Kako ukloniti mrlje s odjeće - najbolje kućne metode

Mrlje na vašoj omiljenoj odjeći čest su problem. Danas je na tržištu široka paleta deterdženata za pranje rublja i izbjeljivača za suzbijanje svih vrsta prljavštine. Ali što ako mrlja već postoji, ali pri ruci nema posebnog proizvoda? Prikupili smo najučinkovitije kućne lijekove.

Ako se mrlja pojavi na vašoj odjeći, morate brzo djelovati. Zbog toga je vjerojatnije da će se uspješno nositi s onečišćenjem, čak i ako je trajno, poput traga vina ili čokolade. Ali dogodi se da mrlju niste odmah primijetili i bilo je vremena da se najede u tkaninu. Reći ćemo vam kako ukloniti svježe i stare mrlje s odjeće pomoću dostupnih alata..

Kako ukloniti crvene mrlje s odjeće

Mrlje od crvenog vina mogu se lako ukloniti kipućom vodom, ali ova metoda nije prikladna za osjetljive materijale. Prljavu krpu povucite preko metalne posude (kante, lonca, bazena) i prelijte kipućom vodom dok mrlja potpuno ne nestane.

Vinska mrlja također se može ukloniti kuhinjskom soli. Istina, ova će metoda biti učinkovita samo protiv svježe nečistoće. Par žlica soli prelijte s malo hladne vode, nanesite na krpu i ribajte problematično područje. Ako mrlja nije potpuno nestala, ponovite postupak. Zatim otresite sol i predmet operite u hladnoj vodi, a zatim u toploj vodi s prahom.

Staru vinsku mrlju možete ukloniti s bijele krpe limunskom kiselinom. Uzmite pola žličice limunske kiseline i 200 g vode, namočite vatu u otopini i liječite onečišćenje. Zatim isperite tkaninu toplom vodom. Limunska kiselina može se zamijeniti limunovim sokom.

Kako ukloniti masne mrlje s odjeće

Ulje i masni umaci mogu se navući na vašu omiljenu odjeću i ostaviti neprivlačan mrlja u najnepovoljnijem trenutku. Kako brzo ukloniti masne mrlje s odjeće? Evo 5 provjerenih domaćih recepata.

Kako ukloniti masne mrlje s odjeće sapunom za pranje rublja

Sapun za rublje obično se nalazi u svakom domu. Jednostavna, poznata šipka iz djetinjstva najučinkovitije uklanja masne mrlje. Pjenite kontaminirano područje i ostavite preko noći. Ujutro temeljito operite predmet.

Kako acetonom ukloniti masnu mrlju s odjeće

Aceton se nalazi u uobičajenom sredstvu za uklanjanje lakova, tako da je ova tvar dostupna svakoj ženi. Neki moderni uklanjači lakova izrađeni su bez acetona - pažljivo pročitajte naljepnicu. Nanesite tekućinu na mrlju od rubova do središta. Zatim pokrijte papirnatim ručnikom i poparite toplim, ali ne vrućim željezom.

Kako soli ukloniti masne mrlje s odjeće

Sigurno znate da se obična kuhinjska sol dobro nosi s uljnim mrljama. Pošpricajte sol po umrljanom mjestu i lagano trljajte. Kad je sol potpuno upila masnoću, otresite je i ponovite postupak. To bi trebalo raditi dok mrlja potpuno ne nestane..

Kako se riješiti mrlja na odjeći kod kuće

Riješite se mrlja od tkanine. Savjeti i tajne

Uz svako vino postoji talog.

Masne mrlje, tinta, voće i mnoge druge mrlje ne mogu se ukloniti pranjem. Moraju se ukloniti ranije kako tijekom pranja ne bi zamrljali ostalo rublje. To je također važno jer se mrlje obično teže uklanjaju nakon namakanja vrućom vodom..

Prije uklanjanja mrlja, morate otkriti njihovo podrijetlo. Primjerice, mrlje od karbonskog papira mogu se ukloniti acetonom, dok će aceton samo razmazati mrlje od tinte..

Kad započnete uklanjati mrlju, obavezno ispod stavite gustu tkaninu, vatu ili komad PVC-a (ovisno o vrsti mrlje i načinu uklanjanja) kako ne biste zaprljali podstavu ili stražnju stranu predmeta koji se čisti. Da biste izbjegli stvaranje nove mrlje u blizini mjesta čišćenja, istom otopinom istrljajte tkaninu od središta do rubova. Preporučljivo je prati odjeću nakon uklanjanja mrlje.

Različite tkanine zahtijevaju različitu obradu: na primjer, najlon i najlon trebaju samo vodu. Dovoljno je ove tkanine očistiti spužvom ili krpom navlaženom toplom mekom vodom..

Česta su masna mjesta. Svježe mrlje na svijetlim tkaninama mogu se prekriti suhim zubnim prahom i ostaviti nekoliko sati ili nekoliko puta posuti solju dok mrlja ne nestane. Svježe masne mrlje na svijetlim i tamnim tkaninama mogu se ukloniti i nekoliko puta presavijenim blotom za brisanje: stavlja se na gornju i donju stranu tkanine na mrlju i glača vrućim željezom. Papir se mijenja nekoliko puta, ovisno o načinu uklanjanja mrlje. Stare masne mrlje na vunenim tkaninama brišu se pamučnom krpom namočenom u benzin ili aceton. Ako je potrebno, područje s mrljom namoči se u benzinu ili acetonu 1-2 sata. Zatim se mrlja ponovno glača kroz papir.

Svježe masne mrlje od baršuna uklanjaju se pulpom toplog koluta.

Ako se vruća mast izlije na stol ili neki drugi predmet, odmah prelijte područje hladnom vodom. Mast će se skrutnuti.

Mrlje od jaja mogu se lako ukloniti krpom namočenom u hladnu vodu. Vruća voda popravlja ove mrlje.

Mrlje od voća i crnog vina. Pamučna ili lanena tkanina s takvom mrljom navuče se na neko posuđe i na mrlju se ulije kipuća voda dodajući malo octa ili limunske kiseline.

Mrlja na svilenoj tkanini prvo se navlaži toplom vodom s glicerinom, a zatim se ispire.

Mrlje se uklanjaju s vunene odjeće toplom vodom i sapunom u prahu, a zatim ispiru.

Ako je mrlja stara, umrljano mjesto namočite u mlijeko, a zatim operite na uobičajeni način..

Ne vrlo stare mrlje od voća mogu se iz rublja ukloniti amonijakom, napola razrijeđene vodom.

Mrlje od tinte. Svježu mrlju od tinte treba navlažiti limunovim sokom ili otopinom limunske kiseline, u koju se doda malo grube soli, zatim ispere u slanoj vodi i glača kroz vlažnu krpu. Svježa mrlja također se močenjem može ukloniti sirovim mlijekom, amonijakom ili redovnim alkoholom.

Stare mrlje od tinte dobro se uklanjaju vrućim glicerinom. Namočite kontaminirana mjesta na određeno vrijeme, a zatim navlažite 10% -tnom otopinom oksalne kiseline i odmah isperite toplom vodom.

Mrlja od tinte na platnu može se ukloniti šibicama. Mrlja se navlaži vodom i trlja glavom šibice. Ako se tinta ne odjednom odlije, operite onečišćeno područje vodom i ponovite postupak..

