Fotografije akni i mitesera na licu, straga, slike s aknama (60 fotografija)

Datum objave 20.03.2013 19:53

Vjerojatno se svatko od nas susreo s takvim konceptom kao što su akne. Akne prije ili kasnije uđu u život svakog od nas. Čak i ako se akne ili prištići ne pojave izravno na vašem tijelu, tada ih možete pronaći kod svojih prijatelja, bliskih ljudi. Teško je živjeti s aknama, ponekad je čak i nemoguće postojati s njima. Akne kvare svakodnevicu i praznike, ne štede nikoga.

Problem akni u adolescenata posebno je relevantan. Upravo se ta publika najčešće suočava s problemom akni. U ovom ćete članku pronaći jedinstvene fotografije akni na različitim dijelovima tijela: na leđima, na licu, na rukama i nogama, na stražnjici, pa čak i na penisu. Fotografija akni daje ideju o tome što su akne, koje su, što možete upoznati ako ne vodite računa o svom zdravlju ili izgledu. U našem odjeljku "Akne" pronaći ćete mnogo korisnih članaka na ovu temu: kako se riješiti akni, kako ih spriječiti, što možete, a što ne možete jesti, piti i činiti da se akne ne bi ponovno pojavile. Puno korisnih informacija za mališane i djecu.

U ovoj galeriji možete vidjeti i dječake i djevojčice koji su na ovaj ili onaj način suočeni s problemom akni i pojave akni na tijelu. Neke će vam se slike možda činiti šokantne i zastrašujuće. Pa, život nam se ionako ne kvari, pa naviknite se. Želite li vidjeti što su akne? Želite li bolje pogledati akne na licima, nogama i rukama, na leđima drugih? Zatim pogledajte fotografije i budite educirani.

Djevojčica je imala akne na licu. Ova je činjenica nesumnjivo uznemirava, ali ona mora živjeti s tim, poduzeti neke preventivne mjere kako bi izbjegla komplikacije..

Ni tip nije radio. Kao što vidimo, i njegov je život pun upala kože..

Ova je djevojka puno tužnija od ostalih. Šokantni snimci koji možda ne primjećuju sve. Može se samo zamisliti koliko je ovoj osobi teško živjeti u društvu..

Jedan od slučajeva kada akne utječu na tinejdžera. Razdoblje kada tijelo prolazi kroz velike promjene ne prolazi bez ostavljanja traga. Odrastanje i oblikovanje tijela daju se osjećati aknama i povećanom osjetljivošću.

Takva je tuga, takva lica ne možete dugo gledati. Djevojka koja ima akne po cijelom licu mora biti vrlo snažna da bi mogla i dalje uživati ​​u životu s takvim problemima.

Evo još jednog tipa koji je također po prirodi nagrađen aknama. Naravno, nije baš sretan zbog ovoga, ali nastavlja živjeti. Što još može učiniti? Dobiti ruke? Nije potrebno. Snažan čovjek je koristan čovjek, čak i s aknama može puno učiniti.

Ne mogu se pojaviti samo prištići i akne na licu, već i na drugim dijelovima tijela, uključujući leđa. Također mogu utjecati na kožu ruku i stopala, stražnjice, genitalija. Liječenje i prevencija za sve vrste osipa različiti su, jer izvor bolesti može biti bilo gdje: od bubrega do srca.

Posebno je tužno promatrati mlade djevojke koje su zabrinute zbog svog izgleda, a koje tako bolno opažaju svaki prištić na svojoj nježnoj koži. No, prije ili kasnije, svi će naučiti surovu istinu o aknama, koje mogu sve pokvariti u najnepovoljnijem trenutku. Na ovoj slici djevojka pokušava stisnuti prištić, ali hoće li to pomoći? Povijest o tome šuti.

Tuga u vezi s aknama može se pojaviti ne samo kod mladih, već i kod odraslih. Ovdje na ovoj fotografiji, žena s užasom primjećuje akne na licu i pokušava se riješiti dna starom i dobro proučenom metodom..

Šok, akne napadaju djevojke i momke, bez razlike, i zamjenike, i umjetnike, i sve koji su u djetinjstvu ukrali jabuke iz susjednog vrta.

Vrlo često, vlasnici akni i prištića pokušavaju ih se riješiti rukama, ali ova metoda nije uvijek učinkovita, a najčešće može samo naštetiti koži. Često su problemi s kožom povezani sa zdravljem i problemima s unutarnjim organima.

Evo živopisnog primjera kako se akne i prištići mogu pojaviti ne samo na licu, kako mnogi misle, već i na prsima, leđima, stražnjici i drugim dijelovima tijela. Pojava upale kože u mnogim je slučajevima povezana s poremećajima unutarnjih organa. Metabolički procesi su poremećeni i sve ide po zlu i život ide po zlu. Kao ovo.

Lijepa i mlada, ali koža joj je prekrivena prištićima koji kvare izgled ove ljepotice. Kako vam akne ne bi pokvarile život, vrijedi paziti na svoje zdravlje i ne navoditi razlog za komplikacije s unutarnjim procesima. Pazite na svoj životni stil, pazite što jedete, koliko pijete, koliko pušite i koliko pijete alkohola. Sve to u konačnici rezultira aknama ili masom akni na licu i ostalim dijelovima tijela..

Evo jednog od onih slučajeva kada možete shvatiti što točno pokreće pojavu akni na vašem licu. Ovo je daleko od konačnog popisa problema, oni se mogu pojaviti iz drugih razloga, ali najčešće se akne i upale kože javljaju upravo u vezi s poremećajem pluća, zdjeličnih organa, bubrega, jetre, želuca, srca.

Što je djevojka ljepša i ljepša, to više problema nastaje u vezi s aknama. Oni sve pokvare, apsolutno sve. Tako djevojke i dečki koji brinu o svom izgledu pokušavaju brzo i učinkovito riješiti problem akni ili akni..

Primjer kako se brzo i jednostavno možete riješiti akni ili akni na licu. Da biste to učinili, prije svega trebate kontaktirati svog terapeuta koji će provesti pregled i utvrditi uzroke upale, a zatim i tijek liječenja. Pogledajte kako se možete riješiti akni. To je moguće! Oraspoložiti!

Prištići i akne nisu ograničeni na odrasle osobe. Ove se komplikacije mogu pojaviti i kod beba, kao što možete vidjeti na ovoj fotografiji..

Ishod

Kao što vidite, u ovom ste članku zapravo pronašli puno fotografija i slika akni te primjere akni. Pročitajte o tome kako liječiti akne, što trebate učiniti kako biste spriječili njihovo pojavljivanje ili nestajanje, pročitajte materijale na našoj web stranici. Pratite svoje zdravlje i nikada ne zaboravite da se akne mogu liječiti.

