Vrtoglavica u podzemnoj željeznici.

Ovi podaci su samo za opće informacije. U slučaju da imate bilo koji od navedenih poremećaja, bolje je da potražite savjet psihoterapeuta.


SUŠTINA PROBLEMA:

Već tri godine imam nepremostiv problem. Sve je počelo u podzemnoj željeznici, osjetio sam vrućinu u nogama, lupanje srca, vrtoglavicu. Dijagnosticirana mi je vegetativno-vaskularna distonija. Liječio sam se 2 godine, ali bezuspješno. Stalna kola hitne pomoći, strah od prijevoza, šetnja sama. Liječnici ne vide nikakva odstupanja, svi su rezultati jednaki - apsolutno ste zdravi, nemate ništa, a u posljednje vrijeme mi je bilo malo lakše, ali ne mogu se riješiti straha.

U vašem slučaju govorimo o neurotičnom strahu tijekom napadaja panike. Neurotički strah je zapravo, kao i svaki drugi, psihosomatski proces. To je i fizički i mentalni fenomen. Somatske (tjelesne) manifestacije straha - lupanje srca, stezanje ili suhoća u grlu, nemir ili drhtanje, hladan znoj, proljev - nisu posljedice straha, već njegova izravna somatska (tjelesna) manifestacija. Neurotski strah razlikuje se od stvarnog po tome što je njegovo porijeklo nepoznato. Kao "strah od besplatnog roaminga" nije vezan ni za što određeno. Odnosno, ne postoji objekt koji bi mogao izravno izazvati taj strah. Unutarnji mehanizmi njegove pojave povezani su s suzbijanjem agresije, nesigurnosti, podsvjesne želje da se brine o sebi. Vaš strah od samoće nije ništa drugo do bijeg od vas samih.

Liječenje ovog poremećaja trebao bi obaviti psihoterapeut. Moguće je kombinirati tečaj psihoterapije s propisivanjem lijekova (dugi 8-10-mjesečni tečaj uzimanja antidepresiva s anti-anksioznim učinkom).

Internetska psihoterapija


Galina:
Ilya Yurievich! Puno vam hvala na vašim sesijama, u kojima sam imao sreću sudjelovati. Zahvaljujući njima, postao sam samopouzdaniji u mnogim pitanjima i situacijama koje su nekada izazivale tjeskobu i zabrinutost. Naučio si me kako se nositi s tim u kratkom vremenskom okviru. Lijepo je imati posla s profesionalcem na visokoj razini!

Anna:
Ilya Yuryevich, teško je pronaći riječi kojima bih vam izrazio zahvalnost na pomoći. Sjetio sam se u kakvom sam stanju i s kakvim mislima upoznao posljednju godinu, 2017. Sjećam se onih osjećaja gorčine, tjeskobe koji me nisu napustili ni pod kojim okolnostima. Napokon sam odustao od te želje za samouništenjem i sada mogu disati drugačije. Hvala ti!

Vladimir:
Puno vam hvala na savjetovanju! Doista, primijetio sam da se sjećanja javljaju u vrijeme kad sam loše volje ili razdražljivost, ali nisam mogao razumjeti da je ovo obrambeni mehanizam. Kad se sljedeći put pojavi, pokušat ću razgovarati o tome što točno uzrokuje iritaciju, umjesto da zaronim u sjećanja..

Tatjana:
Hvala, Ilya Yurievich, na savjetovanju. Doista, dopustila mi je da svoju životnu situaciju sagledam iz drugog kuta. Hvala još jednom!

Darja:
Hvala na pomoći! Jako mi je drago što ste mi pomogli da se razumijem i pokazali ste mi novi način da poboljšam svoj život.!
Još recenzija.

Vrtoglavica u podzemnoj željeznici

Povezana i preporučena pitanja

1 odgovor

Pretraživanje web mjesta

Što ako imam slično, ali drugačije pitanje?

Ako među odgovorima na ovo pitanje niste pronašli potrebne podatke ili se vaš problem malo razlikuje od prikazanog, pokušajte postaviti isto pitanje liječniku na istoj stranici ako je povezano s glavnim pitanjem. Možete postaviti i novo pitanje, a nakon nekog vremena naši će liječnici odgovoriti na to. Slobodno je. Informacije koje su vam potrebne možete potražiti u sličnim pitanjima na ovoj stranici ili putem stranice za pretraživanje web mjesta. Bit ćemo vam vrlo zahvalni ako nas preporučite svojim prijateljima na društvenim mrežama..

Medportal 03online.com provodi medicinske konzultacije u načinu dopisivanja s liječnicima na web mjestu. Tu dobivate odgovore od pravih praktičara u svom području. Trenutno na web mjestu možete dobiti savjete iz 50 područja: alergolog, anesteziolog-reanimator, venereolog, gastroenterolog, hematolog, genetika, ginekolog, homeopat, dermatolog, dječji ginekolog, dječji neurolog, dječji urolog, dječji endokrini kirurg, dječji endokrini kirurg, specijalist zaraznih bolesti, kardiolog, kozmetolog, logoped, specijalista ORL-a, mamolog, pravnik, narkolog, neuropatolog, neurokirurg, nefrolog, nutricionist, onkolog, urolog, ortoped-traumatolog, oftalmolog, pedijatar, plastični kirurg, reumatolog, psiholog, reumatolog, radiolog, seksolog-androlog, stomatolog, triholog, urolog, farmaceut, fitoterapeut, flebolog, kirurg, endokrinolog.

Odgovaramo na 96,74% pitanja.

Uzroci vrtoglavice: što učiniti ako se osjećate bolesno

Nekad davno, vrtoglavica se smatrala skupinom mlitavih mladih dama. No, s godinama se odnos prema ovom fenomenu promijenio. Prema stručnjacima, iza naizgled banalnog simptoma mogu se skrivati ​​ozbiljni zdravstveni problemi..

Među mnogim razlozima koji mogu izazvati vrtoglavicu, stručnjaci ističu:

Stres, emocionalni poremećaji.

Tipični znakovi: takvu vrtoglavicu, koju stručnjaci nazivaju nesistemskom, u pravilu prate lupanje srca, jeza, osjećaj pijanstva, vrtoglavica, nedostatak zraka, veo pred očima i pojavljuju se iznenada - u zagušljivoj sobi, u podzemnoj željeznici, u gužvi.

Što učiniti: Takva vrtoglavica ne predstavlja osobitu opasnost za zdravlje i život. Ali, ako se takve epizode redovito javljaju, ima smisla kontaktirati neuropatologa, psihoterapeuta.

Oštećenje vestibularnih i slušnih struktura unutarnjeg uha.

To je možda zbog problema kao što su Meniereova bolest (kronična neupalna bolest unutarnjeg uha koja uzrokuje povećanje količine tekućine u njegovoj šupljini), neuroma (tumor slušnog živca), poremećene cirkulacije u slušnoj arteriji, labirintitis (upala unutarnjeg uha).

Karakteristični znakovi: takav napad može trajati više od 24 sata, javlja se pri promjeni položaja (sjedenje, ležanje), dok vrtoglavicu često prati buka u uhu, gubitak sluha.

Što učiniti: obratite se otoneurologu, ORL liječniku, neurokirurgu.

