Palmitinska kiselina. Svojstva i primjena palmitinske kiseline

Palmitinska kiselina jedna je od najzastupljenijih monobaznih zasićenih karboksilnih kiselina u prirodi. Ova je tvar prvi put otkrivena i izolirana iz palminog ulja, koje je danas nevjerojatno popularan proizvod s godišnjim prometom većim od 50.000.000 tona..

Dodaje se čokoladi, bombonima, kolačima, siru, sladoledu, maslacu, čipsu i ostalim konditorskim proizvodima. U kozmetičkoj industriji palmino se ulje također široko koristi, ali mnogi znanstvenici kažu da proizvodi koji su umjetno zasićeni palmitinskom kiselinom u kombinaciji s palminim uljem svake godine odnesu više života nego svi svjetski sukobi zajedno..

Svojstva palmitinske kiseline

Palmitinska kiselina se nalazi ne samo u palminom ulju, već i u fosfolipidima, trigliceridima, lipidima i glikolipidima, koji su glavni sastojci bioloških membrana. U prirodnim uvjetima palmitinsku kiselinu sintetiziraju organizmi gotovo svih životinja i djeluje kao jedan od glavnih izvora energije.

Najviše je u maslacu (oko 20-25%) svinjske masti (do 30%) i u nekim drugim masnoćama životinjskog podrijetla. Prisutna je količina palmitinske kiseline i u prirodnim uljima dobivenim iz hrane kao što su soja, kokos i kakao. Palmino ulje u nekim slučajevima može sadržavati do 47% palmitinske kiseline.

Proizvodnja palmitinske kiseline

Palmitinska i stearinska kiselina najzastupljenije su zasićene masne kiseline u prirodi, koje se pod maskom estera glicerola nalaze u gotovo svim prirodnim masnoćama. Palmitinska i oleinska kiselina, koje se zajedno sa stearinskom kiselinom dobivaju saponifikacijom loja, nazivaju se stearin.

Neka biljna ulja, poput palminog ili "biljnog japanskog voska", sadrže gliceride palmitinske kiseline toliko visoke da ih nije teško izolirati od tih proizvoda..

Također je palmitinska kiselina jedna od glavnih komponenti spermaceta kitova sjemenki (do 90% u obliku cetil etera) i prirodnog pčelinjeg voska (u obliku miricil etera).

Palmitinska kiselina obično se izolira frakcijskom rekristalizacijom ili rektifikacijom izravno iz smjese kiselina dobivenih saponifikacijom masti.

Budući da formula palmitinske kiseline sadrži jedan atom ugljika manje od margarinske kiseline, iz nje se često dobiva suhom destilacijom.

Postoje i metode dobivanja cetilnog alkohola zagrijavanjem, oksidacijom dušične kiseline i neke druge. Palmitinska kiselina se također može sintetizirati putem spojeva cijanida.

Upotreba palmitinske kiseline

Ova tvar koristi se kao jedna od glavnih komponenti za pripremu napalma, različitih deterdženata i kozmetike, kao i u proizvodnji stearina (koji je posebna smjesa koja sadrži i stearinsku kiselinu).

Palmitinska kiselina aktivno je uključena u proizvodnju svih vrsta tehničkih ulja za podmazivanje, za proizvodnju plastifikatora i svijeća. Natrijev palmitat trenutno se koristi u proizvodnji različitih vrsta sapuna (i toaletnih i kućanskih), gdje djeluje kao zgušnjivač.

Proizvođači kozmetike ovu tvar često dodaju kao emulgator. Palmitinska kiselina je također izvrsna za zaštitu kože, održavajući je suhom i bez vlage.

Zbog toga se kalcijev palmitat danas široko koristi kao nezamjenjiva komponenta u raznoj dekorativnoj kozmetici. Također se nosi sa zadacima zaštite drva i raznih tkanina od negativnog utjecaja vlage..

Palmitinska kiselina, odnosno njezini derivati, pronašli su svoju primjenu u modernoj prehrambenoj industriji, gdje se koriste za stvaranje aroma. Neko se vrijeme heksadekanska kiselina u obliku olovne soli koristila u proizvodnji običnih farmaceutskih flastera..

Treba spomenuti i kozmetičku industriju, gdje je zbog posebnih svojstava palmitinske kiseline postala vrlo popularna i nevjerojatno raširena..

Stvar je u tome što izravno doprinosi tako važnom procesu kao što je aktivacija sinteze elastina, kolagena, hijaluronske kiseline i glikozaminoglikana. Dakle, stimulirajući djeluje na obnavljanje i regeneraciju dermisa (međustanične tvari).

Najčešće se koristi za proizvodnju svih vrsta krema koje štite suhu kožu i u raznim sredstvima za zaštitu od mraza, prodornog vjetra i lošeg vremena. Za kosu je palmitinska kiselina također prilično važna jer u slučaju nedostatka određenih masnih kiselina u tijelu to izravno utječe na stanje noktiju i linije kose koja postaje beživotna i lomljiva.

Cijena palmitinske kiseline

Cijena palmitinske kiseline ovisi i o čistoći proizvoda i o nizu drugih čimbenika. Međutim, niska cijena ove tvari osigurala je njezinu visoku popularnost..

Prodaje se uglavnom u obliku bezbojnih kristala, čiji trošak kreće od 20-25 američkih centi po kilogramu..

Učinci palmitinske kiseline na ljudsko tijelo

Unatoč svim korisnim svojstvima ove tvari, višak zasićene palmitinske kiseline može štetiti ljudskom tijelu. Znanstvenici su već dugo primijetili da je najdulji životni vijek zabilježen u onim regijama u kojima je konzumacija palminog ulja u hrani svedena na minimum, a zauzvrat prevladavaju dokozaheksaenska i eikosapentaenojska masna kiselina bogate plodovima mora i ribom..

Rusija i Ukrajina, konzumirajući rekordnu količinu palminog ulja, nažalost, vodeće su u smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti i bolesti, čija je pojava izravno povezana s viškom zasićenih masnoća u tijelu..

Masnoća palmitinske kiseline, koja ulazi u ljudsko tijelo zajedno s hranom, ne može se iz nje potpuno ukloniti, zamjenjujući obične zdrave stanice masnoćom.

A ako u početku negativni učinak nije toliko primjetan, onda u budućnosti, ako se ne poštuje dijeta, keramidi, koji su proizvod nakupljanja masnih stanica, počinju ne samo da uništavaju zdrave stanice, već i izazivaju niz ozbiljnih bolesti koje dovode do kritičnog oštećenja živčanih tkiva.

Primjer tako razarajuće bolesti je Alzheimerova bolest. Prekomjerna količina palmitinske kiseline u tijelu dovodi do pretilosti, jer hormon leptin, koji igra važnu ulogu u metabolizmu, prestaje ispunjavati svoju regulatornu ulogu i osoba počinje brzo dobivati ​​na težini.

Druga opasnost od viška ove kiseline je da tijelo prestaje aktivirati signalne putove unutar stanica pod utjecajem inzulina, što može imati vrlo negativan učinak ne samo na ljude sklone dijabetesu melitusu, već i na sasvim zdrave osobe..

Palmitinska kiselina

10% popusta na cjelokupni asortiman izvrsnosti izbora

Uvjeti djelovanja

Unesite promotivni kôd u posebno polje u košarici EcoVille.Ru i ostvarite 10% popusta na cjelokupni izbor parfema Selection Excellence.

Popust od 50% na sve ekotestove

Uvjeti djelovanja

Popust od 50% s promotivnim kodom za sve Ecotestove, uključujući Specials. Nizovi s ostalim popustima.

O ekotestovima

Razumijevanje 30 alata različitih marki u jednoj temi. Štedi vrijeme.

10% popusta na sav asortiman Royal Forest.

Uvjeti djelovanja

Unesite promotivni kôd u posebno polje u košarici EcoVille.Ru i ostvarite 10% popusta na cjelokupnu paletu ekoloških proizvoda Royal Forest.

Naziv INCI
Palmitinska kiselina

Hrani, štiti i obnavlja kosu, zgušnjivač, emulzijsku komponentu, omekšivač kože, stabilizator, ublažava iritaciju kože.

Siguran kada se koristi za namjeravanu svrhu, moguća individualna netolerancija.

