Microsporia - izvori, putovi prijenosa i mjere dezinfekcije u epidemijama

"Microsporia - izvori, putovi prijenosa i mjere dezinfekcije u epidemijama"

Mikrosporija (mikrosporoza) je gljivična bolest kože i kose uzrokovana raznim vrstama gljivica iz roda Microsporum. Razlikovati antropofilne i zoofilne vrste gljiva.

Antropofilna gljiva je Microsporum ferrugineum. Infekcija se događa kontaktom s pacijentima ili predmetima kontaminiranim patogenom. Bolest je vrlo zarazna.

Zoofilna gljiva je Microsporum canis. Infekcija se događa od životinja: mačaka, češće mačića (80-85%), rjeđe pasa kao rezultat izravnog kontakta s bolesnom životinjom (ili nosačem) ili u kontaktu s predmetima kontaminiranim vunom bolesnih životinja. Trajanje razdoblja inkubacije (latentno) je 5-7 dana za zoonotsku mikrosporiju i 4-6 tjedana za antroponsku.

U Volgogradskoj regiji učestalost mikrosporije registrirana je 2010. godine. - 1294 slučaja, od čega 1085 u djece mlađe od 14 godina, 2011. - 993 slučaja, od čega 879 u djece mlađe od 14 godina, 2012. - 2178 slučajeva od čega 1647 djece mlađe od 14 godina.

S mikrosporijom glatke kože pojavljuje se blago edematozno, oštro ocrtano mjesto ružičasto-crvene boje, okruglo ili ovalno, veličine od leće do velikog novčića, sklono perifernom rastu. Kada se točke spoje, stvaraju se žarišta s rebrastim obrisima. Lezije se uglavnom nalaze na glatkoj koži lica, vrata, trupa i udova, vrlo često višestruko.

S mikrosporijom vlasišta stvaraju se zaobljena, oštro ograničena, velika (do 2-3 cm ili više u promjeru) žarišta, čija je površina prekrivena slojem ljuskica pitirijaze sivo-bijele boje. Najkarakterističniji znak mikrosporije je kontinuirano lomljenje kose na jednoj razini, približno 3-5 mm iznad kože, ostavljajući dojam pokošene livade

Glavni put distribucije mikrosporije je kontakt u domaćinstvu (izravan i neizravan kontakt). Bolest se prenosi izravnim kontaktom s bolesnom osobom, bolesnom životinjom ili nosačem ili kontaktom s različitim objektima okoliša kontaminiranim dermatofitima. Ljuske kože, fragmenti dlake, nokti koji sadrže obilje živih gljivica u izobilju, otpadajući s lezija zaražavaju pacijentove stvari - odjeću, kape, posteljinu, ručnike, kućanske predmete (igračke, knjige, tepisi, tapecirani namještaj itd.), toaletni predmeti (češljevi, češljevi, ručnici), cipele, rukavice, oprema za čišćenje, posteljina za životinje i predmeti za njegu.

Mjere dezinfekcije u žarištima mikrosporije

Trenutnu dezinfekciju u žarištima dermatomikoze organizira medicinska ustanova ako postoji sumnja na nju ili kada se utvrdi dijagnoza.

Trenutnu dezinfekciju prije hospitalizacije, oporavka ili otkazivanja dijagnoze provodi sam pacijent ili osoba koja se o njemu brine (neprihvatljivo je brigu o bolesnicima povjeriti djeci). Osoba koja se brine za pacijenta mora poštivati ​​pravila osobne higijene (rad u kućnom ogrtaču, šeširu ili marami, rukavicama), nakon brige o pacijentu, njegovim stvarima i nakon čišćenja prostorija, ruke temeljito oprati sapunom.

Za dezinfekciju je poželjno koristiti najsigurnije metode i sredstva za dezinfekciju:

fizička metoda - (ključanje, čišćenje četkama i usisavačem, po mogućnosti ovlaživačem zraka, ponovljeno milovanje vrućim glačalom).

kemijska metoda - najsigurniji deterdžent, sredstvo za čišćenje i dezinfekciju fungicidna sredstva koja stanovništvo dopušta u svakodnevnom životu, čija uporaba ne zahtijeva pojačane mjere osobne zaštite.

Kako bi maksimizirali izolaciju pacijenta od okoline, izdvajaju zasebnu sobu ili dio nje, isključuju kontakt s djecom, ograničavaju broj predmeta s kojima pacijent može doći u kontakt.

U izbijanju je nužno strogo poštivati ​​pravila osobne higijene: pacijentu se osigurava odvojeni krevet, osobni ručnik i predmeti za njegu (češljevi, krpe, spužve, lavor za pranje nogu, četke za čišćenje odjeće, pribor za manikuru i pedikir, čarape, cipele itd.).

Gornju odjeću pacijenta, uključujući kape, cipele, rukavice, treba čuvati odvojeno od odjeće članova obitelji.

Skupljanje prljavog rublja pacijenta provodi se u zasebnoj vrećici ili košarici. Dezinfekcija platna provodi se kuhanjem u vodi ili 2% -tnoj otopini kaustične sode u roku od 15 minuta od trenutka vrenja ili namakanjem u otopini dezinficijensa. Zabranjeno je nositi pacijentovu posteljinu na pranje u javnom praonici rublja.

U slučaju oštećenja vlasišta potrebno je nositi kapu koja dobro leži na glavi ili šal od lako perive tkanine koji pokriva cijelo vlasište.

U sobi ili stanu u kojem pacijent živi svakodnevno se mokro čišćenje vrši deterdžentima ili deterdžentima i dezinficijensima koji su dozvoljeni za upotrebu u svakodnevnom životu. U ove svrhe izdvaja se odvojena oprema za čišćenje (krpa, krpa bez čekinja i kanta, krpe za čišćenje). Čitav stan održava se čistim, pri čemu se posebna pažnja posvećuje sobama u kojima žive djeca i zajedničkim prostorijama.

Za vrijeme bolesti tepisi i prostirke uklanjaju se iz sobe; pokrivači se stavljaju na tapacirani namještaj ili se zatežu plastičnom folijom; posteljina (madrac, jastuk, pokrivač) svakodnevno se čisti vlažnom četkom ili usisavačem. Četke, sakupljač prašine usisavača nakon uporabe dezinficiraju se otopinama dezinficijensa.

Sanitarno-tehnička oprema dezinficira se sredstvima za pranje, čišćenje, dezinfekciju ili pranje-dezinfekciju, koje stanovništvo smije koristiti u svakodnevnom životu, u skladu s načinom uporabe navedenim na naljepnici.

Nakon čišćenja, oprema za čišćenje mora se dezinficirati kuhanjem ili potapanjem u otopinu dezinficijensa. Nakon dezinfekcije ispire se, suši i suho čuva u posebnom odvojenom spremniku..

Gornja odjeća, presvlake namještaja čiste se vlažnom četkom ili koristite usisavač. Preporuča se glačanje odjeće nekoliko puta vrućim glačalom kroz vlažnu krpu.

Zaraženi materijal (oblozi, ulošci od gaze itd.), Prije odlaganja, dezinficiraju se potapanjem u otopinu dezinficijensa.

Konačna dezinfekcija provodi se u žarištima mikrosporije nakon hospitalizacije pacijenta u zdravstvenoj ustanovi ili nakon oporavka, koji je liječen kod kuće, bez obzira na vrijeme hospitalizacije ili oporavka. Na dan konačne dezinfekcije oprati pacijenta i sve (kontaktne) osobe koje žive s njim s promjenom posteljine.