Vaskularna lezija vestibularnog analizatora.

Vaskularna lezija vestibularnog analizatora, smještena u vremenskim predjelima moždane kore, gdje se nalazi središte ravnoteže i prati položaj glave i tijela, može biti pratitelj hipertenzije, ateroskleroze, ali može biti posljedica traumatične ozljede mozga, tumora ili upalnih bolesti mozga, kao i akutni poremećaji cerebralne cirkulacije (moždani udar).

Tipični znakovi: siguran znak ove takozvane središnje vrtoglavice je svakodnevno uvijanje, dvostruki vid (posebno pri okretanju glave), slabost u ruci (nozi), nestabilnost, nesigurnost, utrnulost jezika (polovica lica), bol, težina u glavi, suženje vidna polja.

Što učiniti: u ovom slučaju trebate odmah kontaktirati neurologa, angioneurologa, kardiologa.

"AiF. Zdravlje "preporučuje

Ako vas je vrtoglavica uhvatila iznenada i to prvi put:

 • pokušajte sjesti ili leći, zauzmite udoban položaj;
 • ni u kojem slučaju ne zatvorite oči, već fokus usmjerite na jedan nepokretni predmet i duboko udahnite;

Postaje loše u metrou: simptomi, uzroci i liječenje zbog straha od metroa

Među stanovnicima metropole ima mnogo onih koje se ne može namamiti da se provozaju podzemnom željeznicom. Razlog je strah. Strah od pod zemljom pokretnim stepenicama, strah od prolaska ili na peronu, strah od ulaska u vagon podzemne željeznice... Općenito, sve što je povezano sa situacijom putovanja u podzemnu izaziva snažnu tjeskobu.

O čemu se radi - o strahu od metroa? Zašto se tamo pogoršava? Kako se na kraju riješiti, izliječiti - pobijediti strah od vožnje podzemnom željeznicom? Koje su zamke na tom putu? Pokušajmo u našem članku dati sveobuhvatne odgovore na sva ta pitanja.!

Napadi panike na podzemnu željeznicu: simptomi

Čega se boje ljudi koji pate od ove neuroze? U pravilu se sve fobične manifestacije vrte oko sljedećeg psihološkog stava: "I ODNENADA TU U SUBVENCIJI BUDEM LOŠ?"

Zapravo, osoba je zabrinuta da se, dok je u metrou, može suočiti sa sljedećim simptomima:

 • izgubiti svijest, onesvijestiti se ili čak "poludjeti";
 • preživjeti srčani ili moždani udar;
 • početi imati problema s disanjem, pa čak i gušiti se,

i neće imati vremena pružiti potrebnu pomoć.

Zasebna vrsta fobije je strah:

 • iskusiti oštar poriv za korištenjem zahoda i ne moći ga kontrolirati - sa svim, da tako kažem, posljedicama. Zajedno sa strahom da će biti na vidiku u njihovom ružnom stanju, sramota.

Takvi strahovi NISU hir, hir, lukav pokušaj da se maknete od obavljanja nekih poslova i dužnosti ili pokušaj nametanja vlastitih pravila igre. Uvjeravamo vas da je svaki od metroa-anksioznih vozača hrabro pokušao "prkositi strahu", "ignorirati" i tako dalje. Stisnuo je zube, borio se i... Gotovo zagarantirano - beskorisno, i dalje je bilo nepodnošljivo loše.

Stoga odbacite sve misli o simulaciji, nedovoljnom naporu ili pokušajima manipulacije drugima. Strah da se u podzemnoj željeznici ne pokvari apsolutno je ozbiljan i ima dobar razlog. Razlozi su u obliku vrlo stvarnih simptoma koji se ustrajno pojavljuju, čim je osoba u podzemnoj željeznici ili čak pomisli na potrebu putovanja.

Simptomi su simpatičnog tipa:

 • osjećaj nedostatka zraka;
 • utrnulost udova, usana ili jezika;
 • lupanje srca i povišen krvni tlak;
 • buka u ušima;
 • oštećenje vida;
 • drhtanje (drhtanje) lica, ruku, nogu;
 • zimice (moguće zbog blagog povišenja tjelesne temperature).

Zanimljivo je da će osoba koja je iskusila slične simptome u podzemnoj željeznici tijekom sljedećih nekoliko dana osjećati umor i letargiju..

Tipični "vizualni efekti" koji prate strah od silaska podzemnom željeznicom.

Parasimpatički simptomi:

 • mučnina;
 • vrtoglavica;
 • snižavanje krvnog tlaka;
 • osjećaj nestvarnosti okoline ("derealizacija");
 • preosjetljivost na bol, čak i blagu;
 • povećana crijevna peristaltika - proljev, nadutost itd.;

Simptomi mješovitog tipa: istodobna ili naizmjenična manifestacija simptoma odjednom s dva gornja popisa.

Vjerujte mi, jednom ili dvaput doživjevši simpatično-nadbubrežnu krizu u podzemnoj željeznici, htjeli-ne htjeli, počet ćete se brinuti za svoje zdravlje, čak i do panike. A počet ćete izbjegavati i putovanja podzemnom željeznicom, pogotovo ako nije vrlo jasno što uzrokuje sve ove simptome...

Međutim, postoje razlozi za poremećaj. Druga je stvar što ih obično ne traže tamo gdje jesu... Ali kako bi se riješili straha od vožnje podzemnom željeznicom, još uvijek ih je važno pronaći! O tome će biti riječi dalje..

Strah od metroa: uzroci i mehanizmi

Kako se događa prvi napad lošeg osjećaja u podzemnoj željeznici?

Svatko tko pati od anksioznosti metroa trebao bi razumjeti sljedeće važne informacije:

Naime: prvi se slučaj, kada se simptomatologija "pokrije", gotovo uvijek dogodi iz "objektivnih" (tj. Fizioloških, a ne psiholoških) razloga. U pravilu jedan od 2:

 1. Vaše tijelo je pomalo fizički oslabljeno, iscrpljeno. To mogu biti: nakupljeni umor zbog stresa i preopterećenja na poslu ili kod kuće, simptomi mamurluka ili nuspojave novih lijekova. Pa čak i posljedice ugađanja marihuani (da, ponekad se s tim sretnemo). Rezultat je oštra neravnoteža između simpatičkog i parasimpatičkog dijela živčanog sustava i kao posljedica vrlo jake nelagode, straha itd..
 2. Morali ste gledati kako se netko razbolio. Ili još gore - nečija smrt. Tijelo promatrača u takvim situacijama doživljava ekstremni stres zbog aktivnosti "zrcalnih" neurona u mozgu. Opet, uz vjerojatnost živčanog sloma.

Vidjeti? Gotovo čista fiziologija! Pacijent nije imao vremena za fizički oporavak od prethodnog dana, plus nesanica zbog ozbiljnog prekomjernog uzbuđenja. Ovo joj je zapravo stvorilo "kobasicu".

Gledati kako se netko razbolio u podzemnoj željeznici može biti vrlo traumatično.

Zašto se jedan autonomni napad pretvara u čitav poremećaj?

Prvi, kako je u današnje vrijeme moderno reći - "napad" VSD-a "u podzemnoj željeznici, za psihu ne prolazi bez traga. Mozak to shvata apsolutno ozbiljno - kao prijetnju životu i odmah uvodi nešto poput "ratnog stanja".