Palmitinska kiselina: koristi i šteti tijelu

Palmitinska kiselina - znate li što je to? Ne mogu svi odgovoriti na ovo pitanje. Druga je stvar ako postavite pitanje što je palmino ulje. Ova fraza je sada, kako se kaže, "svima na usnama". Imajte na umu da se godišnje u svijetu proizvede oko 50 milijuna tona ovog proizvoda. Kakva je veza između palmitinske kiseline i palminog ulja, pitate se? Ispada da je najizravniji. Možemo reći da su ove tvari vrlo bliski srodnici. Zadržimo se detaljnije na tome što je palmitinska kiselina. Tada ćemo vam reći gdje se koristi. Također ćemo razmotriti blagodati i štete palmitinske kiseline za ljudsko tijelo. Ali prvo najprije.

Otkriće palmitinske kiseline

Za otkriće palmitinske kiseline zaslužan je francuski znanstvenik Edmond Fremy. 1840. godine, kao rezultat niza pokusa, dobiven je iz palminog ulja, pa otuda i naziv. Inače, palmino ulje sadrži 45 do 50% palmitinske kiseline.

Upotreba palmitinske kiseline

Zadržimo se na pitanju upotrebe palmitinske kiseline. Za početak napominjemo da je ovo najčešća tvar među masnim kiselinama u prirodi. Koristi se u raznim industrijama - od napalma do ukrasne kozmetike. Moram reći da je palmitinska kiselina doista jedna od glavnih komponenti u proizvodnji napalma, a ta se kiselina koristi i u proizvodnji stearina (posebna smjesa sa stearinskom kiselinom).

Ovaj je spoj uključen u sastav različitih tehničkih maziva, polimernih voskova, a koristi se i u proizvodnji plastifikatora. Soli palmitinske kiseline, palmitati, koriste se u vodoodbojnim premazima za kožu, drvo, razne tkanine (kalcijev palmitat). Te su tvari pronašle primjenu u proizvodnji kozmetičkih krema i dekorativne kozmetike. Primjerice, natrijev palmitat koristi se u proizvodnji sapuna za pranje rublja i toaleta, gdje djeluje kao zgušnjivač. Metil palminat (metil ester palmitinske kiseline) koristi se za aromatizaciju neke hrane. Vrlo dugo se olovna kiselinska sol koristila u proizvodnji medicinske žbuke..

Blagodati palmitinske kiseline

Govoreći o ovoj tvari, potrebno je reći o blagodatima palmitinske kiseline za ljude. Pa koja svojstva ima? Palmitinska kiselina stekla je široku popularnost u kozmetičkoj industriji. Aktivno se koristi u proizvodnji krema protiv starenja. Tajna ove popularnosti je u tome što ovaj spoj aktivira sintezu elastina, kolagena i hijaluronske kiseline, odnosno potiče obnavljanje i obnavljanje kožnih tkiva. Palmitinska kiselina također se koristi u proizvodnji zaštitnih krema koje pomažu protiv naleta mraza ili vjetra. Ova tvar igra važnu ulogu u zdravlju naše kose. Utvrđeno je da kada tijelu nedostaju masne kiseline, kosa postaje dosadna i lomljiva..

Govoreći o blagodatima palmitinske kiseline, treba reći da je ona glavna komponenta majčinog mlijeka. Ova je tvar neophodna za pravilan razvoj djeteta u ranoj dobi, do otprilike godinu dana. Pospješuje apsorpciju kalcija i regulira proces probave u tijelu beba.

Višak palmitinske kiseline

Sada razgovarajmo o opasnostima palminog ulja i posljedicama viška palmitinske kiseline u ljudskom tijelu. Proizvođači dječje hrane, pokušavajući stvoriti analog majčinog mlijeka, dodaju ovu kiselinu u obliku palminog triglicerida ili palminog oleina u formulu za prehranu. Iz naziva obje tvari jasno je da su izrađene od palminog ulja..

Na prvi pogled palmitinska kiselina u majčinom mlijeku i biljnoj masti je ista, ali ti proizvodi djeluju upravo suprotno. Činjenica je da se molekule ove kiseline u njima razlikuju u strukturi.

Kao rezultat, takva dječja hrana ometa apsorpciju kalcija, a također ometa i normalnu probavu. Želio bih reći da glavna šteta palminog ulja za ljudsko zdravlje leži upravo u činjenici da se temelji na palmitinskoj kiselini, a njegova temperatura topljenja je 62 0 C (temperatura ljudskog tijela je samo 36,6 0 C). Zaključak sugerira sam po sebi: naše tijelo ne zna asimilirati ovu tvar, ali je također ne može ukloniti, jer se ne otapa. Kao rezultat, palmitinska kiselina taloži se sloj po sloj u našoj jetri, srcu, skeletnim mišićima i drugim organima..

Sredinom 20. stoljeća istraživači su otkrili da se jabuka navoštena palmitinskom kiselinom nije jako dugo pokvarila. Od tada se ovaj način skladištenja koristi za prijevoz voća na velike udaljenosti, a na policama trgovina dočekuju nas lijepe, sjajne jabuke. Ali ako se takvo voće može oprati vrlo vrućom vodom, u ekstremnim slučajevima, oguliti s kože, što je s recimo pomfritom ili apetiziranim hamburgerom prženim na palminom ulju? Oni su, naravno, savršeno pohranjeni, ali postavlja se pitanje: "Jesu li jestivi?"

Razmotrimo detaljnije što se događa s ljudskim tijelom u situaciji viška palmitinske kiseline. Brojne studije pokazale su da je prekomjerna količina neke tvari glavni čimbenik u nastanku raznih vrsta destruktivnih procesa. Znanstvenici su otkrili da ta tvar može izazvati proces samorazorivanja stanica, odnosno apoptozu. I kao što pokazuju eksperimenti, srce prije svega pati od ovog procesa (započinje programirana smrt stanica i različitih tkiva). Primjećuje se da se u bolesnika s infarktom miokarda otkriva visoka razina masnih kiselina u krvi i povećava stupanj oštećenja srčanog mišića.

Šteta od palmitinske kiseline

Zbog činjenice da se palmitinska kiselina praktički ne može izlučiti iz tijela, ona se počinje nakupljati, uslijed čega se zdrave stanice i tkiva zamjenjuju masnim tkivom. Najčešće su zahvaćeni ti unutarnji organi: jetra, srce, gušterača.

Ali šteta palminog ulja nije ograničena na ovo. Krajnji produkt asimilacije palmitinske kiseline su ceramidi, koji se zapravo nakupljaju u organima i tkivima. Štetni učinci ovih tvari toliko su raznoliki da se mogu nazvati jednim od najopasnijih za ljudsko tijelo. Imajte na umu da razgradnjom ceramida nastaje još jedan jednako štetan spoj - sfingozin. Obje su supstance opasne prije svega zato što mogu ne samo izazvati staničnu smrt, već i uzrokovati uništavanje živčanih tkiva, a to je glavni uzrok Alzheimerove bolesti.

Također treba reći da je palmitinska kiselina vrlo često uzrok dijabetes melitusa i pretilosti, jer stvara imunitet živčanog sustava na inzulin i leptin (hormon odgovoran za osjećaj sitosti).

Koji proizvodi sadrže

Ova je tvar u većoj ili manjoj mjeri uključena u sve poznate masti. Pa ipak, gdje je palmitinska kiselina i u kojoj količini?

 • U palminom ulju od 45 do 50%.
 • U svinjskoj masti od 28 do 30%.
 • U konjskoj masti od 25 do 32%.
 • U goveđoj masti od 25 do 30%.
 • U janjećoj masti od 24 do 29%.
 • U zrnu kakaa od 22 do 25%.
 • U mliječnoj masti od 20 do 36% (ovisno o sezonalnosti, zimi se povećava sadržaj palmitinske kiseline).
 • U ulju sjemenki pamuka od 20 do 22%.
 • U ulju breskve od 15 do 16%.
 • Lososova mast sadrži od 10 do 17%.
 • U ulju cedrovih orašastih plodova od 10 do 16%.
 • U ulju morske krkavine od 11 do 12%.
 • U masti haringe od 10 do 29%.
 • U ribljem ulju (jetri bakalara) od 8 do 25%.
 • U sojinom ulju od 8 do 13%.
 • U maslinovom ulju od 6 do 20%.
 • U masti tuljana od 6 do 13%.
 • U suncokretovom ulju od 6 do 9%.
 • U kitovom ulju od 5 do 17%.
 • U lanenom ulju od 4 do 11%.
 • U bademovom ulju od 1,5 do 5,5%.
 • U ricinusovom ulju od 0,5 do 1%.

