Uklanjanje bradavica tekućim dušikom: tehnika, pregledi

Uklanjanje papiloma i bradavica tekućim dušikom jedna je od tradicionalnih metoda liječenja.

Drugi naziv je krioterapija ili kriodestrukcija, od riječi: "cryo" - hlađenje, smrzavanje, "uništavanje" - uništavanje.

Učinkovitost liječenja je visoka. Provodi se u kozmetološkim i dermatološkim klinikama.

Sadržaj:

Obrazloženje krioterapije za bradavice ili zašto dušik?

Aktivni faktor je tekući dušik. Prema njegovim fizičkim svojstvima, prijelaz dušika iz plinovitog stanja u tekućinu i obrnuto događa se na temperaturi od -196 stupnjeva.

Takve temperature nema nigdje na Zemlji, inače bi dušik u zraku prešao u tekuće stanje. Ali u posebnim tvornicama postoje postrojenja koja se hlade na niske temperature i pretvaraju dušik, kao i druge plinove u tekuće stanje..

Kriohirurgija dušikom univerzalni je postupak. Koristi se za liječenje: bradavica, zaraznog moluskuma, erozije i displazije vrata maternice, tumora unutarnjih organa, pa čak i kod operacija jetre i mozga.

Metoda liječenja papiloma krioterapijom temelji se na smrzavanju tkiva bradavica. To jest, zapravo, stanice izmijenjene kože toliko se hlade da se voda ledi unutar stanica..

Kad se voda smrzne, ona se širi, što dovodi do puknuća stanice i njene smrti. Bradavica jednostavno prestaje „živjeti“, ruši se i umire.

Pažnja: budući da je uzrok bradavica ljudski papiloma virus, ponekad se krioterapija mora dopuniti imenovanjem antivirusnih lijekova. Kao što su, na primjer, izoprinozin ili panavir.

Metoda za kriodestrukciju papiloma i bradavica

Kriodestrukcija se može izvesti hardverski - pomoću kriosonde (vidi fotografiju dolje), ili ručno - pamučnom krpom na štapiću (opisana u nastavku).

Ručna metoda je koja se najčešće koristi u mnogim kozmetološkim klinikama i uredima..

Metodologija

1) Anestezija se izvodi ako:

 • velika bradavica,
 • smještena na područjima s osjetljivom kožom,
 • postupak se izvodi za djecu.

Anestezija se izvodi novokainom ili lidokainom.

Ako je papiloma mala, tada ne trebate anestezirati, jer će vrijeme izlaganja ovdje biti ograničeno.

Važno: nakon anestezije mora proći najmanje 10 minuta kako bi novokain imao vremena da se upije u kožu kako ne bi ostao u velikim količinama, inače će se također smrznuti i područje ozeblina postat će veće.

2) Izloženost dušiku

Liječnik ili medicinska sestra umoči drveni štapić s pamučnim štapićem ili gazom u posudu s tekućim dušikom i laganim pritiskom dotakne bradavicu.

Vrijeme ekspozicije je obično 5 do 30 sekundi. Sve ovisi o veličini obrazovanja. Na primjer, velike plantarne bradavice zahtijevaju duže vrijeme izlaganja da bi postupak smrzavanja utjecao na sve slojeve kože. To je neophodno kako bi se sigurno potaknula kriodestrukcija stanica papiloma..

Nakon prve "moxibustion" obično se napravi kratka pauza - 1-2 minute. Ovo je vrijeme potrebno kako bi se shvatilo koliko je utjecaj bio učinkovit. Koža obično pobijeli nakon prvog kauteriziranja bradavice tekućim dušikom..

Ali nakon nekoliko minuta otopi se i tada možete okvirno utvrditi koliko je dušik duboko i široko utjecao na kožu. Obično liječnik zna je li potrebno ponovno kauterizirati ili je već spreman.

Nakon smrzavanja, koža na području papiloma postaje bjelkasto-ružičasta. Ovo je rezultat odumiranja stanica kože. Sjetite se opekline - postoji otprilike isti mehanizam smrti, samo što je temperatura visoka.

Dalje, svi procesi se odvijaju na isti način. Koža je pocrvenjela - znači da postoji učinak. Sutradan se u 90% slučajeva pojavi mjehur veće ili manje veličine. Ne bojte se ovoga - to je normalno. Tako bi stvari trebale ići.

Mjehur se može napuniti bezbojnom tekućinom ili crvenkastom, ovisno o dubini izlaganja. Ako je kriodestrukcija dosegla duboke slojeve kože, kamo prolaze krvne žile, tada je mjehur crvenkast. Ako ne, onda bjelkasta.

Moram reći da je druga opcija najbolja, kada je tekućina žučnog mjehura bezbojna, tada nakon zacjeljivanja neće biti ožiljaka na koži. Vrh mjehura je samo bradavica..

Učinite i ne trebate imati mjehuriće nakon smrzavanja dušika?

 • Nemojte ljepljivu žbuku lijepiti na sam mjehur (može se zalijepiti i oštetiti mjehurić).
 • Na mjehur možete staviti salvetu od gaze, a na vrhu - već ljepljivu žbuku.
 • Možete se prati vodom i kupati u kadi, tušu, kupki od prvog dana, ali pažljivo kako ne biste oštetili.
 • Može se omotati jednostavnim zavojem samo da bi se ovo mjesto zaštitilo od vanjskih utjecaja.
 • Možete uzeti tabletu "Analgin", "Nurofen" ili "Ketorol" (ako ovo mjesto jako boli).

Otvoriti ili ne?

Ako je mjehurić malen, ako vam ne smeta, tada ne trebate otvarati mjehurić - unutar njega, ispod sloja tekućine, pojavljuje se i raste nova mlada koža.

Često se dogodi da je mjehur velik, u njemu je visok pritisak tekućine, što dovodi do jakih bolova. U takvim slučajevima mjehurić možete otvoriti sami:

 • zagrijte iglu na vatri (da ostane sterilna),
 • probušite mjehurić na dva mjesta,
 • ispuštanje tekućine,
 • preliti miramistinom ili vodenom otopinom klorheksidina,
 • nanesite sterilnu salvetu i zamotajte je zavojem.

Nakon 5-6 dana, mjehur će se sam otvoriti (u snu ili kada radite rukama), samo trebate upijati tekućinu i nanijeti zavoj s jednostavnog zavoja.

