Opća analiza urina: prijepis. Dekodiranje testova urina odrasle osobe i djeteta

Imam čudno pitanje. Dijete ima 1,7 g, sada smo na vrtu u liječničkom pregledu, između ostalog potrebno je i urin. Moja kći sada vrlo nepravilno piša, čini se da smo na putu do kahlice, ali zasad spavamo i hodamo u pelenama. Dakle, njezino mokrenje je uglavnom samo tijekom spavanja! Stalno skidam punu pelenu - i nakon noći i nakon drijemanja. Preko dana možda neće pisati 3-4 sata, bez obzira koliko popio.

To mi predstavlja veliki problem u smislu kako mogu uspijevati sakupljati urin ujutro ako ga treba predati od 8 do 10 ujutro. Bit će nerealno probuditi je u 5 kako bi se mogla napiti i popiškivati, pa čak i ne propustiti.

Općenito se postavlja pitanje: je li mokraća odrasle osobe jako različita od mokraće djeteta? Može li odrasla osoba podijeliti svoje analize kako bismo već mogli ići u ovaj dugotrajni vrt? Dijete je zdravo, nosi se poput konja, nema prigovora, darovana krv - norma.

Koja je razlika između dječjeg urina i odrasle osobe - glavne razlike

Kroz život se ljudsko tijelo mijenja i to se odražava u analizi mokraće, krvi, izmeta. Promjene se događaju kako iz rasta tijela, tako i zbog pojave bolesti. Uz to, više individualnih čimbenika poput prehrane, načina života, lijekova ili lijekova može utjecati na rezultat testa. Svi se ti čimbenici prvenstveno prikazuju u mokraći..

Razina leukocita u mokraći u odraslih i djece

Najosnovnija studija povezana s urinom je analiza razine leukocita. Leukociti su mala tijela koja mogu ukazivati ​​na prisutnost infekcija, bolesti, disfunkcije organa, pothranjenosti i još mnogo toga u tijelu. Normalna razina leukocita izravno ovisi o spolu i dobi. Budući da više čimbenika tijekom dana utječu na sastav i broj leukocita u mokraći, ovaj se test uzima ujutro, natašte..

Leukociti u mokraći

Budući da pročišćeni elementi iz krvi - leukociti - ulaze u mokraću, njihov će broj kod odrasle osobe biti manji nego kod djeteta jednostavno zbog činjenice da djetetovo tijelo raste i razvija se, a to dovodi do pojačanog rada organa, uključujući bubrege.

Pokazatelji koji se smatraju normalnim:

 • U žena 0-6 stanica leukocita po vidnom polju.
 • U muškaraca 0–3 stanice leukocita po vidnom polju.
 • Djevojčice u vidnom polju imaju 0-10 stanica leukocita.
 • Dječaci imaju 0-7 stanica leukocita u vidnom polju.

Smatra se da su optimalni pokazatelji oni koji teže nuli, što je više leukocita u mokraći, to je više razloga za zdravstvenu zabrinutost.

Dječji urin

U prvim godinama života djetetov mokraća je vrlo čista i ne sadrži ništa u svom sastavu, osim male količine leukocita, eritrocita i skvamoznog epitela. Ne sadrži šećer, aceton i proteine. Boja urina je od slamnato žute do tamno žute. Konzistentnost treba biti prozirna i ne smije sadržavati nikakve inkluzije. Upravo se ovakva vrsta urina zbog svoje čistoće koristi u terapiji urinom.

Postoje slučajevi kada bebin mokraća postaje tamnija i mrlja pelene. To nije razlog za zabrinutost, jer je ovo samo "infarkt mokraćne kiseline" - prijelazno stanje rada unutarnjih organa djeteta pri rođenju.

U beba mokraća nema jak miris. Pojavljuje se tek kad tijelo završi pubertet.

Tinejdžerski urin

Urin tinejdžera puno je tamniji od urina dojenčeta, to je zbog činjenice da sadrži više svih komponenata i toksina izlučenih iz tijela. Također, njegov se sastav postupno nadopunjuje malim tijelima koja stvara reproduktivni sustav. Mokraća postaje statično žuta i nije prozirna kao u ranoj dobi. Možda prisutnost proteina, a to nije uvijek pokazatelj bolesti ili infekcije, već jednostavno prati promjene u tijelu.

Urin za odrasle

Na sastav urina odrasle osobe u naše vrijeme utječu mnogi čimbenici: prehrana, loše navike, stres, unos alkohola. Što su stresnije situacije u tijelu, to je raznolikiji sastav urina.

U žena trudnoća uzrokuje snažne promjene u sastavu mokraće, tijekom tog razdoblja u mokraći ima mnogo minerala koji nemaju vremena da ih tijelo apsorbira. Zbog toga se miris i boja mogu mijenjati, a pojavljuju se i ugrušci i mrlje u konzistenciji..

Seksualno stečene infekcije također mogu biti u mokraći. Analiza urina može pomoći u prevenciji bolesti u ranim fazama. Sastav mokraće odraslih puno je raznolikiji od dječjeg, jer na njega utječu mnogi čimbenici povezani sa svakodnevnim životom.

Sličnosti i razlike u mokraći odraslih i djece

Glavna sličnost, unatoč dobnoj kategoriji, je umjereni broj leukocita, kako za djecu tako i za odrasle. Povišene razine u bilo kojoj dobi ukazuju na zdravstvene probleme..

Također postoji sličnost u mokraći adolescenata i odraslih. Povezan je s prisutnošću enzima koji ukazuju na pubertet i pojavom toksičnih elemenata koji ovise o prehrani i prisutnosti stresa.

Glavna razlika između mokraće djeteta i odrasle osobe je ta što u prvoj praktički nema ničega osim leukocita, eritrocita i skvamoznog epitela, a u odraslih se mogu pojaviti takve komponente kao što su šećer, aceton, urobilin, proteini i značajni sastavi soli.

Odnosno, mokraća beba više podsjeća na vodu, malo razrijeđenu s minimalno komponenata, a mokraća odrasle osobe u svom sastavu ima „cjeloviti periodni sustav“. Sve dodatne komponente pojavljuju se s godinama i odražavaju ljudske bolesti i navike.

Sukladno tome, ako roditelji primijete da je mokraća njihove bebe postala tamnija i promijenila konzistenciju, odmah se obratite liječniku..

OPIS REZULTATA OPĆE ANALIZE MOKRAĆE U DJECE I ODRASLIH - SVI STANDARDI U TABLICAMA

Opća ili klinička analiza urina važna je laboratorijska medicinska studija koja pridonosi preciznijoj dijagnozi većine bolesti. Propisan je za diferencijalnu dijagnozu kod sumnje na dijabetes melitus, za bilo kakve bolesti genitourinarnog sustava, za virusne infekcije, za sve poremećaje endokrinog sustava, za praćenje dinamike tijekom liječenja bolesti, kao i za preventivne preglede.

Kako pravilno prikupiti i proći opći test urina - pogreške pri prikupljanju urina za opću analizu

Biološku tekućinu koja se naziva urin stvaraju bubrezi u ljudskom tijelu. Krvna plazma filtrira se glomerulima bubrežnih kapilara, zatim se voda i mnogi sastojci iz nje reapsorbiraju proksimalnim tubulima i stvaranje biološke tekućine distalnim bubrežnim kanalima.

Prema rezultatima analize urina može se suditi o stanju genitourinarnih organa i zdravlju cijelog organizma, jer su sastavi urina i krvi međusobno povezani.

Da bi rezultati analize bili primjereni, važno ih je pravilno prikupiti.!

Kratka uputa kako prikupiti opći test urina je sljedeća:

 1. Prije nego što započnete sakupljati analizu, trebali biste temeljito zahoditi vanjske genitalije.
 2. Morate se opskrbiti spremnikom za sakupljanje mokraće - čistom staklenkom.
 3. Tijekom noćnog sna, nešto se tjelesne tekućine skuplja u mjehuru. Treba ga koristiti za polaganje općeg kliničkog testa urina.
 4. Izbjegavajte, primjerice, večer prije hranu, poput repe, i izbjegavajte alkoholna pića.
 5. Prije uzimanja testa ne biste trebali piti diuretike..
 6. Da bi opći test urina dao objektivne rezultate, potrebno je prikupiti ne samo prosjek, već i cijeli dio jutarnjeg urina.
 7. Sakupljeni urin neka bude hladan kako bi se spriječilo pregrijavanje ili smrzavanje.
 8. Da bi pokazatelji analize bili točni potrebno je prikupljeni urin dostaviti u laboratorij na istraživanje najkasnije 2 sata nakon sakupljanja.

Jutarnji urin sakuplja se natašte za opću analizu! Prije polaganja testa ne biste trebali ništa jesti ili piti, a također ne trebate uzimati lijekove!

Bilo koji lijekovi ili prehrambeni proizvodi utjecat će na biokemijske parametre, stoga će pokazatelji analize biti nepouzdani.

Klinička opća analiza urina korisne su informacije za stručnjake o stanju sustava i organa ljudskog tijela, o razini hormona, enzima, prisutnosti otrovnih tvari u mokraći, o sastavu metaboličkih proizvoda, soli, vode.

Istraživanje urina za opću analizu uključuje mikroskopski pregled, utvrđivanje kemijskih i fizikalnih parametara biološke tekućine koju stvaraju bubrezi.

Tipične pogreške koje pacijenti čine kada žele proći opći test urina su:

 • Ujutro prvo mokrite, a zatim sakupljajte urin za analizu.
 • Nemojte prethodno prati genitalno područje.
 • Uzmite kontaminirano posuđe za mokraću.
 • Sakupite manje od 50 ml uzorka jutarnjeg urina.
 • Prije pijenja vode, lijekova, alkohola, jesti hranu koja mrlje urin.
 • Dugotrajno skladištenje sadržaja u spremniku prije isporuke u laboratorij.
 • Uzimanje analize ne ujutro, odmah nakon buđenja, već tijekom dana.
 • Odgađanje uoči analize sporta ili emocionalnog preopterećenja.
 • Biti u prevrućim ili prehladnim uvjetima prije sakupljanja urina.

Svi pokazatelji opće analize urina - što svaki pokazatelj znači

U kliničkoj analizi mokraće postoji mnogo različitih pokazatelja. Svi se oni mogu podijeliti u tri glavne skupine:

 • Pokazatelji fizikalnih svojstava biološke tekućine koju luče bubrezi.
 • Prisutnost organske tvari u mokraći.
 • Talog mokraće.
 • Fizička svojstva urina

Fizička svojstva urina uključuju njegovu boju, miris, bistrinu, gustoću i kiselost..

Prozirnost mokraće i njezinu boju laboratorijski asistenti određuju okom, relativna gustoća mjeri se test trakom ili urometrom.

