Lijek "Dalatsin" (krema): cijena, pregledi, upute i analozi. Primjena vaginalne kreme "Dalatsin"

Učinkovit antimikrobni lijek je lijek "Dalatsin" (krema). Ovo lokalno sredstvo koristi se za suzbijanje sinteze proteina u bakterijskim stanicama.

Sastav i načelo djelovanja

Aktivni sastojak pripravka (krema) "Dalatsin" učinkovit je protiv širokog spektra anaerobnih i aerobnih bakterija. Ima bakteriostatski i baktericidni učinak. Učinkovit je i protiv gram-pozitivnih koka. Anaerobni mikroorganizmi koji ne tvore spore, aktinomiceti, bakteroidi, mikoplazme osjetljivi su na djelatnu tvar.

Krema je učinkovita za bilo koje ginekološke bolesti koje uzrokuju sljedeći mikroorganizmi: Mobiluncus spp, Peptostreptococcus spp., Mycoplasma hominis, Gardnerella vaginalis, Bacteroides spp. Ali ne djeluje na bakterije roda Candida albicans i Trichomonas vaginalis.

Indikacije za uporabu

Ginekolozi često propisuju lijek "Dalatsin" (krema). Recenzije sugeriraju da vam dovoljno brzo omogućuje da se riješite manifestacije bakterijske vaginoze. Istina, moraju ih uzrokovati mikroorganizmi koji su osjetljivi na klindamicin.

Prolaskom bakteriološke kulture možete saznati što je točno uzrokovalo ginekološku bolest. Ova analiza omogućuje ne samo identificiranje uzročnika bolesti, već i procjenu osjetljivosti na antibiotike..

Dakle, propisan je za gardnerelozu, anaerobni, hemofilni, nespecifični, korinebakterijski vaginitis.

Način primjene i doziranje

Da bi liječenje postalo učinkovito, potrebno je točno odrediti kako se treba koristiti sredstvo "Dalatsin". Krema za rodnicu ubrizgava se prije spavanja. To se mora učiniti tijekom razdoblja od 3-7 dana. Za liječenje se mora intervaginalno umetnuti 1 puni aplikator. Sadrži 5 g proizvoda. Pakiranja od 20 gr. isporučuje se s 3 zamjenjiva aplikatora. U epruveti od 40 g. - ima ih 7. Prije svega, trebate otvoriti cijev, zašrafiti aplikator na vrat. Tada je potrebno početi istiskivati ​​sredstvo sve dok klip ne zaustavi. Nakon zatvaranja epruvete potrebno je aplikator umetnuti u rodnicu i polako istisnuti kremu.

Uz ovaj režim, doziranje je 100 mg lijeka dnevno. U ovom slučaju, maksimalna koncentracija u serumu opaža se nakon otprilike 10 sati (može biti od 4 do 24) nakon primjene. Štoviše, prosječno iznosi 18 ng / ml. Sedmog dana liječenja povećava se na 25 mg / ml. Otkriveno je da se ovim oblikom primjene apsorbira oko 5% antibiotika.

Sistemski poluživot je oko 1,5-2,6 sata i ovisi o individualnim karakteristikama organizma..

Primjena tijekom trudnoće

Ali u drugom i trećem tromjesečju možete koristiti vaginalnu kremu "Dalatsin". Međutim, mnogima se cijena za nju čini preskupa. No, proizvođač tvrdi da uporaba ovog lijeka ni na koji način ne utječe na fetus. Tijekom studija nije utvrđen porast učestalosti urođenih anomalija.

Moguće nuspojave i kontraindikacije

Čak i intervaginalna primjena može izazvati reakciju na lijek. Dakle, problemi mogu nastati iz živčanog, dišnog ili endokrinog sustava. Lijek "Dalatsin" (krema) može izazvati vrtoglavicu, mučninu, povraćanje, krvarenje iz nosa, pa čak i hipertireozu.

Ali ovo nije cjelovit popis mogućih problema. Primjenu lijeka treba odbaciti u slučaju iritacije rodnice, kandidijaze, svrbeža, crvenila. Ponekad se primijete nepravilnosti ciklusa, pa čak i razvoj endometrioze. In vitro može otkriti proteinuriju i glukozuriju.

Kontraindikacije, osim prvog tromjesečja, uključuju i individualnu netoleranciju ili osjetljivost na antibakterijska sredstva iz skupine linkozamida. Također, kremu nemojte nanositi djeci mlađoj od 12 godina. Ne preporučuje se za vrijeme dojenja zbog nedostatka relevantnih istraživanja. Utvrđeno je samo da se klindamicin nakon oralne primjene ili injekcije nalazi u majčinom mlijeku.

Privremene kontraindikacije uključuju menstruaciju. Liječenje se mora odgoditi do završetka..

Interakcija s lijekovima i medicinskim uređajima

U laboratorijskim uvjetima dokazano je da antibiotik klindamicin i eritromicin nisu kompatibilni. Utvrđena je unakrsna rezistencija između lindomicina i klindamicina..

Značajke primjene

Prije nego što propiše kremu Dalacin, liječnik mora osigurati da su probleme uzrokovali mikroorganizmi osjetljivi na glavni aktivni sastojak. Također je potrebno potvrditi da se vaginitis ili vaginoza nisu razvili zbog klamidije, gonokokne infekcije, trihomonijaze, candida albicans ili virusa herpes simplex. Mikroorganizmi koji uzrokuju ove bolesti otporni su na klindamicin. Za njihovu terapiju potrebna su druga sredstva..

Osim toga, ponekad se primjećuje aktivni rast gljivične flore u rodnici kada se koristi lijek "Dalatsin" (krema). Uputa sadrži informacije da upravo intervaginalna primjena sredstva može uzrokovati da započne povećani rast flore neosjetljive na antibiotik. Često se primjećuje da se gljivice poput kvasca razmnožavaju..

Predozirati

Prikladni aplikator za jednokratnu upotrebu omogućuje vam crtanje samo potrebne količine lijeka. To eliminira mogućnost predoziranja. Ali u slučajevima gutanja kreme u gastrointestinalnom traktu, javljaju se učinci koji su usporedivi s onima koji se javljaju kada se klindamicin uzima oralno u terapijskim dozama. Kao rezultat toga, može se pojaviti proljev, uključujući pseudomembranozni kolitis..

Trošak sredstava

Mnogi pacijenti vjeruju da je prilično skupo koristiti lijek "Dalatsin" (krema). Cijena jednog pakiranja ovisi o volumenu epruvete. Dakle, vaginalna 2% krema kapaciteta 20 grama. košta u prosjeku 750 rubalja, možete pronaći ponude od 400 do 979 rubalja, ovisno o cjenovnoj politici ljekarni.