Ako nema upale, tada se ne smiju primjenjivati ​​masti. No također nije potrebno u svakom slučaju odrezati kožu mokraćnog mjehura, jer će u protivnom mlada nova koža biti izložena oštrim utjecajima okoline, puknut će i zacijeliti dulje..

Nakon još 5-7 dana nova koža će ojačati, postat će elastičnija i kora s njezine površine postupno će se odlijepiti sama od sebe ili je možete bezbolno ukloniti.

6) A ako nema mjehurića?

Ponekad se mjehur ne stvara na koži na mjestu kauterizacije dušikom. To je zato što je vrijeme ekspozicije bilo kratko - 1-2 sekunde. Koža nije smrznuta do pune dubine, već samo do debljine površinskih slojeva. Ova se situacija često događa kod liječenja malih papiloma i malih bradavica..

Međutim, morate znati da je još uvijek bilo utjecaja na obrazovanje, da se ono smrzlo, što dokazuje bol na ovom mjestu. Ako je bradavica bila mala, tada dolazi do izlječenja. Ako je tvorba na koži bila velika, potrebno je ponovno liječenje dušikom.!

7) Ponovljena kriodestrukcija

Ako prvi put nije moguće ukloniti bradavicu tekućim dušikom (a to nije tako rijetko), tada ćete tri tjedna nakon prvog tretmana ponovno morati doći u kozmetičku kliniku, gdje ćete opet morati spaliti bradavicu dušikom. Najčešće nakon ovog vremena sve završi potpunim izlječenjem..

Video

A sada vam predstavljamo nekoliko videozapisa na temu uklanjanja bradavica tekućim dušikom:

1) Kriodestrukcija vulgarnih bradavica (uobičajena ili jednostavna) - detaljan članak o vulgarnim bradavicama.

Jasno možete vidjeti kako liječnik dodiruje formaciju posebnim uređajem kroz koji se tekući dušik dovodi u kožu.

Takav je uređaj prikladniji od drvenog štapića s pamučnom krpom. Ali takav je uređaj neusporedivo skuplji. Međutim, s određenim lokalizacijama formacija na koži, takav je uređaj prikladniji za rad od običnog štapa..

2) Dva videozapisa uklanjanja senilnih bradavica tekućim dušikom ili keratomima. Više o senilnim bradavicama možete pročitati ovdje.

Prvi video prikazuje keratom u početnoj fazi, najlakši je za liječenje. Usput, na potpuno jednak jednostavan način možete ukloniti ravne ili mladenačke bradavice..

Drugi video prikazuje naprednu fazu, kada se takav postupak obično mora ponoviti nekoliko puta odjednom, dok liječnik može imati nekoliko sastanaka, jer se mnoge formacije ne mogu istodobno ukloniti. Proces smrzavanja keratoma jasno je vidljiv kada su izloženi niskim temperaturama.

3) Video uklanjanja filamentoznih papiloma na licu (na kapcima) pomoću tekućeg dušika. Filamentni papilomi ovdje se detaljno raspravljaju.

Jasno možete vidjeti kako liječnik pincetom kauterizira papiloma.

Liječniku je mnogo prikladnije, a pacijentu sigurnije od rada s tradicionalnim drvenim štapićem s pamučnom krpom, što može uzrokovati veće ozebline na pacijentovom licu..

4) Video uklanjanja kralježnice (plantarne bradavice) tekućim dušikom na dlanu. Plantarne bradavice razmatraju se odvojeno - veza.

Kao što vidite, takvo se zamrzavanje može izvesti čak i kod kuće ako je dostupan dušik..

Recenzije

1) Nekoliko recenzija:

2) Recenzija Sergeya V.

Na stražnjem dijelu srednjeg prsta imao sam bradavicu. U kozmetičkoj klinici krioterapeut ga je spalio tekućim dušikom. Sam postupak smrzavanja prilično je bolan, ali bol se ne pojavljuje odmah. Gradi se postupno, kao da vas netko počne bosti nožem, ali u početku lagano, a zatim sve jače i jače..

Tada su bolovi bili gotovo nepodnošljivi. Nakon kauterizacije, ovo je mjesto postalo crveno, a ujutro se stvorio mjehurić. Unutra - obična tekućina, kao nakon opekline. Nakon 4 dana, mjehur se sam otvorio. Liječnik mi je rekao da ne uklanjam koru. Nakon 10 dana se pilingirala. Sad su prošla 2 mjeseca, na mjestu bradavice postoji jedva primjetna bijela mrlja u odnosu na okolnu kožu, nema ožiljaka.

3) Recenzija Victoria L.

Na vratu sam imao 12 nitastih papiloma. Liječnik ih je sve odjednom spalio vatom umočenom u tekući dušik. Po 3-5 sekundi. Nisam osjećao puno boli. Pomalo neugodno, kao da zimi po jakom mrazu dodirujete metalni predmet i postupno počinjete osjećati neugodne senzacije i bol.

Do večeri mrlje od mraza postale su crvene. Ali nije bilo mjehurića. Nakon 3-4 dana crvenilo je postupno nestajalo. Papilomi su se postupno sušili, postajali smeđi, a zatim su jedan ili drugi počeli sami otpadati. Nakon 10 dana od njih nije ostao ni trag..

Cijene za uklanjanje bradavica dušikom u Moskvi

Trošak uklanjanja bradavica i papiloma tekućim dušikom iznosi 100-1000 rubalja po formaciji.

Cijene ovise o klinici, o mjestu novotvorine na koži, o vrsti bradavica, o tome koji se aparat koristi za zahvat. Pa čak i iz grada: u Moskvi su troškovi dva do tri puta veći nego u regijama.

Cijena uklanjanja tekućeg dušika u Moskvi:

 • vulgarna bradavica - 300 rubalja
 • plantarna bradavica - 500 rubalja
 • keratomi - 500-1000 rubalja

Ne zaboravite na broj postupaka - može biti potrebno više moksibuscija, ali nekoliko.

Zapamtite: cijeli postupak kriodestrukcije apsolutno je siguran i vrlo učinkovit ako se slijedi tehnika. A također ako se poštuju sve preporuke liječnika, kako tijekom krioterapije, tako i nakon nje - kod kuće.

Također preporučujem čitanje ovih materijala:

 • Najmodernija metoda za uklanjanje bradavica
 • Uklanjanje bradavica u jednoj seansi - uvijek!
 • Može li se bradavica ukloniti krem ​​pastom? Da!

Pažnja: ako liječnik nije odgovorio na vaše pitanje, odgovor je već na stranicama web mjesta. Koristite pretragu na web mjestu.

