pozitivan rezultat mogu uzrokovati druge okolnosti. Da bi pojasnili svoje dijete, šalju se ftizijatru. Liječnik prije svega mora utvrditi sljedeće podatke:

 • vrijeme BCG-a;
 • prisutnost zaraznih bolesti, kada im je dijagnosticirana i kako su dalje postupali;
 • mogućnost alergijske reakcije na bilo koju komponentu lijeka.

Često je moguće vizualno utvrditi stupanj opasnosti velikog Mantouxa kod djeteta. Karakterizira ga jednolična ružičasta boja. U slučaju tuberkuloze, gumb postaje tamniji.

Hiperergijska reakcija dijagnosticira se kada promjer gumba prelazi 16 mm. Nakon toga neizbježni su posjet ftizijatru i imenovanje dodatnih pregleda. Hiperergični simptomi mogu biti popraćeni znakovima upale: povećani limfni čvorovi, pojava čira itd..

Koliko je dugačak put od Mantouxa

Trajanje prividne vanjske reakcije tijela na Mantoux ovisi o individualnim karakteristikama pacijenta. U prosjeku to razdoblje ne prelazi 5-14 dana. S negativnom dijagnozom, crvenilo se možda uopće neće pojaviti ili će nestati 2. dana. Treba imati na umu da produljena reakcija na Mantoux može biti povezana ne samo s karakteristikama tijela, već i s točnošću poštivanja preporuka liječnika.

Na primjer, svi su čuli da se Mantoux ne može vlažiti (što je odavno prepoznato kao mit!) I trljati. Međutim, mnoga djeca zbog svoje mlade dobi ne poštuju posljednje pravilo. To može dovesti i do povećanja papule i njezine postojanosti. Da biste to spriječili, morate imati na umu brojne zabrane u vezi s mjestom ubrizgavanja..

Dakle, Mantoux ne može:

 • ljepilo žbukom;
 • namazati briljantnom zelenom ili vodikovim peroksidom;
 • para.

Možete se obratiti liječniku zbog preostalih papula ili crvenila kože na mjestu uboda nakon 10-15 dana od datuma Mantoux testa. Raniji posjet opravdan je samo u slučajevima kada papula uzrokuje nelagodu (bol, suppuration) ili ima vidljiva odstupanja od norme (oštra promjena boje, pojava osipa i slične manifestacije).

U rijetkim slučajevima, produljeno postojanje upale na mjestu ubrizgavanja tuberkulina ukazuje na infekciju tijela tuberkulozom. Ali prije nego što to može sigurnije izjaviti, liječnik mora isključiti druge čimbenike..

 1. Kratkotrajno nakon uvođenja cjepiva protiv tuberkuloze. U prve 1-2 godine nakon BCG-a djeca često doživljavaju lažno pozitivnu reakciju. Prati je povećana papula, karakteristična crvena boja gumba i dugo trajanje zaostalih znakova.
 2. Sadržaj proteina u krvi. Pretjerano ili nedovoljno zasićenje proteinima može ubrzati i usporiti proces ozdravljenja. Da bi se utvrdio njegov učinak, potrebno je uzeti krvni test i procijeniti sve pokazatelje.
 3. Alergijska reakcija. Pojavljuje se zbog individualne netolerancije na komponente lijeka. Također se utvrđuje polaganjem testova. Kada se potvrdi alergijska reakcija, liječnik propisuje antihistaminike koji pomažu u uklanjanju svih posljedica.

Glavna stvar koju treba znati o Mantouxu je da ne ukazuje uvijek na prisutnost ili odsutnost aktivnih bakterija tuberkuloze u tijelu. O tome se može suditi iz sljedećih podataka. Pozitivan Mantouxov test dijagnosticira se u gotovo 80% djece različite dobi. Međutim, daljnjim pregledima bolest je potvrđena tek u 1,5% njih. U drugim slučajevima govorimo o pojedinačnim čimbenicima, alergijama, kršenju pravila za provođenje alergo-testa itd..

Ni u kojem slučaju ne biste trebali odbiti test na tuberkulin. Međutim, ne biste trebali paničariti pri pogledu na „preveliko“ mjesto na mjestu uboda. Važno je poštivati ​​pravila za njegu Mantouxa, pobrinuti se da nema alergije na lijek i odmah se obratiti liječniku u slučaju očiglednih vidnih abnormalnosti na mjestu uboda.