Što su akne. Kako se riješiti mitesera (prištića) na licu kod kuće

Akne (akne, vulgarne akne, vulgarne akne, a u narodu samo prištići) kronična su ponavljajuća bolest u kojoj su zahvaćene lojne žlijezde i folikuli dlake. Akne pogađaju oko 80% populacije u dobi od 12 do 25 godina. Akne se pojavljuju u djetinjstvu, adolescenciji, adolescenciji i kasnijem životu, ali najčešće se akne pojavljuju tijekom puberteta u dobi od 14 do 16 godina kod muškaraca. 30% njih treba ozbiljno i dugotrajno liječenje od strane stručnjaka.

Koža je zahvaćena u onim područjima gdje postoji velik broj lojnih žlijezda - lica, leđa i prsa. Akne na licu čine čovjekov izgled neprivlačnim. Nakon što zacijele, ostaju ožiljci. Sve to kod adolescenata uzrokuje anksioznost i depresiju, a smanjuje samopoštovanje. Često nemaju prijatelje, a mladi se muče kako bi pronašli posao. Akne se češće pogoršavaju u jesensko-zimskom razdoblju.

Lik: 1. Akne na licu.

Uzroci akni

Propionobacterium acne (Propionibacterium acne), epidermalni stafilokoki (Staphylococcus epidermidis), pityrosporum ovale i orbitalni (Pityrosporum ovale i orbiculare) stalno naseljavaju kožu lica. Propionobakterije proizvode lipazu i pojačavaju deskvamaciju epitela otvora folikula dlake, što dovodi do njihove blokade.

Mnogi čimbenici doprinose razvoju akni:

 • Jedan od razloga za pojavu akni na licu je "hormonalni val" kod adolescenata. Folikuli dlake, lojne i znojne žlijezde preosjetljivi su na androgene. Pod njihovim utjecajem lojna žlijezda počinje stvarati i lučiti povećanu količinu sebuma.
 • Povećana količina muških spolnih hormona može biti nasljedna. Nasljedna predispozicija je neadekvatan odgovor lojnih žlijezda na povećanu razinu androgenih (muških) hormona u krvi.
 • Teške akne javljaju se kod muškaraca s XYY kariotipom (visoki, blago mentalno zaostali i agresivno ponašanje).
 • Pospješuje razvoj seboreje od akni.
 • Jedući puno ugljikohidrata i dijabetes melitus stvara povoljne uvjete za razvoj infekcije (ugljikohidrati su dobro leglo piogenih mikroba).
 • Neadekvatnost termoregulacijskog sustava tijela.
 • Dugotrajna primjena kortikosteroida.
 • Dugotrajni stres i depresija.
 • Naftni proizvodi, maziva i dioksin, u dodiru s kožom, mogu uzrokovati razvoj akni..
 • Akne provociraju upotrebu oralnih kontraceptiva, pripravaka koji sadrže brom, fenitoin, litijeve soli.
 • Dugotrajno stiskanje kože ili trenje dovodi do mehaničkog zatvaranja folikularnih kanala i razvoja akni.

Lik: 2. Fotografija prikazuje strukturu folikula dlake. Lojna žlijezda označena je žutom bojom.

Kako se pojavljuju akne

Prištići na koži lica, prsa i leđa pojavljuju se na mjestima gdje se nalazi velik broj lojnih žlijezda. U uobičajenim oblicima akne se pojavljuju na koži ramena i podlaktice. Bolest može biti blaga (otvoreni komedoni), umjerena (zatvoreni komedoni i papule) i teška (pustule).

Faza I: stvaranje komedona

Uz kršenja procesa pilinga rožnog sloja, razvija se retencijska hiperkeratoza (odgođeni piling). Usta folikula začepljena su rožnatim ljuskama, što ima za posljedicu nakupljanje sebuma u šupljini folikula. Nastaje mikrokomedon (milium) koji začepljuje (zatvara) izvodni kanal lojne žlijezde. Tijekom vremena stvaraju se otvoreni i zatvoreni komedoni - neupalni elementi u aknama.

Lik: 3. Mikrokomedoni nastaju kada se sebum nakuplja u kanalima lojnih žlijezda i ustima folikula. Izgledaju poput malih polukuglastih kvržica mliječne boje..

Lik: 4. Fotografija prikazuje komedone otvorene u području vanjskog zvukovoda. S otvorenim komedonima, usta folikula su otvorena. Pod utjecajem kisika u okolišu masti koje čine sebum oksidiraju, što komedonima daje crnu boju.

Lik: 5. Na fotografiji su otvoreni komedoni na licu.

Lik: 6. Na fotografiji su komedoni na licu zatvoreni. Sa zatvorenim komedonima, usta folikula su zatvorena. Rožnate ljuske i sebum, bez izlaza, ostaju ispod sloja epitela.

Lik: 7. Na fotografiji su elementi akni. Blago - blago. Modtrant - umjereno. Teški - teški tijek - obilne papule i pustule, stvaranje apscesa i stvaranje fistuloznih prolaza.

Faza II: razvoj upale

Nedostatak kisika, mrtve rožnate ljuske i sebum stvaraju uvjete za razmnožavanje propionobakterija akni - stalnih predstavnika mikroflore kože.

 • Propionobacterium acne ima sposobnost razgradnje sebuma i izazivanja upale okolnih tkiva, što dovodi do razvoja papula. Stvaranjem velikih upalnih infiltrata razvija se indurativni oblik akni.
 • Kad je pričvršćena stafilokokna infekcija, razvijaju se pustule (apscesi) i mikroapscesi - pustularne, apscesne, nekrotične i flegmonozne akne. Ovi oblici akni su teški..
 • S nekrotizirajućim aknama, upala se razvija duboko u folikulima. Najčešće se akne pojavljuju na koži čela i sljepoočnoj regiji. Na vrhovima im se pojave pustule s hemoragičnim sadržajem. Nakon njihovog otvaranja stvara se krasta. Bolest završava razvojem ožiljka od malih boginja.
 • S flegmonskim aknama upalni proces prodire i razvija se u potkožnom masnom tkivu. Kad se otvori gnojni fokus, oslobađa se gusti kremasti gnoj. Tijek bolesti je dug. Na mjestu akni ostaju duboki ožiljci.
 • Razvojem višestrukih apscesa stvara se infiltrat s nekoliko fistuloznih prolaza (nodularne cistične akne). Opsežni infiltrati nakon zacjeljivanja napuštaju cistične formacije.
 • Fluminantni oblik akni češće se bilježi kod mladića od 14 do 17 godina i žena. Bolest je izuzetno teška, ima zloćudni tijek. Simptomi opijenosti su značajno izraženi, zabilježeni su simptomi artralgije, poremećen je rad gastrointestinalnog trakta.

U početku područja kože postaju crvena, razvija se edem. Nakon nekoliko dana na koži se pojave osipi poput furunclea. Pustule mogu biti ogromne. Stvaraju se žarišta nekroze. Nakon zacjeljivanja ostaju grubi ožiljci.