Je li bolno uklanjati papilome tekućim dušikom i kakve komplikacije mogu biti??

Uklanjanje papiloma tekućim dušikom ili kriodestrukcija minimalno je invazivan postupak koji vam omogućuje da se brzo riješite neugodnih kozmetičkih nedostataka na koži.

Izloženost hladnoći uništava tkivo papiloma, čime se poboljšava izgled osobe.

Učinci tekućeg dušika na papilome

Utjecaj tekućeg dušika na tkiva patološke formacije dovodi do njegovog potpunog uništenja. Stoga se postupak učinkovito koristi u dermatologiji za brzo uklanjanje kožnih nedostataka..

Tekući dušik je tvar koja je traumatična na staničnoj razini. Učinak se postiže zahvaljujući izuzetno niskoj temperaturi (-195 stupnjeva), pri kojoj dušik prelazi u tekuće stanje. U ovom je obliku tvar prikladna za uporabu u medicinskim postupcima..

Bit terapijske mjere

Uklanjanje papiloma tekućim dušikom temelji se na štetnom učinku na tkiva novotvorine. Lokalno smrzavanje dovodi do činjenice da se unutarstanična i izvanstanična tekućina oštro pretvara u kristale leda. Njihovi oštri rubovi oštećuju membrane stanice i njezine komponente, što dovodi do odumiranja tkiva novotvorine zajedno s patološkim virusima papiloma.

Drugi važan učinak kriodestrukcije je smrzavanje plazme u malim lokalnim žilama koje hrane tumorsko tkivo. Zbog tog učinka zaustavlja se opskrba stanica hranjivim tvarima i kisikom, što brzo dovodi do razvoja nekrotičnih procesa u području kriodestrukcije. Prestanak lokalne mikrocirkulacije popravlja učinak i osigurava potpuni prestanak razmnožavanja stanica papiloma.

Tekući dušik ima isključivo lokalni učinak, smrzavanje papiloma ni na koji način ne utječe na okolna tkiva, jer kriodestrukcija ne utječe na njihovu površinu. To osigurava brzu regeneraciju tkiva na području zahvata i odsutnost grubih ožiljaka na mjestu stvaranja papiloma. Zbog toga se izlaganje tekućem dušiku smatra sigurnim postupkom..

Video

Indikacije za uklanjanje papiloma dušikom

Tekući dušik iz papiloma najčešće se koristi iz kozmetičkih razloga. U ovom slučaju, pacijent uklanja neoplazmu zbog činjenice da mu se jednostavno ne sviđa njezin izgled. Unatoč činjenici da papilomi ne pokazuju nikakve fiziološke simptome, mnogi ih pacijenti radije uklanjaju. To je zbog psihološke nelagode koju prisutnost oštećenja kože uzrokuje osobi.

U drugim se slučajevima uklanjanje papiloma provodi iz medicinskih razloga..

Razlozi za takvo ometanje su:

 1. brzi rast papiloma, koji je vidljiv golim okom;
 2. pojava upalnih procesa u tkivu neoplazme, promjene na površini kože oko nje;
 3. posebne lokalizacije u kojima se tumori neprestano traumatiziraju (vrat, prsti, nabori kože i druga područja);
 4. rizik od slabljenja aktivnosti imuniteta tijekom uzimanja lijekova iz skupine glukokortikoida, citostatika i nekih drugih lijekova.

Potreba za uklanjanjem neoplazme iz medicinskih razloga posljedica je činjenice da s vremenom bezazleni papiloma može proći proces malignosti i degenerirati u kancerozni tumor. Ako se ovaj fenomen ne primijeti u ranoj fazi, tada će maligna novotvorina imati vremena da znatno naraste i uzrokuje ozbiljne komplikacije. Stoga se u prisutnosti papiloma s brzim rastom ili drugih sumnjivih tumora preporučuje uklanjanje u preventivne svrhe kako biste se zaštitili od ozbiljnijih patologija..

Kontraindikacije za kriodestrukciju

Postupak kriodestrukcije praktički nema kontraindikacija za njegovo provođenje. To je zbog činjenice da tijekom manipulacije postoji lokalni učinak na tkivo kože, koji ne utječe na stanje cijelog organizma u cjelini..

Važno ograničenje intervencije je opće ozbiljno stanje pacijenta. Može biti uzrokovano akutnim kardiovaskularnim ili neurološkim poremećajima, dekompenzacijom kroničnih patologija ili akutnim zaraznim procesima u tijelu. U prisutnosti ovih bolesti, preporuča se pričekati poboljšanje stanja pacijenta i tek tada provesti postupak. Iz istih razloga ne preporučuje se uklanjanje papiloma tekućim dušikom tijekom trudnoće. Žene bi se trebale podvrgnuti liječenju neoplazme tek nakon poroda..

Nemogućnost provođenja kriodestrukcije može biti povezana sa karakteristikama samog tumora..

Ako je veličina papiloma vrlo velika, tada ga neće biti moguće ukloniti tekućim dušikom. U tom se slučaju preporučuje korištenje klasične kirurgije..

Sljedeće ograničenje postupka je nezgodno mjesto novotvorine. Ako se tumor nalazi na teško dostupnom mjestu, na kojem je nemoguće izvršiti manipulaciju bez prijetnje oštećenja zdravih tkiva, tada liječnici preporučuju napuštanje kriodestrukcije i korištenje drugih metoda liječenja.

Treba napomenuti da se samo kriodestrukcija u specijaliziranim medicinskim ustanovama smatra sigurnom. Pacijenti bi trebali shvatiti da je kod kuće nemoguće ukloniti papilome tekućim dušikom. Kada samostalno izvodi manipulaciju, osoba ne može pravilno primijeniti tvar, može oštetiti okolna tkiva ili dodirnuti dublje slojeve kože.

Nedostatak medicinske kontrole opterećen je činjenicom da će pacijent na mjestu manipulacije imati cicatricialne promjene, čija će pojava pokvariti površinu kože čak i više od samih papiloma. Stoga su pacijenti kontraindicirani za samoliječenje..

Priprema za postupak

Prije uklanjanja papiloma prehladom nije potrebna posebna priprema. Pri registraciji za postupak, pacijent bi trebao procijeniti svoje stanje i utvrditi moguće kontraindikacije. Ako u tijelu postoje zarazni procesi, oni se moraju izliječiti prije kriodestrukcije. Ako je moguće, pacijent bi trebao odbiti uzimati lijekove iz skupine antikoagulansa, ako to ne šteti njegovom zdravlju.

