Differin

Iz ovog članka naučit ćete:

 • krema i gel Differin - upute za uporabu,
 • recenzije dermatologa koji se bavi,
 • Differin - cijena za 2020. godinu.

Differin je krema ili gel koji se koristi za liječenje akni. Proizvodi ga francuska farmaceutska tvrtka Galderma, koja se specijalizirala za proizvodnju lijekova za liječenje kožnih bolesti. Lijek se može koristiti u bolesnika starijih od 12 godina; izdaje se bez recepta.

Danas u ljekarnama možete pronaći ogroman broj lijekova za liječenje akni i akni, od kojih je većina neučinkovita. Raznolikost lijekova otežava odabir pravog - u odnosu na vašu specifičnu situaciju. Ovaj je članak pripremio profesionalni dermatolog i omogućit će vam da shvatite hoće li Differin biti učinkovit u vašoj situaciji..

Differin: upute za uporabu

Recenzije lijeka Differin ovisit će o točnom odabiru oblika oslobađanja lijeka. Gel je pogodan za pacijente s masnom i normalnom kožom. Za pacijente sa suhom kožom poželjan je oblik kreme. Naravno, krema će biti nešto manje učinkovita od gela. Međutim, ako imate suhu kožu i počnete koristiti gel, to će dovesti do još većeg povećanja iritacije i suhoće kože, a u konačnici - potpuno suprotnog rezultata liječenja..

Sastav i oblik izdanja -

Glavni aktivni sastojak lijeka je Adapalen. Adapalen pripada novoj generaciji sintetičkih retinoida (tretinoin i tazaroten također pripadaju retinoidima). Differin je dostupan u dva oblika - kao krema ili gel za vanjsku upotrebu:

 • Differin gel 0,1% -
  1 g gela sadrži 1 mg adapalena; kao pomoćne tvari - fenoksietanol, propilen glikol, dinatrij edetat, metil parahidroksibenzoat, voda, karbomer; poloxamer 182, natrijev hidroksid.
 • Krema Differin 0,1% -
  1 g gela također sadrži 1 mg adapalena; kao pomoćne tvari - karbomer (974R ili 934 R), glicerol, prirodni skvalan, dinatrijev edetat, ciklometikon, metilparahidroksibenzoat, propil parahidroksibenzoat, metildekstroza seskistearat, fenoksietanol, natrijev hidroksid, voda i makrogol makrogol metildekst Dostupno u tubama od 30 g.

Farmakološko djelovanje lijeka -

Adapalen, koji je dio Differina, ima komedolitički učinak (tj. Pomaže u uklanjanju akni, a također sprječava njihovo stvaranje), kao i protuupalno i sebostatsko djelovanje. Djelovanje lijeka temelji se na učinku adapalena na epitelne stanice koje oblažu folikul dlake iznutra..

Kao što znate, akne nastaju zbog 2 čimbenika -

 • zbog povećanja proizvodnje lojnih žlijezda sekreta (sebuma),
 • zbog hiperkeratoze epitela folikula dlake, uslijed čega se u lumenu folikula nakuplja veliki broj deskvamiranih mrtvih epitelnih stanica. Prekomjerno lučenje masti i deskvamatizirane stanice dovode do začepljenja pora kože i stvaranja akni (slika 3-4).

Adapalen utječe na epitel folikula dlake, regulirajući procese keratinizacije i deskvamacije mrtvih stanica, što dovodi do naglog smanjenja broja deskvamiranih epitelnih stanica u lumenu folikula. Kao rezultat, zaustavlja se stvaranje masnih čepova (akni) u porama kože..

Način primjene, tijek liječenja -

Lijek se primjenjuje samo izvana jednom dnevno. Najbolje je lijek nanijeti na kožu navečer (prije spavanja), nakon čišćenja kože blagim deterdžentima i sušenja. Differin se nanosi samo na zahvaćena područja kože, laganim masažnim pokretima.

Dobar učinak od primjene lijeka razvija se nakon 4-8 tjedana primjene. Međutim, da bi se postigao stabilan dugoročni rezultat, potrebno je koristiti lijek u tromjesečnom tečaju. Preporučljivo je koristiti lijek s ponovljenim tečajem tek nakon savjetovanja s dermatologom.

Differin se može kombinirati s drugim lijekovima za liječenje akni, na primjer, lijekovima na bazi salicilne ili azelaične kiseline (24stoma.ru). To će poboljšati učinkovitost terapije i brzinu postizanja rezultata liječenja. U ovom slučaju, Differin se i dalje koristi jednom dnevno prije spavanja, a navedeni lijekovi - ujutro.

Ako istodobno imate i akne i akne, tada morate kombinirati retinoid (na primjer, Differin) sa sljedećim skupinama lijekova -

 • ili s lijekovima na bazi benzoil peroksida,
 • ili s gelovima na bazi antibiotika Klindamicina ili Eritromicina.