Od tog trenutka mozak ima dužnost marljivo "zaštititi" svog vlasnika od nove "opasnosti". Kako zaštititi? Da, najosnovnije: uključite crveni gumb alarma, odnosno snažno aktivirajte živčani sustav za standardne odgovore tipa "borba / let / smrzavanje". Aktivirajte stvarno, oslobađanjem odgovarajućih hormona u krv itd. [93, 94].

Drugim riječima, tijekom prvog napada u mozgu se stvara prava psihološka trauma - živčani lanac, koji se naknadno povremeno uzbuđuje, uslijed čega je osoba "pokrivena" napadima panike.

Rezultati skeniranja ljudskog mozga - primijetite razliku?

Da bi se živčani sklop mogao uzbuditi potreban je određeni provocirajući faktor ili, kako kažu psiholozi, okidač (od engleskog okidač - "okidač"). Okidači su u pravilu sve ono što je osoba vidjela, čula i osjetila tijekom prve vegetativno-vaskularne krize u podzemnoj željeznici.

Tada je bilo puno ljudi? To znači da će vaš mozak oglasiti alarm u situacijama kada je gužva. Je li bilo zagušljivo? Dat ćete sve od sebe da izbjegnete zagušljive sobe, pokušavajući izbjeći novi napad. Svijetla svjetla, zvuk pokretnih stepenica, skučeni prostori tipični su vanjski pokretači zbog straha od podzemne željeznice.

Također se razlikuju unutarnji okidači. Zapravo su to bezazlena unutarnja stanja i pojave, na primjer:

 • ekstrasistole uobičajene za zdravu osobu;
 • ubrzani rad srca (recimo, penjanje stepenicama);
 • ometana pažnja (svakodnevni padi aktivnosti);
 • teška glava zbog banalnog nedostatka sna.

Sve su te senzacije slične onima koje je osoba doživjela kad joj je prvi put pozlilo u podzemnoj željeznici. Ali ako im ranije nije obraćao posebnu pažnju, sada to nije tako. Crta, boji se i prati sa zavidnim stupnjem postojanosti.

Osoba je na to prisiljena jer nesvjesno pokušava nekako spriječiti okidač da aktivira živčani krug u kojem je pohranjeno traumatično iskustvo. Inače - zdravo, novi napad panike.

Pogledajte kakva ogromna razlika od prvog napada! Čovjek sada prilazi (ako je, naravno, još uvijek u stanju to učiniti!) Pokretnim stepenicama sa strepnjom, s klicom straha unutra. Napokon, primljeno je i, stoga, sačuvano u sjećanju negativno iskustvo življenja ne baš ugodnih minuta u podzemnoj željeznici. I taj će se strah, poput stisnutog izvora, aktualizirati ako mozak to smatra važnim. I sigurno će tako misliti pri prvom pojavljivanju okidača! To će potvrditi svi koji iz prve ruke znaju za problem "u metrou se pokvari".

Čini se da „bezazlena“ gomila ljudi može djelovati kao okidač izazivajući najneugodnija iskustva.

Zaključak koji morate jednom zauvijek shvatiti sami. Samo su prvi vegetativni napadaji bili uzrokovani "fiziologijom". Od nekog trenutka PSIHOLOGIJA postaje glavni čimbenik lošeg zdravlja u metrou.!

Oni. razlog je "u glavi", a "samo" u obliku psihotraume, a ne u srcu, štitnjači, nadbubrežnim žlijezdama ili u drugim organima. A rezultati medicinskih pregleda pokazali su vam isto, zar ne? Ako je to slučaj, onda bi vjerojatno bilo pametno prestati trošiti novac i trud na dodatne dijagnostičke postupke..

Metro strah lijek

Problem agorafobičnih napadaja sada je prilično čest. A budući da postoji potražnja, bit će i ponude. Doista, ima mnogo prijedloga. Odmah pometemo u stranu sve vrste oštećenja zlih očiju, Hellingerove aranžmane i ostale poluezoterične otpadke kao nedostojne pažnje.

Unatoč tome, još uvijek imate puno prilika za rasipanje novca (i to puno!). Da ne bismo zajebali, pogledajmo najprije principe koji stoje uistinu učinkovitom liječenju zbog straha od vožnje podzemnom željeznicom..

Kako razlikovati učinkovito liječenje metro fobije od "prijevare"?

Specijalist koji vas liječi od ove vrste anksiozno-fobične neuroze mora nužno riješiti 3 temeljna problema o kojima će biti riječi u nastavku. Morate shvatiti da ako vaš tretman zanemari barem jednu od navedenih točaka, tada ste u velikom riziku. U najboljem slučaju novac i vrijeme, u najgorem zdravlje. Ti su zadaci:

Naučite pacijenta da minimalizira stres. Način života trebao bi biti takav da razina stresa koja je primljena bude sigurna.

Pretpostavimo da unatoč vašoj progresivnoj neurozi i dalje bespoštedno iskorištavate i preopterećujete svoje tijelo. A to nije tako neobično. Barem jedna trećina oboljelih od metro fobije praktički je neosjetljiva na signale nevolje koje tijelo šalje zbog pretjeranog stresa.

Koja je prijetnja? Nove vegetativne krize! I kao što smo ranije pokazali, svaka nova kriza nova je psihološka trauma ili retraumatizacija. Pa čak i ako dobro obavite posao u točkama 2 i 3, recidivi će vam i dalje biti osigurani.

Pomozite svom mozgu da se oporavi od psiholoških trauma od prvog i / ili najintenzivnijeg vegetativnog napada.

Recimo da se vaš liječnik ne bavi previše obradom psihotraume (stavka broj 2). Od prve ili druge sesije već proučavate vježbe disanja ili opuštanja, vježbate paradoksalne tehnike, započinjete jedan ili drugi oblik izlaganja (tj. Pravi sudar s zastrašujućim objektom, u ovom slučaju podzemnom željeznicom).

Da, ići ćete podzemnom željeznicom. A čak ćete imati i euforiju od poraza straha - je li to šala, spuštajući se podzemnom željeznicom nakon mnogo mjeseci prevladavajućeg straha da će postati loše!

Ovo je samo jeftin trik. Preostali učinci vrlo brzo će vas podsjetiti da je ozljeda živa i zdrava. Takva tinjajuća žeravica koja samo čeka pravi trenutak da zapali pravu vatru.

I povratak je vrlo vjerojatan, ali kakav! Sada je novi postavljen na stari! Opet retraumatizacija.

No, najtužnije je što metode koje je nesretni psiholog koristio više neće imati učinka. Neuroza, poput bakterija, također razvija "imunitet".

Ljudi koji nemaju dovoljno sreće da koriste ovaj surogat, obično jeftin i raširen, postaju najteži klijenti terapije agorafobije. Psihoterapeuti ih često nazivaju "razmaženima". Baš kao što klinički psiholozi nazivaju "razmaženim ispitanicima" netko tko čita test odgovara PRIJE testiranja.

Naučiti vas kontrolirati svoje osjećaje (i osjećaje) u STVARNOM okruženju, tj. U samom metrou.

