Linkomicin-AKOS

Lincomycin-AKOS: upute za uporabu i pregledi

Latinski naziv: Lincomycin-AKOS

Aktivni sastojak: lincomycin (Lincomycin)

Proizvođač: JSC Sintez (Rusija)

Opis i ažuriranje fotografije: 08.10.2019

Cijene u ljekarnama: od 60 rubalja.

Lincomycin-AKOS je lijek za vanjsku primjenu bakteriostatskog djelovanja.

Oblik i sastav izdanja

Lijek se proizvodi u obliku masti za vanjsku upotrebu, koja je bijela ili bijela homogena masa sa žućkastom bojom (po 10 g ili 15 g u aluminijskim cijevima, jedna tuba u kartonskoj kutiji i upute za uporabu Lincomycin-AKOS).

Sastav na 100 g masti:

 • aktivna tvar: linkomicin (u obliku linkomicin hidroklorida) - 2 g;
 • pomoćne komponente: krumpirov škrob, medicinski vazelin, cinkov oksid, čvrsti parafin.

Farmakološka svojstva

Farmakodinamika

Linkomicin je antibiotik koji proizvodi Streptomyces lincolniensis ili drugi srodni aktinomiceti. Djeluje bakteriostatski, potiskujući sintezu proteina u bakterijskoj stanici zbog reverzibilnog vezanja na ribosomsku 50S podjedinicu i ometajući stvaranje peptidnih veza.

Lijek je aktivan protiv sljedećih mikroorganizama: Streptococcus spp. (uključujući Streptococcus pneumoniae), Bacillus anthracis, Staphylococcus spp., Haemophilus influenzae, Bacteroides spp., Clostridium tetany i Clostridium perfringens, Mycoplasma spp., Corynebacterium diphtheriae.

Sojevi Staphylococcus spp. Otporni na tetracikline, cefalosporine, penicilin, streptomicin, kloramfenikol osjetljivi su na linkomicin. Stoga se Lincomycin-AKOS može smatrati rezervnim lijekom (samo 30% Staphylococcus spp. Koji su rezistentni na unakrsnu rezistenciju na eritromicin na lincomycin).

Lijek nema učinka na gram negativne sojeve bakterija, Enterococcus spp. (uključujući Enterococcus faecalis), protozoe, viruse i gljivice; linkomicin je inferioran u djelovanju od eritromicina protiv Corynebacterium spp., Neisseria spp. i anaerobi koji tvore spore.

Optimalni učinak Lincomycin-AKOS očituje se u alkalnom okruženju (od pH 8 do pH 8,5).

Rezistencija na linkomicin razvija se polako (prema tipu penicilina). U velikim dozama lijek djeluje baktericidno.

Farmakokinetika

Podaci o farmakokinetici linkomicina za vanjsku primjenu nisu navedeni.

Indikacije za uporabu

Lincomycin-AKOS mast koristi se kod gnojno-upalnih bolesti mekih tkiva i kože uzrokovanih mikroorganizmima osjetljivim na lincomycin: furunculosis, erysipelas, pyoderma, flegmon itd..

Kontraindikacije

Mast je kontraindicirana u ranoj dojenačkoj dobi (do mjesec dana), trudnicama (osim u hitnim slučajevima kada je primjena lijeka od vitalne važnosti), kao i pacijentima s preosjetljivošću na glavne ili pomoćne komponente lijeka.

Lincomycin-AKOS se s oprezom koristi kod gljivičnih bolesti kože.

Lincomycin-AKOS, upute za uporabu: način i doziranje

Lijek je namijenjen vanjskoj primjeni..

Lincomycin-AKOS mast nanosi se na zahvaćenu kožu tankim slojem 2-3 puta dnevno.

Nuspojave

Moguće su alergijske reakcije (očituje se eksfolijativnim dermatitisom ili urtikarijom).

Predozirati

Do danas nije zabilježen nijedan slučaj predoziranja lijekom.

posebne upute

Mast treba koristiti s oprezom u bolesnika s dermatomikozom..

Primjena tijekom trudnoće i dojenja

Lijek se ne preporučuje trudnicama (osim ako je upotreba linkomicina od vitalne važnosti).

Tijekom razdoblja dojenja mast se može nanositi samo na ograničena područja kože, u malim dozama i što kraćim kursom.

Dječja primjena

Lincomycin-AKOS ne smije se koristiti u novorođenčadi (do mjesec dana).

Interakcije s lijekovima

Antagonizam djelovanja linkomicina pojavljuje se s eritromicinom, a sinergizam s aminoglikozidima.

Farmaceutski, linkomicin je nespojiv s ampicilinom, kanamicinom i novobiocinom.

Analozi

Analozi Lincomycin-AKOS su Lincomycin hydrochloride, LinkoVel, Lincomycin, KMP-Lincomycin, Ekolinkom itd..

Uvjeti skladištenja

Čuvati izvan dohvata djece na temperaturi od + 15... + 25 ° C..

Rok trajanja masti - 2 godine.

Uvjeti izdavanja iz ljekarni

Izdaje se na recept.

Recenzije o Lincomycin-AKOS

Prema recenzijama, Lincomycin-AKOS je dobro sredstvo za zacjeljivanje rana, protuupalno sredstvo i sredstvo za isušivanje. Lijek je pogodan i za odrasle i za djecu. Gotovo da nema kontraindikacija i nuspojava. Mast bez mirisa i okusa, jeftina. Glavni nedostatak, prema pacijentima, jest taj što lijek pripada antibioticima.

Cijena Lincomycin-AKOS u ljekarnama

Cijena Lincomycin-AKOS u obliku masti za vanjsku uporabu 2% (po 15 g u aluminijskim cijevima) iznosi oko 70-80 rubalja.

Lincomycin-AKOS: cijene u internetskim ljekarnama

Lincomycin-AKOS 2% mast za vanjsku upotrebu 15 g 1 kom.

Obrazovanje: Državno medicinsko sveučilište Rostov, specijalnost "Opća medicina".

Podaci o lijeku su uopćeni, daju se u informativne svrhe i ne zamjenjuju službene upute. Samo-lijekovi štetni su za zdravlje!

Svaka osoba ima ne samo jedinstvene otiske prstiju, već i jezik.

Ljudski želudac dobro se nosi sa stranim predmetima i bez medicinske intervencije. Poznato je da želučani sok može otopiti čak i novčiće..

Nasmiješivši se samo dva puta dnevno može smanjiti krvni tlak i smanjiti rizik od srčanog i moždanog udara..

Prema statistikama, ponedjeljkom se rizik od ozljeda leđa povećava za 25%, a rizik od srčanog udara - za 33%. budi oprezan.

Antidepresiv Clomipramine izaziva orgazam u 5% bolesnika.

Znanstvenici sa Sveučilišta Oxford proveli su niz studija, tijekom kojih su došli do zaključka da vegetarijanstvo može biti štetno za ljudski mozak, jer dovodi do smanjenja njegove mase. Stoga znanstvenici preporučuju ne isključivanje ribe i mesa u potpunosti iz vaše prehrane..

Obrazovana osoba manje je podložna bolestima mozga. Intelektualna aktivnost pridonosi stvaranju dodatnog tkiva koje nadoknađuje oboljele.

Redovitim posjetom solariju šansa za dobivanje raka kože povećava se za 60%.

Tijekom rada naš mozak troši količinu energije jednaku žarulji od 10 vata. Dakle, slika žarulje iznad vaše glave u trenutku kad se pojavi zanimljiva misao nije tako daleko od istine..

Karijes je najčešća zarazna bolest na svijetu, kojoj se čak ni gripa ne može mjeriti..

Očekivani životni vijek ljevorukih kraći je od životinje ljevaka.

