Vrenje i karbunkul

Iz ovog članka naučit ćete:

 • kako izgleda vrenje: fotografija,
 • čir - kućno liječenje, antibiotici,
 • postoji li mast protiv čira.

Furuncle je akutna gnojna upala koja se javlja u folikulu dlake i popraćena je nekrozom okolnih tkiva. Treba napomenuti da je najčešća lokalizacija ove bolesti furuncle na licu, ali može se javiti i na tjemenu, prsima, leđima, stražnjici, nogama, preponama i pazuhu..

Ako se istodobno formira nekoliko furunula koji su međusobno usko razmaknuti, t.j. čini se da se spajaju jedni s drugima, tada se takav poraz već naziva terminom "karbunkul". Patogene bakterije koje obično uzrokuju razvoj vrenja i karbunkula uključuju Staphylococcus aureus, streptokoke skupine A, enterokoke, propionibakterije. Svi se ti mikroorganizmi razlikuju po tome što izlučuju vrlo moćne proteolitičke enzime koji dovode do nekroze tkiva (stvaranja nekrotične jezgre pri vrenju).

Kako izgleda vrenje: fotografija

Razlozi nastanka vrenja -

Gore navedene patogene bakterije ulaze u folikul dlake kroz pore u koži (duž vlasi dlake), kao i kroz područja kože s oštećenom epidermom. Potonje mogu biti ogrebotine, posjekotine prilikom brijanja. Treba napomenuti da je većina mikroorganizama koji uzrokuju stvaranje vrenja uvijek prisutna na našoj koži, ali rijetko dovode do razvoja upalnih bolesti. Činjenica je da lučenje lojnih žlijezda izlučenih na površini kože normalno ima kiseli pH, što inhibira razvoj bakterija.

Međutim, u nekim se slučajevima patogene bakterije počinju aktivno razmnožavati, uzrokujući razvoj upale. To se događa pod sljedećim uvjetima -

 • s lošom higijenom kože,
 • pri alkalnom pH sebuma i znoja,
 • ogrebotine i ogrebotine na koži,
 • u prisutnosti dermatoloških bolesti poput ekcema i psorijaze (u ovom slučaju koža postaje posebno osjetljiva na stafilokoknu infekciju),
 • u bolesnika s aknama,
 • na pozadini dijabetes melitusa, pretilost,
 • nakon teških akutnih respiratornih virusnih infekcija i gripe,
 • s iznenadnom hipotermijom / pregrijavanjem,
 • nedostatak vitamina, opijenost, oslabljeni imunitet.

Svi gore navedeni čimbenici mogu pridonijeti nastanku razvoja gnojno-nekritične upale u ustima folikula dlake, dok će se upala postupno širiti na lojne žlijezde, papilarni sloj dermisa. U središtu žarišta upale razvit će se nekroza tkiva, što će dovesti do stvaranja takozvane "nekrotične šipke". S vremenom nekrotična šipka probija epidermu i odbacuje se prema van, a rana se ispunjava granulacijskim tkivom uz stvaranje ožiljka.

Paralelno s nastankom nekrotične šipke dolazi do stvaranja apscesa vrenja, t.j. stvaranje šupljine ispunjene gnojem. Izvana je to vrlo slično stvaranju apscesa. Usput, unatoč činjenici da su vrenje i apsces izgledom vrlo slični, prvi su mnogo opasniji. To je zbog činjenice da se oko čireva ne stvara kontinuirano razgraničeno okno (kao kod apscesa), pa infekcija lako prodire u okolna tkiva. Zato se upala s čirima često širi na površinske vene lica - s razvojem flebitisa ili tromboflebitisa.

Furuncle: simptomi

Furunkuli na licu najčešće se nalaze u gornjoj ili donjoj usnici. Rjeđe se furuncle može razviti u uhu ili nosu ili na koži čela. Najteži su čirevi, koji nastaju u gornjoj usni, kutovima usta, kao i u nosu i infraorbitalnim područjima (to odgovara zoni nasolabijalnog trokuta). Ta područja s bogatom opskrbom krvlju, pa stoga češće razvijaju tromboflebitis vena lica, što može dovesti do tromboze kavernoznog sinusa, gnojnog meningitisa i sepse.

Ako imate furuncle, liječenje u prvoj fazi upale može se provesti kod kuće. U kasnijim fazama indicirano je samo kirurško liječenje. Dalje ćemo analizirati kliničke faze razvoja vrenja i odgovarajuće simptome. Dakle, ako imate čir, simptomi upale i pritužbe pacijenta ovise o stupnju upalnog procesa, od kojih su tri.

Faze stvaranja furunkula i njihovi simptomi -

1) Na početku stvaranja furunula, on nalikuje oteklini koja se jednostavno uzdiže iznad površine kože (infiltracija mekog tkiva). U toj fazi razvoja u njemu još uvijek nema gnoja i nekrotične jezgre, ali tkiva su na dodir vrlo gusta, napeta, bolna na dodir. Koža preko infiltrata ima intenzivnu crvenu boju (slika 8). Opće stanje bolesnika u ovoj je fazi obično zadovoljavajuće, a tjelesna temperatura obično ne prelazi 37,5 stupnjeva.