Differin: pregledi dermatologa

Nadamo se da razumijete razliku između akni i akni, jer će Differin biti učinkovit protiv akni, ali ne i protiv akni. Akne na koži lica mogu izgledati -

 • bilo kao bijele kvržice (tzv. zatvoreni komedoni, slika 5),
 • ili kao crne mrlje u porama kože (otvoreni komedoni, slika 6).

Akne su samo masni čepovi u porama kože koji nastaju zbog prekomjernog lučenja masti lojnim žlijezdama i zbog velikog broja deskvamiranih epitelnih stanica. Kod akni još uvijek nema upale u folikulu dlake.

Akne su nastavak razvoja akni. Napokon, akne (masni čepovi) stvaraju zatvoreni prostor u folikulima dlake, a to je uvjet za početak razmnožavanja patogenih bakterija unutar folikula. Dakle, akne se pretvaraju u prištić (slika 7), a gnoj se postupno stvara unutar prištića..

Zaključci:

 • Učinkovitost protiv akni -
  lijek će biti vrlo učinkovit za zatvorene akne u obliku bijelih tuberkula. Differin od mitesera (tj. Kod zatvorenih akni) također neće biti ništa manje učinkovit. Moramo reći da su lijekovi iz retinoidne skupine, kojoj pripada Differin, zlatni standard za liječenje akni u cijelom svijetu. Slabije alternative retinoidima za akne mogu biti lijekovi na bazi azelaične ili salicilne kiseline.
 • Učinkovitost protiv akni -
  lijek neće biti učinkovit za akne u bilo kojem obliku! Pravilno liječenje akni prvenstveno uključuje upotrebu lijekova na bazi benzoil peroksida koji imaju visok antimikrobni učinak, kao i antibakterijskih gelova.
 • Kada postoje akne i akne istovremeno -
  ovaj se lijek može koristiti, ali ne u obliku monoterapije, već ako se kombinira s lijekovima na bazi benzoil peroksida ili antibakterijskim gelovima (potonje je najbolje, jer će u ovom slučaju moguća kombinirana iritacija kože biti manja).

Differin: cijena, analozi

Differin gel - cijena u ljekarnama kreće se od 950 rubalja.
Krema Differin - cijena od 920 rubalja.

 • Klenzit-gel (Indija) 15 g - od 550 rubalja, 30 g - od 750 rubalja.
 • Krema Adaklin (Indija) 30 g - od 500 rubalja.
 • analozi ruske proizvodnje, kao što su "Adapalen gel" ili "Adolene gel" - praktički se ne mogu naći u ljekarnama.

Nuspojave Differina -

Može se javiti iritacija kože: suhoća, svrbež, peckanje. U tom slučaju treba smanjiti upotrebu lijeka (tj. Prva 1-2 tjedna preporučuje se lijek koristiti ne svaki dan, već svaki drugi dan) ili potpuno otkazati upotrebu, prelazeći na manje iritantne lijekove, na primjer, na bazi azelaične kiseline.

Retinoidi povećavaju osjetljivost kože na sunčevu svjetlost, pa ako koristite lijek u razdoblju visoke sunčeve aktivnosti, nužno je koristiti proizvode za zaštitu od sunca, na primjer, kremu za sunčanje (ali uvijek na bazi vode!).

Kontraindikacije -

1) Alergija na jednu od komponenata lijeka,
2) trudnoća i dojenje,
3) dermatitis i ekcemi su relativne kontraindikacije.

Posebne upute -

Ne nanosite Differin kremu i gel na sluznice (oči, usnu sluznicu itd.). U slučaju slučajnog kontakta, isperite ih toplom vodom. Neželjeno je paralelno s upotrebom Differina koristiti proizvode (uključujući kozmetiku za njegu lica) koji sadrže alkohol ili nadražuju kožu.

Rok valjanosti, uvjeti skladištenja -
Rok trajanja je 3 godine. Možete ga čuvati na temperaturi koja ne prelazi 25 stupnjeva (nemojte smrzavati). Nadamo se da se naš članak na temu: Recenzije cijena različitih cijena pokazao korisnim za vas!

Differin u Moskvi

Differin priručnik

Obrazac za puštanje

Sastav

Gel za vanjsku upotrebu 0,1%1 g
adapalen1 mg
pomoćne tvari: propilen glikol; metilparahidroksibenzoat; fenoksietanol; karbomer 940 R; dinatrij edetat; poloxamer 182; natrijev hidroksid; pročišćena voda

u plastičnim tubama od 30 g, u pakiranju od kartona 1 tuba.