Vi i psihoanalitičar već godinu dana analizirate djetinjstvo, istražujete odnos svojih roditelja i kako je to utjecalo na vas? A što su dalje u šumu, partizani su gušći? Ovo je vjerojatno zabavan proces. Jedno upozorenje - to ne utječe na tijek oporavka od napada panike u metrou.

Da, psihotraume koje su izravno ili neizravno povezane s neurozom, naravno, moraju se razraditi. Ali ovo nije tako dug proces: mi, usput rečeno, vodimo od 5 do 15 sesija. Ali tada vas terapeut mora početi pripremati za pravu vožnju podzemnom željeznicom. Koristeći posebne metode.

Ako se to ne primijeti i počnete se uvlačiti u nekakve „generičke poruke“, „traume rođenja“, Edipov kompleks itd., Tada se pripremite za činjenicu da će vaša terapija u strahu od metroa biti beskrajna. I beskorisno.

Uobičajene metode liječenja metro fobije i procjena njihove učinkovitosti

Analizirajmo sada tipične „proizvode“ za liječenje napada panike u metrou, koje nam nudi tržište medicinskih i psiholoških usluga..

Spa tretman.

Ovdje pacijent odlazi u ljekovite vode "kako bi izliječio živce"... Ali hoće li to dati rezultat? Vrlo kratkotrajno. Doista, sanatorij će biti relativno miran, razina općeg stresa će se smanjiti. Ali svejedno, pojavit će se skriveni strah, koji će postajati sve jači što je bliži trenutak kada se trebate vratiti kući. Gdje će se, naravno, problem očitovati u najkraćem mogućem roku.

Sasvim je prirodno. Psihološka trauma nigdje nije nestala! I nitko vas nije naučio tehnikama upravljanja mentalnim stanjem, a vi niste provjerili njihov rad u pravoj podzemnoj željeznici.

Zaključak: Korisno u liječenju neurastenije, ali ne i agorafobije. Bacanje novca.

Nootropics, homeopatija, valerijana itd..

O tim lijekovima nećemo puno pisati. Dosta smiješnih crtića. Natpis "glicin" možete zamijeniti s "fenibutom", "validolom", pa čak i "običnom kredom".

Zaključak: jeftino, bezopasno, beskorisno.

Antidepresivi i sredstva za smirenje.

Koji je glavni učinak ovih lijekova? U svojevrsnom "ublažavanju boli" za psihu. Antidepresivi prigušuju intenzitet negativnih emocija, sredstva za smirenje - sve redom, bez puno analiza [11, 25]. Kako to može biti korisno ljudima koji se u podzemnoj željeznici suočavaju s napadima straha?

 1. Ukupna razina stresa je smanjena: prije nego što ste nešto uzeli k srcu, sada - ne. ;
 2. Negativne emocije i osjećaji generirani traumom u određenoj su mjeri uhićeni. Ne postoji ona ozbiljnost tjeskobe.

Kada propisuju lijekove, psihijatri se nadaju da će ova dva čimbenika biti dovoljna da smanje intenzitet straha kako bi osoba imala dovoljno snage da se počne voziti podzemnom željeznicom. I eto, vidite, mozak će se naviknuti na novi osjećaj sigurnosti u podzemnoj željeznici i uopće prestati stvarati tjeskobne osjećaje...

Očekivanja su, naravno, racionalna. Ali…

 • Prigušivanjem negativnih emocija smanjujemo "bol" (u ovom slučaju tjeskobu i strah) iz psihološke traume. Ovo je sve stvarno dobro. No, trauma još uvijek nije izliječena, već samo "anestezirana". Memorija i svi ti patološki neuronski krugovi kao rezultat mjerenja krvnog tlaka ostaju nepromijenjeni. Stoga, čak iu onim rijetkim slučajevima kada su lijekovi uspjeli u potpunosti ukloniti simptome, rizik od recidiva nakon prestanka uzimanja lijekova ostaje prilično visok;
 • antidepresivi i sredstva za smirenje ne uče ništa. Ne uče kako regulirati emocije, ne poučavaju kako pravilno dijagnosticirati razinu dolaznog stresa. Jednostavno potiskuju negativne emocije. Stoga se može dogoditi i recidiv jer se osoba nastavlja ponašati prema svom tijelu kao prema robu. Oni. opet vegetativna kriza, pa ozljeda - i tako u krug;
 • Nuspojave, ovisnost, fizička ovisnost (od sredstava za smirenje);
 • Psihološka ovisnost (više detalja pogledajte ovdje).

Zaključci. Oni mogu pomoći. No, postoji opasnost da se psihološki zakačite za lijekove - kasnije će ih biti teško odbiti zbog straha da se sve ne vrati. Općenito, to je razumno, budući da je vjerojatnost ponovnog napada panike u metrou nakon prekida liječenja prilično velika. Prema našem mišljenju, treba ga koristiti samo u bezizlaznoj situaciji.

Vlastiti psiholog

U današnje je vrijeme postati vlastiti "psihoterapeut" lakše nego ikad. Dovoljno je unijeti u Google, na primjer, frazu: "kako samostalno prevladati strah od putovanja podzemnom željeznicom." I za trenutak će se pred vama otvoriti čitav popis članaka, videozapisa i knjiga kako biste se sami suočili s poremećajem. Savjetujemo vam da se klonite svih ovih "proizvoda".

Razmislite o tome, autore, kad stvarate video za samopomoć s PA, na koga je mislio, na koga je posebno ciljao? Na tebi, ili što? Naravno da ne! Vi se ni ne poznajete! Vjerojatno se i sam nekoć bojao sići podzemnom, ali uspio je nekako zacijeliti. Možda uz pomoć psihoterapije. I šok njegovog "otkrića" bio je toliko jak da je odlučio proširiti svoje znanje!

Neka osoba opiše simptomatologiju, točno onako kako se odvija kod vas. Ali mozak vam je drugačiji! Iskustva, djetinjstvo, znanje, fiziologija, temperament, uzroci fobije... Doslovno je sve drugačije!

To znači da će slijed intervencija koje namjeravate primijeniti na sebe raditi "izvan okvira". A zbog nedostatka iskustva, "odstupanja" ćete primijetiti prekasno. Stoga je vjerojatnost da ćete se samo pogoršati daleko veća od vjerojatnosti povoljnog ishoda..

I to je pola problema. Tehnike koje ste tako olako koristili više vam neće raditi. Čak i ako vam pomaže visokokvalificirani stručnjak. U jednom od sljedećih članaka detaljno ćemo opisati fiziološke mehanizme ovog fenomena. Molim vas, vjerujte nam na riječ.

Zaključci. Pokušaj izliječenja od agorafobičnog paničnog poremećaja loša je ideja. Teško da ćete postići dobar rezultat, ali rizik od pretvaranja u "razmaženog kupca" vrlo je velik.

Treninzi

Oh, ovo je "proizvod" koji kod autora članka izaziva posebne osjećaje... Pokušat ćemo, bez obzira na to, bez jakih riječi.

Trening započinje činjenicom da određeni informativni poduzetnik prvo baca besplatne "primamljivosti" u javnost. Nekoliko metoda samopomoći (vidi prethodni odjeljak). Obično videozapisi ili knjige. Ljudi ih isprobavaju: čini se da postoji učinak, ali ne u potpunosti.