Da bi se utvrdila kiselost urinarnog okoliša, koristi se i test u obliku posebne trake..

Koji je miris mokraće - utvrđuje se jednostavnom metodom njuškanja.

Svaki pokazatelj razmatra se u usporedbi sa standardom norme. Dakle, normalno bi urin trebao biti žute boje, bez obzira na zasićenost boje i njezine nijanse. Može biti jantarno žuto ili svijetlo žuto ili gusto žuto..

Na boju urina utječe njegova gustoća. Što je veća gustoća, to je zasićena žuta boja biološke tekućine. Urin dobiva netipičnu boju pod utjecajem određene hrane ili ljekovitih tvari.

Lijekovi mogu promijeniti boju urina u zelenu, smeđu, crvenu, pa čak i crnu. Konkretno, lijekovi koji sadrže željezo, kao i amidopirin i antipirin, mijenjaju boju urina u nijanse ružičaste ili smeđe. I metilen plava koja se u tijelo unosi na bilo koji način - u nijansama plave boje.

Različita hrana izaziva pojavu različitih boja ljudskog urina. Rabarbara i lovorovi listovi u velikim količinama mogu urin dobiti u smeđu ili zelenu boju. Cikla i mrkva čine je smeđom ili crvenom. Te promjene nisu patološke, ali se smatraju normom..

Miris normalne mokraće nije oštar, iako je vrlo specifičan. Kada se spremnik s urinom nalazi na otvorenom, odvija se proces oksidacije i stvaraju se pare amonijaka. Miris mokraće postaje oštar. Mnoga mirisna hrana ili ona koja sadrži esencijalna ulja utječu na promjenu mirisa. Tu spadaju šparoge, rotkvica, češnjak i luk. Valerijana i hren također daju jedak miris mokraći. Sve je to normalno, ali komplicira obradu analiza.

Prozirnost bez zamućenja svojstvena je svježem urinu zdravog organizma. Što dulje stoji biološka bubrežna tekućina, to se u njoj pojavljuje više zamućenja. To je zbog sadržaja različitih soli u mokraći i to je norma..

Relativna gustoća mokraće koristi se za procjenu koncentracijskih karakteristika bubrega. Ovo je vrlo važan pokazatelj koji se fiziološki može promijeniti u prisutnosti povraćanja ili proljeva, popraćenog dehidracijom. Smanjuje gustoću mokraće u prehrani s povrćem i voćem, a povećava konzumaciju mesa u velikim količinama.

Klinička opća analiza urina za tek rođenu djecu, koja u početku obično ima malu relativnu gustoću.

Normalna gustoća mokraće također se razlikuje ovisno o godišnjim dobima. Zimi je niža, a ljeti se povećava. Veća gustoća mokraće normalna je kod muškaraca, dok je niža kod žena i djece.

Standard relativne gustoće za zdravu osobu kreće se od 1003 do 1028 jedinica.

Kiselost mokraće označena je slovima pH i obično je sedam, odnosno neutralna je. Neutralna kiselost mokraće karakteristična je za mješovitu hranjivu prehranu, kada hrana sadrži i meso i povrće, kao i pekarske proizvode. Uobičajena kiselost za djecu i odrasle može se kretati od 5-7 jedinica, što odgovara blago kiselom okruženju. Bebe koje doje i koje se još uvijek hrane mlijekom mogu imati i neutralno i alkalno urinarno okruženje..

Više od sedam jedinica indeksa kiselosti urina povećava smeđi kruh, alkalne mineralne vode, soda, zasićenost hranom povrćem. Dulje izlaganje posuđa s urinom na otvorenom također pomiče reakciju mokraćnog okruženja prema alkalnoj. Mokraćno okruženje je više oksidirano od bijelog kruha i velike količine masti u hrani, od viška u prehrani hrane bogate proteinima, od teških fizičkih napora i gladi.

 • Organska tvar u mokraći

Opća analiza urina također uključuje otkrivanje organskih tvari u njegovom sadržaju pomoću test traka i suvremene laboratorijske opreme. Kao oprema koriste se automatski analizatori koji vam omogućuju da odmah saznate u kojoj su koncentraciji sljedeće tvari u biološkoj tekućini:

 • Bilirubin.
 • Protein.
 • Ketonska tijela.
 • Glukoza.
 • Žučni pigmenti (kiseline).
 • Indijski.
 • Urobilinogen.

Test trake ne pokazuju koncentraciju. Zahvaljujući njima možete saznati samo prisutnost ili odsutnost organskih tvari u sastavu urina. Ako test traka pozitivno reagira na bilo koju tvar, daljnje ispitivanje omogućuje vam određivanje postotka njezinog sadržaja.

Od gore navedenih sastojaka, u normalnoj zdravoj mokraći trebaju biti prisutni samo proteini i urobilinogen. Štoviše, normalna koncentracija urobilinogena kreće se u rasponu od 6-10 μmol dnevno, a koncentracija proteina ne smije prelaziti 0,03 grama.

Pojavu visokog proteina u mokraći mogu potaknuti bakterije, leukociti i crvene krvne stanice, kao i sperma. Učinak na povećanje stupnja koncentracije proteina imaju i snažni, na pragu stresa, emocija, tjelesne aktivnosti i nagle promjene temperature, pri kojima se ljudsko tijelo prehladi ili pregrije.

 • Mokraćni sediment - elementi mokraćnog sedimenta

Sediment mokraće ispituje se posljednji prilikom obrade analize urina. Da bi se olakšalo dobivanje, ostatak biološke bubrežne tekućine prolazi kroz centrifugu. Zatim se pod mikroskopom ispituje rezultirajući sadržaj sedimenta i utvrđuje postoje li:

 • Epitel.
 • Slime.
 • Čestice bakterijskog podrijetla.
 • Kristali soli.
 • Leukociti.
 • Eritrociti.
 • Cilindri.

Epitel u urinarnom sedimentu može biti ravan (iz uretre), bubrežni i prijelazni (iz bubrega, mokraćnog mjehura i mokraćovoda). Uobičajeno, bubrežni epitel treba biti odsutan. A stanice skvamoznog i prijelaznog epitela u zdravoj analizi, kako kod muškaraca, tako i kod žena, promatraju se ne više od tri dijela. Ako se tijekom sakupljanja analiza nisu poštivala elementarna higijenska pravila, povećava se broj pločastih epitelnih stanica. Otkrivanje bubrežnog epitela u analizi ukazuje na bolest bubrega.

Isto vrijedi i za sluz. Obično je nema u općoj analizi. Ako se u mokraći pronađe sluz, potrebno je potražiti patologiju genitourinarnih organa.

Zdrave žene i muškarci također nemaju bakterije u mokraći. Pojava čestica bakterijskog podrijetla u kliničkoj analizi biološke tekućine ukazuje na prisutnost upalnog zaraznog procesa u tijelu..
Kristali soli obično bi trebali biti prisutni u mokraći. Njihov broj ovisi o prehrani osobe i o tome koliko dnevno popije čiste vode za piće..

Soli taložene u normalnom sedimentu mokraće su urati, oksalati i trostruki fosfati..

Leukociti u normalnom urinu također trebaju biti prisutni. U zdravih muškaraca oni su normalno od 0 do 3 u jednom vidnom polju, kod zdravih žena ima ih nešto više - od 0 do 5. Povećanje broja leukocita iznad normale ukazuje na bolest u tijelu..

Naprotiv, crvene krvne stanice u analizi mokraće zdravih ljudi trebaju biti odsutne. Pojedinačni eritrociti, otkriveni u nekoliko vidnih polja, maksimalno su dopušteni. Pojava eritrocita u mokraći može biti i patološka i fiziološka. Fiziološki uzroci uključuju uzimanje određenih lijekova, dugo stajanje na miru, dugo hodanje i pretjerano vježbanje. Izuzimajući fiziološke uzroke, patološki čimbenici alarmantni su signal bolesti unutarnjih organa..

Cilindri u normalnoj kliničkoj analizi mokraće mogu biti samo hijalin. Na njihov izgled utječu naporan sportski trening ili težak fizički rad, podlijevanje hladnom vodom, rad u vrućim radionicama ili boravak u vrućim uvjetima. Sve ostale vrste cilindara u zdravoj mokraći ne bi trebale biti.

Tu spadaju cilindri:

 • Eritrocit.
 • Leukocita.
 • Epitelni.
 • Voštano.
 • Zrnat.
Svi gore navedeni podaci odgovaraju općoj analizi mokraće u zdravih odraslih osoba. Klinička opća analiza urina u djece malo se razlikuje po indikacijama.

Dekodiranje pokazatelja opće analize urina - tablica normi za odrasle i djecu

U rezultatima kliničke analize mokraće stručnjaci postavljaju određene simbole, od kojih svaki označava jedan od glavnih pokazatelja. Uz nju su napisane normativne oznake, a zatim su naznačene vrijednosti ove određene analize, pojedinačne za svaku osobu.

BIL- znači bilirubin, obično ga nema.

BLD je skraćenica za eritrocite. Oni također neće biti prisutni s normalnim urinom, ali ako žena napravi test urina tijekom menstruacije, čestice krvnih izlučevina stvaraju crvene krvne stanice.

LEU označava leukocite. Ako takvih stanica ima više od normalnih, tada se opaža leukociturija. S povećanjem leukocita više od 60, možemo govoriti o piuriji. Bilo koji upalni proces koji se događa u tijelu nužno daje pomak broja leukocita u mokraći prema gore.

URO - označava urobilinogen.

PRO je kratica za protein.

pH je uobičajeni simbol kiselosti.

S.G je specifična težina mokraće ili gustoća.

KET označava ketonska tijela. Svakodnevno zdrava osoba zajedno s urinom izlučuje od 20 do 50 mg ketonskih tijela u obliku acetooctene kiseline, acetona ili beta-hidroksi-maslačne kiseline. U jednom dijelu koji se uzima za analizu, oni se obično ne otkrivaju..

NIT - nitriti, što znači bakteriurija.

GLU je glukoza. Obično indikator ne bi trebao biti prisutan. Prisutnost glukoze u mokraći ukazuje na sumnju na dijabetes melitus ili akutni pankreatitis, kao i na pretjerano ugljikohidratnu hranu.

BOJA - oznaka boje mokraće.

Ispod su pokazatelji kliničke opće analize urina u tablici:

donirao moj urin umjesto kćerinog

 • 8. kolovoza 2013
 • Odgovori

Naš izbor

Proganjanje ovulacije: folikulometrija

Preporučeno

Prvi znakovi trudnoće. Ankete.

Sofya Sokolova objavila je članak u Simptomi trudnoće, 13. rujna 2019

Preporučeno

Wobenzym povećava vjerojatnost začeća

Preporučeno

Ginekološka masaža - učinak je fantastičan?