Krema za vanjsku upotrebu 0,1%1 g
adapalen1 mg
pomoćne tvari: karbomer 974R (934 R); makrogol metildekstroza seskistearat; glicerol; prirodni skvalan; metildekstroza seskistearat; dinatrij edetat; metilparahidroksibenzoat; propilparahidroksibenzoat; fenoksietanol; ciklometikon; natrijev hidroksid; pročišćena voda

u aluminijskim cijevima od 30 g, u pakiranju od kartona 1 tuba.

Opis

Bijeli gel ili krema.

Farmakodinamika

Adapalen je retinoidni metabolit, ima komedolitičko i protuupalno djelovanje, normalizira procese keratinizacije i epidermalne diferencijacije. Mehanizam djelovanja adapalena temelji se na interakciji sa određenim γ-receptorima epidermalnih stanica kože. Kao rezultat djelovanja adapalena, posebno dolazi do smanjenja "kohezije" epitelnih stanica u ustima lojnog folikula dlake i smanjenja preduvjeta za stvaranje mikrokomedona. Adapalen djeluje protuupalno in vivo i in vitro, djelujući na upalne čimbenike inhibirajući migraciju leukocita u žarištu upale i metabolizam arahidonske kiseline.

Farmakokinetika

Apsorpcija adapalena kroz kožu vrlo je niska (oko 4% primijenjene doze). Izlučivanje iz tijela događa se uglavnom putem žuči.

Differin

Differin gel 0,1% 30g

Galderma (Švicarska) Priprema: Differin

Dostupno u 243
ljekarne

Cijene u 243 ljekarne

Differin 0,1% krema od 30 g

Galderma (Švicarska) Priprema: Differin

Dostupno u 207
ljekarne

Cijene u 207 ljekarni

Analozi za djelatnu tvar

Klenzit 30g gel

Glenmark (Indija) Priprema: Klenzit

Dostupno u 163
ljekarne

Cijene u 163 ljekarne

Klenzit 15g gel

Glenmark (Indija) Priprema: Klenzit

Dostupno u 174
ljekarne

Cijene u 174 ljekarne

Adaklin 0,1% 30g krema za vanjsku upotrebu

Ranbaxi (Indija) Lijek: Adaklin

Dostupno u 34
ljekarne

Cijene u 34 ljekarne

Analozi iz kategorije Pripreme za akne

Dalacin 1% 30g gel za vanjsku upotrebu

Pharmacy and Upjohn Company (SAD) Lijek: Dalatsin

Da u 113
ljekarne

Cijene u 113 ljekarni

Metrogyl 1% 30g gel za vanjsku upotrebu

Jedinstveni farmaceutski laboratoriji (Indija) Priprema: Metrogil

Je u 389
ljekarne

Cijene u 389 ljekarni

Skinoren 15% 5g gela

Bayer Pharma AG (Italija) Priprema: Skinoren

Dostupno u 2
ljekarne

Cijene u 2 ljekarne

Cinkteral-Teva 124mg 150 kom. filmom obložene tablete

Da u 99
ljekarne

Cijene u 99 ljekarni

Zinerit 30ml prašak za otopinu za vanjsku upotrebu

Leo Pharma A / S (Nizozemska) Priprema: Zinerit

Dostupno u 318
ljekarne

Cijene u 318 ljekarni

Analozi iz kategorije Dermatološki pripravci

Batrafen 8% 3g lak za nokte

Sanofi (Indija) Priprema: Batrafen

Da u 10
ljekarne

Cijene u 10 ljekarni

Krema Candide 1% 20g

Glenmark (Indija) Priprema: Candide

Dostupno u 315
ljekarne

Cijene u 315 ljekarni

Diflucan 150mg 1 kom. pfizer inc kapsule.

Pfizer (Francuska) Priprema: Diflucan

Dostupno u 411
ljekarne

Cijene u 411 ljekarni

Lamisil 250mg 14 kom. tablete

GlaxoSmithKline Trading JSC (Njemačka) Priprema: Lamisil

Dostupno u 140
ljekarne

Cijene u 140 ljekarni

Mikoseptin 30g mast

Zentiva (Češka) Priprema: Mikoseptin

Dostupno u 235
ljekarne

Cijene u 235 ljekarni

Upute za uporabu Differin

Sastav i oblik izdanja

 • Aktivne tvari: adapalen - 1 mg;
 • Pomoćne supstance: karbomer 974P (934P) - 4,5 mg, makrogol metildekstroza seskistearat - 35 mg, glicerol - 30 mg, prirodni skvalan - 60 mg, metildekstroza seskistearat - 35 mg, dinatrijum edetat - 1 mg, metil parahidroksibenzoat - 2 mg mg, fenoksietanol - 5 mg, ciklometikon - 130 mg, natrijev hidroksid - do pH 6,5 ± 0,15, pročišćena voda - do 1 g.

30 g - aluminijske cijevi (1) - kartonska pakiranja.

Opis oblika doziranja

Krema za vanjsku upotrebu 0,1% bijela.

farmakološki učinak

Lijek za liječenje akni.