Kako bi se izbjegli negativni učinci palmitinske kiseline, stručnjaci preporučuju jesti više ribe i manje masnog mesa kad god je to moguće..

Iz svega navedenog možemo zaključiti da umjetno izolirana palmitinska kiselina nanosi veliku štetu ljudskom zdravlju. Može se koristiti u proizvodnji kozmetike, ali njegova upotreba u hrani vrlo je nepoželjna, jer može izazvati mnoge ozbiljne bolesti. Najtužnije je što proizvođači hrane dodaju izvor palmitinske kiseline, palminog ulja, hrani koja ga već sadrži, kao i slatkišima i slatkišima koje djeca vole..

O čemu etikete šute: opasni sastojci u kozmetici

Nikad niste razmišljali o tome što je u vašoj kremi? Nije važno je li skup ili je proračun, ali ako sadrži barem jednu od komponenata o kojima ćemo razgovarati u ovom članku, odmah ga pošaljite u kantu za smeće.!

S profesionalcem smo razgovarali o modernoj kozmetici i od čega je napravljena.


"Nažalost, štetni sastojci sada se nalaze u 8 od 10 krema na policama kozmetičkih masovnih tržišta. Ako pogledate sastav bilo kojeg proizvoda za njegu, vidjet ćete da je većina sastojaka napisana na engleskom. I vjerujte mi, nikada nećete čuti i nećete ih vidjeti u oglasima, jer su neki otrovni, štetni za kožu, kosu i naše zdravlje. Zastrašujuće? Zatim uzmite svoje proizvode za uljepšavanje s police i proučite ih za sljedeće komponente ".

Glicerin (glikol)

Ova komponenta prikuplja vlagu iz zraka, vlažeći tako vašu kožu. Ali malo ljudi zna da vlaga zraka za to mora biti iznad 65%. A ako živite u običnom stanu bez ovlaživača zraka, tada je njegova vlažnost puno niža, pogotovo zimi kada su baterije uključene. Glicerin počinje isušivati ​​kožu uzimajući vlagu iz njezinih dubokih slojeva. Dobijate samo privid hidratacije, a koža vam se čvrsto „stisne“ na kremu, jer se bez nje izdajnički suši, postoji osjećaj zatezanja.

Polietilen glikol (PEG)

Ova se komponenta često nalazi u ljekovitim pripravcima u obliku sirupa, kao i u kozmetici i šamponima. Iznenađujuće je možete pronaći čak i u kremi s natpisom "prirodna". Zašto? Trik je u tome što se ova tvar smatra bezopasnom, pod uvjetom da je njena koncentracija ispod 20%. Ako na prvom, drugom ili trećem mjestu u kremi vidite polietilen glikol, budite oprezni. Na vrh popisa proizvođači uvijek upišu komponente koje su najviše u postocima..

Mineralno ulje

To je naftni derivat. Bez obzira koliko je postupak čišćenja težak, zasnovan je, na ovaj ili onaj način, na ulju. Mineralno ulje je najčešći sastojak, a može se naći i u kremama za bebe. U kozmetiku se dodaje kao hidratantna krema, ali mineralno ulje ne vlaži vaše lice. Jednostavno stvara tanak film na koži, dajući iluziju hidratacije. Međutim, pod ovim filmom koža, naprotiv, pati! Zapamtite: naša je koža živi organizam koji treba disati! I pod takvim petrokemijskim filmom, koža ne diše, iz nje se ne uklanjaju toksini, mrtve stanice i ugljični dioksid. Uz kontinuiranu upotrebu proizvoda s ovim sastojkom, vaša će koža otupiti i izblijedjeti mnogo brže nego bez nje..

Kiseline za kožu lica u kozmetologiji - popis i svrha!

Kiseline se često koriste za njegu kože lica. Uključeni su u kozmetičke proizvode i koriste se za razne postupke. Uz pomoć takvih sredstava moguće je nositi se s upalom, ukloniti staračke pjege, postići pomlađujući učinak i učiniti ovalni obraz jasnijim.

Učinak kiselina na kožu

Te tvari imaju mnoga korisna svojstva. Prije svega, koriste se za pomlađivanje i pročišćavanje epitela. Sustavnom i pravilnom uporabom takvih sredstava u roku od 2 tjedna mogu se postići brojni rezultati:

 • uklonite višak vlage s dermisa - kao rezultat toga, moguće je smanjiti natečenost;
 • normalizirati kiselinsko-baznu ravnotežu u strukturi dermisa;
 • uspostaviti rad lojnih žlijezda;
 • čine kožu mekšom i elastičnijom;
 • zaglađuju bore i čine ih manje izraženima;
 • nositi se s osipom i post-aknama;
 • olakšati tijek kožnih patologija i ubrzati proces zacjeljivanja;
 • posvijetlite pigmentaciju, učinite mrlje manje uočljivima ili ih potpuno uklonite;
 • očistiti i suziti pore;
 • smanjiti broj crnih točaka;
 • smanjiti vjerojatnost pojave malignih epitelioma;
 • vlaže epitel;
 • povećati otpornost kože na vanjske čimbenike - ultraljubičasto zračenje, mraz, infekcije;
 • ojačati krvne žile;
 • smanjiti ljuštenje;
 • nositi se s ožiljcima, strijama, ožiljcima.

Iako kiseline imaju širok spektar primjene, takvi se proizvodi ne bi trebali smatrati univerzalnima. Takve tvari imaju ciljani učinak. Mogu se koristiti kao sredstva protiv starenja za uklanjanje bora ili za ublažavanje upala. Tvari također doprinose izbjeljivanju kože, pomažući u suočavanju s pigmentacijom..

Da biste postigli opipljive rezultate, morate odrediti prirodu problema i odabrati optimalni sastav proizvoda. Svaki kiseli proizvod ima specifične karakteristike.

Pregled učinkovitih kiselina

Danas se u kozmetologiji koristi prilično puno kiselina koje imaju složen učinak na kožu. To vam omogućuje značajno poboljšanje izgleda i suočavanje s mnogim problemima..

Hijaluronski

Ovo sredstvo veže i zadržava vlagu u strukturi dermisa. Gubitkom vode koža postaje mlitavija i manje elastična. Kao rezultat toga, na njemu se pojavljuju mnoge bore. Kreme protiv starenja koje sadrže hijaluronsku kiselinu pomažu u uspostavljanju normalne ravnoteže vode. Pomaže u izbjegavanju preranog starenja.

Hijaluronska kiselina aktivno se koristi za proizvodnju seruma i losiona koji imaju zaglađujući učinak na dermis. Zahvaljujući njihovoj upotrebi, moguće je učiniti lice zdravijim i njegovanijim..

Uz to se ubrizgava hijaluronska kiselina. Zahvaljujući takvim postupcima moguće je značajno aktivirati proizvodnju kolagena. Pomaže u normalizaciji ovalnog lica, poboljšanju oblika usana i nosa..

Alfa lipoična

Ovaj popularni lijek ima snažna antioksidativna svojstva. Pospješuje vezivanje slobodnih radikala koji oštećuju izgled kože. Alfa lipoična kiselina dobro djeluje u vodenom i masnom okruženju. Stoga se tvar aktivno koristi za proizvodnju širokog spektra kozmetike..

Stearić

Ova tvar pripada kategoriji masnih kiselina. Aktivno se dodaje kremama kao emulgator. Također stearinska kiselina povećava zaštitne funkcije kože. Pomaže neutralizirati utjecaj vanjskih čimbenika - ultraljubičasto zračenje, mraz, vjetar.

Palmitic

Sličan učinak ima i masna palmitinska kiselina. Ova se tvar aktivno koristi u proizvodnji krema koje pomažu u zaštiti suhih dermisa. Također se dodaje kozmetici koja štiti od vanjskih čimbenika - vjetra i mraza..

Treba imati na umu da nedostatak masnih kiselina u tijelu negativno utječe na izgled kose i noktiju. Stoga se opskrba tim tvarima mora odmah nadopuniti..

Glikolni

Ova tvar pripada kategoriji voćnih kiselina. Lako prodire u strukturu stanica kože i pruža piling mrtvih elemenata. Uz pomoć proizvoda moguće je riješiti se akni, isušiti upaljena područja i suziti pore. Uz to, tvar uspješno ujednačava reljef lica..