Lik: 8. Na fotografiji akne na licu (papularne akne).

Lik: 9. Na fotografiji akne na licu. Kada je pričvršćena stafilokokna infekcija, razvijaju se pustule (apscesi) i mikroapscesi - pustulatne i apscesirajuće akne.

Lik: 10. Na fotografiji pustularne akne.

Lik: 11. Fotografija prikazuje indurativni oblik akni. Upalni proces utječe na susjedna područja i prodire duboko u tkiva. Pustule se nalaze na gustoj osnovi. Infiltrati su često opsežni, površina im je kvrgava. Bolest ostavlja grube, unakažujuće ožiljke.

Lik: 12. Na fotografiji nodularne cistične akne. Čvorovi su promjera više od 1 cm, uvijek bolni, strše duboko u dermis, često se stapaju, tvoreći opsežne infiltrate s fistuloznim prolazima. Tijekom zacjeljivanja ostaju tvorbe slične cisti. Najčešće je zahvaćena koža lica.

Lik: 13. Na fotografiji cistične akne.

Lik: 14. Na fotografiji su akne na leđima i prsima skupne (globularne). Čvorovi, ulceracije, ciste i apscesi glavni su elementi upale. Promjer čvorova doseže 1 - 4 cm. Spajajući se, čvorovi tvore oštro bolne konglomerate. Često se stvaraju apscesi koji dugo ne zarastaju. Zacjeljivanje nastaje stvaranjem grubih premošćujućih ožiljaka. Zahvaćena je koža trupa i prsa, puno rjeđe - lice. Konglobate se pojavljuju u muškaraca s dodatnim Y kromosomom, rjeđe u žena s policističnom bolešću jajnika.

Lik: 15. Na fotografiji izgrižene jegulje. Bolest se javlja kod grebanja i cijeđenja akni. Ponekad se ovo stanje pretvori u neurozu, koju karakterizira abnormalno ponašanje..

Faza III: zacjeljivanje akni

Sve vrste mladenačkih akni ostavljaju ožiljke. Kad se pustule zacijele, ostaju mali atrofični (slični malim boginjama) ožiljci, ponekad pigmentirani.

Tijekom cijeljenja sfernih, apscesnih i flegmonoznih akni ostaju hipertrofični, rjeđe keloidni ožiljci koji unakažavaju kožu.

Lik: 16. Atrofični ožiljci nastaju nakon zarastanja pustularnih akni.

Lik: 17. Kronični tijek bolesti često završava stvaranjem ožiljnog tkiva.

Lik: 18. Na fotografiji akne-keloid (keloidne akne). Na stražnjem dijelu glave vidljivi su gusti ružičasti osipi koji predstavljaju upalu folikula smještenih na granici glatke kože i vlasišta. Bolest je dugotrajna, torpidna. Zahvaćena područja s vremenom se stvrdnjavaju.

Seboreja i akne

Folikuli dlake, lojne i znojne žlijezde pokazuju povećanu osjetljivost na muške spolne hormone. Pod njihovim utjecajem lojna žlijezda počinje stvarati i lučiti povećanu količinu sebuma. Što se više sebuma izlučuje, akne su teže. Ravnoteža između ženskih i muških spolnih hormona narušava se (u smjeru povećanja potonjih) u razdoblju od 14 do 25 godina.

Povećana proizvodnja sebuma primjećuje se kod seboreje. Seborejska pozadina je gusta, tekuća i miješana. Akne se razvijaju u pozadini gustog ili mješovitog oblika masne seboreje, koja se najčešće bilježi u adolescenata, rjeđe u dječaka. Mješovita seboreja pojavljuje se češće na koži lica, suha - na vlasištu. Duži unos glukokortikoida, anaboličkih steroida, testosterona i progesterona, kvarovi u radu autonomnog živčanog sustava doprinose razvoju seboreje.

Lik: 19. Na fotografiji steroidne akne. Bolest se javlja kao posljedica dugotrajne primjene fluoriranih i nefluoriranih kortikosteroida. Nema komedona. Osipi su iste vrste, nestaju nakon prestanka uzimanja lijeka.

Pojava akni kod odrasle osobe razlog je za posjet endokrinologu.

Kako se riješiti akni na licu kod kuće

Kako se riješiti akni na licu? Ovo pitanje postavilo je i postavlja ga 9 ljudi od 10 u životu. Akne (akne) javljaju se u 85% adolescenata i 20% odraslih. Pojavljuju se na licu, leđima i prsima. Polovica svih žena redovito ima akne na licu. Akne se pojavljuju kod osobe do 50 godina.

Akne se nalaze na koži lica, prsima i leđima - tamo gdje se nalazi najveći broj lojnih žlijezda. Bolest može biti blaga (otvoreni komedoni), umjerena (zatvoreni komedoni i papule) i teška (pustule).

Akne su ozbiljno stanje. Samo liječnik zna kako se riješiti akni na licu, leđima i prsima. Međutim, i sami možete puno učiniti kod kuće..

Provođenje kliničkog i laboratorijskog pregleda pacijenta, otkrivanje uzroka akni i utvrđivanje čimbenika rizika odgovornost je liječnika prije početka liječenja.

Liječenje akni na licu, prsima i leđima nije lak zadatak. Čim se pojave akne, odmah se trebate obratiti liječniku. Liječnik će vam pomoći da razumijete uzroke bolesti. Možda će, zajedno s vanjskom terapijom, liječnik preporučiti opću terapiju, hiposenzibilizirajuću, detoksikacijsku i vitaminsku terapiju. Obavezna komponenta cjelovitog liječenja je uravnotežena i uravnotežena prehrana..

 • Spolno prenosive infekcije, sindrom policističnih jajnika, gastritis uzrokovan heliobakterijama, često se kombiniraju s ranim oblicima akni.
 • Fibroidi maternice, mastopatija, upalne bolesti zdjeličnih organa, ponavljajuća kandidijaza, bakterijska vaginoza i druge bolesti uzrokovane hormonskom disfunkcijom često se kombiniraju s kasnim oblicima akni.

Lijekovi protiv akni moraju biti primjereni i dosljedni.

Vanjska terapija indicirana je za blage do umjerene akne. Namijenjena je upotrebi krema, gelova, masti i losiona koji sadrže tvari koje:

 • spriječiti stvaranje komedona ili ih uništiti,
 • smanjiti proizvodnju sebuma,
 • spriječiti razvoj upale.

Opća terapija se propisuje kada je lokalna terapija neučinkovita i ako su akne teške i uključuju uporabu:

 • antibiotici,
 • sintetski derivati ​​vitamina A (izotretinoin),
 • specifični lijekovi za imunoterapiju,
 • antiandrogeni.

Ograničenje lako probavljivih ugljikohidrata, količine životinjskih masti, ekstraktivnih tvari i kuhinjske soli u konzumiranoj hrani - osnovna načela prehrambene prehrane u liječenju akni.

