5 načina za izbjeljivanje mrlja od akni na licu kod kuće

Mrlje od akni često se pojavljuju na mjestu zacjeljivanja upalnog elementa. Ako osoba ima nepravilno liječene akne, posebno posljednju fazu, tada će se nužno pojaviti ožiljci i mrlje. Više ćemo o staračkim pjegama nakon akni.

Pigmentirani poremećaji treći su najčešći dermatološki poremećaj i uzrokuju značajna psihosocijalna oštećenja.

Pigmentirana mjesta obično je teško liječiti. Ponekad sama kozmetika možda nije dovoljna za posvjetljivanje kože. Tada se koriste drugi kozmetički postupci..

Točan tretman ovisit će o težini vašeg stanja, kao i o tipu i tonu kože. Samo dermatolog može pronaći najbolji tretman za vašu kožu..

U ovom ćete članku naučiti:

Koji su načini kako se riješiti mrlja nakon akni?

Na Internetu ima dovoljno recepata za domaće maske s glinom, limunovim sokom itd. Ali morate shvatiti da one mogu samo spriječiti pojavu mrlja. Ako su se već pojavili, tada je potrebno primijeniti potpuno različite metode liječenja..

Prije svega, to su kozmetički pripravci koji uljepšavaju kožu i pružaju dodatne blagodati kroz ostale sastojke. Medicinska kozmetika najčešći je način za ublažavanje mrlja od akni..

Pigmentirana mjesta, iako nisu opasna za zdravlje, izvrsno utječu na mentalnu ravnotežu. Medicinska kozmetika selektivno cilja na melanocite inhibirajući ključne regulatorne faze sinteze melanina.

Donedavno se hidrokinon smatrao najučinkovitijom tvari, ali zbog nedavnih sigurnosnih razloga povećana je potreba za alternativnim prirodnim i sigurnim proizvodima za posvjetljivanje kože..

Pokušat ćemo razmotriti najčešće kozmetičke i druge analoge koji se mogu pojaviti u budućnosti. Osim toga, postoje laserski i drugi postupci koji mogu utjecati na problem..

Koja je razlika između mrlja od akni i ožiljaka od akni?

Ožiljci od akni uglavnom su dugoročni učinci kratkoročnih probijanja. Neočekivani prištić smeta ne samo prisutnošću, već i činjenicom da iza sebe ostavlja ožiljke i tamne tragove.

Ne postoji čarobni štapić koji bi ih se mogao riješiti preko noći. Ali dermatolozi kažu da se s njima može riješiti, od prevencije do pravog liječenja..

Kako biste zaliječili akne i ožiljke, korisno je naučiti ih razlikovati. Mnogi ljudi ne shvaćaju da tamna ili ružičasta mrlja na koži zapravo nije ožiljak od akni..

Upala na koži često ostavlja mrlju kao dio prirodnog procesa zacjeljivanja. Upala ubrzava proizvodnju pigmenta melanina koji stvara boju.

Za razliku od ožiljaka od akni, mjesta na kojima su akne glatka su na dodir. Niti su podignuti niti nazubljeni. To znači da proizvodnja kolagena ostaje ista.

S druge strane, ožiljci od akni nastaju kada na koži dođe do oštećenja koje dovodi do abnormalne proizvodnje kolagena ili ako nedostaje.

Obično se pojačani (hipertrofični) ožiljci pojavljuju s povećanom proizvodnjom kolagena. Ali s nedostatkom kolagena pojavljuju se atrofični ožiljci. Izgledaju poput jama ili kratera.

Što su mrlje od akni?

Prije nego što se riješite tamnih mrlja na koži, potrebno je uzeti u obzir osobitosti njihovog izgleda. Postoje 3 glavne vrste hiperpigmentacije.

To su mrlje od sunca ili oštećenja od sunca koja nastaju uslijed povećane proizvodnje melanina. Najupečatljiviji primjer sunčevih pjega su uobičajene svačije pjege..

Druga vrsta je melazma koja se razvija uslijed promjena u razini hormona. I posljednja vrsta je postupalna hiperpigmentacija.

Razvija se nakon traume kože s razvojem upale. Na ovu se vrstu također odnose i mrlje nakon akni, naime pojava ružičastih, crvenih ili tamno smeđih mrlja.

To je, u osnovi, mjesta nakon akni hiperpigmentacija. To znači da se protiv njih trebate boriti metodama koje zaustavljaju višak proizvodnje melanina..

Pročitajte kako biste saznali kako ukloniti ovu vrstu hiperpigmentacije lijekovima koji se prodaju bez recepta, kremama na recept i još mnogo toga..

Procjena hiperpigmentacije

Hiperpigmentacija može biti lokalizirana, kao kod post-upalne hiperpigmentacije ili melazme, ili više difuzna u svojoj manifestaciji.

Difuzna hiperpigmentacija obično je povezana s metaboličkim uzrocima, određenim lijekovima, malignim novotvorinama, autoimunom ili zaraznom etiologijom.

Budući da potonja hiperpigmentacija može biti povezana sa zloćudnom novotvorinom i može se poboljšati liječenjem osnovne bolesti, prvo je potrebno utvrditi uzrok.

Mnogo je uzroka difuzne hiperpigmentacije. Najčešći su metabolički uzroci i lijekovi. Dermatolog mora obratiti pažnju na boju kože, fizičko stanje, pažljivo proučiti povijest bolesti, vrijeme, pojavu i trajanje simptoma.

Metabolički uzroci hiperpigmentacije uključuju nedostatak vitamina poput vitamina B12 i folne kiseline. Laboratorijsko ispitivanje ovih vitamina potrebno je uz kortizol u serumu, adrenokortikotropni hormon (ACTH), funkciju štitnjače i žlijezde.

I lokalizirana i difuzna hiperpigmentacija imaju istu osnovnu patogenezu, koja nije u potpunosti razumljiva. Tipično upalni medijatori poput prostaglandina (uključujući PGE2) i leukotriena (uključujući LTC4 i LTD4).