Irina Shirokova objavila je članak u Ginekologiji, 19. rujna 2019

Preporučeno

AMG - anti-Müllerov hormon

Sofya Sokolova objavila je članak u Analizi i anketama, 22. rujna 2019

Preporučeno

Popularne teme

Autor: London-london
Kreirano prije 22 sata

Autor: Veronica1201
Stvoreno prije 11 sati

Autor: AlyenKa
Kreirano prije 23 sata

Autor: nastasjjja
Stvoreno prije 15 sati

Autor: Pollyanna95
Kreirano prije 9 sati

Autor: PoMiDoRk @
Kreirano prije 21 sat

Autor: KryabraKoryabra
Kreirano prije 16 sati

Autor: [email protected]
Kreirano prije 23 sata

Autor: masa_na
Stvoreno prije 17 sati

Autor: Frommoscow
Stvoreno prije 12 sati

O mjestu

Brze poveznice

 • O mjestu
 • Naši autori
 • Pomoć na web mjestu
 • Oglašavanje

Popularni odjeljci

 • Forum za planiranje trudnoće
 • Grafikoni bazalne temperature
 • Biblioteka za reproduktivno zdravlje
 • Recenzije o klinikama o liječnicima
 • Komunikacija u klubovima za PDR

Materijali objavljeni na našoj web stranici su u informativne svrhe i namijenjeni su u obrazovne svrhe. Molimo nemojte ih koristiti kao liječnički savjet. Određivanje dijagnoze i odabir metode liječenja ostaje isključiva nadležnost vašeg liječnika!

Razlikuje li se mokraća djeteta od odrasle osobe

VAŽNO! Da biste članak spremili u oznake, pritisnite: CTRL + D

Možete postaviti pitanje LIJEČNIKU i dobiti BESPLATNI ODGOVOR, možete ispuniti poseban obrazac na NAŠOJ STRANICI, putem ove poveznice >>>

Opća analiza urina: prijepis. Dekodiranje testova urina odrasle osobe i djeteta

Analiza urina propisana je za gotovo sve pacijente koji traže liječničku pomoć. Riječ je o standardnoj studiji koja liječniku daje puno korisnih informacija o funkcioniranju bubrega, imunološkog sustava, srca i krvnih žila te jetre.Rezultate pretraga urina liječnik dešifrira, a u skladu s njima propisuje dodatne studije i tijek liječenja. No, također će biti korisno da pacijenti znaju o čemu govore ovi ili oni pokazatelji..

Analiza urina: dekodiranje i norma

Postoji nekoliko pokazatelja pomoću kojih se analiza dešifrira i donose zaključci o stanju ljudskog zdravlja:

Boja mokraće. Uobičajeno, u zdrave osobe treba biti svijetložuta, bez primjesa drugih boja. Boja urina može se samo malo promijeniti - na to utječe hrana koju osoba jede, razni lijekovi.

 • Tamni urin može biti u slučaju bolesti jetre, jer hepatitis, ciroza, zatajenje jetre. Uništavanje crvenih krvnih stanica - hemoliza - također može dovesti do potamnjivanja mokraće. To se može dogoditi kod transfuzije krvi, malarije i drugih zaraznih bolesti.
 • Intenzivna, tamnožuta mokraća jedan je od znakova dehidracije koja se javlja kod povraćanja i proljeva, kao i zatajenja srca. Bezbojni mokraća može biti kod dijabetes melitusa i insipidusa, pijenje puno tekućine i oštećen rad bubrega.
 • Ružičasti urin se javlja kada jedete crveno povrće i bobice. Na primjer, cikla ili borovnice.
 • Svijetlocrvena mokraća sadrži eritrocite - krvne stanice. To je tipično za urolitijazu, pijelonefritis i glomerulonefritis. Krv u mokraći može biti s rakom mjehura i infarktom bubrega.
 • Tamnocrvena mokraća određuje se kod glomerulonefritisa, urolitijaze, tuberkuloze bubrega i mokraćnog sustava, infarkta bubrega, povećanog uništavanja crvenih krvnih stanica i uzimanja određenih lijekova. Ovaj urin je crven, oblačan i sadrži smeđi talog. Određuje se kod osoba koje uzimaju lijekove poput metronidazola ili antibiotika iz sulfonamidne skupine, kao i infuzije i dekocije iz ljekovite biljke medvjeđe bobice.
 • Crna mokraća može biti znak melanoma.

Prozirnost mokraće također je vrlo važan kriterij u dijagnozi. Uobičajeno, trebao bi biti transparentan. Ovo svojstvo zadržava se nekoliko sati nakon prikupljanja analize. Dopušteno je blago zamućenje zbog epitelnih stanica i male količine sluzi.

Uzroci zamućene mokraće:

 1. Uključivanje crvenih krvnih stanica u urolitijazu, glomerulonefritis i cistitis.
 2. Veliki broj leukocita kod upalnih bolesti.
 3. Prisutnost bakterija.
 4. Visoka bjelančevina u mokraći.
 5. Povećani sadržaj epitelnih stanica.
 6. Sol u mokraći u velikim količinama.

Specifična težina urina mijenja se ovisno o količini tvari koje su u njemu otopljene. Što je više takvih tvari, veća je gustoća. Te tvari mogu biti anorganske soli ili proteini, šećer i bilirubin. Bakterije, epitelne stanice i crvene krvne stanice također povećavaju specifičnu težinu. Za odrasle su vrijednosti gustoće od 1,010 do 1,022 g / l normalne..

Dešifriranje analize mokraće djeteta razlikuje se od analize odrasle osobe na samo nekoliko načina. Gustoća urina je jedna od njih. U novorođenčadi do 10 dana treba biti 1,008 ili 1,018 g / l, u dobi od 2-3 godine - 1,010-1,016 g / l, u djece od 4-12 godina - 1,012 - 1,020 g / l, u dobi od 12 godina treba odgovarati pokazateljima odrasli. Visoka gustoća mokraće primjećuje se u sljedećim uvjetima:

 1. Dijabetes
 2. Bolest bubrega
 3. Uzimanje velikih doza antibiotika i diuretika
 4. Ne pijete dovoljno tekućine ili ne gubite vodu
 5. Toksikoza u trudnica
 6. Infekcije mokraćnog sustava
 7. Niska gustoća javlja se kod insipidusa dijabetesa, primjene diuretika i konzumacije velike količine tekućine.

Kiselost mokraće. Uobičajeno bi trebao biti u rasponu od 4-7 pH. Smanjena i povećana kiselost znak je različitih patologija..

Proteini u mokraći zdrave osobe ne smiju prelaziti 0,033 g / l. Povećanje količine proteina ukazuje na ozbiljnu bolest bubrega, upalu u mokraćnom mjehuru i ureterima..

Albuminurija bubrežnog podrijetla javlja se kod nefropatija, pijelonefritisa i glomerulonefritisa. Postotak bjelančevina u mokraći u tim uvjetima može premašiti 3%.

Često se visoka razina proteina nalazi kod alergija, epilepsije i zatajenja srca..

U djece s lošim tjelesnim razvojem, u dobi od 6 do 16 godina i kod žena tijekom trudnoće, proteini se mogu povećati, ali neznatno.

Pretjerano vježbanje, dugotrajno hodanje, prekomjerni znoj i kupanje u prehladnoj vodi također uzrokuju fiziološki porast proteina, ali to nije patologija.

Glukoza u mokraći određuje se bez greške. Zdravi ljudi to ne bi trebali imati u svojim analizama. Dopuštena koncentracija je do 0,8 mmol / l. Ako količina glukoze u mokraći poraste, to može ukazivati ​​na poremećenu bubrežnu funkciju i dijabetes melitus. Kod dijabetesa njegova je količina veća od 10 mmol / l. Dr. uzroci visoke glukoze:

 • Akutni pankreatitis
 • Nefrotski sindrom
 • Itsenko-Cushingov sindrom
 • Trudnoća
 • Tumor nadbubrežne žlijezde -feokromacitom
 • Jesti velike količine slatke hrane

Ketonska tijela u mokraći važan su pokazatelj ljudskog zdravlja. Glavni predstavnik je aceton. Zdravi ljudi nemaju ketonska tijela u mokraći. Ali s kršenjem metaboličkih procesa u tijelu, oni se mogu utvrditi. Povećavanje sadržaja ketonskih tijela uočava se u takvim slučajevima:

 • Opijenost alkoholom
 • Akutni oblici pankreatitisa
 • Prevladavanje proteinskih proizvoda u prehrani
 • Posti dugo
 • Visoka razina hormona štitnjače u hipotireozi
 • Cushingova bolest.

Bilirubin i urobilinogen se ne otkrivaju u mokraći zdrave osobe. Javljaju se kod raznih bolesti i metaboličkih poremećaja..

Hemoglobin u mokraći. Tijekom normalnog funkcioniranja tijela, u mokraći također ne bi trebalo biti hemoglobina. Određuje se pod takvim uvjetima:

 • Hemolitička bolest
 • Transfuzija krvi
 • Malarija
 • Opekline
 • Opsežni infarkt miokarda
 • Ozljeda mišića zbog traume i sindroma produljene kompresije
 • Otrovanje gljivama i raznim kemikalijama.

U sedimentu urina mogu se odrediti sljedeće komponente:

Leukociti. U muškaraca je njihov broj dopušten do 3 stanice u dijelu urina, kod žena - do 6. U pravilu se tijekom lečenja upalnih procesa u mokraćnim organima opaža porast leukocita u mokraći.

Eritrociti se normalno ne smiju nalaziti u mokraći ili u malim količinama. Za muškarce i žene, stopa sadržaja eritrocita u mokraći je ista - do 3 stanice u jednoj porciji. Ako ih je više, treba razmisliti o patologiji. Broj crvenih krvnih zrnaca povećava se s urolitijazom, rakom i glomerulonefritisom.

U sedimentu se uvijek otkrivaju epitelne stanice, ali u vidnom polju ne smije ih biti više od 10.

Cilindri i soli u mokraći zdrave osobe ne smiju se nalaziti. Visok sadržaj soli ukazuje na rizik od razvoja urolitijaze..

Bakterije i gljivice otkrivaju se u sedimentu urina samo kod bolesti koje one uzrokuju. S takvim rezultatima pacijentu se propisuje antibakterijska i antifungalna terapija..

Analiza urina prilično je informativna studija. Zdravoj se osobi preporučuje to učiniti barem jednom godišnje. Ako se u mokraći pronađu promjene koje se razlikuju od norme, liječnik će propisati dodatne studije i bolest će se dijagnosticirati u ranoj fazi njegovog razvoja, što će uvelike olakšati liječenje.

 • Priprema za porod (113)
 • Prehrana tijekom trudnoće (79)
 • Liječenje trudnoće (196)
 • Zdravlje žena (429)

Dragi čitatelji, rado ćemo primiti vašu zahvalu, kao i kritike i bilo kakve komentare. Zajedno činimo ovu stranicu boljom.

