MIRISTILNI ALKOHOL u kozmetici, njegova svojstva i primjena

Apsolutno sigurna komponenta kada se koristi prema uputama. Moguća je individualna netolerancija.

Stabilizator emulzije, pojačava pjenjenje, povećava viskoznost, sastojak mirisa. Koristi se u proizvodima za brijanje, bojama za kosu, hidratantnim kremama
Stabilizator emulzije; Mirisni sastojak; Sredstvo za njegu kože - omekšivač; Surfaktant-Pojačivač pjene; Sredstvo za povećanje viskoznosti - vodeno; Sredstvo za povećanje viskoznosti - nevodeno; STABILIZACIJA EMULZIJE; POPUNJIVANJE PJENE; ODRŽAVANJE KOŽE; KONTROLA VISKOZNOSTI

Alkoholi u kozmetici i njihov učinak: korist ili šteta?

Alkoholi se često nalaze u kremama, emulzijama i gelovima za njegu kože. Mnogi se boje da će im naštetiti: isušit će kožu, lišiti je zaštitne lipidne barijere i izazvati iritaciju. Strahovi su opravdani, ali ne uvijek istiniti: učinak alkohola ovisi o tome što je točno i u kojem volumenu uključeno u sastav kozmetike.

Kozmetički alkoholi podijeljeni su u tri glavne skupine:

 • masne,
 • aromatičan,
 • jednostavan.

Oni izvode desetke funkcija - fiksiraju aromu, pojačavaju prodor aktivnih komponenata u duboke slojeve kože, sprečavaju razvoj bakterija, stabiliziraju konzistenciju i reguliraju pH..

U sastavu nije teško prepoznati alkohole - morate se sjetiti kako se pišu: svaki ima međunarodno ime. Udio tvari obično nije naveden - no što je tvar bliže vrhu popisa sastojaka, to je veći.

Masni alkoholi - za zgušnjavanje i vlaženje

Po kemijskom sastavu klasificirani su kao alkoholi, ali po izgledu i učinku slični su uljima. Vlaže kožu, usporavaju isparavanje vlage, njeguju i omekšavaju. Poznati glicerin i pantenol su masni alkoholi.

Imaju gustu voštanu ili tvrdu teksturu. S njima gusti losioni i lagane kreme klize po koži i brzo se nanose.

Zašto proizvođači inače dodaju masne alkohole u kozmetiku?

 • Davanje krema guste konzistencije - to je posebno izraženo u hranjivim "zimskim" linijama.
 • Stvaranje efekta omekšavanja i vlaženja - za serume, emulzije, tonike.
 • Izglađivanje teksture proizvoda iz mješavine vode i ulja.

Važno: na osjetljivoj koži proizvodi na bazi alkohola mogu izazvati iritaciju. Ali ovo je više iznimka nego pravilo..

Cetearil alkohol (Cetearil alkohol)

Cetearil alkohol je popularan sastojak organskih šampona. Zgušnjava se i pomaže uljima da se miješaju s vodom i ostalim sastojcima. Ne dolazi u obzir šteta - kosa postaje glađa, sjajnija i upravljivija.

Cetilni alkohol

Cetil alkohol štiti kožu od dehidracije i suhoće. Omogućuje vam stvaranje lakih hidratantnih krema s minimalnim sadržajem masti - optimalno rješenje za vlasnike masne i mješovite kože.

Stearil alkohol (Stearil alkohol)

Stearil alkohol omekšava kožu i zadržava korisna svojstva ostalih sastojaka - ulja i vitamina. Poznata svilenkasta kosa rezultat je njegovog "rada".

Cetil stearil alkohol (Cetil stearil alkohol)

Ima mnoštvo korisnih svojstava: omekšava i dezinficira kožu, sužava pore i zadržava vlagu. Koristi se u kozmetici za problematičnu i masnu kožu kako bi dao zdrav izgled.

Behenil alkohol

Behenil alkohol (dokozanol) zadržava vlagu i zgušnjava teksturu. U melemima i regeneratorima za kosu djeluje protuupalno i omekšavajući.

Miristil alkohol (miristil alkohol)

Koristi se u proizvodima za brijanje i bojama za kosu - omekšava i daje ugodan miris, čini proizvode gušćim i sprječava opadanje pjene.

Laurilni alkohol (laurilni alkohol)

Jedan od najboljih masnih alkohola za kožu lica. Omekšava i pomaže da bioaktivni sastojci brže prodru u kožu. Odobreno za upotrebu u kozmetici - i u Rusiji i u Europi.

Oleil alkohol

Omekšava kožu, obavija kosu zaštitnim filmom. Šamponi i balzami s učinkom laminiranja proizvodi su na bazi oleilnih alkohola. Pomaže u održavanju jednolike teksture u temeljima i sjenama.

Kaprilni alkohol (kaprilni alkohol)

Capril njeguje i popravlja štetu. Stoga se uzima kao osnova za većinu ljekovitih i ljekovitih krema - uključujući i za problematičnu kožu s osipom.

Polivinil alkohol (Polivinil alkohol) - za gustu pjenu

Veže vodu i ulja, stvara gustu pjenu i zgušnjava bilo koji tekući proizvod. Dio maski za lice (posebno s efektom čišćenja), lakova i ukrasne kozmetike.

Aromatični alkoholi - za ugodan miris

Aromatični alkoholi omekšavaju i vlaže kožu poput masne - ali i dobro mirišu. Zadržavaju mirise esencijalnih ulja i prirodnih aditiva. Gotovo svi alkoholi u parfemima i dezodoransima su aromatični.

Benzilni alkohol

Glavna uloga benzilnog alkohola u kozmetici je konzervans. Poznat po živopisnim cvjetnim notama. Koristi se u jeftinim šamponima i gelovima za tuširanje.

Cimet alkohol

Drugo ime je cimet alkohol. Ima slatkast cvjetni miris s notom zumbula. Prema preporukama IFRA-e, njegov je unos ograničen na 4%.

Jednostavni alkoholi - za zaštitu od bakterija

Jednostavni alkoholi igraju ulogu antiseptika i otapala masti. Dodaju se alkoholnim losionima i tonerima radi matiranja i stezanja pora. Učinak je primjetan, ali kratkotrajan.