Mrlje od ribljeg ulja mogu se ukloniti vodom i octom.

Rđa se uklanja vrućom otopinom limunske ili oksalne kiseline. Obojena tkanina drži se u otopini dok hrđa potpuno ne nestane, nakon čega se dobro ispere u toploj vodi.

Pasta od kemijske olovke uklanja se s tkanine ako mrlju navlažite alkoholom, zatim natrljate solju i isperite toplom vodom.

Lak za nokte uklanja se acetonom ili octenom kiselinom.

Kava, čaj, kakao mogu se ukloniti mješavinom amonijaka i vodikovog peroksida ili vode s glicerinom (napola) uz dodatak nekoliko kapi amonijaka.

Uljana boja uklanja se terpentinom, benzinom.

Kalup. Pljesniva područja operu se nekoliko puta u otopini vodikovog peroksida i osuše na suncu ili u blizini izvora topline.

Znoj. Kontaminirana područja isperu se toplom vodom, a zatim isperu čistom vodom amonijakom.

Krv. Odjeću s mrljama od krvi možete prati zajedno s drugima samo nakon opetovanog i dugotrajnog ispiranja hladnom vodom..

Čađa. Mjesta zamrljana čađom treba podmazati, zatim obrisati tamponom namočenim u terpentin i oprati na uobičajeni način.

Mrlje od mlijeka treba odmah obrisati tamponom umočenim u čistu vodu. Uklanjaju se s vunenih tkanina smjesom tri dijela amonijaka i jednog dijela soli. Od svilenih tkanina koje ne blijede - s mješavinom 1 dijela glicerina i nekoliko kapi amonijaka.

Vapno se može ukloniti otopinom limunske kiseline. Otopina se na licu mjesta poprska mrljom, a zatim ispere na uobičajeni način.

Stearin se vadi na sljedeći način: papir za motanje nekoliko puta smotan stavlja se na mrlju i ispod nje te glača vrućim željezom. Ostaci mrlje obrišu se tamponom umočenim u čisti benzin.

Mrlje od šećera najbolje je uklanjati toplom vodom.

Mjesta uzrokovana muhama uklanjaju se tamponom umočenim u otopinu octa, ako su mjesta stara - otopinom amonijaka u vodi.

Izgorjela mjesta, ako, naravno, tkanina nije izgorjela, uklanjaju se na sljedeći način: 10 g izbjeljivača miješa se u 1 litri vruće vode, pokrije, brani pola sata i dekantira. Mrlja se navlaži vodom i na nju se stavi krpa natopljena otopinom izbjeljivača, a zatim brzo ispere u prethodno pripremljenoj hladnoj vodi s octom.

Mrlje u boji na platnu, koje nastaju kao posljedica dodira s vlažnim tkaninama koje blijede, uklanjaju se otopinom limunske ili oksalne kiseline. Zamrljana područja obrišu se tamponom umočenim u ovu otopinu, a zatim se nekoliko puta isperu u toploj vodi u koju se doda nekoliko kapi amonijaka. Te se mrlje također mogu ukloniti iz rublja vodikovim peroksidom. Za to, 2 žličice. peroksid se otopi u čaši vode.

Mrlje od piva uklanjaju se sapunicom i denaturiranim alkoholom.

Prljavi ovratnik jakne čisti se tamponom umočenim u otopinu alkohola i vode (napola) ili votke. Zatim glačajte ovratnik s lijeve strane kroz mokru krpu dok se ne osuši.

Mrlje s cipela u boji uklanjaju se sokom od luka.

Kako ukloniti staru mrlju nepoznatog podrijetla kod kuće i oprati obojene stvari?

Bez obzira koliko je osoba uredna, pojava mrlja na odjeći je neizbježna. Vjerojatnost onečišćenja raste ako je riječ o dječjem predmetu. Roditelji povremeno otkrivaju da su nedavno kupljena majica ili kombinezon zamrljani travom, masnoćom, voćnim sokom. Takve mrlje nije lako ukloniti, pa zar stvar stvarno morate baciti? Kako brzo ukloniti mrlje različitog podrijetla kod kuće?

Stvari koje treba uzeti u obzir kad se počnete rješavati mrlje na odjeći?

Vrlo je teško ukloniti mrlje s boje, ulja, prehrambenih proizvoda običnim deterdžentima. Najčešće morate pribjeći moćnim kemikalijama koje, ako se koriste pogrešno, mogu pokvariti samu tkaninu. Prije nego što se poslužite bilo kojom metodom čišćenja, trebali biste se upoznati s pravilima za pranje materijala od kojeg je stvar sašivena..

Od čega je izrađena tkanina?

Najteže se nositi s prljavštinom na osjetljivim tkaninama poput svile, satena, baršuna. Ne smiju biti izloženi izbjeljivačima koji sadrže klor, također ne podnose intenzivno pranje..

Kako znati hoće li se tkanina pokvariti kad dođe u kontakt s sredstvom za uklanjanje mrlja? Prije natapanja cijele stvari, trebali biste nanijeti malo kemikalije na područje blizu šava s pogrešne strane i pričekati oko pola sata. Ako tkanina nije deformirana, nije izgubila boju, tada možete oprati cijeli proizvod.

Koje je podrijetlo mjesta?

Sljedeći parametar koji treba uzeti u obzir prilikom ispiranja prljavštine je podrijetlo mrlje. Ovisno o tome čime je stvar zamrljana - travom ili voćnim sokom, masnoćom, crvenim vinom, bojom - trebali biste odabrati sredstvo za čišćenje.

Kako ukloniti stare, tvrdoglave mrlje?

Najteže je ukloniti mrlje koje su stare i duboko ugrađene u vlakna tkanine. Novopostavljena mrlja može se odmah obrisati i vjerojatnije je da će se lako skinuti. Staru prljavštinu je puno teže ukloniti. Najgore od svega su mrlje od krvi, masti, boje, mazuta, hrđe, alkoholnih pića, briljantno zelene.

Masnoća (ulje, tekući lecitin, itd.)

Masna mrlja može nastati od ulaska biljnog ili maslaca, životinjske masti, tekućeg lecitina. Tragovi masti uklanjaju se iz različitih tkiva na različite načine:

 • Grube, guste, tamne tkanine. Stara se mast uklanja agresivnim otapalima - rafiniranim benzinom ili acetonom. Namaču vatu s njima i nanose ga na problematično područje. Na taj se način možete riješiti mrlja na trapericama poput hlača, jakni.
 • Nježne tkanine. Glicerin se zagrije na 40 stupnjeva, namaže masnom tragom na odjeći. Stvar je natopljena amonijakom razrijeđenim vodom.
 • Proizvodi u boji. Gel za pranje posuđa izlije se na uljnu mrlju i zadrži tamo 30-40 minuta. Zatim se gel ispere toplom vodom.
 • Bijele stvari. Gusta kaša priprema se od krumpirovog škroba i rafiniranog benzina. Smjesa se nanosi na masno područje i ostavlja da se potpuno osuši. Nakon toga otresite škrob i isperite stvar. Drugi način čišćenja bijelog predmeta je nanošenje guste kaše iz Domestosa navlažene vodom na vrh. Nakon 10-15 minuta isperite predmet pod mlazom tople vode.