Konačnu dezinfekciju u napadima provodi stanica za dezinfekciju.

Pripremila: liječnik - dezinfektolog odjela za nadzor nad dezinfekcijom, dezinsekcijom i deratizacijom FBUZ-a "Centar za higijenu i epidemiologiju u Volgogradskoj regiji" Lapchenkova S.M..

1. Smjernice MU 3.5.2644-10 "Organizacija i provedba mjera dezinfekcije za dermatomikozu"

(c) FBUZ "Centar za higijenu i epidemiologiju u Volgogradskoj regiji"

Adresa: 400049, Volgograd, ul. Angarskaya, 13b

Dezinfekcija za šindru

Da biste se riješili bolesti, prije svega, u sobi morate liječiti lišajeve. Spore su neosjetljive na vanjske prirodne čimbenike. Zbog toga nije dovoljno zamrznuti ili osušiti opranu posteljinu i odjeću na suncu, a ne dolazi od ovoga. Dezinfekcija prostorija uključuje mokro čišćenje svih pristupačnih površina pomoću antifungalnih sredstava, dezinfekciju posteljine i odjeće. Važna faza u liječenju je poštivanje pravila osobne higijene. Životinje također reagiraju na terapiju ako žive u blizini zaražene osobe..

Svrha dezinfekcije

Spore gljive žive vrlo dugo na površinama s kojima su zaražena područja došla u kontakt. Posteljina, donje rublje, ručnik, krevet - sve može uzrokovati ponovnu infekciju. Dom i stvari postaju faktor rizika. Dezinfekcija stana od lišaja preventivna je promjena u sprečavanju recidiva. Čišćenje kuće od zaraze, dezinfekcija namještaja, prvi su uvjeti za sprečavanje širenja gljivica i ponovne infekcije. Prostor je potrebno dezinficirati odmah, od početka tijeka tretmana tijela. Glavni zadatak dezinfekcije je uništavanje gljivica kod kuće radi zdravstvene zaštite i sprečavanje ponovne invazije.

Što se provodi?

Ringworm (mikrosporija) i druge infekcije zahtijevaju upotrebu posebnog dezinficijensa kod kuće. Broj takvih "alata" protiv dezinfekcije lišajeva je ogroman. Može se primijeniti samostalno i kombinirati za najbolji učinak. Ispod je tablica koja prikazuje način obrade.

SredstvaKarakteristična
kvarcna lampaUbija gljivicu i njene spore. Postupak traje oko 15 minuta. Ovo zatvara sobu. Prisustvo ljudi u njemu je zabranjeno.
Kloriranje, bjelinaMetoda dezinfekcije tkiva. Dodano u vodu.
Alkohol, esencijalna ulja lavande (ili citrusa), ocat, jodNa njihovoj se osnovi priprema rješenje. Ponekad se doda "Klorheksidin". Obrađuju se površine objekata.
KlorheksidinPod njegovim utjecajem štetni mikroorganizmi umiru na tapeciranom namještaju.

Svaka se metoda primjenjuje sama ili se kombinira s drugima. Liječenje stana može se odvijati i uz korištenje tekućine sapuna i sode, dok značajan dio mikroba propada.

Što treba učiniti?

Kako se odvija pravilno čišćenje, SES opisuje u SanPiN-u. Sanitarna i epidemiološka služba utvrdila je pravila i faze čišćenja, u kojima infekcija umire. Mikrosporija je bolest čiji patogeni ne umiru na hladnoći. Stoga jednostavno provjetravanje sobe i pranje stvari nije dovoljno. Lišaja se možete riješiti slijedeći ove korake:

  Opće čišćenje i posteljina mijenjaju potrebne mjere.

provesti ispravno čišćenje stana;

 • očistiti krevet;
 • provesti mjere dezinfekcije sve odjeće;
 • poštivati ​​pravila osobne higijene.
 • Ako životinja živi u kući, dijagnosticira joj se prisustvo lišaja na kaputu i u tijelu te se liječi. Čišćenje sobe uključuje mokro čišćenje i uporabu protugljivičnih sredstava. Ako više nije moguće ne koristiti "kontaminirane" kućanske predmete i odjeću, zamjenjujući ih novim, trebate kuhati na temperaturi od najmanje 90 stupnjeva. Za veću učinkovitost možete unajmiti posebne službe koje obavljaju funkciju dezinfekcije prostorija u skladu sa sanitarnim pravilima i propisima. Možete samostalno raditi.

  Dezinfekcija prostorija od lišaja

  Za čišćenje stana koriste lijekove kao što su Silvester, SumerSil ili druga antimikotična sredstva koja su sigurna za upotrebu. U početku se provodi temeljito mokro čišćenje svih pristupačnih površina. Slijedi čišćenje protugljivičnim sredstvima. Ako je dostupna kvarcna svjetiljka, zatvorite sobu, izađite i uključite uređaj. Istraživanje je dokazalo njegovu učinkovitost. Učinkovit je u ubijanju mikrosporije.

  Očistite posteljinu

  Set posteljine zamjenjuje se novim (čist). Jastuci, deke, madrac predaju se posebnim službama na dezinfekciju. Iskorištena posteljina prelije se kipućom vodom, moguće uz dodatak sapuna za pranje rublja, i kuha najmanje 15 minuta. Nakon sušenja, rublje se mora glačati. Spore se uništavaju na visokim temperaturama, mraz ih ne ubija. Stoga je vješanje mokrog kreveta zimi ili stavljanje u hladnjak neučinkovit postupak..

  Dezinfekcija odjeće

  Dezinficira se apsolutno sva odjeća, čak i ona koja nije imala izravan kontakt s zahvaćenim dijelom kože. Da biste to učinili, možete koristiti narodnu metodu ključanja odjeće (djeluje na isti način kao i za posteljinu). Koriste tvari na bazi iona srebra koje imaju protugljivična svojstva i sposobne su uništiti patogene bakterije.

  Pravila higijene

  Temelj sigurnosti lišajeva je vaša vlastita higijena. Stan se čisti svaki tjedan. Šampon sa katranom (sapun za druga područja), koji se svakodnevno koristi kod bolesti, može pomoći u zacjeljivanju lišajeva na vlasištu. Isto svojstvo posjeduje i selen u koncentraciji od 2,5 posto i više u sastavu posebnih pripravaka. Pacijentove stvari čuvaju se odvojeno od stvari ostalih stanovnika stana. Rabljeni se sakupljaju u posebnu vrećicu i ne miješaju se s tuđim rubljem. Treba ih oprati s kloraminom. Kod kroničnih bolesti svakodnevno se provodi mokro čišćenje, kao i šamponiranje. Ako je moguće, na zahvaćeno područje stavlja se zavoj.

  Kad je dijete s ulice donijelo lišaj (ljubitelj igranja s uličnim psima i mačkama), tretman dezinficijensom provodio se pomoću kvarcne lampe. Laku odjeću oprala sam u bjelilu. Tapecirani namještaj i tepih poprskani su klorheksidinom iz bočice s raspršivačem. Posteljina se kuhala pola sata u sapunu za pranje rublja. Hvala Bogu da su ove aktivnosti pomogle. Nije bilo ponovne infekcije.

  Kira, hvala ti od srca.