Ljudski mozak teži oko 2% ukupne tjelesne težine, ali troši oko 20% kisika koji ulazi u krv. Ova činjenica čini ljudski mozak izuzetno osjetljivim na oštećenja uzrokovana nedostatkom kisika..

Ljudske kosti su četiri puta jače od betona.

Naši bubrezi u mogućnosti su očistiti tri litre krvi u jednoj minuti.

Pad s magarca vjerojatnije će vam slomiti vrat nego pad s konja. Samo nemojte pokušavati opovrgnuti ovu izjavu..

Bilo koji čaj znači prirodni proizvod koji se sastoji od raznih biljaka, cvijeća, zdrobljenog voća i začina. Danas se proizvode posebne vrste pića.

LINKOMYTSIN-AKOS: recenzije

Dobar dan! Kapets se, kako kažu, uvukao nezapaženo, međutim, kako to obično biva. U mom slučaju to je bio veliki crveni unutarnji prištić, ili možda čak i kirijum, promjera dvije ruble, koji mi je skočio na nos, točno na most na nosu i od kojeg mi je nos natekao, otekle su mi oči i kapci. Izgleda kao da mi je netko slomio nos, samo što oko klauza nije bilo dovoljno modrica. Započela sam s tretmanom kremom Boro Plus, moram počastiti edeme malo naspavane, a zatim sam pronašla Traumeel gel, dobro, ali nije pomoglo, a prištić se proširio i širio. Već je bilo nemoguće izaći na ulicu i počeo sam tražiti lijekove protiv akni na internetu i na ovim stranicama, shvaćajući da trebam nešto ozbiljno i s antibioticima. I tako sam saznao za ovu mast - Lincomycin - AKOS 2%. Na čemu hvala svima koji su napisali. pročitajte više recenzija. Naravno, bilo bi bolje otići dermatologu, ali nije bilo prilike i vremena. Dakle, mast sam kupila s poteškoćama, ispada da je u ljekarnama rijetko. Cijena je prilično pristupačna 81 rubalj. Trebate čuvati u hladnjaku, jer je napisano od 10 do 25 stupnjeva. Ljekarna je prodala hladnu, samo sam na taj način saznala za to, nitko nije upozorio.
Došao sam kući, pa, sunčane naočale izravnale su sliku mog strašnog pogleda. Odmah sam ga otvorila i naišla na mali problem - mast je vrlo teško istisnuti (možda toplu i laganu, ali imam je samo u hladnjaku). Kada se nanese, zagrijava se i lako se širi na koži, konzistencija je gusta, bijela, usput usput savršeno maskira crvenilo od prištića, poput podloge, samo bijela)) za mene je bolja od crvene mrlje na licu, upija se srednje, ne brzo, ali i ovo nije loše. Trebate se prijaviti tri puta, nisam pročitao upute, pa sam ga vjerojatno mazao 6 puta dnevno, ali nije bilo alergije ili svrbeža. Pakiranje 15 grama, ali tako pristojno, trajat će dugo. Učinak je nastupio drugog dana, s obzirom na gigantsku veličinu mog prištića, mislim da je jako dobar. Tumor je počeo popuštati, a ljepota i volumen prištića smanjili su se za pola. Potpuni oporavak došao je ujutro četvrtog, bio je samo blijed trag ili sredina možda 3 milimetra, prištić je konačno poražen. Ali stalno sam mazala, čim se mast upila, ponovno sam je nanijela u debelom sloju. Jako sam zadovoljna mašću, preporučujem je svima, šteta što prije nisam znala za nju. Iako je ipak bolje konzultirati dermatologa.

Dobar dan! Kapets se, kako kažu, uvukao nezapaženo, međutim, kako to obično biva. U mom slučaju to je bio veliki crveni unutarnji prištić, ili možda čak i kirijum, promjera dvije ruble, koji mi je skočio na nos, točno na most na nosu i od kojeg mi je nos natekao, otekle su mi oči i kapci. Izgleda kao da mi je netko slomio nos, samo što oko klauza nije bilo dovoljno modrica. Započela sam s tretmanom kremom Boro Plus, moram počastiti edeme malo naspavane, a onda sam pronašla Traumeel gel, dobro, ali nije pomoglo, a prištić se proširio i postao širi. Već je bilo nemoguće izaći na ulicu i počeo sam tražiti lijekove protiv akni na internetu i na ovim stranicama, shvaćajući da trebam nešto ozbiljno i s antibioticima. I tako sam saznao za ovu mast - Lincomycin - AKOS 2%. Na čemu hvala svima koji su napisali kritike. Naravno, bilo bi bolje otići dermatologu, ali nije bilo prilike i vremena. Dakle, mast sam kupila s poteškoćama, ispada u ljekarnama da se to događa rijetko. Cijena je prilično pristupačna 81 rubalj. Trebate čuvati u hladnjaku, jer je napisano od 10 do 25 stupnjeva. Ljekarna je prodala hladnu, samo sam na taj način saznala za to, nitko nije upozorio.
Došao sam kući, pa, sunčane naočale izravnale su sliku mog strašnog pogleda. Odmah sam ga otvorila i naišla na mali problem - mast je vrlo teško istisnuti (možda toplu i laganu, ali imam je samo u hladnjaku). Kada se nanese, zagrijava se i lako se širi na koži, konzistencija je gusta, bijela, usput usput savršeno maskira crvenilo od prištića, poput podloge, samo bijela)) za mene je bolja od crvene mrlje na licu, upija se srednje, ne brzo, ali i ovo nije loše. Trebate se prijaviti tri puta, nisam pročitao upute, pa sam ga vjerojatno mazao 6 puta dnevno, ali nije bilo alergije ili svrbeža. Pakiranje 15 grama, ali tako pristojno, trajat će dugo. Učinak je nastupio drugog dana, s obzirom na gigantsku veličinu mog prištića, mislim da je jako dobar. Tumor je počeo popuštati, a ljepota i volumen prištića smanjili su se za pola. Potpuni oporavak došao je ujutro četvrtog, bio je samo blijed trag ili sredina možda 3 milimetra, prištić je konačno poražen. Ali stalno sam mazala, čim se mast upila, ponovno sam je nanijela u debelom sloju. Jako sam zadovoljna mašću, preporučujem je svima, šteta što prije nisam znala za nju. Iako je ipak bolje konzultirati dermatologa.

U čemu pomaže Lincomycin

S razvojem različitih bolesti na koži uzrokovanih zaraznom prirodom, u kojima se javlja upalni proces s dodatkom bakterijske mikroflore, liječnici preporučuju upotrebu antibiotika za liječenje. Jedan od tih lijekova je Lincomycin - mast za vanjske učinke na zahvaćene gornje slojeve epiderme. Prije uporabe, trebali biste se upoznati s nizom učinaka i mogućim kontraindikacijama..

Oblik i sastav izdanja

Linkomicin je lijek koji djeluje antimikrobno. Lijek pripada antibakterijskim lijekovima, dio je skupine linkozamida.

Lijek ima bakteriostatski učinak, a s povećanjem brzine primjene djeluje baktericidno. Kada se nanese na zahvaćenu kožu, aktivna tvar pomaže u blokiranju procesa proizvodnje proteina u staničnim strukturama patogenih mikroorganizama.

Antibiotik Lincomycin aktivno se bori protiv značajnog popisa gram-pozitivnih bakterija. Ali istodobno, gotovo svi gram-negativni nisu osjetljivi na djelovanje lijeka..

Lincomycin je dostupan u 3 vrste:

 1. Mast za vanjsku primjenu 2% konzistencije;
 2. Kapsule bijele sjene s žućkastim poklopcem, unutar kojih se nalazi bjelkasti prah;
 3. Otopina za intravensku i intramuskularnu injekciju.