Poznato je da stimuliraju melanocite, što zauzvrat uzrokuje promjenu boje u bazalnom sloju kože. To dovodi do taloženja melanina u koži.

Mogućnosti liječenja mjesta protiv akni

Na tržištu se mogu naći razni serumi, kreme, losioni i druga sredstva za posvjetljivanje kože. Ali učinkovitost ovog ili onog lijeka u većoj mjeri ovisi o aktivnoj aktivnoj tvari. Pogledajmo glavno.

1) Hidrokinon

To je dihidrični fenol s dva važna derivata, naime. monobenzil i hidrokinon monometil eter. Inhibira sintezu melanina.

Hidrokinon se smatra zlatnim standardom za liječenje hiperpigmentacija. Obično se koristi u koncentracijama od 2 - 4%. Klinička ispitivanja pokazuju izvrsne rezultate s 2% hidrokinonom.

Veće koncentracije su učinkovite, ali mogu izazvati iritaciju. Hidrokinon se sigurno kombinira s retinoidima i steroidima u režimu Kligman (5% hidrokinon, 0,1% tretinoin, 0,1% deksametazon) i modificiranom režimu Kligman (4% hidrokinon, 0,05% tretinoin, 1% hidrokortizon acetat).

Ali postoji jedna stvar! Hidrokinon se smatra nesigurnim spojem, što je dovelo do njegovog prekida u mnogim zemljama..

Potencijalni zdravstveni problemi

Kronične nuspojave uključuju ohronozu, mrenu, pigmentirane koloidne milije, bjeloočnicu, pigmentaciju noktiju, gubitak elastičnosti kože, oslabljeno zacjeljivanje rana i neugodan miris ribe..

Ohronoza je najčešća kronična nuspojava povezana s dugotrajnom lokalnom primjenom hidrokinona. Ovo je stanje prvi put opisano kod žena iz Južne Afrike Bantu koje već dugi niz godina koriste visoke koncentracije hidrokinona..

Klinički karakterizirana asimptomatskom hiperpigmentacijom, eritemom, papulama na dijelovima tijela izloženim suncu, odnosno licu, gornjem dijelu prsa i gornjem dijelu leđa.

Promjena boje noktiju također je prilično česta. Do njega dolazi zbog oksidacije i polimerizacije nusproizvoda hidrokinona. Naziva se "sindrom pseudo-žutog nokta".

Hidrokinon može prouzročiti oštećenje DNA, što je prikazano u studijama na modelima glodavaca. Stoga kancerogeni učinak izaziva zabrinutost zbog upotrebe hidrokinona.

Stoga Međunarodna agencija za istraživanje raka smatra da je hidrokinon neklasificiran zbog svoje kancerogenosti za ljude. Uprava za hranu i lijekove (FDA) čak je predložila zabranu izbjeljivača bez recepta koji sadrže njegov sadržaj..

Međutim, valja napomenuti da se sve studije temelje na oralnim i parenteralnim dozama. Nije bilo kliničkih studija niti slučajeva karcinoma kože ili unutarnjih malignih novotvorina povezanih s lokalnom primjenom.

2) Mequinol

4-metoksifenol, hidrokinon monometil ester, je derivat hidrokinona. Bez obzira kako to govorili, mehanizam njegovog djelovanja potpuno je nejasan. Djeluje kao supstrat za tirozinazu, čime inhibira stvaranje prekursora melanina.

U jednoj studiji u kojoj je sudjelovalo 216 pacijenata, utvrđeno je da je 2% -tna otopina mekinolina i 0,01% tretinoina vrlo učinkovita i dobro se podnosi za liječenje sunčanih pjega i sličnih hiperpigmentacija poput mrlja od akni..

Prodaje se u Sjedinjenim Državama u koncentraciji od 2% u kombinaciji s 0,01% tretinoina. Moguće nuspojave uključuju eritem, peckanje, svrbež, perutanje i iritaciju kože. Kombinacija s kremom za sunčanje smanjuje vjerojatnost nuspojava.

3) Arbutin

Široko je propisani lijek za posvjetljivanje kože i uklanjanje staračkih pjega po cijelom svijetu. Arbutin je derivat hidrokinona, ali samo je on prirodni biljni spoj. Nalazi se u sušenom lišću brojnih različitih biljnih vrsta, uključujući medvjeđu borovnicu, borovnicu, brusnicu i krušku.

Arbutin inhibira aktivnost tirozinaze koja se nalazi u melanocitima. Iako su visoke koncentracije vrlo učinkovite, veći je rizik od paradoksalne hiperpigmentacije..

Druge studije pokazale su da je arbutin za hiperpigmentaciju manje učinkovit od Kojić kiseline. Najbolji oblik deoksiarbutina je sintetizirani derivat za lokalnu primjenu u obliku gelova, krema. Stabilniji je, bolje osvjetljava kožu i sigurniji je od hidrokinona.

4) Vitamin C

Prirodni je antioksidans koji djeluje s bakrovim ionima na aktivnom mjestu tirozinaze. Djeluje kao redukcijsko sredstvo u različitim fazama oksidacije stvaranja melanina, stoga suzbija melanogenezu.

Znanstvenici vjeruju da je smanjena aktivnost tirozinaze vitaminom C posljedica antioksidativnog djelovanja.

Lokalni proizvodi s vitaminom C dobiveni iz voća i povrća nestabilni su, što ukazuje na sumnjivu učinkovitost. Stoga su razvijeni stabilni derivati, od kojih su najpopularniji magnezij askorbil fosfat i askorbil palmitat.

Prema nekim izvješćima, askorbinska kiselina čak smanjuje pojavu ožiljaka i ujednačava tonus kože povećavajući proizvodnju kolagena. Vitamin C smatra se sigurnim za sve tipove kože.

Najpopularniji proizvodi su serumi, kreme i ulja s različitim sadržajem vitamina C..

