Melazma

Melazma je stečeni dobroćudni poremećaj pigmentacije kože, lokalno ograničen, uglavnom se razvija u licu i vratu. Melazma se pojavljuje neravnomjerno kao svijetlosmeđe do tamne, crne mrlje na koži. Melasma mjesta imaju jasne konture, uglavnom se nalaze na otvorenim područjima kože. Melazma ne utječe na sluznicu. Pigmentirana mjesta s melazmom se ne ljušte, struktura zahvaćene kože se ne mijenja. Melasma nastoji posvijetliti u jesen i zimu. U proljetno-ljetnom razdoblju aktivnog sunca melasma poprima svjetliju hladovinu. Žene su češće osjetljive na melazmu. U muškaraca je ova vrsta hiperpigmentacije izuzetno rijetka, zbog hormonalne etiologije ove bolesti. Melazma se može manifestirati kao pojedinačne lezije kože i mnoga mjesta na cijeloj otvorenoj površini kože (lice, vrat, dekolte, ruke).

Vrste melazme

Postoje tri klasifikacije melazme na temelju kliničke, histološke i tijeka bolesti.

Dakle, prema kliničkim znakovima (prema lokalizaciji manifestacija staračkih pjega), melazma je podijeljena u tri glavne vrste:

 • Slikanje - glavna žarišta lezija kože lokalizirana su u obrazima i nosu;
 • Središnje lice (centrofacijalno) - staračke pjege lokalizirane su u čelu, nosu, gornjoj usni, bradi;
 • Mandibularna - mjesta melazme utječu na luk donje čeljusti.

Po prirodi toka bolesti, melazma se dijeli na:

 • Prolazne - mrlje su privremene i potpuno nestaju nakon prestanka utjecaja čimbenika koji potiče proizvodnju melanina i razvoj staračkih pjega (hormoni, sunčeve zrake);
 • Perzistentna - melazma koja iz težeg prelazi u lakši oblik, ali ne prolazi u potpunosti.

Po histološkim znakovima razlikuju se:

 • Epidermalna melazma - povećanje količine melanina u slojevima epiderme. Svijetlosmeđa nijansa melazminih pjega posvijetli pod Woodovom lampom;
 • Dermalna melazma - povećanje količine melanina u površinskim i dubokim slojevima dermisa. Ovu patologiju karakteriziraju mrlje pepeljaste ili plavkasto-sive nijanse. Pigmentacija ne posvjetljuje pod Woodovom lampom;
 • Mješovita melazma - ovu patologiju karakteriziraju oštećenja i površinskih slojeva epiderme i dubokih slojeva dermisa. Melazmatske mrlje ove geneze obično su tamno smeđe boje, koje se ne mijenjaju pod Wood lampom.

Razlozi za razvoj melazme

Glavni čimbenici koji određuju pojavu i razvoj melazme su:

 • Ultraljubičasto zračenje - UV zrake potiču proizvodnju melanina (melanogeneza), kao i proliferaciju melanocita (stanice kože odgovorne za proizvodnju pigmenta melanina);
 • Genetska predispozicija;
 • Spol;
 • Hormonska neravnoteža (uzimanje hormonskih kontraceptiva, trudnoća, disfunkcija jajnika);
 • Disfunkcija jetre, štitnjače;
 • Bolesti gastrointestinalnog trakta;
 • Terapija fotosenzibilizirajućim lijekovima (poticanje povećane osjetljivosti kože na učinke ultraljubičastih zraka);
 • Poremećaj metaboličkih procesa u tijelu, izazvan viškom ili nedostatkom minerala i vitamina;
 • Korištenje neke kozmetike.

Dijagnoza melazme

Melazma se očituje samo jednim kliničkim simptomom - skupinom jasno definiranih mrlja na određenom (češće otvorenom) području kože. Kada se dijagnosticira patološka promjena kako bi se odabrala ispravna taktika liječenja, melazmu se mora razlikovati od poremećaja koji imaju slične simptome i vanjske manifestacije, kao što su:

 • Sekundarna hiperpigmentacija;
 • Pigmentirana kserodermija;
 • Poikilodermalni limfom kože;
 • Melanoza Riel;
 • Nevi.

