KLENZIT-S

Klenzit-S: upute za uporabu i pregledi

Latinski naziv: Clenzit-C

ATX kod: D10AX30

Aktivni sastojak: Adapalen + Klindamicin (Adapalenum + Clindamycinum)

Proizvođač: Glenmark Pharmaceuticals Limited (Indija)

Opis i ažuriranje fotografije: 22.10.2018

Cijene u ljekarnama: od 529 rubalja.

Klenzit-S - lijek za liječenje akni.

Oblik i sastav izdanja

Gel za vanjsku upotrebu: homogen, ima bijelu boju (15 g ili 30 g u cijevima od aluminijske folije, u kartonskoj kutiji 1 tuba).

Sastav 1 g gela:

 • aktivne tvari: adapalen (mikroniziran) - 1 mg; klindamicin fosfat, u smislu klindamicina - 10 mg;
 • pomoćne komponente: dinatrij edetat, karbomer 940 (karbopol 940), propilen glikol, metil parahidroksibenzoat, fenoksietanol, poloksamer, natrijev hidroksid, pročišćena voda.

Farmakološka svojstva

Farmakodinamika

Adapalen je retinoidni metabolit s izraženim komedolitičkim djelovanjem (utječe i na otvorene i na zatvorene komedone), protuupalnim učinkom, normaliziranjem procesa epidermalne diferencijacije i keratinizacije. Mehanizam djelovanja adapalena posljedica je njegovog vezanja na specifične nuklearne receptore retinoične kiseline. Lijek smanjuje stvaranje mikrokomedona normaliziranjem diferencijacije folikularnih epitelnih stanica. Inhibira metabolizam arahidonske kiseline i stvaranje upalnih medijatora, suzbija kemotaksiju i kemokinetičke reakcije polinuklearnih stanica kod ljudi, smanjujući tako staničnu upalnu komponentu akni.

Klindamicin je antibiotik širokog spektra bakteriostatskog djelovanja iz skupine linkozamida. Lijek se veže na 50S podjedinicu ribosomske membrane, a također inhibira sintezu proteina u mikrobnoj stanici. Nakon primjene, klindamicin fosfat se brzo hidrolizira fosfatazama u kanalima lojnih žlijezda da bi se stvorio klindamicin koji ima antibakterijsko djelovanje. Pokazana je osjetljivost svih ispitivanih sojeva Propionibacterium acnes na klindamicin in vitro (maksimalna inhibitorna koncentracija 0,4 μg / ml).

Farmakokinetika

Adapalen - kada se primjenjuje izvana, apsorpcija lijeka je vrlo niska (oko 4%), izlučuje se uglavnom žučom.

Klindamicin - kada se koristi izvana, koncentracija lijeka u mokraći i krvnom serumu je niska.

Indikacije za uporabu

Prema uputama, Klenzit-S je indiciran za liječenje akni, samo nakon savjetovanja sa stručnjakom..

Kontraindikacije

 • preosjetljivost na bilo koju komponentu lijeka;
 • trudnoća i dojenje;
 • starost do 12 godina.

Kao dio kombinirane terapije s klindamicinom (oralni, intramuskularni, intravenski), Klenzit-C gel je kontraindiciran za primjenu kod ulceroznog i pseudomembranoznog kolitisa, uključujući povijest, i Crohnove bolesti.

 • alergijske bolesti;
 • ekcem;
 • dermatitis;
 • zajednički prijem s relaksantima mišića.

Upute za uporabu Klenzit-S: način i doziranje

Gel Klenzit-S namijenjen je vanjskoj upotrebi.

Lijek treba nanositi jednom dnevno, prije spavanja, na prethodno očišćenu i osušenu kožu. Zatim laganim pokretima ravnomjerno rasporedite po zahvaćenim područjima, izbjegavajući kontakt s lijekom na usnama i očima. Gel se nanosi u smjeru točke, bez trljanja. Preporučeno trajanje terapije je 2-4 tjedna.

Terapeutski učinak Klenzit-S postiže se nakon 1–4 tjedna primjene. Trajno poboljšanje nakon 3 mjeseca terapije. Moguće je provoditi ponovljene tečajeve uzimanja lijeka, nakon savjetovanja s liječnikom.