  Imam dvoznamenkasti broj mačaka i dobro se sjećam kada sam od svih lišajeva iznenada niotkuda došao prije 10 godina od čisto domaće mačke, liječio sam je Funginom, a liječnici su svima ostalima savjetovali da profilaktički probuše Vakderm, koji je otrovan, kako se kasnije pokazalo. Ali poanta je u tome da mačku nisam ni izolirao od ostalih, ostale se nisu zarazile (inače bi, nakon Vakderma, imale žarišta), a ni sama se nisam zarazila. Drugi slučaj liječenja lišavanja bez izolacije mačke bio je prije otprilike 3 godine, isprva sam ga liječio, izolirajući ga, došla negativna analiza, odvela mačku u spavaću sobu u kojoj su mačke još uvijek živjele i tek kad mi je jedan mali prištić iskočio na podlaktici (nije svijetlio, ali zasigurno je bio je lišaj), uzeo sam drvenu svjetiljku i vidio da je mačka (a bio je crven, sve nije isto kao kod ostalih boja), cijela leđa blistaju, bez žarišta, samo su pojedine dlake sjajno sjale. Oni. Prosvijetlio sam ga nekoliko tjedana nakon što sam ga smjestio u njegovu spavaću sobu. Sve to vrijeme spavao je na mom krevetu, na jastuku, na mojoj glavi, a kosa mi je gusta i duga - makar i kana. Završio sam s liječenjem Orungalom, tk. cjepiva nisu pomogla, a živio je dalje u spavaćoj sobi dok se nije izliječio, više nije bio izoliran u kupaonici i nije makao druge mačke iz spavaće sobe. Dno crta je da je bilo nerealno obraditi sobu u kojoj se ne mogu oprati i napariti sva mjesta u skladu s gornjim algoritmom. Nekako nisam htio izbaciti novu veliku poštu za ogrebotine kuća. Stoga sam se samo ograničio na činjenicu da sam nakon što je bio izliječen obrađivao grebanje, sofu s najjednostavnijim jeftinim kućnim parnikom za odjeću i najvjerojatnije prao pod Alaminolom. Nije prokuhala posteljinu i nije je bacila. Nisam ništa drugo radio. Tijekom naknadnog liječenja nisam dogovarao takvo čišćenje svaki dan, nisam cijepio ostatak svojih mačaka protiv lišajeva. Nitko se nije zarazio ni kontaktom s mačkom, a moj je sitni "prišt" nestao nakon tretmana Betadinom. Dakle, pitanje je: je li zarazan, ovaj lišajevi? Postoje, naravno, ljudi koji se drže svega što mogu. Ali čini mi se da pretjerani fanatizam nije uvijek opravdan.

  Microsporia

  Mikrosporija i njezina prevencija

  Mikrosporija (u narodu poznata kao lišaj) ​​zarazna je bolest koja se na ljude prenosi od bolesnih kućnih ljubimaca. Uzrokuje bolest koja pripada skupini dermatofitoza, mikroskopskim gljivama roda Microsporum (od drevnog grčkog naziva doslovno se prevodi kao "mala sjetva"), mikroorganizam zaražava kod, kosu i u nekim slučajevima pločice nokta pacijenta.

  Bolest je vrlo česta, na primjer, samo na teritoriju Primorskog Kraja, godišnje se registrira 600 - 800 slučajeva. Povećanje broja slučajeva karakteristično je za ljetno razdoblje, što je povezano, prvo, s dodavanjem potomstva mačkama i psima, i drugo, s povećanjem sposobnosti kontaktiranja zaražene životinje. Kraj kolovoza razdoblje je povećanog širenja mikrosporije, vrhunac aktivnosti je listopad / studeni.

  Djeca (predškolci i školarci) najčešće obolijevaju od mikrosporije, ova kategorija stanovništva čini 90% svih slučajeva. Dolazeći u kontakt s bolesnom životinjom, jedno dijete slobodno širi zaraznu bolest među ostalom djecom s kojom komunicira, pa bolest postaje široko rasprostranjena. U pravilu su najčešći izvor zaraze lutalice, obično psi i mačke, puno rjeđe infekcija dolazi od glodavaca, zečeva ili lisica. Bolesnici s lezijama kože na tjemenu predstavljaju najveću epidemiološku opasnost, jer se ovaj oblik mikoze ne dijagnosticira odmah, predstavlja određene poteškoće u liječenju.

  Uzročnik mikrosporije i načini njenog širenja

  Mikroskopske gljive roda Microsporum uzročnici su ove bolesti. Jedinstveni mikroorganizam vrlo je otporan na čimbenike okoliša (temperatura, vlaga itd.), U krznu bolesnih životinja, ulomcima pločica noktiju virus može trajati nekoliko godina.

  Znakovi mikrosporije u životinja:

  • Ćelave mrlje na licu;
  • Područja ćelavosti u području vanjskih ušnih školjki;
  • Ćelave mrlje na šapama (obično sprijeda, rjeđe straga).

  Načini širenja bolesti:

  1. Kontakt (prilikom interakcije s bolesnom životinjom ili osobom);
  2. Kontakt i domaćinstvo (nakon kontakta s predmetima njege bolesne životinje ili predmetima koji pripadaju zaraženoj osobi).

  Infekcija se može dogoditi i na zajedničkom susjednom teritoriju (pijesak u pješčanicima, prašina na stubištima).

  Od trenutka infekcije do pojave prvih znakova bolesti, može potrajati od 5 dana do 6 tjedana, sužavanje intervala manifestacije mikrosporije obično je povezano s niskim imunitetom, lošim ispunjavanjem zahtjeva osobne higijene. Često prvi znakovi bolesti prođu nezapaženo..

  Glavni simptom prisutnosti uzročnika mikrosporije u tijelu je ružičasto-crvena mrlja s oteklinama i jasnim granicama. Vremenom mrlja raste u veličini i infiltrira se. Oko zahvaćenog područja stvara se valjak malih mjehurića ili kora. Ako je infekcija u vlasištu, klijava gljiva napada folikule dlake i uzrokuje njihovo slabljenje, uslijed čega se kosa lomi na korijenju..

  Liječenje i prevencija mikrosporije

  Liječenje mikrosporije provodi se samo prema uputama dermatologa. Prilično je teško potpuno ukloniti održivu gljivicu, tako da izlječenje traje jako dugo, a budući da je bolest zarazna, obično se provodi u bolnici.

  Ako ste primijetili znakove koji nalikuju mikrosporiji, ne biste se trebali baviti samoliječenjem, bolje je kontaktirati iskusnog dermatologa kako bi on dijagnosticirao bolest i propisao ispravan tretman.

  Prevencija mikrosporije pomoći će vam da izbjegnete neugodnu i dugotrajno izlječivu bolest:

  • Objasnite djeci da postupanje s lutalicama može dovesti do bolesti, zabranite im dodirivanje i igranje sa lutalicama.
  • Pokušajte ne posjetiti područja u kojima žive lutalice (podrumi, tavani itd.).
  • Odmah obavijestite službe za smještaj i održavanje o prisutnosti lutalica na ulazu.
  • Pazite na higijenu svog četveronožnog prijatelja, nemojte ga odvesti u krevet.
  • Ne dopustite životinji da šeta bez vašeg nadzora, ne šetajte je na igralištima, plažama itd..
  • Ako je vaš ljubimac bolestan, odmah ga odnesite veterinaru na pregled.

  Poštivanje ovih jednostavnih pravila pomoći će vama i vašoj djeci da izbjegnete zarazu mikrosporijom..