Čišćenje kože je bitna komponenta svakodnevne njege

Svakodnevno čišćenje kože neophodno je za liječenje akni na licu i ostalim dijelovima tijela. U tu svrhu koriste se pjene, gelovi i losioni. Uklanjaju višak masnoće i ne isušuju kožu. Nije preporučljivo koristiti sapun. Učestalost pranja za liječenje akni ne smije prelaziti 1 - 2 puta dnevno.

 • Gel za čišćenje (Francuska) dobro čisti kožu. To ne remeti hidrolipidni film.
 • Gel za čišćenje dio je serije ljekovite kozmetike "Exfoliac" (Francuska).
 • Losion za čišćenje i gel za pranje dio su serije Clerasil Ultra.
 • Gel za čišćenje kože lica dio je serija "Setafil", "Sebium" i "Sphingogel".
 • Gel za čišćenje za masnu kožu dio je serije Zeniac.

Alkoholne otopine s antibioticima (5% kloramfenikol alkohol), 2% resorcinol, 1 - 2% otopina salicilne kiseline, 5 - 10% alkoholna otopina kamfora odmašćuju se i dezinficiraju kožu.

Često pranje dovodi do povećane suhoće kože i smanjenja njihovih zaštitnih svojstava.

Očišćena koža je tonirana. Kod akni, prednost treba dati tonicima, koji uključuju keratolitike i komedolitike. Ta sredstva imaju sposobnost pilinga mrtvih stanica, sprečavaju nakupljanje sebuma i rožnatih ljuskica u ustima folikula i smanjuju upalu..

Lik: 20. Na fotografiji prištići na licu.

Smanjiti proizvodnju sebuma, normalizirati procese keratinizacije i odumiranja stanica epiderme, suzbiti mikrofloru i smanjiti upalu - glavna načela u liječenju akni.

Korištenje keratolitika za liječenje akni kod kuće

U stanicama epidermisa neprestano se događa proces keratinizacije, uslijed čega se protein keratina i masti talože u rožnatom sloju, zbog čega on postaje jak i elastičan. U slučaju kršenja procesa pilinga rožnog sloja, razvija se retencijska hiperkeratoza. Usta folikula začepljena su rožnatim ljuskama, uslijed čega se sebum nakuplja u šupljini folikula, tvoreći otvorene i zatvorene mikrokomedone i komedone.

Keratolitički pripravci normaliziraju procese keratinizacije u otvorima folikula, sprječavaju stvaranje mikrokomedona i uvjete za razvoj bakterija.

Benzoil peroksid (Baziron, OHU-5, OHU-10, Clerasil-ultra)

Benzoil peroksid je organski spoj. Lijek se već dugi niz godina koristi u liječenju akni. Ima sposobnost ubijanja bakterija propionske kiseline bez stvaranja rezistentnih sojeva. Njegovo keratolitičko i komedolitičko djelovanje omogućuje da se lijek koristi ne samo za korekciju otvorenih i zatvorenih komedona, već i za liječenje upalnih elemenata akni. Benzoil peroksid ne utječe na stvaranje sebuma. Lijek je dostupan u različitim oblicima (gel za čišćenje, tonik, piling, korektivni lijekovi), što ga čini prikladnim za upotrebu u različitim okruženjima (kod kuće, na poslu, na putovanjima itd.).

Lik: 21. Na fotografiji su Baziron i Retin-A keratolitici i komedolitici, široko korišteni u liječenju akni različite lokalizacije.

Lijekovi retinoidne skupine

Pripravci retinoidne skupine strukturno su slični vitaminu A. Predstavnik retinoidne skupine je pripravak Retin-A koji sadrži tretinoin. Djeluje keratolitički i komedolitički, smanjuje stvaranje sebuma, ima slab protuupalni učinak i pomaže zaglađivanju kože. Lijek potiče otvaranje zatvorenih komedona i njihov prijelaz na papule, nakon čega slijedi zacjeljivanje bez ožiljaka.

Adapalen (Klenzit, Differin) sintetski je analog retinoične kiseline. Lokalno se koristi za komedone. Adapalen u kombinaciji s antibiotikom (Klenzit-C) koristi se kada se pojave upalni elementi akni. Retinoidni izotretinoin (Roaccutane) propisan je za ozbiljne akne.

Lik: 22. Na fotografiji Klenzit i Klenzit-S sintetski su analozi retinoične kiseline. Lijekovi se široko koriste u liječenju komedona.

Azeloična kiselina

Azeloična kiselina dio je preparata Skinoren, Azelik, Aziks-Derm. Zaustavlja rast i razmnožavanje bakterija propionske kiseline. Pod njegovim utjecajem smanjuje se udio slobodnih masnih kiselina u površinskim lipidima kože, inhibira se proliferacija keratinocita. Lijek je dostupan u obliku kreme i gela.

Lik: 23. Fotografija prikazuje lijekove protiv akni Skinoren i Azelik za lokalnu primjenu s azeloičnom kiselinom.

Salicilna kiselina

Salicilna kiselina ima antimikrobna i keratolitička svojstva (zgrušava proteine, uključujući mikrobne), poboljšava trofičnost tkiva, smanjuje bol.

Lik: 24. Na fotografiji lijek protiv akni - salicilna kiselina (otopina za vanjsku upotrebu).

Resorcinol

Resorcinol je antiseptik. Koagulirajući bjelančevine, lijek na taj način ima keratolitički učinak, ima antipruritički učinak.

Kada koristite lijekove protiv akni, pažljivo pročitajte upute za uporabu lijeka i strogo slijedite njegove upute. Držite se režima upotrebe droga! Razgovarajte sa svojim liječnikom ako osjetite neželjene učinke i razgovarajte s njima o rezultatima liječenja akni..

Antimikrobna sredstva za liječenje domaćih akni

S upalnim elementima akni u obliku papula i pustula, antibakterijski lijekovi za vanjsku primjenu mogu se koristiti samostalno, jer nemaju izraženu učinkovitost sistemske terapije antibioticima.

Lokalni pripravci suzbijaju rast bakterija:

 • Benzoil peroksid (Baziron AC) gel.
 • Azeloična kiselina (Skinoren) gel i krema.
 • Mast, krema od fusidne kiseline.
 • Eritromicin mast.
 • Klindamicin (Dalacin-gel).
 • Linkomicin mast.
 • Metronidazol gel.
 • Piolizinska mast.
 • Zenerit (eritromicin / cink acetat) prašak.
 • Cink hijaluronat (Curiosin) gel.

Alkoholne otopine s antibioticima (5% kloramfenikol), 2% resorcinol, 2 - 5% otopina salicilne kiseline, 5 - 10% alkoholna otopina kamfora odmašćuju se i dezinficiraju kožu.

Ne pupajte prištiće! Kada se istisne, infekcija se širi na duboke slojeve kože i na neupaljene elemente.