Badem

Načelo djelovanja ove tvari nalikuje svojstvima glikolne kiseline. Međutim, mandelinska kiselina ima veće molekule koje ne prodiru u strukturu kože tako brzo. Zahvaljujući upotrebi ove tvari, moguće je postići umirujući učinak. Uz to, proizvod savršeno izbjeljuje kožu i pospješuje odljev stanične masti iz pora dermisa..

Mljekara

Ova tvar se dobiva iz sirutke. Savršeno ispunjava dermis vlagom, aktivira regeneraciju stanica kože, poboljšava tonus epitela. Uz to, mliječna kiselina ima izražen hidratantni učinak, povećava čvrstoću i elastičnost dermisa..

Alat se uspješno nosi s miteserima i sužava pore. Stoga se mliječna kiselina često dodaje kozmetici koja je namijenjena masnoj koži..

Limun

Ovu tvar karakterizira izražen sedativni učinak. Pomoću nje moguće je nositi se sa osjećajem svrbeža i ukloniti iritaciju na koži. Alat se aktivno koristi za proizvodnju kozmetike i pomaže u izbjeljivanju epitela..

Orotovaya

Ovaj lijek obnavlja metabolizam u strukturi dermisa, normalizira sintezu proteinskih elemenata i nukleinskih kiselina. Tvar se dodaje kozmetici koja se koristi za starenje kože.

Benzoin

Ovaj element karakteriziraju izražena baktericidna svojstva. Stoga je benzojeva kiselina uvijek prisutna u proizvodima koji su dizajnirani za njegu problematične kože..

jantar

Kozmetika s dodatkom jantarne kiseline izvrsna je za starenje kože. Opskrbljuju dermis korisnim tvarima i imaju izražen učinak zaglađivanja. Zahvaljujući upotrebi takve kozmetike, koža doslovno počinje sjajiti iznutra..

Kreme koje sadrže jantarnu kiselinu značajno pojačavaju učinak ostale kozmetike. Korištenje ovog elementa za izradu maski za kosu pomaže učiniti pramenove debljim i sjajnijim. Korištenje ove komponente pomaže u izbjegavanju povećane masne kose..

Azelaic

Ovaj lijek omogućuje vam reguliranje rada lojnih žlijezda i suočavanje s upalom. Tvar uklanja različite kožne probleme. Istodobno, azelaična kiselina pomaže čak i kod složenih dermatoloških patologija.

Da bi se povećala učinkovitost tvari, može se kombinirati s drugim kiselinama - limunskom, lipoičnom ili mliječnom. Azelaična kiselina aktivno se koristi za piling. Zahvaljujući ovom postupku moguće je postići blagi učinak izbjeljivanja, nositi se s upalnim procesima i eliminirati pigmentaciju..

Salicilna

Ovo je prilično popularan alat koji se aktivno koristi u kozmetologiji. Ova se tvar koristi za borbu protiv upalnih lezija dermisa. Salicilna kiselina ima izražena antibakterijska svojstva, djeluje isušujuće i sprječava pojavu iritacija.

Uz to, tvar savršeno ljušti mrtve čestice kože. Uz pomoć salicilne kiseline moguće je eliminirati mitesere i nositi se s izbijanjem akni. Proizvod savršeno otapa sebum i pokreće regenerativne procese u strukturi dermisa.

Askorbinska

Blagodati vitamina C su bez sumnje. Međutim, ne znaju svi da se askorbinska kiselina aktivno koristi u kozmetologiji..

Ova tvar ima izražena antioksidativna svojstva, pomaže u izbjegavanju pojave nabora i bora, obavlja zaštitne funkcije i sprječava negativne učinke ultraljubičastog zračenja na stanice. Uz to, askorbinska kiselina normalizira tonus kože i uspješno se nosi s pigmentacijom.

Pravila prijave

Kako bi proizvodi koji sadrže kiseline donijeli koži samo dobrobit, vrijedi slijediti jednostavne preporuke:

 • Jasno se pridržavajte doziranja. To će pomoći u izbjegavanju nepredvidivih rezultata..
 • Zaštitite kožu od ultraljubičastog zračenja. To će vam pomoći spriječiti pigmentaciju..
 • Napravite test na alergiju. Prije upotrebe proizvoda, trebate ga nanijeti na neugledno područje kože. Ako se nakon nekog vremena ne pojavi svrbež ili crvenilo, možete koristiti sastav za lice..

Kontraindikacije i nuspojave

Kiseline djeluju prilično agresivno na kožu. Stoga se prije početka upotrebe vrijedi upoznati s ključnim kontraindikacijama:

 1. Mlada koža. Djevojkama mlađim od 22 godine ne preporučuje se korištenje kozmetike koja sadrži kiseline. Mlada koža sposobna se obnoviti. Stoga joj nije potrebna dodatna stimulacija..
 2. Dugotrajna izloženost ultraljubičastom zračenju. Strogo je zabranjeno koristiti proizvode koji sadrže AHA kiseline nakon duljeg izlaganja suncu. Pod utjecajem ultraljubičastog zračenja postoji rizik od velikog broja staračkih pjega, pa čak i teških opeklina.
 3. Visok sadržaj kiselina. Prije upotrebe proizvoda, morate se upoznati sa sadržajem aktivnih sastojaka. Ako ovaj broj premaši sigurnih 3-5%, to je alarmantan znak. Ovaj alat spada u kategoriju profesionalnih proizvoda. Stoga ga mora primijeniti kvalificirani kozmetolog. Inače postoji velika opasnost od opasnih posljedica za kožu..
 4. Djetinjstvo. U ranoj je dobi strogo zabranjeno koristiti kozmetiku koja sadrži kiseline. Ovlašteni proizvodi za bebe ne uključuju ove sastojke. Međutim, u svakom slučaju preporuča se obratiti pažnju na njihov sastav..
 5. Alergijske reakcije. Kako biste bili sigurni da nema alergije na sastojke proizvoda, mora se nanijeti na osjetljivu kožu - zglob ili lakat. Preporuča se zadržavanje sastava četvrt sata. U nedostatku peckanja, svrbeža ili crvenila, proizvod se može nanijeti na lice.
 6. Preosjetljivost kože, prisutnost iritacija i akni. U tom slučaju, proizvodi s kiselinama moraju se upotrebljavati izuzetno oprezno. Strogo je zabranjeno povećavati trajanje postupka. U takvim je situacijama potrebno smanjiti trajanje seanse i smanjiti kiselost. Ako se pojavi hiperemija ili jako peckanje, morate odmah oprati proizvod i kontaktirati dermatologa.
 7. Svježe lezije na koži, pogoršanje infekcije herpesom. Oštećena koža zahtijeva posebnu zaštitu. Kada koristite proizvode s kiselinama, dermis će postati ranjiviji. Također značajno povećava vjerojatnost zaraze..
 8. Trudnoća. Većina kiselina tijekom razdoblja trudnoće izaziva alergije. Uz to, žensko tijelo prolazi kroz hormonalne promjene. Mogu uzrokovati pojavu staračkih pjega. U ovom slučaju, ANA kiseline dovode do pogoršanja procesa.

Treba imati na umu da je nakon završetka postupaka korištenjem kiselina nužno koristiti kreme za sunčanje. Moraju sadržavati zaštitni faktor od najmanje SPF 15.

Ako se krši tehnika primjene kozmetike s kiselinama, postoji rizik od neželjenih nuspojava.

Najčešće posljedice su:

 • alergijske reakcije;
 • pogoršanje infekcije herpesom;
 • crvenilo kože;
 • dermatitis;
 • osjećaj svrbeža, trnjenja i peckanja;
 • pojava ovisnosti;
 • plačljivi ekcem;
 • piling;
 • nekroza pojedinih područja lica;
 • osip;
 • pojava svijetlih mrlja na koži;
 • oteklina;
 • stafilokokne infekcije.

Da bi se minimalizirala vjerojatnost neželjenih učinaka na zdravlje, potrebno je strogo poštivati ​​pravila za uporabu kozmetičkih proizvoda s kiselinama..