Jednostavni alkoholi su najnepredvidljiviji. Doista isušuju i nadražuju osjetljivu kožu te, ako se koriste previše, izazivaju akne. Kozmetika na njihovoj osnovi može se koristiti kratko vrijeme - i to samo u najekstremnijim slučajevima..

Alkohol Denat (denaturirani alkohol)

Što je denaturirani alkohol u kozmetici? Organski proizvođači dodaju ga za brzu dostavu aktivnih sastojaka na kožu. Odgovorne tvrtke koriste SD alkohol 40 prirodnog podrijetla, bez aditiva. Stoga, čak i ako je denaturirani alkohol u prvih deset u sastavu, siguran je u općoj formuli s omekšavajućim i masnim sastojcima..

Izopropilni alkohol (izopropilni alkohol)

Je li izopropil izostearat štetan u kozmetici? U malim dozama i kratkotrajnoj primjeni - ne. Koristi se kao otapalo u kozmetici za ispiranje.

Etanol (etanol, etilni alkohol)

Ubrzava prodor korisnih komponenata. Ali češće se koristi za otapanje površinskog sebuma. Na njegovoj se osnovi proizvode emulzije i matirajuće smjese za masnu kožu..

Vidjevši riječ "alkohol" u komponenti, vrijedi shvatiti kojoj vrsti alkohola pripada. Ne treba se bojati aromatičnog benzilnog alkohola, kao ni osnovnih masnih alkohola opisanih u našem članku. Budite oprezni s denaturiranim alkoholom, osim u certificiranoj organskoj kozmetici, gdje je siguran u ukupnoj formuli. S jednostavnim alkoholima treba postupati oprezno - i tražiti alternative s blažim sastavom.

Alkohol u kozmetici: dobar, loš, ružan

"I sve bi bilo u redu, ali proizvod sadrži alkohol!" - emitiraju nam popularni blogeri i proizvođači prirodne kozmetike. U ovom trenutku trebali bismo se uplašiti, pomaknuti staklenku kreme i pronaći znakove isušene kože. Zvuči poznato? Osobno sam upoznat. Makar samo zato što riječ "alkohol" kao takva izaziva jednu reakciju: u memoriji iskoči samo bočica energičnog 96% alkohola koja izgori sve što može izgorjeti. Da, nažalost, za označavanje svih "strašnih", prema našem mišljenju, sastojci nisu smislili niti jednu ljepšu riječ poput "alkohola". Pa čak i cetil, izopropil, stearil, benzil, denaturirani alkohol zvuče slično prijeteće.

Stoga ćemo danas shvatiti kakvi alkoholi postoje i koriste se u našoj kozmetici, zašto ih se ne treba bojati i što nas čeka. Razgovarat ćemo samo o odraslima i adolescentima.

Dakle, postoje tri "alkoholne skupine" koje se koriste u proizvodnji:

1. Aromatski alkoholi (benzil alkohol): oni se najčešće koriste kao konzervansi, tj. neka vaša krema ostane svježa tijekom cijelog roka trajanja. I spriječiti rast bakterija (pozdrav, ljubitelji ulaska u kremu rukama!). PRIRODNI je konzervans i mnogo je sigurniji od ostalih koji može izazvati i dermatitis i iritaciju kože.

2. Jednostavni alkoholi (alkohol, izopropilni alkohol, etanol, alkohol Denat, butilen glikol): u pravilu su to alkoholi koji se koriste za stvaranje određene konzistencije proizvoda, za dezinfekciju, a također i za pojačavanje prodiranja proizvoda u kožu. Kako ga poboljšavaju? Otapaju lipidni sloj kože - naravno, ne očiste se, ali zaštitna barijera je smanjena. Ovo je najneprijatnija vrsta alkohola u kozmetici koju napadaju svi i svašta.

3. Masni alkoholi (cetearil-, cetil- i stearil-alkohol), koji se dobivaju iz biljnih ulja, prvenstveno kokosa. Suprotno tome, ovi alkoholi omekšavaju kožu i djeluju poput ulja. U kozmetici se koriste i za davanje teksture kremama ili kao površinski aktivne tvari. Ovi se alkoholi mogu smatrati sigurnima čak i za suhu kožu..

Dakle, glavne funkcije alkohola: dezinfekcija, davanje teksture, očuvanje svježine, omekšavanje kože, smanjenje osjećaja masnosti nakon korištenja krema, bolji prodor proizvoda u kožu.

Gdje je bolje izbjegavati alkohole i gdje se oni mogu i trebaju koristiti?

Budući da alkohol ima sposobnost otapanja lipida s površine kože, čini kožnu barijeru propusnijom. Ako je to pjena za pranje ili tonik, pokušajte izbjegavati proizvode s jednostavnim alkoholima. Miješaju se s vodom, a svojstva alkohola su izraženija u vodi. Stoga postoji rizik da će vam isušiti kožu. Što se tiče krema ili drugih proizvoda na bazi ulja, možete ih koristiti bez straha za svoju kožu. Također, imajte na umu da, na primjer, salicilna kiselina (BHA kiseline, naše omiljene) ne djeluje bez alkohola. Jednostavno ne radi, ne funkcionira i ne pomaže.

Koja koncentracija alkohola je sigurna za kožu?

Ovo je najbolnija tema u svijetu kozmetike. Proizvođači sastojke uvijek označavaju silaznim redoslijedom, ali nitko ne piše koliko% ukupnog sastava čini alkohol. Također, nitko ne piše što je to? Napokon, alkohol se može nazvati ne samo 96% čistim sastojkom, već i potpuno bezopasnom jednoprocentnom otopinom! Stoga neće biti moguće dobiti točne podatke ni okom ni etiketom - ni od jednog proizvođača ni u jednoj zemlji. Međutim, postoji mali life hack - ako je alkohol u prva tri, tada njegova koncentracija ne prelazi 5% (ako je riječ o masnom alkoholu, onda je potpuno siguran, ako je jednostavan, onda ljudi sa suhom i osjetljivom kožom trebaju razmisliti o tome). A ako je na četvrtom ili sljedećim mjestima, tada njegov sadržaj ne prelazi 2%, a to je zanemarivo. To je gotovo ništa. Takvi se proizvodi mogu sigurno uzimati.

Ostale horor priče o alkoholu

Alkohol ulazi u krvotok i uzrokuje opijenost.