Medicinska kozmetika za liječenje akni

Moderna medicinska kozmetika pomoći će vam da se riješite akni. Njezin bi se izbor trebao temeljiti na obliku akni i težini bolesti. Pripravci ljekovite kozmetike trebaju imati keratolitički, seboregulacijski i antibakterijski učinak, dobro očistiti i navlažiti kožu.

Danas je na tržištu mnogo linija liječenih lijekova protiv akni:

 • Sredstva iz serije Exfoliac (Francuska), uključujući higijenski gel i kreme za liječenje akni različite težine.
 • Medicinska kozmetika "Aven" linije "Cleanance". Ima učinak regulacije sebuma i kerato-regulacije.
 • Sredstva iz serija "Clerasil Ultra", "Setafil", "Zeniak".

Lijekove protiv akni za osjetljivu kožu predstavljaju termalna voda La Roche Pose, zaštitna emulzija Toleran Fluid, proizvodi Rosaliac.

Efaklar proizvodi i Clerasil Ultra serija tretmana posebno su dizajnirani za masnu kožu..

Gel "Curiosin" i "Mederma", mast "Piolizin", krema "Diacnel" s jedinstvenom kombinacijom retinaldehida i glikolne kiseline sprečavaju razvoj ožiljnih tkiva i ujednačavaju reljef kože. Pomažu zaglađivanju reljefa kože, sprječavaju stvaranje ožiljaka.

Lik: 25. Na fotografiji sredstvo za akne "Clerasil".

Ako imate akne, nemojte se sunčati. Pretjerano izlaganje suncu povećava proizvodnju sebuma.

Opća terapija akni

U slučaju kada primjena vanjske terapije tijekom 3 mjeseca nije dala rezultate, kao i kod teških oblika akni, koristi se opće (sistemsko) liječenje koje uključuje upotrebu antibiotika, sintetičkih derivata vitamina A, specifične imunoterapije i antiandrogena.

Antibiotska terapija

Kod akni je indicirana uporaba makrolidnih antibiotika i tetraciklina tijekom 2 do 3 tjedna. Antibiotici iz skupine cefalosporina i gentamicin indicirani su za flegmonske akne.

Sintetski derivati ​​vitamina A

Tvar izotretinoin sintetski je derivat vitamina A. Retinoid izotretinoin (lijek Roaccutane) je dermatoprotektor. Lijek djeluje protuupalno, protiv akni i protiv seboreje. Kada se primijeni, terminalna diferencijacija stanica se normalizira, inhibira se proliferacija epitela kanala lojnih žlijezda, smanjuje se stvaranje detritusa i olakšava njegova evakuacija, smanjuje stvaranje sebuma i olakšava odljev sebuma.

Lik: 26. Fotografija prikazuje rezultate liječenja akni Roaccutaneom.

Antiandrogeni

Lijekovi ove skupine (Andokur, Diane-35, Janine, Cyproteron, Spironolactone) smanjuju proizvodnju sebuma. Antiandrogeni su propisani za žene u slučaju produljenih akni, s neučinkovitošću antibiotske terapije i lokalnom primjenom izotretinoina. Antiandrogeni se koriste samo nakon savjetovanja s ginekologom i endokrinologom. Oralni unos antiandrogena mora se kombinirati sa kompleksom ljekovite kozmetike.

Specifična imunoterapija

Specifična imunoterapija indicirana je u liječenju flegmonskih akni. Liječenje se propisuje i provodi pod nadzorom liječnika. Koriste se toksoid, antifagin, gama globulin i drugi lijekovi.

Lik: 27. Na fotografiji akne na licu. Jaka struja. Potrebno sistemsko liječenje.

Dopunski tretmani akni

Da bi se ubrzalo rješavanje upale kod akni, koriste se dodatne metode liječenja:

 • Elektroforeza otopine ihtiola i kriomasaža.
 • U slučaju nodularno-cističnih akni indicirana je primjena hormonalnog lijeka triamcinolon s antibiotikom gentamicinom unutar fokusa.
 • Kod ozbiljnih akni indicirana je autohemoterapija..
 • Uz hiperpigmentaciju, indicirane su cicatricialne promjene i pseudoatrofije, mikrokristalna dermoabrazija i površinski kemijski piling. Dubinsko obnavljanje površine može dovesti do recidiva bolesti.

Lik: 28. Fotografija prikazuje učinak upotrebe lasera u liječenju akni.

Akne su ozbiljno zdravstveno stanje. Samo liječnik zna kako se riješiti akni na licu, leđima i prsima. Tretmani akni uglavnom se rade kod kuće.

Fotografija akni na licu: uzroci i liječenje

Svatko od nas suočio se s problemom akni. Ovo je neugodan i problematičan fenomen, plaši nepredvidljivost svog izgleda i razvoja. Akne se često liječe pogrešno, a glavni razlog nepromišljenog postupanja je nedostatak znanja iz ovog područja. Da biste se učinkovito borili protiv akni, morate razumjeti vrste akni, znati kako se međusobno razlikuju i kretati se prema težini bolesti. Ako su ti parametri poznati, onda je potraga za režimom liječenja pojednostavljena..

 • Ozbiljnost bolesti
 • Vrste akni
  • Akne bez upale
  • Upalne akne
 • Akne na licu: uzroci i liječenje
  • Kako liječiti?
 • Sprječavanje akni

Ozbiljnost bolesti

Postoje četiri stupnja težine bolesti..

Najlakše je prvo. Blagi oblik je nježan i može se vidjeti na licu tinejdžera ili odrasle osobe. Prvu fazu karakterizira mali broj mitesera i izgledaju poput zatvorenih ili otvorenih akni (komedona). U pravilu nema upalnog procesa. Međutim, unutar prvog stupnja dopušteno je nekoliko apscesa. Liječenje se može provoditi kod kuće, ali se nužno mora odvijati, inače će bolest početi napredovati. Kad akne nestanu, obično ne ostanu tragovi..

Druga faza bolesti započinje kada na licu postoji do 11 različitih vrsta akni. Očituje se prisutnošću zatvorenih akni, mitesera, crvenokosa i pustula. Postoje i adolescenti i zreli ljudi, na primjer, žene tijekom kritičnih dana. Samoliječenje je prihvatljivo, ali ako akne nisu nestale u tri tjedna, trebali biste otići dermatologu.

Treći stupanj je težak oblik bolesti. Već se proširio tijelom i ima do 40 akni različitih vrsta. Može se vidjeti upala i suppuration. Prištići se čine veći nego u prve dvije faze. Pojavljuju se post-akne, koje izgledaju poput stajaćih mjesta i ožiljaka (ožiljaka). U trećoj fazi akne se nekontrolirano „umnožavaju“, zahvaćajući sve više novih teritorija, pa je hitno otići liječniku. Ako to ne učinite ili se počnete liječiti, to može rezultirati ružnim ožiljcima i trovanjem krvi..