Krv i druge tekućine koje sadrže proteine

Teškoća u uklanjanju bioloških tekućina je ta što sadrže proteine, soli i organske boje koje se unose u vlakna. Ako se svježa krvava mrlja može oprati hladnom vodom bez sapuna, tada je puno teže ukloniti stare..

Da biste se riješili stare mrlje od krvi, potrebna vam je otopina amonijaka i boraksa. 1 žličica amonijak se razrijedi u 200 ml vode, navlaži se pamučnom krpom i obriše kontaminirano područje. Zatim u istim omjerima pripremite otopinu boraksa i na isti način obrišite tvrdoglavu mrlju. Nakon toga se cijeli proizvod ispere u toploj vodi..

Da biste se riješili starih mrlja od urina, trebate octenu kiselinu i vodikov peroksid. 1 čajna žličica ulije se u čašu vode. octena kiselina i ista količina vodikovog peroksida. Materijal se navlaži tekućinom i ostavi jedan sat. Zatim peru kao i obično u automatskom stroju.

Voće, povrće, bobičasto voće (aronija, mandarina, rajčica, repa, itd.)

Neko voće, bobice i povrće ostavljaju tvrdoglave, tvrdoglave mrlje na odjeći. Najopasniji su dud, repa, rajčica, aronija, mandarine, trešnje.

Prije uklanjanja tragova voća i bobica, preporučuje se držanje platna na pari. Dovoljno je kuhati lonac vode i povući stvar na vrh. Zatim se limunov sok pomiješa u jednakim omjerima s votkom, pamučni tampon umoči u tekućinu i njime se obriše krpa. Nakon toga, prljavo područje obrađuje se amonijakom razrijeđenim u vodi.

Boja (gvaš, caklina, vodena emulzija itd.), Lak

Boje topive u vodi poput akvarela ili gvaša najlakše je ukloniti. Stvar se namoči u vodi s običnim praškom za pranje, a zatim se prljavo mjesto pod jakim pritiskom ispere pod mlazom vode.

Akrilnu ili lateks boju teže je ukloniti. Prahu za pranje dodaje se voda dok se ne stvori gnojnica. Kaša se nanosi na umrljano područje, a boja se briše četkicom za zube s mekanim vlaknima. Nakon toga se odjeća stavlja u perilicu i postavlja najduži ciklus pranja..

Najteže se uklanja alkidna caklina i lak. Da biste očistili stvari, trebat će vam jaka otapala - aceton, terpentin, kerozin. Međutim, ne mogu se koristiti na vuni, svili i drugim osjetljivim tkaninama, nažalost, stvari izrađene od tih materijala ne mogu se prati. Boja se prvo mora navlažiti u otapalu, a zatim, kad omekša, strugati nožem.

Loživo ulje, strojno ulje

Svježa mrlja teškog loživog ulja ili maziva može se ukloniti kredom. Kreda se drobi u prah, posipa po problematičnom području i namoči u toploj vodi. Morat ćemo požuriti - nakon 2-3 sata ova će metoda biti beskorisna.

Uobičajeni deterdžent za pranje posuđa ponekad može riješiti staru mrlju. Obilno se nanosi na prljavo područje i ostavi nekoliko sati, a zatim ispere s puno vode. Ako gel ne djeluje, morate pribjeći jačim otapalima..

Dvije pamučne podloge navlaže se terpentinom ili acetonom. Jedan se postavlja na vrh tkanine, a drugi ispod njega, tako da se mrlja nalazi između diskova. Nakon 30-40 minuta, pamučni jastučići se uklanjaju, a stvar se pere u stroju.

Vino, viski i slične tekućine koje sadrže alkohol

Kako ukloniti tragove alkoholnih pića - piva, vina, viskija, konjaka? Iskusne domaćice glicerinom, vinom i amonijakom uklanjaju mrlje od alkoholnih tekućina. Miješaju se u jednakim omjerima, kombiniraju s vodom u omjeru 3/8 i trljaju se njima..

Da bi se uklonile mrlje od bijelog vina, 10 dijelova zdrobljenog sapuna, 2 dijela terpentina i 1 dio 10% amonijaka pomiješa se i nanese na zamrljano područje. Zatim odjeću operite hladnom vodom.

Najteže se isprati crveno vino. Glicerin se u jednakim dijelovima pomiješa sa sirovim žumanjkom i problematično područje se namaže dobivenim želeom. Nakon nekoliko sati predmet se opere u toploj vodi. Drugi način uklanjanja tragova crnog vina uključuje upotrebu kalijevog permanganata. Obrišite zamrljano područje slabom otopinom, a zatim ga navlažite otopinom vodikovog peroksida (1 tsp po čaši vode).

Oznake hrđe

Postoji nekoliko načina uklanjanja hrđe:

 • Svježe iscijeđeni sok od limuna obilno se navlaži zahrđalim tragom, a zatim glača kroz bijelu krpu vrućim željezom. Nakon glačanja mjesto ponovno navlažite limunovim sokom i operite proizvod u toploj vodi..
 • Glicerin, sapun i voda miješaju se u jednakim omjerima. Dobivenom smjesom utrljajte hrđavu mrlju i ostavite stvar jedan dan. Zatim se opere ručno. Ova je metoda prikladna za spremanje predmeta u boji..

Zelenka, fukorcin, metilen plavo (uključujući kao dio Okumetila)

Mnogi lijekovi, poput Ocumetila, sjajno mrlje odjeću kad se nađe. Što ako je predmet obojen metilen plavom bojom? S bijele krpe tvar se može ukloniti otopinom klorovodične kiseline. Smjesa perhidrola (30 posto otopine vodikovog peroksida) i 10 posto amonijaka također će raditi. Ne možete dugo ostavljati kemijske reagense na stvarima, oni se moraju odmah oprati ili neutralizirati otopinom sode.

Fukortsin je lijek koji ima svijetlu grimiznu boju. Može se obezbojiti natrijevim sulfitom, koji je dio razvijača crno-bijelog fotografskog filma. Također, za uklanjanje fukorcina iz tvari upotrijebite reagens pripremljen prema sljedećim uputama. 33% otopina vodikovog peroksida i amonijaka miješa se u omjeru 1 do 2. Dodajte prstohvat praška za pranje, napravite pjenu. Namažite mrlju od maline pjenom i isperite nakon 10-15 minuta.

Kako ukloniti briljantno zeleno? Može se obrisati s bijele tvari vodikovim peroksidom. Tkanina se obilno navlaži tekućinom, trlja pamučnom krpom 10-15 minuta, a zatim pere u stroju s praškom za pranje. Iz proizvoda izrađenog od grube guste tkanine, na primjer, traper jakna, briljantno zelena može se ukloniti acetonom.

Boja od odjeće u boji nakon zajedničkog pranja

Svjetlosne i obojene predmete ne možete prati zajedno. Predmet u boji može baciti i zamrljati druge proizvode. U trgovinama robom za kućanstvo postoje posebna sredstva za izbjeljivanje i sredstva za uklanjanje mrlja, kao što su "Bjelina", "Vanish". S tim proizvodima treba postupati oprezno jer mnogi od njih sadrže klor i mogu oštetiti obojena vlakna tkanine. Najsigurniji lijekovi su izbjeljivači kisikom.

Popularna metoda uklanjanja mrlja nastalih bojanjem proizvoda drugim obojenim stvarima uključuje upotrebu sode. Soda se navlaži vodom do konzistencije kaše, kojom se trljaju obojene mrlje. Ostavite predmet 10-15 minuta, a zatim isperite hladnom vodom.