2) U drugoj fazi, koja se obično javlja nakon 3-5 dana, već se pojavljuju simptomi stvaranja gnoja unutar vrenja, što dovodi do povećanja njegove veličine. Uz povećanje veličine vrenja, pacijenti primjećuju porast boli koja može postati pulsirajuća, kao i porast tjelesne temperature do 38,0 stupnjeva. Paralelno s stvaranjem gnoja, stvara se nekrotična šipka i u tom se slučaju mogu razlikovati bijele ili crne točkice na površini vrenja (slika 9-10).

Postupno se povećava pritisak gnoja na stijenke vrenja, a to može dovesti do činjenice da se može spontano otvoriti. U tom će se slučaju gnoj početi pojavljivati ​​na površini kože, a nekrotična šipka postupno će početi izlaziti iz dubine tkiva prema van (slika 11).

3) U trećoj fazi započinje regeneracija tkiva. Ova faza započinje nakon pražnjenja gnoja iz šupljine vrenja i odbacivanja nekrotične šipke. Oticanje i upala tkiva u ovoj fazi postupno se smanjuju, a zarastanje tkiva događa se stvaranjem malog ožiljka. U sljedećem odjeljku detaljno ćemo opisati kako liječiti vrenje u različitim fazama upalnog procesa..

Kako liječiti vrenje: mast i antibiotici

Ako imate furuncle, kućno liječenje može biti učinkovito samo u najranijoj fazi bolesti, kada još uvijek postoji samo upalni edem tkiva, ali bez stvaranja šupljine s gnojem. Samo se u tom slučaju može provesti konzervativno liječenje koje će spriječiti suppuration. Kako izliječiti furuncle u ovoj fazi - za liječenje kože morate koristiti 2% -tnu alkoholnu otopinu salicilne kiseline i ihtioolnu mast za antiseptičke obloge.

Također je u ovoj fazi vrlo učinkovito provoditi blokade slabim anestetičkim otopinama (poput infiltracijske anestezije), ali za to se trebate obratiti stomatologu ili maksilofacijalnom kirurgu. Određene vrste fizioterapijskih tretmana također mogu biti učinkovite. Ali liječenje vrenja, u kojem je već stvorena šupljina s gnojem i / ili nekrotičnom šipkom, može se provesti samo kirurški.

Dakle, rezimiramo... Liječenje furunclea kod kuće moguće je samo ako je malen (do 5 mm), a šupljina s gnojem ili nekrotičnom jezgrom još nije stvorena, dok nemate visoku temperaturu ili popratne bolesti - poput dijabetes melitus, dermatološke bolesti, slab imunitet itd. U svim ostalim slučajevima bolesna osoba treba posjetiti liječnika..

Morate odmah posjetiti liječnika -

Ispod smo naveli popis slučajeva u kojima biste se trebali odmah obratiti liječniku (čak i ako još niste stvorili šupljinu s gnojem), jer to će spriječiti razvoj ozbiljnih komplikacija. tako,

 • ako imate jaku pulsirajuću bol,
 • ako je tjelesna temperatura iznad 37,5 stupnjeva,
 • ako je furuncle lokaliziran u nasolabijalnom trokutu (na gornjoj usni, nosu, nazolabijalnim naborima, infraorbitalnim regijama), kao i u ušnom kanalu,
 • ako se u djeteta ili malog djeteta pojavi vrenje,
 • kada postoje znakovi širenja infekcije - povećava se veličina crvenila oko vrenja ili se oko njega pojavljuju crvene pruge, ili ako se nekrotična šipka nije stvorila u 2 tjedna, ili kada se u blizini pojavi druga vrenja,
 • ako imate dijabetes melitus, onkologiju, reumatoidni artritis, endokarditis, pretilost, ako uzimate prednizolon ili njegove analoge ili ako imate smanjeni imunitet (osim toga, u svim tim stanjima, liječenje vrenja provodi se pod obveznom sistemskom antibiotskom terapijom).

Toplinski oblozi (ne na licu.) -

Većina malih vrenja (ne više od 5 mm) može se izliječiti samo toplinskim oblogama, bez uključivanja antibiotske terapije i kirurškog otvaranja. Toplinski oblozi omogućuju da fruncle brže sazrije i otvori se sam. Topli / vrući mokri oblozi, povećavajući temperaturu tkiva, povećavaju cirkulaciju krvi na ovom području, što dovodi do bržeg prijelaza upale iz faze infiltracije u stvaranje šupljine s gnojem. Obično se provode 3-4 puta dnevno, po 10-20 minuta.

Važno. Toplinski oblozi ne mogu se raditi na licu, oni se mogu koristiti samo kad je vrijet lokaliziran na tijelu. Osim toga, toplinski oblozi ne smiju se stavljati čak ni na tijelo - s karbunkulima, hidradenitisom, limfadenitisom, supputirajućim ateromom ili lipomom. Zamislite da ste iznenada pogriješili u vlastitoj dijagnozi i zapravo nemate vrenje, već gnojni aterom. Dobit ćete ozbiljne komplikacije.