Treba izbjegavati povećanje preporučenih doza i / ili učestalost primjene lijeka, jer to ne pojačava njegov pozitivan učinak.

Nuspojave

 • koža i potkožna masnoća: iritacija, suha koža, osjećaj pečenja i nelagode, eritem, kontaktni dermatitis, ljuštenje, oteklina i bolnost kože, urtikarija, povećana proizvodnja lojnih žlijezda, opekline od sunca na mjestu primjene lijeka;
 • organi vida: svrbež, nadražaj i oticanje kapaka, eritem na kapcima, osjećaj pečenja u očima;
 • probavni sustav: mučnina, povraćanje, bolovi u trbuhu, proljev;
 • ostali učinci: alergijske reakcije, pseudomembranozni kolitis i folikulitis zbog gram-negativne flore.

Ako se kod primjene Klenzit-S na mjestu primjene pojavi iritacija kože, učestalost primjene treba smanjiti ili terapiju prekinuti dok iritacija ne nestane.

U slučaju bilo koje od navedenih ili drugih nuspojava, preporuča se konzultirati liječnika..

Predozirati

Predoziranje adapalenom pri lokalnoj primjeni je malo vjerojatno.

Kada se primjenjuje izvana, klindamicin se može apsorbirati u količinama koje uzrokuju sistemske učinke. U slučaju predoziranja indicirana je simptomatska i suportivna terapija..

U slučaju nenamjernog gutanja gela unutra, potrebno je isprati želudac i odmah potražiti liječničku pomoć.

posebne upute

Prije upotrebe Klenzit-C gela protiv akni, trebao bi vas pregledati stručnjak.

Na početku terapije moguće je pogoršanje akni, koje nestaju tijekom primjene lijeka. Ako se iritacija pojavi na mjestu primjene gela, trebali biste prekinuti njegovu upotrebu dok iritacija ne nestane ili prekinuti liječenje.

Preporučuje se izbjegavati kontakt lijeka sa sluznicom (oči, usta, nos), odmah nakon slučajnog kontakta gela na sluznicu, odmah ih isprati toplom vodom.

Treba izbjegavati dugotrajno izlaganje sunčevoj svjetlosti ili ultraljubičastom zračenju. Ako trebate dugo ostati na suncu, ne primjenjujte Klenzit-C dan prije i dan nakon izlaganja suncu.

Preporuča se suzdržati se od zajedničke upotrebe kozmetike koja suši ili iritira kožu (parfem, kolonjska voda i ostalo).

Epizode proljeva i kolitisa zbog vanjske primjene klindamicina izuzetno su rijetke. S razvojem dugotrajnog ili ozbiljnog proljeva, terapiju treba prekinuti i, ako je potrebno, poduzeti odgovarajuće mjere. Pseudomembranozni kolitis može se pojaviti 2-3 tjedna nakon završetka liječenja. Njegovi simptomi: proljev, leukocitoza, bolovi u trbuhu (ponekad popraćeni ispuštanjem krvi i sluzi s izmetom), vrućica. Uz blagu manifestaciju ovih simptoma, dovoljno je prekinuti terapiju lijekom i uporabu smola za izmjenu iona (kolestiramin, kolestipol), u težim slučajevima potrebna je nadoknada gubitka tekućine, proteina i elektrolita, vankomicin ili metronidazol treba propisati oralno. Imenovanje lijekova koji inhibiraju pokretljivost crijeva je kontraindicirano.

Utjecaj na sposobnost upravljanja vozilima i složenih mehanizama

Primjena tijekom trudnoće i dojenja

Tijekom trudnoće i dojenja uporaba Klenzit-C za akne je kontraindicirana.

Interakcije s lijekovima

Nisu provedene studije o interakciji Klenzit-S s drugim lijekovima, ali, ipak, treba izbjegavati istodobnu uporabu gela s drugim retinoidima, antibioticima za vanjsku primjenu, kao i s lijekovima sličnog mehanizma djelovanja.

Interakcija adapalena sa sistemskim lijekovima je malo vjerojatna zbog njegove niske perkutane apsorpcije.