Ali mnogi, kada procjenjuju potencijalni terapijski učinak, vjeruju da je trošak opravdan. To opravdavaju činjenicom da lijek koji pomaže u uklanjanju vaginitisa i vaginoze za 3-7 dana ne može biti jeftin..

Primjena u starijih osoba

Tijekom istraživanja među pacijentima je bilo i ljudi starijih od 65 godina. Ali nisu bili dovoljni za procjenu postoji li razlika u odgovoru na terapiju koja se može pripisati dobi. Stoga liječnici hrabro propisuju lijek "Dalatsin" (krema) svim odraslim pacijentima. Mnogi od njih ostavljaju pozitivne kritike. Pacijenti kažu da ovaj lijek brzo uklanja sve manifestacije bolesti..

Recenzije

Analozi

Ako trebate izliječiti vaginalnu bolest uzrokovanu mikroorganizmima osjetljivim na klindamicin, tada možete koristiti ne samo uvezeni lijek "Dalacin" (krema). Postoji analog na domaćem tržištu. Dakle, kremu "Dalatsin" proizvedenu u SAD-u možete zamijeniti lijekom sličnog oblika oslobađanja - lijekom "Clindacin". Njegov prosječni trošak iznosi 310 rubalja.

Indicirano je za bakterijsku vaginozu koju uzrokuju mikroorganizmi osjetljivi na klindamicin. Način primjene, doziranje i kontraindikacije za njega se ne razlikuju od onih naznačenih u uputama za lijek "Dalatsin". No, domaći analog, ako se usredotočimo na prosječne cijene, više je nego dva puta jeftiniji od uvoznog lijeka. Također dolazi s aplikatorima za jednokratnu upotrebu koji ubrizgavaju kremu izravno u rodnicu.

Nestandardne situacije

Možda će mikroorganizmi koji su doveli do razvoja vaginalnih bolesti ostati na partnerovom penisu. U ovom slučaju, žena nakon liječenja može se lako ponovno zaraziti. Da bi spriječili ovu situaciju, ginekolozi često prepisuju kremu Dalatsin za muškarce. Mnoge zaustavlja činjenica da o tome nema ni riječi u uputama za lijek. Ali zbog toga ne biste trebali napustiti složeni tretman. Muškarci ga mogu koristiti na sljedeći način. Potrebno je iscijediti malu količinu kreme i ravnomjerno je raspodijeliti na problematičnom području tankim slojem.

Dalatsin

Ocjena 4,5 / 5
Učinkovitost
Kvaliteta cijene
Nuspojave

Dalacin (Dalacin): 12 pregleda liječnika, 4 pregleda pacijenta, upute za uporabu, analozi, infografika, 4 obrasca za izdavanje.

Recenzije liječnika o dalacinu

Ocjena 5,0 / 5
Učinkovitost
Kvaliteta cijene
Nuspojave

Iznimnu učinkovitost potvrđuju moja zapažanja. Za mene osobno, Dalatsin je na prvom mjestu u liječenju BV-a!

Ljekarnički radnici pokušavaju zamijeniti.

Na teritoriju ZND-a, prema osobnim zapažanjima, metronidazol je poželjniji u liječenju BV-a, iako se klindamicin preporučuje u mnogim međunarodnim protokolima..

Ocjena 4,2 / 5
Učinkovitost
Kvaliteta cijene
Nuspojave

Gel "Dalatsin" 1% - bilo koji recept za ovaj lijek, s aknama, djeluje dobro, ne izaziva ovisnost. Lagana struktura gela ne isušuje kožu.

Ocjena 5,0 / 5
Učinkovitost
Kvaliteta cijene
Nuspojave

Često u svojoj praksi prepisujem ovu kremu. Savršeno se bori protiv svih nedostataka, papula, post-akni, otvorenih i zatvorenih komedona. Krema se nanosi tankim slojem ili u pravcu tačke na elemente, učinak je vidljiv nakon otprilike 3 tjedna svakodnevne uporabe.

Može povremeno dati proliveno crvenilo s preciznim elementima izgaranja.

Ocjena 4.6 / 5
Učinkovitost
Kvaliteta cijene
Nuspojave

Jedno vrijeme sam ga koristio za liječenje akni, a sada vrlo često prepisujem ovaj vanjski lijek svojim pacijentima protiv akni, piodermije (posebno sikoze) impetiga, zapažam vrlo dobar rezultat u kombinaciji s drugim vanjskim lijekovima. Savjetujte za problematičnu kožu sklonu pustuloznim osipima.

Ocjena 4,2 / 5
Učinkovitost
Kvaliteta cijene
Nuspojave

Vrlo se dobro pokazao u liječenju bakterijske vaginoze uzrokovane Gardnerella vaginalis. Nuspojave su svedene na minimum. Kratko razdoblje liječenja, što je prikladno za većinu pacijenata. Dobra vrijednost za novac.

Iskustvo na imenovanju - nekoliko godina. Mislim da je ovo najbolji lijek u ovoj skupini..

Ocjena 4.6 / 5
Učinkovitost
Kvaliteta cijene
Nuspojave

Vrlo često se koristi u režimima liječenja SPI. Sviđa mi se prisustvo različitih oblika oslobađanja, obično ga preporučujem u svijećama. Lijek ima dobru antimikrobnu aktivnost, pomaže u uklanjanju većine infekcija u kombinaciji s drugim sredstvima. U praksi se nisam susreo s alergijom na ovaj lijek ili sa nuspojavama.

Preporučujem za upotrebu u medicinskoj praksi.

Ocjena 4.6 / 5
Učinkovitost
Kvaliteta cijene
Nuspojave

U svojoj praksi koristim "Dalatsin" u obliku gela i vaginalnih čepića. Vrlo dobar učinak u liječenju bakterijske vaginoze. Prikladan način prijema. Brzi terapijski učinak.

Visoka cijena lijeka.

Kada se liječi bakterijska vaginoza "Dalacinom", nužno je normalizirati biocenozu rodnice.

Ocjena 4,2 / 5
Učinkovitost
Kvaliteta cijene
Nuspojave

Visoka učinkovitost u relativno kratkom tijeku terapije. Nuspojava praktički nema. Djeluje dobro i kao dio složene terapije u liječenju patologija organa reproduktivnog sustava i kao preventivna mjera nakon ginekoloških manipulacija.

Znatno skuplji od ruskog kolege.

Prikladnija upotreba kao čepić.