Zavoji s Vishnevsky mašću mogu biti alternativa uobičajenim mokrim toplim oblogama. Usput, kirurzi također povremeno prepisuju toplinske obloge ako vide da je prerano otvoriti vrenje (šupljina s gnojem i / ili nekrotičnom šipkom nije stvorena). To se radi kako bi se ubrzao tijek upale i brže izvela operacija, smanjujući tako ukupno trajanje bolesti (24stoma.ru).

Otvaranje kuhanja (i njegove drenaže) -

U drugoj fazi upale, t.j. ako se već stvorila šupljina s gnojem i / ili nekrotičnom šipkom, izvodi se kirurško otvaranje vrenja. Ako se furuncle pojavio na licu i vratu, to radi zubni kirurg ili maksilofacijalni kirurg, a čir na nozi ili u pazuhu otvorit će opći kirurg. Ne pokušavajte tretirati vrenje veće od 5 mm bez otvaranja, koristeći samo toplinske obloge, masti i antibiotike.

Obdukcija se izvodi u lokalnoj anesteziji. Napravljen je mali rez, nakon čega se nekrotična šipka i ostaci gnoja uklanjaju iz rane. Šupljina apscesa pažljivo se struže i opere antiseptičkim sredstvima, nakon čega se u ranu umetne drenaža iz gume za rukavice. U prvim danima nakon otvaranja, eksudat će se osloboditi iz rane. Ranu treba svakodnevno prati antisepticima, a na ranu se mogu nanijeti hidrofilne masti s osmotskim djelovanjem. Takve će masti poboljšati odljev gnoja i ubrzati čišćenje rana..

Važno: ni u kojem slučaju nemojte pokušavati sami otvoriti vrenje, stiskajući, probijajući ili pokušavajući rezati. To može povećati ne samo rizik od ožiljaka, već i prodor infekcije duboko u tkiva. Takvo samoliječenje, na primjer, na licu, može dovesti do tromboflebitisa površinskih vena lica, sepse, pa čak i do smrti.

Kako izvući gnoj iz vrenja -
mast Levomekol možete koristiti nakon kirurškog otvaranja vrenja. Imajte na umu da se oblozi s njim mogu raditi tek nakon što se furuncle otvorio sam ili ga je otvorio kirurg. Mast Levomekol djeluje antiseptički i nekrolitično, što će omogućiti rani da se brzo očisti od gnoja i nekrotičnog tkiva.

Liječenje vrenja antibioticima -

Antibiotici protiv naleta nisu potrebni u svim situacijama. Antibiotska terapija može se preporučiti ako je vrenje veliko, nalazi se u potencijalno opasnom području nazolabijalnog trokuta ili infraorbitalne regije ili u osjetljivim područjima - u preponama, pazuhu ili u ušnom kanalu. Liječenje vrenja antibioticima nužno se provodi u slučaju akutne intoksikacije tijela (pri visokim temperaturama), popratnih bolesti, visokog rizika od razvoja tromboflebitisa vena lica.

Međutim, upotreba antibiotika protiv čireva često nije učinkovita. To je zbog prisutnosti nekoliko uzročnika u žarištu upale, posebno stafilokoka i enterokoka, koji često imaju otpornost na mnoge antibiotike odjednom. Stoga su lijekovi po izboru obično - amoksicilin + klavulanska kiselina (Amoxiclav), ampicilin + sulbaktam, cefalosporini, fluorokinoloni. U prisutnosti dijabetes melitusa i stanja imunodeficijencije, u kojima postoji visok rizik od komplikacija, propisuju se imipenem, meropinem.

 • Ako nema temperature, a veličina vrenja manja od 5 mm -
  u ovom slučaju nisu potrebni antibiotici, osim ako naravno imate popratne bolesti, koje smo gore opisali.
 • Pri niskim temperaturama i veličini vrenja većoj od 5 mm -
  oralni tečaj antibiotika propisuje se od 5 do 7 dana. To mogu biti: trimetoprim, sulfametoksazol, kleocin, vibromicin, minociklin i drugi.
 • U bolesnika s visokom temperaturom ili višestrukim apscesima,
  tijek antibiotske terapije u ovom slučaju nije kraći od 10 dana. Koriste se antibiotici poput rifampicina, rifadina, rimaktana i drugih.

Staphylococcus aureus ima sposobnost brzog stjecanja rezistencije na najjače antimikrobne lijekove, što otežava liječenje. Stoga nikada ne biste trebali sami prepisivati ​​antibiotike. U prisutnosti MRSA (soj Staphylococcus aureus otporan na meticelin), propisuje se antibiotik kao što je vankomicin, a za multirezistentne sojeve stafilokoka i vankomicin rezistentni sojevi enterokoka, linezolid.

Važno: u bolesnika s lokalizacijom vrenja u nasolabijalnom trokutu, infraorbitalnoj regiji, s opsežnim lezijama, uz antibiotike, nužno su propisani i antikoagulansi za sprečavanje tromboze vena na licu.