4) Azelaična kiselina

Poznata po protuupalnim svojstvima, azelaična kiselina smatra se dobrom opcijom za aktivne akne i hiperpigmentaciju. Samo imajte na umu da djeluje samo na povišene smeđe mrlje nakon akni..

Ako imate tamnu kožu, postoji rizik od hipopigmentacije. Većina proizvoda od azelaične kiseline dostupna je bez recepta.

5) Kojić kiselina

To je prirodni hidrofilni proizvod od gljiva dobiven od određenih vrsta Acetobacter, Aspergillus, Penicillus. Također uklanja mrlje od akni suzbijajući stvaranje slobodne tirozinaze.

Uz to, Kojić kiselina je snažan antioksidans. Koristi se u koncentracijama od 1% do 4%. Kojić kiselina je najbolja za liječenje mrlja od akni.

6) Kemijski pilinzi

Oni se provode pomoću kiselina koje uklanjaju vanjski sloj kože, a time oslobađaju glatku i čvršću kožu ispod. U osnovi, pilinzi sadrže ili AHA kiseline, poput glikolne kiseline, ili beta-hidroksi kiseline (BHA), poput salicilne kiseline.

Tamne mrlje nakon akni dobro se daju salonskim pilingima. Domaće verzije uklanjaju samo epidermu. Ako imate vrlo tamne mrlje, trebat će vam profesionalni piling dermatologa koji cilja na dermis (srednji sloj kože).

Kemijski pilinzi najbolje djeluju na svijetlu kožu. Ovi proizvodi mogu dovesti do ožiljaka ili postupalne hiperpigmentacije kod osoba s tamnom kožom ako se prethodno ne tretiraju.

Piling se provodi s raznim kiselinama, poput bademove, retinoične, glikolne, mliječne, vinske, salicilne, Jessnerovim pilingom itd..

Mandelova kiselina je vrsta alfa hidroksi kiseline (AHA) koja se pravi od badema. Često se koristi u kombinaciji s ostalim sastojcima kao sredstvo protiv starenja bora i nejednakog tona kože. Također je korisno u liječenju upalnih akni.

Najpopularniji proizvodi su krema od mandelinske kiseline. Primarno se koristi kao prethodni ili naknadni tretman mikrodermabrazije i drugih profesionalnih kozmetičkih postupaka..

40% kora mandelinske kiseline koristi se u liječenju rozaceje i aktivnih akni. Ali serum s mandelinskom kiselinom bolje ujednačava smeđe mrlje nakon akni, a također liječi aktivne provale..

Kemijski pilinzi čine kožu osjetljivijom na sunčevu svjetlost. Obavezno koristite kremu za sunčanje i drugu UV zaštitu. Tada sunce neće pogoršati vašu hiperpigmentaciju..

7) Retinoidi

To su spojevi dobiveni iz vitamina A. U svijetu se smatraju provjerenim proizvodima za njegu kože protiv starenja..

Na temelju njih postoje određeni proizvodi koji se koriste za liječenje akni i povezane hiperpigmentacije. Njihova mala molekularna struktura omogućuje im prodor duboko u kožu i obradu slojeva ispod epiderme.

Retinoidi izvedeni iz vitamina A među najstarijim su sastojcima za njegu bez recepta. Ali OTC retinoidi nisu sigurni za sve tipove kože. Nositelji tamne kože trebaju se dva puta posavjetovati s dermatologom, posebno ako planirate koristiti ove proizvode dulje vrijeme.

Retinoidi olakšavaju prodor epiderme i isporuku hidrokinona. Međutim, dosadna reakcija ponekad uzrokuje paradoksalnu hiperpigmentaciju. Retinoidi se ne koriste u komercijalnim tretmanima hiperpigmentacije.

Također je važno napomenuti da se retinoidi češće koriste za liječenje bora i akni od hiperpigmentacije. Oni nisu najbolje rješenje, već pomoćni.

Među najčešćim lijekovima možete isprobati Differin, Klenzit, Deriva Gels. Bave se i aknama i hiperpigmentacijom.

8) Alfa-tokoferol (vitamin E)

Glavni je lipofilni antioksidans u plazmi, membranama i tkivima. Izraz "vitamin E" uključuje osam molekula koje se prirodno javljaju (četiri tokoferola i četiri tokotrienola) koje imaju aktivnost vitamina E. U ljudi je alfa-tokoferol najzastupljeniji derivat vitamina E, a zatim gama-tokoferol..

Studije s vitaminom E nisu se pokazale učinkovitima u liječenju određenih dermatoloških poremećaja. Međutim, postoji mnogo eksperimentalnih podataka koji dokazuju njegova fotoprotektivna svojstva..

Vitamin E uzrokuje depigmentaciju remeti lipidnu peroksidaciju membrana melanocita i inhibira tirozinazu.

Nuspojave poput alergijskih ili nadražujućih reakcija rijetke su kod topikalne primjene 5% vitamina E proizvoda.

9) nikotinamid

Poznat je kao vitamin B3 ili niacin. U kliničkim ispitivanjima 2% nikotinamida ometa interakciju između keratinocita i melanocita, usporavajući tako proizvodnju melanina.

Značajno smanjuje cjelokupno područje hiperpigmentacije. Mjesta nakon akni počinju se svjetliti najranije nakon 4 tjedna liječenja.

Svakodnevna upotreba niacina s kremom za sunčanje učinkovita je u smanjenju hiperpigmentacije i poboljšanju tonusa kože u usporedbi sa samo kremom za sunčanje.

U liječenju postupalne hiperpigmentacije vitamin B3 kombinira se s kremom za sunčanje ili vitaminom C.

Kozmetološki postupci za hiperpigmentaciju

Laserski piling (obnavljanje kože)

Laserski tretman koristi ciljane zrake svjetlosti za smanjenje hiperpigmentacije.