Sastav lijeka uključuje aktivnu tvar, zbog čega se provodi učinak na zahvaćena područja kože - linkomicin hidroklorid. Da bi se pojačao učinak, tvari se dodaju pomoćna sredstva: rafinirani parafin, lanolin, krumpirov škrob. Uključeni su i ljekoviti vazelin, glicerin i cinkov oksid.

Zahvaljujući ovom sastavu, mast Lincomycin ublažava crvenilo, blokira razvoj upale, isušuje zahvaćena područja, pridonoseći ubrzanoj regeneraciji stanične strukture.

Indikacije za uporabu

Prije nego što ga započnete koristiti, preporučljivo je saznati kod čega Lincomycin mast pomaže. Lijek je dopušteno koristiti samo nakon imenovanja liječnika na temelju dijagnoze i utvrđenih simptoma.

Lijek je potrebno koristiti u sljedećim situacijama:

 1. Erizipela;
 2. Gnojne rane zaraznog tipa;
 3. Furunkuloza;
 4. Flegmona;
 5. S upalom zubnog mesa (gingivitis);
 6. Piodermija;
 7. Upalni proces na površinama rane;
 8. Apsces;
 9. Mastitis;
 10. Panaritia.

Osim toga, antibiotik aktivno pomaže u liječenju bolesti ENT organa zarazne prirode, izazvanih mikroorganizmima: koristi se za anginu, otitis media, upalu pluća, sinusitis ili traheitis. Pomaže u terapijskim učincima kod bolesti zglobova i kostiju: kod septičkog artritisa ili osteomielitisa.

Linkomicin se u stomatologiji koristi za liječenje procesa s oslobađanjem gnojnog eksudata, kao i onih izazvanih gutanjem infekcija koje se talože u usnoj šupljini. Zahvaljujući tome, liječnik može propisati tečaj liječenja pomoću lijekova za uklanjanje znakova i uzroka razvoja parodontitisa, parodontitisa, kao i gnojnih apscesa..

Linkomicin se također koristi profilaktički protiv infekcije gornjih slojeva epitela u usnoj šupljini tijekom stomatoloških zahvata:

 • U slučaju uklanjanja kamenca;
 • Pri vađenju zuba;
 • Prilikom ugradnje implantata.

Ali prije upotrebe proizvoda neophodno je očistiti i isprati usta i zube. Nakon toga, mast se nanosi na zubno meso i utrljava u mekana tkiva masažnim pokretima.

Upute za korištenje

Zbog različitih oblika oslobađanja, Lincomycin se može uzimati u različitim situacijama. Dakle, lijek, koji se prodaje u kapsulama, uzima se nekoliko sati prije jela, dok se pije velika količina vode. Doziranje je 500 mg do 4 puta dnevno. Trajanje terapije je 7-14 dana. U slučaju osteomielitisa - 3 tjedna.

Za male bolesnike preporučuju se kapsule u količini od 30-60 mg po 1 kg. težina. Ako se utvrdi takva potreba, tada se intravenozno ubrizgava aktivni lijek u količini od 10-20 mg po 1 kg. težina djeteta. Postupak se izvodi svakih 8-12 sati.

Intramuskularne injekcije preporučuju se u količini od 600 mg dnevno 1 ili 2 puta. Prilikom liječenja kapaljkom, lijek se daje nekoliko puta u 24 sata..

Lincomycin mast se koristi prema uputama za uporabu samo za vanjsku uporabu ili za nanošenje na gornji sloj epitela u usnoj šupljini. Uljasta tvar pozitivno djeluje samo na prethodno očišćenu površinu.

Lincomycin mast koristi se za liječenje djece ne više od 1-2 puta dnevno tijekom 5-7 dana. To je zbog činjenice da dječja koža može različito reagirati na komponente lijeka..

Za odrasle je uporaba dopuštena 10-12 dana. Ali potrebno je kontrolirati osjetljivost tijela na djelatnu tvar..

Preporučuje se uzimanje Lincomycin-AKOS s oprezom u razvoju dermatoloških bolesti, kao i problema gljivične infekcije različitih područja kože.

Kontraindikacije i nuspojave

Lincomycin mast nije dopuštena svima, zato nemojte žuriti s kupnjom proizvoda. U početku je potrebno biti siguran da nema kontraindikacija..

Razlikuju se sljedeće situacije kada je uporaba masti zabranjena za određene kategorije pacijenata:

 1. Proizvod se ne koristi za liječenje beba mlađih od mjesec dana..
 2. U razdoblju prirodnog dojenja novorođene bebe. To je zbog činjenice da aktivna tvar, ulazeći u krvotok, lako prevlada fiziološku barijeru i taloži se u majčinom mlijeku. Nakon toga, tvar se prenosi do djeteta i negativno utječe na njegov neformirani organizam.
 3. Tijekom trudnoće, kao i u slučaju dojenja, aktivni sastojak prodire kroz placentnu barijeru, utječući na fetus. Ovaj utjecaj dovodi do malformacija u rođene bebe..
 4. U slučaju oštećenja funkcije bubrega i jetre.
 5. Pojedinačna preosjetljivost pacijentovog tijela na glavnu komponentu ili cjelokupni lijek u cjelini.

Ako pacijent nije pravodobno pročitao upute i ako postoje kontraindikacije, počeo je koristiti lijek, postoji mogućnost nuspojava. Iste posljedice mogu se dogoditi kada se prekorači doza..

Ako pacijent ima bubrežnu disfunkciju, tada je liječenje antibioticima moguće samo ako o tome ovisi život pacijenta. S duljom uporabom u takvoj situaciji bit će potrebno stalno praćenje rada tih unutarnjih organa..

Postoje sljedeće negativne manifestacije koje se mogu stvoriti ako se ne pridržavate preporuka:

 1. Neutropenija, leukopenija, reverzibilna trombocitopenija;
 2. Quinckeov edem ili anafilaktički šok;
 3. Proljev ili zatvor;
 4. Mučnina i jako povraćanje;
 5. Stomatitis, glositis ili urtikarija;
 6. Smanjenje pokazatelja krvnog tlaka, prisutnost vrtoglavice, opće slabosti, ako se lijek brzo primijeni kapaljkom;
 7. Drozd;
 8. Eksfolijativni dermatitis;

Kada se daju intravenozno, ne mogu se dogoditi samo skokovi krvnog tlaka, već postoji i mogućnost provociranja flebitisa.

Strogo je zabranjeno kombinirati antibakterijsko sredstvo s relaksantima mišića..

Analozi

Ako pacijent nije u mogućnosti koristiti ljekovitu mast za liječenje, liječnik može preporučiti zamjenu originala drugim sredstvima..

Izoliran je analog linkomicina, koji je identična ljekovita tvar:

 • Linkomicin-AKOS;
 • Linkomicin hidroklorid;
 • Filmovi o linkomicinu;
 • Neloren.

Osim toga, izolirani su i drugi lijekovi koji mogu ponoviti terapeutski učinak izvornog lijeka. To uključuje:

Iako svi ti lijekovi mogu zamijeniti Lincomycin, dopušteno ih je koristiti za liječenje samo nakon savjetovanja s liječnikom. Stručnjak neće preporučiti samo trajanje primjene, već i učestalost primjene po danu.

Dakle, Lincomycin se koristi za liječenje različitih bolesti ne samo kože, već i usne šupljine. Lijek je antibiotik, pa njegovo predoziranje dovodi do negativnih učinaka. Stoga se vrijedi strogo pridržavati stope koju je liječnik preporučio za unos i obradu.

Linkomicin

Ocjena 2,9 / 5
Učinkovitost
Kvaliteta cijene
Nuspojave

Lincomycin (lincomycinum): 16 pregleda liječnika, 6 pregleda pacijenata, upute za uporabu, analozi, infografika, 3 oblika izdanja.