Farmakokinetika

Apsorpcija adapalena kroz kožu vrlo je niska (oko 4% primijenjene doze). Izlučivanje iz tijela događa se uglavnom putem žuči.

Farmakodinamika

Adapalen je retinoidni metabolit koji djeluje na patološki mehanizam razvoja akni vulgaris, snažan je modulator diferencijacije i keratinizacije stanica te ima komedolitičko i protuupalno djelovanje. Mehanizam djelovanja adapalena temelji se na interakciji sa određenim γ-receptorima epidermalnih stanica kože. Kao rezultat djelovanja adapalena dolazi do smanjenja "kohezije" epitelnih stanica u ustima lojnog folikula dlake i smanjenja stvaranja mikrokomedona.

Adapalen ima protuupalni učinak in vivo i in vitro, djelujući na upalne čimbenike inhibirajući migraciju leukocita u žarištu upale, inhibira kemotaktičke i hemokinetičke odgovore ljudskih polimorfonuklearnih leukocita i suzbija metabolizam arahidonske kiseline na upalne medijatore, AP-1 čimbenike i ekspresiju 2 receptora poput Toll-a..

Indikacije za uporabu Differin

Akne blage do umjerene težine, uklj. u prisutnosti komedona, papula i pustula.

Kontraindikacije za uporabu Differina

 • Preosjetljivost na adapalen ili bilo koju pomoćnu tvar;
 • Djeca mlađa od 12 godina (djelotvornost i sigurnost lijeka za ovu dobnu kategoriju nije utvrđena).

Differin Upotreba tijekom trudnoće i djece

Klinička iskustva s vanjskom primjenom adapalena tijekom trudnoće su ograničena, međutim dostupni podaci o pacijentima koji su lijek primali u ranoj trudnoći ne ukazuju na njegov negativan učinak na tijek trudnoće ili na zdravlje fetusa..

Zbog ograničene prirode dostupnih podataka, kao i zbog mogućnosti laganog prodiranja adapalena kroz kožu, Differin® se ne smije koristiti tijekom trudnoće.

U slučaju trudnoće, liječenje treba prekinuti.

Budući da je sistemska izloženost lijeku Differin® u žena koje doje beznačajna, ne očekuje se nikakav učinak na djecu koja doje. Differin® se može koristiti tijekom dojenja. Da biste izbjegli kontakt dojenčeta s lijekom tijekom primjene lijeka Differin® tijekom dojenja, izbjegavajte nanošenje na područje prsa..

Differin Nuspojave

Differin® može izazvati sljedeće nuspojave lijeka

Na dijelu kože i potkožnog tkiva:

  Često (≥1 / 100 za Differin Recenzije

Kći radnog zaposlenika patila je od akni i liječnik joj je propisao Differin. Nakon polaganja tečaja, akne su se značajno smanjile i u količini i u kvaliteti. Ovaj se lijek može savjetovati ne samo za adolescente, već i kada se miteseri pojave kod odraslih. Izvrsno funkcionira. Cijena je prilično pristupačna. Dostava na vrijeme i na vrijeme.

Nikad nisam požalio što sam kupio diferencijal. Jako mi je poboljšala kožu. Na licu su mi se neprestano pojavljivali upalni prištići. Razvio sam sustav za njegu kože, ali proizvodi mi još uvijek nisu puno pomogli. Kupila sam gel i učinak na kožu je nakon nekog vremena postao očit, koža se razbistrila. Jedina stvar bila je lagana suhoća, ali eliminiram je s poštovanjem. Cijena nije najniža, ali dojam o kvaliteti je dobar!

Počeo sam koristiti Differin kako bih se riješio akni. Pristupajući cijeni, često ga koristim, ali traje dugo. Isprobala sam razne lijekove, ali obično nisam postigla rezultate. Na licu su se pojavile akne i osip. Trebala su mi otprilike 3 mjeseca da cijeli tijek izliječi akne. Ali s druge strane, lice je postalo čisto, koža se osjeća puno ugodnije nego što je bila.

Kozmetičarka mi je savjetovala Differin gel, tijekom "hormonske eksplozije" tijela, na licu i ostatku kože, što se, dovraga, događa. Osip, crvenilo, akne, općenito, cijela hrpa. Differin gel je pomogao, vrlo brzo se riješio crvenila, akne i osip odolijevali su dulje vrijeme, ali i odustali. Gel je proziran, jednostavan za nanošenje i ravnomjerno nanošenje. Općenito, ako netko ima sličan problem, onda bih savjetovao.

Imao sam toliko mitesera da nikad nisam vidio toliko nikoga. Kad sam bila u školi, moji su roditelji govorili da je to adolescencija, a sad što ako sam već prešla 20 godina i još uvijek imam akne. Čula sam za ovo sredstvo za uklanjanje akni i odlučila sam ga nabaviti. Pokazalo se da je Differin izvrstan gel koji je počeo učinkovito djelovati nakon tri mjeseca.