Glavna metoda za dijagnosticiranje melazme je Woodova svjetiljka koja vam omogućuje klasifikaciju melazme.

Melazma: liječenje, osnovne metode

Melasmu karakterizira otpornost na različite tretmane. Treba imati na umu da je melazma vrsta reakcije tijela na iritantni faktor (prekomjerno zračenje, hormonska terapija). S melazmom će liječenje biti neučinkovito bez uklanjanja provocirajućeg čimbenika. S prolaznim oblikom melazme, propisuje se simptomatsko liječenje, usmjereno na smanjenje manifestacija staračkih pjega.

Glavni tretmani za melazmu su:

 • Terapija lijekovima je primjena lokalnih lijekova, čije je djelovanje usmjereno na inhibiciju i inhibiciju tirozinaze (enzima koji katalizira sintezu melanina iz tirozina). Glavne nuspojave topikalnih lijekova za melasmu su sekundarna hiperpigmentacija, dermatitis, eritem i peckanje. Ova je tehnika najučinkovitija za liječenje epidermalne melazme;
 • Metode injekcije - intradermalna primjena lijekova koji inhibiraju tirozinazu;
 • Hardversko liječenje - uporaba svjetlosnih metoda (laseri, intenzivne pulsirajuće instalacije). Ova tehnika liječenja melazmom omogućuje vam selektivni utjecaj na melanin sadržan u pigmentiranim stanicama, bez utjecaja na okolne zdrave stanice. Laserska korekcija staračkih pjega uključuje uništavanje mikro područja kože, umjesto kojih se tada razvijaju zdrave stanice s normalnom pigmentacijom. Glavni nedostatak tehnike je povećani rizik od razvoja posttraumatske pigmentacije tretiranih područja kože. U epidermalnim i dermalnim oblicima melazme najučinkovitije je liječenje tehnikom aparata;
 • Kemijski piling - uklanjanje gornjeg sloja epiderme kako bi se obnovio proces regeneracije kože i suzbijanje procesa melanogeneze. Kako bi se ispravile staračke pjege, koriste se površinski i srednji pilingi. Primjena tehnika dubokog agresivnog pilinga za liječenje melazme nije opravdana, jer je učinkovitost tehnike niska u usporedbi s rizikom od razvoja sekundarne hiperpigmentacije.

Melazma: Skinoren liječenje

U dijagnozi melazme, liječenje Skinorenom jedna je od najučinkovitijih metoda koje se trenutno koriste. Skinoren je dermatoprotektivno sredstvo za vanjsku uporabu s depigmentacijskim, antibakterijskim, keratolitičkim i protuupalnim učincima. Glavni aktivni sastojak pripravka je azelaična kiselina, koja utječe na preaktivne melanocite zbog inhibicije tirozinaze. Melasmom je liječenje Skinorenom najučinkovitije u ranim fazama bolesti. Skinoren je dostupan u obliku kreme i gela s različitim koncentracijama aktivnog sastojka. S melazmom, liječenje Skinorenom uključuje tečaj od 3 mjeseca ili više. Glavne nuspojave Skinorena su ispiranje, peckanje, svrbež. Skinoren je učinkovit za epidermalnu melazmu. Dermalna melazma ne reagira na liječenje ovim lijekom.

Melazma

Melazma je benigni poremećaj pigmentacije kože koji se očituje na malim, hiperpigmentiranim, natečenim dijelovima kože (najčešće na licu).

Melazmu mogu potaknuti: prekomjerno izlaganje ultraljubičastom zračenju, trudnoća, uzimanje hormonskih kontraceptiva, nasljedni čimbenici.