Što je papula Mantoux testa i kako se mjeri crvenilo

Kada se proučava pitanje što je papula s Mantouxom, također je potrebno naučiti više o tome kako odrediti je li rezultat norma ili odstupanje. Na veličinu obrazovanja utječu različiti čimbenici. Ako ih izuzmete, rezultat će biti pouzdan i nećete morati ponoviti test. Inače, Mantouxova papula može ukazivati ​​na infekciju bacilom tuberkuloze. Međutim, prisutnost reakcije često se smatra lažno pozitivnim rezultatom..

Kako izgleda

Morate shvatiti da Mantouxov test nema nikakve veze s cijepljenjem. U tom se slučaju tuberkulin ubrizgava u gornji sloj kože. To su posebno obrađeni fragmenti bakterija tuberkuloze. Kad se zarazi, tijelo odaje reakciju. To je zbog sposobnosti stvaranja antitijela na infekciju. U djece se ciljem izvođenja Mantouxa smatra upoznavanje tijela s prethodno nepoznatim patogenim česticama. To se radi kako bi imunološki sustav u budućnosti prepoznavao bakterije..

Nakon uvođenja tuberkulina, pojavljuje se crvena mrlja. Međutim, hiperemija na ovom području integriteta ne smatra se indikativnim simptomom, jer postupno prolazi. Ubrzo nakon uvođenja tuberkulina, razvija se Mantouxova reakcija - papula. Ova edukacija je od dijagnostičke važnosti. Papula je mala potkožna novotvorina - kvržica. Na temelju rezultata njegovog mjerenja donose se zaključci o reakciji tijela, određuju daljnje radnje (ponovljeno testiranje, propisivanje BCG cijepljenja itd.).

Koji se dan pojavi

Neoplazma nastaje u prva 2 dana. Hiperemija na mjestu injekcije tuberkulina može se pojaviti odmah. Stanje papule procjenjuje se 3 dana nakon injekcije. Ponekad se papula ne pojavi. To se smatra indikacijom za BCG cijepljenje ako je stanka nakon početnog cjepiva u djece mlađa od 5 godina. U odraslih, odsutnost papule ne podrazumijeva potrebu za daljnjim djelovanjem. To znači da je rezultat negativan..

Koliko traje

Potkožna novotvorina počinje se postupno smanjivati ​​nakon 3 dana nakon što je papula dosegla svoj vrhunac. Simptomi reakcije tijela na tuberkulin mogu trajati određeno vrijeme, čije trajanje ovisi o stanju tijela u trenutku injekcije. U većini slučajeva potkožna novotvorina traje 1 tjedan..

Posljedice izvođenja Mantouxa postupno nestaju, isprva mrlja dobiva svijetlosmeđu boju, a zatim problijedi.

Međutim, događa se da novotvorina nestane nakon 2-3 dana. Ponekad smeđa mrlja ostaje na koži dulje vrijeme i nestaje nakon 10 dana. Rjeđe učinci davanja tuberkulina potpuno nestaju nakon nekoliko tjedana..

Koja bi papula trebala biti normalna

Nakon Mantouxove reakcije procjenjuje se stanje potkožne novotvorine. Njegov izgled smatra se glavnim znakom prirodne reakcije tijela na prodor patogenih čestica. Ako se pitate kakva bi trebala biti papula, morate uzeti u obzir dobnu kategoriju pacijenta. To je zbog činjenice da se u različitim dobima brzine reakcije razlikuju. Procjenjuju se sljedeći parametri novotvorine:

 • veličina papule;
 • prisutnost nekrotičnih promjena tkiva;
 • razvoj hiperemije na mjestu ubrizgavanja tuberkulina.

Kod djece

Nakon Mantouxa, dijete će uskoro razviti reakciju na djelatnu tvar. Ako vanjski i unutarnji čimbenici nisu utjecali na papulu, donosi se zaključak o prirodi razvoja novotvorine: pozitivan ili negativan rezultat uvođenjem tuberkulina. Norme u djece:

 • do 1 godine: veličina neoplazme varira unutar 5-10 milimetara, što je zbog malog intervala između BCG cjepiva i primjene tuberkulina, ali 13-16 mm u ovom slučaju ne smatra se odstupanjem;
 • ako je dijete 2-4 godine, veličina papule također može odgovarati 5-10 mm, gornja granica norme na 2 godine je 16 mm;
 • do 4. godine života novotvorina se razvija manje intenzivno i doseže 6 mm;
 • nakon 5 godina, neoplazma bi trebala biti manja - do 5 mm, ako je oznaka cijepljenja dovoljno velika, tada se vrijednost ovog parametra povećava na 8 mm, u djece od 4 do 6 godina gornja granica norme za sljedeću injekciju Mantouxa iznosi 10 mm;
 • do 7 godina - ne više od 6 mm;
 • u djece koja imaju 7-10 godina, u većini slučajeva nema reakcije na tuberkulin, veličina od 16 mm smatra se normom, što je zbog ponovljene primjene BCG cjepiva;
 • do 12 godina - veličina papula nije veća od 6 mm;
 • do 14 godina: parametri novotvorine značajno se mijenjaju - 4 mm.

Mantoux bez papula u djece predškolske dobi simptom je nedostatka imuniteta protiv tuberkuloze. Ovaj rezultat također može ukazivati ​​na odsutnost BCG cijepljenja..

U odraslih

Stope variraju ovisno o načinu mjerenja novotvorine. Na primjer, ako procjenjujete veličinu papule, ona ne bi trebala prelaziti 6 mm. Međutim, kada se mjeri ne samo kvrga, već i hiperemija na koži na mjestu ubrizgavanja tuberkulina, veličina od 16 mm smatra se normom..

Kako izmjeriti

Da biste dobili pouzdan rezultat, morate znati da se mjeri veličina izbočene novotvorine. Mjesto hiperemije ne smatra se indikativnim. Promjer se mjeri prozirnim ravnalom. Mora biti postavljen preko ruke. Moguće je smanjiti mjernu pogrešku ako prvo stavite 2 oznake na dijametralno suprotna područja novotvorine. Nakon toga mjeri se veličina kvrga.

Koji čimbenici utječu na njegovu veličinu

Rezultat nije uvijek pouzdan. Čak i u odsutnosti tuberkulozne bakterije, tijelo može snažno reagirati. Ako se veličina papula nakon Mantouxa znatno povećala, to je često rezultat brojnih čimbenika:

 • alergija je posljedica upotrebe proizvoda koji pridonose razvoju negativne reakcije, može se očitovati i pod utjecajem vanjskog alergena;
 • terapija određenim lijekovima;
 • infekcija helminthima;
 • zarazne bolesti;
 • nepovoljni uvjeti okoliša;
 • kronična bolest;
 • nedostatak hranjivih tvari u tijelu;
 • antihistaminska terapija;
 • prethodno BCG cjepivo bilo je nezadovoljavajuće kvalitete;
 • pojedinačne značajke vanjskih pokrova.

Što govori velika veličina papule?

U većini slučajeva nestandardni rezultat ukazuje na razvoj alergije na BCG cjepivo. Ako se nakon Mantouxa pojavila velika papula, liječniku je potrebno pružiti informacije o prethodnim zaraznim bolestima, prisutnosti netolerancije na komponente cjepiva, trajanju intervala između cjepiva, kao i injekciji tuberkulina.

Na temelju tih podataka liječnik donosi zaključke o prirodi novotvorine..

Uz to, velika papula nakon Mantouxa brzo nestaje. Ako hiperemija i novotvorine nisu nestale dulje vrijeme, postoji veliki rizik od razvoja tuberkuloze..

Kako smanjiti

Da biste spriječili povećanje papula, morate prestati uzimati antihistaminike. Napravite pauzu između injekcije tuberkulina i bilo kojeg cjepiva (30 dana). Područje ubrizgavanja tvari možete obraditi Fenistilom. Alergeni su isključeni iz prehrane: čokolada, naranče, gazirana pića, limun, crvene bobice i voće, orašasti plodovi, slatkiši. Ove mjere omogućuju vam smanjenje veličine papule prilikom ubrizgavanja bolesnika s tendencijom na alergije..

Moguće reakcije i odstupanja

Najčešći oblik odgovora tijela je crvenilo kože na mjestu injekcije. Ponekad se na mjestu Mantouxa stvori modrica i nema papule. Povećanje neoplazme do 7, 9 mm ili više popraćeno je brojnim znakovima:

 • struktura kože je nejednaka, razvijaju se nekrotični procesi;
 • porast temperature;
 • glavobolja;
 • poremećaj stolice;
 • simptomi iritacije kože: svrbež, crvenilo;
 • pospano stanje.

Intenzitet manifestacije negativnih reakcija ovisi o stanju tijela, prisutnosti drugih bolesti.

Članci O Acne Gelovi