Differin (krema, gel): cijena u ljekarnama, recenzije, analozi, upute za uporabu

U liječenju akni dobro su se pokazali lijekovi koji djeluju na rad lojnih žlijezda u kombinaciji s protuupalnim učinkom..

Te osobine posjeduje lijek Differin.

Djelatna tvar je sintetski analog retinoida, koji su vrlo učinkoviti protiv komedona i drugih kožnih osipa.

Sastav i oblici izdavanja

Farmakološki proizvod dostupan je u obliku kreme i gela. Aktivni spoj u oba oblika koristi se identično - adapalen.

Njegova koncentracija u fondovima je također ista - 0,1%.

Kao dodatne komponente u proizvodnji lijeka koriste se tvari koje pojačavaju učinak adapalena, kao i pospješuju njegovu bolju apsorpciju u tkivima i stanicama epiderme.

Proizvod je na bazi vode.

Osim adapalena, krema koristi: metilparaben, PEG-20, fenoksietanol, natrijev edetat, karbomer 934 P, ciklometikon, glicerin, perhidroskvalen, natrijev hidroksid, metilglukoza seskistearat, propilparaben, destilirana voda.

Lijek je također na bazi vode.

Adapalen je nadopunjen sljedećim spojevima: poloksamer 182, metil parahidroksibenzoat, propilen glikol, natrijev hidroklorid, karbopol 980, natrijev edetat, etilen glikol monofenil eter, destilirana voda.

Svaka jedinica robe stavlja se u kartonsku kutiju zajedno s bilješkom.

Farmakologija

Djelatna tvar pripada lijekovima koji imaju identična svojstva s retinoičnom kiselinom.

Adapalen učinkovito čisti pore, razgrađujući nečistoće i lojne čepove.

Aktivni spoj stimulira proces promjena oblika epitelnih stanica, stvara zaštitu od zaraznih lezija.

Tijekom korištenja lijeka dolazi do ubrzanja nekroze i keratinizacije epitelnih čestica, što pridonosi brzoj regeneraciji (obnavljanju kože).

Farmakološko sredstvo inhibira aktivnost citokina, lipoksigenaze i arahidonske kiseline, što pruža protuupalni učinak.

Učinak lijeka na kožu usporediv je s popularnim lijekom Betametazon. Proizvod nije katalizator benignih formacija u epidermi.

Differin ima sljedeća svojstva:

 • inhibira upalni proces;
 • regulira stvaranje lojnog sekreta;
 • uklanja masni sjaj na koži;
 • ublažava akne;
 • ubrzava regeneraciju stanica;
 • čini postupak pilinga brzim i mekim.

Cijena u ljekarnama

Krema i gel prodaju se kroz stacionarne ljekarne i internetske stranice.

Trošak ne ovisi o obliku doziranja.

U prosjeku jedna jedinica robe košta 808 rubalja (cijev kapaciteta 30 g).

Lijek možete kupiti bez predočenja recepta.

Indikacije za uporabu

Glavna svrha dermatološkog proizvoda je liječenje akni.

Također se koristi za borbu protiv komedona..

S blagim aknama moguća je terapija samo Differinom.

Ozbiljniji problemi s kožom uklanjaju se integriranim pristupom, u kojem se propisuju antimikrobni i protuupalni lijekovi.

Lijek se dobro apsorbira, uzrokujući malu ili nikakvu iritaciju. To vam omogućuje upotrebu proizvoda za vlasnike osjetljive kože.

Upute za korištenje

Zbog blagog djelovanja aktivnog spoja, lijek se koristi za tretiranje velikih površina kože, sve do nanošenja na cijelo lice.

 • S malim brojem akni, liječenje se provodi po točkama.
 • Prije postupka potrebno je očistiti lice od kozmetike i nečistoća. U ove se svrhe ne smiju koristiti sapuni i proizvodi na bazi alkohola. Savršeno rješenje je gel za pranje.
 • Preporuča se izvršiti obradu 1 str. dan navečer. Bolje je to učiniti neposredno prije spavanja..
 • Trajanje tečaja određuje liječnik koji dolazi.

Dakle, tečaj je 2-3 mjeseca.

Ako se pojave znakovi intolerancije na lijek, liječenje treba prekinuti sve dok neželjeni simptomi nestanu.

Ponovna primjena Differina dogovara se s ljekarom koji dolazi.

Differin za bore

Žene često koriste kremu protiv akni Differin kao lijek protiv bora.

Učinak zaglađivanja pruža aktivna komponenta smjese koja ima svojstva slična retinoičnoj kiselini.

Ova supstanca uklanja fine bore koje nastaju u nazolabijalnim naborima u vanjskom kutu oka.