A naš Eskulap je već tu, kažu, ljudi, ako to ne možete sami, idemo na trening! Upravo provodim trening za one koji se osjećaju loše u podzemnoj željeznici. Sve ću reći i pokazati, bit ćete novi kao novi! I košta 3 puta jeftinije od neke vrste psihoterapije... I danas postoji popust... Pogledajte koliko recenzija prevaranata, oh, oprostite, koji su prošli ovu obuku!

I sada se okuplja 200 ljudi, od kojih svaki ima nadu... I opet - neispravan tretman... I zašto bi to trebalo biti učinkovito ako je riječ o masovnom proizvodu, plus na mreži, plus bez nagovještaja individualnog pristupa?

U redu je - opet vam kažu - eto novog treninga! Zove se Fearlessness 2.0. Ako ga prođete, bit ćete sretni... Circulus vitiosus u svom najčišćem obliku... Pa, mi, psihoterapeuti, onda se sa svojim kolegama zagonetimo: kako možemo pomoći osobi koja je prošla sve krugove ove sramote?

Zaključci. Treninzi mogu biti korisni za rješavanje relativno jednostavnih psiholoških problema. Na primjer, svladati vještine samopouzdane komunikacije. Ali po pitanju iscjeljivanja napada agorafobije u metrou, treninzi su zlo.

Psihoterapija za napade panike u podzemnoj željeznici

Ne tako davno upoznali smo se s vrlo zanimljivom studijom. Međutim, to se nije odnosilo na probleme kretanja u podzemnoj željeznici, već na depresiju. Dakle, s uspješnim liječenjem depresije ne mijenja se količina serotonina u neuronima i sinapsama, već se događaju strukturne promjene u moždanoj kori čovjeka [24].

Drugim riječima, manje se radi o kemiji mozga nego o učenju..

I najvjerojatnije, u liječenju straha od silaska podzemnom željeznicom pokazuje se isto što i kod depresije - da se "prekvalificira" mozak. To radi psihoterapija! Štoviše, u bilo kojem smjeru: psihoanaliza, i gestalt, i kognitivno-bihevioralna i hipnoza.

Tablete ne uče mozak, ali psihoterapija uči! Čemu bi psihoterapija trebala naučiti mozak osobe čija je glavna zamjerka "Ne znam voziti - postaje loše u podzemnoj željeznici"?

 • dijagnosticirati i regulirati razinu stresa, zaštititi tijelo od pojave novih psihotrauma;
 • "Rastopiti" prethodno primljenu psihološku traumu koja je dovela do pojave neuroze;
 • ovladati svjesnim i nesvjesnim načinima reguliranja fizičkog i emocionalnog stanja.

Jedina je razlika u tome što neke psihoterapijske metode brže vode do cilja, druge - sporije [6]. Vjerujemo da su za liječenje paničnog poremećaja s agorafobijom najprikladnije sljedeće:

 • EMDR terapija;
 • hipnoza;
 • kognitivna bihevioralna psihoterapija;
 • kratkoročna strateška psihoterapija.

Stoga potražite psihologa koji radi u skladu s tim metodama. Ovo je naš savjet.

Zaključak. U slučaju metro fobije, toplo preporučujemo suradnju s psihologom ili psihoterapeutom koji je specijaliziran za liječenje fobičnih anksioznih poremećaja. Usput, možete odabrati jednog od nas! Učinit ćemo sve što je moguće i nemoguće da vam brzo pomognemo! Ovdje je stranica s recenzijama, možda će vam to pomoći da napravite ugodan izbor!

6 znakova da je vrtoglavica opasna po život

Ako to primijetite, otrčite liječniku ili nazovite hitnu pomoć..

Recimo odmah: u većini slučajeva vrtoglavica nije opasna. Oni nose samo jedan rizik: osjetivši vrtoglavicu (kako znanstvenici to nazivaju), ako nemate puno sreće, možete se spotaknuti, pasti i zaraditi uganuće ili abraziju. A najvjerojatnije se neće ni dogoditi.

Međutim, postoje trenuci kada vrtoglavica sugerira doista ozbiljan zdravstveni problem..

Zašto mi se vrti u glavi

Općenito govoreći, uzroci vrtoglavice su jednostavni. Najčešće se vrtoglavica javlja kada je poremećena komunikacija između mozga i unutarnjeg uha, gdje se nalazi vestibularni aparat. Mozak gubi orijentaciju u prostoru, zbog čega se osjeća kao da vam zemlja klizi ispod nogu. Kako bi zadržala uspravan položaj, siva tvar pokreće kaskadu reakcija namijenjenih vraćanju osjećaja ravnoteže. Neke od ovih reakcija utječu i na centar za povraćanje, zbog čega je vrtoglavica često popraćena napadom mučnine. To se, na primjer, događa kod bolesti kretanja. Međutim, ovo je malo drugačija priča..

Srećom, takav gubitak kontakta između mozga i vestibularnog aparata rijedak je i traje samo nekoliko sekundi. Liječnici ne vide što uzrokuje vrtoglavicu? u tako kratkim incidentima razlozi za paniku.

Također, ne brinite previše ako vam se duže vrti u glavi, ali iz nekoliko uobičajenih razloga. To uključuje:

 • alkoholna opijenost;
 • nuspojave od uzetih lijekova (provjerite upute!);
 • dehidracija;
 • pregrijavanje i toplinski šok;
 • putovanje automobilom, autobusom ili brodom;
 • anemija - posebno niska razina željeza u krvi;
 • hipoglikemija - nizak šećer u krvi;
 • pad krvnog tlaka;
 • pretjerano intenzivno vježbanje;
 • neke upale uha.

Dakako, vrtoglavica je uvijek neugodna. Ali u tim su situacijama jednokratne i kratkoročne i ne prijete životu. A popratni simptomi omogućuju vam pogađanje uzroka bolesti..

Vrtoglavica nije neovisna bolest, već simptom koji može pratiti više od 80 fizioloških stanja i bolesti.

Označili izraz "većinu vremena"? Prijeđimo na manjinu - one uvjete koji mogu predstavljati stvarnu prijetnju zdravlju, pa čak i životu. A vrtoglavica je ovdje najvažniji znak.

Kad je vrtoglavica opasna

Neurolozi razlikuju šest stanja. 6 Znakovi Iznenadna vrtoglavica može biti nešto ozbiljnije, u kojoj je vrtoglavica ključni i gotovo jedini simptom koji upućuje na razvoj ozbiljne, ali još uvijek latentne bolesti.

1. Glava se vrti često i duže od nekoliko minuta

To može ukazivati ​​na ozbiljan poremećaj vrtoglavice u unutarnjem uhu. Na primjer, o vestibularnom neuritisu (virusna infekcija vestibularnog živca) ili labirintitisu (unutarnji otitis media).

Takve su bolesti opasne jer u početku mogu biti gotovo asimptomatske, a u budućnosti njihovi patogeni mogu utjecati na mozak i živčani sustav - sve do smrti.

2. Vrtoglavicu prate jaka slabost, utrnulost dijela tijela, problemi s govorom i / ili vidom

Upozorenje: ova kombinacija simptoma može biti znak moždanog udara! Moždani udar je kršenje moždane cirkulacije. Prema statistikama Statistički podaci o moždanom udaru, to je drugi (nakon infarkta miokarda) uzrok smrti u Rusiji.