U četvrtoj fazi manifestacije bolesti na koži već postoji čitava "vojska" akni različitih nijansi i veličina. Često se više prištića spajaju i stvaraju ciste i čvorove. Na koži se stvaraju tamne mrlje i veliki ožiljci, a lezije krvare i gnoje, proboj nastaje pri najmanjem trenju odjeće. U pravilu su potpuno zahvaćena leđa, ramena, prsa. Ako se u ovoj fazi ne provede profesionalni tretman dermatologa, to može biti opasno ne samo za ljepotu tijela, već i za zdravlje općenito..

Važno je znati da su akne višeznačna bolest, njihov tijek ovisi o pojedinoj koži. Stoga ne postoji jedinstveni sustav klasifikacije akni, ali neke su vrste akni proučavali, ispravno dijagnosticirali i liječili dermatolozi.

Vrste akni

Sve akne klasificirane su u dvije vrste:

 1. Nema upalnog procesa.
 2. Uz upalni proces.

Akne bez znakova upale, pak, podijeljene su na otvorene komedone, izgledaju poput mitesera i zatvorene komedone - bijele točke.

Akne s upalnim simptomima imaju sljedeća imena:

 • Papule,
 • Pustule,
 • Čvorovi,
 • Ciste.

Kako utvrditi nalaze li se upaljene akne na licu ili ne? Izgled prvog je veći i upečatljiv je, unakazujući lice. Postoje znakovi edema tkiva, crvenila, suppurationa, jer postoji infekcija. Upaljene akne često su bolne i neugodne. Ako su akne bez znakova upale, tada se u jednom trenutku mogu pretvoriti u upaljene, dovoljno je samo unijeti infekciju u pore kože.

Akne bez upale

Komedoni se pojavljuju kao rezultat začepljenja u kanalima lojnih žlijezda. Te akne sadrže gustu masnoću, mrtve stanice i epitelne ljuske..

Ako se takva blokada stvori izvan pora, tada se pojavljuju otvoreni komedoni. Zašto su crne? Budući da su pore otvorene, dolazi do reakcije oksidacije uzrokovane djelovanjem kisika na nakupine masti. Crne točke u pravilu ne stvaraju probleme, međutim, u slučaju infekcije, situacija postaje suprotna..

Zatvoreni komedoni ili bijele glave, bijele glave nastaju kada dolazi do zagušenja masnoće u donjem dijelu pora. Nalikuju krvnim ugrušcima, jer nemaju izlaz. Nevidljivi su za oko i često se osjećaju samo na dodir. Međutim, neki od njih su još uvijek uočljivi, jer se uzdižu iznad površine. Zovu se proso, jer podsjećaju na žitarice..

Zatvoreni komedoni stvaraju se na licu u području obraza, jagodičnih kostiju, čela i nisu posebno uznemirujući - nema upale i boli. Međutim, unatoč određenoj bezazlenosti, oni su i dalje opasni jer se mogu spojiti sa susjednim upalnim aknama pod kožom. Kao rezultat, nastaje volumetrijska šupljina koja se postupno ispunjava gnojem. Dakle, wen ponekad može pogoršati situaciju..

Upalne akne

Upalni prištići su također klasificirani. Na primjer, papule su komedoni s upalom, koja često proizlaze iz vena. U promjeru im je veličina do 1 cm, slično ružičastim ili crvenim kuglicama koje se uzdižu iznad površine kože. Ako malo pritisnete, privremeno promijeni boju u bijelu. Lišen bijele glave. Ako je papula narasla s crne točke, tada možete vidjeti tamni masni čep. Te se akne dijele na vrste:

 1. Površno. Njihova veličina je do 5 mm, nakon nestanka ne ostavljaju tragove, ponekad se stvara privremena mrlja.
 2. Duboke papule ili čvorići. Zauzimaju cijelu debljinu, promjer im je od 1 do 3 cm. Obično su bolni, obojani u crvenu ili plavo-ljubičastu boju, kad nestanu, na koži ostavljaju mrlje, ožiljci koji unakažavaju izgled.
 3. Ciste. S ozbiljnom upalom stvaraju se guste formacije s gnojem. Često se nekoliko stapa u jedno, tvoreći lanac papula, sličan cisti. Ako je dodirnete, možda mislite da je ovo gusta kapsula. Sastoje se od komora koje su povezane fistulama. Oni uzrokuju puno problema i ostavljaju trag.

Akne na licu: uzroci i liječenje

Akne se u pravilu pojavljuju zbog hormonske neravnoteže. Javlja se tijekom adolescencije, prije početka menstrualnog ciklusa, tijekom trudnoće i dojenja te tijekom menopauze. Često hormonalni poremećaji dovode do hiperkeratoze, kada lojne žlijezde ne rade ispravno. Ovu patologiju karakterizira povećanje gornjeg, rožnog sloja kože. Kao rezultat, dolazi do začepljenja lojnih žlijezda, što dovodi do akni.

Otvorene pore meta su patogena. Stoga se akne često javljaju kao posljedica oštećenja kože potkožnog grinja ili gljivica. Drugi uzrok akni su začepljene pore, primjerice prilikom korištenja šminke. Nepravilnom njegom akne na licu gotovo se uvijek stvaraju..

Razlozi za stvaranje akni također leže u kršenju metabolizma lipida, što signalizira pojačani rad lojnih žlijezda. Vruće ljeto obično dovodi do neravnoteže, zlouporabe opeklina, kako opeklina, tako i umjetnih, kupki ili sauna. Također, nepravilan način života može izazvati pojavu akni - to su loše navike, loša prehrana, kada se konzumira masna, slana, pržena ili začinjena hrana.

Ostali razlozi uključuju alergijske reakcije na nadražujuće tvari, kao i nedostatak vitamina. Akne se mogu pojaviti tijekom prehlade, kada dolazi do smanjenja imuniteta u tijelu, uslijed čega je poremećen rad lojnih žlijezda. Ali mogu ih izazvati i unutarnje bolesti poput disbioze, kolelitijaze. U tom su slučaju akne lokalizirane na čelu. Ako postoje poremećaji endokrinog ili probavnog sustava, tada je zahvaćena brada. Na nosu - imunološki sustav treba dovesti u red.

Kako liječiti?