Postoje dvije vrste lasera: ablativni i neablativni. Ablativni laseri su najintenzivniji jer uklanjaju više slojeva kože. Ali oni uzrokuju više nuspojava. S druge strane, neablativni tretmani ciljaju dermis da stimuliraju rast kolagena.

Ne postoji jedinstveni pristup obnavljanju kože. Ablativni laseri prikladniji su za ljude svijetle puti. Kod nekih ljudi neablativne verzije uzrokuju potamnjenje kože, a ne posvjetljivanje.

Intenzivna impulsna terapija svjetlom (IPL)

IPL terapija je vrsta neablativnog (frakcijskog) laserskog tretmana. Također poznata i kao fotofacijalna terapija (potiče rast kolagena u dermisu). Obično je potrebno nekoliko sesija za primjetan rezultat.

IPL se također koristi za opće probleme s pigmentacijom. Ravne mrlje vrlo dobro reagiraju na to. Osim toga, smanjuje pojavu bora, paukovih vena i proširenih pora. IPL je pogodan za ljude svijetle puti.

Mikrodermabrazija

Ovim postupkom uklanjaju se mjesta nakon akni, ali samo na epidermi (s površinskim ožiljcima).

Tijekom postupka dermatolog koristi ručni alat za bušenje žičanom četkom ili drugim abrazivnim uređajem. Postizanje idealnih rezultata može potrajati nekoliko sesija.

Mikrodermabrazija djeluje samo na površinskim ožiljcima i mrljama nakon akni. Ponekad se čak pripisuje osobama s osjetljivom kožom..

Dermoabrazija

Ovaj postupak ne samo da uklanja epidermu, već djeluje do dijela dermisa..

Iako se dermoabrazija češće koristi za zaglađivanje bora, u povijesti se koristila za liječenje raznih kožnih problema: ožiljci od akni, staračkih pjega, ožiljaka od vodenih kozica, trauma, oštećenja od sunca i još mnogo toga..

Dermabrazija će smanjiti pigmentaciju brže od mikrodermabrazije. Pogodno za svijetlu kožu, ali osobe s tamnom kožom ponekad razviju re-hiperpigmentaciju.

Prirodni biljni ekstrakti za postupalnu hiperpigmentaciju

Biljni ekstrakti nisu uvijek učinkoviti u osvjetljavanju mrlja od akni. Ali kao dopunska terapija, oni su nezamjenjivi pomagači. U nastavku ćemo pogledati glavne..

1) Ekstrakt sladića

Dobiva se iz sladića ili korijena sladića (Glycyrrhia Glabra). Ekstrakt sladića uklanja mrlje od akni smanjenjem sinteze melanina, istovremeno smanjujući proizvodnju slobodnih radikala.

Glabridin (polifenolni flavonoid) glavna je komponenta ekstrakta sladića. Sprečava hiperpigmentaciju izazvanu ultraljubičastim zračenjem i djeluje protuupalno.

2) Ekstrakt duda

Dobiva se iz biljke bijele murve (Morus alba) iz porodice duda. Poznato je da derivati ​​kore korijena imaju svjetlosni učinak na kožu. Možda je to posljedica smanjenja aktivnosti tirozinaze.

Koncentracija koja uzrokuje 50% smanjenje aktivnosti tirozinaze vrlo je niska (samo 0,396%) u usporedbi s 5,5% za hidrokinon i 10,0% za kojic kiselinu. Međutim, još uvijek nema kliničkih ispitivanja u vezi s učincima posvjetljivanja kože..

3) Piknogenol

Ova je tvar prisutna u kori primorskog bora (Pinus pinaster). Ekstrakt se često koristi za liječenje hiperpigmentacija.

Njegovi su glavni sastojci procijanidini, polifenolski monomeri, fenolne ili cimetne kiseline. Ima antioksidativna i protuupalna svojstva te stoga neutralizira slobodne radikale.

Piknogenol se dodaje raznim lijekovima na tržištu. Poznato je da oralni unos ekstrakta smanjuje ozbiljnost melazme. Ali ne postoje studije o lokalnoj primjeni..

4) Flavonoidi

Oni su prirodni polifenolni spojevi s protuupalnim, antioksidativnim, antivirusnim i antikarcinogenim svojstvima..

Ovi biljni flavonoidi uključuju katehin, galnu kiselinu (iz lišća zelenog čaja), elaginsku kiselinu (iz zelenog čaja, eukaliptusa, jagoda, itd.) I aloesin (iz aloe).

Ekstrakti zelenog čaja sadrže polifenolne spojeve koji djeluju na biokemijske puteve, uzrokujući protuupalno, antioksidativno i karcinogeno djelovanje.

Epigalokatehin-3-galat glavni je aktivni sastojak koji se nalazi u zelenom čaju. Inhibira tirozinazu odgovornu za sintezu melanina.

5) Umbelliferon

Drugi naziv je 7-hidroksikumarin. To je široko rasprostranjeni prirodni proizvod iz porodice kumarina, fenolni spoj biljnog podrijetla..

Nalazi se u mnogim biljkama obitelji Kišobran, poput mrkve, korijandera. Umbelliferone snažno apsorbira ultraljubičastu svjetlost na nekoliko valnih duljina, stoga se koristi u kremama za sunčanje.

Također se koristi kao antioksidans s minimalnom toksičnošću. Djeluje protuupalno jer smanjuje peroksidaciju lipida.

Dakle, umbelliferone je dodatni lijek za hiperpigmentaciju s fitokemijskim svojstvima..

6) Ekstrakt orhideje

Jedno istraživanje na 48 pacijenata procijenilo je učinkovitost kozmetičke formulacije koja sadrži ekstrakt orhideje i usporedila je s 3% vitamina C u serumu.

Kao rezultat, utvrđeno je da ekstrakt orhideje ima sličnu učinkovitost kao vitamin C u liječenju melazme i lentiginoze..