Obavezno testirajte nekoga tko osjeća ovu vrtoglavicu jednominutnim Got a Minute? Mogli biste dijagnosticirati moždani udar:

 • Zamolite pacijenta da se široko nasmiješi da pokaže zube. Ako osoba ima moždani udar, osmijeh neće biti simetričan: kutovi usana stvrdnut će se na različitim razinama.
 • Zamolite da zatvorite oči i podignete ruke. Moždani udar (točnije, poremećaji u radu živčanih završetaka i uzrokovana slabost mišića) neće dopustiti žrtvi da podigne ruke na istu visinu.
 • Ponudite da ponovite jednostavnu rečenicu od nekoliko riječi nakon vas. Na primjer: "Dobro sam i sad će to postati očito." Ako se dogodi moždani udar, osoba će biti teško sjetiti se i reproducirati frazu. Osim toga, njegov će izgovor biti nejasan, s očitim šuškanjem na zvučnim suglasnicima..

Na isti način, kada sumnjate, možete se pokušati provjeriti..

Ako barem jedan zadatak ne uspije, hitno nazovite hitnu pomoć. Moždani udar je izuzetno opasan Statistika moždanog udara: do 84% pacijenata umire ili ostaje invalidno, a samo oko 16% ozdravi. Imate samo 3-6 sati da uz pomoć liječnika pokušate biti među sretnicima.

3. Uvijek vam se zavrti u glavi kad ustanete.

Kratkotrajna ortostatska hipotenzija (smanjenje krvnog tlaka, uključujući mozak, što uzrokuje vrtoglavicu) prilično je često stanje i nije toliko opasno.

Najčešće je povezano s činjenicom da tijelo nema dovoljno tekućine. Na temelju lagane dehidracije, krv postaje gušća, cirkulacija krvi se pogoršava, pa nije teško zaraditi ortostatsku hipotenziju kada ustanete iz ležećeg ili sjedećeg položaja. Ovaj se problem rješava jednostavno: ne zaboravite piti vodu, posebno vrućeg ljeta ili tijekom ozbiljnih fizičkih napora.

Ali ako ste potpuno sigurni da nemate dehidraciju, a vrtoglavica prati svaki vaš porast, trebali biste posjetiti terapeuta što je prije moguće. Takvi simptomi ukazuju na moguće kardiovaskularne bolesti (aritmija, zatajenje srca) ili neuropatiju - neupalne lezije živaca.

4. Imali ste napade nesnosnih glavobolja

Mnogima je poznata riječ "migrena", ali većina vjeruje da govorimo isključivo o pulsirajućoj glavobolji. Međutim, to nije u potpunosti točno: dugotrajna vrtoglavica može također biti migrena..

Ovaj neuropsihijatrijski poremećaj potencijalno je opasan. Što je hitna migrena? za život, jer može dovesti do moždanog ili srčanog udara.

Ako vaša vrtoglavica traje nekoliko sati ili više, javlja se redovito, a u prošlosti ste imali glavobolju, svakako se posavjetujte s terapeutom kako biste utvrdili njihove moguće uzroke i posljedice..

Upozoravamo vas: možda će vam trebati hardverska dijagnostika - CT ili MRI, smjer kojem će liječnik ponovno dati.

5. Nedavno ste udarili glavom

Vrtoglavica je jedan od najupečatljivijih simptoma potresa mozga. Važno je što prije posjetiti liječnika kako bi se isključila ozbiljna oštećenja i edemi tkiva..

6. Tijekom vježbanja glava vam se neprestano vrti

Najčešće je za takva stanja kriva gore navedena dehidracija. Ili hiperventilacija: zbog ubrzanog disanja u krvi razina kisika raste, a sadržaj ugljičnog dioksida opada, što uzrokuje vrtoglavicu. Stoga je važno piti količinu tekućine dovoljnu za opterećenje i ne biti previše revan s kardio opterećenjima..

Ako ste apsolutno sigurni da pijete svoju normu vode, a glava vam se počne vrtjeti čak i tijekom apsolutno "mirovinskih" vježbi, obratite se liječniku. U tom je slučaju potrebno isključiti mogućnost potencijalno opasnih kardiovaskularnih poremećaja..

Kako sam izliječio vrtoglavicu: četrdeset minuta nakon godina muke

Sve je u vezi s kristalima uha

03.03.2017 u 13:59, pogleda: 389177

U praktičnom smislu, ova priča može biti korisna onima koji ponekad imaju vrtoglavicu. Takvih je ljudi mnogo, i bit će sjajno ako nauče nešto za sebe. Ali općenito, nije riječ o vrtoglavici. Riječ je o tome kako nas liječnici dugo i skupo liječe zbog bolesti koje ne postoje. A oni ne znaju za one tegobe koje jesu. Zašto se ovo događa? Razlog sam pokušao utvrditi iz vlastitog iskustva.

Za početak izađi. Povremeno mi se zavrti u glavi. Sasvim davno, od dvadeset i pet godina. Vrti se kad ga baciš natrag. Ili, obratno, kad gledate dolje. Ili u snu kad se prevrnete na drugu stranu.

Takvo se smeće neočekivano prevrne i traje od nekoliko dana do mjesec dana. Postupno se glava prestaje vrtjeti i to možda više neće raditi cijelu godinu. Ili dvije godine. Ili tri. U njezinom ponašanju nema sustava. Ne znam zašto počinje i zašto prestaje.

Mnogo sam puta pokušavao otkriti zašto se vrti i kako se nakon svega liječiti. Išao sam kod raznih stručnjaka. Ne mogu se sjetiti svih liječnika kojima sam se obraćala u životu. Ali oni kod kojih sam došao u zadnjih pet-šest godina, kao da su dobri profesionalci.

Svi su primali sastanke u državnim i komercijalnim poliklinikama i medicinskim centrima. Pravi liječnici, a ne bolničari. Neko mi je preporučen. Uštedjevši novac, i sam sam otišao do nekoga, odlučivši da mu mogu vjerovati, jer radi u skupoj i prestižnoj medicinskoj ustanovi, jer tamo neće biti odveden loš specijalist.

Ovdje ne spominjem nazive medicinskih centara kako ih ne bih oglašavao protiv oglašavanja. Ali, vjerujte mi, svi su vrlo dostojni, poznati i rade u Moskvi već dugi niz godina..

S vrtoglavicom morate ići neurologu - to su mi rekli u bilo kojoj klinici. A terapeut se također uvijek pozivao na neurologa. Pa sam otišao do neurologa.

Neurolozi su me vrlo pažljivo pregledali. Tapkali su čekićima, položili ih, zdrobili, poslali na ultrazvuk krvnih žila, magnetsku rezonancu mozga i gornje kralježnice, zahtijevali da prođu svakakve lukave krvne pretrage.

Prema rezultatima istraživanja, na koje sam svaki put potrošio oko deset tisuća, ako ne i više, ispostavilo se da sam, naravno, imao osteohondrozu. Kralješci na vratu pomaknuti su od rada na računalu ili možda zbog porođajne ozljede. Zbog toga su neke žile stegnute na vratu i ometa se opskrba mozga. I vrtoglavicu.