Recenzije liječnika o linkomicinu

Ocjena 4.6 / 5
Učinkovitost
Kvaliteta cijene
Nuspojave

"Lincomycin" - dobar predstavnik linkozamida, prirodni je antibiotik - derivat mnogih mikroorganizama. Dobar bakteriostatik. Uključen je u mnoge lijekove koji se koriste u stomatologiji. S opsežnim učincima na koštano tkivo čeljusti, propisuje se općenito i lokalno izravno u ranu.

Ocjena 2,5 / 5
Učinkovitost
Kvaliteta cijene
Nuspojave

Prije dvadeset godina injekcije "Lincomycin" u kombinaciji s lidokainom u desni u liječenju parodontitisa bile su standardni postupak i provodili su ih gotovo svi neselektivno. Ponekad se lokalno koristio i za ublažavanje pogoršanja kroničnog odontogenog fokusa. Kao rezultat, otpor parodontalne flore je.

Ocjena 2,5 / 5
Učinkovitost
Kvaliteta cijene
Nuspojave

U stomatološkoj praksi ovaj je lijek praktički neprimjenjiv zbog slabe apsorpcije u koštano tkivo i mnogih neugodnih nuspojava. Pacijenti se žale na proljev, čak i kad se uzimaju zajedno s lijekovima koji normaliziraju crijevnu mikrofloru. U slučaju edema u usnoj šupljini, odabrani lijek je "Cifran ST" ili "Amoxiclav" / "Amoxicillin".

Ocjena 0,0 / 5
Učinkovitost
Kvaliteta cijene
Nuspojave

Jednom davno prije 25 godina postignut je prilično dobar učinak u liječenju sinusitisa, ali ga već dugo ne koristim u svojim receptima.

Prije 2 godine isprobala sam ga na sebi. Nulti učinak, osim proljeva.

Odbio sam ovaj antibiotik u svojoj praksi. Ne preporučujem ga djeci ili odraslima.

Ocjena 2,1 / 5
Učinkovitost
Kvaliteta cijene
Nuspojave

Nije mi se ništa svidjelo.

Prvo, postoji mišljenje iz sovjetskih vremena da je Lincomycin najosteotropniji lijek koji se navodno nakuplja u kostima i zbog toga daje dobar antimikrobni učinak. I, kao što sam čuo od svog starijeg kolege - najzubljivijeg antibiotika. Ništa slično ovome. Jedan od najgorih antibiotika, koji je zauzeo svoje mjesto među "dobrim antibioticima". Nema osteotropni učinak, apsorpcija lijeka je 25-30%, stoga, da bi lijek djelovao učinkovito, mora se uzimati u konjskim dozama (u kantama) i nekoliko mjeseci, u ovom slučaju da, imat će osteotropni i drugi efekti.

Ocjena 3.3 / 5
Učinkovitost
Kvaliteta cijene
Nuspojave

Antibiotik iz skupine linkozamida. Osteotropni lijek - nakuplja se u kosti (vrlo pogodan za stomatologiju). Niska cijena. Koristi se za liječenje upalnih bolesti u stomatologiji, maksilofacijalnoj kirurgiji. Učinkovito za periostitis, osteomijelitis, odontogene infekcije.

Nuspojave, često alergije. Postoje bolji analozi.

Ocjena 5,0 / 5
Učinkovitost
Kvaliteta cijene
Nuspojave

Osteotropno djelovanje, dobro prodire u osteoblaste, osteoklaste i druge vrste stanica! Učinkovito za akutnu gnojnu septičku infekciju!

Bez komentara, rezervni lijek.

Jako sam zadovoljan ovim antibiotikom, posebno se široko koristi u stomatologiji, cijena je pristupačna čak i za prosječnog pacijenta! Općenito, 5 bodova!

Ocjena 5,0 / 5
Učinkovitost
Kvaliteta cijene
Nuspojave

Mast linkomicin prepisujem kod različitih oblika pustuloznih bolesti kože i kod komplikacija drugih dermatoza sekundarne infekcije. Koristim ga i kao monoterapiju i u kompleksu mjera. Učinak je uvjerljiv, antibakterijski spektar je dobar. Cijena je primjerena i pristupačna za sve segmente stanovništva. Kada se liječi piokokna infekcija, neophodno je ograničiti jednostavne ugljikohidrate (slatka, škrobna hrana, itd.).

Nije uvijek dostupno u ljekarnama.

Ocjena 5,0 / 5
Učinkovitost
Kvaliteta cijene
Nuspojave

Danas je lijek uske upotrebe. Ali nemoguće ga je izuzeti s popisa obaveznih antibiotika, posebno u traumatologiji i ortopediji, i zaista je nemoguće. Specifičnost traumatologije zahtijeva upotrebu "Lincomycina" za otvorene i višestruko rascijepljene prijelome, za opekline se mora koristiti bez grešaka, samo je jedan problem - teško je kombinirati s drugim lijekovima i, opet, osigurati da na njega nema alergije.

Ocjena 1,7 / 5
Učinkovitost
Kvaliteta cijene
Nuspojave

"Lincomycin" je antibiotik iz skupine linkozamida. Uglavnom je aktivan protiv aerobnih bakterija. Dostupno u obliku tableta, otopina i masti. Koristi se za sepsu, osteomijelitis, upalu pluća, apsces pluća itd. I kod odraslih i djece od mjesec dana.

Puno je nuspojava. Rijetko prepisujem, tek nakon uzimanja anamneze s apsolutnim zdravljem gastrointestinalnog trakta, što je danas rijetko.

U stomatološkoj praksi koristim u liječenju prijeloma i ostiomielitisa čeljusti, odontogenih upalnih procesa i u postoperativnom razdoblju.

Ocjena 1,7 / 5
Učinkovitost
Kvaliteta cijene
Nuspojave

U nekim situacijama pomaže u liječenju infekcija u stomatologiji, maksilofacijalnoj kirurgiji, traumatologiji. Niska cijena, sposobnost ubrizgavanja.

Loša tolerancija, puno je nuspojava na gastrointestinalni trakt. Postoji prikladnija i modernija zamjena - klindamicin.

Lijek za usku uporabu u pojedinačnim slučajevima, kada je to opravdano spektrom osjetljivosti i mikroflore.

Ocjena 4,2 / 5
Učinkovitost
Kvaliteta cijene
Nuspojave

Prilično "stari" antibiotik, unatoč tome, ima vrlo dobar antibakterijski učinak, ima osteotropiju u maksilofacijalnoj regiji. Koristi se za pereostitis, gnojni parodontitis.

Dostupno samo u stazi od 250 mg - dječja doza. Gastrointestinalni problemi.

Dobro rješenje cijene i kvalitete.

Ocjena 2,9 / 5
Učinkovitost
Kvaliteta cijene
Nuspojave

Učinkovit antibiotik za liječenje upalnih bolesti maksilofacijalne regije i usne šupljine. Ima izražen osteotropni učinak, stoga je vrlo pogodan za liječenje periostitisa i osteomielitisa čeljusti.

Ima izražen učinak na mikrofloru gastrointestinalnog trakta.

Preporučljivo je koristiti ga istovremeno s probioticima. Kako je monoterapija parodontitisa kontraindicirana.

Ocjena 2,5 / 5
Učinkovitost
Kvaliteta cijene
Nuspojave

Nuspojave povezane s pojavom crijevne disbioze, koje su uvijek popraćene antibiotskom terapijom, stoga se koriste u kombinaciji s antifungalnim sredstvima i eubioticima.

Ovaj lijek propisujem u kompleksnoj terapiji parodontalnih bolesti. Učinkovitost ovog lijeka, kao što pokazuje moja praksa, iznosi 80-85%. U idealnom je slučaju potrebno provesti bakterijsku inokulaciju flore parodontalnog džepa, ali ne provode svi laboratoriji osjetljivost medija na suvremene antibiotike.