Može prodrijeti u krv, ali da bi došlo do trovanja, potrebno je svakodnevno utrljavati čistu otopinu 96% alkohola u kožu. U koncentracijama u kojima je sadržan u kozmetici, to će utjecati na vas u onoj mjeri u kojoj se obično naziva - "NE".

Alkohol može uzrokovati rak kože

U Njemačkoj su provedene studije koje su dokazale da u kozmetici ne postoji apsolutno jasna veza između raka kože i alkohola..

Alkohol za masnu kožu - u kojim je proizvodima potreban?

Ponovno kratko rezimirajmo: prilikom liječenja akni i upala NIJE potreban u sredstvima za čišćenje i tonicima, već samo ako toner ne sadrži BHA kiselinu. Alkohol je potreban u svim lijekovima protiv akni s BHA: jastučići, pilinzi, kreme, emulzije (oni s NJIM DJELUJU). U kremi je potreban alkohol (da bi bila svježa, omekšajte kožu). Alkohol je potreban u lokalnim lijekovima (naljepnice koje uklanjaju akne, posebni lokalni dvofazni prašci).

Kako izgleda idealan tretman za akne i masnu kožu? To su neutralno sredstvo za čišćenje, tonik bez alkohola, jastučići za piling s BHA kiselinom, lokalni proizvodi protiv akni i hidratantni proizvodi: emulzije, kreme.

Kao što vidite, u alkoholu nema ništa posebno strašno ako obratite pažnju na njegov sastav, vrstu alkohola i vrstu samog proizvoda. Stoga ga koristite za zdravlje i lijepu kožu za vas.

Mit o ljepoti: alkohol u kozmetici isušuje kožu

Nije sve tako jednostavno kako bi se moglo činiti na prvi pogled. Stoga, shvatimo pojmove i vrste alkohola koji se koriste u proizvodima za uljepšavanje..

Da: ako se radi o jednostavnom alkoholu, koji je na prvom ili drugom mjestu u sastavu.
Ne: ako se nadoknađuje hidratantnim sastojcima ili je riječ o masnom alkoholu.

Krenimo od početka. Što je zapravo alkohol?

Ukratko, kemičari alkoholom nazivaju sve tvari koje imaju OH skupinu u molekuli, a takvih je vrlo, jako puno. I daleko su od toga da su uvijek mirisna tekućina koja brzo isparava. Neke vrste alkohola imaju solidno agregatno stanje i više nalikuju vosku nego votki.

Alkoholi imaju mnoge funkcije u kozmetici. Evo samo nekoliko:

 • omogućuju miješanje tvari na bazi vode i ulja;
 • ubijaju bakterije;
 • popraviti mirise;
 • uravnotežiti pH;
 • poboljšati prodiranje drugih tvari u kožu.

Čini se da je u redu. Zašto onda kažu da je alkohol štetan?

Sve ovisi o tome kojoj vrsti alkohola pripada - uobičajenoj tekućini (ova se kategorija naziva jednostavnim alkoholima) ili neobičnoj krutini (masnoj). Prvi samo poboljšavaju vodljivost aktivnih tvari u kožu, jer su u stanju stvoriti mikropukotine u lipidnom sloju. Ne zvuči previše, ali ovaj razorni učinak u dobrim proizvodima uvijek nadoknađuju moćni hidratantni sastojci. A u ne baš dobrim - ne, dakle, čim otvorite bočicu, jasno ćete čuti karakterističan miris. Proizvod koji jako miriše na alkohol samo će naškoditi koži, čak i ako govorimo o proizvodima za preciznu korekciju osipa.

A masni alkoholi? Na sigurnom su?

Apsolutno. Obično djeluju kao emulgatori za miješanje komponenata vode i ulja, a zbog vlastite mekoće i sami djeluju poput ulja. Bez njih kreme ne bi imale tako ugodnu, ujednačenu teksturu. Osim toga, nikada nećete osjetiti njihov miris.

I kako izračunati alkohole u sastavu?

Da ne biste zapamtili nekoliko desetaka tvari, imajte na umu da većina njihovih latinskih naziva završava na -ol, uz rijetke iznimke. Da, pantenol, mentol, propilen glikol su također alkoholi u rangu s etanolom, metanolom, denaturiranim alkoholom (alkohol denat) itd. Ali samo butilen i propilen glikoli nikada nisu aktivni sastojci, oni se ulaze u formulu iz različitih razloga, najčešće kao otapala i konzervansi. Njihova prisutnost na prvim položajima u momčadi ne bi trebala uplašiti.

Na kakve alkohole treba paziti??

Nijedna. Alkoholi, kao i apsolutno svaka kozmetička komponenta, mogu imati blagotvoran učinak na kožu, biti joj ravnodušni ili joj naštetiti. To uvijek ovisi o sastavu proizvoda i o samoj koži. Naravno, poznati su specifični alkoholi na koje je velika vjerojatnost da će reagirati osjetljiva koža. Evo popisa najčešćih sastojaka:

 • Etanol (etanol);
 • Metanol (metanol);
 • Izopropilni alkohol (izopropilni alkohol);
 • Etilni alkohol (etilni alkohol);
 • Alkohol Denat (denaturirani alkohol);
 • Metilni alkohol (metilni alkohol);
 • Izopropanol (izopropanol);
 • Cimet alkohol (cimet alkohol).

Ako je jedan od njih među prvim sastojcima u sastavu, to znači da proizvod sadrži prilično visoku koncentraciju jednostavnog alkohola. Lako je provjeriti - pomiriši.

Kosa za volumen od hranjive maske? To je stvarno!

Zdravo! Nikad nisam mislio da je moguće dobiti volumen iz rekonstruirajuće hranjive maske dok nisam naišao na kremu od matične mliječi Kaaral. Maska u elegantnoj bijeloj teglici koja se lako može kombinirati s bilo kojom shemom boja šampon / balzam / neizbrisiv, nama djevojkama je stalo do takvih sitnica

Konzistencija je gusta, dobro se raspoređuje kroz kosu. To rezultira vrlo ekonomičnom potrošnjom..

Želim vas odmah upozoriti, maska ​​ima ne baš ugodan parfem. Miriši na nešto amonijak, ali ne toliko jak kao kad se oboji, naravno. Slab miris amonijaka ako vas smiri, ali nakon što pročitate ove retke, ne biste trebali odmah zatvoriti ovaj post. Svi smo različiti, a ono što je za jednog neprihvatljivo za drugo nije toliko važno. Dalje će biti još zanimljivije!