Hvala vam na članku. Zabilježit ću.

Vrste testova urina s dekodiranjem i normama

Analiza urina jedna je od metoda laboratorijske dijagnostike koja vam omogućuje prepoznavanje bolesti mokraćnog, kardiovaskularnog i imunološkog sustava tijela. Studija uzima u obzir fizikalna i kemijska svojstva materijala, provodi se mikroskopija sedimenta. Zahvaljujući ovom ispitivanju moguće je ne samo prepoznati patologiju, već i pratiti dinamiku oporavka, stoga bi se stručnjak trebao baviti interpretacijom rezultata..

mokraćni sustav

Skupina organa koji tvore, pohranjuju i izlučuju mokraću nazivaju se mokraćni sustav. Uključuje:

 • Bubrezi su upareni organ koji se nalazi na stražnjem zidu trbušne šupljine, na udaljenosti dlana iznad lumbalne kralježnice. Obilno se opskrbljuju krvlju koja teče kroz bubrežne arterije, čisti se od metaboličkih proizvoda i vraća se u krvotok kroz bubrežne vene. Tvari filtrirane kroz bubrege i tvore mokraću.
 • Ureteri su upareni mišićni organ u obliku cjevčica dugih oko 30 centimetara. Zbog kontrakcija mokraćovoda, urin se seli iz bubrega u mjehur.
 • Mjehur je šuplji mišićni organ smješten u maloj zdjelici koji služi kao spremnik za mokraću. Prazan urin kod osobe ne izaziva nikakve senzacije, ali kad se napuni sa 150-200 mililitara tekućine, pojavi se nagon za mokrenjem.
 • Uretra (uretra) je nesuđeni cjevasti organ kroz koji se urin iz mokraćnog mjehura izlučuje u vanjsko okruženje. Građa mokraćovoda ovisi o spolu osobe - u muškaraca je uska i duga, u žena kratka i široka. Uobičajeno je količina mokrenja 4-8 puta dnevno..

Vrste analiza i njihove norme

Ovisno o svrsi studije, pacijentu se prepisuju razni testovi urina:

Najčešća klinička dijagnostička metoda, koja se najčešće koristi za identificiranje sistemskih bolesti i patologija mokraćnog sustava.

Pravila prikupljanja

Uobičajeno je da je mokraća sterilna, bakterije mogu ući iz mokraćnog sustava ili ako se ne poštuju pravila za prikupljanje materijala:

 • Postupak se provodi ujutro, odmah nakon spavanja, natašte. Poželjno je da je prošlo najmanje 5-6 sati od zadnjeg mokrenja..
 • Neposredno prije sakupljanja mokraće potrebno je provesti zahod: za žene - isperite perinealno područje čistom vodom, za muškarce - glavu penisa i vanjski otvor uretre. Neželjeno je koristiti agresivne deterdžente.
 • Analiza zahtijeva prosječni udio urina u količini od 50-100 mililitara. Prvih nekoliko sekundi mokrenje se izvodi u zahodu, zatim se zamijeni staklenka za prikupljanje materijala.
 • Posuda za ispitivanje mora biti čista, suha, širokog vrata i dobro začepljena. Preporučuje se kupnja gotovog spremnika u ljekarni.
 • Pri sakupljanju mokraće od dojenčadi često se koristi vrećica s urinom koja je pričvršćena oko genitalija, a nakon mokrenja materijal se iz nje ulije u posudu. U tom slučaju treba obavijestiti liječnika da je doniran cijeli dio urina..
 • Tijekom menstruacije, žene bi se trebale suzdržavati od skupljanja materijala..
 • Zabranjeno je sakupljati urin iz patke, pelene, komore.
 • Uoči je poželjno iz prehrane izuzeti hranu koja sadrži pigmente (cikla, mrkva, bobičasto voće), kao i masnu hranu, čokoladu i alkohol.
 • Nekoliko dana prije analize, morate se suzdržati od iscrpljujućeg treninga i teškog fizičkog rada..
 • Seksualni odnos treba izbjegavati 2 dana prije zahvata.
 • Na rezultate analize može utjecati uzimanje lijekova, pa je poželjno otkazati ih tjedan dana prije studije, ako je nemoguće odbiti lijekove, potrebno je upozoriti liječnika na njih.
 • Prikupljena tekućina mora se što prije dostaviti u laboratorij - njezin rok trajanja ne prelazi 1,5-2 sata.

Općom analizom urina utvrđuju se sljedeći pokazatelji:

 • boja - od slamnato žute do žute;
 • miris nije oštar;
 • prozirnost - proziran;
 • specifična težina (gustoća): u novorođenčadi - 1005-1017 grama po 1 litri, u djece 1-4 godine - 1007-1016 grama, u djece 5-10 godina - 1011-1021 grama, u djece 11-15 godina - 1013- 1024 grama, kod odraslih - 1018-1026 grama;
 • pH reakcija - neutralna ili blago kisela, od 4,5 do 7;
 • proteini - odsutni ili do 0,24 grama po 1 litri;
 • glukoza - odsutna ili do 2,8 milimola po 1 litri;
 • urobilinogen - tragovi ili 5-15 mikromola po 1 litri;
 • ketonska tijela (aceton) - odsutna;
 • bilirubin - odsutan;
 • hemoglobin - odsutan.

Također, vrši se ručna mikroskopija sedimenta urina - ispitivanje sloja koji se nije otopio nakon stavljanja materijala u centrifugu pod mikroskopom:

 • eritrociti su odsutni, kod muškaraca - do 2 jedinice u vidnom polju, kod žena - do 3 jedinice, kod novorođenčadi - do 7 jedinica;
 • leukociti - pojedinačno u pripravku, kod muškaraca - do 3 stanice u vidnom polju, kod žena - do 6 jedinica, kod djece-dječaka - 5-7 jedinica, kod djece-djevojčica - 8-10 jedinica;
 • epitelne stanice (ravne, prijelazne, bubrežne, mokraćne bešike) - odsutne ili izolirane u pripravku;
 • sluz - odsutna ili u malim količinama;
 • cilindri - odsutni;
 • soli - odsutne;
 • bakterije - odsutne;
 • gljivice poput kvasca - odsutne.

Ovisno o tome koji pokazatelj odstupa od norme, liječnik može dijagnosticirati bolest i poslati pacijenta na dodatni pregled..

Dnevna diureza

Sav urin koji se izlučuje tijekom razdoblja od 24 sata naziva se dnevnim ili dnevnim izlučivanjem urina. Za razliku od prosječnog dijela jutarnjeg urina, proučavanje dnevnog materijala informativnije je i omogućuje cjelovitiju procjenu stanja tijela.

Pravila prikupljanja

 • Tijekom dana sav se materijal sakuplja u jedan spremnik, stoga prvo treba pripremiti čistu suhu posudu ili posudu s poklopcem od 2-3 litre.
 • Prvo jutarnje mokrenje (po mogućnosti u 6-8 sati ujutro) treba obaviti u zahodu - ovaj urin su bubrezi stvorili tijekom noći i odnosi se na prethodni dan.
 • Sva naknadna mokrenja izvode se u pripremljenom spremniku. Mjehur je potrebno isprazniti posljednji put u isto vrijeme kao i prethodnog dana, kada se prvi materijal sipao u zahod (6-8 sati ujutro).
 • Tijekom razdoblja sakupljanja, spremnici s biološkom tekućinom moraju se čuvati na hladnom i tamnom mjestu, pokriveni poklopcem..
 • Na kraju sakupljanja trebali biste zabilježiti ukupan volumen urina, pomiješati ga, uliti 50-100 mililitara u posudu i dostaviti u laboratorij. Uz analizu priložite napomenu s količinom dnevnog volumena materijala, kao i težinom i dobi pacijenta - ti su podaci potrebni za izračunavanje rezultata.
 • Tijekom sakupljanja važno je slijediti uobičajeni režim pijenja, a ne ograničavati se u tekućini.

U proučavanju dnevnog izlaza urina određuju se pokazatelji koji su uključeni u opću i biokemijsku analizu mokraće.

Biokemijski

Provodi se radi identificiranja bolesti genitourinarnog sustava - cistitisa, uretritisa, pijelonefritisa, glomerulonefritisa, prostatitisa. Za teže bolesti, na primjer, kronično zatajenje bubrega, nefrotski sindrom, analiza se koristi za praćenje učinkovitosti liječenja. Također, uz pomoć istraživanja otkrivaju se metabolički poremećaji u tijelu..

Pravila prikupljanja

 • Analiza zahtijeva 50-100 mililitara dnevnog izlučivanja urina, sakuplja se prema standardnim pravilima.
 • U nekim se slučajevima biokemijska analiza može provesti u ekspresnom načinu prikupljanja prosječnog dijela jutarnjeg urina.
 • Dnevna količina urina je 1000-2000 mililitara;
 • gustoća - 1012-1022 grama po 1 litri;
 • alfa-amilaza (diastaza) - 28-100 jedinica u 1 litri;
 • mokraćna kiselina za muškarce - 202-417 mikromola po 1 litri, za žene - 142-340 mikromola;
 • urea - 2,76-8,07 mikromola po 1 litri (250-570 milimola dnevno);
 • albumin - 35-52 grama po 1 litri;
 • ukupni protein: oslobađanje - 0,08-0,24 grama dnevno, koncentracija - do 0,14 grama po 1 litri;
 • kreatinin u muškaraca - 0,64-1,58 grama po litri (7-18 milimola dnevno), u žena - 0,48-1,43 grama po 1 litri (5,3-16 milimola dnevno);
 • ukupni bilirubin u odraslih - do 21 mikromola po 1 litri, u dojenčadi starijoj od 1 mjeseca - do 17 mikromola, u novorođenčadi prvog tjedna života - više ili jednako 300 mikromola;
 • kalij - 30-100 milimola dnevno;
 • kalcij - 2,5-7,5 milimola dnevno;
 • magnezij - 2,5-8,5 milimola dnevno;
 • natrij - 130-260 milimola dnevno;
 • fosfor - 12,9-40 milimola dnevno;
 • amonijak - 29-88 milimola dnevno;
 • bakterije - odsutne.

Prema Zimnickom

Analiza je namijenjena procjeni funkcioniranja organa mokraćnog sustava. Glavni kriterij je gustoća materijala - odstupanje pokazatelja od norme signalizira promjenu koncentracije urina i kršenje filtracijske sposobnosti bubrega. Važan je i volumen otpuštene tekućine..

Istraživanjem je moguće otkriti bolesti kao što su pijelonefritis, glomerulonefritis, zatajenje bubrega ili srca, bolesti krvi, dijabetes melitus i insipidus.