  Dezinfekcija mikrosporijom

  Mikrosporija u ljudi prilično je česta bolest. I djeca i odrasli osjetljivi su na ovu bolest. Zbog toga danas postaju relevantna pitanja o preventivnim mjerama i metodama dezinfekcije u žarištima dermatomikoze..

  U prevenciji dermatomikoze općenito i posebno mikrosporije, važnu ulogu igra ne samo rano otkrivanje bolesnika, izolacija, pravodobno specifično liječenje, strogo poštivanje pravila osobne higijene, već i kompleks sanitarnih i protuepidemijskih mjera, uklj. dezinfekcija predmeta koji sudjeluju u prijenosu gljivičnih bolesti.

  Preventivne sanitarno-higijenske i dezinfekcijske mjere za dermatomikozu provode se u frizerskim salonima, kozmetičkim salonima, kozmetičkim salonima, kupkama, saunama, sanitarnim prolazima, bazenima, sportskim kompleksima, hotelima, hostelima itd., Koristeći dezinficijensi: "Di-Chlorine"; "DEO-KLOR LUKS"; "NIKA-EXTRA M PROFI" i drugi.

  Mjere dezinfekcije za bolesti uzrokovane vrstama gljivica roda Microsporum su:

  -Provodeći trenutnu dezinfekciju koja se provodi kako bi se sanirao uzročnik zaraznih bolesti u okolišu, sve dok pacijent predstavlja opasnost za druge kao izvor zaraze.

  -Provođenje konačne dezinfekcije usmjerene na sprečavanje širenja uzročnika zaraznih bolesti kroz predmete koji su bili u kontaktu s pacijentom. Poželjno je da se provede odmah nakon uklanjanja izvora zaraze..

  Pri odabiru metoda dezinfekcije, poželjno je koristiti najsigurnije metode i sredstva dezinfekcije:

  -Fizička metoda - (ključanje, četkanje i usisavanje, po mogućnosti s ovlaživačem zraka, ponovljeno glađenje vrućim glačalom).

  -Kemijska metoda - upotreba najsigurnijih dezinficirajućih fungicidnih sredstava (koja imaju protugljivično djelovanje) sredstava dopuštena za uporabu stanovništva u svakodnevnom životu, čija uporaba ne zahtijeva pojačane mjere osobne zaštite.

  Kako bi se pacijent maksimalno izolirao od drugih, dodjeljuje mu se zasebna soba ili dio nje, isključuje kontakt s djecom, ograničava broj predmeta s kojima pacijent može doći u kontakt. U izbijanju je nužno strogo poštivati ​​pravila osobne higijene: pacijentu se osigurava odvojeni krevet, predmeti za osobnu njegu, gornja odjeća pacijenta, uključujući kape, cipele, rukavice, treba čuvati odvojeno od odjeće članova obitelji.

  Za prikupljanje prljavog rublja pacijenta upotrijebite vrećicu ili košaru. Skladištenje ovog platna prije dezinfekcije provodi se odvojeno od platna ostalih članova obitelji. Dezinfekcija platna provodi se kuhanjem u vodi ili 2% -tnoj otopini kaustične sode u roku od 15 minuta od trenutka vrenja ili namakanjem u otopini dezinficijensa.

  Nakon čišćenja, oprema za čišćenje mora se dezinficirati kuhanjem ili potapanjem u otopinu dezinficijensa. Nakon dezinfekcije ispire se, suši i suho čuva u posebnom odvojenom spremniku..

  Gornja odjeća, presvlake namještaja čiste se vlažnom četkom ili koristite usisavač. Preporuča se glačanje odjeće nekoliko puta vrućim glačalom kroz vlažnu krpu.

  Prilikom završne dezinfekcije, soba u kojoj se nalazio pacijent, zajednički prostori, predmeti u pacijentovoj okolini podliježu obveznoj obradi. Stvari koje je pacijent koristio dezinficiraju se namakanjem u otopini za dezinfekciju ili dezinfekcijom u komori. Na dan konačne dezinfekcije propisano je pranje pacijenta i svih koji s njim žive (kontakt) osoba s presvlakom. Konačnu dezinfekciju u epidemijama provodi specijalizirana institucija ovlaštena provesti ove mjere.

  Dezinfekcija za uskraćivanje u stanu kod osobe ili životinje

  Lišaj je vrlo česta bolest kože različite etiologije. S njom se pojavljuje osip u glavnom obliku malih svrbežnih čvorića. Bolest može zahvatiti područje kože ili čak nekoliko područja. Lišaj se može pojaviti i kod životinja i kod ljudi. Ova bolest kože vrlo je zarazna i prenosi se kontaktom u domaćinstvu. U većini slučajeva šindra pogađa one s oslabljenim imunološkim sustavom. Također, šindra često pogađa ljude s kroničnim bolestima, uključujući djecu s krhkim imunitetom. Dezinfekcija lišajeva u stanu pomaže smanjiti broj spora lišajeva u sobi, ubrzati i pojednostaviti liječenje.

  Bez obzira na to tko je u stanu pretrpio ovu bolest, bio to kućni ljubimac, voljena osoba ili djeca, trebali biste znati da je lišaj vrlo zarazan. Što je veći dio tijela zaražen bolešću, to se veći broj opasnih spora širi čitavim prostorom kuće ili stana. Ni dobra higijena neće biti spas od infekcije. Stoga bi u svakom slučaju trebalo provesti visokokvalitetnu obradu prostorija od lišaja..

  1. Sorta lišajeva
  2. Lišiti osobu
  3. Šindre
  4. Ringworm
  5. Lišiti životinje
  6. Liječenje lišajevima
  7. Samotretiranje prostorija od lišaja
  8. Profesionalna dezinfekcija lišajeva
  9. Dezinfekcija i obrada stana od uskraćivanja sporova u Moskvi
  10. Trenutna dezinfekcija prostorija od oduzimanja sporova u Moskvi
  11. Profesionalna dezinfekcija lišajeva u Moskvi
  12. Što biste trebali sami napraviti prije dolaska dezinfektora
  13. Konačna dezinfekcija lišajeva u Moskvi
  14. Koliko košta dezinfekcija šindre? Cijene

  Sorta lišajeva

  Postoji ogromna količina lišaja:

  • lišaj;
  • ružičasti lišaj;
  • cjevasti lišaj;
  • pityriasis versicolor;
  • lišaj planus;
  • šindra;
  • boja, zamotani lišaj;
  • plačljivi lišaj;
  • mikrosporija i druge vrste.

  Uzročnici ove bolesti su gljivice ili virusi. Određene vrste lišajeva mogu se prenijeti dodirivanjem zarazne životinje ili svakodnevnim životom. Stupanj progresije bolesti uvelike će ovisiti o vrsti mikroorganizma. Određene vrste lišajeva mogu naštetiti i životinjama i ljudima. Postoje vrste lišajeva od kojih obolijevaju samo ljudi, na primjer, šindra. Samo su odrasli bolesni s ovom vrstom, jer za životinje nije zarazna.

  Lišiti osobu

  Prikraćenost kod ljudi izražava se specifičnim znakovima u obliku osipa. Mogu imati drugačiji izgled, popraćen svrbežom i perutanje. Uzroci pojave lišaja mogu biti virusi ili gljivice, ali zdrava osoba može im se oduprijeti. Najčešće je osoba koja je suočena s prisutnošću popratnih čimbenika izložena bolesti:

  Ova prezentacija zahtijeva JavaScript.