Liječenje melazme sastoji se u uklanjanju učinka provocirajućih čimbenika na kožu, pravilnoj njezi kože, upotrebi sredstava koja inhibiraju proizvodnju melanina i raznim kozmetičkim tehnikama.

Melasma uzrokuje

Melasma najčešće pogađa žensku kožu tijekom trudnoće. Tamne mrlje koje se pojavljuju na licu žene koja očekuje dijete u narodu se nazivaju "maskom trudnice". Ova hiperpigmentacija obično se spontano riješi nakon rođenja djeteta..

Znanstvenici su također otkrili da se melazma može pojaviti kod žena uoči razdoblja menopauze kada im je propisana terapija progesteronom. Kao rezultat toga, s porastom razine hormona, dolazi do povećanog stvaranja staračkih pjega nakon izlaganja ultraljubičastom zračenju na koži..

Nasljedstvo također igra određenu ulogu u pojavi ove bolesti..

Uz to, sljedeći čimbenici mogu izazvati abnormalnu pigmentaciju kože:

 • Pretjerano izlaganje ultraljubičastom zračenju, posebno ako se ne koristi posebna zaštitna oprema;
 • Uzimanje određenih lijekova koji povećavaju fotosenzibilnost kože i aktiviraju njezinu hiperpigmentaciju (neki antibiotici, hormonski lijekovi);
 • Korištenje odabrane kozmetike. Melazma se može javiti kao alergijska reakcija na kozmetiku;
 • Neispravnosti u radu štitnjače.

Melanin je pigment koji štiti kožu od štetnih učinaka ultraljubičastog zračenja. Obično se melanin za sunčanje stvara kao odgovor na ultraljubičasto zračenje na koži. Ali s melazmom, zbog gore navedenih razloga, koža počinje neadekvatno reagirati na sunčevo zračenje i u njoj se stvara previše melanina. Stoga se pojavljuju staračke pjege..

Simptomi i klasifikacija melazme

Jedini simptom melasme su tamna područja kože koja se ne manifestiraju kao bol ili svrbež..

Postoji nekoliko vrsta melazme:

 • Epidermalna. Pigmentirane mrlje su tamno smeđe boje i dobro su definirane. Pri slabom osvjetljenju naglo se ističu na pozadini okolne kože. Ova vrsta melazme je jednostavna za liječenje;
 • Dermalno. Mrlje su slabo vidljive na koži, imaju nejasne obrube i svijetlo žutu boju. Od ostalih se vrsta razlikuje po tome što se ne mijenja pod utjecajem ultraljubičastih zraka. Teško liječi;
 • Miješani. Karakterizira ga pojava staračkih pjega i svijetlih i tamnih nijansi. Ova vrsta melazme je izlječiva, ali staračke pjege se ne uklanjaju ravnomjerno, jer su neka područja kože osjetljivija na terapiju, a druga manje osjetljiva..

Ovisno o lokalizaciji staračkih pjega, melazma se dijeli na:

 • Mandibularni. Mjesta se nalaze u području donje čeljusti;
 • Središnja lica. Lokalizacija mrlja na bradi, čelu, gornjoj usni, nosu;
 • Soba za slikanje. Mjesta se nalaze na nosu i obrazima.

Po prirodi toka melazme to može biti:

 • Pretjecanje. Karakterizira ga nestajanje pigmentacije nakon uklanjanja nadražujućeg čimbenika;
 • Uporan. Karakterizira ga prijelaz bolesti iz težeg u lakši stadij. Ali istodobno, mjesta ne nestaju u potpunosti..

Dijagnoza melazme

Da bi dijagnosticirao melazmu, dermatolog intervjuira pacijenta i pregledava kožu. Za to se koristi posebna svjetiljka za crno svjetlo - Woodova svjetiljka..

Također, pacijentu se može propisati biopsija malog uzorka kože radi pojašnjenja dijagnoze..