Komplikacije od vrenja -

Većina vrenja zacjeljuje bez medicinske intervencije ili komplikacija. Međutim, u rijetkim slučajevima vrenje može dovesti do ozbiljnih posljedica, poput sepse. Ova komplikacija može dovesti do teških infekcija srca, pluća, bubrega, kostiju, zglobova, mozga, pa čak i smrti. Također, vrenje može dovesti do ožiljaka nakon zacjeljivanja. Zlouporaba antibiotika može uzrokovati MRSA (Staphylococcus aureus rezistentni na meticelin).

U potonjem slučaju liječenje može biti vrlo teško i dugotrajno, a rizik od širenja infekcije po tijelu povećava se višestruko. Uz neučinkovito liječenje, dugotrajnim samo-lijekovima, unutar čira može se nakupiti velika količina gnoja, što može dovesti do razvoja apscesnog čira. Ako se to dogodi na licu, tada se može razviti tromboflebitis vene lica ili kutne nosne vene, što čak može ugroziti život pacijenta. Nadamo se da se naš članak: Liječenje furunclea, pripravci - pokazao korisnim za vas!

Izvori:

1. Viši prof. autorska edukacija iz stomatološke kirurgije,
2. Na temelju osobnog iskustva u maksilofacijalnoj kirurgiji i zubnoj kirurgiji,
3. Nacionalna medicinska knjižnica (SAD),
4. "Priručnik o maksilofacijalnoj kirurgiji" (Timofeev A.A.),
5. "Kirurška stomatologija i maksilofacijalna kirurgija" (A. Kulakov).

Najbolji načini liječenja vrenja kod kuće i brzo: kako pravilno liječiti vrenje

Furuncle je gnojna upala folikula dlake oko korijena dlake, širi se na obližnja tkiva. Liječenje vrenja ovisi o:

 • stadiji bolesti (njih su tri);
 • mjesto apscesa;
 • veličina vrenja;
 • dob pacijenta;
 • prisutnost popratnih bolesti;
 • fiziološke karakteristike (na primjer, trudnoća).

Liječenje Chirijom može biti konzervativno i operativno (kirurško). Otvaranje kuhanja ili korištenje vanjskih sredstava za njegovo rano sazrijevanje - odlučuje liječnik. U konzervativnoj terapiji apscesa koristi se čitav arsenal metoda liječenja, a nakon operacije, uz pomoć lijekova, ubrzava se zacjeljivanje rana.

Kako i kako liječiti vrenje brzo i učinkovito. Top 7 načina

Prije nego što potražite načine za liječenje vrenja, morate se uvjeriti da je to to. Dakle, oteklina na kapku je ječam ili halazion i trebate kontaktirati oftalmologa. Vjerojatni apscesi u oku izuzetno su opasni, jer su blizu mozga.

Također trebate razlikovati upalu znojnih žlijezda i vrenje ispod pazuha: apsces s hidradenitisom ima drugačiji oblik, obično višestruk i sazrijevanje traje oko dva tjedna (umjesto 3-4 dana kod nekompliciranog vrenja).

Cure se pojavljuju tamo gdje postoje folikuli dlake - na nozi, ruci i drugim dlakavim dijelovima tijela. Furuncle se ne može pojaviti na dlanovima i tabanima, sluznicama (iznimka je nosna sluznica, u unutarnjoj membrani su male resice u nosu).

Druge vrste gnojnih upala mogu zahtijevati druge tretmane. Ako na njih primijenite čak i najučinkovitiju metodu borbe protiv vrenja, ona može biti neučinkovita ili dovesti do komplikacija (što će pogoršati situaciju).

Liječenje mastima

Mast je lijek koji se najčešće koristi kada se čir liječi kod kuće. Koriste se u sve tri faze razvoja vrenja:

 • starenje;
 • otvor;
 • iscjeljivanje.

U fazi sazrijevanja, ihtioolna mast je učinkovita, pomaže u brzom i sigurnom "otvaranju" vrenja kod odraslih i djece. Alat nema kontraindikacija.

Mast Višnjevskog vremenski je provjereno sredstvo koje pomaže izvlačenju gnoja koji ostaje u šupljini i ubrzavanju granulacije. Možete ga primijeniti prije otvaranja vrenja, prema recenzijama to je univerzalni lijek koji se koristi od početka do kraja tretmana vrenja.

Levomekol se stavlja u otvorenu šupljinu, ova mast uspješno se bori protiv bakterija i pomaže stegnuti ranu koja je ostala nakon ispuštanja gnoja. Prednosti proizvoda uključuju činjenicu da omogućuje prolaz zraka, ne stvara gusti film ispod kojeg se mogu nastaniti patogene anaerobne bakterije.

Aktivno zacjeljuju rane nakon vrenja masti, koje uključuju ulje morske krkavine.

Tradicionalna medicina

Prednosti su pristupačnost i neškodljivost. Sastav takvih proizvoda sadrži samo prirodne sastojke, što ih omogućuje upotrebu tijekom trudnoće, kada se lijekovi ne preporučuju.

Najčešće se vrenje u fazi sazrijevanja tretira lukom: izrezani luk se peče i toplo nanosi na apsces.