Registrirana je unakrsna rezistencija patogenih mikroorganizama na klindamicin i linkomicin. Primijećen je antagonizam između klindamicina i eritromicina, stoga se ne preporučuje istovremeno korištenje. Klindamicin remeti živčano-mišićni prijenos uslijed čega može poboljšati učinkovitost ostalih mišićnih relaksansa perifernog djelovanja, što zahtijeva oprez kada se koriste zajedno.

Analozi

Uvjeti skladištenja

Čuvati na temperaturi koja ne prelazi 25 ° C.

Rok trajanja - 2 godine.

Uvjeti izdavanja iz ljekarni

Izdaje se na recept.

Recenzije o Klenzit-S

Recenzije o Klenzit-S-u su pozitivne. Većina pacijenata primjećuje njegovu učinkovitost, a nuspojave karakteriziraju kao male i samo olakšavajuće.

Cijena Klenzit-S u ljekarnama

Približna cijena za Klenzit-S: cijev 15 g - 590 rubalja; cijev 30 g - 790 rubalja.

Klenzit gel

Čitajući sada

Protuupalni dermatotropni lijek.

Danas ćemo razgovarati o eritromicinskoj masti. Kakav lijek djeluje na tijelo? Koje su indikacije i kontraindikacije? Kako i u kojim dozama se koristi? Što se može zamijeniti? Kakva mast i što pomaže Eritromicin mast spada u antibakterijska sredstva i ima snažno bakteriostatsko djelovanje na tijelo. Uputa za uporabu detaljno informira o pripravku eritromicin mast. […]

Regenerativni lijek. Primjena: rane, opekline, preljevi, čirevi. Cijena od 111 RUR.

Oglašavanje

Čitajući sada

Prirodni omekšavajući higijenski lijek. Primjena: suha koža, ispucale bradavice, dermatitis. Cijena od 612 RUR Analozi:

Nehormonski antiseptički antimikrobni lijek.

Nehormonski angioprotektivni dekongestivni lijek.

Oglašavanje

Cijena od 449 RUR.

Protuupalni dermatotropni lijek.

Primjena - akne.

Analozi - Deriva S. Više o analognom, njegovoj cijeni i je li nadomjestak, možete saznati na kraju ovog članka.

Danas ćemo razgovarati o Klenzit gelu. Kakav lijek djeluje na tijelo? Koje su indikacije i kontraindikacije? Kako i u kojim dozama se koristi? Što se može zamijeniti?

Kakav gel

U kozmetologiji se lijek Klenzit gel koristi za liječenje akni i bora.

Upute za uporabu sadrže opis djelatne tvari - adapalena, informira o značajkama terapije i mogućim nuspojavama.

Gel je homogene strukture, prozirno bijele boje, slabog mirisa.

Klenzit krema, bijela, srednje gustoće.

Klenzit C krema je komercijalno dostupna, a njena razlika od Klenzit gela sastoji se u dodatnom aktivnom sastojku klindamicinu.

Klindamicin je antibiotik iz skupine linkozamida.

Djelatna tvar

Aktivno djelovanje pripada dermatotropnoj tvari adapalenu.

Derivat je naftojeve kiseline, sintetski analog retinoične kiseline. Pripada skupini vitamina A. Gel je predstavljen u terapijskoj koncentraciji od 0,1% (10 mg adapalena u 1 g gela).

Krema Klenzit ima jednaku količinu djelatne tvari kao i gel.

Sastav

Adapalen i pomoćne komponente:

 • fenoksietanol;
 • natrijev hidroksid;
 • propilen glikol;
 • poloxamer 407;
 • karbomer 940;
 • metilparahidroksibenzoat;
 • pripremljena voda;
 • dinatrij edetat.

Klenzit C sadrži antibakterijsku tvar klindamicin.

Farmakološka svojstva

Adapalen ublažava upalu u epidermi i potkožnom tkivu, potiče regeneraciju kože, normalizira proizvodnju sebuma.

Klindamicin pokazuje antibakterijska svojstva protiv širokog spektra mikroorganizama, uključujući stafilokoke, anaerobne bacile, neke sojeve Clostridia i druge.

Farmakodinamika i farmakokinetika

Retinoid adapalen potiče procese epitelizacije, keratinizacije i upale. Sprječava stvaranje komedona - mitesera.