Neurolozi su u svojim izvješćima napisali strašne dijagnoze. I neka vrsta encefalopatije, i nešto vaskularno, i nešto vegetativno.

Bila sam uznemirena, naravno. „Nažalost, kralješci se ne mogu pomaknuti natrag“, uvjeravali su ljubazni neurolozi, „s godinama će se pogoršavati. Visok krvni tlak, moždani udar, rizikujete. Ali sada ćemo se počastiti s vama i osjećati ćete se bolje. Općenito, trebate manje sjediti za računalom, više spavati, šetati, opustiti se, terapijske vježbe i bazen, plivanje vam je vrlo korisno ".

Liječenje svih liječnika bilo je isto - deset dana odlaska na IV s nekakvim lijekovima za jačanje krvnih žila, plus masaža, kiropraktičar, akupunktura, fizioterapija i medicinska gimnastika. Ili svi zajedno, ili nešto između čega možete izabrati. Ali to je ionako koštalo puno novca..

Jednom sam se odlučio ograničiti na kapaljke. Mjesec dana kasnije, u glavi mi se stvarno prestalo vrtjeti, ali prije nego što je prestala bez kapaljki, pa nisam imao previše vjere u takav tretman.

Drugi put sam imao masno osiguranje, koje nije plaćalo samo IV, već i postupke. "Bilo kakav hir za vaš novac", rekao je neurolog, ispisujući debelu hrpu uputnica, i tri sam tjedna išla u ovaj medicinski centar kao da radim. Kapaljka, elektroforeza, magneti, masaža, ručno otpuštanje glave, igle. Glava se, međutim, još više vrtjela i zaustavila se tek nakon što je moje liječenje prestalo i ponovo prošlo otprilike mjesec dana.

Moram reći da sam davno - prije desetak godina, vjerojatno, ležerno rekao svom prijatelju o glavi. Diplomirala je na Moskovskom medicinskom institutu još u sovjetska vremena. Potom je otišla u inozemstvo i tamo radi kao obična liječnica opće prakse. "A kako vrtoglavo - kao na brodu ili na vrtuljku?" Odmah je pitala. Rekao sam da je to više poput vrtuljka. "Idi do uhogolonosa", savjetovala je. U našoj mladosti ime otolaringologa zvalo se "Ukhogorlonos". Prijateljica je objasnila da joj se zavrtjelo u glavi zbog kristala u ušima. Sa mnom su bili negdje na mjestu, a "naušnica" će ih osnovnim manipulacijama vratiti na pravo mjesto. Znaju kako, nije teško.

Dok sam se vukao po neurolozima, ponekad sam se prisjetio ovog neobičnog savjeta i jednom sam ga odlučio slijediti. Otišla sam otorinolaringologu najviše kvalifikacije, u plaćenu uglednu kliniku s izvrsnom reputacijom.

Evo, kažem, vrti mi se u glavi. Vrati mi kristale u uši.

Visoko kvalificirani otolaringolog gledao me kao da sam budala koja je pala s neba. Nikad nije ni čula za kristale. “S vrtoglavicom do neurologa. Uzalud ste mi dolazili ".

Ovo je bio kraj moje veze s "uhogorlonosom". I s neurolozima, tromo.

Prije par mjeseci - početkom ljeta - u glavi mi se uopće nije vrtjelo. I nisam se toliko dugo vrtio da sam zaboravio razmisliti o tome.

Bez ikakve veze s glavom, odlučio sam ostvariti svoj stari san - prijavio sam se na tečaj "laganog plivanja" kako bih naučio puzati na velike daljine u otvorenoj vodi i na kraju preplivati ​​Volgu na najširem mjestu ili čak La Manche.

Suprotno uvjeravanjima neurologa u izuzetnim prednostima plivanja s osteokondrozo, glava se počela opasno vrtjeti nakon treće lekcije. Nisam odustao, nastavio sam studirati. Nemojte napustiti, nakon što se osigura.

Učio sam do kraja tečaja. Ali glava se vrtjela onoliko koliko se nikad u mom životu nije vrtjela..

Ponašala se dobro samo kad je gledala ravno ispred sebe. Ali od zavoja i nagiba udesno, ulijevo, gore, dolje započela je brza rotacija svega što je u vidnom polju.

Spavati sam mogao samo sjedeći. Da bih oprao zube, morao sam se skinuti i ući u kadu, jer je bilo nemoguće sagnuti se do sudopera. U glavi mi se počelo vrtjeti tako da sam lako mogao zabiti čelo u ovu školjku. Za volanom ste morali gledati samo ravno i parkirati se na ogledala, ni u kojem slučaju naglo okrećući glavu. Općenito, bio sam u očaju, da budem iskren. Prokleti vrat. Jadni moj mozak. Potpuno nije opskrbljen krvlju. Što uraditi? Ponovni odlazak neurologu? Ali kako će pomoći ako su beskorisne kapaljke i masaža cijeli njegov arsenal.

Osim glave, zabolio me i zub. U stomatologiji me iz nekog razloga pregledao otolaringolog. Ostavljajući zubara, otišla sam do njega. Apsolutno nepatozni stručnjak. Srećom, nije bilo reda ni ulaska. I rekla je za glavu. I o kristalima.

Dijagnoza je postavljena trenutno: benigna pozicijska vrtoglavica. "Morate posjetiti otoneurologa", rekao je otolaringolog. - On će manipulirati vama. U Moskvi postoji samo jedan stručnjak koji će to učiniti kompetentno i ima svu potrebnu opremu. Ako odete, onda k njemu ".

I otišao sam do njega. I sve je uspjelo. Tri tjedna agonije i godine depresije zbog "slabe opskrbe mozga krvlju" završile su u četrdeset minuta.

Otoneurolog mi je stavio posebne naočale, položio me na kauč i počeo se nekako lukavo i pažljivo okretati. U početku mi se u glavi nemilosrdno vrtjelo na svakom koraku. Bilo mi je mučno, odvratno, htio sam odmah sjesti kako bih smirio rotaciju. Ali do četvrte serije okreta, sve se nekako popravilo. Prevrtao sam se i s lijeve i s desne strane i predviđao kako ću spavati ležeći - zaboravljena sreća! - već večeras.

Benigna položajna vrtoglavica javlja se zbog nepravilnosti u vestibularnom aparatu. Osteohondroza, sužene krvne žile i slaba opskrba mozga krvlju nemaju nikakve veze s tim. Sve je to iz druge opere.

U čovjeku postoje dva receptora u unutarnjem uhu - slušni i vestibularni, koji su izravno uključeni u sustav ravnoteže. Unutarnje uho (ušni labirint) sadrži kristale kalcija. Oni leže u takozvanim vrećama i pružaju osjećaj gravitacije..

Ti se kristali nazivaju kanaliti. Mogu se pokvariti iz različitih razloga. Oslobođeni kristali mogu plutati iz vrećica u polukružne kanale ispunjene tekućinom. Ukupno su tri takva polukružna kanala. Najčešće kanali plutaju u okomiti kanal. Ali oni mogu plivati ​​u bilo kojem.