Ocjena 2,1 / 5
Učinkovitost
Kvaliteta cijene
Nuspojave

Snažno ubija crijevnu floru, a tada se pacijent ne rastaje od najzabačenijeg mjesta - zahoda, iz nekog razloga farmaceuti ne nude, zajedno s jeftinim lijekovima "Lincomycin" za liječenje i prevenciju gastrointestinalnih poremećaja (poput Linexa itd.).

Ako financije ne dopuštaju kupnju lijeka nove generacije, tada je ovaj zamjenska opcija. Često kada naši stomatolozi u ljekarni prepišu "Cifran ST", umjesto njega daju "Lincomycin" (u tabletama), kao analog i kao jeftiniji lijek. Kao opcija proračuna ići će, ali (ostalo je u nastavku).

Ocjena 1,3 / 5
Učinkovitost
Kvaliteta cijene
Nuspojave

Povoljno. Moguće je da ubije neke mikroorganizme iz srodnih specijalnosti.

Mnogo nuspojava, niska učinkovitost. Nemogućnost enteralne primjene.

Nikad ne imenujem. U praksi kirurga, lijek praktički nije potreban. Često gledam antibiotike urologa - nikada nisam vidio mikrobe osjetljive na to.

Recenzije pacijenata o linkomicinu

Iako je lijek star, ima svojih prednosti. Prvo je da se lijek nakuplja u koštanom tkivu i dobro djeluje u maksilofacijalnom području. Često se propisuje za teški periostitis i komplikacije. Propisujem u injekcijama intramuskularno.

Povremeno se dogode nevjerojatne životne priče, kad ustanete iz kreveta, odete do zrcala i tamo je ogroman obraz, natečen na oko. Jednom kad me zadesila ova sudbina, naravno, brzo sam odjurila zubaru po pomoć. Štoviše, bilo je strašno da je sjekutić ispod krune zabolio. Izbušili su me do tamošnjih kanala i započeli liječenje. Istog dana joj je propisan obavezni tečaj "tri L". To su linkomicin, linex i lorotadin. Dobio sam željeni efekt i nisam primijetio nikakve nuspojave. Kanali i sama kruna bili su zapečaćeni. Lincomycin dobro djeluje na ublažavanje upale zubobolje, ali naravno uz pomoć stomatološkog tretmana.

Prošlog ljeta postao je žrtvom huligana. Sljedeće jutro bio sam na odjelu kraniofacijalne kirurgije s fragmentiranim prijelomom dvostruke čeljusti. Stjecajem okolnosti operacija je izvedena za 5-6 dana. Linkomicin se ubrizgavao svih dana. Objasnili su da lijek sprječava propadanje kostiju na mjestima prijeloma. Tako i tako, ubrizgajte ako je potrebno. Tjedan dana kasnije (nastavili su bockati nakon operacije), počeo sam primjećivati ​​svijetlo bež mrlje na leđima. Što se više ubrizgavalo, pojavilo se više mjesta. Rekli su da je to tipična reakcija oslabljenog organizma na linkomicin (rekli su da će nestati za nekoliko tjedana). Možda mi je pomogao, ali ovih se mjesta ne mogu riješiti gotovo 7 mjeseci, šteta je svlačiti se. Još se ne smanjuju, ali ni njihov broj i veličina se ne povećavaju. Ovo je moj slučaj s ovom drogom. Bilo bi bolje da se ubrizga nešto drugo.

U početku me zaboljelo grlo, bilo je nelagode. Navečer je temperatura 37,5 i grlo boli, obično imaju lizalice za upalu grla, mislila sam da će proći, pa 4 dana. Pogoršalo se - otišao sam u bolnicu, liječnik je rekao da trebam antibiotike, imate upalu grla, pa sam propisao Lincomycin. Navečer je postalo lakše na grlu, temperatura je pala. Tri dana sve je išlo u potpunosti, sporedni lijek nije uzrokovao ništa u tijelu, barem ga nisam osjetio. Crijeva su normalno reagirala, nije bilo nelagode.

gost

Prije samo mjesec dana, upravo sam se riješio cistitisa. Liječila se dugo i mučno, jer su liječnici samo antibiotik pripisivali Lincomycin. Jeftin je i čini se da pomaže, ali u stvarnosti problem je i dalje. A onda sam slučajno u bolnici čuo razgovor dviju dama, jedna od njih govorila je kako je izliječila cistitis s Monurel. Počeo sam tražiti informacije o ovom lijeku. Monurel sadrži posebne tvari - proantocijanidine, koji sprječavaju da se bakterije prikače na stijenku ureje. Kamo sreće da sam tada bio na pravom mjestu u pravo vrijeme i čuo njihov razgovor, jer je zahvaljujući Monurelu cistitis brzo prošao.

gost

Lincomycin je propisan u 30. tjednu - cistitis se snažno razvio, ali uzimala ga je paralelno s takvim lijekom kao što je Monurel. Morate ga piti pod nadzorom liječnika, ali pozitivan učinak od njega mnogo je veći nego kod istog kanefrona, koji je zapravo samo diuretik i ne bori se protiv bakterija.

Obrasci za puštanje

DoziranjeAmbalažaSkladištenjeProdajaRok trajanja
10, 2010 g, 15 g

Upute za uporabu linkomicina

Kratki opis

Linkomicin je antibiotik iz skupine linkozamida. Za razliku od, recimo, ampicilina sintetiziranog u laboratoriju, linkomicin je prirodni proizvod vitalne aktivnosti mikroorganizama: proizvode ga aktinomiceti Streptomyces lincolnensis i neki njihovi "rođaci". Mehanizam djelovanja linkomicina sličan je onom gentamicina: antibiotik se veže na podjedinicu 50S (gentamicin - do 30S) ribosoma i izravno ometa stvaranje peptidnih veza, uslijed čega je ometanje čitanja genetskih informacija i na izlazu sintetizirani neispravni proteini. Istina, za razliku od istog gentamicina, linkomicin tvori reverzibilne veze s receptorima naznačene ribosomske jedinice, koje se naknadno prekidaju, pa otuda i priroda farmakološkog učinka: ne baktericidno (uništava), već bakteriostatički, inhibirajući rast i razvoj mikroorganizama. Međutim, velike doze linkomicina mogu imati i baktericidni učinak. Ova izjava vrijedi i za srednje doze lijeka u odnosu na bakterije vrlo osjetljive na linkomicin..

Linkomicin se uspješno koristi u borbi protiv infekcija izazvanih gram-pozitivnim (Staphylococcus spp., Streptococcus spp., Corynebacterium diphtheriae, Clostridium spp.) I gram-negativnim (Bacteroides spp., Mycoplasma spp.) Mikroorganizmima.

Posebna je vrijednost linkomicina u tome što je učinkovit protiv bakterija otpornih na brojne druge antibiotike, na primjer, na zloglasni Staphylococcus spp. Rezistencija na linkomicin razvija se polako, ali može se javiti i unakrsna rezistencija (npr. Između linkomicina i klindamicina).

U pasivu je linkomicin bespomoćan u odnosu na gram negativne bakterije, Enterococcus spp., Viruse, gljivice, protozoe, relativnu beskorisnost u borbi protiv Neisseria spp., Corynebacterium spp., Anaerobi koji tvore spore (u svakom slučaju, lincomycin je očito inferioran u odnosu na eritromicin).