Ocjena 5,0 / 5
Učinkovitost
Kvaliteta cijene
Nuspojave

U svojoj djelatnosti prepisujem "Dalatsin" 2% vaginalnu kremu za sve anaerobne vaginitise s izvrsnim rezultatima!

Nije dostupan u svim ljekarnama, pacijenti ponekad moraju tražiti duže vrijeme ili ga čak naručiti.

"Dalatsin" se odnosi na lijekove s dokazanom učinkovitošću. Razina dokaza za liječenje bakterijske vaginoze - A!

Ocjena 4,2 / 5
Učinkovitost
Kvaliteta cijene
Nuspojave

Vaginalne čepiće "Dalatsin" vrlo su učinkovite u liječenju bakterijske vaginoze.

Istodobna primjena lijeka partneru u obliku kreme tijekom 7 dana potiče potpuni oporavak bez sistemske terapije, što izbjegava nuspojave iz gastrointestinalnog trakta.

Ocjena 5,0 / 5
Učinkovitost
Kvaliteta cijene
Nuspojave

Dalatsin gel izvrstan je lokalni oblik za liječenje akni. Visoka učinkovitost, bez nuspojava. Savršeno nadopunjuje sistemsku terapiju akni. Jedini mogući nedostatak je možda cijena lijeka, ali opravdana je njegovom učinkovitošću.

Preporučuje se za uporabu samo nakon savjetovanja s dermatologom.

Ocjena 3.8 / 5
Učinkovitost
Kvaliteta cijene
Nuspojave

Gel za vanjsku upotrebu kod pustulastih akni, piodermije itd. u kombinaciji s drugim lijekovima etablirao se kao učinkovit lijek. Praktički nema nuspojava, savršeno ublažava upalu. Ali, kao i svaki antibiotik, ne preporučuje se za dugotrajnu upotrebu..

Postoje analogi po pristupačnijoj cijeni s istim aktivnim sastojkom..

Recenzije pacijenata o dalacinu

Užasno bolujem od bakterijske vaginoze, već sam se umorila odlaska liječnicima. Ali kad je došao do liječnika u drugom gradu, propisao mi je "Dalatsin". Nakon završetka liječenja primijetio sam da se osjećam puno bolje. A nakon tečaja prošlo je puno vremena, a vaginoza se nije vratila. Nadam se da sam zahvaljujući ovom lijeku ozdravio.

"Dalatsin" je imenovao liječnika sinu (19) godina s bronhitisom propisanim tijekom 6 tjedana liječenja. Lijek je vrlo dobar, ali cijena nije previše sretna, jer je previsoka. Pa, općenito, "Dalatsin" je pomogao mom sinu da se nosi s bolešću.

Na nozi sam imao nešto poput impetiga. Još uvijek ne znam što je to bilo, jer nisam išla liječniku, a na Internetu je od onoga što sam pronašla najsličnija stvar bila upravo impetigo. U apoteku sam otišao kasno navečer kad u ljekarni nije bilo kupaca. Pokazala sam ljekarniku svoju mrlju i zatražila nešto od ove bolesti. Rekla je da se to ne može liječiti i moram posjetiti liječnika. Nagovorio sam je da mi pomogne, a ona mi je dala "Dalatsin". Svrbež je nestao nakon nekoliko dana. A i sama mrlja je nestala nakon otprilike mjesec dana. Ovako sam izliječio svoju kožnu bolest ovim čudotvornim lijekom..

Dalatsin (gel) dermatolog je propisao sinu (18 godina) zbog akni zajedno s receptima gastroenterologa (dijeta, koleretički lijekovi, enzimi). Propisani tečaj - 8 tjedana. Do kraja mandata nismo koristili gel zbog problema s posjekotinama (upalama) u crijevima. Moguće je da je ovo mana dermatologa, koji nije uzeo u obzir da njegov sin ima problem - kolitis. Također sam htio napomenuti da se epruvete s gelom proizvode u 20, 30 i 40 grama, a ako ima puno akni (i lica, i leđa, i ramena), tada cijev od 40 grama nije dovoljna za pola tečaja.

Obrasci za puštanje

DoziranjeAmbalažaSkladištenjeProdajaRok trajanja
16, 10020; 40

Upute za uporabu dalacina

Kratki opis

Dalacin (farmakološki aktivna tvar u njegovom sastavu je klindamicin) je polusintetski antibiotik iz skupine linkozamida, dobiven iz linkomicina. Lijek je učinkovit protiv infekcija izazvanih najširim spektrom anaeroba i gram-pozitivnih aeroba. Gram negativne aerobne bakterije (na primjer, enterobakterije) otporne su na ovaj antibiotik. Dalacin svoj antimikrobni učinak ostvaruje vezanjem na 50S ribosomsku podjedinicu bakterijske stanice, što omogućava suzbijanje sinteze proteina, neophodne za rast i razmnožavanje mikroorganizma, čak i u ranim fazama.

Dalacin dolazi u četiri oblika doziranja: kapsule, vaginalne čepiće i krema te gel za vanjsku upotrebu. Kapsule, kao sistemski oblik doziranja koji djeluje na tijelo u cjelini, koristi se za mnoge različite infekcije najrazličitije etiologije i lokalizacije: infekcije gornjih i donjih dišnih putova, ORL organa (uho / grlo / nos), kože i mekih tkiva, kostiju i zglobova, genitourinarni trakt, usna šupljina itd. Vaginalne čepići i kreme uske su specijalizacije i namijenjeni su liječenju bakterijske vaginoze ili, kako se još naziva, vulvovaginitisa. Gel za vanjsku upotrebu također je visoko ciljano sredstvo i koristi se u borbi protiv vulgarnih akni.

Korištenje kapsula nije teško: odrasli - 600-1800 mg, djeca - 8-25 mg na 1 kg težine u jednakim dozama za 2, 3 ili 4 doze dnevno, pijući punu čašu vode kako bi se izbjeglo oštećenje sluznice jednjaka. Određenu dozu, učestalost i trajanje unosa dalacina određuje liječnik na temelju podataka prikupljenih tijekom razgovora, pregleda i dijagnostičkih studija. Čepiće treba primijeniti prije spavanja u roku od 3 dana. Radi lakšeg davanja, pakiranje s oblikom doziranja opremljeno je plastičnim aplikatorom za višekratnu uporabu (iako se mora oprati nakon svake upotrebe toplom vodom i običnim sapunom). Kremu treba ubrizgati prije spavanja 3-7 dana (određeno razdoblje primjene određuje liječnik). Upute za uporabu uključene u pakiranje sadrže pravila za uvođenje kreme u rodnicu, gdje je cijeli postupak nakita opisan vrlo jasno i s ilustracijama. Što se tiče gela, treba ga nanositi u tankom sloju na površinu kože zahvaćenu aknama (trebao bi biti suh i čist) dva puta dnevno tijekom 6-8 tjedana. Ako je potrebno, moguće je povećati terapijski tečaj do 6 mjeseci.