Pravila prikupljanja

 • Za uzorak je potrebno pripremiti 8 spremnika - sterilnih spremnika ili čistih i suhih posuda s poklopcem, do 0,5 litara. U istraživanju sudjeluje cijeli volumen urina koji se izlučuje tijekom dana, tako da volumen spremnika mora biti najmanje 250 mililitara.
 • Prvo mokrenje vrši se u 6 sati ujutro u zahodu.
 • Svaka 3 sata, s početkom u 9:00, materijal se sakuplja u spremnik - pri svakom slijedećem mokrenju koristi se novi spremnik. Urin se zadnji put sakuplja u 6 sati sljedećeg dana. Kako ne biste propustili dogovoreno vrijeme, preporučuje se pokretanje budilice s funkcijom odbrojavanja - u 9, 12, 15, 18, 21, 24, 3, 6 sati.
 • Staklenke treba potpisati (navesti vrijeme mokrenja) i čuvati ih u hladnjaku.
 • Ako pacijent nema potrebu za mokrenjem u određeno vrijeme, spremnik se ostavi suh, ali potpisuje i odnese u laboratorij.
 • Ako trebate mokriti između određenih razdoblja, to se radi u dodatnom spremniku koji se također potpisuje i odvozi u laboratorij.
 • Tijekom razdoblja sakupljanja urina unos tekućine trebao bi biti normalan - ne biste se trebali ograničavati na piće ili, obratno, to činiti češće nego prije.
 • Za točnost analize potrebno je zabilježiti količinu popijene tekućine dnevno - čaj, kompot, mlijeko, prva jela.
 • Ujutro nakon sakupljanja urina, spremnici se dostavljaju u laboratorij zajedno s napomenom o količini tekućine koja se pije dnevno.

Specifična težina urina varira od 1013 do 1025 grama po 1 litri, pa će različite posude imati različite vrijednosti.

 • dnevni volumen urina - 1,5-2 litre;
 • u 2-3 spremnika, gustoća nije manja od 1020 grama po 1 litri;
 • ne postoje pokazatelji gustoće veći od 1035 grama po 1 litri;
 • volumen dnevnih porcija urina je najmanje 2/3 od ukupnog broja;
 • količina uklonjene tekućine je 65-80% potrošene.

Prema Nechiporenku

To je dodatna studija o sastavu urina. Propisuje se ako je opća analiza otkrila povećani sadržaj leukocita, eritrocita ili prisutnost cilindara.

Uz pomoć analize dijagnosticiraju se upalni procesi akutne ili kronične prirode u bubrezima ili mokraćnim putovima.

Pravila prikupljanja

Isto kao i za opću analizu - u studiji sudjeluje prosječni udio jutarnjeg urina.

 • Leukociti - do 2 tisuće stanica na 1 mililitar urina (0-2 * 10⁶ jedinica po 1 litri).
 • Eritrociti - do 1 tisuću stanica u 1 mililitru materijala (0-1 * 10⁶ jedinica po 1 litri).
 • Nedostaju cilindri. Dopušteno do 20 jedinica hijalinskih cilindara na 1 mililitar urina.

Uzorak od tri čaše

Izvodi se radi pojašnjenja lokalizacije upalnog procesa u organima genitourinarnog sustava. Analiza je za žene modificirana u test od dvije čaše zbog anatomskih značajki. Trenutno se istraživanja provode sve rjeđe - zamjenjuju se preciznijim metodama (ultrazvučna dijagnostika, računalna tomografija).

Tijekom analize ispituje se porast broja eritrocita i leukocita. Kojim ih dijelom mokraće ima više, određuje se mjesto upale.

Pravila prikupljanja

 • Za analizu, žene trebaju pripremiti 2 sterilne posude za sakupljanje mokraće, muškarci - 3 posude.
 • Količina spremnika mora biti najmanje 250 mililitara - sav jutarnji urin potreban je za istraživanje.
 • Nakon provođenja higijenskih postupaka mokrenje se obavlja u pripremljenom spremniku - kod muškaraca bi nešto više od polovice cjelokupnog materijala trebalo ući u drugi spremnik (otprilike 3/5 ukupnog volumena), a po 1/5 u prvi i treći spremnik. U žena količina tekućine u dva spremnika može biti približno jednaka..

Norme za muškarce

 • Prevladavanje stanica u prvom staklu - patološki je proces lokaliziran u uretri;
 • u drugom spremniku - označava leziju mjehura;
 • u trećem je moguća upala mjehura, bubrega, prostate (prostate);
 • porast eritrocita i (ili) leukocita u sva tri spremnika - postoji oštećenje bubrega.

Norme za žene

 • Većina otkrivenih stanica nalazi se u prvom staklu - upala mokraćovoda ili mokraćnog mjehura;
 • u drugom - bolest mokraćnog mjehura ili bubrega;
 • značajan porast stanica u oba dijela - patologija bubrega.

Prema Sulkovichu

Koristi se za određivanje kvantitativnog i kvalitativnog sadržaja kalcija u tijelu. Analiza je posebno relevantna za novorođenčad i malu djecu, čiji se kostur tek stvara. Test se provodi kako bi se utvrdila potrebna količina vitamina D, kao i sumnjate li na Wilsonovu bolest (poremećeni metabolizam bakra), napadaje, pankreatitis, tuberkulozu, sarkoidozu, hipo- ili hiperparatireoidizam, kancerogene i benigne tumore.

Pravila prikupljanja

Slijedite smjernice za opću analizu urina. Među dodacima su sljedeći:

 • Za analizu je potreban srednji i zadnji dio urina, stoga se tijekom prve 1-2 sekunde mokrenje vrši u zahod, a zatim u posudu. Odaberite prikladnu posudu.
 • 3 dana prije studije ne smijete jesti hranu s visokim udjelom kalcija - mineralnu vodu, mliječne i kisele mliječne napitke, začinsko bilje, pekarske proizvode, kavu, alkohol.

Tijekom analize mokraća se miješa sa Sulkovichevim reagensom. Rezultat ovisi o zamućenosti mokraće zbog koncentracije soli u njemu. Ljestvica se sastoji od sljedećih vrijednosti:

 • "+" - Slaba maglica. Varijanta norme; nizak sadržaj kalcija, koji se može prilagoditi malim dozama vitamina D.
 • "++" - Mala zamućenost. Norma; optimalna količina kalcija u tijelu.
 • "+++" - Znatno zamućenje mokraće. Koncentracija kalcija viša je od normalne, a vitamin D nastaje u višku.
 • "++++" - Izražena zamućenost. Povećanje razine elementa u tragovima ukazuje na hiperfunkciju paratireoidnih žlijezda ili predoziranje vitaminom D.
 • "-" - Negativan rezultat znači potpuno odsustvo kalcija u mokraći. Obično se dijagnosticira kod djece koja nemaju dovoljno mlijeka ili ga gastrointestinalni trakt slabo apsorbira. To također može ukazivati ​​na kršenje paratireoidnih žlijezda..

Prisutnost glukoze u mokraći naziva se glukozurija i može ukazivati ​​na dijabetes melitus, bubrege, jetru ili bolest gušterače, endokrine poremećaje, cerebralno krvarenje ili tumore.

Pravila prikupljanja

Analiza se može provesti ispitivanjem jutarnjeg urina - za to trebate prikupiti oko 50 mililitara prosječnog obroka. Algoritam radnji isti je kao i za opću analizu..

Proučavanje dnevnog urina je informativnije - omogućuje ne samo otkrivanje prisutnosti šećera, već i utvrđivanje ozbiljnosti glukozurije:

 • Skupljanje dnevnog urina za šećer provodi se prema standardnim pravilima - od 6 sati ujutro jednog dana do 6 sati ujutro slijedeća tekućina, isključujući prvo mokrenje, sakuplja se u prikladnu posudu.
 • Sav materijal se miješa i isporučuje u laboratorij u količini od 50-100 mililitara.
 • Ne preporučuje se konzumacija slatkiša tijekom sakupljanja - to može uzrokovati skok šećera i utjecati na rezultate ispitivanja.
 • Na posudu za urin treba priložiti bilješku s ukupnim dnevnim volumenom urina, kao i težinom, visinom i dobom pacijenta..

Također je moguće provesti analizu kod kuće pomoću test traka - na njih se nanosi reagens koji je obojen u prisutnosti glukoze u testnoj tekućini.

 • U zdrave osobe šećer u mokraći treba biti odsutan ili treba utvrditi njegove tragove - ne više od 0,06-0,083 milimola po 1 litri. U nekim je slučajevima moguće povećati ovaj pokazatelj na 0,2 milimola po 1 litri..
 • U dnevnoj analizi mokraće koncentracija do 2,8 milimola na 1 litru je normalna..

TANK-kultura za sterilnost

Ova visoko precizna laboratorijska analiza provodi se radi otkrivanja infekcije u organima mokraćnog sustava i identificiranja patogena..

Uobičajeno je da je mokraća sterilna, ali se zaprlja prolazeći kroz mokraćnu cijev i ispirući mikroorganizme sa zidova - prirodnu floru zdrave osobe ili patogene mikrobe. Bakteriološka (ili bakterijska) kultura uključuje procjenu sterilnosti materijala i određivanje razine bakteriurije, odnosno koncentracije mikroorganizama u mokraći.

Pravila prikupljanja

 • Studija zahtijeva prosječni dio jutarnjeg urina u količini od 10-50 mililitara. Treba ga prikupiti prema shemi koja odgovara općoj analizi. Higijenski postupci prije sakupljanja urina moraju se provesti kuhanom vodom.
 • Prije analize nije potrebno slijediti dijetu - prehrana ne utječe na rezultat.
 • Prije mokrenja, ženama se savjetuje da umetnu tampon kako sluz iz rodnice ne bi ušla u materijal..

U laboratoriju se tekućina za istraživanje stavlja u spremnike s hranjivim materijalom - ako su patogeni mikroorganizmi prisutni u mokraći, nakon određenog vremenskog razdoblja njihova koncentracija će se znatno povećati. Rezultati analize bit će spremni za 5-7 dana.

Broj bakterija mjeri se u jedinicama koje tvore kolonije - CFU. Svaka CFU je živa mikrobna stanica ili skupina stanica koje uzrokuju rast vidljive kolonije mikroorganizama:

 • Broj bakterija manji od 1000 (10 3) CFU na 1 mililitar urina - negativan, uzorak je kontaminiran normalnom ljudskom florom.
 • Broj bakterija je 1000-10000 (10 3 -10 4) CFU u 1 mililitru - sumnjiv rezultat, zahtijeva ponovljena ili dodatna istraživanja.
 • Koncentracija mikroorganizama od 100.000 (10 5) CFU na 1 mililitar - test je pozitivan, potrebno je liječenje. Rezultati analize obično ukazuju na uzročnika infekcije - bakteriju, gljivicu, najjednostavniju.
 • Ako je rezultat pozitivan, često se procjenjuje osjetljivost patogene flore na učinke antibiotika - izrađuje se antibiotikogram koji ukazuje na lijekove koji suzbijaju rast bakterija.
 • Ako je kontaminacija mokraće predstavljena kolonijama jednog mikroorganizma, oni govore o akutnom tijeku zaraznog i upalnog procesa. Kod CFE različitih mikroba javlja se kronična bolest.