Mnogo prije izuma ihtioolne masti za liječenje vrenja, brezova kora je izgorjela, a rezultirajuća masa namazana je upaljenim mjestom..

Takav narodni lijek kao što je kupusov list vrlo je učinkovit: umoči se u kipuću vodu, popari da omekša i nanese na vrenje sazrijevanja.

Gotovo u svakom domu na prozorskoj dasci postoji lonac s alojom: mesnati listovi višegodišnje biljke pomažu u izvlačenju gnoja i potiču zacjeljivanje rana..

Vanjsko liječenje alkoholnim otopinama (antiseptikom)

U početnoj fazi stvaranje apscesa može se izbjeći podmazivanjem upaljenog područja kože alkoholnom otopinom joda, bornog alkohola i drugih antiseptika koji sadrže alkohol. Trljanje treba obavljati strogo od rubova upaljenog područja do središta, kako ne bi povećali fokus.

Na glavi obrišite čir salicilnim alkoholom. Takav postupak šteti patogenima, a osim toga trljanje takvim otopinama uzrokuje lokalno zagrijavanje tkiva i navalu krvi. Pomaže u uklanjanju upalnog procesa.

Liječnici također preporučuju liječenje rubova rane nakon otvaranja vrenja, kada se tamo ubrizga turunda (tampon od gaze), klorheksidin.

Oblozi, trajno navlaženi oblozi i turunde

Slomljeni furuncle čisti se od gnoja pomoću obloga od gaze navodnjavanih hipertonskom (10%) otopinom natrijevog klorida: preko rane se nanosi kuglica od gaze koja se učvrsti naljepnicom i navlaži otopinom svaka 3-4 sata. Ovo dobro izvlači preostali gnoj. Klinička ispitivanja pokazala su da primjena takvih obloga ima učinak čak i kada gnojna šipka još nije izašla: dvodnevna uporaba hipertonične otopine ubrzava proces sazrijevanja vrenja i njegov proboj.

Da bi se vrenje brže probilo, stavljajte obloge sa srebrnim nitratom.

Turunde se izrađuju od zavoja ili komadića gaze uvijenih kantom. Mogu se uvesti kako bi upijali gnoj i ichor na bilo kojem dijelu tijela - na leđima, trbuhu itd. Zavoj ili gaza navlaže se istom otopinom soli ili podmazuju mastima za injekcije izravno u otvorenu šupljinu, a to je uski "krater", ili u fazi infiltracije u prirodnu usku šupljinu (nosne šupljine, slušni kanal) kako bi se ubrzalo sazrijevanje apscesa. Odozgo je rana zavojem. Ako lokalizacija ne dopušta previjanje (na primjer, vrenje na stražnjici), ulaz u šupljinu prekriva se sterilnom gazom i zatvara.

Zagrijavanje

Kako liječiti vrenje u početnoj fazi, kada crvenilo i lagano oticanje tek počinju? U ovom slučaju pomaže toplina: zagrijavanje kože (posebno duboke), na primjer vrećicom soli ili jajetom, jača obrambene snage tijela, smanjuje upalu i bol.

Ne preporučuju se mokri oblozi za zagrijavanje tijekom starenja. Ali kad se apsces probio, koristi se tehnika isprekidanih toplih obloga, jednom na sat tijekom 15 minuta nanosi se gaza navlažena toplom ljekovitom otopinom (soda ili fiziološka otopina)..

Možete koristiti postupak UHF grijanja, sollux i druge, oni se provode u klinikama.

Tablete, injekcije (antibiotici, sredstva za ublažavanje boli), autohemoterapija

Liječenje antibioticima treba započeti ako:

 • vrenje je veliko (promjer prelazi 5 mm);
 • postoji oštar i snažan porast temperature, pacijent ima vrućicu;
 • osoba ima više od jednog kuhanja.

Antibiotske lijekove odabire samo liječnik, jer postoje vrste stafilokoka otporne na antibiotike (nazivaju se otpornim na meticilin).

Kako liječiti takve čireve:

 • Doksiciklin;
 • Minociklin;
 • Klindamicin.

Ako je temperatura visoka i ima više vrenja, rifampicin se dodaje sistemskim antibioticima, sve se to uzima oralno (tablete). Liječenje se može obaviti kod kuće.

U bolničkim uvjetima, posebno kod uobičajene stafilokokne infekcije, koriste se intravenske injekcije Klindamicina i Linezolida.

Otopina antibiotika koristi se za blokadu u kombinaciji s novokainom i drugim anesteticima: nekoliko se injekcija napravi oko upaljenog područja. Ova metoda ne samo da brzo smanjuje upalu, već i smanjuje bol. To je osobito istinito ako je vrenje "izraslo" na mjestu bogatom živčanim završecima (na primjer, repna kost) ili se nalazi tamo gdje je stalno izloženo trenju ili pritisku (na vratu, ispod koljena itd.).

Liječenje gama globulinom također uključuje injekcije, propisane su ako se pojave vrenja s smanjenim imunitetom. U težim slučajevima provodi se imunoterapija stafilokoknim cjepivom.