Farmakologija

Antibiotik iz skupine linkozamida za lokalnu primjenu.

Klindamicin fosfat je neaktivan in vitro, ali se brzo hidrolizira in vivo, stvarajući klindamicin koji ima antibakterijsko djelovanje.

Klindamicin inhibira sintezu proteina u mikrobnoj stanici interakcijom s 50S-podjedinicom ribosoma.

In vitro su na klindamicin osjetljivi sljedeći mikroorganizmi koji uzrokuju bakterijsku vaginozu: Gardnerella vaginalis, Mobiluncus spp., Mycoplasma hominis, Bacteroides spp., Peptostreptococcus spp..

Farmakokinetika

Nakon intravaginalne primjene klindamicina u dozi od 100 mg / dan jednom tijekom 7 dana Cmaks klindamicin u krvnoj plazmi postiže se nakon 10 sati (4-24 sata) i prosječno iznosi 18 ng / ml (4-47 ng / ml) prvog dana i 25 ng / ml (6- 61 ng / ml), dok je sistemska apsorpcija oko 4% (0,6-11%) primijenjene doze.

U žena s bakterijskom vaginozom, sa sličnim režimom doziranja, oko 4% klindamicina je podvrgnuto sistemskoj apsorpciji (s manjim širenjem od 2-8%), Cmaks postiže se 14 sati (4-24 sata) nakon primjene i prvog dana u prosjeku iznosi 13 ng / ml (6-34 ng / ml), a 7. dana - 16 ng / ml (7-26 ng / ml ).

Sistemski učinak klindamicina kod intravaginalne primjene manje je izražen nego kod oralne ili intravenske primjene.

T1/2 je 1,5-2,6 sata. Nakon ponovljene intravaginalne primjene, klindamicin se gotovo ne kumulira.

Farmakokinetika u posebnim skupinama bolesnika

U kliničkim ispitivanjima klindamicin 2% kreme za rodnicu, nedovoljni broj bolesnika u dobi od 65 godina i stariji sudjelovao je u procjeni razlike u kliničkom odgovoru na terapiju između ove dobne skupine i mlađih bolesnika. U dostupnim kliničkim izvješćima nije bilo razlike u odgovoru između starijih i mlađih pacijenata..

Obrazac za puštanje

Krema za rodnicu 2% bijela.

1 g
klindamicin (kao fosfat)20 mg

Pomoćne supstance: sorbitan monostearat - 20 mg, polisorbat 60 - 50 mg, propilen glikol - 50 mg, stearinska kiselina - 21,4 mg, cetostearil alkohol - 32,1 mg, cetil palmitat - 32,1 mg, mineralno ulje - 64,2 mg, benzil alkohol - 10 mg, voda pročišćen - qs.

20 g - epruvete od polietilena / aluminijske folije (1) u kompletu s aplikatorima (3 kom.) - kartonske kutije.
40 g - cijevi od polietilena / aluminijske folije (1) u kompletu s aplikatorima (7 kom.) - kartonske kutije.

Doziranje

1 puni aplikator (5 g kreme, približno 100 mg klindamicina) umetnut u rodnicu po mogućnosti prije spavanja 3 ili 7 uzastopnih dana.

Uvjeti upotrebe lijeka

U pakiranju s 20 g kreme nalaze se 3 plastična aplikatora, a u pakiranju s 40 g - 7 aplikatora dizajniranih za pravilan unos kreme u rodnicu.

1. Uklonite poklopac cijevi s kremom. Uvijte plastični aplikator na navojni vrat cijevi.

2. Rolujući cijev s suprotnog kraja, lagano istisnite kremu u aplikator. Aplikator je pun kad mu se klip zaustavi.

3. Odvijte aplikator s cijevi i zavrnite poklopac.

4. U ležećem položaju, privucite koljena na prsa.

5. Držeći aplikator vodoravno, trebali biste ga pažljivo umetnuti u rodnicu što je dublje moguće, ne uzrokujući nelagodu.

5. Polako pritiskajući klip dok se ne zaustavi, ubacite kremu u rodnicu.

6. Pažljivo uklonite aplikator iz rodnice i bacite ga..

Predozirati

Intravaginalnom primjenom kreme Dalacin apsorpcija klindamicina je moguća u količinama dovoljnim za razvoj sistemskih reakcija.

Slučajno uzimanje lijeka u gastrointestinalnom traktu također može izazvati sistemske učinke slične onima koji se javljaju nakon oralne primjene klindamicina u terapijskim dozama. Moguće sistemske nuspojave uključuju proljev, hemoragijski proljev, uključujući pseudomembranozni kolitis.

Liječenje: ako je potrebno, provodi se simptomatska i suportivna terapija.

Interakcija

Postoji unakrsna rezistencija mikroorganizama na klindamicin i linkomicin.

Antagonizam između klindamicina i eritromicina pokazao se in vitro.

Utvrđeno je da klindamicin remeti živčano-mišićni prijenos i, prema tome, može pojačati učinak relaksansa perifernih mišića, pa lijek treba koristiti s oprezom kod pacijenata koji primaju lijekove ove skupine.

Ne preporučuje se kombinirana primjena s drugim lijekovima za intravaginalnu primjenu.

Nuspojave

Incidencija sljedećih nuspojava manja je od 10%.

Iz reproduktivnog sustava: kandidijaza iz rodnice, iritacija sluznice vulve i rodnice, vulvovaginitis, Trichomonas vaginitis, vaginalne infekcije, menstrualne nepravilnosti, bolovi u rodnici, krvarenje iz maternice, iscjedak iz rodnice, abnormalni trudovi, endometrioza.

Iz mokraćnog sustava: disurija, infekcije mokraćnog sustava, proteinurija.

Iz probavnog sustava: proljev, mučnina, povraćanje, zatvor, dispepsija, nadimanje, gastrointestinalne tegobe, neugodan zadah, izopačenost okusa.

Sa kože: osip, svrbež, makulopapulozni osip, eritem, kandidijaza kože, urtikarija.

Sa strane središnjeg živčanog sustava: glavobolja, vrtoglavica, vrtoglavica.

Iz endokrinog sustava: glukozurija, hipertireoza.

Iz dišnog sustava: krvarenje iz nosa, infekcije gornjih dišnih putova.