Kakav je postupak?

Prije provođenja manipulacije, liječnik pita pacijenta treba li se podvrći anesteziji. Ovisi o karakteristikama praga boli kod osobe. Anestezija se također preporučuje u prisutnosti papiloma u dobro inerviranim područjima (na primjer, na površini genitalija). Drugi razlog za anesteziju je potreba za uklanjanjem višestrukih formacija na koži ili pojedinog velikog tumora..

Da bi anestezirao površinu, stručnjak na nju nanosi otopine lokalnih anestetika (novokain ili lidokain). Nakon nekog vremena, koža gubi lokalnu osjetljivost, a liječnik može započeti kriodestrukciju papiloma.

Za uklanjanje patoloških formacija koristi se ručna ili hardverska metoda. Ručna primjena proizvoda uključuje upotrebu vate umočene u tekući dušik. Ova je tehnika što jednostavnija, ali smatra se traumatičnijom..

Uređaj omogućuje duboko zamrzavanje i preciznu primjenu, stoga je poželjna njegova primjena za kriodestrukciju.

Da biste zamrznuli virus papiloma, potrebno je nekoliko puta djelovati na svaki izrast. Liječnik 30 sekundi nježno nanosi tekući dušik na površinu lezije. Nakon toga napravi minutnu pauzu i ponavlja postupke. Srednji papiloma obično zahtijeva 3-4 primjene.

Razdoblje rehabilitacije

Nakon zahvata, pacijent mora slijediti niz preporuka kako bi osigurao brzo zacjeljivanje oštećenja kože. Papiloma nakon kriodestrukcije potpuno je eliminirana, međutim, učinak hladnoće na tkiva dovodi do razvoja lokalne reakcije kože koja utječe na okolna tkiva.

Da bi ožiljak brzo zacijelio nakon uklanjanja papiloma, moraju se poštivati ​​sljedeće preporuke:

 1. zaštititi zahvaćeno područje od ozljeda, ne uklanjati kore s površine oštećenja kože;
 2. na njegovu površinu ne nanosite nikakve kozmetičke proizvode (uključujući kozmetiku za njegu kože - kreme, losione);
 3. 2-3 dana ne možete vlažiti područje izloženosti tekućem dušiku;
 4. spriječiti ulazak prljavštine na površinu defekta;
 5. ako je moguće, pokrijte postoperativnu ranu odjećom, ne dopustite da izravna sunčeva svjetlost dođe na kožu;
 6. prema indikacijama, za ubrzavanje zacjeljivanja mogu se koristiti posebne masti sa stimulirajućim učinkom;
 7. nemojte se samostalno previjati, na površini rane ostavite čisti preljev koji je nanio liječnik.

Da biste spriječili tamno mjesto na mjestu zahvata, preporučuje se oštećeno područje tretirati kremom za sunčanje nakon uklanjanja zavoja. Time se izbjegava pigmentacija ožiljka, tako da se stapa s površinom kože i ostaje gotovo nevidljiv..

Nuspojave

Postupak za krio-uklanjanje papiloma praktički nema dugotrajne nuspojave, svi neugodni simptomi obično brzo nestanu nakon završetka razdoblja rehabilitacije. Neposredno nakon manipulacije, pacijent može osjetiti nelagodu ili čak blagu bol u području izloženosti tekućem dušiku. Takvi se simptomi objašnjavaju prirodnom reakcijom kože na traumatične učinke. Nelagoda obično nestaje čak i bez upotrebe bilo kakvih sredstava za ublažavanje boli..

Na mjestu uklanjanja papiloma tekućim dušikom stvara se izraženo oticanje kože koja se zatim pretvara u plavičastu vezikulu ispunjenu prozirnim sadržajem. Nemojte paničariti kad vidite takvu kožnu reakciju..

Mjehur ne smijete dodirivati ​​rukama, nakon nekog vremena on se sam otvara.

Na području pucanja mjehura stvara se mala kora koja se također ne može samostalno ukloniti. Pod njom se koža obnavlja i obnavlja fiziološko stanje epiderme. Nakon završetka ovog postupka, kora nestaje, a na mjestu zahvata ostaje samo čista koža bez ožiljaka i ožiljaka..

Posljedice i moguće komplikacije

Zbog velike sigurnosti postupka, pacijenti rijetko doživljavaju neugodne posljedice nakon uklanjanja papiloma dušikom. Obično su povezani s kršenjem medicinskih preporuka za mjere rehabilitacije..

Ako osoba samostalno otvori mjehurić na mjestu izlaganja tekućem dušiku i češlja površinu, to na tom mjestu oduzima kožu zaštitnog omotača. Takvo kršenje može dovesti do činjenice da infekcija prodire u postoperativnu ranu..

Kao rezultat, dolazi do upalnog procesa na mjestu gdje je provedena moksibuzija. Infekcija značajno usporava zacjeljivanje oštećenja kože i uzrokuje neugodne simptome (svrbež i bol, crvenilo kože i druge manifestacije).

Još jedna neugodna posljedica postupka može biti pojava pigmentacije na mjestu postoperativne rane. Njegovo zatamnjenje povezano je s izravnom sunčevom svjetlošću na osjetljivoj površini kože koja formira..

Ako osoba ne koristi kremu za sunčanje, tada će se na mjestu papiloma pojaviti pigmentirana mrlja..

Prednosti i nedostatci

Korištenje tekućeg dušika za uklanjanje papiloma ima niz prednosti i nedostataka..

Glavne prednosti postupka su:

 1. mogućnost uklanjanja neoplazme bez traga;
 2. brzo postizanje rezultata - postupak ne zahtijeva dugotrajnu pripremu pacijenta, tekućina se nanosi brzo, doslovno za nekoliko minuta;
 3. lokalni utjecaj na tumor bez rizika od oštećenja okolnih tkiva;
 4. nema bolova tijekom postupka;
 5. visoka točnost rezultata i nizak rizik od recidiva.

Međutim, tehnika kriodestrukcije ima svoje nedostatke. Glavni nedostatak postupka je dugo razdoblje oporavka. Nakon zahvata, pacijentova koža prolazi kroz niz promjena koje su potrebne da bi se defekt zacijelio i vratio fiziološko stanje epiderme.