Lincomycin je dostupan u kapsulama, otopini za intravenske i intramuskularne injekcije i masti za vanjsku upotrebu ("lincomycin-akos"). Kapsule se uzimaju 1-2 sata prije jela. Preporučene doze: 1-1,5 g dnevno i 0,5 g pojedinačno (za odrasle) i 30-60 mg po 1 kg dnevno (za djecu). Trajanje antibakterijskog tečaja je u prosjeku 1-2 tjedna. Za injekcijski oblik linkomicina dnevna doza je 1,8 g (odrasli) i 10-20 mg po 1 kg (djeca). Dugotrajni terapijski tečajevi zahtijevaju pažljivo praćenje aktivnosti jetre i bubrega. Lincomycin mast se primjenjuje izvana: nanosi se u tankom sloju na zaraženo područje kože 2-3 puta dnevno.

Farmakologija

Antibiotik iz skupine linkozamida. U terapijskim dozama djeluje bakteriostatski. U većim koncentracijama djeluje baktericidno. Suzbija sintezu proteina u mikrobnoj stanici.

Uglavnom je aktivan protiv aerobnih gram-pozitivnih bakterija: Staphylococcus spp. (uključujući sojeve koji proizvode penicilinazu), Streptococcus spp. (uključujući Streptococcus pneumoniae / s izuzetkom Enterococcus faecalis /), Corynebacterium diphtheriae; anaerobne bakterije Clostridium spp., Bacteroides spp.

Linkomicin je također aktivan protiv Mycoplasma spp..

Većina gram negativnih bakterija, gljivica, virusa, protozoa otporne su na linkomicin. Otpornost se polako razvija.

Postoji unakrsna rezistencija između linkomicina i klindamicina.

Farmakokinetika

Obrazac za puštanje

Rješenje za i / v i i / m primjenu1 ml
linkomicin (u obliku hidroklorid monohidrata)300 mg

1 ml - ampule (10) - kartonska pakiranja.

Doziranje

Kada ih odrasli uzimaju oralno - 500 mg 3-4 puta dnevno ili i / m - 600 mg 1-2 puta dnevno. Intravenska kap po kap injektira se po 600 mg u 250 ml izotonične otopine natrijevog klorida ili glukoze 2-3 puta dnevno.

Djeca u dobi od 1 mjeseca do 14 godina oralno - 30-60 mg / kg / dan; intravenozno kapanje u dozi od 10-20 mg / kg svakih 8-12 sati.

Kada se lokalno nanosi, nanesite tanki sloj na zahvaćenu kožu.

Interakcija

Uz istodobnu uporabu s penicilinima, cefalosporinima, kloramfenikolom ili eritromicinom, moguć je antimikrobni antagonizam.

Kada se koristi istovremeno s aminoglikozidima, moguća je sinergija djelovanja.

Uz istodobnu uporabu sa sredstvima za inhalacijsku anesteziju ili relaksantima mišića perifernog djelovanja, bilježi se porast neuromuskularne blokade, sve do razvoja apneje.

Uzimanje antidijarejskih lijekova smanjuje učinak linkomicina.

Farmaceutski nekompatibilan s ampicilinom, barbituratima, teofilinom, kalcijevim glukonatom, heparinom i magnezijevim sulfatom.

Linkomicin je nekompatibilan u istoj štrcaljki ili kapaljci s kanamicinom ili novobiocinom.

Nuspojave

Iz probavnog sustava: mučnina, povraćanje, epigastrična bol, proljev, glositis, stomatitis; privremeni porast razine jetrenih transaminaza i bilirubina u krvnoj plazmi; s produljenom primjenom u visokim dozama, moguć je razvoj pseudomembranoznog kolitisa.

Iz hematopoetskog sustava: reverzibilna leukopenija, neutropenija, trombocitopenija.

Alergijske reakcije: urtikarija, eksfoliativni dermatitis, Quinckeov edem, anafilaktički šok.

Učinci povezani s kemoterapijom: kandidijaza.

Lokalne reakcije: flebitis (s intravenskom injekcijom).

Brzom intravenskom primjenom: snižavanje krvnog tlaka, vrtoglavica, opća slabost, opuštanje koštanih mišića.

Indikacije

Infektivne i upalne bolesti teškog tijeka uzrokovane mikroorganizmima osjetljivim na linkomicin, uklj. sepsa, osteomijelitis, septički endokarditis, upala pluća, apsces pluća, empiem pleure, infekcija rane. Kao rezervni antibiotik za infekcije uzrokovane sojevima stafilokoka i drugih gram-pozitivnih mikroorganizama otpornih na penicilin i druge antibiotike.

Za lokalnu primjenu: gnojno-upalne bolesti kože.

Kontraindikacije

Značajke primjene

Primjena tijekom trudnoće i dojenja

Zahtjev za kršenje funkcije jetre

Kontraindicirano kod teške disfunkcije jetre.

U slučaju oštećenja funkcije jetre, pojedinačnu dozu linkomicina treba smanjiti za 1/3 - 1/2 i povećati interval između injekcija. Pri duljoj primjeni neophodno je sustavno praćenje rada jetre..

Primjena za oštećenu bubrežnu funkciju

Kontraindicirano kod teškog oštećenja bubrega.

U slučaju oštećenja bubrežne funkcije, pojedinačnu dozu linkomicina treba smanjiti za 1/3 - 1/2 i povećati interval između injekcija. Pri duljoj primjeni neophodno je sustavno praćenje bubrežne funkcije..

Primjena u djece

posebne upute

U slučaju oštećenja funkcije jetre i / ili bubrega, pojedinačnu dozu linkomicina treba smanjiti za 1 / 3-1 / 2 i povećati interval između injekcija. Pri duljoj primjeni neophodno je sustavno praćenje rada bubrega i jetre..

Ako se razvije pseudomembranozni kolitis, potrebno je prekinuti liječenje linkomicinom i propisati vankomicin ili bacitracin.

Linkomicin mast

Čitajući sada

Protuupalni dermatotropni lijek.

Danas ćemo razgovarati o eritromicinskoj masti. Kakav lijek djeluje na tijelo? Koje su indikacije i kontraindikacije? Kako i u kojim dozama se koristi? Što se može zamijeniti? Kakva mast i što pomaže Eritromicin mast spada u antibakterijska sredstva i ima snažno bakteriostatsko djelovanje na tijelo. Uputa za uporabu detaljno informira o pripravku eritromicin mast. […]

Regenerativni lijek. Primjena: rane, opekline, preljevi, čirevi. Cijena od 111 RUR.

Oglašavanje

Čitajući sada

Prirodni omekšavajući higijenski lijek. Primjena: suha koža, ispucale bradavice, dermatitis. Cijena od 612 RUR Analozi:

Nehormonski antiseptički antimikrobni lijek.

Nehormonski angioprotektivni dekongestivni lijek.

Oglašavanje

Cijena od 95 rubalja.

Nehormonski antimikrobni lijek.

Primjena - gnojne rane, furunkuloza, sepsa.

Analozi - Sulfargin, Ichthyol, Lavasept. Na kraju ovog članka možete saznati više o analogima, cijenama za njih i jesu li oni zamjena..

Danas ćemo razgovarati o Lincomycin masti. Kakav lijek djeluje na tijelo? Koje su indikacije i kontraindikacije? Kako i u kojim dozama se koristi? Što se može zamijeniti?

Kakva mast

Lincomycin mast spada u skupinu antibakterijskih sredstava. Služi za vanjsku primjenu s gnojno-upalnim tvorbama na koži i mekim tkivima. Detaljnije možete saznati od čega pomaže mast Lincomycin tijekom liječničkog savjetovanja.

Proizveo u Rusiji Sintez.

Lincomycin mast je dostupna u epruvetama kapaciteta 10-15 grama. Lijek ima homogenu strukturu, bijelu ili sa žućkastom nijansom.

Aktivni sastojak i sastav

Glavna komponenta je linkomicin hidroklorid. Osim toga, sastav uključuje dodatne elemente:

 • cinkov oksid;
 • krumpirov škrob;
 • tvrdi parafin;
 • petrolatum.