7) N-acetilglukozamin

NAG smanjuje količinu melanina u melanocitima, čime osvjetljava mrlje od akni i poboljšava tonus kože. Inhibira proizvodnju tirozinaze i također utječe na gene odgovorne za hiperpigmentaciju.

N-acetilglukozamin može učinkovito utjecati na mrlje od akni. 2% NAG smanjuje hiperpigmentaciju lica nakon 8 tjedana korištenja. A njegova kombinacija s niacinamidom ima veći sjajni učinak. Ovaj se sastojak nalazi u mnogim OTC proizvodima..

8) Cimetna kiselina

To je derivat fenilpropanoida koji se nalazi u nekim biljkama. Cimetna kiselina suzbija aktivnost tirozinaze, što je pokazano u studijama na melanocitima kod ljudi i zamorčića.

U koncentraciji od 2 mmol / l pokazuje veću aktivnost u odnosu na hidrokinon (0,5 mmol l).

9) Boswellia

Ekstrakt boswellije izoliran je iz smole tropskog drveta Boswellia serrata, koje raste u Indiji i Africi. To su pentaciklični triterpeni s jakim protuupalnim djelovanjem..

Do nedavno su znanstvenici proučavali imunomodulatorna svojstva ekstrakta. Kasnije se saznalo da Boswellia također ima sjajna svojstva..

Mehanizam djelovanja ekstrakta za hiperpigmentaciju još uvijek nije jasan, iako se koristi u mnogim kozmetičkim proizvodima..

10) Ekstrakt sjemenki grožđa

Sadrži proantocijanidin, snažni antioksidans. Iako još nema studija o lokalnoj primjeni ekstrakta sjemenki grožđa, oralno uzimanje tijekom 6 mjeseci pokazalo se korisnim za pacijente s melazmom. (Izvor)

Što je najbolje za svaku boju kože?

Ton kože ima ulogu u intenzitetu i trajanju tretmana za hiperpigmentaciju. Dermatolozi ističu da ljudi sa svijetlim, srednjim i tamnim tonovima kože mogu koristiti iste tretmane. No, ljudima s tamnijom kožom treba više vremena da primijete rezultate..

Pravilnim liječenjem mrlje od akni posvijetle i obično nestanu nakon nekoliko tjedana do 3 mjeseca. Ali naravno, sve ovisi o odabranoj metodi liječenja i dubini mjesta. U svakom slučaju, strpljenje je ključ svake opcije liječenja..

Svijetla koža dobro reagira na većinu tretmana kako bi se riješila hiperpigmentacije.

Ako se sunčate ili imate tamnu kožu, zabranjeni su vam sljedeći postupci:

 • Laseri;
 • IPL terapija.

Za srednje boje kože, sljedeće se mogućnosti smatraju vrlo učinkovitima:

 • kemijski piling;
 • mikrodermabrazija.

Na tamnijoj koži moguće je koristiti:

 • glikolna kiselina;
 • Kojić kiselina;
 • kreme za posvjetljivanje;
 • mikrodermabrazija;
 • kućni kemijski piling;
 • laserski tretman, ali samo kada se koristi s manjim intenzitetom i s više sesija.

Kreme za posvjetljivanje su proizvodi bez recepta koji sadrže određene sastojke koji posvjetljuju pigmentaciju. Mnoge od ovih krema dostupne su u jakim receptnim oblicima. Obično se primjenjuju jednom ili dva puta dnevno. Nakon nekoliko tjedana, učinak posvjetljivanja već je primjetan. Izbjeljivači također dolaze u obliku gela.

Uobičajeni sastojci koji se nalaze u linijama krema za osvjetljavanje i gelova uključuju:

 • hidrokinon;
 • ekstrakt sladića;
 • N-acetilglukozamin;
 • arbutin;
 • vitamin B-3 (niacinamid);
 • vitamin C;
 • ekstrakt medvjetke;
 • Kojić kiselina.

Kreme ili gelovi za posvjetljivanje bolje osvjetljavaju ravne mrlje poput melazme ili post-upalne hiperpigmentacije (mrlje nakon akni, vodenih kozica i drugih bolesti). Savršeno posvjetljuju na bilo kojem tipu kože.

Kako spriječiti pojavu akni?

1) Ograničite izlaganje suncu i koristite kremu za sunčanje

Zdravstvene vlasti su više puta govorile o opasnostima sunčeve svjetlosti. Ali zapravo izlaganje suncu ima i neke tjelesne blagodati, poput pomaganja tijelu u proizvodnji vitamina D.

Međutim, previše izlaganja suncu može se vratiti, što dovodi do povećanja slobodnih radikala, oštećenja ili oksidativnog stresa, opeklina, promijenjene strukture stanica kože, a ponekad čak i raka..

Ako vaši najmiliji u prošlosti nemaju rak kože, a iz nekog razloga nemate visok rizik od nastanka, tada morate provesti najmanje 15 do 20 minuta dnevno na suncu bez zaštite. To će pomoći koži da proizvede dovoljno vitamina D. Ali predugo izlaganje UV svjetlu postaje veliki problem..

Za one koji već imaju znakove hiperpigmentacije ili su imali karcinom kože, preporuča se cjelogodišnja zaštita od sunca koja koristi zaštitni faktor za zaštitu od sunca širokog spektra od 30 ili više..

Također možete nositi velike sunčane naočale sa UV zaštitom kako biste zaštitili cijelo područje oko očiju i kapu.

Tijekom dana koristite kremu za sunčanje, a zatim očistite kožu i nanesite proizvode koji pomažu smanjiti hiperpigmentaciju noću. Ova kombinacija maksimizira rezultate i sprečava buduće promjene boje..

2) Ne pupajte prištiće

Možda se bilo korisno sjetiti ovoga, ali svejedno ćemo ponoviti. Mjesta od akni nastaju upalom koja ometa prirodni proces zacjeljivanja kože.

Kad se prištić otvori (na primjer, kada ga istisnete), a zatim ponovno zatvori, dolazi do abnormalne pigmentacije. Odnosno, tekstura i ton ne izgledaju isto kao na ostatku kože..