Proces regeneracije može potrajati nekoliko tjedana ili mjeseci, tijekom kojih pacijent mora nadzirati stanje rane i spriječiti zarazu. Trajanje razdoblja rehabilitacije ovisi o prirodnim karakteristikama ljudskog tijela i veličini tumora. Međutim, na kraju regeneracije na mjestu lezije, koža se u potpunosti obnavlja i na području izloženosti tekućem dušiku ne ostaju ožiljci..

Uz to, važan nedostatak kriodestrukcije je njegova ograničena primjena. Postupak se ne može provesti u slučajevima kada su pacijentovi papilomi veliki. Izloženost hladnoći ne može u potpunosti uništiti sve stanice u obraslim tumorima, pa ih treba eliminirati drugim metodama liječenja.

Isto se odnosi i na papilome, koji se nalaze na teško dostupnim mjestima. U prisutnosti takvih tumora, pacijenti bi se također trebali obratiti alternativnim metodama liječenja, jer s otežanim pristupom tumoru uređaj može oštetiti ne samo samo tkivo tumora, već i zdrava tkiva s niskom temperaturom.

Alternativne metode uklanjanja papiloma

Osim smrzavanja tekućim dušikom, za uklanjanje papiloma koji sadrže HPV mogu se koristiti i druge metode liječenja..

To uključuje sljedeće postupke:

 1. elektrokoagulacija - uništavanje tumora električnom strujom;
 2. izlaganje laserom;
 3. terapija radio valovima - uništavanje tkiva papiloma visokofrekventnim zračenjem;
 4. kemijske metode - uklanjanje tumora uz pomoć posebnih pripravaka;
 5. kirurško uklanjanje - operacija pomoću kirurških instrumenata.

Svaka od ovih tehnika ima svoje prednosti i nedostatke. Izbor metode uklanjanja ovisi o mnogim čimbenicima - karakteristikama samog papiloma, broju tumora, mogućnostima pacijenta i klinici na koju se prijavio.

Ako pronađete pogrešku, odaberite dio teksta i pritisnite Ctrl + Enter. Svakako ćemo to popraviti, a vi ćete imati + karmu

Kako je postupak uklanjanja bradavica dušikom?

Pojava bradavica na tijelu ima neprivlačan izgled koji zbunjuje mnoge ljude. Bradavice možda neće uzrokovati nelagodu, no ponekad postoje slučajevi kada ova vrsta formacije donosi neugodne osjećaje i zahtijeva uklanjanje.

Trenutno je moguće uklanjanje neželjenih formacija na koži različitim metodama, najčešće se bradavice uklanjaju dušikom. Ova metoda pridonosi brzom i bezbolnom uklanjanju formacije bez rizika od ponovnog nastanka..

Nakon uklanjanja izrasline dušikom, na pacijentovoj koži ne ostaje trag, osim toga, ovaj je postupak dostupan i koristi se za sve vrste bradavica..

Što je bradavica i kako izgleda?

Bradavica je benigna vrsta neoplazme koja se na epidermi pojavljuje kao rezultat oštećenja stanica kože virusom papiloma.

Kao rezultat uništavanja zdravih stanica epiderme dolazi do povećanja rožnog sloja i pojave izrasline na koži.

Najčešće je ova vrsta formacije bezbolna, ali ponekad postoje slučajevi kada, kao posljedica oštećenja cjelovitosti površine izrasline, osoba osjeća bolne senzacije.

Ove vrste formacija mogu se smjestiti apsolutno u bilo kojem području tijela i biti različitih oblika i veličina..

Bradavice mogu biti sljedećih vrsta:

 • Obične - formacije koje se najčešće pojavljuju na rukama i ne daju osobi neugodne senzacije;
 • Plantarni - nastali na tabanima, najčešće imaju bolne simptome i ometaju normalan proces hodanja. Vizualno sličan kurjim očima, međutim, teže ga je ukloniti;
 • Mladost - tvorbe koje praktički ne prelaze razinu kože i malo se razlikuju od prirodne sjene epiderme;
 • Šiljaste - tvorbe, najčešće se pojavljuju u pazušnim i preponskim dijelovima, mali su čvorići koji, kad se spoje, tvore grebene.

Također, vrlo često se bradavice pojave kao rezultat nepravilne osobne higijene i posjećivanja javnih mjesta..

Kada ukloniti bradavicu?

Bradavicu možete ukloniti u bilo kojem trenutku ako osobi daje osjećaj nelagode ili ometa rad, ali postoje neke situacije u kojima je uklanjanje bradavice neophodno.

Te situacije uključuju:

 • Brzo povećanje veličine;
 • Bolnost i peckanje pod pritiskom;
 • Izolacija krvi iz obrazovanja;
 • Dodatni su se pojavili na mjestu obrazovanja;
 • Bradavice koje su na rukama i dovode do redovitih oštećenja tijekom rada;
 • Na stopalu kada bradavica ometa normalno kretanje;
 • Stvaranje bradavica na genitalijama.

Uklanjanje bradavice tekućim dušikom

Postupak uklanjanja ili kriodestrukcije tekućim dušikom želi postići sljedeće zadatke:

 • Stanice oštećene virusom uklanjaju se zamrzavanjem tekućim dušikom;
 • Kada se pravilno primijeni, rizik od opeklina smanjuje se na minimalni postotak;
 • Eliminirana je mogućnost ponovnog pojave obrazovanja na mjestu uklanjanja;
 • Zahvaljujući ovoj metodi uklanjanja, izlaganje dušiku ne traje duže od 30 sekundi..

Prednosti i nedostaci metode

Prednostinedostaci
Nakon uklanjanja praktički nema tragovaKad se uklone duboko ukorijenjene bradavice, mogu se pojaviti male opekline.
Dušik ne utječe na zdrava kožna vlaknaUklanjanje velikih bradavica provodi se u nekoliko sesija
Dušik pomaže u uklanjanju virusnih spojeva, što smanjuje vjerojatnost nastanka novih izraslinaObrazovanje koje se ukloni ne može se proučavati
Tijekom uklanjanja ne pojavljuje se krvarenjeS obzirom na individualne karakteristike pacijenta, može doći do oticanja kože nakon metode
Ne treba koristiti anesteziju
Uklanjanje se vrši brzo
Mala količina kontraindikacija

Koje se bradavice mogu ukloniti tekućim dušikom?