Što učiniti ako je podrijetlo mrlje nepoznato?

Nije uvijek moguće utvrditi podrijetlo mrlje, pogotovo ako je stara. Što učiniti u takvoj situaciji? Prvo biste trebali pokušati ukloniti nejasnu prljavštinu nježnim izbjeljivačem. Ako to ne pomogne, vrijedi prijeći na aktivnije kemikalije - vodikov peroksid, amonijak, terpentin, aceton. Te tvari mogu ukloniti većinu mrlja nepoznatog porijekla. Međutim, u slučaju složene kontaminacije, starih, tvrdoglavih tragova, nije uvijek moguće očistiti tkaninu čak i jakim kemijskim reagensima. Bolje je ukloniti prljavštinu, kako kažu, u brzom slijedu.

Kako se riješiti tvrdoglavih mrlja na odjeći?

Kasno pronađene mrlje na odjeći gotovo je nemoguće oprati je. A perilica rublja, brojna pranja i prah ovdje neće pomoći. U tom slučaju morate se pribjeći najradikalnijim metodama. Napokon, ne želite izbaciti svoju omiljenu haljinu ili traperice..

Preporučujemo da si odvojite vrijeme kako biste se riješili svoje omiljene odjeće. Situacija se može popraviti. Da biste uklonili tvrdoglave mrlje, morat ćete pribjeći posebnoj obradi odjeće i bez intervencije kemijskog čišćenja pridržavajući se savjeta koji će biti navedeni u ovom članku odmah ispod.

Dobri stari savjet za uklanjanje mrlja je korištenje sredstva za uklanjanje mrlja

Danas je na tržištu velik izbor sredstava za uklanjanje mrlja, od kojih neki vrlo dobro rade svoj zadatak, dok drugi nisu u stanju ukloniti ni najjednostavnije mrlje različitog podrijetla, počevši od jednostavnih mrlja od kave ili čaja..

Kako odabrati pravo sredstvo za uklanjanje mrlja za određenu prigodu? Pokušajmo razumjeti ovaj problem. Dopušteno je koristiti isključivo visoko specijalizirana sredstva.

Neka vas ne zavaraju trikovi oglašivača koji tvrde da postoje univerzalna sredstva za čišćenje koja su savršena za sve vrste tkanina. To je mit. Ili nisu u stanju ukloniti tvrdoglave mrlje, ili su kategorički neprikladni za pranje osjetljivih tkanina poput svile.

Kako ukloniti tvrdoglave mrlje jednom ili drugom vrstom sredstva za uklanjanje mrlja? Glavna stvar je pažljivo pročitati upute prije početka uklanjanja onečišćenih područja..

Ako pogriješite u omjerima, tada se ne samo možete riješiti mrlje na trapericama ili bilo kojoj drugoj odjeći, već i pokvariti prirodnu boju stvari. Ovo vjerojatno neće biti ugodno iznenađenje za vas..

Stoga biste trebali biti izuzetno oprezni kada kod kuće pokušavate ukloniti stare mrlje s bijelih ili obojenih predmeta..

Naravno, bez odgovarajuće edukacije prilično je teško razumjeti sastav sredstava za uklanjanje mrlja, ali, na kraju krajeva, imate Internet. Tamo možete vidjeti kako određene komponente utječu, kako mogu biti opasne itd..

Također možete pročitati recenzije o sredstvu za uklanjanje mrlja koje planirate kupiti. Ovo će biti najsigurnije rješenje prije nego što počnete uklanjati razne onečišćenja..

Ali treba imati na umu da se tvrdoglave mrlje ponekad ne mogu ukloniti sredstvom za uklanjanje mrlja, čak i onim najskupljim. Moramo se pribjeći najpouzdanijim i najučinkovitijim metodama - narodnim.

Mnoge su domaćice sigurne da su učinkovitije od onih proizvoda koji se prodaju u trgovinama kemikalija za kućanstvo..

Upotrijebit ćemo dostupne alate za uklanjanje teških mrlja s odjeće

Narodni lijekovi koriste se ne samo za liječenje raznih bolesti, već i za uklanjanje mrlja različitog podrijetla s odjeće.

Sapun za pranje rublja

Aktivnu borbu protiv onečišćenih područja na bijeloj ili obojenoj odjeći treba započeti malim komadom sapuna, bez obzira koliko to čudno zvučalo.

Prije nego što odustanete od ove metode, prvo je isprobajte. Napokon, sapun je mnogo jeftiniji od skupih sredstava za uklanjanje mrlja i ostalih specijaliziranih proizvoda za čišćenje..

Osim toga, sapun vam ne može pokvariti odjeću, bez obzira od kojeg je materijala napravljena, za razliku od kemikalija. Da biste uklonili tvrdoglavu mrlju, trebate je namočiti u hladnoj vodi, a zatim trljati sa obje strane sapunom..

Pričekajte neko vrijeme, a zatim prljavi predmet operite kod kuće u uobičajenoj perilici rublja.

Aspirin i vodikov peroksid

Izvrsno sredstvo je mješavina lijekova koju možete kupiti za lipu u običnoj ljekarni - Aspirin i vodikov peroksid. Kako pripremiti potrebnu smjesu?

Da biste to učinili, morate samljeti Aspirin i pomiješati s peroksidom, a zatim mješavinom obraditi kontaminirano područje. Ovim rješenjem lako možete ukloniti mrlje od hrđe, bobica itd..

Vodikov peroksid pomiješan sa sodom bikarbonom izvrstan je za pranje dječje odjeće. Za to će trebati 2 pakiranja peroksida i žlica sode bikarbone. Pripremljena otopina nanosi se na mrlju nekoliko sati, a zatim pere ručno ili u pisaćoj mašini, sve će ovisiti o vrsti tkanine.

Sol i soda

Druga izvrsna domaća sredstva za uklanjanje mrlja sastojci su poput sapuna, soli i sode bikarbone od kojih se priprema posebna otopina. Za njegovu pripremu potrebne su nam 4 žlice sode, isto toliko soli i također 2 žlice sapuna.

Ovu smjesu također je potrebno nanijeti na kontaminirano područje i ostaviti da se namače nekoliko sati, a zatim temeljito oprati. Ovaj će sastav dobro raditi s mrljama na bijeloj košulji i drugoj odjeći, pogotovo ako je predmet šivan od pamučne tkanine..

Stolni ocat

Obični stolni ocat nije samo sjajan za uklanjanje mrlja, već vraća odjeći nekadašnju svjetlinu i pomaže u uklanjanju neugodnih mirisa. Da biste to učinili, 70% octa trebat će pomiješati s vodom i preliti mrlju..

Ali trebali biste biti izuzetno oprezni, jer ako ovaj sastav prekomjerno izložite odjeći, tada će stvar biti uništena. Dovoljno je nekoliko minuta. Ovaj je proizvod prikladan ne samo za obojene predmete, već i za bijelu odjeću..