Ponekad slomljene krvne žile koje ostanu nakon što prištići nestanu dovode do pojave tragova. Ako se ne suzdržite od iskakanja prištića, upaljeni prištići i dalje će ostavljati tamno smeđe ili crvene mrlje..

Kod nekih ljudi oni prirodno nestanu u roku od nekoliko mjeseci. Ako se to ne dogodi za vas, trebali biste ih početi liječiti..

3) koristiti prirodne proizvode za njegu kože

Započnite s njegom kože nježnim pilingom i uklanjanjem oštećenih stanica. Koristite prirodno sredstvo za čišćenje kože jednom ili dva puta dnevno (na primjer, nakon vježbanja ili prije spavanja).

Pilingite otprilike jednom ili dva puta tjedno, na primjer prirodnim pilingom od šećera. Održavajte kožu vlažnom primjenom prirodne hidratantne kreme poput kokosovog ulja i kreme od esencijalnog ulja lavande.

Da biste posvijetlili staračke pjege nakon akni, prvo isprobajte prirodne biljne ekstrakte poput korijena sladića ili medvjetke. Ako ne pomažu, prijeđite na jače tvari poput hidrokinona, arbutina, Kojij kiseline.

Dodajte esencijalna ulja u njegu kože. Na primjer, ulje čajevca ima protuupalna, antibakterijska, antimikrobna i protugljivična svojstva. Sprječava akne i druge iritacije na koži koje iza sebe ostavljaju tamne mrlje..

Eterično ulje limuna također je vrlo korisno u smanjenju akni. Osvjetljava staračke pjege nakon akni i ljušti kožu, normalizira tonus i teksturu kože.

Kako se riješiti akni na licu

Akne se uvijek pojave u najnepovoljnije vrijeme, a posebno su neugodne kada se pojave na mjestu koje je uvijek otvoreno za oči - na licu. Najjača je želja u takvim trenucima riješiti ih se što prije..

 • Akne uzrokuju ↓
 • Kako se riješiti akni ↓
 • Tradicionalna medicina ↓
 • Medicinski materijal ↓
 • Kozmetika ↓
 • Kako se brzo riješiti prištića (manje od sat vremena) ↓
 • Detaljni vodič za ispravljanje sigurnog uklanjanja ↓
 • Kako očistiti u jednoj noći ↓
 • Kako maskirati prištić ↓
 • Prevencija ↓
 • Kako ukloniti tragove akni ↓
 • Recenzije ↓

Uzroci akni

Najčešći uzrok akni na licu su hormonalne promjene u tijelu, a najočitiji je primjer adolescencija. U ljudskom životu ovo je razdoblje u kojem se hormoni aktiviraju u najvećoj mjeri. U tijelu se podiže hormonalna oluja, a posljedice se odražavaju izvana u obliku otvrdlog glasa, promijenjenih proporcija tijela i, nažalost, akni.

Rijetko je moguće zaobići takav napad. Ako se proces odrastanja odvija normalno, a koža je dovoljno bez problema i tanka, još uvijek neće biti moguće izbjeći pubertet - definitivno će se pojaviti jedan ili dva prištića.

Trudnice mogu patiti od sličnog problema, kao i žene tijekom određene faze menstrualnog ciklusa. Uzrok osipa na licu mogu biti i problemi s endokrinim sustavom..

Uvjeti slični aknama javljaju se čak i kod novorođenčadi. To je također opravdano hormonalnom prirodom i ima zaseban naziv - hormonalna kriza.

Ostali čimbenici akni:

 • Lijekovi;
 • Potrošeni zrak;
 • Specifičnosti rada;
 • I tako dalje.

Kako se riješiti akni

U borbi protiv takve pošasti dobre su sve metode i sredstva, kako medicinska, tako i narodna..

etnoznanost

Najbolji narodni načini za rješavanje akni:

 • Sok od aloe. Da biste koristili ovu metodu, prvo trebate temeljito isprati listove aloje prokuhanom vodom sobne temperature, osušiti i staviti na tamno mjesto bez izravne topline oko 7 dana. Nakon toga moraju se zdrobiti i istisnuti. Što se na kraju dogodi, svakodnevno obrišite lice. Aloja se savršeno bori protiv upalnih procesa, dezinficira i sprječava post-akne. Biljka se može koristiti i kao losioni, za to se kaša s lišća mora preliti hladnom vodom, pustiti da odstoji sat vremena, kuhati nekoliko minuta, a zatim procijediti.
 • Zakuhajte čašu vode i dodajte dvije žlice gorke biljke pelina. Inzistirati oko sat vremena. Ova je infuzija prikladna za obloge i losione, dobro se nosi s upalom, povećava protok krvi i ima tonik učinak..
 • Obrišite lice svježim sokom trputca, koji je antiseptik.
 • Šaka suhog lišća i cvijeta kantariona mora se preliti s 2 šalice kipuće vode, zatim kuhati 25 minuta i filtrirati. Ovaj se alat koristi kao losion i trljanje. Možete ga pripremiti s kockama. Gospina trava posebno je pogodna za masnu kožu.
 • Kalendula je odlična pomoć za mrlje i ožiljke koji ostaju nakon zarastanja akni. Obrišite ta mjesta tinkturom nekoliko puta dnevno. Za upotrebu na osjetljivoj koži pomiješajte s medom.
 • Sirova buča ubrzava sazrijevanje akni. Obrišite bolna područja komadom bundeve nekoliko puta dnevno i vrlo brzo vidjet ćete rezultat.
 • Mješavina kadulje i kamilice izvrsna je za sužavanje pora i posvjetljivanje komedona.
 • Bobice kaline čiste kožu i zasićuju je vitaminima. Sok treba nanositi dva do tri puta dnevno..