Danas se dosta takvih tvari koristi u kozmetologiji. Najučinkovitiji lijekovi predstavljeni su u tablici:

Opseg primjene

Tip kiselineImeSvojstva
zasićenpalmetinski

stearinski

Takva sredstva koriste se kao emulgatori i stabilizatori..Te se kiseline koriste za izradu raznih vrsta sapuna. Takve se tvari koriste kao stabilizatori emulzije..
nezasićenlinolenska

oleinski

Pomažu nadoknaditi nedostatak lipida i poboljšavaju zaštitne funkcije kože. Zbog stvaranja svojevrsnog filma na površini, izbjegava se isparavanje vlage iz strukture epitela. Takva sredstva imaju izražena antioksidativna svojstva..Ova kategorija kiselina nalazi se u dnevnim i noćnim kremama. Od njih se također proizvodi mlijeko za čišćenje..
ANA kiselinemliječni proizvodi

limun

Takvi se fondovi nose s hiperkeratozom i savršeno vlaže kožu. Oni aktiviraju sintezu ceramida i kolagenih vlakana. Tvari imaju izražena antioksidativna svojstva i ublažavaju upalu.Kiseline su dio kozmetike - tonici, kreme, losioni. U salonskim uvjetima koriste se za piling.
Beta hidroksi kiselinesalicilnaAlat ima piling učinak, smanjuje sintezu sebuma, nosi se s nečistoćama. Tvar ima antibakterijska svojstva i ublažava upalu.Za ljuštenje se koristi kiselina. Također je uključen u mnoge kreme, losione i tonike koji su dizajnirani za masnu i problematičnu dermu..
Polihidroksi kiseline

glukonskiProizvod ima visoku molekularnu težinu i nježan je prema koži. Pomaže u izbjegavanju ranog starenja, aktivira sintezu elastina, povećava zaštitne funkcije epitela.Tvar je prisutna u proizvodima protiv starenja koji su dizajnirani za osjetljivu kožu.
Triklorooctena kiselina

Daje dublji učinak na dermis od voćnih kiselina. Mehanizam djelovanja temelji se na koagulaciji proteina.Tvar se koristi za srednji TSA piling.

Kiseline se često koriste u kozmetologiji. Takva sredstva imaju složen učinak na kožu, pomažući izbjeći prerano starenje, zaustaviti upalu i poboljšati ten. Da biste postigli dobar učinak, prilikom odabira određenog lijeka svakako biste trebali uzeti u obzir karakteristike svog epitela..

PALMITSKA KISELINA u kozmetici, njezina svojstva i primjena

Apsolutno sigurna komponenta kada se koristi prema uputama.

Najrasprostranjenija masna, monobazna, zasićena karboksilna kiselina u prirodi. Uključeni su gliceridi većine životinjskih masti i biljnih ulja, kao i neki voskovi (spermaceti, pčelinji vosak). U kozmetici se palmitinska kiselina i njeni derivati ​​koriste kao tvorci strukture, emulgatori, omekšivači. Natrijeve i kalijeve soli - kao kućanski i toaletni sapuni.
Mirisni sastojak; Propacificirajući agent; Surfaktant - sredstvo za čišćenje; Sredstvo za emulgiranje surfaktanta Sredstvo za čišćenje površinski aktivnih tvari uključeno je kao funkcija za oblik sapuna palmitinske kiseline; UBLAŽAVAJUĆI

PALMITSKA KISELINA (Palmitinska kiselina) u kozmetici

Ocjena opasnosti od EWG-a:

Važna svojstva:

Uloga u proizvodu:

Palmitinska kiselina (palmitinska kiselina) koristi se u kozmetici kao zgušnjivač i stabilizator emulzije. Pored ovih svojstava koja oblikuju strukturu, povoljno djeluje na kosu i kožu. Zbog toga se vrlo često koristi u proizvodnji proizvoda za njegu kose. Hrani kosu, stvara zaštitnu barijeru i vraća joj strukturu.

S obzirom na učinak na kožu, palmitinska kiselina ima omekšavajući i umirujući učinak.

Komponenta je jedna od glavnih komponenti u proizvodnji sapuna, krema, šampona, maskara, ruževa i ostale kozmetike.

Primanje

Kao što i samo ime govori, palmitinska kiselina najčešće se dobiva iz palminog ulja. Odnosno, ova je komponenta najčešće prirodnog podrijetla. Međutim, ponekad se još uvijek dobiva iz životinjskih sirovina. Stoga, ako ste pristaša veganske kozmetike, provjerite izvor komponente u svakom određenom proizvodu..

Učinci na tijelo

Znanstvenici nisu utvrdili nikakve negativne učinke palmitinske kiseline na ljudsko tijelo. EWG (Radna skupina za zaštitu okoliša) dodijelila je ovoj komponenti ocjenu 1, što znači da je potpuno sigurna. Korištenje ovog sastojka ne bi trebalo prouzročiti nikakve negativne reakcije tijela..

LiveInternetLiveInternet

 • prijava
 • ulaz

-Oznake

-Kategorije

 • rune (3)
 • biljna magija, biljni recepti (1)

-Pretraživanje dnevnika

-Pretplata na e-poštu

-Statistika

Opasna ljepota. O opasnostima i prednostima kozmetike

Ponedjeljak, 8. veljače 2010. 15:20 + u navodniku

Ovdje su navedene i detaljno raspravljene sve komponente ili sastojci kozmetike i parfema koje smo istražili, a proizvode ih poznate tvrtke koje su se etablirale kao dobavljači kvalitetnih proizvoda..

Podaci o sastavu proizvoda preuzeti su s etiketa. Dekodiranje sastojaka izvedeno je pomoću web mjesta odgovarajuće teme (pohvala Internetu), koje smo pronašli na Internetu.

Estee Lauder Double Mat. 2

Johnson's Baby losion. 3

Johnsonovo ulje za bebe 4

Johnson's Baby softwash. pet

Nivea nakon brijanja. 7

Palmolive. devet

Sensodyne. deset

Yves Saint Laurent dezodorans 11

Dove Nutricare mlijeko za tijelo

Krema za tijelo s vitaminom E i mlijekom od marelice

U napomenama: Mlijeko za tijelo Dove Nutricare posebno je obogaćeno hranjivim tvarima kako bi pružilo intenzivnu hidrataciju i njegu čak i najsušnije kože..

Krema se svakodnevno brine o vašoj koži, jer je formulirana na bazi čistog ulja sjemenki marelice, aktivnih hidratantnih krema i vitamina E koji štiti stanice.

Krema je namijenjena svakodnevnoj upotrebi i održava prirodnu razinu vlage kože tijekom dana, štiti prirodnu strukturu kože i pomaže u sprječavanju gubitka vlage u koži; smanjuje nepravilnosti na koži i vraća joj elastičnost; brzo se upija; dermatološki ispitan.

Sastojci: Agua, eteksil kokoat, ciklometikon, hidrogenirani polidecen, alkoholni denat, glicerin, cetil PEG / PPG-10/1 dimetikon, Prunus Armeniaca, tokoferil acetat, Cera Alba, disparaum fosfat, cera mikrokristallina.

Agua - voda

Etilheksil kokoat - podaci nisu pronađeni.

Etilheksil-p-metoksicinamat je sintetska komponenta. Upijač ultraljubičastog.

Ciklometikon - sintetičko silikonsko ulje.

Antistatik, hidratantna krema, otapalo, regulator viskoznosti, omekšivač (omekšivač), koji poboljšava raspodjelu kozmetike na koži ili kosi, uklanja učinak ljepljivosti, djeluje zaštitno, tvori tanki zaštitni film na koži ili kosi.

Hidrogenirani polidecen (hidrogenirani polidecen) je sintetičko, visoko čisto ulje koje olakšava laganu distribuciju kozmetike na koži, omekšava je.

Koristi se u prehrambenoj industriji, u proizvodnji slatkiša. Trgovački naziv Nexbyz 2008 FG.

Polidecen je sintetički polimer (plastika). Spojno sredstvo.

Alkohol Denat - dobiven fermentacijom iz ugljikohidrata ili sintetiziran iz ulja. Otapalo.

Glicerin - biljni g licerin - dobiva se kao nusproizvod u proizvodnji rafiniranih biljnih ulja.

Koristi se kao dio kozmetičkih proizvoda kao prirodni hidratantni kompleks za regulaciju sadržaja vode u rožnatom sloju.

Oglašava se kao korisna hidratantna krema. To je bistra, sirupasta tekućina dobivena kemijskom kombinacijom vode i masti..

Voda masnoću dijeli na manje komponente - glicerol i masne kiseline.

To poboljšava prodiranje krema i losiona i sprječava ih gubljenjem vlage isparavanjem..