Sa strane tijela u cjelini: gljivične infekcije, generalizirani bolovi u trbuhu, lokalizirani bolovi u trbuhu, bakterijske infekcije, grčevi u trbuhu, bolovi u donjem dijelu trbuha, nadutost, generalizirani bolovi, bolovi u leđima, odstupanje rezultata mikrobioloških testova od norme, alergijske reakcije.

Lokalne reakcije: svrbež i upalni edem na mjestu injekcije.

Indikacije

Kontraindikacije

 • povijest kolitisa povezanog s antibioticima;
 • dob do 18 godina (podaci o sigurnosti, učinkovitosti nisu dostupni);
 • preosjetljivost na klindamicin, linkomicin ili bilo koju komponentu lijeka.

Značajke primjene

Primjena tijekom trudnoće i dojenja

Nije bilo adekvatnih i dobro kontroliranih studija o primjeni lijeka u prvom tromjesečju trudnoće. Primjena Dalacina u prvom tromjesečju trudnoće moguća je samo za apsolutne indikacije, t.j. ako su predviđene koristi od terapije lijekovima za majku veće od potencijalnog rizika za fetus.

Kada se klindamicin primjenjuje intravaginalno u II i III tromjesečju trudnoće, nije zabilježen porast učestalosti urođenih fetalnih anomalija. Abnormalni porođaj dogodio se u 1,1% žena u usporedbi s 0,5% u placebo skupini ako se Dalacin® vaginalna krema koristila u drugom tromjesečju tijekom 7 dana.

Nije poznato izlučuje li se klindamicin u majčino mlijeko nakon intravaginalne primjene. Klindamicin se nalazi u majčinom mlijeku nakon oralne ili parenteralne primjene. Stoga tijekom laktacije trebate ili otkazati upotrebu lijeka, ili prestati dojiti, s obzirom na stupanj važnosti upotrebe lijeka za majku.

Primjena u djece

posebne upute

Prije propisivanja lijeka, pomoću posebnih laboratorijskih metoda, trebaju se isključiti sljedeći mogući uzročnici vulvovaginitisa: Trichomonas vaginalis, Chlamydia trachomatis, Neisseria gonorrhoeae, Candida albicans i virus Herpes simplex.

Intravaginalna primjena Dalacina može dovesti do povećanog rasta mikroorganizama neosjetljivih na lijek, posebno gljivica sličnih kvascu.

Kada se klindamicin (kao i gotovo svi antibiotici) koriste oralno ili intravaginalno, mogu se razviti teški proljev i, u nekim slučajevima, pseudomembranozni kolitis. S tim u vezi, ako se tijekom terapije Dalacinom pojavi teški ili dugotrajni proljev, lijek treba prekinuti i po potrebi poduzeti dijagnostičke i terapijske mjere.

Pacijenta treba obavijestiti da tijekom korištenja vaginalne kreme treba izbjegavati seksualni odnos, kao i uporabu drugih vrsta proizvoda namijenjenih intravaginalnoj primjeni (na primjer, tamponi, tuširanje).

Ne preporučuje se korištenje lijeka Dalacin ® tijekom menstruacije. Pokretanje terapije treba odgoditi do kraja menstruacije..

Dalacin ® sadrži komponente koje mogu smanjiti čvrstoću proizvoda od lateksa ili gume (kondomi, kontracepcijske vaginalne dijafragme). Stoga se ne preporučuje uporaba takvih proizvoda tijekom liječenja Dalacinom i unutar 72 sata nakon upotrebe..

Utjecaj na sposobnost upravljanja vozilima i korištenje mehanizama

Nema razloga vjerovati da uporaba lijeka može utjecati na sposobnost upravljanja automobilom i upotrebu mehanizama..

Dalatsin

Klinička i farmakološka skupina

Aktivni sastojci

Oblik izdanja, sastav i pakiranje

Krema za rodnicu bijela.

1 g
klindamicin fosfat23,76 mg,
što odgovara sadržaju klindamicina20 mg

Pomoćne supstance: sorbitan monostearat - 20 mg, polisorbat 60 - 50 mg, propilen glikol - 50 mg, stearinska kiselina - 21,4 mg, cetostearil alkohol - 32,1 mg, cetil palmitat - 32,1 mg, mineralno ulje - 64,2 mg, benzil alkohol - 10 mg, voda pročišćen - qs.

20 g - laminirane cijevi (1) u kompletu s aplikatorima (3 kom. U pernici) - kartonske kutije.
40 g - laminatne cijevi (1) u kompletu s aplikatorima (7 kom. U kutiji) - kartonska pakiranja.

farmakološki učinak

Klindamicin fosfat nije aktivan in vitro, već se brzo hidrolizira in vivo da bi se stvorio klindamicin koji ima antibakterijsko djelovanje. Klindamicin spada u skupinu linkozamidnih antibiotika koji inhibiraju sintezu proteina u mikrobnoj stanici interakcijom s 50S-podjedinicom ribosoma i utječu na proces translacije..

Klindamicin je, kao i većina inhibitora sinteze proteina, uglavnom bakteriostatik, čija je učinkovitost povezana s trajanjem održavanja koncentracije aktivne tvari na višoj razini od MIC-a zaraznog organizma..

Otpornost na klindamicin u većini slučajeva proizlazi iz modifikacije ciljanih regija ribosoma, obično kemijskom modifikacijom dušičnih baza mutacija RNA ili RNA točke ili ponekad mutacija proteina. Unakrsna rezistencija između linkozamida, makrolida i streptogramina B dokazana je in vitro kod nekih organizama. Unakrsna rezistencija postoji između klindamicina i linkomicina.

In vitro su na klindamicin osjetljivi sljedeći mikroorganizmi koji uzrokuju bakterijsku vaginozu: Gardnerella vaginalis, Mobiluncus spp., Mycoplasma hominis, Bacteroides spp., Peptostreptococcus spp..

Studije kulture i osjetljivosti bakterijske vaginoze obično se ne rade kako bi se uspostavila dijagnoza i liječenje bakterijske vaginoze. Ne postoji standardna metodologija za procjenu osjetljivosti potencijalnih uzročnika bakterijske vaginoze (Gardnerella vaginalis, Mobiluncus spp.). Metode za određivanje osjetljivosti na Bacteroides spp. i gram-pozitivni anaerobni koki, kao i Mycoplasma spp. opisao je Institut za kliničke i laboratorijske standarde (CLSI), a granične vrijednosti osjetljivosti gram-negativnih i gram-pozitivnih anaerobnih bakterija na klindamicin objavio je Europski odbor za ispitivanje osjetljivosti na antimikrobne bolesti (EUCAST). Za kliničke izolate za koje se smatra da su osjetljivi na klindamicin, ali otporni na eritromicin, također treba provesti D-test za određivanje rezistencije na klindamicin. Međutim, granične točke namjeravaju voditi smjer sistemskog liječenja antibioticima, a ne topikalno liječenje..