Farmakološka svojstva

Lijek ima antimikrobna svojstva, uklanja upalu, suši tretirano područje i ubrzava proces regeneracije kože.

Farmakodinamika i farmakokinetika

Linkomicin je antibakterijsko sredstvo koje smanjuje sintezu proteina bakterija, kao rezultat reverzibilnog vezanja 50S podjedinice ribosoma, uzrokuje nepovratan proces u peptidnim vezama..

Ima terapeutske učinke na gram-pozitivne mikroorganizme:

 • stafilokoki;
 • streptokoki;
 • pneumokoki;
 • štapići za difteriju;
 • klostridije.

Do 20-30% masti tijelo apsorbira, a maksimalna koncentracija opaža se nakon 2-4 sata. Lincomycin mast može procuriti u koštano tkivo, žuč.

Loše prodire kroz krvno-moždanu barijeru. Nakuplja se u jetri, a izlučuje se urinom i izmetom.

Indikacije za uporabu

Lijek se koristi za liječenje kože i mekih tkiva kod teških zaraznih i upalnih bolesti. Indikacije za uporabu Lincomycin masti su:

 • gnojne lezije epiderme;
 • sepsa;
 • piodermija;
 • furunkuloza;
 • flegmona;
 • erizipela;
 • gingivitis;
 • parodontitis;
 • parodontitis.

Lijek ima učinak u slučajevima kada se očituje rezistencija na penicilin i druge antibiotike.

Kontraindikacije

U uputama za uporabu, Lincomycin se ne preporučuje koristiti lijek u slučaju preosjetljivosti na njegove elemente..

Zabranjeno je nanošenje na rane dojenčadi mlađoj od 1 mjeseca. Kontraindicirano kod bolesti bubrega i jetre.

Način primjene i doziranje

Upotreba Lincomycin uključuje vanjsku primjenu. Prije početka liječenja potrebno je testirati i prepoznati alergije na komponente.

Preporuča se koristiti ga 2-3 puta dnevno. Širite na zahvaćeno područje tankim slojem. Prije nanošenja poželjno je ukloniti gnojni sadržaj i nekrotične mase..

Tijek liječenja određuje liječnik.

U djetinjstvu, tijekom trudnoće i hepatitisa B

Nije preporučljivo primjenjivati ​​tijekom trudnoće - djelovanje aktivnog sastojka može izazvati malformacije u djeteta.

Tijekom terapije preporučuje se prestati dojiti dijete..

Terapija mladih pacijenata Lincomycin mastom provodi se pod punim nadzorom pedijatra.

Nuspojave

Može izazvati alergijsku reakciju, koja je praćena pojavom urtikarije, eksfoliativnog dermatitisa. U nekim slučajevima uzrokuje anafilaktički šok, angioedem, kandidijazu kože.

posebne upute

Preporučuje se primjenjivati ​​s oprezom u slučaju dermatomikoze, za liječenje oralne sluznice.

Ako u povijesti bolesti postoje bilješke o bilo kojoj vrsti alergije, tada je treba koristiti s oprezom. Manifestacijom alegrija terapija se zaustavlja i provodi se simptomatsko liječenje.

Terapija lijekovima ne utječe na brzinu reakcije tijekom vožnje vozila ili opasnih strojeva.

Predozirati

Nije utvrđen nijedan slučaj predoziranja.

Interakcije s lijekovima

Ne preporučuje se za kombiniranu terapiju s Novobiocinom, Kanamicinom, Ampicilinom. Uzrokuje suprotstavljanje radnjama s eritromicinom. A kod lijekova iz skupine aminoglikozida, pojačano djeluje na zglobove.

Mast je dostupna bez recepta bez recepta. Ako je potrebno, proizvod se može zamijeniti sličnim lijekovima..

Važno je zapamtiti da se prije upotrebe analoga vrijedi posavjetovati sa svojim liječnikom..

Linkomicin

Sastav

Antibiotik Lincomycin sadrži aktivni sastojak lincomycin i brojne pomoćne sastojke.

Linkomicin-AKOS mast sadrži linkomicin u obliku hidroklorida.

Obrazac za puštanje

Oblik oslobađanja lijeka su kapsule i otopina sadržana u ampulama. Pakiranje može sadržavati 6, 10 i 20 kapsula od 250 mg. U ampule se može smjestiti 1 ml ili 2 ml otopine.

Lincomycin-AKOS mast prodaje se u epruvetama od 10 i 15 g.

farmakološki učinak

Antimikrobno sredstvo koje spada u skupinu linkozamida. Njegov bakteriostatski učinak zabilježen je u odnosu na širok spektar mikroorganizama. Ako se primjenjuje veća doza lijeka, to može proizvesti baktericidni učinak..

Mehanizam antimikrobnog učinka antibiotika je sljedeći: pod njegovim utjecajem inhibira se sinteza proteina u stanicama mikroorganizama. Ima izraženu aktivnost u odnosu na gram-pozitivne anaerobne i aerobne mikroorganizme. Sojevi Enterococcus faecalis, kao i virusi, gljivice, protozoe, pokazuju otpornost na utjecaj agensa. Također, većina gram negativnih mikroorganizama otporna je na njega. Zabilježen je usporeni razvoj rezistencije na ovaj agens. Postoji unakrsna rezistencija ove tvari s klindamicinom.

Farmakokinetika i farmakodinamika

Nakon oralne primjene, linkomicin hidroklorid se brzo apsorbira iz gastrointestinalnog trakta. Oko 50% tvari ulazi u sistemsku cirkulaciju. Na proteine ​​plazme veže se za 75%, a najveća koncentracija opaža se 2-4 sata nakon oralne primjene. Tvar prodire u organske tekućine i tkiva. Najveće koncentracije opažaju se u slini, bubrezima, genitalijama, jetri, srčanom mišiću, koštanim tkivima, bronhijalnom sekretu. Sposoban da prodre kroz krvno-moždanu barijeru, izlučuje se u majčino mlijeko. Metabolizam se uglavnom javlja u jetri, izlazi iz tijela s izmetom, a mala količina se također izlučuje urinom u obliku metabolita i nepromijenjena. Poluvrijeme iz tijela je 5-6 sati, povećava se kod osoba koje pate od bolesti bubrega.

Indikacije za uporabu Lincomycin-a

Tablete Lincomycin i injekcije Lincomycin propisane su za sljedeće bolesti:

 • bolesti kostiju i zglobova zarazne prirode, čiji su razvoj izazvali mikroorganizmi osjetljivi na to sredstvo (osteomijelitis, septički artritis);
 • zarazne bolesti gornjeg respiratornog trakta i respiratornog trakta, izazvane osjetljivim mikroorganizmima (koriste se za anginu, sinusitis, otitis media, bronhitis, upalu pluća, traheitis, itd.);
 • bolesti kože i mekih tkiva koje izazivaju mikroorganizmi osjetljivi na uzročnik (apsces, gnojne rane, mastitis, furunkuloza, erizipela itd.).
 • Lincomycin-AKOS se koristi izvana za upalne i gnojne bolesti mekih tkiva, kože koje su izazvali mikroorganizmi osjetljivi na aktivni sastojak.

Linkomicin se u stomatologiji koristi za liječenje gnojnih i zaraznih procesa koji se javljaju u usnoj šupljini. Konkretno, Lincomycin u stomatologiji može se propisati za liječenje parodontitisa, parodontitisa, gingivitisa, gnojnih apscesa itd. Postoje li indikacije za primjenu Lincomycina, stomatolog određuje pojedinačno.

Kontraindikacije

Ovaj se lijek ne smije koristiti tijekom terapije ljudima koji imaju visoku osjetljivost na antibiotike koji pripadaju grupi linkozamida. Ne koristi se za liječenje bolesnika s teškim bolestima bubrega i jetre. Ne koristi se za liječenje djece mlađe od 6 godina.