  • hipotermija tijela;
  • slabljenje imuniteta;
  • relativno dug unos određenih lijekova;
  • slaba otpornost na stres;
  • osjetljivost na prehladu i alergije;
  • nasljedna predispozicija;
  • kvarovi u radu organa.

  Unatoč širokoj paleti oblika lišaja, neki od simptoma su slični:

  1. promjena boje kože na nekim područjima. Pokrov svijetli ili potamni, obojan nijansama smeđe, crvene ili ružičaste;

  2. uočava se ljuštenje žarišta, kao i stvaranje mjehurića;

  3. osip prati neugodan svrbež.

  Lišavanje kod ljudi predstavljeno je sljedećim glavnim vrstama:

  • lišaj;
  • ružičasti lišaj;
  • šindra;
  • lišaj planus;
  • pityriasis versicolor;
  • tropska crno-bijela;
  • versicolor versicolor;
  • lišaj skrofulozan;
  • lišaj u boji;
  • pityriasis versicolor.

  Šindre

  Herpes zoster je prilično čest, manifestira se pojavom osipa na koži. Najčešće se pojavljuje kod ljudi koji su preboljeli vodene kozice. Uzročnik bolesti može ostati u tijelu nekoliko godina u svojim različitim dijelovima. Kad se reaktivira, virus zarazi kožu. Čimbenici koji pridonose reaktivaciji virusa su:

  • hipotermija;
  • zarazne bolesti;
  • bolesti krvi;
  • trauma;
  • onkološke bolesti;
  • stresni uvjeti;
  • fizički prekomjerni rad;
  • uporaba hormonalnih lijekova i niz drugih čimbenika.

  Isprva se herpes zoster manifestira općim simptomima: vrućicom, zimicom, kao i bolovima u glavi, dispeptičkim poremećajima. Tada se pojavljuju bol, peckanje i svrbež. Nakon toga, simptomatologija se nadopunjuje oštrim porastom temperature, stvaranjem ružičastih mrlja i opijenošću tijela, povećavaju se limfni čvorovi.

  Herpes zoster liječi se antivirusnim lijekovima, kao i simptomatskom terapijom, koja uključuje upotrebu analgetika, antidepresiva i drugih lijekova. Uz to se lokalno liječenje provodi dermatolnom mašću i briljantnim zelenilom, antivirusnom terapijom, imunoterapijom, laserskom terapijom, kvarcom i NLO-om.

  Ringworm

  Ringworm se pojavljuje zbog značajne aktivnosti gljivica zvanih Microsporum, kao i Trichophyton. Osoba može lako pokupiti ovu infekciju od drugog pacijenta ili neke životinje. Osim kože, ove gljivice mogu oštetiti kosu i nokte. Mogu postojati određene komplikacije.

  Uz površni tijek bolesti u ljudi, postoje:

  • ružičaste, pa čak i crvene lezije smještene na tjemenu;
  • pojava malih mjesta oko velikih;
  • osjećaji svrbeža;
  • mrlje od ljuštenja, prekrivene su korom;
  • uz rubove mjesta nastaje mjehurićasta suppuracija;
  • lomeći se dlake, njihovi ostaci prekriveni su sporama gljivica.

  U slučaju naprednijeg oblika, osoba se suočava s činjenicom da se folikuli dlake upale, a mrlje dobivaju crveno-plavu boju. Temperatura raste, opažaju se natečeni limfni čvorovi. Dolazi do supputacije žarišta koja se počinju prekrivati ​​čirima. Duboki oblik pojavljuje se 2 mjeseca nakon infekcije.

  Opasnost ove vrste lišajeva je da može dobiti kronični oblik koji utječe na duboke slojeve kože. Bolest može biti popraćena trihomikozom. Osim toga, u svakom slučaju, osoba će osjetiti svrbež, bolest iritira živčani sustav i ostavlja psihološku traumu..

  Ako započnete bolest, tada postoji opasnost od ćelavosti, pojave pustularnih infiltrata, kao i oštećenja kostiju ili mozga. Zbog toga je važno pravovremeno liječiti lišajeve. Osim toga, treba izvršiti dezinfekciju od uskraćivanja u stanu kako se rođaci i ljudi koji žive u blizini ne zaraze bolešću..

  Lišiti životinje

  Najčešće vrste lišajeva u mačaka su:

  • crvena ravna;
  • sažaljiv;
  • ružičasta;
  • šišanje.

  I životinje i ljudi mogu se razboljeti od sličnih vrsta lišajeva. Samo ljudi obolijevaju od šindre i nekih drugih vrsta.

  Najzaraznija od ovih vrsta lišajeva je lišaj. Ringworm u životinja prilično je čest..

  Teško je liječiti takvu bolest, štoviše, gljiva može trajati dugi niz godina. Zato je važno liječiti ne samo samu bolest, već i dezinficirati prostorije u kojima je životinja živjela.

  Psi i drugi kućni ljubimci također se mogu razboljeti od šindre. Međutim, u većini slučajeva samo je oslabljena životinja izložena bolesti. Najčešće su to:

  • štenad ili stariji psi;
  • izgladnjeli psi;
  • životinje s kroničnim bolestima;
  • životinje sa slabim imunitetom.

  Može biti teško uočiti prve simptome herpes zoster kod pasa, jer je gotovo nemoguće primijetiti osip ispod dlake. To je posebno teško ako pas ima prilično obilnu dlaku. Istodobno, lišaji se pojavljuju kod dugodlakih životinja puno češće nego kod pasmina s kratkom dlakom..

  U većini slučajeva, prvi simptomi mogu se naći na licu, repu i ušima. Na koži se mogu pojaviti mrlje sivkaste nijanse prekrivene ljuskavom kožom. U ovom je slučaju oblik mrlja različit. Nešto kasnije mogu se pojaviti crvenkaste kore. U nedostatku liječenja, bolest može napredovati. Stvaraju se gnojni pretinci, a vuna se počinje lomiti na mjestu.

  Ako ne pružite odgovarajući tretman, životinji u lezijama više neće rasti dlaka, čak ni nakon što se pojedinac oporavi. To je zbog činjenice da folikuli dlake odumiru. Osim toga, lišaj se može proširiti i na druge dijelove tijela. Sljedeći znak bolesti životinje može biti da pas počne grebati odgovarajuće mjesto upale..

  Liječenje lišajevima

  Ako se lišaj pronađe kod psa ili mačke, najbolje je otići veterinaru. To je zato što se lišaj može zamijeniti s drugim kožnim stanjima. Uz to, veterinar će savjetovati ispravan režim liječenja, jer može biti teško samostalno izliječiti ovu bolest..

  Ako se kućnog ljubimca odlučite liječiti kod kuće, tada možete koristiti sljedeće alate:

  • vanjski agensi, na primjer, "Mikonazol", "Tiabendazol" i tako dalje;
  • antifungalne masti također će biti korisne. Međutim, prije nego što ih upotrijebite, preporuča se odrezati kaput tamo gdje je zahvaćen lišaj;
  • cjepiva se mogu koristiti za suzbijanje šindre u obliku injekcija;
  • sredstvo za rast imuniteta.

  Mora se shvatiti da se spore lišaja mogu lako proširiti po cijelom domu, što kao rezultat može dovesti do ponovne infekcije. Stoga je važno dezinficirati stan, nadgledati osobnu higijenu ljubimca. U ovom slučaju, ljudi se mogu podvrgnuti i šindri..