No, nedavna su istraživanja pokazala da, s vlagom zraka ispod 65%, glicerin isisava vodu iz kože u punoj dubini i zadržava je na površini, umjesto da vlagu uzima iz zraka..

Dakle, čini suhu kožu još sušijom..

Cetil PEG / PPG-10/1 Dimetikon - podaci nisu pronađeni.

Dimetikon je sintetički silikonski polimer. Koristi se kao sredstvo protiv pjene, omekšivač, hidratantna krema.

PEG (Polietilen glikol) je sintetska komponenta koja se često dobiva kemijskom modifikacijom prirodnih tvari.

Široko se koristi u kozmetici i toaletnim potrepštinama. Ima širok spektar primjena.

PPG-10 Cetilni eter sintetska je komponenta izvedena iz metil oksirana (propilen oksida), naftnog proizvoda i masnih alkohola. Emulgator, tenzid.

Prunus Armeniaca je ulje dobiveno iz sjemenki marelice. Emulgator, hidratantna krema.

Tokoferil acetat - Ostali nazivi: Vitamin E, d-alfatokoferol E.

Vitamin E (tokoferol) - vitamin topiv u mastima poznat kao vitamin ljepote.

Jedinstveno svojstvo vitamina E je sposobnost zaštite masti od oksidacije, što je važno za normalno funkcioniranje kardiovaskularnog sustava.

Znanstvenici kažu da je nemoguće unositi dovoljno vitamina E iz hrane.

Glavni izvori vitamina E: ulje pšeničnih klica, cjelovite žitarice, zeleno lisnato povrće, biljna ulja, meso, jaja, avokado.

Rezultati nedostatka prehrane: umor, prerano starenje, letargija, nesposobnost koncentracije, anemija, neplodnost, pobačaji, mišićna distrofija.

Cera Alba - vosak od saća.

Sastoji se od ugljikohidrata visoke molekulske težine, cerotske i palmitinske kiseline i estera. Emulgator, hidratantna krema, omekšivač, sredstvo za stvaranje filma.

Dinatrijev fosfat je sintetska komponenta. PH kontrola.

Cera Microcristallina - razne vrste voska dobivenih iz nafte. Spojno sredstvo, stabilizator emulzije, prigušivač, regulator viskoznosti.

Parfum - u kozmetici se obično koristi mješavina mirisa, uglavnom sintetičkog podrijetla.

Fenoksietanol je sintetski sastojak. Konzervativan.

Metilparaben, propilparaben - parabeni - esteri para-hidroksibenzojeve kiseline i alkoholi: metil - metilparaben, etil - etilparaben, propil - propilparaben itd., Koriste se kao konzervans, razlikuju se po težini antimikrobnog djelovanja.

Estee lauder dvostruka mat

Kompaktni puder "Double Matte"

Sastojci: milovku, C12-15 alkil oktanoat, cinkov stearat, C9-15 fluor-alkohol, perfluoralkil fosfat, Lauroul lizin, pantenil triacetat, pentaerythrityl tetraoctanoate, farnezil acetat, akrilati kopolimer, farnezil acetat, akrilati kopolimer, farnezil acetat, akrilati kopolimer, farnezil acetat, akrilati kopolimer, bisabolol, polyperfluorshisopropilpilate BHT, fenoloksietanol, izopropilparaben, izobutilparaben, butilparaben, tinjac, titanov dioksid (CI 77891), željezni oksidi (CI 77491, CI 77492, CI 77499).

1. talk je prirodni mineral iz skupine slojevitih silika, obično bijelih ili svijetlozelenih, ponekad smeđih, sivih, žutih, plavih ili ružičastih; masna na dodir.

Ne otapa se u vodi, mineralnim kiselinama. Sadrži okside silicija i magnezija, nečistoće soli željeza, nikla ili kalcija, kao i vodu.

Javlja se u obliku lisnatih, ljuskavih, radijalno zračećih, rjeđe vlaknastih agregata. U kozmetici se koristi kao dio pudera i praha, rumenila, suhih sjena.

2. C12-15 Alkil oktanoat mješavina je sintetičkih komponenata dobivenih iz nafte. Namjena - omekšivač

3. Cink stearat (cink stearat) - anionsko površinski aktivno sredstvo (surfaktant). Prah bijele ili krem ​​boje. Netopiv u vodi, niži alkoholi. Zagrijavanjem otopit ćemo se u uljima.

Koristi se kao punilo u sastavu praha (do 15%), kao strukturna tvar i stabilizator u kozmetičkim kremama.

4.C9-15 Fluor-alkohol - podaci nisu pronađeni.

5. Perfluoroalkil fosfat - podaci nisu pronađeni.

6. Lauroul lizin je sintetska komponenta dobivena kemijskom modifikacijom laurinske kiseline, prirodne masne kiseline i lizina, aminokiseline. Namjena - regulator viskoznosti.

7. Pantenil triacetat - polusintetska komponenta izvedena iz pantenola (pro-vitamin B5). Svrha - antistatička.

8. Pentaeritritil tetraoktanoat je sintetska komponenta izvedena iz masnih kiselina. Namjena - omekšivač, ovlaživač zraka, regulator viskoznosti.

9. Farnesil acetat je derivat farnesola, prirodnog biljnog ekstrakta (vidi dolje). Svrha - aditiv.

10. Akrilatni kopolimer je sintetska komponenta. Namjena - antistatičko sredstvo, vezivno sredstvo, sredstvo za stvaranje filma.

11. Bisabolol - Postoje sintetski oblici, ali uglavnom se dobiva iz biljke Chamomilla recutita (kamilica). Svrha - aditiv.

Označeno znakom "Opasno".

12. Poliperfluorizopropil eter je sintetički polimer (plastika). Svrha - aditiv.

13. Metilpolisilseskioksan - podaci nisu pronađeni.

14. Farnesol je prirodni sastojak dobiven iz različitih esencijalnih ulja, posebno iz ulja dobivenih iz Acacia farnesaina (bagrem). Namjena - aditiv, aroma.

15. Natrijev fosfat je sintetska komponenta. Svrha - kontrola pH.

16. BHT je sintetička komponenta. Svrha - antioksidans.

Označeno znakom "Opasno".

17. Fenoloksietanol je sintetski sastojak. Namjena - konzervans.

Označeno znakom "Opasno".

18. Izopropilparaben je sintetska komponenta. Namjena - konzervans.

Označeno znakom "Opasno".

19. Izobutilparaben je sintetska komponenta. Namjena - konzervans.

Označeno znakom "Opasno".

20. Butilparaben je sintetska komponenta. Namjena - konzervans.

Označeno znakom "Opasno".

21. Mica - podaci nisu pronađeni.

22. Titan-dioksid (CI 77891) (titan-dioksid) - kontrastno sredstvo koje ima dobra svojstva izbjeljivanja.

Koristi se za davanje kozmetičkih proizvoda bijelim i neprozirnim.

23. Željezni oksidi (CI 77491, CI 77492, CI 77499) - željezni oksidi odnose se na tri različite komponente koje se obično koriste kao bojila i navedeni su pod brojevima koji označavaju boju boje.

CI 77491 - Umjetno dobiveni željezni (III) oksid (željezni oksid, diiron trioksid). Crvena boja.

CI 77492 - umjetno dobiveni željezni (II) oksid (željezni oksid). Žuta boja.

CI 77499 - umjetno dobiveni željezni oksid (III, II) (željezni (II, III) oksid, diiron trioksid). Crna boja.

Kao rezultat, od 20 pronađenih komponenata, 4 (!) Su derivati ​​prirodnih tvari, ostale su dobivene sintetički, 4 komponente su označene znakom "Opasno".

Johnson's Baby losion

Hidratantni losion za djecu

Sastojci: Agua, Paraffinum Liquidum, Glicerin, PEG-75, Lanolin, Ceteareth-6, Stearil alkohol, Carbomer, Limunska kiselina, Natrijum citrat, Natrijum hidroksid, Fenoksietanol, Natrijum EDTA, Metilparaben, Etilparaben, Propilparaben Butben.

Agua - voda.

Paraffinum Liquidum - sinonimi: vazelinsko ulje (Oleum vaselini), mineralno ulje (mineralno ulje).

Antistatik, omekšivač, ovlaživač zraka, otapalo. Ovaj sastojak potječe od ulja. To je smjesa tekućih ugljikovodika odvojena od benzina.