Prijeđimo na najvažniji dio, na sastav:

Svi znaju što je Aqua (voda)? Super, idemo dalje.
Lauril alkohol - nemojte se plašiti riječi alkohol zgušnjivač, klimatizacija za kožu i kosu, emulgator, stabilizator, miris. To je masni alkohol, regulator viskoznosti, koji se koristi za stvaranje kremaste teksture. Omekšava kosu, čini je upravljivom. Ali ima kratkotrajni učinak omekšavanja, otprilike jedan dan. U redu je za one koji svakodnevno peru kosu. Tu dolazi do učinka suhe kose dan nakon pranja.
Konzervans Cetrimonium chloride (tako blizu na popisu sastava) pomaže drugim emulgatorima u emulzijama. Sprječava statički elektricitet. Ali ovaj je sastojak toksičan, dopušten u koncentraciji ne većoj od 0,1%. Ispostavilo se da sve ostalo dalje s popisa u najboljem slučaju ima koncentraciju od oko 0,1%.. Budući da su sastojci u sastavu silaznim redoslijedom koncentracije u kozmetici. Siguran sam da proizvod ima takav miris zbog ovog konzervansa.
Miristil alkohol je također masni alkohol s omekšavajućim svojstvima. Osim što je zgušnjivač i stabilizator emulzije, miristil alkohol je i ovlaživač..
Matična mliječ - matična mliječ. Znakovito je da je svoje ime matična mliječ - "matična mliječ", dobila zbog osobitosti dobivanja i složenosti skladištenja te je stoga prije bila dostupna samo kraljevima i plemićima. Ali napredak ne stoji) Sada nam je dostupan u profesionalnim proizvodima za kosu Matična mliječ poboljšava strukturu kose. Kosi dodaje sjaj, i istina je, u nastavku ću vam pokazati ovo na mojoj poroznoj kosi. A poroznu kosu je jako teško učiniti sjajnom! Ovaj prirodni sastojak ostavlja kosu mekom, punašnom i njegovanom. Matična mliječ sadrži lipide čija je funkcija pružiti dugotrajnu zaštitu kosi. Lipidni omotač sprječava oštećenje kose.
Parfum (parfem) parfemski miris. Moglo je biti i ljepše, uletjeti mast u "bačvi" meda. Nakon riječi "parfem" u sastavu, ne možete ni dalje rastavljati, jer koncentracija naknadnih sastojaka je zanemariva.

Da učinim, damo i gospodo. Kosa je sjajna, iako je neuredna i raščupana od vjetra. Htio sam ih fotografirati u tako ružnom obliku i pokazati da čak i u ovom stanju kosa nakon ove maske može izgledati dobro:

Kad bih ih češljao, čekao da splasnu jaki udari vjetra i slikao se, sjaj bi se vidio još bolje. Ali to se može vidjeti, osim toga, fotografija je izrezana i malo je izgubila na kvaliteti.

Evo već sam se počešljala i fotografirala u hladu:

Vidi se kako su obimni! I ova fotografija nije odmah nakon pranja, već sam nakon 4 sata prošetala gradom, baveći se svojim poslom. Sve to vrijeme volumen se čuvao i nije jenjavao. Štoviše, ostao je kasno u noć. Nisam koristila proizvode za dodatni volumen! Ovako je izgledala prednja kosa:

Mnogi ovu masku nazivaju hranjivom, a Kaaral gidru hidratantnom. Ne mogu govoriti u ime "hydra", ali ova maska ​​definitivno nije hranjiva. Nazvao bih to radije obnavljanjem, proizvođač je zapravo označio masku kao "obnavljajuću". Maska je pogodna za oštećenu kosu. Vidim učinak oporavka u volumenu, kosa je zadebljala, elastična je. A sada ću se svađati sa svima koji će ovu masku nazvati hranjivom. Šalim se, naravno, samo sam htio dodati dašak pozitivnog u svoj opus. Hoćete li napraviti izbor u korist ove maske, ovisi o vama. Lijepa proračunska cijena - kupio sam je za 609 rubalja za 500 ml, opet, velika količina i, što je najvažnije, učinkovitost nadilazi moju ljestvicu u korist ove maske. Želio bih, naravno, više prehrane za krajeve kose, ali to se može postići izmjenom ove maske s hranjivijom. Možda će vas zbuniti miris ili analiza sastava koje sam vam ljubazno pružio, ali sigurna sam - uzmite bilo koji profesionalni proizvod za kosu i u sastavu nećete imati ništa manje "horor priča". Oni koji koriste "prof" ne bi se trebali sramiti zbog toga, i dalje ću razumjeti ogorčenje onih koji koriste prirodnu kozmetiku. Nadam se da ste uživali čitajući ovaj post kao i ja od njegovog pisanja.

Miristilski alkohol - Miristilski alkohol

Miristil alkohol je masni alkohol. Ovaj proizvod ima prirodnu bazu i ima brojne primjene. To je stabilizator emulzije, omekšivač, regenerator za kožu, miris, sredstvo za pjenjenje i zgušnjavanje. Ova se komponenta ne otapa u vodi, stoga se koristi u kozmetičkim proizvodima na bazi vode samo s emulgatorima. Omekšavajuće osobine komponente često se koriste u kremama, šamponima i maskama za kosu. Naravno, upotreba miristil alkohola u ispranim proizvodima je poželjna jer ima snažan nadražujući potencijal i isušuje kožu. Ne preporučuje se osobama s osjetljivošću da koriste proizvode koji sadrže ovaj alkohol jer su moguće alergije.

Pročitali smo sastav: treba li se bojati alkohola u kozmetici?

Je li alkohol tako zastrašujući.

Sadržaj alkohola u proizvodima za njegu kože uzrokuje veliku zabunu.

Većina ljudi misli da je ovaj sastojak štetan za kožu jer je isušuje. Ova je tvrdnja djelomično istinita i ovisi o određenom alkoholu i njegovoj količini u proizvodu. Međutim, postoji nekoliko različitih vrsta alkohola s vrlo različitim svojstvima..