Kirurška metoda

Indikacije za operaciju su:

 • apsces koji se nije otvorio u roku od tjedan dana nakon upotrebe konzervativnih sredstava;
 • komplikacije (flegmon, apsces, upala limfnih čvorova i limfnih žila - najčešće se to događa kada se čir nalazi u preponama);
 • odsutnost gnojne glave s povećanjem promjera vrenja;
 • visoka temperatura, vrućica.

Preporuča se potražiti pomoć kirurga ako se na licu pojavi furunkul u području naznačenom nazolabijalnim naborima, gornjom usnom i mostom nosa ("trokut smrti"), blizu očiju, unutar nosa. Lokalizacijom vrenja na usni, pravodobna kirurška intervencija pomoći će izbjeći unakazivanje ožiljaka.

Kojem liječniku otići ako sve drugo zakaže?

Potrebno je kontaktirati kirurga da otvori apsces u slučajevima kada:

 1. Crvena oteklina povećava se, ali gnojna glava se ne pojavljuje - to je znak da je započela gnojna fuzija dubljih tkiva i stvorio se apscesni furuncle.
 2. Od vrenja se protežu crvenkaste pruge, što ukazuje na početak upale limfnih žila.
 3. Pored jednog apscesa, drugi i više počeli su "puzati". Višestruke vrelice ponovno se rađaju u karbunkule, ispunjene vrlo ozbiljnim komplikacijama.

Posjet otolaringologu nužan je ako je vrenje lokalizirano unutar nosnog prolaza ili u uhu, gdje pacijent ne može vidjeti stanje apscesa i sam to riješiti..

Prave kritike

Marina:

“Mlađi sin počeo se često prehlađivati, a dijete je cijelo vrijeme imalo čireve. Nanosili smo listove aloje i mazali ih mastima, slijedeći sve upute. Ali svejedno - jedan je prošao, drugi se pojavljuje odmah. Liječnik je rekao da je imunitet nizak i potrebno je kaljenje. Da bi ozdravili, ubrizgali su gama globulin. Vrelice su nestale, sad se postupno stvrdnjavamo, trljamo, zdravlje se poboljšalo, a nema ni prehlade ".

Aleksandra:

“Ne postoji ništa bolje od dobrog starog kućnog pribora za prvu pomoć i narodnih lijekova! Čak i tijekom trudnoće, vrijedi su povremeno skakali, jednom čak i na trbuhu. Liječnici nisu preporučili liječenje kemijom, kako ne bi naštetili djetetu, pa je moja majka na moje apscese stavila pečeni luk prerezan na pola. Bilo je dovoljno zaviti luk za noć kako bi ujutro pukao. Kasnije, nakon poroda, zbog niskog hemoglobina nekoliko je puta došlo do vrenja, a luk je opet pomogao. Sad kad sam već njegovao dijete, možete se liječiti i lijekovima, ali ja više volim tradicionalnu medicinu. ".

Sergej:

„Kao što sam na zimskom ribolovu„ zaronio “u pelin i temeljito se smrznuo, nakon upale pluća započela je furunculoza: vrelice su doslovno skakale jedna za drugom po tijelu, nisu imale vremena izliječiti jedno, jer je sljedeće sazrijevalo. Liječnici su rekli da je to bilo u pozadini tijela oslabljenog upalom pluća, a lijek antibioticima također je dao svoj trag. Stanje je malo poboljšano uz pomoć starih provjerenih sredstava - ihtiolke, linimenta Višnjevskog. Ali tada sam morao napraviti transfuziju krvi i liječenje injekcijama vlastitom krvlju. Zdravlje se popravilo i ispalo je da se nosi s čirima ".

Igor:

“Kad se pojavio prvi čir u mom životu, nisam eksperimentirao, otišao sam liječniku. Tamo se nije imalo što otvoriti, gnojna glava još se nije "odvrnula". Stoga sam uz pomoć ihtiolne masti "doveo do zrelosti" vrenja, a kad je gnoj pukao i štapić izašao, položio sam levomekol. Vrlo dobra mast, sva je gnjava izvučena i rana je zarasla, iako je bila duboka (na papi). Rekli su mi da koristim baktericidni sapun i izbjegavam pothlađivanje. ".

Angelina:

“Pogriješio sam kad sam sam odlučio istisnuti ono što mi se činilo zrelim vrenjem. Ne samo da je bilo užasno bolno, već i gnoj nije izlazio, već upravo suprotno: vrenje je postalo gigantsko, pulsiralo je cijelo i boljelo, a temperatura mi je porasla. Morala sam nazvati liječnika. Kao rezultat toga, vozilom hitne pomoći otišli smo u bolnicu, gdje je kirurg otvorio ovaj apsces, a zatim sam otišao do zavoja. Ali brzo je zaraslo, zahvaljujući mastima, a ožiljak je ostao potpuno nevidljiv ".