Koristi se u industriji, za podmazivanje i kao otapajuća tekućina.

Kada se koristi u kozmetici kao hidratantna krema, tehničko ulje stvara vodoodbojni film i blokira vlagu u koži.

Vjeruje se da zarobljavanjem vlage u koži možete je učiniti mekšom, glađom i mlađeg izgleda.

Istina je da film industrijskog ulja zadržava ne samo vodu, već i toksine, ugljični dioksid, otpad i otpadne tvari koji se izlučuju kroz kožu..

Uz to sprečava prodor kisika.

Označeno znakom "Opasno".

Glicerin (također piše Glicerin ili Glicerol) - dobiven kao nusproizvod u proizvodnji rafiniranih biljnih ulja.

Koristi se kao dio kozmetičkih proizvoda kao prirodni hidratantni kompleks za regulaciju sadržaja vode u rožnatom sloju.

Reklamiran kao korisno hidratantno sredstvo.

To je bistra, sirupasta tekućina dobivena kemijskom kombinacijom vode i masti. Voda masnoću dijeli na manje komponente - glicerol i masne kiseline.

To poboljšava prodiranje krema i losiona i sprječava ih gubljenjem vlage isparavanjem..

No, nedavna su istraživanja pokazala da, s vlagom zraka ispod 65%, glicerin isisava vodu iz kože u punoj dubini i zadržava je na površini, umjesto da vlagu uzima iz zraka..

Dakle, čini suhu kožu još sušijom.

Označeno znakom "Opasno".

PEG-75 Lanolin je sintetički polimer izrađen od etilen oksida i lanolina. Omekšivač, hidratantna krema, emulgator, surfaktant.

Lanolin se dobiva pročišćavanjem masti koja je ostala od ošišane ovčje vune. To je blijedo žuta supstanca slična vosku..

Etilen oksid (ili: amprolen, anprolen, anprolin, dihidrooksiren, dimetilen oksid, ENT-26263, EO, epoksietan, 1,2-epoksietan, etenov oksid, oksaciklopropan, oksiran, oksiren, oksifum, T-plin)

Stabilan ako je izoliran, ali brzo reagira s vodom, bazama, korozivnim metalima, kiselinama, alkoholima, alkalnim metalima, amonijakom, reaktivnim metalima i njihovim solima.

Visoko zapaljivo. Eksplozivno u dodiru sa zrakom.

Kancerogena, mutagena, štetna za reproduktivnu funkciju, toksična.

Jako nadražujuće. Senzibilizator. Otrovno ako se udiše, gastrointestinalni trakt i kontakt s kožom.

Označeno znakom "Opasno".

Ceteareth-6 - polusintetska komponenta dobivena iz masnih kiselina i etilen oksida. Emulgator.

Označeno znakom "Opasno".

Stearil alkohol - masni alkohol dobiven kemijskom redukcijom stearinske kiseline dobivene iz goveđeg loja.

Emulgator, omekšivač, hidratantna krema, stabilizator emulzije, prigušivač, regulator viskoznosti.

Označeno znakom "Opasno".

Carbomer je sintetička komponenta (polimer). Stabilizator emulzije, regulator viskoznosti.

Limunska kiselina - Prirodni ekstrakt agruma. PH kontrola, želatinozna komponenta, sredstvo za piling.

Označeno znakom "Opasno".

Natrijev citrat (natrijev citrat digitrat) - ili: trinatrijev citrat, natrijev citrat, trinatrijeva sol 2-hidroksi-1,2,3-propanetrikarboksilne kiseline, citnatin, citrosodin, citren, natrocitral. Molekularna formula: C6HosamO7Na3 2H2O.

Polusintetska komponenta - natrijeva sol citrusne kiseline, dobivena iz agruma. PH kontrola, želatinozna komponenta. Može biti iritantno.

Natrijev hidroksid (natrijev hidrogen sulfat) - ili: kaustična soda, soda lug, lug, bijeli kaustik, aetznatron, askarit, Collo-Grillrein, Collo-Tapetta, natrijev hidrat, jetkanje iz fotofolije, NAOH, STCC 4935235, natrijev hidroksid u kuglicama, Lewisov crveni vrag lužina. Molekularna formula: NaOH.

PH kontrola, denaturator.

Vrlo nagrizajuće, jako gori. Može izazvati ozbiljna oštećenja oka. Vrlo je opasno ako uđe u probavni trakt. Štetno u dodiru s kožom ili ako se udiše.

Označeno znakom "Opasno".

Fenoksietanol - ili: arosol, dowanol EP, dowanol EPH, šmirgl 6705, etilen glikol fenil eter, etilen glikol monofenil eter, fenoksetol, fenoksietanol, ružin eter, fenoksietil alkohol, 1-hidroksi-2-fenoksietan, fenilmonoglikolkoksi etil eter glikol monofenil eter, beta-hidroksietil fenil eter. Molekularna formula: CosamHdesetO2.

Sintetska komponenta. Konzervans, antiseptik, sredstvo protiv insekata, otapalo za celulozni acetat, boje, tintu i gumu.

Štetno ako se proguta, udahne ili upije u kožu. Može uzrokovati reproduktivne nedostatke. Nadražuje oči i kožu.

Označeno znakom "Opasno".

Dinatrijum EDTA - ili: keladrat, kelapleks III, kelaton III, komplekson III, dinatrijum dihidrogen etilendiamintetraoctena kiselina, dinatrijum EDTA, dinatrijum edetat, dinatrijum edathamil, dinatrijum versen, EDTA dinatrijumova sol, kiresuto B, komplekson III, metaquest 50, perma crystals dinatrijeva sol, perma kleer di kristali, selekton B2, sekvestren natrij 2, titriplex III, trilon B, trilon BD, triplex III. Molekularna formula: CdesetHšesnaestN2OosamNa2.

Sintetska komponenta. Želatinozno sredstvo, regulator viskoznosti.

Štetno ako se proguta, udahne ili upije u kožu. Nadražuje dišni put i kožu.

Označeno znakom "Opasno".

Metilparaben, etilparaben, propilparaben, butilparaben, izobutilparaben - parabeni - esteri para-hidroksibenzojeve kiseline i alkoholi: metil - metilparaben, etil - etilparaben, propil - propilparaben itd., Koji se koriste kao konzervans, razlikuju se po težini antimikrobnog djelovanja.

Označeno znakom "Opasno".

Parfum - mješavina mirisa obično se koristi u kozmetici, uglavnom sintetičkog podrijetla.

Označeno znakom "Opasno".

Kao rezultat toga, od 19 komponenata, 3 (!) Su derivati ​​prirodnih tvari, preostalih 16 dobiveno je sintetički, 14 komponenata (!) Označeno je znakom "Opasno".

Johnson's Baby ulje

Aloe Vera ulje za masažu za djecu

Sastojci: Paraffiium Liquidum, Isopropyl Palmitate, Aloe Barbadensis, Tocopheryl Acetate, Parfum.

Paraffinum Liquidum (vazelinsko ulje (Oleum vaselini), mineralno ulje (Mineralno il)) - antistatik, omekšivač, hidratantna krema, otapalo.

Ovaj sastojak potječe od ulja. To je smjesa tekućih ugljikovodika odvojena od benzina. Koristi se u industriji, za podmazivanje i kao otapajuća tekućina.

Kada se koristi u kozmetici, kao hidratantna krema, industrijsko ulje stvara vodoodbojni film i blokira vlagu u koži.

Vjeruje se da zarobljavanjem vlage u koži možete je učiniti mekšom, glađom i mlađeg izgleda.

Istina je da film industrijskog ulja zadržava ne samo vodu, već i toksine, ugljični dioksid, otpad i otpadne tvari koji se izlučuju kroz kožu..

Uz to sprečava prodor kisika.

Označeno znakom "Opasno".

Izopropil palmitat inteligentna je komponenta izvedena iz masnih kiselina. Antistatik, vezivno sredstvo, omekšivač, hidratantna krema, otapalo.

Označeno znakom "Opasno".

Aloe Barbadensis - ekstrakt aloe vere (obično lišće) ili bilo koji drugi član obitelji aloe koji je topljiv u ulju. Omekšivač, umirujuće.

Označeno znakom "Opasno".

Tokoferil acetat (tokoferol, vitamin E, d-alfatokoferol E) - vitamin topiv u mastima poznat kao vitamin ljepote.