Tekući dušik koristi se za uklanjanje sljedećih vrsta bradavica:

 • Plantarne formacije - metoda se koristi za uklanjanje bradavica na stopalima i prstima. Za provođenje ove vrste zahvata koristi se poseban uređaj, budući da je na području stopala potrebno izvršiti dulji učinak na obrazovanje;
 • Uobičajene bradavice - Postupak uklanjanja dušika ove vrste bradavica događa se prilično brzo i primjenjuje se na šake i stopala. Ova vrsta postupka vrlo je prikladna, jer takve vrste bradavica rijetko tvori jedan pojedinačni slučaj, mnogo češće je to nakupina formacija, čije se uklanjanje može provesti u nekoliko postupaka;
 • Senilni - za ovo uklanjanje dušik se nanosi ručno i zahtijeva nekoliko primjena. Također, prilikom uklanjanja takvih bradavica vrlo je važno uzeti u obzir veličinu i broj formacija na tijelu. Koristi se za područja tijela kao što su ruke, noge, lice, leđa i trbuh;
 • Ravno - preporučuje se upotreba dušika, jer se ova vrsta postupka smatra najnježnijom u usporedbi s drugim metodama. Najčešće, pojavu ravnih bradavica prati velik broj, stoga je potrebno nekoliko postupaka za uklanjanje formacija. Koristi se za sva područja tijela, osim za dojke u žena, pod pazuha i prepone.

Koje su kontraindikacije za postupak?

Kao i bilo koja vrsta postupka za utjecaj na kožu, uklanjanje bradavica dušikom ima sljedeće vrste kontraindikacija:

 • Podbuhlost kože;
 • Oštećenje kože;
 • Epileptični napadaji;
 • Obrazovanje onkološkog tipa;
 • Prehlada;
 • Trudnoća;
 • Djeca do 7 godina;
 • Visoki krvni tlak;
 • Individualna osjetljivost na hladnoću;
 • Prisutnost upalnih procesa u ljudskom tijelu;
 • Alergijske reakcije na koži u blizini mjesta zaraze.

Ako se uklanjanje dušika provodi u prisutnosti bilo kakve kontraindikacije, moguće su komplikacije i pogoršanje bolesti.

Kako se pripremiti za postupak?

Prije provođenja postupka uklanjanja bradavica dušikom moraju se provesti sljedeći pripremni postupci:

 • Posavjetujte se s liječnikom;
 • Proći sve potrebne testove;
 • Isključite uzimanje bilo kakvih lijekova;
 • Očistite kožu od raznih kozmetičkih pripravaka.

Tijekom postupka, pacijent mora pažljivo pratiti svoje zdravlje i, ako se pogorša, o tome odmah obavijestiti stručnjaka.

Kako postupak funkcionira?

Postupak uklanjanja sastoji se od slijedećeg slijeda radnji:

 1. Pacijentu je ugodno na stolici;
 2. Koža na kojoj se nalazi čvor tretira se antiseptikom;
 3. S velikim brojem formacija, pacijentu se daje lokalna anestezija;
 4. Na bradavicu se nanosi poseban gel koji ima svojstvo omekšavanja kože;
 5. Ovisno o veličini formacije, stručnjak odabire mlaznicu za poseban aparat sa sadržajem dušika.;
 6. Tvar se nanosi točkasto na središte bradavice. Nakon čega se pojavljuje kratki postupak smrzavanja;
 7. Površina kože tretira se posebnom kremom koja ima regenerirajući učinak na kožu;
 8. Na kožu pacijenta stavlja se sterilni oblog.

Što se događa s bradavicom nakon izlaganja tekućem dušiku?

Tijekom postupka s dušikom, formacija prolazi kroz sljedeće promjene:

 • U vrijeme nanošenja dušika u središte rasta dolazi do oštrog stezanja krvnih žila, uslijed čega bradavica gubi boju i postaje blijeda;
 • Nakon nekoliko minuta dolazi do oticanja tkiva, koža može dobiti crvenu boju;
 • Nakon 7 sati na mjestu bradavice pojavljuje se mjehur koji sadrži tekućinu s virusnom infekcijom. Pojava takvog simptoma dokaz je uspješnog postupka uklanjanja dušika;
 • Nakon tjedan dana na mjestu mjehurića stvara se kora koja traje nekoliko tjedana;
 • Nakon što kora sama padne, postupak uklanjanja smatra se završenim..

Njega rana nakon zahvata

Nakon zahvata nije potrebna posebna briga.

Ali moraju se poštivati ​​sljedeća pravila:

 • Na ranu svakodnevno treba stavljati sterilni oblog dok se ne pojavi kora;
 • Liječite žulj svakodnevno salicilnim alkoholom ili onim što vam je propisao liječnik. Tijek liječenja je jedan tjedan;
 • Koristite personalizirane proizvode za njegu kože.

Zabranjeno je raditi sljedeće:

 • Otvorite blister, jer može doći do ponovne infekcije;
 • Uklonite koru sami;
 • Nanesite flaster na blister;
 • Koristite kozmetiku na mjestu uklanjanja bradavice dok potpuno ne nestane.

Nakon što kora s mjesta uklanjanja nestane, njega prestaje.

Značajke uklanjanja različitih vrsta bradavica dušikom

Ovisno o vrsti bradavice, uočavaju se sljedeće značajke liječenja:

 • Ravne bradavice uklanjaju se na sljedeći način:
  • U jednom slučaju, dušik se nanosi vatom na izrast;
  • Kod velikog broja bradavica koristi se kriomasaža dušikom. Da bi se to učinilo, dušik se nanosi na vatu i vrši se brz udarac na mjesto nakupljanja formacija brzim kružnim pokretima;
  • Najčešće ravne bradavice ne stvaraju žulj, već se počinju ljuštiti i nestajati nakon nekoliko tjedana;
 • Plantarne bradavice uklanjaju se sa sljedećim značajkama:
  • Plantarne bradavice uklanjaju se u nekoliko sesija, jer najčešće takve formacije imaju duboko postavljene korijene;
  • U području tabana utjecaj dušika traje do 40 sekundi i uz pomoć posebne mlaznice;
  • Tijekom razdoblja rehabilitacije, pacijentu je zabranjeno izvoditi dugi postupak hodanja nekoliko dana..

Ostale se vrste uklanjaju na klasičan način i ne zahtijevaju posebne alate za primjenu dušika..

Potreba za drugim postupkom

Postupak se ponavlja u sljedećim situacijama:

 • Kod velike bradavice preporučuje se nekoliko sesija;
 • Ako se korijen bradavice nalazi duboko u slojevima kože;
 • Kad kora otpadne, nakupina nije potpuno nestala;
 • U slučajevima kada granice bradavice ostaju uz prisutnost zahvaćene kože, najčešće se manifestira u obliku upalnih formacija.