Za razliku od ostalih retinoida, on se ne veže na proteine ​​retinoične kiseline, već se selektivno veže na receptore u nuklearnoj membrani. To ubrzava diobu keratinocita i smanjuje njihovu koheziju u lojnim folikulima..

Protuupalni učinak objašnjava se ograničenjem kretanja leukocita i inhibicijom sinteze arahidonske kiseline u žarištu upale.

Tvar povećava fotosenzibilnost kože. Stabilna remisija postiže se nakon 3 2-3 mjeseca liječenja.

Apsorpcija lijeka iz kože je beznačajna i ne dovodi do sistemskih učinaka. Metabolizam se javlja u jetri, izlučivanje se provodi žučom.

Indikacije za uporabu

Propisan je za liječenje vulgarnih akni, u kozmetologiji se koristi za dubinsko čišćenje i kao lijek protiv bora.

Klenzit C propisan je za akne, maloljetničke akne, komplicirane sekundarnom bakterijskom infekcijom.

Kontraindikacije

Kontraindikacije za lijek Klenzit C uključuju:

 • alergija na klindamicin;
 • alergija na retinoide;
 • trudnoća;
 • razdoblje laktacije;
 • dob do 14 godina;
 • pogoršanje dermatoloških bolesti - psorijaza, dermatitis, ekcem.

Gel ima iste zabrane upotrebe kao i Klenzit C, s izuzetkom alergije na klindamicin.

Način primjene i doziranje

Lijekovi se nanose jednom dnevno na pripremljenu kožu - opranu i osušenu. Krema ili gel nanose se u točkama, isključivo na područja upale. Izbjegavajte nanošenje na područje oko očiju.

Ne postoji strogo utvrđena doza, ali ne preporučuje se premašiti učestalost primjene, jer to uzrokuje povećanje nuspojava.

U djetinjstvu, tijekom trudnoće i hepatitisa B

Nema dovoljno podataka o sigurnosti lijeka za liječenje akni u djece mlađe od 14 godina.

Retinoidi prolaze u majčino mlijeko, pa se tijekom dojenja ne propisuju.

Tijekom trudnoće, Klenzit se ne propisuje zbog nedostatka kliničkih podataka o njegovu utjecaju na tijek trudnoće i razvoj fetusa.

Nuspojave

Klenzit C može izazvati nuspojave u obliku negativnih kožnih reakcija i imunoloških odgovora:

 • piling;
 • suhoća;
 • hiperemija;
 • angioedem;
 • svrbež;
 • izgaranje;
 • razvoj sekundarne gljivične ili bakterijske infekcije;
 • pogoršanje dermatoloških bolesti - psorijaza, seboroični dermatitis, ekcem, neurodermatitis;
 • povećane akne.

Upotreba lijeka u rijetkim slučajevima dovodi do konjunktivitisa, iritacije sluznice očiju, oticanja kapaka, razvoja ekcema, neurodermatitisa i kontaktnog dermatitisa.

Nuspojave su reverzibilne, nestaju nakon povlačenja lijeka.

Lokalni klindamicin rijetko može uzrokovati proljev i kolitis. Uz iscrpljujući proljev, adapalen u kombinaciji s klindamicinom se otkazuje i provodi se simptomatsko liječenje.

U pozadini dugotrajne primjene lijekova s ​​klindamicinom, može se razviti pseudomembranozni kolitis s bolovima u trbuhu, zimica, sluz i krv u stolici. Provoditi terapiju ovisno o težini patologije.

U blažim slučajevima dovoljno je otkazati lijekove, u težim slučajevima se metronidazol, vankomicin propisuju oralno, a kapaljke za obnavljanje ravnoteže vode i elektrolita.

posebne upute

Lijek na početku terapije u gotovo svim slučajevima pogoršava bolest - osip se pojačava, povećava se broj upalnih žarišta. Ovo je prirodna reakcija tijela, jer adapalen ubrzava procese keratinizacije i epitelizacije. Stanje se obično normalizira nakon 2-3 tjedna od početka liječenja, a trajno poboljšanje primjećuje se nakon 3 mjeseca.