Farmakokinetika

Nakon intravaginalne primjene klindamicina u dozi od 100 mg / dan, pojedinačna doza (u obliku 2% kreme od klindamicin fosfata) tijekom 7 dana, C max klindamicina u krvnoj plazmi postiže se nakon 10 sati (4-24 sata), a 1. je dan u prosjeku 18 ng / ml (4-47 ng / ml), a 7. dana - 25 ng / ml (6-61 ng / ml), dok sistemska apsorpcija iznosi oko 4% (0,6-11%) primijenjene doze.

U žena s bakterijskom vaginozom, sa sličnim režimom doziranja, oko 4% klindamicina se podvrgne sistemskoj apsorpciji (s manjim širenjem od 2-8%), C max se postiže 14 sati (4-24 sata) nakon primjene i prvog je dana u prosjeku 13 ng / ml (6-34 ng / ml), a 7. dana - 16 ng / ml (7-26 ng / ml).

Sistemski učinak klindamicina kod intravaginalne primjene manje je izražen nego kod oralne ili intravenske primjene.

T 1/2 je 1,5-2,6 sata. Nakon ponovljene intravaginalne primjene, klindamicin se gotovo ne kumulira.

Farmakokinetika u posebnim skupinama bolesnika

U kliničkim ispitivanjima klindamicin 2% kreme za rodnicu, nedovoljni broj bolesnika u dobi od 65 godina i stariji sudjelovao je u procjeni razlike u kliničkom odgovoru na terapiju između ove dobne skupine i mlađih bolesnika. U dostupnim kliničkim izvješćima nije bilo razlike u odgovoru između starijih i mlađih pacijenata..

Indikacije

 • bakterijska vaginoza.

Kontraindikacije

 • povijest kolitisa povezanog s antibioticima;
 • dob do 18 godina (podaci o sigurnosti, učinkovitosti nisu dostupni);
 • preosjetljivost na klindamicin, linkomicin ili bilo koju komponentu lijeka.

Doziranje

1 puni aplikator (5 g kreme, približno 100 mg klindamicina) primijenjen intravaginalno, po mogućnosti prije spavanja 3 ili 7 uzastopnih dana.

Uvjeti upotrebe lijeka

U pakiranju s 20 g kreme nalaze se 3 plastična aplikatora, a u pakiranju s 40 g - 7 aplikatora dizajniranih za pravilan unos kreme u rodnicu.

1. Uklonite poklopac cijevi s kremom. Uvijte plastični aplikator na navojni vrat cijevi.

2. Rolujući cijev s suprotnog kraja, lagano istisnite kremu u aplikator. Aplikator je pun kad mu se klip zaustavi.

3. Odvijte aplikator s cijevi i zavrnite poklopac.

4. U ležećem položaju, privucite koljena na prsa.

5. Držeći aplikator vodoravno, trebali biste ga pažljivo umetnuti u rodnicu što je dublje moguće, ne uzrokujući nelagodu.

5. Polako pritiskajući klip dok se ne zaustavi, ubacite kremu u rodnicu.

6. Pažljivo uklonite aplikator iz rodnice i bacite ga..

Nuspojave

Sigurnost primjene klindamicina u obliku vaginalne kreme procijenjena je i u ne-trudnih pacijenata i u bolesnica tijekom II i III tromjesečja trudnoće..

Stol. Neželjene reakcije na lijekove

Vrlo često (≥1 / 10)Često (≥1 / 100 doManje često (od ≥1 / 1000 doUčestalost nepoznata (ne može se procijeniti iz dostupnih podataka)
Zarazne i parazitske bolesti
Gljivične infekcije, infekcije uzrokovane gljivicama roda CandidaBakterijske infekcijeKandidijaza kože
Iz imunološkog sustava
Preosjetljivost
Iz endokrinog sustava
Hipertireoza
Iz živčanog sustava
Glavobolja
Vrtoglavica
Disgeuzija
Na dijelu organa sluha i vestibularnog aparata
Vrtoglavica
Iz dišnog sustava
Infekcije gornjih dišnih putovaKrvarenje iz nosa
Iz probavnog sustava
Bolovi u trbuhu
Zatvor
Proljev
Mučnina
Povraćanje
Nadimanje
Nadutost
Loš dah
Pseudomembranozni kolitis *
Gastrointestinalni poremećaji
Dispepsija
Iz kože i potkožnih tkiva
Svrbež kože
Osip
Osip
Eritem
Makulopapulozni osip
Iz mišićno-koštanog sustava
Bol u leđima
Iz mokraćnog sustava
Infekcije mokraćnog sustava
Glukozurija
Proteinurija
Dizurija
Trudnoća, postporođajni i perinatalni uvjeti
Patološki porod
Iz reproduktivnog sustava
Vulvovaginalna kandidijazaVulvovaginitis
Vulvovaginalni poremećaji
Poremećaj menstrualnog ciklusa
Vulvovaginalna bol
Metroragija
Iscjedak iz rodnice
Trichomonas vulvovaginitis
Vulvovaginalne infekcije
Bolovi u zdjelici
Endometrioza
Opći poremećaji i reakcije na mjestu ubrizgavanja
Upala
Bol
Podaci o laboratorijskim i instrumentalnim istraživanjima
Odstupanje rezultata mikrobioloških analiza od norme

* Nuspojave na lijek identificirane u razdoblju nakon registracije.

Predozirati

Intravaginalnom primjenom kreme Dalacin apsorpcija klindamicina je moguća u količinama dovoljnim za razvoj sistemskih reakcija.

Slučajno uzimanje lijeka u gastrointestinalnom traktu također može izazvati sistemske učinke slične onima koji se javljaju nakon oralne primjene klindamicina u terapijskim dozama. Moguće sistemske nuspojave uključuju proljev, hemoragijski proljev, uključujući pseudomembranozni kolitis.

Liječenje: ako je potrebno, provodi se simptomatska i suportivna terapija.

Interakcije s lijekovima

Između klindamicina i linkomicina postoji unakrsna rezistencija.

Utvrđeno je da sustavna primjena klindamicina remeti živčano-mišićni prijenos i, prema tome, može pojačati učinak relaksansa perifernih mišića, pa lijek treba koristiti s oprezom kod pacijenata koji primaju lijekove ove skupine.