Recepti za najtvrđe mrlje

Jedna od najtežih mrlja za uklanjanje je kava prolivena po odjeći. Da biste ga isprali, možete koristiti:

 • sol i glicerin, miješaju se u jednakim omjerima i nanose na kontaminirano područje 15 minuta. Prljavština će se doslovno otopiti pred našim očima;
 • amonijak pomiješan s vodom. 1 žlica alkohola otopi se u čaši vode i nanese na mrlju, a zatim se odjeća opere u sapunastoj vodi;
 • prah pomiješan s octom i vodom. Ove se komponente trebaju miješati dok se ne obradi gusta pasta i ostaci kave, pričekajte 5 minuta, a zatim operite traperice ili bilo koju drugu odjeću;
 • alkohol s vodom. Ovaj proizvod izvrsno djeluje na mrljama od kave na sintetičkim tkaninama. Da biste to učinili, otopite 1 žlicu alkohola u 500 ml vode. U rezultirajućem sastavu morate oprati odjeću, a zatim isprati hladnom vodom..

Običnu travu također je vrlo teško očistiti. Takva mjesta posebno se često pojavljuju nakon raznih šetnji i piknika. Kako ukloniti travu? Izvrsni alati u ovom slučaju su:

 • vodikov peroksid. Potrebno je trljati mrlju ovim alatom, ali ova metoda nije prikladna za bijelu odjeću, zato budite izuzetno oprezni;
 • amonijak. Moraju navlažiti mrlju od trave na odjeći i oprati se u toploj vodi.

Smola je također tvrdoglava mrlja s kojom se možete nositi:

 • ulje. Ovaj prehrambeni proizvod izvrsno uklanja uklanjanje katrana koji se stvrdnuo na trapericama, košuljama ili drugoj odjeći. Uz njegovu pomoć, prljavština se omekšava i lakše se pere;
 • benzin je idealan za uklanjanje mrlja svježeg katrana.

Amonijak, razrijeđen vodom u omjeru 1: 6, izvrsno radi s hrđom. Dobivenom otopinom utrljajte mrlju..

Sok od limuna također je sjajan u uklanjanju hrđe. Terpentin, koji se koristi za tretiranje onečišćenog područja i ostavlja nekoliko sati, pomoći će u suočavanju sa svježim masnim mrljama. Zatim trebate glačati odjeću toplim glačalom kroz upijajući papir.

Boje su čest uzrok mrlja na odjeći. I to vrijedi ne samo za umjetnike ili djecu. Da biste se riješili tragova boje, na mrlju možete staviti suhu krpu i navlažiti je terpentinom, pričekati malo i oprati stvar. Suncokretovo ulje je također izvrsno za uklanjanje mrlja od boje..

I to nisu svi načini koji će vam pomoći nositi se s teškim mrljama koje su se slučajno pojavile na vašoj odjeći, već neki od najosnovnijih i najučinkovitijih. Stoga, ako ste zamrljali svoju omiljenu odjeću, ne biste se trebali hvatati za glavu i bacati stvari u smeće, možete isprobati jednu od gore navedenih metoda kako biste bili sigurni da su učinkovite..

Kako ukloniti mrlje različitog porijekla s odjeće

Čak i najurednija osoba može slučajno zaprljati odjeću. Ali ne znaju svi ukloniti mrlju. Da biste riješili ovaj problem, morate znati svojstva tkanine i vrstu onečišćenja. Nakon razjašnjenja ovih točaka, ostaje odabrati najučinkovitiji način.

Osnovna pravila

Prvo i osnovno pravilo koje treba zapamtiti jest da se gotovo sve vrste prljavštine lakše uklanjaju dok su svježe. U prvih 30-120 minuta može biti dovoljno da se mrlja prolije ili opere vodom ili vlažnom krpom.

Međutim, postoje iznimke. Dakle, bolje je ne pokušavati očistiti svježu nečistoću i kapljice s rastaljene svijeće, kako ih ne biste razmazali. U prvom slučaju trebate pustiti odjeću da se osuši i četkom otresti prljavštinu. U drugom pokušajte utjecati na zaprljane stvari niskom temperaturom, vosak će se stvrdnuti, postati lomljiv i lako se uklanja.

Sljedeća važna točka: prije uklanjanja mrlje s odjeće morate biti sigurni da je sredstvo za uklanjanje mrlja sigurno za materijal. Da biste to učinili, kap proizvoda treba nanijeti na rub dna ili na drugo neupadljivo mjesto. Ako se tkanina ne promijeni, tada se proizvod može koristiti.

Što će "ubiti" različite vrste tkanina?

Prije pranja važno je proučiti sastav materijala naveden na naljepnici proizvoda. Postoje i pravila njege koja se ne smiju kršiti. Na primjer, ako se proizvod smije prati na 30 stupnjeva, tada ne biste trebali pokušati ukloniti mrlju prelijevanjem kipućom vodom..

Ako se na naljepnici nalazi ikona da se proizvod ne može prati, bolje ga je dati na kemijsko čišćenje bez pokušaja uklanjanja mrlje kod kuće.

Trebate upamtiti:

 • zabranjeno je čišćenje sintetičkih tkanina organskim otapalima;
 • umjetna svila uništit će se kiselinama, otapalima, vodikovim peroksidom;
 • obojene tkanine najvjerojatnije će izblijedjeti kada se tretiraju otopinom hidroperita ili klorom;
 • eko-koža se ne može tretirati organskim otapalima.

S svilom, čipkom i vunenim predmetima mora se postupati vrlo pažljivo..

Postupak

Ne preporučuje se korištenje koncentriranih proizvoda za uklanjanje mrlja, bolje je razrijediti ih vodom. Preagresivna tvar negativno će utjecati na tkaninu. Ako se staza ne očisti pri prvom pokušaju, tada se obrada može ponoviti.

Da biste uklonili mrlju, morate:

 • okrenuti stvar;
 • ispravite ga stavljanjem bijele pamučne tkanine presavijene nekoliko puta na prednju stranu ispod mjesta onečišćenja;
 • agresivno sredstvo za uklanjanje mrlja ne može se uliti na tkaninu, trebali biste navlažiti bris i pažljivo rukovati prljavštinom;
 • trebate se strogo pomicati od rubova do središta, inače će se staza samo povećavati u promjeru;
 • i kako se na odjeći ne bi pojavio prljavi halo iz zamućenog sredstva za uklanjanje mrlja, vrijedi sipati škrob, talk u prahu oko perimetra ili barem navlažiti vodom;
 • ako je potrebno tvrdo čišćenje, bolje je koristiti staru četkicu za zube.

Raditi u dobro prozračenom prostoru, po mogućnosti na jakom suncu.

Koristimo sredstva za uklanjanje mrlja

Ako se mrlja ne može očistiti sapunom za pranje, trebate upotrijebiti "teško topništvo", odnosno visokokvalitetna sredstva za uklanjanje mrlja.

Uklanjanje prljavštine s bijele pletene majice i platna

Sredstva za uklanjanje mrlja na bijelom platnu sadrže aditive za izbjeljivanje. To bijele košulje i majice čini ne samo čišćim, već i svjetlijim. Nije preporučljivo koristiti izbjeljivače koji sadrže klor, jer uništavaju vlakna tkanine, a kada se koriste na sintetici, uzrokuju trajne žute mrlje. Moderna izbjeljivači s kisikom sigurni su za sve vrste tekstila.