Je li postupak bolan?

Stupanj bolnih osjeta ovisi o individualnim karakteristikama osobe, kao i o veličini bradavice koja će se liječiti dušikom. Osjećam da je dodir dušika na koži sličan hladnom metalnom predmetu.

Osoba koja se podvrgne postupku sagorijevanja dušika može osjetiti sljedeće neugodne osjećaje:

 • Lagani trnci;
 • Osjećaj hladnoće na mjestu izloženosti dušiku;
 • Utrnulost područja na kojem se nalazi bradavica;
 • Osjećaj pečenja na mjestu izloženosti dušiku najčešće se očituje najčešće na kraju postupka.

Za djecu se preporučuje uporaba masti s analgetskim učinkom, odrasli provode takve postupke samo prema vlastitom nahođenju.

Postupak tijekom trudnoće i djetinjstva

Uklanjanje bradavica dušikom tijekom trudnoće se ne preporučuje, jer svaka intervencija u ženskom tijelu može dodatno oslabiti imunološki sustav i postati prijetnja normalnom tijeku trudnoće.

Međutim, ako se formacija u ovom slučaju brzo poveća, postupak se provodi.

Uklanjanje dušika u djetinjstvu primjenjuje se od 6-7 godina.

Međutim, ako je potrebno, ovaj se postupak može provesti i u ranijoj dobi..

Potrebno je odabrati poseban pristup za svako dijete i nadovezati se na individualne karakteristike organizma..

Za razliku od odraslih, dijete puno teže podnosi ovu metodu liječenja kože..

Za ublažavanje boli koriste se posebni lijekovi, a uklanjanje se izvodi u nekoliko sesija.

Moguće komplikacije i posljedice postupka

Na tijelu nakon tretmana dušikom mogu ostati male mrlje ili ožiljci.

Međutim, mogu biti slučajevi kada se nakon uklanjanja pojave i drugi simptomi:

 • Pojava ljuštenja kože na mjestu izloženosti dušiku najčešće nastaje ako su tvari tretirane velike količine kože. Može se pojaviti nakon uklanjanja maloljetničkih bradavica;
 • Pojava pigmentiranog mjesta na mjestu izlaganja tvari. Međutim, ovakve posljedice postupka najčešće nestanu nakon nekog vremena same od sebe;
 • Ožiljci - to se najčešće događa kada doza dušika nije pravilno izračunata, što rezultira opeklinom.

Komplikacije ove metode uklanjanja mogu se očitovati na sljedeći način:

 • Stvaranje blistera koji sadrži veliku količinu serozne tekućine;
 • Upalni proces na koži kao rezultat preduboke izloženosti dušiku;
 • Ozljede tkiva smještenih u blizini povećane rožne plasti.

Trošak postupka

Cijena postupka prvenstveno ovisi o količini i veličini uklonjene formacije. A također i od institucije u kojoj se odvija ovaj postupak.

U prosjeku se cijena takvog uklanjanja kreće od 500 do 1500 rubalja..

Uklanjanje bradavica kod kuće

Krioterapiju možete koristiti i za sagorijevanje bradavica kod kuće. Da biste to učinili, samo trebate kupiti poseban lijek u ljekarni, koji je po akciji sličan tekućem dušiku..

Ti lijekovi uključuju:

 • Cryopharma - kao rashladno sredstvo ne koristi se tekući dušik, već posebno stvoreni kemijski spoj. Loša strana ovog lijeka je nedostatak dubokog učinka na tkiva, pa se može koristiti samo za površinske bradavice. Prosječna cijena lijeka je od 500 rubalja;
 • Wartner Cryo - temperatura smrzavanja s takvim pripravkom iznosi oko 60 ° C, pa je rizik od nuspojava kod primjene farmaceutskih pripravaka mali. Prosječna cijena lijeka je od 700 rubalja.

Kontraindikacije za samo zamrzavanje bradavica su:

 • Trudnoća i dojenje;
 • Dijabetes;
 • Dob do 4 godine;
 • Izrasline na sluznici.

Sprječavanje pojave bradavica

Bradavica se može pojaviti u apsolutno svake osobe, bez obzira na način života..

Potrebno je slijediti neka opća pravila prevencije:

 • Oprati ruke nakon posjeta javnim mjestima, posebno nakon korištenja javnog prijevoza;
 • Pravovremeno tretirajte mjesta oštećenja kože antiseptikom;
 • Ne na javnim mjestima s visokom vlagom bez papuča;
 • Ne koristite predmete s kojima je zaražena osoba došla u kontakt;
 • Konzumirajte dodatni vitaminski kompleks za poboljšanje imuniteta;
 • Pažljivo nadgledajte osobnu higijenu tijela;
 • Ne upuštajte se u povremeni seks;
 • Uklonite loše navike;
 • Ne koristite tuđe stvari;

Recenzije

Recenzije o uklanjanju bradavica tekućim dušikom:

Zaključak

Korištenje dušika za uklanjanje manifestacije papiloma infekcije prilično je uobičajena metoda koja nije učinkovita samo za gotovo sve vrste formacija, već je i najsigurnija. Upotreba takvih metoda liječenja kože koristi se čak i u djetinjstvu..

Mnogi ljudi provode uklanjanje bradavica, kupujući kod kuće posebne pripravke na bazi tekućeg dušika, ali valja imati na umu da su takve metode samoliječenja opasne i mogu dovesti do različitih vrsta komplikacija..

Uklanjanje papiloma dušikom

Uklanjanje dušika papiloma na tkivu moderna je metoda liječenja koja vam omogućuje da se riješite takve neugodne bolesti. Kriodestrukcija se smatra jednom od najmlađih grana moderne medicine, tehnika postupka je prilično jednostavna. Uklanjanje papiloma ili madeža dušikom ne ostavlja za sobom gotovo nikakve učinke, međutim, ne može svatko primijeniti tehniku.

Zapamtiti! Liječenje papiloma na koži tekućim dušikom, baš kao i lasersko liječenje, samo je minimalno invazivna operacija koja ne može ukloniti uzrok problema.

 1. Uklanjanje papiloma ili masa tekućim dušikom, blagodati
 2. Indikacije i kontraindikacije
 3. Kako ukloniti virusne papilome tekućim dušikom
 4. Krio uklanjanje novonastalih papiloma, recenzije

Uklanjanje papiloma ili masa tekućim dušikom, blagodati

Ova metoda liječenja nesumnjivo ima niz prednosti u odnosu na ostale, a uključuje sljedeće:

 1. Vrijeme postupka je minimalno, tehnika je jednostavna.
 2. Rezultat je dobar kozmetički učinak..
 3. Krv je potpuno odsutna u vrijeme terapije.
 4. Analgetički učinak, to jest, pacijentu se ne daje uvijek anestezija, samo u ekstremnim slučajevima.