Ne preporučuje se kombinirana primjena s drugim lijekovima za intravaginalnu primjenu.

posebne upute

Prije propisivanja lijeka, pomoću posebnih laboratorijskih metoda, trebaju se isključiti sljedeći mogući uzročnici vulvovaginitisa: Trichomonas vaginalis, Chlamydia trachomatis, Neisseria gonorrhoeae, Candida albicans i virus Herpes simplex.

Intravaginalna primjena klnidamicina može dovesti do povećanog rasta neosjetljivih mikroorganizama na lijek, posebno gljivica sličnih kvascu.

Primjena klindamicina (kao i gotovo svih antibiotika) oralno ili parenteralno povezana je s razvojem ozbiljnog proljeva i, u nekim slučajevima, pseudomembranoznog kolitisa. S razvojem ozbiljnog ili dugotrajnog proljeva, lijek treba prekinuti i po potrebi poduzeti odgovarajuće dijagnostičke i terapijske mjere.

Pacijenta treba obavijestiti da tijekom terapije lijekovima treba izbjegavati spolni odnos, kao i uporabu drugih sredstava namijenjenih intravaginalnoj primjeni (na primjer, tamponi, tuširanje).

Ne preporučuje se korištenje lijeka Dalacin tijekom menstruacije. Pokretanje terapije treba odgoditi do kraja menstruacije..

Lijek sadrži komponente koje mogu smanjiti snagu proizvoda od lateksa ili gume (kondomi, kontracepcijske vaginalne dijafragme). Stoga se ne preporučuje uporaba takvih uređaja tijekom terapije lijekovima i unutar 72 sata nakon primjene..

Utjecaj na sposobnost upravljanja vozilima i korištenje mehanizama

Nema razloga vjerovati da uporaba lijeka može utjecati na sposobnost upravljanja automobilom i upotrebu mehanizama..

Trudnoća i dojenje

Adekvatne i dobro kontrolirane studije o primjeni lijeka u prvom tromjesečju trudnoće nisu provedene, stoga se krema za rodnicu Dalacin može propisati ženama u prvom tromjesečju trudnoće samo za apsolutne indikacije, tj. kada su predviđene koristi od terapije lijekovima za majku veće od potencijalnog rizika za fetus.

U ispitivanjima na životinjama s uvođenjem klindamicina s / c ili unutar njega nisu utvrđeni negativni učinci na fetus, osim u slučajevima uzimanja lijeka u dozama toksičnim za majku.

Kada se klindamicin primjenjuje intravaginalno u II i III tromjesečju trudnoće, nije zabilježen porast učestalosti urođenih fetalnih anomalija. Abnormalni porođaj dogodio se u 1,1% žena u usporedbi s 0,5% u placebo skupini ako se vaginalna krema Dalacin koristila u drugom tromjesečju tijekom 7 dana. Primjena lijeka u II-III tromjesečju trudnoće moguća je ako potencijalna korist za majku premašuje rizik za plod.

Nije poznato izlučuje li se klindamicin u majčino mlijeko nakon intravaginalne primjene. Klindamicin se nalazi u majčinom mlijeku nakon oralne ili parenteralne primjene, stoga tijekom laktacije ili prekinite lijek ili prekinite dojenje, s obzirom na važnost lijeka za majku.

Dječja primjena

Primjena u starijih osoba

Uvjeti izdavanja iz ljekarni

Lijek se izdaje na recept.

Uvjeti i rokovi skladištenja

Lijek treba čuvati izvan dohvata djece na temperaturi koja ne prelazi 25 ° C. Nemojte se smrzavati. Rok trajanja je 2 godine. Ne upotrebljavati nakon isteka roka valjanosti otisnutog na pakiranju.

Dalatsin krema za rodnicu: metode uporabe za žene i muškarce, pregled analoga i pregledi

Dalacin vaginalna krema aktivno se koristi u liječenju ginekoloških bolesti izazvanih patogenim bakterijama. Ovaj lijek sadrži antibiotik iz skupine linkozamida - klindamicin.

Ima izražen baktericidni ili bakteriostatski učinak, brzo zaustavlja upalne procese. Tečajna uporaba lijeka omogućuje vam ne samo da se riješite svih simptoma bakterijskog vaginitisa. Istodobno se uklanja glavni uzrok patologije - aktivirane bakterije uvjetno patogene mikroflore.

Opis lijeka

Dalatsin je bijeli vaginalni gel guste konzistencije koji nema specifičan miris. Sluznica se brzo apsorbira, a zatim metabolizira u aktivni terapijski oblik. Maksimalna terapijska koncentracija aktivne tvari nalazi se u sustavnoj cirkulaciji nakon 4-24 sata.

Glavna svrha lijeka je liječenje bakterijskog vaginitisa (kolpitis). Ovo je naziv bolesti zarazne i upalne prirode, kod koje je oštećena sluznica rodnice.

Često se lijek koristi kao dio složene terapije drugih zaraznih patologija. To je zbog njegovog snažnog baktericidnog učinka protiv nekih vrsta patogenih mikroorganizama:

 • gardnerela;
 • mikoplazma;
 • bakteroidi;
 • stafilokoki.

Dalatsin djeluje protiv svih uzročnika infekcija koje utječu na mokraćni sustav. Trichomonas su otporni na njegove učinke, kao i na patogene gljive..

Često se korištenjem kreme izbjegava uzimanje antibiotika na usta. Ne samo da se smanjuje farmakološko opterećenje na tijelu, već se smanjuje i vjerojatnost oštećenja tkiva jetre, bubrega, želuca.

Terapijska linija Dalatsin uključuje nekoliko oblika doziranja. To su kapsule za oralnu primjenu, otopina za parenteralnu primjenu, gel za uklanjanje vulgarnih akni. Dalacin se proizvodi u obliku vaginalnih čepića, često propisanih istodobno s kremom. Također se prakticira intravaginalna primjena čepića od strane žene i uporaba kreme od strane njezinog seksualnog partnera..

Klinička i farmakološka skupina

Aktivni sastojak Dalacina je klindamicin, polusintetski antibiotik iz skupine linkozamida. Stoga 2% kreme pripada vanjskim pripravcima s antimikrobnim, antiseptičkim, protuupalnim učinkom..

farmakološki učinak

Sastav vaginalne (vaginalne) kreme Dalacin uključuje klindamicin fosfat. Nakon kontakta sa sluznicom, on se pretvara u klindamicin, koji pokazuje terapijsku aktivnost. Antibakterijsko sredstvo ometa proizvodnju proteina potrebnih za izgradnju staničnih membrana. Kao rezultat, reprodukcija bakterijskih stanica je uznemirena..