Proizvod se mora koristiti 3-4 tjedna, jednom dnevno..

Bolje ga je nanositi navečer nakon čišćenja kože lica. Tečaj je dozvoljen u bilo koje doba godine.

Lijek sadrži netoksične lužine. To omogućuje uklanjanje mrtvih čestica i očvrslih dermisa u kratkom vremenu..

Ograničenja upotrebe

Pacijenti koji prvi put koriste lijek trebaju pažljivo pročitati napomenu, posebno s obzirom na kontraindikacije.

Dermatološko sredstvo se ne preporučuje za uporabu u prisutnosti sljedećih čimbenika:

 • zajedno s retinoidima i sintetičkim analogima retinoične kiseline;
 • ako ste alergični na jednu ili više tvari smjese;
 • u složenoj terapiji lijekovima koji imaju učinak sušenja (salicilna kiselina, cinkova mast, proizvodi na bazi sumpora, itd.);
 • tijekom trudnoće, dojenja;
 • s opeklinama i ozbiljnim oštećenjima kože;
 • s seboroičnim dermatitisom, ekcemom, novotvorinama na koži.

U napomeni proizvođač također upozorava na dobnu granicu. Proizvod možete koristiti od 12. godine.

Predozirati

Prema studijama provedenim radi proučavanja djelovanja Differina, proizlazi da je rizik od opijenosti tijela kao rezultat primjene lijeka zanemariv.

To je zbog slabe adsorpcije aktivne tvari u sustavnu cirkulaciju..

 • Kad kompozicija dospije na oralnu sluznicu, može se pojaviti suzenje, suha koža i lakši bolovi u mišićima.
 • Ako se nakon tretmana pojave grčevi u trbuhu, mučnina ili povraćanje, preporučuje se ispiranje želuca i uzimanje bilo kakvog sorbenta. U tom slučaju, Differin treba prekinuti; neugodne simptome hitno prijaviti liječniku.

Nuspojave

Podaci kliničkih ispitivanja potvrđuju mogućnost nuspojava nakon upotrebe droga.

Lokalna iritacija kože čest je učinak. Simptom se obično pojavljuje u početnoj fazi terapije, spontano nestaje nakon 2-3 dana.

Ne biste trebali koristiti lijekove za uklanjanje crvenila ili blagog peckanja.

U slučaju ozbiljnih simptoma, preporučuje se prekid liječenja radi hitne konzultacije s liječnikom..

Ostale negativne reakcije uključuju:

 • ekcem;
 • promjena boje kože;
 • dermatitis;
 • alergijski konjunktivitis;
 • pogoršanje osipa.

Takvi simptomi zahtijevaju odabir analoga ili zamjene.

Differin tijekom trudnoće i dojenja

Lijek je zabranjen ženama u osjetljivim životnim razdobljima..

Mjere opreza nastaju zbog nedostatka kliničkih ispitivanja za ovu kategoriju bolesnika.

Također se uzima u obzir potencijalna opasnost aktivnog spoja za fetus i novorođenče koje je dojeno.

Kako čuvati

Uobičajeni zahtjevi nameću se sadržaju dermatološkog proizvoda koji se primjenjuju na pretežitu količinu lijekova..

Među glavnim uvjetima:

 • nedostatak sunčeve svjetlosti;
 • temperaturni režim unutar 3-25 stupnjeva;
 • nedostupno djeci i životinjama (čuvati u ormariću).

Rok trajanja kreme - 2 godine, gela - 3 godine.

Mjere predostrožnosti

Lijek morate koristiti po preporuci dermatologa.

Samo kvalificirani stručnjak može procijeniti prirodu kožne bolesti i težinu patologije.

U prisustvu velikog broja komedona, preporučljivo je koristiti Differin u kombinaciji s drugim farmakološkim proizvodima.

 • Kada nanosite kremu ili gel na zahvaćena područja kože, izbjegavajte kontakt sa sastavom sluznice. Ako je potrebno, lijek se ispire pod mlazom vode dok se potpuno ne ukloni..
 • Tijekom razdoblja liječenja ne biste trebali kombinirati lijek s kozmetikom za duboko prodiranje (pilingi, losioni, mlijeko itd.).
 • Ako ste alergični na komponente sastava, zabranjeno je koristiti Differin.
 • Teške akne teško je liječiti jednom kremom (ili gelom). Kao monoagent, lijek nije prikladan.
 • Prilikom obrade cijele kože lica ne preporučuje se trljanje sastava. Dovoljno je nanijeti tanki sloj kreme (gela) i pustiti da se upije.

Recenzije

Victoria, 20 godina:

Recidiv nije primijećen šest mjeseci. Svidio mi se mekani učinak proizvoda, mogućnost korištenja na licu i ostalim dijelovima tijela.

Nakon tjedan dana korištenja, upalni proces je primjetno smanjen, točke postaju manje izražene, pore sužene.