Neke od kućnih maski:

 • Maska od krastavca nosi se s post-aknama i zato je posebno voljena. Krastavac se neće nositi samo s tragovima akni, već će i uljepšati kožu. Mora se naribati, a zatim dvadeset minuta nanositi na kožu..
 • Maske od gline pogodne su za osobe s masnom kožom. Uklonite sjaj, spriječite upalu bez začepljenja pora.
 • Vodonik-peroksidna maska, dovedena do željene konzistencije s kvascem, suzit će pore, osloboditi vas komedona i osvježiti kožu.

Medicinske potrepštine

Vlasnike suhe kože tretirajte zahvaćeno područje mješavinom meda i par kapi ulja čajevca.

Među ljekarničkim proizvodima su sljedeći:

 • Skinoren. Glavni aktivni sastojak ovog pripravka je azelaična kiselina koja učinkovito čisti kanale lojnih žlijezda i smanjuje aktivnost bakterija. Morate se liječiti takvim lijekom najmanje dva do četiri tjedna. Trošak - od četiristo do osamsto rubalja.
 • Baziron. Benzoil peroksid kroti preaktivne lojne žlijezde. Upalni proces popušta, a koža se obnavlja nakon bolesti. Najuočljiviji učinak pojavit će se nakon četiri tjedna korištenja. Cijena lijeka je do osamsto rubalja
 • Dalatsin. Antibiotik u sastavu uklanja bakterije koje izazivaju pojavu potkožnih akni. Krema se nanosi u tankom sloju dva do tri puta tijekom dana. Trošak lijeka je od 600 do 700 rubalja.
 • Mrežnica. Djelatna tvar tretinoin suzbija bakterije i smanjuje stvaranje sebuma. Potrebno je oko četiri ili pet tjedana da zaraste..

Kozmetika

 • Kompleks sredstava tvrtke ProActiv danas se vrlo široko i aktivno oglašava. Zastupnik promovira svoje proizvode kao najnježnije, ali u isto vrijeme vrlo učinkovita sredstva prikladna za svakodnevnu upotrebu. Možete ga koristiti po cijelom licu. Proactiv izvrsno djeluje na začepljene pore, ubija bakterije i zaustavlja upalu. Trošak cijelog sustava je oko 3000 rubalja
 • Linija "Turbo Active". Pomoću ovog alata možete kontrolirati proizvodnju sebuma i tako spriječiti razvoj bakterija. Uz to, linija liječi lakše ozljede i sprječava njihovo ponovno pojavljivanje.
 • "Pure Kozha Active" proizvođača Garnier. Proizvođač obećava ne samo zajamčeno uklanjanje akni, već i potpuno uklanjanje tragova na koži. Antibakterijski kompleks sadržan u sastavu pomaže u čišćenju pora.
 • Clearasil, popularan svugdje, odavno se etablirao u borbi protiv problema s kožom. Proizvodi se preporučuju za složenu njegu.

Kako se brzo riješiti prištića (manje od sat vremena)

Što god netko mogao reći, najbrži način za uklanjanje takve smetnje je istiskivanje. Ubrzana metoda još nije izumljena.

Detaljni vodič za ispravljanje sigurnog uklanjanja

Treba imati na umu da liječnici ne preporučuju to učiniti sami zbog mogućeg rizika širenja infekcije po licu i uvlačenja pod kožu..

Ako se ovaj postupak provodi prema svim pravilima, mogu se izbjeći komplikacije:

 • Čiste ruke. Poželjno je liječenje alkoholnom otopinom;
 • I cijelo lice i sam prištić trebaju biti tretirani s 2% salicilnim alkoholom;
 • Pritisnite sam prištić, bez dodirivanja kože okolo;
 • Morate započeti od same njegove baze kako biste isključili gnojne ostatke na dnu pora;
 • Bris natopljen alkoholom nanosi se na ranu nekoliko minuta;
 • Ne dodirujte ranu prljavim rukama i ne mažite je nikakvim kremama. Do izlječenja, najbolje ga je liječiti miramistinom ili tinkturom nevena.

Kako očistiti u jednoj noći

 • Salicilna mast;
 • Jod;
 • Prirodna pasta za zube;
 • Sok od limuna;
 • Glina;
 • Morska sol s vodom.

Kako maskirati prištić

S kozmetikom:

 • Bolje je odabrati tonalne kreme u različitim nijansama, u početku je mana prekrivena tamnijom kremom, a na vrhu je prekrivena svjetlošću;
 • Mineralna kozmetika sa sjajnim česticama u sastavu, difuzna boja;
 • Trebate odabrati visokokvalitetnu kozmetiku koja ne začepljuje pore..

Bez upotrebe kozmetike:

 • Vizin;
 • Streptocid;
 • Naftizin;
 • Citramon.

Prevencija

Da biste izbjegli razne probleme s kožom lica, preporučljivo je pridržavati se sljedećih općih preporuka:

 • Česti posjeti kozmetičarki;
 • Pravilna prehrana;
 • Manje stresa;
 • Pravovremeni pregled tijela i rano prepoznavanje mogućih bolesti.

Ne zaboravite na zdrav način života. Hodajte češće. Ako pokušate slijediti ove savjete, bit ćete zadovoljni i unutarnjim i vanjskim stanjem kože..

Kako ukloniti tragove od akni

Sada se nudi ogroman broj proizvoda koji mogu ukloniti akne s kože i značajno poboljšati njezino stanje. No, odabir pravog losiona, kreme ili tonika vrlo je težak - sve ovisi o individualnoj reakciji tijela.

Tradicionalna medicina također nudi široku paletu metoda, a evo nekih od njih:

 • Losion od vode i jabučnog octa;
 • Vodikov peroksid, glina i wateryaga;
 • Maska napravljena od mješavine vode, ulja ružmarina i zelene gline.

Recenzije

U 28. godini još uvijek me ne napuštaju problemi s kožom lica, iako sam sve isprobala. Izrađivala je razne maske od gline, biljne maske i tako dalje. Nije bilo učinka. Farmaceutski proizvodi također nisu donijeli željeni rezultat..