  Treba poduzeti sljedeće mjere predostrožnosti:

  • tijekom liječenja treba koristiti rukavice, navlake za cipele i kućni ogrtač;
  • nakon upotrebe škara za šišanje kose, treba ih dezinficirati, a sama vuna mora biti spaljena;
  • ruke treba oprati vodom i sapunom.

  Kućni ljubimac treba biti izoliran, ne smije ga se puštati u krevet ili sofu. Osoba se može zaraziti šindrom, posebno ako je izložena depresiji ili stresu. Abrazije, ogrebotine i kožne bolesti također mogu pridonijeti bolesti. Ako utvrdite crvenilo kože, oticanje ili svrbež, posjetite dermatologa jer postoji mogućnost da ste se i zarazili.

  Za liječenje lišajeva kod ljudi mogu se koristiti antibiotici i specijalizirani lijekovi:

  • tablete, gelovi, odgovarajući sprejevi i masti;
  • sumporna mast koristi se kao lijek protiv šuga;
  • za liječenje vezikularne, ljuskave i šindre koristi se oksolinska mast;
  • s lišajevima planusa koristi se "Sinaflan", kao i tebrofen mast;
  • u slučaju bolesti koja je uzrokovana gljivičnom infekcijom, preporučuje se uporaba "Klotrimazola";
  • pityriasis versicolor liječi se "Naftifinom", "Lamisilom" ili "Exoderil";
  • osim lokalnih lijekova, mogu se koristiti i sredstva za ublažavanje boli, antihistaminici i sredstva za smirenje.

  U svakom slučaju, preporučuje se da prvo odete u bolnicu kako bi se mogla propisati točna dijagnoza i liječenje. Osim toga, trebate razmišljati o osobnoj higijeni i dezinfekciji prostorije kako ne biste zarazili voljene osobe.

  Samotretiranje prostorija od lišaja

  Dezinfekciju prostorija treba provesti kada je kućni ljubimac ili osoba bolesna s bilo kojom vrstom lišajeva, uključujući sumnju na bolest, jer je bolje upozoriti nego rješavati probleme. Obrada treba obuhvaćati čitav niz aktivnosti:

  1. Ako imate kvarc, prvo ga morate upotrijebiti. Potrebno je koristiti samo kvarcanje u zatvorenoj sobi. Istodobno morate napustiti ovu sobu ili koristiti posebnu zaštitnu opremu;
  2. U nedostatku kvarcizera, preporuča se mokro čišćenje svih površina pomoću antifungalnih sredstava;
  3. Nakon provođenja ovih postupaka, trebali biste temeljito oprati svu odjeću u stanu. Za najbolji učinak preporučuje se prahu za pranje dodati bjelinu.
  4. Sve površine kućnog namještaja, uključujući jastuke, treba obraditi klorheksidinskom parom.
  5. 5. Ormar za namještaj, podove, vrata, kao i ostale tvrde površine treba obrisati otopinom vode s jodom, kao i alkoholom, klorom ili klorheksidinom. Preporuča se koristiti omjer jedan prema deset. Temeljito operite otvore za ventilaciju, podnožja i druga teško dostupna područja kuće. U tom slučaju ne biste trebali miješati ove tvari kako ne bi bilo problema..

  Treba imati na umu da liječenje lišajeva, čak i svim alatima, kvarcitom i drugim sredstvima, može potrajati puno vremena. Međutim, kompleks ovih radnji mora se provesti ako postoji želja da se u potpunosti riješite opasne infekcije, kao i da zaštitite svoje voljene i kućne ljubimce od mogućnosti zaraze.

  Profesionalna dezinfekcija lišajeva

  Treba shvatiti da samostalna dezinfekcija protiv lišajeva neće biti toliko produktivna koliko postupci koje provode profesionalci. Obična osoba može propustiti neku točku obrade, ostavljajući dio spora netaknutim. Kao rezultat, infekcija se može vratiti i dovesti do novih bolesti. Stoga je najbolje vjerovati profesionalcima koji uzimaju u obzir sve značajke ove bolesti..

  Dezinfekcija povjerena profesionalcima osigurava:

  • sigurnost. Koriste se visokokvalitetni antifungalni i antivirusni lijekovi;
  • kvalitetu. Tijekom svog rada stručnjaci koriste opremu i alate koji su prošli obvezno certificiranje;
  • pouzdanost. Stručnjaci poznaju sve značajke obavljenog posla i imaju bogato iskustvo. Specijalisti će odmah otići nakon poziva, nakon čega će završiti dezinfekciju u najkraćem mogućem roku;
  • jamstvo. Pružanjem usluga kupcu se daje jamstvo, što govori o najvišem pristupu poslovanju. Vaša kuća ili stan bit će u potpunosti zaštićeni od lišajeva, kao i drugih infekcija.

  Dezinfekcija i obrada stana od uskraćivanja sporova u Moskvi

  Život u modernom svijetu često baca iznenađenja. Lišaj je bolest s kojom se ljudi bore dugi niz stoljeća. Zaražiti se šindrom u Moskvi nije problem, samo morate biti na pravom mjestu u pravo vrijeme. Lišite vrlo zarazne bolesti i možete je uhvatiti u javnom prijevozu, u trgovini ili čak na ulici u gužvi ili posjetom obitelji u kojoj je bolesna osoba. Razina lijeka i pravovremena dezinfekcija prostorija od lišaja pomoći će bez problema riješiti se ove bolesti. Lišite vrlo zarazne bolesti i ne zanemarujte preventivne mjere poput dezinfekcije.

  VAŽNO JE ZNATI! Lišite gljivične bolesti koja, osim vanjskih neestetskih manifestacija, nanosi i ozbiljnu štetu cijelom tijelu. S velikim količinama lezija, uskraćujemo tijelu u okolišu ogroman broj spora lišajeva. I svaki je pacijent u kontaktu u opasnosti. Kako bi se smanjila koncentracija spora lišajeva u sobi ili stanu, provodi se tekuća dezinfekcija

  Trenutna dezinfekcija prostorija od oduzimanja sporova u Moskvi

  Ako se pacijent lišaja podvrgava kućnom liječenju, kako bi se smanjila ponovna infekcija i kako bi se zdravi ljudi zaštitili od infekcije, potrebno je pažljivo pristupiti pitanjima dezinfekcije. Izvodi se tijekom razdoblja bolesti radi smanjenja spora lišajeva i ublažavanja tijeka bolesti..

  Profesionalna dezinfekcija lišajeva u Moskvi

  Naši stručnjaci provode profesionalnu dezinfekciju protiv spora lišajeva u bilo kojem prostoru. Generatori hladne magle s otopinom dezinficijensa koriste se za optimalan učinak. Fino raspršena prašina taloži se na svim površinama i prodire u najudaljenije kutke stana, ne ostavljajući nikakve sporove oko lišavanja i najmanje šanse. Također, specijalist može na taj način obraditi osobne stvari pacijenta, što će domaćinstvima olakšati brigu o njemu i ne zahtijeva dodatnu obradu samostalno..