Jedinstveno svojstvo vitamina E je sposobnost zaštite masti od oksidacije, što je važno za normalno funkcioniranje kardiovaskularnog sustava.

Znanstvenici kažu da je nemoguće unositi dovoljno vitamina E iz hrane.

Glavni izvori vitamina E: ulje pšeničnih klica, cjelovite žitarice, zeleno lisnato povrće, biljna ulja, meso, jaja, avokado.

Rezultati nedostatka prehrane: umor, prerano starenje, letargija, nesposobnost koncentracije, anemija, neplodnost, pobačaji, mišićna distrofija.

Parfum - mješavina mirisa obično se koristi u kozmetici, uglavnom sintetičkog podrijetla.

Označeno znakom "Opasno".

Kao rezultat toga, od 5 komponenata, 2 su derivati ​​prirodnih tvari, ostale 3 su sintetički dobivene, 4 komponente (!) Označene su znakom "Opasno".

Johnson's Baby softwash

Dječji gel za tuširanje

Sastojci: Agua, glicerin, PEG-80 sorbitan-laurat, natrijev lauret-sulfat, kokamidopropil-betain, PEG-150-distearat, glikol-distearat, polikvaternij-7, akrilati / C10-30 alkil-akrilatni crosspolimer, PEG-14MTA, EDTPetrahoodijum Paraffiium Liquidum, metilparaben, butilparaben, propilparaben, fenoksietanol, propilen tereftalat, natrijev hidroksid, parfum.

Agua - voda.

Glicerin (glicerin ili glicerol) - dobiven kao nusproizvod u proizvodnji rafiniranih biljnih ulja.

Koristi se kao dio kozmetičkih proizvoda, kao prirodni hidratantni kompleks, za regulaciju sadržaja vode u rožnatom sloju.

Oglašava se kao korisna hidratantna krema. To je bistra, sirupasta tekućina dobivena kemijskom kombinacijom vode i masti..

Voda masnoću dijeli na manje komponente - glicerol i masne kiseline.

To poboljšava prodiranje krema i losiona i sprječava ih gubljenjem vlage isparavanjem..

No, nedavna su istraživanja pokazala da, s vlagom zraka ispod 65%, glicerin isisava vodu iz kože u punoj dubini i zadržava je na površini, umjesto da vlagu uzima iz zraka..

Dakle, čini suhu kožu još sušijom. Označeno znakom "Opasno".

PEG (polietilen glikol) -80 sorbitan laurat - sintetički polimer izrađen od etilen oksida, masnih kiselina i sorbitana (šećer). Surfaktant.

Označeno znakom "Opasno".

Natrijev lauret-sulfat - sastojak sličan SLS-u (dodan esterski lanac).

Sastojak broj jedan u sredstvima za čišćenje i šamponima. Vrlo je jeftin i zgušnjava se uz dodatak soli. Stvara puno pjene i daje iluziju da je gusta, koncentrirana i skupa.

Ovo je prilično blagi deterdžent. Koristi se kao sredstvo za vlaženje u tekstilnoj industriji. SLES reagira s ostalim sastojcima i uz nitrate stvara dioksine.

Natrijev lauril sulfat (SLS) je jeftin deterdžent dobiven iz kokosovog ulja, koji se široko koristi u kozmetičkim sredstvima za čišćenje, šamponima, gelovima za kupanje i tuširanje, pjenilima za kupku i još mnogo toga..

Možda najopasniji sastojak proizvoda za njegu kose i kože.

U industriji se SLS koristi za čišćenje podova garaže, odmašćivača motora, perilica automobila itd..

Vrlo je korozivan i stvarno uklanja masnoću s površina.

Istraživanje na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Georgia pokazalo je da SLS prodire u oči, kao i u mozak, srce, jetru itd. i tamo se zadržava.

To je posebno opasno za djecu u čijim se tkivima nakuplja u visokim koncentracijama..

Ova istraživanja također pokazuju da SLS mijenja sastav proteina dječjih očnih stanica i odgađa razvoj te djece, uzrokujući kataraktu..

SLS se čisti oksidacijom, ostavljajući nadražujući film na koži tijela i kosi.

Može utjecati na gubitak kose i perut djelujući na folikule dlake. Kosa se suši, postaje lomljiva i dijeli se na vrhovima.

Druga je glavna briga povezanost SLS-a s kancerogenim dioksinima i nitratima.

SLS reagira s mnogim sastojcima kozmetike stvarajući nitrozamine (nitrate).

Ti nitrati ulaze u krvotok u velikim količinama prilikom pranja šamponima i gelovima, kupanja i čišćenja.

Mnoge tvrtke često prikrivaju svoje SLS proizvode kao prirodne, navodeći da "dolaze iz kokosa"..

Kokamidopropil betain - Napravljen od masnih kiselina u kokosovom ulju. Služi kao surfaktant.

Označeno znakom "Opasno".

PEG (Polietilen glikol) -150 Distearat - Sintetički polimer dobiven iz etilen oksida i masnih kiselina. Emulgator, tenzid, regulator viskoznosti.

Označeno znakom "Opasno".

Glikol distearat je sintetički polimer dobiven iz glikola, petrokemijskog proizvoda i masnih kiselina. Emulgator, ovlaživač zraka, omekšivač, prigušivač, regulator viskoznosti.

Polikvaternij-7 je sintetski kationski (pozitivno nabijen) polimer izrađen od organskih komponenata koje sadrže dušik. Služi kao antistatičko sredstvo.

Pokrivač Acrilates / C 10-30 alkil akrilat je sintetska komponenta. Filmski bivši.

PEG-14M je sintetički polimer dobiven iz etilen oksida. Vezivno sredstvo, emulgator, regulator viskoznosti.

Tetrasodium EDTA je sredstvo koje veže ione teških metala (uglavnom željeza), istodobno pomažući u izbjegavanju promjene boje.

Natrijev lauroamfocetat sintetski je polimer dobiven iz masnih kiselina. Surfaktant.

Dinatrijeva EDTA -

Paraffinum Liquidum (vazelinsko ulje (Oleum vaselini), mineralno ulje (Mineralno ulje)) - antistatik, omekšivač, hidratant, otapalo.

Ovaj sastojak potječe od ulja. To je smjesa tekućih ugljikovodika odvojena od benzina. Koristi se u industriji za podmazivanje i kao otapajuća tekućina.

Kada se koristi u kozmetici kao hidratantna krema, tehničko ulje stvara vodoodbojni film i blokira vlagu u koži.

Vjeruje se da zarobljavanjem vlage u koži možete je učiniti mekšom, glađom i mlađeg izgleda.

Istina je da film industrijskog ulja zadržava ne samo vodu, već i toksine, ugljični dioksid, otpad i otpadne tvari koji se izlučuju kroz kožu..

Uz to sprečava prodor kisika.

Označeno znakom "Opasno".

Metilparaben, butilparaben, propilparaben - parabeni - esteri para-hidroksibenzojeve kiseline i alkoholi: metil - metilparaben, etil - etilparaben, propil - propilparaben itd., Koriste se kao konzervans, razlikuju se po težini antimikrobnog djelovanja.

Označeno znakom "Opasno".

Fenoksietanol - molekularna formula: CosamHdesetO2. Sintetska komponenta. Konzervans, antiseptik, sredstvo protiv insekata, otapalo za acetat celuloze, boje, tintu i gumu.

Štetno ako se proguta, udahne ili upije u kožu. Može uzrokovati reproduktivne nedostatke. Nadražuje oči i kožu.

Označeno znakom "Opasno".

Propilen tereftalat je sintetska komponenta. Proizvod prerade nafte. Izvedeno iz etilen glikola i tereftalne kiseline.

Natrijev hidroksid (natrijev hidrogen sulfat) - kontrola pH, denaturator. Vrlo nagrizajuće.

Ostavlja teške opekline. Može izazvati ozbiljna oštećenja oka. Vrlo je opasno ako uđe u probavni trakt. Štetno u dodiru s kožom ili ako se udiše.

Označeno znakom "Opasno".

Parfum - u kozmetici se obično koristi mješavina mirisa, uglavnom sintetičkog podrijetla.

Označeno znakom "Opasno".

Kao rezultat toga, od 19 komponenata, 3 (!) Su derivati ​​prirodnih tvari, preostalih 16 sintetski je dobiveno, 14 komponenata (!) Označeno je znakom "Opasno"

Potpuniji članak možete pronaći na donjoj poveznici.

Članci O Acne Gelovi