Kao rezultat toga, otkrio sam samo tri učinkovita načina za sebe:

 • Postupak darsonvalizacije;
 • Cinkova mast;
 • Katranski sapun.

Sve su metode prilično proračunske. Sustavnom primjenom rezultat će se postići za tri dana. I ne zaboravite na prevenciju.

Kada sam kupila Garnier-ov gel za namotavanje za čišćenje, u početku nisam puno primijetila. Dobro se upija i ne stvara grudice. Nakon nekog vremena akne se stvarno smanje, ali to očito nije super efekt. Ako imate velik broj upala, ne biste trebali trošiti novac na ovaj lijek, ali ako njihov broj nije kritično velik, zašto ne. U tom ga slučaju redovito koristite..

Izbjelite lice od mjesta nakon akni

Aristokratska bljedoća

Dragi čitatelji i čitatelji! Znate li, drevne Japanke i Kineskinje, Grkinje i Rimljanke u srednjem su vijeku postigle blijedu kožu. Iz ruske povijesti i književnosti postoje mnogi signali da bi aristokrati trebali biti blijeda lica, rumenilo i preplanulo lice smatrali su se znakom pučanstva. Dame iz visokog društva sakrile su lica i tijela od sunca.

Blijeda koža ostaje moderna i poželjna među modernim ženama i djevojkama.

Pa ste odlučili otkriti kako izbjeliti lice od mrlja, od akni, kako postići izgled plemenitog aristokrata? Puno je načina, od maske od krastavca do složenih postupaka u kozmetičkim salonima. Razmotrite ključne točke, uzroke pojave i uklanjanje mrlja.

Ukratko o razlozima

Izbjeljivanje lica, uklanjanje staračkih pjega bez otkrivanja uzroka pojave u najmanju je ruku pogrešno. A svi postupci koje provodite možda neće dati nikakav učinak. Što učiniti i gdje tražiti razloge?

Mogu imati problema s gastrointestinalnim traktom. Rješenje je revidirati jelovnik i izuzeti hranu koja izaziva staračke pjege i dodati vitamine.

Budite manje izloženi sunčevoj svjetlosti i obavezno koristite kremu za sunčanje. Očistite parnim kupkama.

Bjelilo kod kuće

Pravo vrijeme za kućne postupke od velike je važnosti. Lice je bolje izbjeljivati ​​u jesenskom razdoblju, kada su sunčeve zrake izgubile aktivnost.

Kemijski piling

Napravite kašu. Uzmite pet dijelova vode i jedan dio borne kiseline. Nanesite na kožu, ostavite da se osuši i ispere. Potrebno je jednom tjedno raditi 5 postupaka zaredom.

Kocke leda

Vrijedno je napraviti kockice leda od dekocija riže, peršina i njima obrisati lice. Uz pomoć ovih jednostavnih trikova možete se brzo i samostalno riješiti pigmentacije, posvijetliti pjege, očistiti lice.

Osvjetljavamo maskama

Ako odlučite osvijetliti lice maskama, to bi trebalo činiti 2 puta tjedno. Trajanje postupka je u prosjeku 15 minuta.

Krastavac

Pomiješajte zobene pahuljice i krastavce nasjeckane na ribežu dok se ne stvori gusta kaša. Sadržaj maske nanesite na crvenilo i tamne mrlje. Nakon 15-20 minuta isperite toplom vodom.

Uz pomoć zobenih pahuljica koža omekšava i smiruje se, a krastavci su izvrsni za izbjeljivanje. Stoga redovito korištenje maske značajno uljepšava vašu kožu i zacjeljuje.

Od gline

Ako agrumi ne uzrokuju alergije, pomiješajte bijelu kozmetičku glinu s limunovim sokom ili vodom do tijesta i nanesite na lice. Pokrijte vrh prozirnom folijom kako se maska ​​ne bi osušila. Potopiti 20 minuta i isprati, nanijeti laganu kremu. Glina uklanja upalu, uklanja akne, izbjeljuje kožu.

Od sode

Postupak vam osvjetljava kožu. Ima piling i antibakterijska svojstva. Pomiješajte sodu bikarbonu s vodom do konzistencije paste, tretirajte zahvaćena područja i ostavite 20-30 minuta.

Dalje, kružnim pokretima prstiju trebate lagano utrljati, usredotočujući se na mjesta na kojima postoje mjesta od akni. Nakon ispiranja maske, pobrinite se da je vaša koža glatka, matirana i svjetlija.

Izbijeli od preplanulosti

Mnogo je kožara koji svoje lice i tijelo namjerno izlažu sunčevim zrakama. Nemojmo sada govoriti o opasnostima pretjeranog izlaganja ultraljubičastom zračenju. Preusmjerimo pozornost na one koji su nevoljko preplanuli i muči ih pitanje kako vratiti svoj aristokratski blijedi izgled na lice.

Najpoznatiji, pristupačan i učinkovit lijek je jogurt. Nanesite ga na lice svaki dan tijekom 20 minuta i osiguran je učinak izbjeljivanja.

Sok od limuna nije ništa manje učinkovit. Nanesite, a zatim isperite kako biste postigli željeni ten. Istina, ako imate vrlo osjetljivu kožu, onda je limun bolje staviti na stranu..

Lice je posjetnica svake žene, bez obzira na njezin status i dob. Glavna stvar je da je njegovana. Možete odustati od svega i šokirati druge oko sebe perutavom, crvenilom kože, prištićima i miteserima, staračkim pjegama i borama. Ali među ovdje prisutnima, najvjerojatnije, nema nijednog.

I ništa što naša koža zahtijeva redovitu njegu, maske i pilinge, kreme i masažu. Spremni smo joj pružiti sve ovo. Napokon, rezultat se isplati. Pretplatite se i čitajte nove članke, naučivši puno o njezi lica i tijela.

Članci O Acne Gelovi