Liječnici i kozmetolozi se ne zamaraju ponavljanjem da je samostalno cijeđenje akni kontraindicirano! Kao rezultat samo-liječenja kod kuće nastaju neugodne posljedice koje se izražavaju širenjem akni na nova područja i sekundarnom infekcijom krvi s pojavom staračkih pjega i ožiljaka. Liječenje akni složen je postupak koji uključuje brojne faze:

 1. Prevencija pojave novih komedona. Prevencija se temelji na odabiru potrebnih proizvoda za njegu problematične kože, poboljšanju tijela u cjelini, što uključuje pravilnu prehranu, poticanje imuniteta i kontrolu učinka lijekova na tijelo.
 2. Uklanjanje postojećih komedona lijekovima koji uključuju azelaičnu kiselinu, benzoil peroksid, tazaroten i druge.
 3. Smanjivanje količine sebuma uz pomoć lijekova iz skupine hormona i retinoida. Ovaj bi se pokazatelj trebao smanjiti na 30% ili više..
 4. Piling gornjeg sloja epiderme pomoću pilinga koji sadrže salicilne ili glikolne kiseline.
 5. Čišćenje lica nježnim ultrazvukom ili drugim hardverskim metodama s malim traumama. Izvrsna je alternativa kemijskim pilingima.
 6. Lokalno i unutarnje liječenje upalnih procesa provodi se antibakterijskim lijekovima.
 7. Uz pomoć različitih vrsta dermoabrazije, laserskog prevlačenja, krioterapije, mezoterapije, ozonoterapije i drugih metoda, vrši se kozmetičko uklanjanje učinaka akni.
 8. Ako je potrebno, propisuje se paralelno liječenje tjelesnih sustava - liječenje probavnog sustava, ginekoloških, endokrinih bolesti.

Sprječavanje akni

Da biste spriječili pojavu i ponovnu pojavu akni, morate se pridržavati niza sljedećih pravila:

 • Očistite kožu ujutro i navečer posebnim blagim proizvodima, poput topika topivog u vodi, koji će ne samo pročistiti već i navlažiti.
 • Šminku morate ispirati svaku večer, pogotovo ako se radi o tekućem puderu ili podlozi.
 • Za pranje se koristi voda na umjereno ugodnoj temperaturi - jedva toploj ili hladnoj.
 • Potrebno je redovito pilingirati keratinizirane čestice kože lica posebnim pilingima ili pilingima. Odaberite jedan proizvod za uklanjanje stresa na koži. Bolje ako je kemijski piling djeluje mekše od pilinga.
 • Koži lica potrebna je hidratacija i antioksidanti. Za to se odabiru proizvodi za kućanstvo, od kojih se odabiru tipovi kože na licu..
 • Lokalno je potrebno primijeniti antibakterijske lijekove, na primjer, na bazi benzen peroksida.
 • Redovito biste trebali koristiti kreme za sunčanje, to je osobito istinito nakon postupaka za piling mrtvih stanica kože.
 • Potrebno je redovito mijenjati odjeću, posteljinu, ručnike za lice - to će spriječiti nepotreban kontakt mikroorganizama s kožom.

Dakle, prevencija pravilnom njegom kože zauzima glavno mjesto u sprečavanju pojave akni. Ali ako se, ipak, akne pojave i šire, tada ne biste trebali čekati, a kamoli početi sami zacjeljivati, morate odmah otići dermatologu da zaustavi upalni proces.

Vrste akni na licu

Zašto se kaže da akne poskakuju? Jer se te neuredne kvrge uvijek iznenada pojave, pojedinačno ili u cijelim kolonijama. Nitko nije imun na takvo iznenađenje. Posebno omiljeno mjesto za osipe je lice. Analizirat ćemo koje su vrste akni na ovom dijelu tijela i kako izgledaju.

Kako se pojavljuju akne

Elementi osipa, lokalizirani na koži lica, različiti su. Oni su posljedica upale u lojnicama. Razvoj akni događa se u fazama: žlijezde luče masnu tvar - sebum. Zajedno s mrtvim stanicama uklanja se iz kanala na površinu kože kroz pore..

Lojne žlijezde povezane su s folikulom dlake. Zbog povećane proizvodnje sebuma, izvodni kanali ne mogu se nositi s čišćenjem, što dovodi do njihovog začepljenja. U začepljenim kanalima nastaju ciste - komedoni, a stvara se hranjivi medij za razmnožavanje mikroorganizama. Bakterija razgrađuje masnoće i njihove derivate - masne kiseline, oštećujući kožu i izazivajući upalu. To dovodi do pojave osipa na licu. Mehanizam razvoja i struktura prištića u kontekstu može se vidjeti na slici.

Faze razvoja akni

Postoje dvije vrste komedona - zatvoreni i otvoreni. Kad su potpuno blokirani, komedoni ne izlaze na površinu, tvoreći bijele glave.

Zatvoreni komedoni (bijele glave)

Uz djelomičnu blokadu pojavljuju se otvoreni komedoni - miteseri. To se događa jer se sebum djelomično oksidira pod utjecajem kisika, reagira s melaninom i glava komedona pocrni (vidi fotografiju dolje).

Skupni naziv za upalne bolesti žlijezda lojnica su akne. Ovaj se izraz često primjenjuje na akne i prištiće..

Klasifikacija akni upalom

Postupak suppuracije se nastavlja. Od upaljenih komedona nastaju takve vrste akni kao:

 • Papule (čvorići) su guste ravne ili stožaste tvorbe promjera 1-3 mm, malo uzdignute iznad razine kože. Boja akni kreće se od blijedo ružičaste do crvene i plavkastoljubičaste. Oticanje se može primijetiti oko papule. Gnoj se nalazi duboko u slojevima epiderme, tako da na površini nema upaljene bijele glave. Papule se obično stvaraju iz zatvorenih komedona.
Papule

 • Pustule su elementi s gnojnim sadržajem sferičnog, stožastog ili ravnog oblika. Nastaju prvenstveno (neovisno) ili sekundarno - od papula. Promjer pustula može biti od 1 do 10 mm. Na površini formacije, okružena crvenim rubom, nalazi se bijela gnojna glava. Prisutnost žućkaste ili zelenkaste nijanse ukazuje na dodavanje sekundarne infekcije. Kada su pustule ozlijeđene, zidovi krvnih žila se uništavaju i gnoj se miješa s krvlju. Ne preporučuje se istiskivanje bijele glave kod kuće: postoji opasnost od infekcije otvorene rane. Pustule se mogu osušiti pomoću protuupalnih lijekova na bazi alkohola (Zinerit, ulje čajevca, borni alkohol).
Pustule

Ishod osipa ovisi o dubini oštećenja slojeva dermisa. U blagom obliku papulozno-pustularni elementi zarastaju ne ostavljajući tragove. Ako upala duboko prodre i ošteti strukturu kože, zacjeljivanje može nastati stvaranjem ožiljaka. Ne vrijedi pokretati situaciju, pogotovo ako se osip pomnoži s brojevima. U nedostatku pravovremenog liječenja, klinička slika može se promijeniti na gore i dovesti do ozbiljnih komplikacija.

Teške akne

U kliničkoj praksi postoje sorte akni na licu s teškim tijekom upalnog procesa. To uključuje elemente sljedećih vrsta:

 • nodularno-cistični;
 • indurativni;
 • konglobat;
 • fulminant;
 • flegmonski;
 • nekrotičan.