Asya Kozlova, kemijska tehnologinja marke kozmetike Sativa, pomogla nam je otkriti koji je alkohol za kožu neprijatelj, a koji prijatelj..

Koja je funkcija alkohola u kozmetičkim proizvodima??

Alkohol se može koristiti kao:

 • otapalo (otapa hidrofobne sastojke ili razrjeđuje smjesu);
 • emulgator (omogućuje miješanje dviju različitih tvari);
 • antiseptik (ubija bakterije);
 • pufer (uravnotežuje pH);
 • stabilizator (sprječava odvajanje ili neželjene reakcije);
 • konzervans (minimalizira rast ili kvarenje bakterija);
 • pojačivač penetracije (poboljšava isporuku sastojka na kožu);
 • aroma popravljač.

Dakle, alkohol je svestrani sastojak koji može služiti različitim funkcijama..

Vrste alkohola u kozmetici

U kemiji je "alkohol" složena molekula koja ima jednu ili više hidroksilnih skupina - pričvršćene repove -OH. Svojstva alkohola ovise o količini tih vrlo -OH i o glavnoj molekuli na koju su vezani.

Postoje 3 glavne vrste alkohola koje se najčešće koriste u kozmetici:

Pogledajmo detaljnije svaku vrstu i saznajmo gdje je neprijatelj koža, a gdje prijatelj.

Jednostavni alkoholi uglavnom se koriste kao antiseptik - za dobivanje antibakterijskih svojstava proizvoda. Dobivaju se fermentacijom šećera, škroba i drugih ugljikohidrata. Ti alkoholi često podsjećaju na vodu konzistencijom..

Evo nekoliko primjera jednostavnih alkohola:

 • Metanol / metanol
 • Etanol (= etilni alkohol) / etanol (= etilni alkohol);
 • Izopropilni alkohol (izopropanol);
 • Denaturirani alkohol (= SD-alkohol ili alkohol-denat) / Alkohol Denat

Proizvođači ovu vrstu alkohola vole koristiti za njegu kože iz nekoliko razloga:

 1. Djeluju kao "otapala" u formuli, pomažući tako da se svi ostali sastojci, posebno oni koji obično nisu topljivi u vodi, dobro promiješaju, pa je krajnji proizvod homogena krema ili tekućina.
 2. Adstringenti: Neki proizvodi, poput tonera i sredstava za čišćenje, uključuju alkohole kako bi se postigao kratkotrajni učinak skupljanja pora i stezanja kože..
 3. Poboljšana apsorpcija: alkoholi pomažu koži da bolje apsorbira ostale sastojke, pa ih proizvođači radije dodaju u hidratantne kreme kako bi olakšali prodiranje sastojaka (učinak se postiže uništavanjem gornjeg rožnog sloja, što zauzvrat olakšava prodiranje proizvoda poput retinola i vitamina C - loše -loše loše).
 4. Konzervansi: Alkoholi su antiseptik i ponekad se koriste kao konzervans u kozmetičkim proizvodima.
U svakom slučaju, vjeruje se da je sve ovo vrlo kontroverzna praksa s dugotrajnom uporabom takvih proizvoda. Zašto i što nije u redu s jednostavnim alkoholima?

Evo što jednostavni alkoholi čine koži:

 • Suho i dosadno. Oni "otkidaju" prirodnu kiselost kože, dehidriraju stanice i potencijalno povećavaju šansu za izražavanje linija. Upotreba etanola povezana je s iritacijom kože ili kontaktnim dermatitisom.
 • Kršite funkciju barijere. Koža ima prirodnu barijeru koja pomaže zaključavanju vlage i zaštiti od stresa u okolišu i drugih štetnih elemenata. Alkohol ruši ovu prepreku, čineći kožu ranjivijom na nadražujuće tvari, alergene, bakterije i viruse. U studiji iz 2003. godine istraživači su primijetili da je to istina za liječnike koji koriste sredstva za čišćenje na bazi alkohola za dezinfekciju ruku. Otkrili su da ti antiseptici uklanjaju "barijerne lipide" (zdrave masnoće na koži), uzrokujući time da koža gubi vlagu..
 • Lošije stanje akni. Mnogi lijekovi protiv akni sadrže alkohol zbog njegovih baktericidnih i matirajućih svojstava. Međutim, ta privremena poboljšanja ne vrijede dugoročnih problema. Primjerice, u istraživanju iz 2011. godine utvrđeno je da lijekovi protiv akni koji sadrže alkohol zapravo s vremenom ne rješavaju problem jer uzrokuju iritaciju i suhoću, dok masna koža proizvodi još više ulja za takve nadražujuće sastojke, pogoršavajući akne..

Ispod je nekoliko primjera.

Etanol (= etilni alkohol)

Ocjena: nezadovoljavajuća.
Kategorija: otapalo, konzervans, sredstvo za popravljanje mirisa.
Kako djeluje: ubrzava upijanje kreme u kožu, lako isparava s površine kože. U sebi rastvara esencijalna ulja, koncentrirajući njihove mirise i održavajući njihovu trajnost. Stoga se često koristi u proizvodnji parfema. Osim toga, ima antiseptička, dezinficijensa, svojstva sušenja..

Etanol koji se lokalno primjenjuje djeluje kao pojačivač prodiranja kroz kožu i može pospješiti transdermalnu apsorpciju ksenobiotika (npr. Kancerogenih onečišćenja u kozmetici). Ova vrsta alkohola (alkohol niske molekularne težine) otapa površinsko ulje, čime trenutno isušuje kožu, jer brzo isparava.

Izopropil alkohol

Ocjena: nezadovoljavajuća.
Kategorija: otapalo, pjenasto sredstvo, konzervans, parfemski sastojak.
Kako djeluje: u kozmetici se koristi kao otapalo u ispranoj kozmetici. Koristi se u losionima, ispiranjima, kremama nakon brijanja. Može se koristiti kao zamjena za etilni alkohol u formulacijama.

Denaturirani alkohol

Ocjena: zadovoljavajuća.
Kategorija: sredstvo za odmašćivanje, antiseptik, otapalo, sredstvo za pjenjenje.
Kako djeluje: U kozmetici se najčešće koristi kao otapalo u ispiranju kozmetike. Nalazi se u šamponima, losionima, sredstvima za ispiranje, kremama nakon brijanja. U formulacijama može djelovati kao zamjena za etilni alkohol. Može biti prirodnog podrijetla, bez nečistoća, tada je siguran u prihvatljivoj koncentraciji. Trebali biste se čuvati loše pročišćenog alkohola tehničkog podrijetla.