Na kraju terapije stanje kože se značajno poboljšava: pojavljuje se baršunast, elastičan, mimični nabori u nazolabijalnom dijelu lica se zaglađuju.

Natalia, 36 godina:

Nanosim ga noću nakon čišćenja i isparavanja lica.

Tečaj traje 2-3 tjedna. Ako se pojave osipi na koži, lijek koristim najmanje 1 mjesec.

Analozi jeftiniji

U prodaji su strukturni analozi dotičnog sredstva.

Njihov je trošak nešto niži:

 • Krema Adaklin - 493 rubalja;
 • Klenzit gel - 615 rubalja.

Ako aktivna tvar izaziva alergiju ili nema željeni terapeutski učinak, liječnik koji prelazi propisuje zamjenu.

Sljedeća farmaceutska sredstva imaju slična svojstva:

 • Vidimo mast - 188 rubalja;
 • Retinoična mast - 255 rubalja.

Da biste ih eliminirali, morat ćete potrošiti puno novca i vremena..

Što je bolje: krema ili gel?

Kremasti oblik preporučuje se za suhu i osjetljivu kožu kojoj nedostaje vlage u tkivima.

Nježne konzistencije i pomoćne komponente u kombinaciji s aktivnim sastojkom učinkovito vlaže dermis, pružaju minimalan mehanički kontakt tijekom raspodjele sastava.

Za masnu kožu bolje je odabrati oblik gela.

Gusta konzistencija pruža intenzivan učinak na stanice, pomažući tvari da brže dođe do lojnih žlijezda.

Djelatna tvar uklanja ne samo prištiće na površini kože, već i zatvorene komedone.

Svaki proizvod pruža visok terapeutski rezultat kada se pravilno propisuje i koristi.

Differin (istina o gelu i kremi): stvarne recenzije, cijena, upute za uporabu protiv akni

Jedan od najučinkovitijih vanjskih lijekova pomaže u kratkom vremenu nositi se s upaljenim elementima i miteserima na koži. Uputa za uporabu lijeka Differin preporučuje upotrebu protiv akni kao lokalnog lijeka. Prije uporabe za predviđenu svrhu, trebali biste pažljivo proučiti njegov sastav, način primjene i doziranje, kao i interakcije s lijekovima, moguće nuspojave i kontraindikacije.

Što je uključeno

Lijek se proizvodi u obliku gela i kreme, koji sadrže glavni aktivni sastojak ─ adapalen.

Jedino što razlikuje jedan oblik oslobađanja od drugog je malo drugačiji sastav dodatnih komponenata. Uz to, gel ima svjetliju prozirnu konzistenciju za razliku od kreme. Potonji se ističe gušćom teksturom i bijelom bojom te je namijenjen osobama s osjetljivijim tipom kože, sklonim suhoći i peruti. Gel je najbolje koristiti za dermis s povećanim lučenjem sebuma..

Kada je Differin propisan?

Uputa za uporabu kreme ili gela Differin preporučuje upotrebu kod sljedećih dermatoloških problema:

 • blage do umjerene akne;
 • Crna mjesta;
 • akne vulgaris;
 • komedoni.

Alat se može koristiti za pojedinačne osipe kod osoba s masnim tipom kože kako bi se smanjilo lučenje lojnih žlijezda.

Načelo djelovanja na akne

Adapalen je sintetički retinoid izveden iz naftojeve kiseline. Aktivna tvar pomaže u uklanjanju mitesera, komedona i akni kroz sljedeće učinke na tkiva:

 • olakšanje upalnog procesa;
 • piling rožnog sloja epiderme;
 • stimulacija obnavljanja stanica;
 • smanjena aktivnost lojnih žlijezda.

Komponenta pomaže u bržem oporavku tkiva zahvaćenih upalnim procesom. Uz to sprječava stvaranje lojnih čepova koji su uzrok mitesera, komedona i akni..

Shema primjene

Krema ili gel Differin uputa preporučuje primjenu na akne prema sljedećoj shemi:

 1. Kožu prethodno očistite umivanjem specijaliziranog gela.
 2. Nanesite tanki sloj proizvoda na problematična područja, koja trebaju biti ne samo čista, već i suha.
 3. Nanesite do dva puta dnevno ujutro i navečer odmah nakon pranja.

Prvi pozitivni rezultati primjetni su nakon mjesec dana redovite primjene. Na koži se opaža smanjenje upalnih elemenata i mitesera.

U prisutnosti velikog broja crnih točaka, retinoid treba nanositi na problematične kožne obloge tankim slojem svaka 3-4 dana.

U prva 2 tjedna upotrebe često se javljaju nuspojave poput ljuštenja kože i laganog svrbeža, koje u većini slučajeva ne zahtijevaju prekid lijeka i prolaze same od sebe.