Ako su plivali, promjena položaja glave može prouzročiti pomak u kanalima, a tada će osoba imati osjećaj rotacije. Vrlo je jak. Traje manje od minute, ali uzrokuje mučninu, neravnotežu i ti osjećaji traju satima.

Takva se vrtoglavica događa i djeci i starijima. Nisu utvrđene nikakve zakonitosti koje bi omogućile ukazivanje na njihov uzrok. Izgleda da su to strukturne značajke vestibularnog aparata. Neka vrsta patologije. Ali sasvim uobičajena.

Općenito, glava se može vrtjeti iz mnogih razloga. Ali kristali koji izlaze su najčešći. Otprilike 20% svih ljudi koji pate od vrtoglavice pati od njih upravo zato što imaju "odvezane" kanale.

Ne može se izliječiti lijekovima. Masaže i priručnici također. Kristali koji su isplivali jednostavno trebaju biti odbačeni natrag - tamo gdje bi trebali biti. To je upravo ono što mi je učinio otoneurolog. Nizom laganih pokreta premjestio sam nove kanale u područje ušnog labirinta gdje ne bi oštetili sustav ravnoteže.

Jednog dana mogu ponovno zaplivati ​​u polukružne kanale. Tada ću opet otići do njega, a on će ih vratiti na mjesto. Budući da se to ne događa često, ovdje nema velikog problema..

O zanimljivom ponašanju kristala napisao sam na svojoj stranici u društvenim mrežama. Oni koji žive u našoj zemlji odgovorili su komentarima poput "moj slučaj, dajte koordinate liječnika, već dugi niz godina griješim na krvnim žilama i osteohondrozi, otrovan sam lijekovima, nema smisla". Iznenadili su se i oni koji žive u inozemstvu. Ali ne da postoji takva vrtoglavica, koja se "popravlja" manipulacijama, već da u Rusiji malo ljudi zna za to. "Fizioterapeuti to rade ovdje, podučavaju takve manipulacije u prvoj godini", napisao je Šveđanin. "Imala sam isto, ali odmah sam poslana na ORL", napisala je Izraelka. "U Americi se to liječi jednom sesijom fizioterapije", - napisao je Amerikanac.

Otoneurolog koji me je "popravio" rekao je da su liječnici relativno nedavno naučili da pozicijsku vrtoglavicu uzrokuju plutajući kristali. To je postalo poznato tek 1995. - zbog neuspješne operacije koju je izveo kanadski kirurg.

Tijekom posljednjih 22 godine strana medicina je u svoj zdravstveni sustav "uvrstila" novu bolest, definirajući joj jasno mjesto: kako se dijagnosticira, kojim simptomima, u kojoj fazi pregleda, koji stručnjaci, tko liječi, koga podučavati da liječi.

To se nije dogodilo u našem zdravstvenom sustavu..

Da, mnogi stručnjaci znaju za pozicijsku vrtoglavicu. Ali mnogi ne znaju.

Iako ako ih se s vrtoglavicom uputi na neurologe, neurolozi bi to svakako trebali znati. A to nije lako znati. Trebao bi biti uključen u algoritam njihovog djelovanja: prije nego što se traži vazokonstrikcija i tumor na mozgu, ipak je potrebno provjeriti je li pacijentu vrtoglavica zbog kristala. Jer ako zbog kristala, onda ga ne treba voziti ispitivanjima aparata i kapaljkama, već poslati drugom stručnjaku - otoneurologu.

Inače, zdravstveni sustav je neučinkovit. Pacijenti se ne liječe, a troši se ogroman novac - kako od osiguravajućih društava, tako i od samih pacijenata.

Koga bih trebao pitati zašto je benigna pozicijska vrtoglavica bila u suspendiranom stanju? Ministar zdravlja? No, ministar ne može pratiti sve vijesti iz medicine i tražiti mjesto praktične primjene za svaku vijest. To nije zadatak ministarstva. To je zadatak profesionalne medicinske zajednice.

Klinička praksa zahtijeva kliničke smjernice - određeni popis potrebnih dijagnostičkih i liječničkih metoda za određenu bolest. Na Zapadu takve preporuke razvijaju strukovna udruženja liječnika različitih specijalizacija. Udruženje kirurga dizajnira kirurge, udruženje liječnika opće medicine i udruženje neurologa neurologa. Liječnici se vode ovim kliničkim smjernicama.

Svi smo u krivu.

Ne postoje kliničke smjernice i one se ne razvijaju, a čak ni zapadne smjernice nisu prevedene na ruski jezik, iako bi to bilo brže i lakše. Praznine u kliničkoj praksi popunjavaju se slučajno, a ne sustavno.

"Deset godina svima pričamo o dobroćudnoj pozicijskoj vrtoglavici na sastancima Moskovskog gradskog znanstvenog društva liječnika", rekao je profesor Pavel Vorobyov, saznavši za moje iskušenje glavom. - Stvar je česta, ljudi se truju besmislenim drogama, a škrinja se jednostavno otvara. Da, postoje i drugi uzroci vrtoglavice, ali šteta je što se većini oboljelih može pomoći. ".

Moskovsko gradsko znanstveno društvo liječnika profesionalno je udruženje. U redu, ona radi svoj posao - na sastancima govori o pozicijskoj vrtoglavici. Ali tko je čuje? Pregršt "živih" liječnika koje stvarno zanima ta profesija. Beskorisno je reći ostalo. Potrebna im je naredba glavnog liječnika, gdje će se napisati algoritam, kako, kada i koga treba pregledati kako bi se otkrila pozicijska vrtoglavica. Tada će ispitati. Neće biti reda - neće.

To je naša naredba - i u državnim medicinskim ustanovama i u privatnim. Birokratski. Pouzdan, vremenski testiran.

Ipak bi uspjelo i bilo bi jako dobro.

Masaža ovratnika, na koju su me prvo usmjerili neurolozi, ispada štetna u slučaju pozicijske vrtoglavice. "Bit će još gore", upozorio je otoneurolog-spasitelj. Vrat me obično užasno boli od ove vrtoglavice, da. Ali to boli ne zbog iskrivljenih kralješaka, već zato što mišići neprestano pokušavaju zadržati glavu i zaustaviti rotacijsku sliku..

A plivanje također nije korisno. Pogotovo puzati. Jer položaj u kojem se nalazi tijelo može izazvati masovno "plivanje" kanala. Čini se da mi se dogodilo upravo to. Tako će La Manche pričekati.

p.s. Savršeno znam što će se dogoditi nakon objavljivanja ovog članka. Različiti ljudi kojima je potreban otoneurolog počet će me zvati i pisati kako bi saznali kamo vodi. Ljudi će na taj način riješiti svoje posebne probleme. I oni će odlučiti. Ali članak nisam napisao radi rješavanja određenih problema, već kako bih istaknuo opći problem. Sustavno. Zdravstveni sustav ne radi onako kako bi trebao. I netko na vlasti to napokon mora shvatiti. Prepoznajte problem i riješite ga.

Naslov u novinama: Kako pronaći kome ići
Objavljeno u novinama "Moskovsky Komsomolets" br. 27460 od 4. kolovoza 2017. Oznake: Izbori, Djeca, Društvo, Moć, Lijekovi, Medicina, Klinike, Zdravstvene organizacije: Arsenal Mjesta: Rusija, Moskva

Članci O Acne Gelovi