Koristi se uglavnom u epidemiološkim studijama, a propisuje se i kod poremećaja rada štitnjače i za sprečavanje razvoja bolesti s nedostatkom joda. Budući da element ulazi u tijelo uglavnom s hranom, a 90% se izlučuje mokraćom, rezultati analize mogu se mijenjati svakodnevno.

Pravila prikupljanja

Udovoljavaju uvjetima za opću analizu urina. Prilikom prijenosa spremnika s materijalom u laboratorij treba navesti dob pacijenta.

 • U djece mlađe od godinu dana - 40-50 mikrograma po 1 litri;
 • djeca od 1 do 7 godina - 50-90 mikrograma;
 • djeca 8-12 godina - 90-120 mikrograma;
 • tinejdžeri starosti 13-16 godina - 100-150 mikrograma;
 • odrasli - 100-500 mikrograma, vrijednost ispod 100 mikrograma smatra se nedostatkom joda.

Za dijastazu (amilaze)

Amilaza je probavni enzim koji sudjeluje u razgradnji ugljikohidrata. Nastaje u gušterači i žlijezdama slinovnicama, a izlučuje se kroz bubrege s urinom, što se naziva dijastaza. Analiza dijastaze propisana je za sumnje na bolesti gušterače, upale u peritonealnoj regiji, metaboličke poremećaje, prisutnost novotvorina.

Pravila prikupljanja

Materijal za istraživanje može se prikupiti na dva načina:

 • Prosječni dio jutarnjeg urina provodi se prema pravilima opće analize.
 • Dnevni urin - također se sakuplja prema standardnoj shemi.

Razina dijastaze u mokraći trebala bi odgovarati sljedećim vrijednostima:

 • za odraslu osobu - 16-128 jedinica po 1 litri;
 • kod starijih ljudi - 20-159 jedinica;
 • dijete ima 10-64 jedinice.

Referentne vrijednosti mogu se malo razlikovati od laboratorija do laboratorija.

Prisutnost soli u mokraći može ukazivati ​​na oslabljenu bubrežnu funkciju ili bolesti gastrointestinalnog trakta, kao i navijestiti razvoj žučnih kamenaca ili stvaranje bubrežnih kamenaca. U djece njihova prisutnost često ukazuje na netočnosti u prehrani. Također, sadržaj kristala soli u velikoj mjeri ovisi o kiselosti mokraće - urati i oksalati nalaze se u kiselom okruženju, oksalati i fosfati nalaze se u sedimentu alkalne mokraće..

Pravila prikupljanja

Prosječni dio jutarnjeg urina najčešće se koristi za analizu. Međutim, proučavanje dnevnog izlučivanja urina daje točniji rezultat. Materijal se prikuplja prema standardnim shemama.

U zdrave osobe nema soli u mokraći, odnosno talog urina nakon centrifugiranja ne smije sadržavati sljedeće inkluzije:

Za trudnoću

Analiza se temelji na identifikaciji humanog korionskog gonadotropina (hCG), hormona koji proizvodi membrana embrija. Razina ove tvari u mokraći trudnica određuje se već 2-3 tjedna nakon začeća, a u krvi još ranije - 6-8. Dana.

Pravila prikupljanja

 • Najveća koncentracija hCG prisutna je u jutarnjem urinu, stoga je za analizu preporučljivo ispitati zadnji dio materijala sakupljajući ga u čistu suhu posudu.
 • Tekućinu trebate dostaviti u laboratorij ili sami uzorkovati pomoću test traka s nanesenim reagensom na njih.
 • Kada provodite analizu kod kuće, morate slijediti priložene upute - umočite traku u urin određeno vrijeme (obično 5-30 sekundi) tako da razina tekućine ne dosegne graničnu liniju, a zatim stavite traku na čistu i suhu površinu. Nakon 1-30 minuta na njemu će se pojaviti rezultat.

U laboratorijskim istraživanjima:

 • do 5 mikro-međunarodnih jedinica po 1 mililitru urina (mIU / ml) - negativan rezultat, trudnoća nije nastupila;
 • 25 IU ili više po mililitru urina - pozitivno.

U prvim tjednima nakon oplodnje, razina hCG udvostručuje se dnevno, tako da se rezultat može dobiti već u 7-10 danu trudnoće. Budući da se s vremenom vjerojatnost pogreške smanjuje, analizu pomoću kućnih testova najbolje je provesti 2-3 tjedna nakon planiranog začeća:

 • pojava jedne crvene trake na testu - rezultat je negativan, začeće se nije dogodilo;
 • dvije crvene pruge na testu (jedna od njih može biti ružičasta) - pozitivan rezultat, dogodila se trudnoća.

Dodaj komentar Otkaži odgovor

Novi članci

Na dan vjenčanja, svaki bi par to želio.

Glavni predstavnik skupine nootropnih lijekova je lijek.

Vježbe za leđa popularne su među muškarcima, pa.

Migrena se smatra raširenim poremećajem i jest.

Korisno je ako je kuhinjski interijer dizajniran u jednom jedinom.

Vrste testova urina s dekodiranjem i normama

Analiza urina jedna je od metoda laboratorijske dijagnostike koja vam omogućuje prepoznavanje bolesti mokraćnog, kardiovaskularnog i imunološkog sustava tijela. Studija uzima u obzir fizikalna i kemijska svojstva materijala, provodi se mikroskopija sedimenta. Zahvaljujući ovom ispitivanju moguće je ne samo prepoznati patologiju, već i pratiti dinamiku oporavka, stoga bi se stručnjak trebao baviti interpretacijom rezultata..

mokraćni sustav

Skupina organa koji tvore, pohranjuju i izlučuju mokraću nazivaju se mokraćni sustav. Uključuje:

 • Bubrezi su upareni organ koji se nalazi na stražnjem zidu trbušne šupljine, na udaljenosti dlana iznad lumbalne kralježnice. Obilno se opskrbljuju krvlju koja teče kroz bubrežne arterije, čisti se od metaboličkih proizvoda i vraća se u krvotok kroz bubrežne vene. Tvari filtrirane kroz bubrege i tvore mokraću.
 • Ureteri su upareni mišićni organ u obliku cjevčica dugih oko 30 centimetara. Zbog kontrakcija mokraćovoda, urin se seli iz bubrega u mjehur.
 • Mjehur je šuplji mišićni organ smješten u maloj zdjelici koji služi kao spremnik za mokraću. Prazan urin kod osobe ne izaziva nikakve senzacije, ali kad se napuni sa 150-200 mililitara tekućine, pojavi se nagon za mokrenjem.
 • Uretra (uretra) je nesuđeni cjevasti organ kroz koji se urin iz mokraćnog mjehura izlučuje u vanjsko okruženje. Građa mokraćovoda ovisi o spolu osobe - u muškaraca je uska i duga, u žena kratka i široka. Uobičajeno je količina mokrenja 4-8 puta dnevno..

Vrste analiza i njihove norme

Ovisno o svrsi studije, pacijentu se prepisuju razni testovi urina:

Najčešća klinička dijagnostička metoda, koja se najčešće koristi za identificiranje sistemskih bolesti i patologija mokraćnog sustava.

Pravila prikupljanja

Uobičajeno je da je mokraća sterilna, bakterije mogu ući iz mokraćnog sustava ili ako se ne poštuju pravila za prikupljanje materijala:

 • Postupak se provodi ujutro, odmah nakon spavanja, natašte. Poželjno je da je prošlo najmanje 5-6 sati od zadnjeg mokrenja..
 • Neposredno prije sakupljanja mokraće potrebno je provesti zahod: za žene - isperite perinealno područje čistom vodom, za muškarce - glavu penisa i vanjski otvor uretre. Neželjeno je koristiti agresivne deterdžente.
 • Analiza zahtijeva prosječni udio urina u količini od 50-100 mililitara. Prvih nekoliko sekundi mokrenje se izvodi u zahodu, zatim se zamijeni staklenka za prikupljanje materijala.
 • Posuda za ispitivanje mora biti čista, suha, širokog vrata i dobro začepljena. Preporučuje se kupnja gotovog spremnika u ljekarni.
 • Pri sakupljanju mokraće od dojenčadi često se koristi vrećica s urinom koja je pričvršćena oko genitalija, a nakon mokrenja materijal se iz nje ulije u posudu. U tom slučaju treba obavijestiti liječnika da je doniran cijeli dio urina..
 • Tijekom menstruacije, žene bi se trebale suzdržavati od skupljanja materijala..
 • Zabranjeno je sakupljati urin iz patke, pelene, komore.
 • Uoči je poželjno iz prehrane izuzeti hranu koja sadrži pigmente (cikla, mrkva, bobičasto voće), kao i masnu hranu, čokoladu i alkohol.
 • Nekoliko dana prije analize, morate se suzdržati od iscrpljujućeg treninga i teškog fizičkog rada..
 • Seksualni odnos treba izbjegavati 2 dana prije zahvata.
 • Na rezultate analize može utjecati uzimanje lijekova, pa je poželjno otkazati ih tjedan dana prije studije, ako je nemoguće odbiti lijekove, potrebno je upozoriti liječnika na njih.
 • Prikupljena tekućina mora se što prije dostaviti u laboratorij - njezin rok trajanja ne prelazi 1,5-2 sata.

Općom analizom urina utvrđuju se sljedeći pokazatelji:

 • boja - od slamnato žute do žute;
 • miris nije oštar;
 • prozirnost - proziran;
 • specifična težina (gustoća): u novorođenčadi - 1005-1017 grama po 1 litri, u djece 1-4 godine - 1007-1016 grama, u djece 5-10 godina - 1011-1021 grama, u djece 11-15 godina - 1013- 1024 grama, kod odraslih - 1018-1026 grama;
 • pH reakcija - neutralna ili blago kisela, od 4,5 do 7;
 • proteini - odsutni ili do 0,24 grama po 1 litri;
 • glukoza - odsutna ili do 2,8 milimola po 1 litri;
 • urobilinogen - tragovi ili 5-15 mikromola po 1 litri;
 • ketonska tijela (aceton) - odsutna;
 • bilirubin - odsutan;
 • hemoglobin - odsutan.