Je li bolno uklanjati papilome ili bradavice tekućim dušikom? Zapravo je ovo bezbolan postupak, ako pacijent osjeća neku vrstu nelagode, tada uvijek može zatražiti od liječnika da stavi sredstvo za ublažavanje boli. Glavna prednost ove metode liječenja je što se tkiva ne odbacuju odmah, već neko vrijeme ostaju na mjestu, a istovremeno štite oštećena područja. Razdoblje rehabilitacije je samo nekoliko dana. Nakon što kora prirodno otpadne, zdravo tkivo ostat će na svom mjestu bez neugodnih izraslina.

Uklanjanje papiloma u ljudi smrzavanjem nedostataka

Uz pozitivne osobine metode, postoje i negativne, koje, nažalost, postoje. Glavni nedostatak je taj što jednostavno nije moguće u potpunosti kontrolirati dubinu izloženosti, što znači da se mogu oštetiti zdrava tkiva..

Još jedan nedostatak kriodestrukcije je nemogućnost uklanjanja velike novotvorine. Kad se papilomi spoje u jednu cjelinu, također ih se ne smije dirati, jer će razdoblje rehabilitacije biti jako dugo, a okolna područja mogu biti pogođena.

Krio uklanjanje posljedicama papiloma:

 1. Upalni proces. Manji upalni proces može započeti oko tkiva, ali u pravilu se to događa samo ako su zahvaćena zdrava tkiva.
 2. Izolacija ichor-a. To se može dogoditi ako je mjehur ozlijeđen..
 3. Infekcija će ući u ranu. Na isti način kao u prethodnom slučaju, to se događa kada mjehur pukne. U tom razdoblju morate koristiti antiseptička sredstva, stalno pazite da prašina i prljavština ne dođu tamo..
 4. Na oštećenom području ostat će ožiljak. To je moguće ako su tijekom liječenja dodirnuti dublji slojevi kože..
 5. Stvaranje krasta. Mnogi ljudi misle da je to sasvim normalna pojava i da će nestati sama od sebe nakon što sve zacijeli..
 6. Ponavljanje bolesti. Ako se dubina izlaganja netočno odredi, nakon nekog vremena papiloma se može ponovno pojaviti na istom mjestu.

Uklanjanje nekih papiloma s intimnih mjesta tekućim dušikom, u pravilu, ide dobro samo ako je postupak izvodio iskusni liječnik. Na ovom mjestu liječenje treba biti izuzetno oprezno, jer je koža vrlo osjetljiva i na njoj mogu ostati posljedice izlaganja..

Indikacije i kontraindikacije

Glavna indikacija za kriodestrukciju je potpuno odsustvo sumnje da je formacija zloćudna. Zbog toga se prije početka liječenja pacijent podvrgava temeljitom pregledu u kojem se razjašnjava priroda formacija..

Uklanjanje izraslina tekućim dušikom može se obaviti apsolutno u bilo kojem dijelu tijela - licu, rukama, naborima kože itd..

Kao takav, nema kontraindikacija; kriodestrukcija se može koristiti za liječenje male djece. Ako se postavi pitanje: kako liječiti papilome tijekom trudnoće, tada također nema sumnje da se može koristiti kriodestrukcija. Jedina kontraindikacija koja može biti je individualna netolerancija na hladnoću ili dušik, ali to je izuzetno rijetko..

Kako ukloniti virusne papilome tekućim dušikom

Pripremna faza traje minimalno vrijeme. Nakon što liječnik otkrije da formacija nije zloćudna, možete odmah započeti liječenje. U vrijeme terapije pacijent treba ležati vodoravno, pokriti ga nečim toplim odozgo.

Postupak obrade provodi se pomoću kriodestruktora s mlaznicom. Uz to se može koristiti pamučni štapić koji je prethodno umočen u dušik. Jedna sesija liječenja traje nekoliko minuta. U ovom se slučaju ne obrađuje samo papiloma, već i dva milimetra oko njega. Možete vidjeti da će zahvaćeno područje odmah postati svjetlo, a osjetljivost na ovom mjestu će se izgubiti..

Budući da liječenje može biti praćeno trncima i bolovima, pacijentu se prethodno daje anestezija. No sudeći prema tome kako je teklo uklanjanje papiloma dušikom, pregledi pacijenata uvijek su pozitivni i entuzijastičniji su nego što spominju bol.

Nije uvijek moguće riješiti se svih formacija jednim postupkom, pa se tijek liječenja ponovno ponavlja nakon nekoliko tjedana. Mali žulj ostat će na zahvaćenom području odmah nakon terapije. Da bi iscjeljenje proteklo u najboljem redu, ni u kojem slučaju nemojte činiti sljedeće:

 1. Ne močite tretirano područje nekoliko dana.
 2. Ne koristite šminku.
 3. Ovo područje se ne može ozlijediti.

Proći će nekoliko mjeseci, a primijetit ćete da samo zdrava koža ostaje bez formacija.

Krio uklanjanje novonastalih papiloma, recenzije

 1. Maria M. Ufa. Pozdrav, ne tako davno uklonili su papilome tekućim dušikom. Jako sam se bojao ići na postupak, jer su kritike o njemu bile različite. Ali sve je prošlo dovoljno dobro, oslobodio sam se rasta u samo jednoj seansi. Liječnik je rekao kako se brine o zahvaćenom području, na kraju je sve zaraslo, a što je najvažnije nije bilo ožiljaka.
 2. Inna Sch.Moskva. Dobar dan, imao sam tako neugodan problem kao što su papilomi na licu. Mislila sam da će ih biti teško liječiti na ovom području, jer bi ožiljci mogli ostati, a oni me sigurno ne bi ukrašavali. Prošla sam pregled, preporučena mi je kriodestrukcija. Trebale su dvije sesije, tek nakon toga sve je izbrisano. Suprotno mojim strahovima, sve je prošlo u redu, koža je zarasla i na njoj nema nikakvih tragova!

Cryodestruction je učinkovita metoda liječenja i svi liječnici i pacijenti mogu s pouzdanjem reći o tome..

Članci O Acne Gelovi