Furuncle

Furuncle je akutna gnojna upala folikula dlake koja zahvaća okolna meka tkiva i susjedne lojne žlijezde. Furuncle započinje stvaranjem gustog infiltrata, u čijem središtu nastaje nekrotična jezgra koja završava pustulom. Zatim se pustula otvori, štap se ukloni zajedno s gnojnim sadržajem i vrenje zaraste, nakon čega na koži ostaje ožiljak. Dijagnoza vrenja uključuje dermatoskopiju, bakterijsku kulturu ispuštanja, krvni test, proučavanje imunološkog sustava, utvrđivanje popratnih bolesti i komplikacija. Liječenje se provodi lokalno u skladu s fazama razvoja vrenja. Prema indikacijama propisana je antibiotska terapija, imunokorekcija, liječenje komplikacija.

 • Uzroci vrenja
 • Simptomi vrenja
 • Komplikacije vrenja
 • Dijagnoza vrenja
 • Liječenje vrenjem
 • Prevencija pojave vrenja
 • Cijene liječenja

Opće informacije

Popularno ime furuncle je široko rasprostranjeno - "kuhati". Ova je bolest češća kod odraslih, a kod muškaraca češće nego kod žena. Porast učestalosti vrenja događa se u jesen i proljeće.

Zajedno s ostiofolikulitisom, hidradenitisom, folikulitisom, sikozom i streptokoknim impetigom, furuncle pripada piodermiji - skupini dermatoloških bolesti gnojno-upalne prirode. Ako su ostiofolikulitis i folikulitis lezija isključivo folikula dlake, tada se furuncle nastavlja zahvaćajući tkiva koja okružuju folikul u gnojnom procesu i često je komplikacija ovih bolesti. Također, razvoj vrenja može zakomplicirati druge stafilo- i streptoderme.

Uzroci vrenja

Glavni uzrok pojave vrenja je stafilokokna infekcija. Tijekom brojnih studija koje dermatologija neprestano provodi, dokazano je da su stafilokoki normalno prisutni na površini ljudske kože. Štoviše, samo 10% od ukupnog broja stafilokoka su patogeni mikroorganizmi. U bolesnika s čirima taj se omjer mijenja i broj patogenih stafilokoka često doseže 90%. Takvo kršenje mikroflore kože može se razviti kao posljedica onečišćenja kože, njezine dodatne infekcije ili smanjenja reaktivnosti imunološkog sustava.

Smanjen imunitet, pak, može biti posljedica kroničnih bolesti i zaraznih procesa u tijelu (tuberkuloza, kronični pijelonefritis, bronhitis, hepatitis, sinusitis, tonzilitis, itd.); metabolički poremećaji (dijabetes melitus, endokrina pretilost); dugotrajna terapija glukokortikosteroidima; primjena citostatika i drugih lijekova usmjerenih na suzbijanje imunološkog sustava (u bolesnika s limfomom, rakom želuca, adenokarcinomom bubrega, rakom dojke, sarkomom maternice i drugim onkološkim bolestima).

Prodiranje stafilokoka u folikul dlake s stvaranjem furunkula može se olakšati maceracijom kože s povećanim znojenjem i njenom mikrotraumom: ogrebotina kod dermatoloških bolesti s jakim svrbežom (ekcem, atopijski dermatitis, šuga, epidermofitoza prepona, pruritus) i ogrebotine, posjekotine. Furuncles u području nosa i ušiju mogu se razviti kao rezultat stalnog izlaganja koži mukopurulentnog iscjetka iz nosa ili uha kod kroničnog rinitisa, adenoida, sinusitisa, upale srednjeg uha.

Simptomi vrenja

Pojava vrenja moguća je gotovo bilo gdje na ljudskoj koži. Najčešće se događa tamo gdje dolazi do trenja, znojenja ili onečišćenja kože. To su područja lica, vrata, pazuha i prepona, bedra, stražnjica, donji dio leđa, prsa. U svom razvoju, vrenje prolazi kroz 3 faze: infiltraciju, suppuraciju i nekrozu, zacjeljivanje. Cijeli proces njegovog razvoja obično traje ne više od 10 dana..

Faza infiltracije u furuncle započinje pojavom svijetlocrvene infiltracije oko usta folikula dlake. Infiltrat se povećava u veličini (do 1-3 cm u promjeru), postaje gušći, postaje sve bolniji, praćen edemom okolnih tkiva i trncem. Najizraženija natečenost opaža se kada se čir nalazi na licu: u kapcima, usnama, obrazima.

Stadij suppuracije i nekroze vrenja javlja se 3-4 dana nakon njegove pojave. Karakterizira ga stvaranje gnojno-nekrotične šipke, tipične za vrije, koja izlazi na površinu kože u obliku pustule. U tom razdoblju dolazi do porasta tjelesne temperature do 38 ° C i izražene bolnosti u području vrenja. Mogući su uobičajeni simptomi opijenosti: malaksalost, slabost, glavobolja, gubitak apetita. Na vrhuncu kliničke slike vrenja otvori se njegova guma. Kroz nastalu rupu izlijeva se gnoj i izlazi nekrotična šipka. Nakon toga infiltracija, oteklina, bol i opći simptomi brzo nestaju, započinje proces zacjeljivanja.

Faza zarastanja vrenja nastavlja se stvaranjem granulacijskog tkiva u krateru koji je ostao nakon njegovog otvaranja. U roku od 3-4 dana na mjestu vrenja stvara se ožiljak. U početku ima zamjetnu crveno-plavu boju, ali postupno blijedi i može postati gotovo nevidljiv..