Za svježe mrlje:

 1. Bose plusMaximum. Povoljna opcija, koristi se kao sredstvo za uklanjanje mrlja i kao pojačalo za prašak za pranje. Dobro se izbjeljuje čak i pri niskim temperaturama vode, sigurno za različite vrste tkanina. Pomaže u uklanjanju svježih mrlja, neće se nositi sa starim mrljama.
 2. Ecover. Sredstvo za uklanjanje kiseoničkih mrlja prirodnog podrijetla. Pogodno za dječju odjeću. Dobro se nosi sa svježom prljavštinom. Nije prikladno za vunu i osjetljive tkanine.

Proizvodi se koriste u skladu s uputama na pakiranju. Zamrljano mjesto prethodno se opere, a zatim stavi u stroj dodavanjem izbjeljivača u prah uobičajenom prahu za bijelu posteljinu.

Uklanjanje mrlja s obojenog rublja

Sredstva za uklanjanje mrlja s kisikom bez aditiva za izbjeljivanje koriste se za uklanjanje mrlja s obojenog rublja..

Možete koristiti sljedeće alate:

 • Udalix. Učinkovit proizvod za rublje u boji i bijelo. Da biste uklonili mrlje nepoznatog porijekla, potrebno je namočiti predmet u otopini za uklanjanje mrlja, a zatim dodati deterdžent u odjeljak za deterdžent.
 • Vanish OXI akcija. Jedno od najpoznatijih (zahvaljujući oglašavanju) sredstava za uklanjanje mrlja. Da biste uklonili složene vrste prljavštine (od vina, bobica, itd.), Potrebno je prašak razrijediti do stanja kaše, nanijeti na mrlju i trljati. Učinkovito protiv tvrdoglavih mrlja.

Za pletenine i osjetljive tkanine

Ručno izrađena pletenina, poput mašinskih kolega (džemperi, kardigani, puloveri itd.), Kao i osjetljive tkanine (čipkasto donje rublje, svilene bluze, profesionalna sportska odjeća) trebaju se prati učinkovitim, ali nježnim sredstvima za uklanjanje mrlja:

 1. Faberlik. Sredstvo za uklanjanje mrlja u obliku olovke. Jednostavno je koristiti proizvod: zaprljanu krpu navlažite vodom, istrljajte olovkom i ostavite 10 minuta. To je dovoljno za uklanjanje svježe mrlje. Ako je prljavština stara, postupak se mora ponoviti nekoliko puta..
 2. Amway sprej za pranje. Sprej za uklanjanje suhih mrlja, uz njegovu pomoć mrlje se uklanjaju bez pranja. Međutim, trajni sprej neće se ukloniti.

Uklanjanje starih mrlja

Ako pojava mrlje na košulji ili hlačama nije odmah primijećena, tada će se teže nositi. Uobičajena višenamjenska sredstva za uklanjanje mrlja često ne rade. Bolje je kupiti sredstvo uskog ciljanog djelovanja, odnosno uklanjanje jedne ili druge vrste mrlja: protiv masnoće, voća, proteina, znoja itd. Koristite sredstva za uklanjanje mrlja prema uputama na pakiranju.

Narodni lijekovi

Sredstva za uklanjanje mrlja djeluju brzo i učinkovito, ali nisu uvijek pri ruci. Možete koristiti narodne lijekove.

Kako oprati ovratnike na bijeloj košulji

S vremenom se na ovratniku košulje stvaraju bijele ili sive pruge kojih se vrlo teško riješiti. Ako pri ruci nemate izbjeljivača, zamijenit će ga sljedeći narodni lijekovi:

 1. Sok od limuna. Trljajte krišku limuna prljavom trakom na ovratniku, nakon 20 minuta operite je pod mlazom hladne vode i operite košulju.
 2. Stolni ocat. Začin se nanosi tamponom na onečišćenje, ostavi pola sata, zatim se opere i predmet pošalje u stroj na pranje.
 3. Peroksid. Otopina vodikovog peroksida (3%) nanosi se na prljavu traku, ispere nakon 5-10 minuta.

Ako se košulja nije dugo nosila, tada žute mrlje na ovratniku neće biti lako ukloniti. Iskusne domaćice predlažu isprobati sljedeću metodu:

 1. Pripremite otopinu sapuna od naribane polovice sapuna rublja i 5 litara tople vode.
 2. Na ovratnik nanesite izbjeljujuću pastu za zube i istrljajte starom četkicom.
 3. Potopite majicu na nekoliko sati u sapunicu.
 4. Strojno pranje ili ručno pranje.

Kako ukloniti bijele i smeđe mrlje s crne majice

Tamne stvari smatraju se neoznačenim i praktičnim. No uklanjanje mrlja s crne tkanine, ako su već oblikovane i uočljive, teže je nego s bilo koje druge. Crna boja često je nestabilna poput crvene. I gubi svu svoju atraktivnost duljim pranjem, upotrebom agresivnih proizvoda ili vruće vode.

Česti problem je pojava bjelkastih mrlja od dezodoransa. Ti tragovi nastaju zbog sadržaja soli aluminija i / ili cinka u dezodoransima. Takve mrlje možete ukloniti 9% otopinom octa ili limunske kiseline. Ali prvo morate biti sigurni da je stvar obojana postojanom bojom..

Postupak:

 1. Onesnaženo područje navlažite tekućinom.
 2. Nakon 5-10 minuta isperite predmet i pošaljite ga na pranje..

Da biste uklonili tvrdoglave mrlje, vrijeme izlaganja kiselini može se produžiti do 12 sati.

Pojava smeđih mrlja na crnom džemperu ili majici (ako nije boja) najčešće je posljedica činjenice da je stvar obojana nekvalitetnom bojom. Izgara pod utjecajem ultraljubičastog svjetla ili prilikom pranja prahom koji sadrži čestice izbjeljivanja. Takve se mrlje ne mogu isprati. Samo će boja za tkaninu ispraviti situaciju.

Tragovi masti i ulja

Takva je kontaminacija česta. Ako odmah poduzmete akciju, suočavanje s problemom neće biti teško:

 1. Potrebno je odmah napuniti mjesto onečišćenja sitnom soli, talkom, zubnim prahom.
 2. Glavni dio masti ili ulja apsorbirat će se, a preostaje samo pranje mjesta onečišćenja deterdžentom za pranje posuđa ili sapunom za pranje rublja.

Staru nečistoću možete očistiti lakšim benzinom. Zatim, talk u prahu ili zubni prah treba uliti na tretiranu tkaninu i ostaviti nekoliko sati. Na kraju predmet operite klima uređajem i osušite na zraku (to će ukloniti miris benzina).

Mrlje od raznih pića

Mrlje od čaja, kave, vina, sokova teško je ukloniti.

S njima se možete nositi ovako:

 • prekrijte svježi trag pića šećerom i ostavite 1 sat, a zatim operite stvar;
 • obezbojiti mrlje na bijeloj tkanini limunovim sokom ili vodikovim peroksidom;
 • uklonite staru prljavštinu otopinom oksalne kiseline - pola žličice u čaši vode;
 • uklonite mrlje od kave otopinom amonijaka;
 • na osjetljivim tkaninama uklonite tragove kave ili čaja s ugrijanim glicerinom;
 • obrišite tragove voćnih sokova mješavinom votke i glicerina (u jednakim omjerima);
 • mrlje od svježeg vina odmah prekrijte solju, a zatim operite sapunom;
 • tretirati stare tragove vina 5% -tnom otopinom amonijaka.