Nodularno-cistične akne očituju se stvaranjem duboko udubljenih infiltrativnih elemenata i šupljina ispunjenih gnojem na tijelu i licu. Veliki lojni čepovi prvo se transformiraju u velike (više od 1 cm) akne, a zatim mogu zajedno izrasti u ciste, stvarajući lojne prolaze ispod kože. Proces zacjeljivanja prati proces ožiljaka. Nodularne cistične akne su bolne i zahtijevaju liječenje pod nadzorom liječnika, sve do kirurške intervencije.

Induktivne akne najčešći su oblik teških akni. Oni su zbijeni papularni ili papularno-pustularni čvorovi s jakom upalom. Osip se javlja u adolescenciji i javlja se u pozadini povećanog lučenja sebuma. Duboki čvorovi mogu se kombinirati u goleme nakupine. Induktivne akne uvijek ostavljaju ožiljke.

Konglobatni (višestruki, nakupljeni) prištići najčešći su među adolescentima tijekom puberteta. Ovo je ponavljajući oblik akni s dugim tijekom - do nekoliko godina. Karakterizira ga spajanje komedona, uslijed čega duboko u dermisu nastaju veliki globularni elementi. Čvorovi su bolni na dodir. Isprva su guste, a zatim omekšaju i ispune se gnojnim eksudatom. Kada konglobate akne zacjeljuju, mogu nastati čirevi, fistule, grubi hipertrofični ožiljci.

Fulminantne (fulminantne) akne vrsta su cističnih akni s nodularnim gnojnim elementima. Češće u mladića u dobi od 13-16 godina. Osip blistavih akni javlja se iznenada, u pozadini blagih do umjerenih akni. Tada se međusobno stapaju, tvoreći bolne naslage prekrivene prljavim, labavim koricama. Simptomi u mnogim slučajevima rezultiraju ožiljcima.

Teške akne na licu

Flegmonozni elementi nastaju kada se upala razvije u dubokim slojevima epiderme i tamo nastaju male šupljine s gnojem. Površina kože prekrivena je malim kvržicama. Postupno se međusobno spajaju, tvoreći velike grimizno-crvene čvorove. Nakon toga, kvrge se otvaraju na nekoliko mjesta, a gnojni sadržaj izlazi kroz rupe. Eksudat se izlučuje u velikim količinama, ima nečistoće u krvi.

Nekrotizirajuće akne karakterizirane su erupcijama ružičastih ili ljubičasto-crvenih čvorića, veličine glave pribadače. U središtu akni stvara se pustulozni fokus, koji se, suhim, pokrije krvavom crnom korom. Nakon skidanja kore, na mjestu jegulje ostaje udubljeni ožiljak.

Teške akne često traju godinama i teško ih je liječiti. Potrebna je konzultacija s dermatologom! Izbor lijekova za liječenje određuje se prema dobi, spolu, zanemarivanju procesa, stanju kože, rezultatima ispitivanja, prisutnosti popratnih bolesti.

Osip osim akni

Postoje bolesti praćene osipom koji izgleda poput akni. Međutim, stvaranjem akni nema komedona, a pojava osipa posljedica je drugih mehanizama. Takve su bolesti uključene u skupinu akneformnih dermatoza. To uključuje perioralni dermatitis, rozaceju, rozaceju, osip od lijekova, tuberkulozu kože, malu nodularnu sarkoidozu i druge bolesti.

Osip sličan aknama pojavljuje se kod nekih ljudi nakon duljeg izlaganja UV zrakama. Taj se fenomen naziva "sunčane jegulje". Bolest se pojačava u proljeće i ljeto. Pojava erupcija sunca potpuno je identična običnim aknama, to su male guste crvenkaste papule. Akne su pretežno smještene na čelu, obrazima i bradi, kao i na otvorenim dijelovima tijela.

Liječnici bodybuilding također klasificiraju kao akne. Pojava osipa izravno je povezana s primjenom steroidnih hormonalnih lijekova. Njihov prijem pojačava lučenje sebuma, uslijed čega koža postaje prekrivena nodularno-cističnim elementima. Karakteristične značajke osipa: odsutnost komedona, monomorfizam osipa i njihova brza regresija nakon povlačenja steroida.

Starosne vrste akni

Do sada nije stvorena jedinstvena općeprihvaćena klasifikacija akni, ali postoje pomaci kojima se vodi moderna medicina. Najpotpunije se može pripisati klasifikaciji koju su predložili Plewig i Kligman. Vrste akni grupirane su prema dobi.

Akne u novorođenčadi

Akne u novorođenčadi. Pojavljuje se pod utjecajem majčinih hormona u prenatalnom razdoblju, zbog prekomjernog lučenja sebuma. Osip je lokaliziran na čelu, obrazima, nazolabijalnim naborima, vrhu i krilima nosa. Akne izgledaju poput malih bijelih preciznih papula, ponekad sa žućkastim odsjajem. Akne kod novorođenčadi nestaju u roku od 2 tjedna nakon poroda.

Akne kod dojenčadi mogu se razviti u djece u dobi od 3 do 6 mjeseci, češće u dječaka i trajati do 4 godine starosti. Uzrok osipa često je povezan s povećanjem razine testosterona uzrokovanom hiperplazijom nadbubrežne žlijezde. Akne mogu postati ozbiljne i rezultirati ožiljcima na koži.

Akne vulgaris u adolescenata

Mladenačke (vulgarne) akne najčešće se javljaju između 12. i 16. godine života. Prema statistikama, akne se opažaju u 90% adolescenata u jednom ili drugom obliku. To je uglavnom papulopustularni osip koji je lokaliziran samo na licu ili na licu i leđima. Većina adolescenata očisti kožu u dobi od 18-20 godina.

Kasne akne osip su koji se nastavljaju nakon puberteta ili se prvi put razvijaju u odraslih. Mogu biti manifestacija ozbiljnih bolesti, popraćene porastom razine androgena u plazmi. Također, kasne vrste akni uključuju predmenstrualne i postmenopauzalne prištiće kod žena. Obično su lokalizirani na bradi. Uzrok kasnih akni kod djevojčica i žena može biti bolest policističnih jajnika, nadbubrežna patologija.

Postoje i provocirane akne. Ova kategorija uključuje mehaničke osipe (uzrokovane trljanjem lica dlanovima, nošenjem šešira, zavoja itd.), Masne (nastale dugotrajnim kontaktom s uljima u kozmetici i nauljenoj odjeći) i kozmetičke (rezultat zlouporabe kozmetike).

Općenito, klasifikacija osipa na licu uključuje mnoge vrste i podvrste akni, kao i razloge njihove pojave. Diferencijalnu dijagnozu treba provoditi iskusni liječnik. U većini slučajeva pravovremeno liječenje pomoći će izbjeći komplikacije i teške oblike akni..

Članci O Acne Gelovi