U nekim se slučajevima tijek vrenja može izbrisati i ne biti popraćen stvaranjem nekrotične šipke. Stvaranjem furunclea u uhu, njegovim se simptomima pridružuje intenzivna bol u uhu, koja zrači u vremensku regiju i čeljust. Ponekad se primijeti difuzna glavobolja. Furuncle može začepiti ušni kanal, što je popraćeno oštećenjem sluha.

Komplikacije vrenja

Unatoč naizgled jednostavnosti bolesti, čak i jedan furuncle može izazvati ozbiljne komplikacije. Najčešće komplikacije su čirevi smješteni u području nasolabijalnog trokuta i na sluznici predvorja nosa. Razvoj komplikacija često olakšavaju pokušaji istiskivanja vrenja, njegovo neadekvatno lokalno liječenje, ozljede tijekom brijanja.

Prema lokalizaciji procesa, sve komplikacije vrenja dijele se na lokalne (apsces, karbunkul, erizipela, flegmon), udaljene (limfadenitis, limfangitis, flebitis) i opće (furunkuloza, lezije mozga, apscesi u unutarnjim organima, sepsa).

Lokalne komplikacije nastaju zbog činjenice da ispuštanje vrenja sadrži patogene stafilokoke i može uzrokovati infekciju drugih područja kože. Spajanje nekoliko vrenja dovodi do opsežnijih gnojnih lezija kože, poput karbunkula, apscesa, flegmona mekih tkiva. Višestruka priroda vrenja smatra se furunculozom.

Prijelaz infekcije iz vrenja u limfne žile i vene uzrokuje razvoj limfangitisa, limfadenitisa, flebitisa i tromboflebitisa. Najopasnije je širenje stafilokokne infekcije kroz arterijske žile s razvojem metastatskih apscesa, pijelonefritisa, sepse. Furuncles lokalizirani na licu mogu biti komplicirani arahnoiditisom, meningitisom, apscesom mozga.

Dijagnoza vrenja

Ako se pronađu znakovi upale kože, pacijent se treba obratiti dermatologu. Liječnik će postaviti dijagnozu na temelju pregleda i dermatoskopije zahvaćenog područja. Da bi se utvrdila etiologija patogena, provodi se bakterijska sjetva odvojenog vrenja. Ponavljajuća i višestruka vrenja indikacija su za opći pregled bolesnika s kliničkom analizom krvi i mokraće, analizom šećera u krvi, urinokulturom, faringoskopijom i rinoskopijom, radiografijom paranazalnih sinusa, fluorografijom, ultrazvukom trbušne šupljine i bubrega. Ako je potrebno, pacijenta dodatno savjetuju endokrinolog, gastroenterolog, pulmolog, otolaringolog i drugi stručnjaci. Razvoj komplikacija može zahtijevati vađenje krvi zbog sterilnosti, CT bubrega, MRI mozga, lumbalna punkcija.

Liječenje vrenjem

U većini slučajeva, s kuhanjem, lokalno liječenje je ograničeno, što se provodi u skladu sa stadijima bolesti. U fazi sazrijevanja vrenja na njega se stavljaju ihtioolni oblozi, suha toplina, UHF terapija. Nakon otvaranja stavljaju se oblozi hipertoničnom otopinom natrijevog klorida, turundama s mašću koja sadrži kloramfenikol u kombinaciji s metiluracilom. Ako je teško odvojiti nekrotičnu šipku, prikazani su proteolitički enzimi: tripsin, kimotripsin. Liječenje u fazi ozdravljenja vrenja provodi se antibakterijskim i ljekovitim sredstvima.

Kod višestrukih i ponavljanih vrenja, liječenje treba uključivati ​​terapiju usmjerenu na povećanje imuniteta. U tu svrhu koriste se autohemoterapija, lasersko i ultraljubičasto zračenje krvi (ILBI i UFOK), primjena gama globulina, stafilokokni toksoid ili cjepivo. Medicinska imunomodulatorna terapija propisana je u skladu s rezultatima imunograma. Sustavna antibiotska terapija provodi se u slučaju velikog, ponavljajućeg ili kompliciranog vrenja, kao i kada je lokalizirana na licu. Istodobno s liječenjem vrenja provodi se korekcija popratnih bolesti i ublažavanje komplikacija.

Prevencija pojave vrenja

Preventivne mjere usmjerene na sprječavanje pojave vrenja uključuju: poštivanje higijene kože, odgovarajuću njegu kože za hiperhidrozu i pojačano lučenje sebuma, liječenje kožnih lezija antiseptikom, pravodobno i adekvatno liječenje površinskih oblika pioderme, korekciju metaboličkih poremećaja i terapiju kroničnih bolesti, zdrav način života omogućujući održavanje visokog imuniteta.

Prevencija komplikacija prvenstveno je sprječavanje ozljeda vrenja i širenja infekcije. Ne preporučuje se samoliječenje. Potrebno je pravodobno se obratiti dermatologu i pridržavati se njegovih propisa.

Članci O Acne Gelovi