  Što biste trebali sami napraviti prije dolaska dezinfektora

  • Usisavanje. Zatim se usisavač temeljito opere, a vreća uništi
  • Pranje posteljine, ručnika na temperaturi od najmanje 90 stupnjeva
  • Svi ukućani peru kosu i tuširaju se protugljivičnim sredstvima preporučenim za šindru
  • Osobne stvari pacijenta čuvaju se odvojeno

  Konačna dezinfekcija lišajeva u Moskvi

  Konačna dezinfekcija provodi se nakon što se pacijent potpuno oporavi, to se radi kako bi se izbjegao recidiv i eliminirala vjerojatnost da spore lišajeva ostanu negdje u kući. Nakon ovog postupka možete sigurno biti u zatvorenom i primati goste

  Sprječavanje infekcije i dezinfekcije kod kuće od mikrosporije

  Mikrosporija (lišaj) ​​je neugodna bolest koja utječe na kožu. Očituje se u obliku osipa, koji se razlikuju po svojoj prirodi manifestacije i mjestu lokalizacije. Da bi se izbjegla takva bolest, pacijentima se savjetuje da provode profilaksu mikrosporije..

  Što trebate znati o mikrosporiji

  Lišaj se temelji na autoimunom mehanizmu. A ako virus dođe na površinu kože ili na sluznicu, infekcija se ne može izbjeći. Ponekad je dovoljna samo jedna spora da bi se bolest intenzivno manifestirala. Ali sam postupak liječenja u ovom slučaju može trajati šest mjeseci..

  I ljudi i životinje mogu doživjeti mikrosporiju. Stoga dijete ili kućni ljubimac mogu unijeti glavni patogen u čovjekov dom. A ako u kući postoje oni koji imaju oslabljeni imunološki sustav, onda prije svega spadaju u zonu rizika od infekcije.

  Treba shvatiti da čim se tijelo pokrije lišajevima, zarazi se upravo ona soba u kojoj se nalazi pacijent.

  Treba napomenuti da uobičajena pravila osobne higijene nisu u stanju zaštititi osobu od prodiranja mikrosporije u njezino tijelo. A neće biti dovoljno ni mokro čišćenje. Spore lišaja vrlo su otporne na takve vanjske uvjete. Mogu umrijeti ako se promatra određena vlažnost i temperatura, ali samo vanjsko okruženje. Ali u zatvorenoj sobi to se ne događa. Stoga mikrosporija dugo ostaje u stanu. Spore ostaju aktivne dok se ne dezinficiraju..

  Ciljevi dezinfekcije

  Spore lišajeva dugo žive na onim površinama s kojima su zaraženi građani prethodno bili u kontaktu. Stoga, ako je osoba imala mikrosporiju, još uvijek je u opasnosti. Ponovnu infekciju mogu uzrokovati ručnici, donje rublje, posteljina, krevet.

  S obzirom na takve trenutke, može se pretpostaviti da dezinfekcija stana može spriječiti kasniji recidiv ove bolesti. Takav će događaj očistiti kuću od infekcije mikrosporijom i zaustaviti širenje spora gljivica..

  Trebali biste dezinficirati vlastiti dom čim započne tečaj liječenja. Glavna svrha takvog događaja je uništavanje gljivica, kako bi se na taj način zaštitio stan i spriječila ponovna invazija.

  Što se i u kojem vremenskom roku vrši dezinfekcija za mikrosporiju

  Da biste smanjili rizik od ponovnog pojave lišaja, možete koristiti posebne proizvode namijenjene dezinfekciji kod kuće. Na tržištu postoji ogroman broj takvih sredstava. Da bi se postigao najbolji rezultat, mogu se međusobno kombinirati..

  Sljedeće metode liječenja mogu dati najbolji učinak dezinfekcije:

  1. Kvarcna lampa. Odmah ubija gljivicu i sve njene spore. Trajanje takvog postupka trebalo bi biti 15 do 30 minuta. Kada se koriste ovom metodom dezinfekcije, svi ljudi napuštaju sobu, a soba je zatvorena. Zračenje takve svjetiljke dezinficira atmosferu u sobi i dezinficira sve površine u blizini..
  2. Primjena bjeline (kloriranje). Ova metoda je pogodna za obradu tkanina. Bjelina se dodaje vodi u kojoj se peru stvari, posteljina i donje rublje. Zatim se sve opet opere na uobičajeni način..
  3. Klorheksidin. Ovo je moćan lijek, pod utjecajem kojeg umiru svi štetni i opasni mikroorganizmi..
  4. Ocat, alkohol za trljanje, jod i esencijalna ulja. Od tih se sredstava priprema otopina koja se dodaje vodi i tretira kućanskim predmetima. Ovaj sastav pogodan je za dezinfekciju podova i svih otvorenih površina (ormarića, polica, podnožja, prozorskih klupica, kvaka na vratima). Odnos vode i same otopine trebao bi biti 1:10.
  5. Ultraljubičaste zrake. Mnogi patogeni mikrobi ubijaju se ultraljubičastim zračenjem. Stoga je ujutro, ako su prozori sobe okrenuti prema sunčanoj strani, moguće obrađivati ​​sobu ultraljubičastim zrakama..

  Sve ove metode dezinfekcije pomoći će smanjiti rizik od ponovne infekcije mikrosporijom. A da bi se postigao najbolji rezultat obrade, takve metode treba kombinirati međusobno.

  Prevencija infekcije kontaktom

  Uz obradu prostora, možete se zaštititi od infekcije mikrosporijom ako slijedite sljedeće preporuke:

  1. Ako imate kućnog ljubimca kod kuće, on bi nakon svake šetnje trebao temeljito oprati šape. Kada se životinja zarazi šindrom, mora biti izolirana od svih članova kućanstva, a zatim se stan mora dezinficirati.
  2. Ne mažite pse i mačke lutalice na ulici. A ako se takav kontakt i dalje dogodi, nakon njega morate oprati ruke vodom i sapunom..
  3. Preporuča se uzimati vodene postupke ne više od jednom dnevno. Inače, površina kože oslabit će lokalni imunitet i neće se moći oduprijeti gljivičnim infekcijama..
  4. Za svakodnevnu higijenu bolje je koristiti tekući sapun, jer ne suši previše kožu.
  5. Nakon tuširanja obrišite površinu tijela ručnikom do suhog. Mokra koža postaje povoljno okruženje za razvoj i širenje spora gljivica.
  6. Izbjegavajte bliski kontakt s ljudima koji zanemaruju pravila osobne higijene..
  7. Izbjegavajte sunčanje s mokrom kožom. Prvo morate obrisati tijelo i nanijeti na njega posebno sredstvo za sunčanje.

  Dezinfekcija sobe i posteljine

  Veliki broj štetnih mikroorganizama može se sakriti u strukturi tkiva. Stoga, što se tiče dezinfekcije, posebnu pozornost treba obratiti na tepihe, tapecirani namještaj, zavjese i posteljinu.

  Tapacirani namještaj prvo se mora usisati. Zatim ga prošećite na pari s dodatkom nekog dezinficijensa koji ima protugljivična svojstva. Ovaj vrući sprej dezinficijensa učinkovito uklanja i najotpornije mikroorganizme. Slične akcije mogu se provesti i sa zavjesama..

  Posteljinu prelijte kipućom vodom, dodajte u nju sapun za pranje, kuhajte 15 minuta, operite, osušite i glačajte. Toplina će ubiti sve spore gljivica.

  Osim posteljine, zavjesa i tapeciranog namještaja, treba dezinficirati i odjeću koja je došla u dodir s zahvaćenim područjima kože. Da biste to učinili, mora se kuhati u vodi, u koju se dodaju pripravci s ionima srebra. Djeluju protugljivično, brzo uništavajući bakterije koje uzrokuju bolesti. Također, stvari i zavjese mogu se namočiti u vodu kojoj se dodaje amonijev sulfat.