Denaturirani alkohol ne smije se nanositi sam na kožu, ali je potpuno siguran u kombinaciji s ostalim sastojcima i u malim količinama. U organskoj kozmetici često se koristi kao sredstvo za dostavu aktivnih sastojaka na kožu.

Teško je procijeniti točan udio alkohola u proizvodu, jer postoci nikada nisu prikazani na pakiranju. Međutim, možete dati okvirnu procjenu. Sastojci su navedeni redoslijedom od najviše koncentracije do najniže. Većina proizvoda obično se sastoji od prvih 6-10 sastojaka.

No čak i ako je alkohol uvršten u prvih deset, to ne znači da će isušiti kožu. Ovisi o tome što je još u formuli. Možda postoje neki omekšavajući ili uljni sastojci koji izravnavaju učinak sušenja. Najbolje rješenje je isprobati proizvod na koži. S viškom tvrdih alkohola, odmah ćete osjetiti takozvani "efekt hlađenja" - rezultat brzog isparavanja alkohola s površine kože.

Točna je preporuka potpuno izbjegavati lijekove usmjerene na tinejdžerske probleme s kožom kojih ima na policama u ljekarnama. Sadrže veliku količinu jednostavnog alkohola, jer su usredotočeni na brzo postizanje matiranja i sušenja upala i akni, što dugoročno dovodi do sloma kožne barijere i iritacije.

Ova vrsta alkohola obavlja istu funkciju kao i jednostavni alkohol, ali ima aromu. Djeluje kao konzervans ili kao komponenta mirisa ili esencijalnog ulja.

Analizirajmo ih detaljnije.

Benzilni alkohol

Ocjena: zadovoljavajuća.
Kategorije: konzervansi.
Kako to djeluje: njegova glavna funkcija u kozmetici je konzervans. To je organski alkohol koji se prirodno nalazi u nekom voću (marelice, brusnice) i čajevima. Visok udio benzilnog alkohola kozmetičkim proizvodima može dati primjetan cvjetni miris jer je dio aromatičnog sastava nekih esencijalnih ulja poput jasmina.

U velikim količinama benzil alkohol može izazvati ozbiljnu iritaciju, ali u minimalnim količinama u kozmetici se uglavnom smatra sigurnim..

Cimetni alkohol / Cinamilalkohol

Ocjena: nezadovoljavajuća.
Kategorije: aroma.
Kako djeluje: Ovo je hlapljiv miris koji sadrži ekstrakte cimeta i balzama iz Perua i može u velikoj mjeri isušiti kožu..

I sad smo došli do zabavnog dijela. Postoji čitava klasa tvari koje su kemijski "alkoholi", ali se razlikuju po svom izgledu i učinku na kožu.

Masni alkoholi se ne isušuju i imaju omekšavajuća i okluzivna svojstva (usporavaju isparavanje vode). Za razliku od jednostavnih alkohola, imaju gustu, voštanu teksturu. Neki od njih su čak i u solidnom agregatnom stanju..

Masni alkoholi koriste se za davanje proizvoda mekanom, baršunastom osjećaju i ugodnijem klizanju po koži.

Evo nekoliko primjera:

 1. Behenil alkohol
 2. Kaprilni alkohol
 3. Cetearilni alkohol
 4. Cetilni alkohol
 5. Decil alkohol
 6. Laurilni alkohol
 7. Miristil alkohol
 8. Stearil alkohol
 9. Izostearilni alkohol
 10. Oleil alkohol

Koriste se kao:

 • Emulgatori. Ovi alkoholi pomažu miješanju vode s uljima kako bi se stvorila ugodna konzistencija, ujednačene kreme i losioni..
 • Emolijensi. Budući da ti sastojci imaju prirodna hidratantna svojstva, uključeni su u mnoge kreme i losione..
 • Zgušnjivači. Potrošači vole guste, bogate kreme, posebno zimske proizvode. Masni alkoholi pomažu u zgušnjavanju formule do pravilne konzistencije.

Neki masni alkoholi imaju samo jednu malu zamjerku - mogu izazvati iritaciju na osjetljivoj koži. Konkretno, koko- i lauril-glikozidi, koji su smjese masnih alkohola i glukoze. Ali ovo je samo mala iznimka..

Primjeri sigurnih i učinkovitih masnih alkohola uključuju:

Stearil alkohol

Ocjena: zadovoljavajuća.
Kategorija: zgušnjivač / emulgator, omekšivač.
Kako djeluje: Masni alkohol koristi se kao omekšivač i pomaže u očuvanju ostalih sastojaka u sastavu.

Stearil stearat

Ocjena: zadovoljavajuća.
Kategorije: Sredstvo za omekšavanje, poboljšanje teksture proizvoda.
Kako djeluje: To je biljni vosak izrađen od prirodnih masnih kiselina u kombinaciji sa sintetičkim masnim alkoholima. Djeluje kao omekšavajući, okluzivni agens za vlaženje kože.

Lauryl Laurat

Ocjena: najbolje.
Kategorije: Sredstvo za omekšavanje, poboljšanje teksture proizvoda.
Kako djeluje: Je li omekšavajući sastojak koji može pomoći bioaktivnim sastojcima da se bolje integriraju u površinu kože (mekša verzija pojačivača prodiranja). Smatra se sigurnim za upotrebu u kozmetici.

Inače, mnogi sastojci koje poznajemo zapravo su i alkoholi..

Pantenol

Ocjena: najbolje.
Kategorije: vitamini.
Kako to djeluje: To je alkoholni oblik pantotenske kiseline. Ponekad se naziva provitaminom B5, pantenol se lako miješa s mnogo različitih vrsta sastojaka, što ga čini svestranim sastojkom za poboljšanje kože. Pantenol se koristi u proizvodima za njegu kože kao hidratantno sredstvo zbog svoje sposobnosti privlačenja i zadržavanja vlage.

Glicerol

Ocjena: najbolje.
Kategorije: Emulgator, otapalo, sredstva.
Kako to djeluje: najjednostavniji je predstavnik trihidričnih alkohola. Vlaži kožu.