Ako se nije bilo moguće nositi s prljavštinom, morat ćete kupiti sredstvo za uklanjanje mrlja.

Mrlje nepoznatog porijekla

Najteže je utvrditi onečišćenje nepoznatog porijekla. Prvo morate isprobati pranje zamrljane odjeće u sapunastoj otopini. Ako to ne uspije, isprobajte tvari koje pomažu u suočavanju s mrljama različite prirode. To su vodikov peroksid (za bijele tkanine), otopina amonijaka, rafinirani benzin, sredstvo za uklanjanje laka. U većini slučajeva zagađenje se predaje.

Dakle, većinu vrsta mrlja možete ukloniti sami. Ali bolje je ne odgađati stvar unedogled: puno je lakše ukloniti svježu nečistoću nego staru.

Kako ukloniti mrlje s odjeće bez pranja

zajednica urednika, istraživača i stručnjaka

wikiHow djeluje poput wikija, što znači da su mnoge naše članke napisali višestruki autori. Da bi stvorili ovaj članak, 21 osoba, neki anonimni, radili su na tome da ga s vremenom uređuju i poboljšavaju.

Broj izvora korištenih u ovom članku: 33. Popis izvora naći ćete na dnu stranice.

Broj pregledavanja ovog članka: 12,086.

Povremeno se stvari koje se ne mogu oprati zaprljaju. Na primjer, stvari izrađene od kože ili tkanine za koje je prikladno samo kemijsko čišćenje. Možda ste na jednoj zabavi umrljali košulju, ali je nemate mogućnost odmah oprati. Ovaj članak nudi nekoliko načina uklanjanja uobičajenih mrlja s različitih vrsta tkanina i materijala koji su namijenjeni ili nisu predviđeni za pranje..

Kako iz bilo čega izvući mrlje

Sve se događa u životu, a tinta, kava, pivo, vino i još mnogo toga nađu se na našoj odjeći, namještaju, tepihu i drugim predmetima. Ostaju vrlo ružne mrlje kojih bih se željela riješiti, pogotovo ako su tek kupljeni namještaj ili odjeća. Naučit ćemo vas kako to učiniti.

Za početak vrijedi utvrditi zašto se zapravo pojavila mrlja. Je li svježe ili ima vremena za dobro jesti.

Većina svježih mrlja može se vrlo lako ukloniti pranjem sapunom, sodom bikarbonom ili drugim deterdžentom. U svakom slučaju, prvo pokušajte nanijeti proizvod na pogrešnu stranu ili rub proizvoda..

Prije uklanjanja mrlje prvo uklonite prašinu suhom, a zatim vlažnom četkom.

Potrebno je ukloniti mrlje, počevši od rubova i postupno se krećući do sredine. Inače, mrlja može puzati.

Također je vrijedno zapamtiti da alkoholi i kiseline mogu uništiti neke boje, aceton i octenu kiselinu - tkanine izrađene od acetatne svile, izbjeljivače - pamuka i druge tkanine. Općenito, trebali biste biti vrlo oprezni..

Odjeća i obuća

Tri su načina uklanjanja vinske mrlje:

 • Prvo: zaprljani predmet stavite u vruće mlijeko ili sirutku na 30 minuta i operite sapunom.
 • Drugo: obrišite mrlju otopinom vodikovog peroksida (1 žličica vodikovog peroksida u pola čaše vode) i isperite hladnom vodom. Ova je metoda prikladna samo za bijele predmete..
 • I posljednja metoda: pospite mokrom soli svježu mrlju i operite nakon 30 minuta vrućom sapunicom.

Situacije se razlikuju, a ponekad na odjeći postoje tragovi ruževa.

 • Ako je odjeća bijela, tada se mrlja može tretirati vodikovim peroksidom, a zatim ispirati sapunicom dok mrlja ne nestane.
 • Ako je odjeća u boji, upotrijebite terpentin ili eter.
 • Ako to ne pomogne, stavite ubrus na obje strane tkanine, dodajte malo talka i glačajte glačalom na srednjoj temperaturi..
 • U slučaju da je vaša odjeća od vune i / ili svile, obrišite prljavo područje pamučnom krpom umočenom u alkohol.

A najčešće mrlje na odjeći su masne mrlje..

 • Te se mrlje mogu ukloniti benzinom, terpentinom ili acetonom. Navlažite mrlju od rubova do sredine benzinom. Zatim pokrijte ubrusom i pritisnite toplim glačalom.
 • Ako se tkanina ne može prati, ispod stavite čistu, bijelu krpu. Snažno zagrijte krumpirovo brašno i pospite po mrlji. Uklonite brašno nakon 30 minuta. Ponavljajte postupak dok mjesto potpuno ne nestane.

Koristite sok od luka za uklanjanje mrlja s obojenih cipela. Masne mrlje na kožnim cipelama mogu se ukloniti pamučnom krpom umočenom u otopinu sode (10 grama sode bikarbone u 0,5 šalice vode).

Mrlje od plijesni uklanjaju se benzinom.

Uklanjanje žilavih mrlja kod kuće

Ako ne počnete prati odjeću čim se mrlja postavi, prljavštinu ćete vrlo teško ukloniti. Ali ipak, kod kuće se možete riješiti i najtežih mrlja uz pomoć ponekad i najneočekivanijih improviziranih sredstava..

Značajke uklanjanja mrlja

Mrlje kod kuće mogu se ukloniti uz pomoć sredstava za uklanjanje mrlja i raznih izbjeljivača, kao i jeftinijim improviziranim sredstvima..

Počinju uklanjati mrlju s njezinih rubova do središta, kako ne bi još više razmazali prljavštinu. Prostor oko prljavštine treba navlažiti vodom kako bi se spriječile pruge na tkanini..

Kako prepoznati podrijetlo mrlje?

Na odjeći najčešće postoje tragovi hrane i pića. Takve se oznake mogu lako ukloniti pomoću kućnih lijekova ili kemikalija za kućanstvo. Ako trag ostane nakon uljne boje, cakline, ljepila, tada će se mrlja morati otopiti agresivnim tvarima, na primjer, benzinom za domaćinstvo ili acetonom.

Uklanjanje mrlja ovisno o vrsti tkanine

Sredstvo za čišćenje odabire se prema vrsti tkanine. Dakle, sintetika se ne može prati otapalima. Čak i benzin za kućanstvo može nepopravljivo oštetiti sintetičku tkaninu..

Domaći lijekovi nisu toliko agresivni, ali peroksid i amonijak imaju blagi učinak izbjeljivanja, pa se s oprezom koriste na obojenim materijalima..

Vuna i čista svila najbolje se tretiraju nježnim tretmanom - operu sapunom, octom ili glicerinom.

Sredstva za uklanjanje raznih mrlja

Prvo što vam padne na pamet ako trebate ukloniti mrlju jest kupnja sredstva za uklanjanje mrlja. Trgovine kemikalija za kućanstvo nude široku paletu različitih proizvoda koji se mogu koristiti za pranje rublja. No, treba imati na umu da su kemikalije za kućanstvo vrlo agresivne prema tkaninama i postoji šansa da se potpuno uništi još jedna dobra stvar.

Zbog toga se mnoge domaćice odluče prati odjeću jednostavnim proizvodima koji se mogu naći u svakom domu. Ponekad čak i farmaceutski pripravci pomažu u suočavanju s tragovima bolje i brže od skupih sredstava za uklanjanje mrlja..