Piling s Differinom

Kod kuće možete provesti postupak pilinga pomoću ovog lijeka iz retinoidne skupine, zbog njegove sposobnosti pilinga mrtvih stanica epiderme. Proizvod se obilno namaže po licu i ostavi da djeluje nekoliko sati. Nakon toga, pripravak se mora isprati s puno vode i nanijeti laganu, hidratantnu kremu. Da biste izbjegli jako ljuštenje kože prvih dana nakon pilinga, na lice možete nanijeti Panthenol..

Ne preporučuje se raditi piling na bazi retinoida više od jednom u šest mjeseci.

Interakcija s drugim lijekovima

Uputa ne preporučuje da se lijek Differin kombinira s lokalnim sredstvima na bazi alkohola, jer je moguće razviti takve nuspojave poput prekomjernog ljuštenja i suhoće kože.

Retinoid se može kombinirati s antibioticima za lokalnu i unutarnju primjenu, jer prvi pojačava terapeutski učinak potonjeg.

Posebne upute i moguće posljedice

Differin protiv akni ne smije se nanositi na kožu u sljedećim slučajevima:

 • prisutnost ekcema ili dermatitisa;
 • neoplazme bilo koje etiologije;
 • kršenje integriteta kože;
 • trudnoća i dojenje;
 • sistemski retinoidi.

U slučaju netolerancije na adapalen, retinoid izaziva nuspojave poput kontaktnog dermatitisa, prekomjerne suhoće i ljuštenja kože, pojave staračkih pjega, pojave svrbeža i pečenja na mjestima nanošenja.

Tijekom liječenja, zbog visokog rizika od razvoja hiperpigmentacije, zabranjeno je posjetiti solarij i biti na suncu.

Analozi lijeka Differin

Krema i gel Differin imaju mnogo analoga, kako u sastavu tako i u principu djelovanja.

Po sastavu

Na osnovi adapalena proizvode se sljedeći lijekovi za akne:

 • krema Adaklin;
 • Klenzit C gel;
 • Effezel gel.

Adaklin se proizvodi u obliku kreme koja se po svom terapijskom učinku ne razlikuje od svog kolege. Retinoid ima isti režim doziranja.

Klenzit C gel, osim adapalena, sadrži i klindamicin, koji je antibiotik niza linkozamida. Dva aktivna sastojka međusobno pojačavaju terapeutski učinak. Osim toga, klindamicin djeluje antibakterijski, što vam omogućuje da se brzo riješite osipa. Zbog toga se tijek terapije adapalenom smanjuje s 3 mjeseca na 2-4 tjedna..

Gel Effezel osim retinoida uključuje i benzoil peroksid koji djeluje antimikrobno i pojačava terapeutski učinak prve komponente.

Po principu djelovanja

Sličan učinak imaju i lijekovi koji sadrže retinoid izotretinoin. Lijekovi koji se temelje na ovoj komponenti proizvode se pod trgovačkim imenima kao retinojska mast, izotreksin. Imaju isti terapeutski učinak kao i pripravci na bazi adapalena..

Gdje kupiti, koliko proizvod košta u ljekarni?

I gel i kremu Differin možete kupiti u ljekarni. Na nekim mjestima potreban je recept liječnika. Cijena varira u sljedećim rasponima:

 • 30 g gela - 850-900 rubalja;
 • 30 g vrhnja - 900-950 rubalja.

Što recenzije o Differinu "kažu"

Većina korisnika govori o visokoj terapijskoj učinkovitosti Differina. Među negativnim aspektima mnogi napominju rezultirajuće ljuštenje i osjećaj suhoće kože u prvim tjednima korištenja, koji s vremenom prolazi. Također, neki pacijenti koji su liječeni smatraju potrebnim ponoviti ponovljeni kurs, jer se nakon određenog razdoblja akne ponovno vrate.

zaključci

Differin je učinkovit lijek nove generacije koji se uspješno koristi u liječenju akni i daje dobre rezultate..

Međutim, lijek često dovodi do razvoja alergijske reakcije i nije poželjan za uporabu u trudnica i djece mlađe od 12 godina. Potrebno je dugotrajno liječenje lijekom, a to je 3 mjeseca. Zbog dugotrajnog lijeka, lijek se često zamjenjuje analogima koji u sastavu sadrže antibiotik ili antimikrobnu komponentu, što omogućuje smanjenje trajanja terapije s nekoliko mjeseci na 2 tjedna.

Retinoid se ne preporučuje koristiti bez imenovanja dermatologa, jer prije početka terapije protiv akni trebate saznati pravi uzrok njezina razvoja pomoću posebnih testova. Osim toga, akne se u većini slučajeva liječe sveobuhvatno. Osim korištenja vanjskih lijekova, potrebno je pravilno njegovati kožu, pridržavati se zdrave prehrane i načina života.

Članci O Acne Gelovi