Tijekom terapije odbijaju koristiti kozmetiku na bazi alkohola - parfeme, kolonjsku vodu, tonike, losione.

Adapalen pojačava osjetljivost na svjetlost, stoga tijekom terapije izbjegavajte izlaganje izravnoj sunčevoj svjetlosti i UV zračenju.

Koža zbog učinka ljekovite tvari postaje posebno osjetljiva i osjetljiva na traumatične čimbenike.

Za zaštitu od mraza i vjetra u hladnoj sezoni potrebno je koristiti masne kozmetičke kreme, te nanijeti kozmetiku za zaštitu od sunca.

Lijekovi se ne koriste ako na početku liječenja pacijent ima eritem uzrokovan ljuštenjem, vjetrom, izloženošću hladnoći ili drugim razlozima.

Klenzit je predstavljen u dva oblika doziranja - krema se koristi za suhu, a gel za normalnu, masnu ili mješovitu kožu.

Pogoršanje bolesti na početku liječenja nije pokazatelj prekida lijeka. Uz vrlo jaku iritaciju kože, lijekovi se koriste svaki drugi dan dok se stanje ne normalizira.

Otkazivanje lijeka indicirano je za razvoj reakcija preosjetljivosti - oticanje lica, urtikarija, teški konjunktivitis.

Remisija se postiže nakon 2-3 mjeseca terapije.

Predozirati

Dozni oblik retinoida za vanjsku uporabu ne dovodi do predoziranja. Povećanje učestalosti primjena povećava nuspojave lijeka.

Interakcije s lijekovima

Adapalen se kombinira s antibakterijskim lijekovima za vanjsku uporabu i drugim lijekovima za akne, na primjer, benzoil peroksidom. Jedina stvar je da se terapija provodi u različito vrijeme - navečer jedno, ujutro - drugi lijek., Tako da se njihova učinkovitost ne smanjuje..

Tijekom terapije nemojte koristiti agresivnu kozmetiku - abrazivnu, alkoholnu. Sapun se zamjenjuje neutralnim gelovima ili pjenama za pranje.

Tijekom razdoblja liječenja adapalenom, lijekovi sa sumporom, salicilnom kiselinom, brezovim katranom, resorcinolom koriste se oprezno.

Istodobno s Klenzitom C, lijekovi koji suzbijaju crijevnu pokretljivost nisu propisani.

Analozi

Deriva C je apsolutni analog Klenzita C. U sastavu Klenzit C nema drugih analoga. Sredstva se neznatno razlikuju u vrijednosti.

Gel Klenzit C: recenzije

Iz ovog članka naučit ćete:

 • gelovi Klenzit i Klenzit C: upute za uporabu,
 • pripravci protiv akni i akni Klenzit i Klenzit C - cijena i analozi,
 • koliko su učinkoviti Klenzit i Klenzit C - recenzije dermatologa koji se bave.

Lijekovi "Klenzit-S" i "Klenzit" linija su lijekova namijenjenih liječenju akni i akni. Proizvedena u indijskoj farmaceutskoj tvrtki Glenmark, značajno se razlikuju po sastavu i namijenjene su uporabi u različitim kliničkim situacijama..

Ovu profesionalnu recenziju lijeka priprema dermatolog koji se bavi. Podaci u nastavku omogućit će vam da shvatite koji će od lijekova u seriji Klenzit biti učinkovit u vašem slučaju..

Pripreme Klenzit-S i Klenzit: fotografija

Klenzit i Klenzit C: upute za uporabu

Sastav i oblik izdanja -
glavni aktivni sastojak lijeka je tvar "Adapalen". Adapalen pripada novoj generaciji sintetičkih retinoida (Tretinoin i Tazaroten također pripadaju retinoidima). Differin je dostupan u dva oblika - kao krema ili gel za vanjsku upotrebu:

 • Gel Klenzit 0,1% -
  sadrži samo jednu djelatnu tvar "adapalen", koja pripada klasi retinoida (o učincima upotrebe adapalena možete pročitati u nastavku). Klenzit gel dostupan je u epruvetama od 15 i 30 g. U ljekarnama se može kupiti bez recepta.
 • Gel Klenzit C -
  sadrži kombinaciju djelatnih tvari: retinoid "adapalen" (0,1%) i antibiotik "klindamicin" (1%). Dostupno u tubama od 15 i 30 g. Dostupno u ljekarnama samo na recept.