Kućni lijekovi

Narodni recepti su vrlo učinkoviti, pogotovo ako trebate ukloniti prljavštinu s osjetljivih tkanina koje se dugo vremena ne mogu natopiti prahom ili bjelilom..

Sapun za pranje rublja

Aspirin + vodikov peroksid

Vodikov peroksid + soda bikarbona

Sol + soda bikarbona

Amonijak

Limunov sok + sol

Glicerin + bjelanjak

Grijanje

Krumpirov škrob

Smrzavanje

Rafinirani benzin

Obični smeđi 72% sapun za pranje rublja stari je vjerni pomoćnik u borbi protiv mrlja i mrlja. Sapun košta lipu, a učinak je nevjerojatan.

Oštećeno mjesto na proizvodu namoči se u toploj vodi, a zatim se gusto utrlja sapunom. Proizvod bi trebao ležati oko sat vremena, a zatim se tkanina opere ručno. Sapun za rublje koristi se bez obzira na vrstu materijala. Proizvod je bezopasan za tkanine i dobro se ispire.

Izvrsno sredstvo za uklanjanje mrlja s bijelog platna mješavina je jeftinih farmaceutskih pripravaka - vodikovog peroksida i aspirina.

Da biste pripremili smjesu, sameljite nekoliko tableta aspirina u prah, a zatim pomiješajte s čistim peroksidom. Trebao bi dobiti kašu.

Namažu trag kašom i ostave stvar 15 minuta. Nakon toga, rublje se pere.

Aspirin peroksid izvrstan je za uklanjanje žilavih mrlja poput tragova hrđe ili bobica.

Odličan deterdžent za pranje dječje odjeće mješavina je sode bikarbone i peroksida. Tvari se miješaju tako da se dobije kaša. Kaša je zamazana zagađenjem. Stvar treba ležati 15-20 minuta, nakon čega se ispere i opere prahom. Proizvod je potpuno bezopasan i s teškim mrljama može ostati na tkanini čak i nekoliko sati..
Još jedno izvrsno domaće sredstvo za uklanjanje mrlja je mješavina kuhinjske soli i sode bikarbone..

Za pripremu smjese kombinirajte:

 • 2 žlice. l. sol
 • 2 žlice. l. soda
 • 100 ml jake otopine sapuna

Smjesa se dobro promiješa, a zatim se nanese na obojeno područje i ostavi 3-4 sata. Sastav savršeno pomaže ukloniti mrlje s obojene odjeće, kao i s bijelog platna. Pa uklanja tragove krvi, kave i čaja. Pogodno za sve vrste tkanina. Posebno dobro za pranje pamuka.

Uklanjanje stare mrlje dug je postupak. A najbolji pomoćnik u ovom pitanju je amonijak. To može ukloniti tragove trave, vina, kave, čaja, pa čak i osušene krvi..

Da biste uklonili trag s bilo koje vrste tvari, trebali biste razrijediti 2 žlice. l. amonijaka u 50 ml vode i dodajte 1 žlica. l. stolna sol. Otopina je impregnirana prljavštinom i proizvod je ostavljen najmanje 20 minuta. Mrlja bi vam trebala posvijetliti pred očima.

Kad se prljavština skine, preostaje samo isprati odjeću i staviti je u perilicu rublja i pomicati s praškom za pranje.

Na rublju se često pojavljuju tvrdoglave mrlje od voća i sokova. Takva se prljavština dobro ispire mješavinom limunovog soka i kuhinjske soli..

Da biste uklonili staru mrlju, tkaninu prvo morate poduprijeti kipućom vodom, a zatim je utrljati limunovim sokom. Materijal natopljen sokom trebao bi ležati 20 minuta. Nakon toga, oznaka se prekriva solju i proizvod se ostavlja još 10 minuta. Preostaje samo pranje rublja.

Mrlje od masti i crvenog vina mogu se dobro ukloniti solju. Čim se stvar zaprlja, morate odmah djelovati - posuti mrlju debelim slojem soli. Kad je sol upila vlagu, trebate je otresati i posuti mrlju svježim slojem..

Kad možete oprati odjeću, prvo na otopinu ulijte otopinu amonijaka i vode, razrijeđenu na pola. Proizvod se ostavi da djeluje 30 minuta, a zatim se ispere i opere. Na taj način možete ukloniti mrlje čak i na skupom odijelu koje se ne smije baciti u perilicu rublja..

Ako je obojena odjeća zamrljana, na primjer, u vinu ili voćnom soku, koje je vrlo teško oprati, vrijedi pokušati ukloniti mrlje uz pomoć ljekarničkog tekućeg glicerina i bjelanjka.

Da bi se pripremila domaća mješavina za čišćenje, protein se malo umuti, a zatim kombinira s istom količinom ljekarničkog glicerina. Mrlja je natopljena smjesom i proizvod je ostavljen sat vremena. Nakon toga se stvar temeljito ispere i opere sapunom za pranje, ručno zamrljanim područjem. Na kraju se rublje ispire hladnom vodom..

Ako se na odjeći pojave mrlje od životinjskih masti, prije pranja tkaninu treba glačati kroz papirnate salvete toplim glačalom. Papirnati ubrus stavlja se ispod prljavštine, a mrlja je pokrivena drugim ubrusom na vrhu. Glačalo se zagrijava na srednju temperaturu, a tkanina glača. Mast će se prenijeti na papir, koji se mora zamijeniti novim jer se zaprlja. Čim se masnoća skine, stvar se može oprati prahom.
Mrlje životinjske masti možete se riješiti i uz pomoć krumpirovog škroba..

Škrob se razrijedi vodom tako da se dobije kaša koja se namaže masnim tragom. Stvar se ostavi 1 sat, a zatim isperite i ručno operite umrljano područje prahom ili sapunom za pranje rublja. Kada se mast ukloni, proizvod se može umetnuti u stroj i ponovno oprati.

Teške mrlje poput gume ili ljepila za trenutke mogu se ukloniti smrzavanjem tkanine.

Da biste to učinili, odjeća se presavija u plastičnu vrećicu i nekoliko sati stavlja u zamrzivač u uobičajeni hladnjak za kućanstvo. Kad se ljepilo ili guma temeljito smrznu, jednostavno se stružu tupom stranom noža..

Kada se ukloni glavni dio nečistoće, tkanina se namoči na pogrešnoj strani rafiniranim benzinom za kućanstvo kako bi se riješila preostale nečistoće. Nakon takvih manipulacija odjeća će definitivno postati čista i ostaje samo oprati je prahom.

Na odjeći se vrlo često pojavljuju mrlje od uljane boje, cakline, lakova. Takve tragove možete ukloniti samo otapalima. Rafinirani benzin za kućanstvo, koji se prodaje u hardverskim trgovinama, savršen je za ove svrhe. Vrlo je važno koristiti samo benzin za kućanstvo, jer će vam uobičajeno gorivo za automobil samo pokvariti stvar..

Odjeća je položena na ravnu površinu, papir je stavljen ispod mrlje. Bris je natopljen benzinom i boja se briše pokretima od rubova do središta. Kad se tampon zaprlja, treba ga promijeniti. Postupno će trag boje početi blijedjeti. Stvar će trebati samo isprati i oprati.

Članci O Acne Gelovi