Melazmu treba razlikovati od xeroderme pigmentosa, sekundarne hiperpigmentacije, poikiloderma kožnog limfoma, nevusa, Rielove melanoze.

Liječenje melazme

Liječenje ove bolesti trebalo bi započeti uklanjanjem čimbenika koji mogu prouzročiti pojavu hiperpigmentacije na koži, i to: ukidanje lijekova koji povećavaju osjetljivost kože na ultraljubičasto svjetlo; odbijanje upotrebe agresivne kozmetike za čišćenje kože; pažljiva uporaba kozmetike koja sadrži α- i β-hidroksi kiseline, retinoide; skraćivanje vremena provedenog na suncu ili u solariju; pomoću krema za sunčanje u bilo koje doba godine.

Za liječenje melazme koriste se razni lijekovi čija je akcija usmjerena na:

 • Osvjetljenje kože i uklanjanje postojeće pigmentacije;
 • Inhibicija sinteze melanina i sprečavanje pojave novih mrlja.

Skinoren se dobro dokazao u liječenju melazme čiji je glavni aktivni sastojak azelaična kiselina. Kada se liječi melazma Skinorenom, sredstvo treba nanositi na područje hiperpigmentacije dva puta dnevno. U tom slučaju, tijek liječenja trebao bi biti do tri mjeseca..

Također za depigmentaciju kože koriste se proizvodi na bazi glikolne kiseline, hidrokinona, lokalni kortikosteroidi, koična kiselina.

U liječenju ove bolesti također se koriste razne kozmetološke tehnike koje uključuju:

 • Kemijski piling. Postupak pilinga pomoću moćnih tvari (glikolna, salicilna, mliječna kiselina). Za ispravljanje staračkih pjega koriste se površinski i srednji kemijski pilinzi. Ali nakon takvih postupaka potrebna je dugotrajna rehabilitacija usmjerena na obnavljanje kože i njezinih funkcija;
 • Laserski piling. Omogućuje djelovanje na melanin sadržan u pigmentiranim područjima, bez utjecaja na zdrave stanice. Izlaganjem laseru, koža se uništava hiperpigmentacijom, a na tom se mjestu naknadno razvijaju zdrave stanice. Najučinkovitiji za dermalne i epidermalne oblike bolesti;
 • Fotolifting. Suština ove metode sastoji se u izlaganju kože impulsima svjetlosti visokog intenziteta, koji prodiru do potrebne dubine i apsorbiraju ih stanice koje su odgovorne za proizvodnju melanina. Tijekom jedne sesije koža se podvrgava dvama vrstama tretmana: prvo se obrađuju površinski slojevi dermisa, a zatim dublje.

Dakle, vjerojatnije da melasma nije bolest, već određeni nedostatak kože povezan s kršenjem njegove pigmentacije, kojeg se nije uvijek lako riješiti (samo u 30% slučajeva liječenje ima potreban učinak). Stoga je, kako bi se spriječio njegov izgled, potrebno redovito vlažiti kožu i spriječiti isušivanje, izbjegavati pretjerano izlaganje suncu ili solariju, koristiti sredstva s fizičkim filtrima (titan dioksid ili cink oksid) za zaštitu od ultraljubičastih zraka, pokušati zaštititi lice od sunca uz pomoć odjeće - velovi, panama, kape.

Melazma i kloazma na licu: kako ukloniti neželjenu pigmentaciju

Čak i male staračke pjege uzrokuju psihološku nelagodu, smanjuju samopoštovanje, rađaju komplekse i mogu izazvati ozbiljnu dugotrajnu depresiju. Iz članka ćete saznati informacije o najčešćim vrstama pigmentacija na licu (melazma i kloazma), uzrocima njihove pojave i metodama učinkovitog liječenja..

Koje ćete podatke naučiti:

Pojam kloazme

Broj bolesnika s melazmom i kloazmom svake se godine povećava.

Svake godine povećava se broj pacijenata koji traže pomoć kozmetologa i dermatologa u vezi s pojavom pigmentacije na licu..