Koji lijek odabrati: indikacije za uporabu

Upute za oba lijeka kažu da se oba lijeka trebaju koristiti protiv akni. Zapravo, to nije posve točno, budući da u međunarodnoj klasifikaciji, nažalost, razlika između akni i akni ne uzima se u obzir.

Akne (sinonim - komedoni) nastaju kao posljedica začepljenja kožnih pora masnim sekretom koji luče lojne žlijezde, kao i deskvamiranim mrtvim epitelnim stanicama. Zapravo, akne su masni čep u porama kože, duboko u kojima se nalaze folikuli dlake i lojne žlijezde. Akne mogu izgledati poput -

 • ili kao bijele kvržice na površini kože (zatvoreni komedoni, slika 3),
 • ili kao miteseri u porama kože (otvoreni komedoni, slika 4).

Akne su nastavak razvoja akni. Masni čepovi (akne) nastali u gornjem dijelu pora kože dovode do činjenice da folikuli dlake i lojne žlijezde smještene duboko u porama ostaju u zatvorenom prostoru. To stvara uvjete za razmnožavanje patogenih bakterija i suppuraciju folikula dlake. Tako nastaju klasične akne (slika 5). Kod akni nema upale i nagnječenja na koži..

Zaključci: lijek "Klenzit" s retinoidnim adapalenom treba koristiti za klasične akne, kada postoje samo akne bez akni. Ali lijek "Klenzit-S" s adapalenom i antibiotikom treba koristiti u situacijama kada koža ima i akne i akne.

Farmakološka svojstva -

Gelovi "Klenzit-S" i "Klenzit" primjenjuju se samo izvana. Učinci lijekova posljedica su aktivnih sastojaka koji čine gelove: Klenzit gel sadrži retinoid Adapalen, a Klenzit-S gel sadrži Adapalen i antibiotik Klindamicin.

 • retinoid Adapalen -
  svi retinoidi su derivati ​​vitamina A. Imaju izražen učinak na komedone (akne), i otvorene i zatvorene. Retinoidi normaliziraju procese keratinizacije epitela folikula dlake, što rezultira naglim smanjenjem broja deskvamiranih epitelnih stanica u lumenu folikula, što između ostalog dovodi do začepljenja kožnih pora..
 • antibiotik Klindamicin -
  pripada skupini linkozamida; vrlo učinkovit protiv bakterija koje dovode do gnojenja folikula dlake (tj. akni). Prilikom propisivanja mora se uzeti u obzir unakrsna rezistencija: ako bakterije nisu bile osjetljive na antibiotik Lincomycin, tada također neće biti osjetljive na Clindamycin. U tom slučaju morate propisati gelove koji sadrže antibiotik druge skupine, na primjer, eritromicin.

Klenzit i Klenzit-S - pregledi dermatologa

1) Gel "Klenzit C" -
od sadrži i retinoid i antibiotik - ovaj je lijek dobar izbor za liječenje kombiniranih kožnih lezija, tj. kad su istovremeno akne i miteseri. Ali u situacijama kada postoje samo akne ili samo akne, ne možemo ih preporučiti. Konkretno, za akne - zlatni standard liječenja u svijetu su lijekovi na bazi benzoil peroksida.

2) Gel "Klenzit" -
sadrži samo retinoid (bez antibiotika), što ovaj lijek čini izvrsnim izborom za liječenje akni, jer su retinoidi daleko najučinkovitiji lijek protiv akni. Alternative retinoidima u ovom slučaju mogu biti pripravci na bazi azelaične ili salicilne kiseline, na primjer, Skinoren-gel.

Upute za uporabu i doziranje -

Primijeniti samo izvana, izbjegavajući kontakt s lijekovima na sluznicu očiju, usnu šupljinu, crveni rub usana. Prije upotrebe gelova "Klenzit-S" i "Klenzit", kožu morate temeljito očistiti blagim deterdžentima, a zatim temeljito osušiti (24stoma.ru). Gel se nanosi na zahvaćenu kožu laganim pokretima trljanja, a gel se mora nanositi strogo ravnomjerno.