Fitosphingosine

Ocjena: najbolje.
Kategorija: konzervansi, prehrana i obnavljanje kože.
Kako djeluje: ima revitalizirajuća svojstva i pogodan je za oslabljenu kožu.

Kakav se zaključak iz svega ovoga može izvući??

Sve je puno složenije nego što se čini na prvi pogled. Riječ "alkohol" ne znači uvijek jednostavan alkohol, što je u našem razumijevanju klasično. I ne uvijek odsutnost riječi "alkohol" znači da u sastavu uopće nema alkohola i to u potpunosti.

Vrijedno je pripaziti na jednostavne alkohole, posebno etanol, metanol i izopropil alkohol. Budite oprezni s denaturiranim alkoholom, osim u certificiranoj organskoj kozmetici, gdje je siguran u ukupnoj formuli. Ne treba se bojati aromatičnog benzilnog alkohola, kao ni svih masnih alkohola navedenih u našem članku.

Dakle, vidjevši riječ Alkohol u sastavu komponente, prije svega vrijedi shvatiti kakvoj vrsti alkohola ovaj alkohol pripada. I tek nakon toga odlučujete je li lijek pravi za vas ili ne. A ako sumnjate, obratite pozornost na samu marku - prisutnost organskih certifikata govori u prilog sigurnoj formuli.

Autor: Asya Kozlova, kemijski tehnolog iz kozmetike Sativa.

Ako vam se svidio ovaj članak, ne propustite:

Miristil alkohol što je to

Jednostavni alkoholi (metanol, etanol, izopropil, denaturirani) smatraju se najopasnijima za kožu (spojler: i za tijelo), ali u kozmetici se koriste kao konzervans, baktericidna komponenta (antiseptik) ili za podešavanje pH.

Na naljepnicama možete pronaći oznake: Alkohol, alkoholna gustina,% alkohola, izopropilni alkohol, etilni alkohol, izopropilni alkohol, etanol.

Samo dvije vrste alkohola, etil i propil, koriste se u kozmetici kao otapala komponenata koje se ne otapaju u vodi ili ulju. Na koži će ovi alkoholi ispariti jer su hlapljivi. Pažljivo čitajte sastav. Ako je alkohol na prvom ili drugom mjestu, tada će isušiti i nadražiti kožu, kršeći njena barijerna svojstva. Poželjno je da osobe s osjetljivom kožom prije upotrebe testiraju proizvode s takvim alkoholima. Otopina alkohola u prvim redovima također može negativno utjecati na stanje kože s aknama. Ako na popisu prva tri sastojka ne pronađete "alkohol", njegov je sadržaj nizak i siguran je za kožu..

U galeriji Vogue jednostavni (izopropilni) alkohol sadržan je u antiseptičkim sredstvima, ali to je njihova očita prednost, jer sve štetne mikroorganizme uništavaju samo proizvodi s visokim udjelom alkohola.

Aromatični alkoholi (benzil, cimetil) nalaze se u nekom voću, esencijalnim uljima i čaju. Oni također igraju ulogu konzervansa, to im je glavna funkcija, mogu služiti kao fiksatori parfema. Aromatični alkoholi u velikim količinama daju cvjetne arome kozmetici, na primjer, benzil alkohol daje aromu jasmina. Ali nažalost, to može izazvati iritaciju kože..

Zbog hlapljivosti, aromatični alkoholi se ne upijaju u kožu, brzo isparavaju, ali je mogu isušiti. Stoga bi vlasnici suhe i osjetljive kože trebali biti pažljiviji prema proizvodima s aromatičnim alkoholima..

Na naljepnicama možete pronaći, na primjer: benzil alkohol, benzil alkohol, cimet alkohol.

Masni alkoholi (cetearil, cetil, miristil, stearil, izuostearil, itd.) Također se nazivaju čvrsti ili voštani. Dobivaju se od biljnih ulja i tope se prije dodavanja kozmetici. Mogu biti emulgatori, stabilizatori, omekšivači.

Sastav sadrži sljedeće: Cetearil alkohol, behenil alkohol, cetil alkohol, kapril alkohol, lauril alkohol, miristil alkohol, stearil alkohol, Oleil alkohol, Decil alkohol.

Masni alkoholi, za razliku od prethodnih skupina, ne uzrokuju suhoću i imaju omekšavajuća svojstva. Oni također stvaraju okluzivni učinak na površini kože, odnosno usporavaju isparavanje vlage.

Kao što vidite, učinak alkohola u kozmetici mnogo je raznolikiji od utjecaja alkohola na ljudsko tijelo:

 • Alkohol može djelovati kao otapalo kako bi pomogao da se sastojci bez vode dobro miješaju.
 • Alkohol je emulgator: stvara emulzije od tekućina koje se ne miješaju poput vode i ulja.
 • Ili djeluje kao pojačivač, pojačavajući prodor drugih komponenata u kožu.
 • Može biti stabilizator, sprečavajući razdvajanje smjese na komponente.
 • Uz to, dobro su poznata i antiseptička svojstva određenih alkohola. Priznati je konzervans koji minimalizira rast štetnih mikroorganizama: virusa, bakterija, klica.
 • Određeni alkoholi kao puferirana otopina uravnotežuju pH kože.
 • Neki mogu poslužiti kao sredstvo za popravljanje mirisa ili dati vlastiti cvjetni miris.

Miristil alkohol

Popust od 15% na kozmetiku SO'Bio etic.

Uvjeti djelovanja

Unesite promotivni kôd u posebno polje u košarici EcoVille.Ru i ostvarite 10% popusta na cjelokupni SO'Bio etic asortiman.

10% popusta na sav asortiman Royal Forest.

Uvjeti djelovanja

Unesite promotivni kôd u posebno polje u košarici EcoVille.Ru i ostvarite 10% popusta na cjelokupnu paletu ekoloških proizvoda Royal Forest.

Popust od 20% na cjelokupni asortiman Annemarie Borlind.

Uvjeti djelovanja

Unesite promotivni kôd u posebno polje u košarici EcoVille.Ru i ostvarite 20% popusta na cjelokupni asortiman Annemarie Borlind.

Naziv INCI
Miristil alkohol

Stabilizator emulzije, miris, regenerator za kožu, omekšivač, regulator viskoznosti, tenzid, zgušnjivač.

Može izazvati iritaciju osjetljive kože.