Također, vrši se ručna mikroskopija sedimenta urina - ispitivanje sloja koji se nije otopio nakon stavljanja materijala u centrifugu pod mikroskopom:

 • eritrociti su odsutni, kod muškaraca - do 2 jedinice u vidnom polju, kod žena - do 3 jedinice, kod novorođenčadi - do 7 jedinica;
 • leukociti - pojedinačno u pripravku, kod muškaraca - do 3 stanice u vidnom polju, kod žena - do 6 jedinica, kod djece-dječaka - 5-7 jedinica, kod djece-djevojčica - 8-10 jedinica;
 • epitelne stanice (ravne, prijelazne, bubrežne, mokraćne bešike) - odsutne ili izolirane u pripravku;
 • sluz - odsutna ili u malim količinama;
 • cilindri - odsutni;
 • soli - odsutne;
 • bakterije - odsutne;
 • gljivice poput kvasca - odsutne.

Ovisno o tome koji pokazatelj odstupa od norme, liječnik može dijagnosticirati bolest i poslati pacijenta na dodatni pregled..

Dnevna diureza

Sav urin koji se izlučuje tijekom razdoblja od 24 sata naziva se dnevnim ili dnevnim izlučivanjem urina. Za razliku od prosječnog dijela jutarnjeg urina, proučavanje dnevnog materijala informativnije je i omogućuje cjelovitiju procjenu stanja tijela.

Pravila prikupljanja

 • Tijekom dana sav se materijal sakuplja u jedan spremnik, stoga prvo treba pripremiti čistu suhu posudu ili posudu s poklopcem od 2-3 litre.
 • Prvo jutarnje mokrenje (po mogućnosti u 6-8 sati ujutro) treba obaviti u zahodu - ovaj urin su bubrezi stvorili tijekom noći i odnosi se na prethodni dan.
 • Sva naknadna mokrenja izvode se u pripremljenom spremniku. Mjehur je potrebno isprazniti posljednji put u isto vrijeme kao i prethodnog dana, kada se prvi materijal sipao u zahod (6-8 sati ujutro).
 • Tijekom razdoblja sakupljanja, spremnici s biološkom tekućinom moraju se čuvati na hladnom i tamnom mjestu, pokriveni poklopcem..
 • Na kraju sakupljanja trebali biste zabilježiti ukupan volumen urina, pomiješati ga, uliti 50-100 mililitara u posudu i dostaviti u laboratorij. Uz analizu priložite napomenu s količinom dnevnog volumena materijala, kao i težinom i dobi pacijenta - ti su podaci potrebni za izračunavanje rezultata.
 • Tijekom sakupljanja važno je slijediti uobičajeni režim pijenja, a ne ograničavati se u tekućini.

U proučavanju dnevnog izlaza urina određuju se pokazatelji koji su uključeni u opću i biokemijsku analizu mokraće.

Biokemijski

Provodi se radi identificiranja bolesti genitourinarnog sustava - cistitisa, uretritisa, pijelonefritisa, glomerulonefritisa, prostatitisa. Za teže bolesti, na primjer, kronično zatajenje bubrega, nefrotski sindrom, analiza se koristi za praćenje učinkovitosti liječenja. Također, uz pomoć istraživanja otkrivaju se metabolički poremećaji u tijelu..

Pravila prikupljanja

 • Analiza zahtijeva 50-100 mililitara dnevnog izlučivanja urina, sakuplja se prema standardnim pravilima.
 • U nekim se slučajevima biokemijska analiza može provesti u ekspresnom načinu prikupljanja prosječnog dijela jutarnjeg urina.
 • Dnevna količina urina je 1000-2000 mililitara;
 • gustoća - 1012-1022 grama po 1 litri;
 • alfa-amilaza (diastaza) - 28-100 jedinica u 1 litri;
 • mokraćna kiselina za muškarce - 202-417 mikromola po 1 litri, za žene - 142-340 mikromola;
 • urea - 2,76-8,07 mikromola po 1 litri (250-570 milimola dnevno);
 • albumin - 35-52 grama po 1 litri;
 • ukupni protein: oslobađanje - 0,08-0,24 grama dnevno, koncentracija - do 0,14 grama po 1 litri;
 • kreatinin u muškaraca - 0,64-1,58 grama po litri (7-18 milimola dnevno), u žena - 0,48-1,43 grama po 1 litri (5,3-16 milimola dnevno);
 • ukupni bilirubin u odraslih - do 21 mikromola po 1 litri, u dojenčadi starijoj od 1 mjeseca - do 17 mikromola, u novorođenčadi prvog tjedna života - više ili jednako 300 mikromola;
 • kalij - 30-100 milimola dnevno;
 • kalcij - 2,5-7,5 milimola dnevno;
 • magnezij - 2,5-8,5 milimola dnevno;
 • natrij - 130-260 milimola dnevno;
 • fosfor - 12,9-40 milimola dnevno;
 • amonijak - 29-88 milimola dnevno;
 • bakterije - odsutne.

Prema Zimnickom

Analiza je namijenjena procjeni funkcioniranja organa mokraćnog sustava. Glavni kriterij je gustoća materijala - odstupanje pokazatelja od norme signalizira promjenu koncentracije urina i kršenje filtracijske sposobnosti bubrega. Važan je i volumen otpuštene tekućine..

Istraživanjem je moguće otkriti bolesti kao što su pijelonefritis, glomerulonefritis, zatajenje bubrega ili srca, bolesti krvi, dijabetes melitus i insipidus.

Pravila prikupljanja

 • Za uzorak je potrebno pripremiti 8 spremnika - sterilnih spremnika ili čistih i suhih posuda s poklopcem, do 0,5 litara. U istraživanju sudjeluje cijeli volumen urina koji se izlučuje tijekom dana, tako da volumen spremnika mora biti najmanje 250 mililitara.
 • Prvo mokrenje vrši se u 6 sati ujutro u zahodu.
 • Svaka 3 sata, s početkom u 9:00, materijal se sakuplja u spremnik - pri svakom slijedećem mokrenju koristi se novi spremnik. Urin se zadnji put sakuplja u 6 sati sljedećeg dana. Kako ne biste propustili dogovoreno vrijeme, preporučuje se pokretanje budilice s funkcijom odbrojavanja - u 9, 12, 15, 18, 21, 24, 3, 6 sati.
 • Staklenke treba potpisati (navesti vrijeme mokrenja) i čuvati ih u hladnjaku.
 • Ako pacijent nema potrebu za mokrenjem u određeno vrijeme, spremnik se ostavi suh, ali potpisuje i odnese u laboratorij.
 • Ako trebate mokriti između određenih razdoblja, to se radi u dodatnom spremniku koji se također potpisuje i odvozi u laboratorij.
 • Tijekom razdoblja sakupljanja urina unos tekućine trebao bi biti normalan - ne biste se trebali ograničavati na piće ili, obratno, to činiti češće nego prije.
 • Za točnost analize potrebno je zabilježiti količinu popijene tekućine dnevno - čaj, kompot, mlijeko, prva jela.
 • Ujutro nakon sakupljanja urina, spremnici se dostavljaju u laboratorij zajedno s napomenom o količini tekućine koja se pije dnevno.

Specifična težina urina varira od 1013 do 1025 grama po 1 litri, pa će različite posude imati različite vrijednosti.

 • dnevni volumen urina - 1,5-2 litre;
 • u 2-3 spremnika, gustoća nije manja od 1020 grama po 1 litri;
 • ne postoje pokazatelji gustoće veći od 1035 grama po 1 litri;
 • volumen dnevnih porcija urina je najmanje 2/3 od ukupnog broja;
 • količina uklonjene tekućine je 65-80% potrošene.

Prema Nechiporenku

To je dodatna studija o sastavu urina. Propisuje se ako je opća analiza otkrila povećani sadržaj leukocita, eritrocita ili prisutnost cilindara.

Uz pomoć analize dijagnosticiraju se upalni procesi akutne ili kronične prirode u bubrezima ili mokraćnim putovima.

Pravila prikupljanja

Isto kao i za opću analizu - u studiji sudjeluje prosječni udio jutarnjeg urina.

 • Leukociti - do 2 tisuće stanica na 1 mililitar urina (0-2 * 10⁶ jedinica po 1 litri).
 • Eritrociti - do 1 tisuću stanica u 1 mililitru materijala (0-1 * 10⁶ jedinica po 1 litri).
 • Nedostaju cilindri. Dopušteno do 20 jedinica hijalinskih cilindara na 1 mililitar urina.

Uzorak od tri čaše

Izvodi se radi pojašnjenja lokalizacije upalnog procesa u organima genitourinarnog sustava. Analiza je za žene modificirana u test od dvije čaše zbog anatomskih značajki. Trenutno se istraživanja provode sve rjeđe - zamjenjuju se preciznijim metodama (ultrazvučna dijagnostika, računalna tomografija).

Tijekom analize ispituje se porast broja eritrocita i leukocita. Kojim ih dijelom mokraće ima više, određuje se mjesto upale.

Pravila prikupljanja

 • Za analizu, žene trebaju pripremiti 2 sterilne posude za sakupljanje mokraće, muškarci - 3 posude.
 • Količina spremnika mora biti najmanje 250 mililitara - sav jutarnji urin potreban je za istraživanje.
 • Nakon provođenja higijenskih postupaka mokrenje se obavlja u pripremljenom spremniku - kod muškaraca bi nešto više od polovice cjelokupnog materijala trebalo ući u drugi spremnik (otprilike 3/5 ukupnog volumena), a po 1/5 u prvi i treći spremnik. U žena količina tekućine u dva spremnika može biti približno jednaka..

Norme za muškarce

 • Prevladavanje stanica u prvom staklu - patološki je proces lokaliziran u uretri;
 • u drugom spremniku - označava leziju mjehura;
 • u trećem je moguća upala mjehura, bubrega, prostate (prostate);
 • porast eritrocita i (ili) leukocita u sva tri spremnika - postoji oštećenje bubrega.

Norme za žene

 • Većina otkrivenih stanica nalazi se u prvom staklu - upala mokraćovoda ili mokraćnog mjehura;
 • u drugom - bolest mokraćnog mjehura ili bubrega;
 • značajan porast stanica u oba dijela - patologija bubrega.

Prema Sulkovichu

Koristi se za određivanje kvantitativnog i kvalitativnog sadržaja kalcija u tijelu. Analiza je posebno relevantna za novorođenčad i malu djecu, čiji se kostur tek stvara. Test se provodi kako bi se utvrdila potrebna količina vitamina D, kao i sumnjate li na Wilsonovu bolest (poremećeni metabolizam bakra), napadaje, pankreatitis, tuberkulozu, sarkoidozu, hipo- ili hiperparatireoidizam, kancerogene i benigne tumore.