 • Gel Klenzit-S -
  obrada se provodi samo jednom dnevno (prije spavanja); tijek liječenja je od 2 do 4 tjedna. Ponovljeni tečajevi primjene također se trebaju dogovoriti s liječnikom..
 • Klenzit gel -
  tretman kože također se provodi samo jednom dnevno (prije spavanja). Kako bi se postiglo manje nuspojava, preporučuje se korištenje lijeka svaki drugi dan tijekom prva 1-2 tjedna, kako bi se koža navikla na lijek. Tijek liječenja je najmanje 3 mjeseca, međutim, dobar terapeutski učinak od primjene lijeka bit će primjetan već nakon 4-8 tjedana. Za dugotrajno konsolidiranje rezultata terapije potreban je cjelovit tečaj..

Gelovi Klenzit i Klenzit C: cijena

Moram reći da je cijena ovih lijekova sasvim razumna u usporedbi s lijekovima europskih proizvođača. Prosječna cijena u ljekarnama:

 • Klenzit gel: cijena za pakiranje od 15 g - od 600 rubalja, a za pakiranje od 30 g - od 700 rubalja.
 • Gel Klenzit C: cijena za 15 g - od 620 rubalja, a za pakiranje od 30 g - od 850 rubalja.

Analozi lijekovi -

 • Klenzit gel - analozi "Deriva" (Indija), "Differin" (Francuska).
 • Klenzit-S analogni su Deriva-S (Indija), a relativni analog bit će Isotrexin-gel koji sadrži antibiotik Eritromicin u kombinaciji s retinoidom Isotretinoin.

Također, kao neizravne analoge Klenzit-S, vrijedi razmotriti skupinu kombiniranih pripravaka koji sadrže retinoide u kombinaciji s benzoil peroksidom (umjesto antibiotika). Na primjer, lijek "Epiduo" (Francuska). U mnogim slučajevima takvi lijekovi mogu biti poželjniji.

Kontraindikacije za uporabu -

 • s preosjetljivošću na bilo koju komponentu lijeka,
 • tijekom trudnoće i dojenja,
 • s oprezom - s dermatitisom ili ekcemom.

Moguće nuspojave -

Moguće je crvenilo kože na mjestu primjene, kao i ljuštenje kože. Rjeđe mogu postojati osjećaji žarenja, alergijske reakcije. U slučaju jake iritacije kože, potrebno je ili privremeno prestati koristiti lijek, ili ga privremeno početi koristiti ne svaki dan, već svaki drugi dan.

Posebne upute -

 • Imajte na umu da je na samom početku primjene Klenzit-S i Klenzit gelova moguće privremeno pogoršanje akni. Ovo je normalno. Ovaj učinak nestaje s liječenjem. Također imajte na umu da gel ne možete nanositi na oštećena područja kože koja imaju ogrebotine i ogrebotine.
 • Također imajte na umu da retinoidi povećavaju osjetljivost kože na sunčevu svjetlost. Stoga, ako planirate koristiti bilo koji od ovih gelova tijekom razdoblja izražene sunčeve aktivnosti (proljeće, ljeto), tada tijekom uporabe morate koristiti proizvode za zaštitu od sunca, posebno - kreme za sunčanje s visokom razinom zaštite od sunca.
 • Kada se koriste retinoidi, paralelna uporaba kozmetike s nadražujućim ili isušujućim učinkom (na primjer, koja sadrži alkohol) također je nepoželjna. U tom slučaju, uporaba kozmetike na bazi masti mora biti u potpunosti isključena. Kod akni i akni kozmetiku općenito možete koristiti isključivo na vodenoj bazi..

Rok trajanja i uvjeti skladištenja -

Gelove je potrebno čuvati na mjestu zaštićenom od svjetlosti i na temperaturama od 2 do 25 ° C. Ne zamrzavajte preparate ni u kojem slučaju. Rok trajanja Klenzit i Klenzit-S gela je 3 godine. Nadamo se da se naš članak na temu: Klenzit C za recenzije akni pokazao korisnim za vas!

Članci O Acne Gelovi