Štetni i bezopasni alkoholi u kozmetici

Odgovori na često postavljana pitanja.

Što su alkoholi i zašto su potrebni u kozmetici?

Alkohol je molekula s jednom ili više hidroksilnih skupina -OH. Svojstva alkohola ovise i o broju hidroksilnih skupina i o glavnoj molekuli na koju su vezane..

Alkoholi su vrlo velika i raznolika klasa spojeva. U slobodnom obliku ili kao dio estera rašireni su u prirodi: na primjer, metilni alkohol - u kravljem pastrnjaku, etilni alkohol - u kiselim bobicama i voću, aromatične tvari u biljkama - mentol, geraniol, fenhol itd. Alkoholi često obavljaju važne funkcije u živim organizmima. Na primjer, među steroidnim hormonima postoje alkoholi - kortizol i estradiol. Neki vitamini pripadaju klasi alkohola: vitamin A (retinol), vitamin D (ergokalciferol).

U kozmetici se najčešće koriste 3 vrste alkohola:

 • Jednostavno (metanol, etanol, izopropil, denaturirani alkohol).
 • Aromatični (benzil, cimetil).
 • Masne (kapril, cetearil, cetil, itd.)

Funkcije alkohola u kozmetici su različite, kao i sami alkoholi. Formulirani su kao, na primjer, otapalo koje pomaže hidrofobnim sastojcima da se dobro miješaju. Alkohol može biti emulgator koji emulgira tekućine koje se ne miješaju (poput vode i ulja) ili stabilizator (sprječava razdvajanje mase u komponente). Dobro su poznata antiseptička svojstva nekih alkohola. Alkoholi su uobičajeni konzervans jer mogu minimizirati rast bakterija. Određeni alkoholi također uravnotežuju pH (puferska funkcija), mogu se koristiti kao sredstvo za učvršćivanje arome, a također poboljšavaju isporuku aktivnih sastojaka na kožu, međutim, zbog činjenice da joj uništavaju gornji rožni sloj.

Jednostavni alkoholi - zašto su štetni?

Sastojak "alkohol" u formulacijama na naljepnicama odnosi se na etanol, zvani etilni alkohol. Upravo ovaj jednostavni alkohol previše isušuje i nadražuje kožu (jer ubrzava isparavanje vlage s njene površine i remeti barijerne funkcije epiderme). Međutim, neke ga tvrtke koriste kao antiseptik, konzervans i za olakšavanje prodiranja aktivnih sastojaka u kožu. Međutim, imajte na umu - ovaj je sastojak vrlo nepoželjan za osjetljivu kožu..

Bremani Care proizvodi u potpunosti su u skladu s Nature's Sunshine konceptom - učinkoviti su i sigurni. Naš talijanski partner Cosmint, s kojim proizvodimo liniju za njegu, ponosi se nedostatkom niza štetnih sastojaka. Zbog toga na našim limenkama naznačujemo: "bez alkohola" - to znači da u sastavu nema etilnog alkohola.

Benzilni alkohol u Bremani Care. Zašto je to potrebno?

To je najjednostavniji aromatični alkohol koji se nalazi u nekom voću (marelice, brusnice) i čajevima. Sadrži se u esencijalnim uljima (klinčić, jasmin), stoga kozmetičkim proizvodima može dati primjetan cvjetni miris. Smatra se da su aromatični alkoholi (u minimalnim količinama) niske opasnosti, jer su hlapljivi i isparavaju prije nego što se upiju u kožu. Benzilni alkohol u formulacijama Bremani Care je konzervans.

Može li alkohol biti dobar za kožu??

Limenka. Ako se radi o jednom od masnih alkohola:

 • behenil alkohol
 • kaprilni alkohol
 • cetearil alkohol
 • cetil alkohol
 • decil alkohol
 • lauril alkohol
 • miristil alkohol
 • stearil alkohol
 • izostearil alkohol
 • oleil alkohol

Po svojoj kemijskoj strukturi ove se tvari klasificiraju kao alkoholi, ali se u našem razumijevanju razlikuju od klasičnih alkohola i izgledom i učinkom na kožu. Masni (zvani i "dobri") alkoholi imaju gustu, voštanu teksturu. Ne isušuju, već, naprotiv, omekšavaju kožu, imaju okluzivna svojstva (tj. Smanjuju isparavanje vode s površine kože, pridonoseći hidrataciji).

Uključeni su u kozmetičke formulacije kao emulgatori, zgušnjivači i omekšivači. Masni alkoholi daju proizvodima mekoću i ugodno klizanje po površini kože.

Cetearil alkohol u kozmetici. Zašto su potrebni emulgatori?

Cetearil alkohol pronaći ćete u gotovo svim formulacijama Bremani Care. To je smjesa dva masna alkohola, cetila i stearila. Cetearil alkohol je prvenstveno emulgator koji je potreban za miješanje komponenata koje se ne miješaju. Emulgatori se koriste ne samo u kozmetičkoj industriji, već iu prehrambenoj industriji (za proizvodnju majoneze, umaka, jogurta, margarina, čokolade, sladoleda itd.). Te tvari pružaju proizvode željene konzistencije, odgovorne su za viskoznost i teksturu..

Emulgatori se nalaze u gotovo svim kozmetičkim proizvodima. Bez njih bi se kreme, losioni, šamponi i gelovi jednostavno razdvojili u sastavne dijelove, a ne bi se pjenili ili upijali u kožu..

Čitanje skladbe: na što paziti i na što paziti?

 1. Riječ "alkohol" ne znači uvijek jednostavan alkohol, što je u našem razumijevanju klasično. I ne uvijek odsutnost riječi "alkohol" i oznaka "bez alkohola" znači da u sastavu apsolutno nema alkohola.
 2. Budite oprezni kod jednostavnih alkohola (etanol, metanol, izopropil alkohol), posebno ako imate osjetljivu kožu.
 3. Ne treba se bojati aromatičnog benzil alkohola i masnih alkohola. "Dobri alkoholi" obavljaju mnoge korisne funkcije, djelujući kao konzervansi, emulgatori itd..

Vjerujte Suncu prirode. Pažljivo pratimo sastav naših proizvoda. I ne oklijevajte! Uz Bremani Care vaša će koža biti njegovana i zdrava.

Članci O Acne Gelovi