Kada se krema koristi u velikim dozama, opaža se baktericidni učinak, koji se izražava u smrti patogenih bakterija.

Korištenje male količine dalacina dovodi do inhibicije oportunističkih bakterija, zaustavljajući njihov rast i razmnožavanje. Tijekom liječenja očituje se višeznačno farmakološko djelovanje lijeka:

 • ublažavanje upale lokalizirane na sluznici rodnice;
 • smanjenje ozbiljnosti bolnih osjeta, posjekotina, gori, svrbež;
 • povećanje brzine procesa regeneracije;
 • uklanjanje povećane suhoće i obilnih sluznih iscjedaka.

Ubrzanje metabolizma u tkivima zahvaćenim upalom dovodi do poboljšanja njihove trofičnosti. Otklanjanjem nedostatka hranjivih sastojaka i biološki aktivnih tvari dolazi do bržeg oporavka oštećene sluznice.

Oblik i sastav izdanja

Krema Dalatsin francuskih i američkih proizvođača prodaje se u ljekarnama. Pakiran je u 20 ili 40 g u plastične cijevi smještene u vrećice od metalizirane folije. Sekundarno pakiranje - kartonska kutija - sadrži 3 ili 7 aplikatora za praktično intravaginalno davanje kreme. Svako pakiranje sadrži i detaljne upute za uporabu. Pomoćni sastav lijeka predstavljen je sljedećim sastojcima:

 • sorbitan monostearat;
 • polisorbat;
 • propilen glikol;
 • stearinska kiselina;
 • cetostearil alkohol;
 • cetil palmitat;
 • mineralno ulje;
 • benzil alkohol;
 • pročišćena voda.

Zbog dodatnih komponenata, klindamicin se brzo apsorbira u rodnici. Ima produljeni antimikrobni učinak, prodirući u sistemsku cirkulaciju u minimalnoj količini. Pomoćni sastojci vlaže sluznicu, sprečavaju sekundarnu infekciju tkiva.

Uvjeti i rokovi skladištenja

U neotvorenom primarnom pakiranju lijek se čuva 24 mjeseca. Nakon prekida nepropusnosti cijevi, morate je koristiti za 3-4 tjedna. Promjena konzistencije, boje ili mirisa kreme ukazuje na njezino pogoršanje i neprikladnost za liječenje. Vanjski proizvod treba čuvati na tamnim mjestima, izvan dohvata male djece. Opseg optimalnih temperatura - 15-25 ° C.

Upute za korištenje

Prije upotrebe Dalacina, biološki se uzorci inokuliraju u hranjive podloge. Studija vam omogućuje utvrđivanje vrste patogenih mikroorganizama koji su izazvali upalni proces u rodnici. Također se utvrđuje njihova rezistencija na antibiotike iz skupine linkozamida. Krema je uključena u terapijske sheme kada se otkriju bakterije koje nisu razvile rezistenciju na djelovanje klindamicina.

Indikacije i kontraindikacije

Indikacije za uporabu Dalacina su bakterijski vaginitis, izazvan patogenim mikroorganizmima osjetljivim na njega. Neprimjereno je koristiti kremu u liječenju kandidijaze uzrokovane gljivicama sličnim kvascu. Dalacin se ne koristi za drozd, jer nema antimikotička svojstva.

Lijek se ne propisuje bolesnicima mlađim od 18 godina ili u anamnezi kolitisom povezanim s antibioticima. Preosjetljivost na glavni sastojak ili pomoćne komponente postaje apsolutna kontraindikacija.

Način primjene za žene

Žene često pitaju liječnike je li moguće vaginalno koristiti 1% Dalacin gel. Samo 2% kreme namijenjeno je umetanju u rodnicu. Aplikator se navije na cijev i zatim napuni sredstvom u količini koju je preporučio liječnik. Pacijent u ležećem položaju savijenih i raširenih nogu odvrće dozator i umetne ga u rodnicu. Kad se pritisne klip, krema prodire iz aplikatora izravno na sluznicu. Uređaj za točenje ne upotrebljava se ponovno.

Detaljan pregled vaginalne kreme Clindacin B prolong.

Način primjene za muškarce

Pri dijagnosticiranju bakterijskog kolpitisa, pacijentica i njezin spolni partner zajednički se liječe. Za liječenje muškaraca koristi se samo 2% krema Dalacin, dok žena može koristiti vaginalne čepiće. Kako primijeniti kremu Dalatsin za muškarce:

 • istisnuti potrebnu količinu sredstava;
 • ravnomjerno rasporedite i lagano utrljajte u problematična područja.

Tijekom primjene antibakterijskog lijeka, ginekolozi snažno preporučuju prekid spolnog odnosa.

Nuspojave i posebne upute

Korištenje kreme za rodnicu Dalacin ponekad uzrokuje razvoj lokalne ili sustavne nuspojave. Moguće su glavobolje, mučnina, povraćanje i alergijski osip. Preliminarno savjetovanje s ginekologom ili urologom izbjeći će takav negativan razvoj događaja.

Zabranjeno je liječenje žena u ranoj fazi rađanja djeteta. U drugom i trećem (2 i 3) tromjesečju trudnoće moguće je koristiti kremu Dalatsin uz dopuštenje ginekologa. Tijekom dojenja pacijentima se preporučuje privremeno zaustaviti dojenje.

Antibakterijsko sredstvo propisuje se pacijentima u dobi od 65 godina i starijima. Nije bilo temeljne razlike u djelovanju Dalacina u bolesnika različitih dobnih skupina.

Cijene i uvjeti izdavanja iz ljekarni

Dalatsin se može kupiti u ljekarnama bez recepta. Prosječni trošak malog pakiranja je 660 rubalja, 40 g - 780 rubalja.

Analozi

U ginekologiji se koriste masti i gelovi s terapeutskim učinkom sličnim Dalacinu. Ovo je Klindamicin, Metronidazol, Betadin.

Recenzije

Krema s klindamicinom: upute i preporuke za uporabu u bakterijskoj vaginozi, učinkovitost, analozi i pregledi

Clindacin vaginalna krema: upute i preporuke za uporabu, sastav, pregled analoga i pregledi žena

Klindacin B produljena krema: upute i preporuke za uporabu, učinkovitost za vaginozu, analozi i pregledi

Dalatsin gel i krema: detaljne upute i preporuke za uporabu protiv akni, pregled analoga i pregledi

Metrogilni vaginalni gel: detaljne upute za uporabu protiv drozda, sigurnost, pregled analoga i pregledi

Članci O Acne Gelovi