  Što možete učiniti sami

  Ako je netko od članova obitelji obolio od mikrosporije, tada treba poduzeti niz mjera. Prvo morate zaštititi ostatak kućanstva od moguće infekcije. Pacijentu treba dati zaseban set stvari i donjeg rublja, koje se zatim presavije u posebno određenu vrećicu. Takve stvari treba prati na najvišoj temperaturi s dodatkom 1% otopine kloramina.

  U sobi u kojoj se pacijent stalno nalazi, redovito se treba mokro čišćenje, nakon čega sve prokuhane krpe treba prokuhati. Ako lišaj utječe na vlasište, tada je neophodno nositi zavoj koji se nakon oporavka sagorijeva. Poštivanje ovih pravila pomoći će izbjeći infekciju mikrosporijom, čak i ako netko vaš blizak već pati od ove bolesti..

  Dezinfekcija od lišaja

  Lišaj je skupni naziv za razne bolesti koje se pojavljuju na ljudskoj koži. Najčešći su:

  • Herpes zoster
  • Ekcem
  • Pityriasis gljiva
  • Upala kože
  • Eritem
  • Pitiriaz
  • Dermatomikoza
  • Microsporia
  • Dermatofitoza
  • Psorijaza
  • Dermatoza

  Te i druge bolesti imaju različite uzroke i uzročnike bolesti, pa možemo reći da lišajevi mogu biti:

  • Virusni
  • Gribkov
  • Bakterijski
  • Alergijski
  • Imun
  • Nepoznato podrijetlo
  Kakvu bolest imate i što ju je izazvalo, trebao bi utvrditi samo liječnik. Neki su lišajevi zarazni, drugi ne. Preciznost dijagnoze određuje kako liječiti bolest, kako se u ovom trenutku ponašati prema vama i ljudima oko vas i koje mjere treba poduzeti da se problem ne ponovi. To se posebno odnosi na virusne, gljivične i bakterijske infekcije, koje su najčešće zarazne. Da bismo ih se u potpunosti riješili, nije dovoljno samo izliječiti tijelo, spore i patogeni mikroorganizmi mogu ostati u atmosferi, na stvarima, odjeći, površinama i predmetima. Dezinfekcija od lišaja pomaže da ih se u potpunosti riješite..

  Dezinfekcija kod kuće šindrom: što učiniti

  Dezinfekcija šindre kod kuće može se obaviti od prvog dana, čim vi ili vaši najmiliji otkrijete znakove bilo koje kožne bolesti. Liječenje cijelog stana u cjelini, najčešće se provodi nakon što se pacijent oporavi ili kada liječnik koji utvrdi utvrdi da bolest više nije zarazna, a osip je u fazi zacjeljivanja. Apsolutno sve površine u kući, tekstil, namještaj, uređaji, stvari, kao i koža zdravih ljudi podvrgavaju se liječenju protiv lišaja radi prevencije.

  • Operite sav tekstil u kući na najvišoj mogućoj temperaturi za svaku vrstu tkanine..
  • Nakon što se odjevni predmeti osuše, glačajte ih na najvišoj temperaturi za svaku vrstu tkanine..
  • Dezinficirajte police, ladice, komode, ormare i ormare na kojima su ležale te stvari.
  • Izvršite generalno čišćenje doma pomoću sredstava za čišćenje na bazi klora ili posebnih sredstava za dezinfekciju.
  • Dezinficirajte ključeve kuće i automobila, telefona, tableta, slušalica, računala, novčanika, presvlake putovnice i ostalih predmeta koje često dodirujete.
  • Obrišite male i velike kućanske aparate dezinficijensom.
  • Ako imate kućne ljubimce, odvedite ih u veterinarsku kliniku na pregled da utvrde imaju li lišajeve.
  • Ako se vaša vrsta lišaja prenosi kapljicama u zraku, ima smisla naručiti čišćenje klima uređaja i / ili zamijeniti filtere u njemu.
  • Ako se neke stvari ne mogu obraditi, uputno ih je baciti i zamijeniti novima..
  • Slijedite osnovne postupke osobne higijene i koristite posebna sredstva za dezinfekciju.

  Dezinfekcija nakon lišajeva: sredstvo za samoliječenje

  Za dezinfekciju stvari, površina i predmeta postoji ogroman broj različitih sredstava, ali svako od njih je dizajnirano za obradu različitih materijala i predmeta. Pri odabiru proizvoda uvijek se oslanjajte na točno gdje ćete ga koristiti, inače postoji opasnost da beznadno uništite stvar. Dezinfekcijski gelovi, sprejevi, prašci i koncentrati za razrjeđivanje prodaju se prvenstveno u specijaliziranim medicinskim trgovinama i na mreži. Također ih je ponekad moguće pronaći u supermarketima i ljekarnama, ali njihov je izbor vrlo ograničen ili uključuje samo preparate za preventivnu svakodnevnu dezinfekciju. Neki proizvodi koji mogu ubiti patogene bakterije, a namijenjeni su upotrebi u medicinskim ustanovama, prikladni su i za neovisnu upotrebu kod kuće.

  • Klorheksidin (ruke, metal, guma, plastika, stakleni predmeti, uređaji).
  • Evoline-M (deterdžent za pranje posuđa).
  • Savil C5 (tekstil, koža ruku i stopala).
  • Biguanid Fleche N (posteljina, odjeća, klima uređaji, tapacirani namještaj, podovi).
  • Javellon / NoveltyChlor (čvrsti namještaj, plastika, gumeni proizvodi, guma, staklo).
  • Medichlor (odjeća, posteljina, veliki kućanski aparati).
  • Aquaminol (posteljina, zavjese, til, igračke).
  • Veltosfera (sapun za ruke).
  • Evoline za vodovod (kupke, WC, pločice, pločice, sudoperi, porculan, caklina, akril).
  • Contisept (tapacirani namještaj, dušeci, telefoni, računala).
  • Aktizan (tekstil, kupaonice, igračke, kućanski aparati, telefoni, računala, ključevi).
  • Foridray (tuševi, cipele, mali kućanski aparati, uređaji).
  Kombinacijom nekoliko proizvoda za različite površine i materijale možete postići pozitivan rezultat, ali ova opcija nije osobito prikladna za dezinfekciju cijelog stana u cjelini, jer ćete morati ručno obraditi gotovo svaki predmet u kući, a to će vam trebati puno vremena. Ako trebate brzo tretirati sve prostorije u cjelini, tada dezinfekciju nakon lišavanja može provesti sanitarna služba.

  Dezinfekcija prostorija od lišaja pomoću SES-a

  Dezinfekcija prostorija od lišenja od strane stručnjaka SES-a provodi se pomoću generatora magle. Lijek se raspršuje u obliku sitne prašine i ravnomjerno se taloži po sobi nekoliko sati. Zbog velike penetracijske sposobnosti, sredstvo u ovom obliku dolazi na čak i najnepristupačnija mjesta i uništava sve patogene mikrobe. Dezinfekcija SES-om je:

  • Samo. Cijeli postupak provode stručnjaci, ne trebate ništa raditi sami.
  • Sigurno. Profesionalci će odabrati najprikladniji moderni lijek za dezinfekciju nakon lišajeva, na temelju svih okolnosti vašeg problema.
  • Djelotvorno. Dobivate jamstvo za rezultat, što je nemoguće bilo kojim neovisnim postupcima.
  • Brzo. Dezinfekciju lišajeva u stanu provode stručnjaci SES-a za samo 1 dan, dok samoliječenje kod kuće može trajati tjedan dana ili čak i više.
  Članci O Acne Gelovi