Pravila prikupljanja

Slijedite smjernice za opću analizu urina. Među dodacima su sljedeći:

 • Za analizu je potreban srednji i zadnji dio urina, stoga se tijekom prve 1-2 sekunde mokrenje vrši u zahod, a zatim u posudu. Odaberite prikladnu posudu.
 • 3 dana prije studije ne smijete jesti hranu s visokim udjelom kalcija - mineralnu vodu, mliječne i kisele mliječne napitke, začinsko bilje, pekarske proizvode, kavu, alkohol.

Tijekom analize mokraća se miješa sa Sulkovichevim reagensom. Rezultat ovisi o zamućenosti mokraće zbog koncentracije soli u njemu. Ljestvica se sastoji od sljedećih vrijednosti:

 • "+" - Slaba maglica. Varijanta norme; nizak sadržaj kalcija, koji se može prilagoditi malim dozama vitamina D.
 • "++" - Mala zamućenost. Norma; optimalna količina kalcija u tijelu.
 • "+++" - Znatno zamućenje mokraće. Koncentracija kalcija viša je od normalne, a vitamin D nastaje u višku.
 • "++++" - Izražena zamućenost. Povećanje razine elementa u tragovima ukazuje na hiperfunkciju paratireoidnih žlijezda ili predoziranje vitaminom D.
 • "-" - Negativan rezultat znači potpuno odsustvo kalcija u mokraći. Obično se dijagnosticira kod djece koja nemaju dovoljno mlijeka ili ga gastrointestinalni trakt slabo apsorbira. To također može ukazivati ​​na kršenje paratireoidnih žlijezda..

Prisutnost glukoze u mokraći naziva se glukozurija i može ukazivati ​​na dijabetes melitus, bubrege, jetru ili bolest gušterače, endokrine poremećaje, cerebralno krvarenje ili tumore.

Pravila prikupljanja

Analiza se može provesti ispitivanjem jutarnjeg urina - za to trebate prikupiti oko 50 mililitara prosječnog obroka. Algoritam radnji isti je kao i za opću analizu..

Proučavanje dnevnog urina je informativnije - omogućuje ne samo otkrivanje prisutnosti šećera, već i utvrđivanje ozbiljnosti glukozurije:

 • Skupljanje dnevnog urina za šećer provodi se prema standardnim pravilima - od 6 sati ujutro jednog dana do 6 sati ujutro slijedeća tekućina, isključujući prvo mokrenje, sakuplja se u prikladnu posudu.
 • Sav materijal se miješa i isporučuje u laboratorij u količini od 50-100 mililitara.
 • Ne preporučuje se konzumacija slatkiša tijekom sakupljanja - to može uzrokovati skok šećera i utjecati na rezultate ispitivanja.
 • Na posudu za urin treba priložiti bilješku s ukupnim dnevnim volumenom urina, kao i težinom, visinom i dobom pacijenta..

Također je moguće provesti analizu kod kuće pomoću test traka - na njih se nanosi reagens koji je obojen u prisutnosti glukoze u testnoj tekućini.

 • U zdrave osobe šećer u mokraći treba biti odsutan ili treba utvrditi njegove tragove - ne više od 0,06-0,083 milimola po 1 litri. U nekim je slučajevima moguće povećati ovaj pokazatelj na 0,2 milimola po 1 litri..
 • U dnevnoj analizi mokraće koncentracija do 2,8 milimola na 1 litru je normalna..

TANK-kultura za sterilnost

Ova visoko precizna laboratorijska analiza provodi se radi otkrivanja infekcije u organima mokraćnog sustava i identificiranja patogena..

Uobičajeno je da je mokraća sterilna, ali se zaprlja prolazeći kroz mokraćnu cijev i ispirući mikroorganizme sa zidova - prirodnu floru zdrave osobe ili patogene mikrobe. Bakteriološka (ili bakterijska) kultura uključuje procjenu sterilnosti materijala i određivanje razine bakteriurije, odnosno koncentracije mikroorganizama u mokraći.

Pravila prikupljanja

 • Studija zahtijeva prosječni dio jutarnjeg urina u količini od 10-50 mililitara. Treba ga prikupiti prema shemi koja odgovara općoj analizi. Higijenski postupci prije sakupljanja urina moraju se provesti kuhanom vodom.
 • Prije analize nije potrebno slijediti dijetu - prehrana ne utječe na rezultat.
 • Prije mokrenja, ženama se savjetuje da umetnu tampon kako sluz iz rodnice ne bi ušla u materijal..

U laboratoriju se tekućina za istraživanje stavlja u spremnike s hranjivim materijalom - ako su patogeni mikroorganizmi prisutni u mokraći, nakon određenog vremenskog razdoblja njihova koncentracija će se znatno povećati. Rezultati analize bit će spremni za 5-7 dana.

Broj bakterija mjeri se u jedinicama koje tvore kolonije - CFU. Svaka CFU je živa mikrobna stanica ili skupina stanica koje uzrokuju rast vidljive kolonije mikroorganizama:

 • Broj bakterija manji od 1000 (10 3) CFU na 1 mililitar urina - negativan, uzorak je kontaminiran normalnom ljudskom florom.
 • Broj bakterija je 1000-10000 (10 3 -10 4) CFU u 1 mililitru - sumnjiv rezultat, zahtijeva ponovljena ili dodatna istraživanja.
 • Koncentracija mikroorganizama od 100.000 (10 5) CFU na 1 mililitar - test je pozitivan, potrebno je liječenje. Rezultati analize obično ukazuju na uzročnika infekcije - bakteriju, gljivicu, najjednostavniju.
 • Ako je rezultat pozitivan, često se procjenjuje osjetljivost patogene flore na učinke antibiotika - izrađuje se antibiotikogram koji ukazuje na lijekove koji suzbijaju rast bakterija.
 • Ako je kontaminacija mokraće predstavljena kolonijama jednog mikroorganizma, oni govore o akutnom tijeku zaraznog i upalnog procesa. Kod CFE različitih mikroba javlja se kronična bolest.

Koristi se uglavnom u epidemiološkim studijama, a propisuje se i kod poremećaja rada štitnjače i za sprečavanje razvoja bolesti s nedostatkom joda. Budući da element ulazi u tijelo uglavnom s hranom, a 90% se izlučuje mokraćom, rezultati analize mogu se mijenjati svakodnevno.

Pravila prikupljanja

Udovoljavaju uvjetima za opću analizu urina. Prilikom prijenosa spremnika s materijalom u laboratorij treba navesti dob pacijenta.

 • U djece mlađe od godinu dana - 40-50 mikrograma po 1 litri;
 • djeca od 1 do 7 godina - 50-90 mikrograma;
 • djeca 8-12 godina - 90-120 mikrograma;
 • tinejdžeri starosti 13-16 godina - 100-150 mikrograma;
 • odrasli - 100-500 mikrograma, vrijednost ispod 100 mikrograma smatra se nedostatkom joda.

Za dijastazu (amilaze)

Amilaza je probavni enzim koji sudjeluje u razgradnji ugljikohidrata. Nastaje u gušterači i žlijezdama slinovnicama, a izlučuje se kroz bubrege s urinom, što se naziva dijastaza. Analiza dijastaze propisana je za sumnje na bolesti gušterače, upale u peritonealnoj regiji, metaboličke poremećaje, prisutnost novotvorina.

Pravila prikupljanja

Materijal za istraživanje može se prikupiti na dva načina:

 • Prosječni dio jutarnjeg urina provodi se prema pravilima opće analize.
 • Dnevni urin - također se sakuplja prema standardnoj shemi.

Razina dijastaze u mokraći trebala bi odgovarati sljedećim vrijednostima:

 • za odraslu osobu - 16-128 jedinica po 1 litri;
 • kod starijih ljudi - 20-159 jedinica;
 • dijete ima 10-64 jedinice.

Referentne vrijednosti mogu se malo razlikovati od laboratorija do laboratorija.

Prisutnost soli u mokraći može ukazivati ​​na oslabljenu bubrežnu funkciju ili bolesti gastrointestinalnog trakta, kao i navijestiti razvoj žučnih kamenaca ili stvaranje bubrežnih kamenaca. U djece njihova prisutnost često ukazuje na netočnosti u prehrani. Također, sadržaj kristala soli u velikoj mjeri ovisi o kiselosti mokraće - urati i oksalati nalaze se u kiselom okruženju, oksalati i fosfati nalaze se u sedimentu alkalne mokraće..

Pravila prikupljanja

Prosječni dio jutarnjeg urina najčešće se koristi za analizu. Međutim, proučavanje dnevnog izlučivanja urina daje točniji rezultat. Materijal se prikuplja prema standardnim shemama.

U zdrave osobe nema soli u mokraći, odnosno talog urina nakon centrifugiranja ne smije sadržavati sljedeće inkluzije:

Za trudnoću

Analiza se temelji na identifikaciji humanog korionskog gonadotropina (hCG), hormona koji proizvodi membrana embrija. Razina ove tvari u mokraći trudnica određuje se već 2-3 tjedna nakon začeća, a u krvi još ranije - 6-8. Dana.

Pravila prikupljanja

 • Najveća koncentracija hCG prisutna je u jutarnjem urinu, stoga je za analizu preporučljivo ispitati zadnji dio materijala sakupljajući ga u čistu suhu posudu.
 • Tekućinu trebate dostaviti u laboratorij ili sami uzorkovati pomoću test traka s nanesenim reagensom na njih.
 • Kada provodite analizu kod kuće, morate slijediti priložene upute - umočite traku u urin određeno vrijeme (obično 5-30 sekundi) tako da razina tekućine ne dosegne graničnu liniju, a zatim stavite traku na čistu i suhu površinu. Nakon 1-30 minuta na njemu će se pojaviti rezultat.

U laboratorijskim istraživanjima:

 • do 5 mikro-međunarodnih jedinica po 1 mililitru urina (mIU / ml) - negativan rezultat, trudnoća nije nastupila;
 • 25 IU ili više po mililitru urina - pozitivno.

U prvim tjednima nakon oplodnje, razina hCG udvostručuje se dnevno, tako da se rezultat može dobiti već u 7-10 danu trudnoće. Budući da se s vremenom vjerojatnost pogreške smanjuje, analizu pomoću kućnih testova najbolje je provesti 2-3 tjedna nakon planiranog začeća:

 • pojava jedne crvene trake na testu - rezultat je negativan, začeće se nije dogodilo;
 • dvije crvene pruge na testu (jedna od njih može biti ružičasta) - pozitivan rezultat, dogodila se trudnoća.

Dodaj komentar Otkaži odgovor

Novi članci

Na dan vjenčanja, svaki bi par to želio.

Glavni predstavnik skupine nootropnih lijekova je lijek.

Vježbe za leđa popularne su među muškarcima, pa.

Migrena se smatra raširenim poremećajem i jest.

Korisno je ako je kuhinjski interijer dizajniran u jednom jedinom.

Članci O Acne Gelovi