Nuspojave

Kada koriste Lincomycin u ampulama i kapsulama, pacijenti mogu osjetiti sljedeće nuspojave:

 • disfunkcije gastrointestinalnog trakta (povraćanje, bol, mučnina, poremećaji stolice, povećana aktivnost jetrenih enzima, ezofagitis, hiperbilirubinemija);
 • poremećaji procesa hematopoeze (trombocitopenija, agranulocitoza, neutropenija, pancitopenija);
 • alergijski procesi (svrbež kože, urtikarija, osip, edem, multiformni eritem, anafilaktički šok);
 • slabost mišića, glavobolja, arterijska hipertenzija, vrtoglavica.

Ako imate bilo kakve nuspojave, o tome morate odmah obavijestiti svog liječnika.

Upute za uporabu linkomicina (način i doziranje)

Ako su pacijentu propisane injekcije Lincomycin-a, tijekom liječenja treba pažljivo slijediti upute za uporabu. Lijek u ampulama može se primijeniti intravenozno i ​​intramuskularno. Dnevna doza lijeka za odraslog pacijenta ne smije biti veća od 1,8 g, ako je bolest teška, liječnik je može povećati na 2,4 g. Lijek se daje tri puta dnevno, dok je interval za injekcije meda 8 sati. Djeci se lijek treba primjenjivati ​​u dozi od 10-20 mg na 1 kg tjelesne težine dnevno. Linkomicin se injektira intravenozno, prije primjene, otopina se razrijedi izotoničnom otopinom natrijevog klorida.

Za zarazne bolesti, propisane su i kapsule Lincomycin. Upute za uporabu preporučuju uzimanje lijeka u kapsulama protiv angine, kao i kod sinusitisa, 1 sat prije obroka ili 2 sata nakon uzimanja. Tablete se ne smiju žvakati, moraju se progutati cijele s puno vode. Lijek u tabletama treba uzimati u redovitim razmacima, dijeleći dnevnu dozu. Za djecu čija tjelesna masa prelazi 25 kg, dnevna doza mora se odrediti u iznosu od 30 mg lijeka n 1 kg težine.

Kada se lijek koristi u stomatologiji, kao i u liječenju drugih zaraznih bolesti, u pravilu se Lincomycin propisuje 500 mg tri puta dnevno. U ozbiljnim simptomima, doza se može povećati na četiri puta 500 mg lijeka. Tipično, liječenje traje 1 do 2 tjedna. Ponekad je trajanje liječenja do 3 tjedna (na primjer, s osteomijelitisom). Ako pacijent ima oštećenu funkciju jetre ili bubrega, doza se mora prilagoditi pojedinačno..

Linkomicin mast je propisana izvana. Upute za uporabu pokazuju da se mast Lincomycin-AKOS treba nanositi izravno na mjesto lezije tankim slojem. Ovaj postupak se mora raditi 2-3 puta dnevno..

Predozirati

Nema podataka o slučajevima akutnog predoziranja lijekom. Ako se uzimaju dulje vrijeme i u velikim dozama, može doći do manifestacije pseudomembranoznog kolitisa i kandidne infekcije. U tom slučaju treba prekinuti liječenje lijekovima..

Interakcija

Ako se antibiotik koristi istodobno s nesteroidnim protuupalnim lijekovima, vjerojatnije je da će pacijent razviti respiratorno zatajenje, možda i respiratorni zastoj.

Uzimanje Lincomycina i antidijareja istovremeno povećava vjerojatnost razvoja pseudomembranoznog kolitisa.

Ne liječite lijek istodobno uz upotrebu mišićnih relaksansa i inhalacijskih anestetika.

Apsorpcija antibiotika smanjuje se tijekom uzimanja adsorbenskih lijekova.

Linkomicin smanjuje ozbiljnost djelovanja neostigmina, piridostigmina, ambenonija.

Bakteriostatski učinak antibiotika smanjuje se tijekom uzimanja eritromicina i kloramfenikola.

Došlo je do farmaceutske nekompatibilnosti s kanamicinom, novobiocinom i ampicilinom.

Uvjeti prodaje

Lijek se prodaje na recept.

Uvjeti skladištenja

Lijek čuvajte u obliku otopine, kapsula i masti na suhom i tamnom mjestu, dok temperatura treba biti 15-25 Celzijevih stupnjeva.

Rok trajanja

Lijek možete čuvati 4 godine. Rok trajanja Lincomycin-AKOS - 2 godine.

posebne upute

Ako pacijent ima oštećenu funkciju bubrega i jetre, pojedinačna doza lijeka smanjuje se za 1 / 3-1 / 2, a interval između primjene povećava. Uz dugotrajno liječenje antibioticima potrebno je pratiti stanje jetre i bubrega..

Ako pacijent ima bubrežnu ili jetrnu insuficijenciju, lijek je kontraindiciran, od čega se Lincomycin može propisati isključivo iz zdravstvenih razloga.

Ako se pacijentu prepišu tablete Lincomycin, koje naknadno razvijaju pseudomembranozni kolitis kao nuspojavu, lijek se ukida, a propisuje se Bacitracin ili Vancomycin.

Izvana, mast je pažljivo propisana za dermatomikozu.

Otopina se ne smije davati brzo intravenozno.

Analozi

Analozi antibiotika Lincomycin su lijekovi Lincomycin hydrochloride, Linkocin Clindamycin, Dalatsin C, Clindamycin-Norton, itd..

Strogo je zabranjeno koristiti druge lijekove pacijentima kojima je propisani Lincomycin bez prethodnog odobrenja liječnika..

Za djecu

Dopušteno je propisivanje antibiotika djeci nakon navršenih 6 godina.

Uz alkohol

Kada se raspravlja o kompatibilnosti ovog antibiotika s alkoholom, treba imati na umu da se alkohol ne može konzumirati tijekom liječenja ovim lijekom. Ova će kombinacija poremetiti apsorpciju djelatne tvari lijeka u gastrointestinalnom traktu; pod utjecajem alkohola na jetru zabilježeno je ubrzanje poluvijeka aktivne tvari. Posljedično, koncentracija lijeka u tijelu se smanjuje, a njegova učinkovitost smanjuje..

Osim toga, ako pacijent kombinira Lincomycin i alkohol, posljedice mogu biti negativne, jer se vjerojatnost nuspojava povećava..

Tijekom trudnoće i dojenja

Tijekom trudnoće i dojenja lijek se ne može koristiti za liječenje. Dopušteno je propisivati ​​lijekove u drugom i trećem tromjesečju trudnoće, ali samo ako postoje vitalni znakovi.

Recenzije o Lincomycin-u

Recenzije o Lincomycinu, koje korisnici ostavljaju na mreži, ukazuju na to da ovaj lijek ima izražen antimikrobni učinak i omogućuje vam brzo rješavanje neugodnih simptoma zaraznih bolesti. Oni koji su koristili injekcije Lincomycin također ostavljaju uglavnom pozitivne kritike..

I kod intravenske i intramuskularne primjene, otopina djeluje brzo i smanjuje ozbiljnost simptoma. Recenzije o primjeni proizvoda u stomatologiji često sadrže informacije da je lijek pomogao da se brzo riješi gnojnih i upalnih bolesti.

Lincomycin cijena gdje kupiti

Cijena Lincomycina u ampulama je u prosjeku od 40 rubalja za 10 ampula od 1 ml.

Cijena tableta Lincomycin je od 60 do 90 rubalja za 20 kom. Lijek u kapsulama možete kupiti u Ukrajini u prosjeku za 25 UAH. (30 kom.).

Lincomycin-AKOS mast se može kupiti po cijeni od 27 rubalja.

Članci O Acne Gelovi