Stručnjaci obraćaju posebnu pažnju na ovaj nedostatak iz sljedećih razloga:

 • stanice kože nazvane melanociti, koje proizvode pigment melanin, mogu se degenerirati u podmukli zloćudni tumor;
 • benigna hiperpigmentacija ne utječe na zdravlje, ali je jak nadražujući sastojak koji može dovesti do ozbiljnih psiholoških poremećaja osobnosti.

Ne postoji precizno formuliran koncept što je kloazma. To je vrsta melanoze stečena tijekom života, koju karakterizira pretjerana pigmentacija ograničenih područja kože uslijed pretjerane proizvodnje melaninskog pigmenta u stanicama..

Broj žena koje pate od ove patologije mnogo je veći od broja muškaraca. Dob bolesnika 20 - 50 godina.

Rizična skupina uključuje ljude koji imaju prirodno tamnu kožu, lako preplanulu.

Razlika između melazme i kloazme

Znanstvenici svih zemalja ne mogu odlučiti jesu li ove dvije greške sinonimi istog patološkog procesa. Njihova su mišljenja podijeljena i temelje se na uzrocima svake od ovih vrsta hiperpigmentacija kože. Na toj su osnovi podijeljeni u 2 skupine:

 • kloazma se smatra kršenjem procesa stvaranja melanina u tijelu zbog promjena u hormonalnoj ravnoteži, bolesti jetre, gastrointestinalnog trakta, genitalija;
 • melazma je generalizirani naziv za pigmentirane tvorbe koje se najčešće javljaju na licu tijekom dobnih promjena, kao i tijekom trudnoće.

S obzirom na ujednačenost simptoma ovih kožnih patologija, kao i na iste metode liječenja, liječnici izjednačavaju ove bolesti epiderme i sve češće ovo stanje u jednom terminu nazivaju - melazma.

Kliničke manifestacije i oblici patologije

Melanoza, ili drugim riječima, hiperpigmentacija kože karakterizira pojava smeđih mrlja nepravilnog oblika, smještenih u istoj razini s površinom kože i sposobnih za međusobno stapanje. Mogu utjecati i na lice i na tijelo. Na licu su najčešće takva mjesta lokalizirana u čelu, obrazima, očima, oko usana, na mostu nosa..

Te formacije nisu bolne, ne ljušte se, ne svrbe, ne izazivaju peckanje i nisu povezane s pojavom upalnih reakcija.

Postoje 2 oblika bolesti melazme:

 • solarna, nastala kao rezultat izlaganja sunčevoj svjetlosti;
 • jetre, povezan s funkcionalnim poremećajima jetre.

Prema lokalizaciji staračkih pjega, postoji sljedeća klasifikacija:

 • centrofacial, povezan s pojavom mrlja u središtu čela, na nosu, blizu gornje usne, u bradi;
 • kutnjak, koji je karakteriziran stvaranjem pigmentacije na obrazima, krilima nosa;
 • donja čeljust (drugi naziv je donja čeljust), s mrljama smještenim u uglovima donje čeljusti (ponekad se mogu pojaviti u vratu, prsima).

U pogledu prevalencije klasificirani su kao:

 • epidermalna, koja ima izgled površnih tvorbi tamnosmeđe boje s jasnim granicama. Oni dobro reagiraju na liječenje;
 • dermalno - mrlje svijetlosmeđe sjene s nejasnim granicama, obično ih je teško ukloniti;
 • miješani (epidermalno-dermalni), koji predstavljaju heterogenu pigmentaciju s više ili manje obojenim područjima. U slučaju kada se pigment nalazi u epidermi, liječenje će biti jednostavno, ako će u dermalnom sloju biti teško;
 • asimptomatski (javljaju se na tamnoputim utrkama i otkrivaju se samo uz pomoć posebne medicinske lampe).

Prema kliničkom toku dijele se na:

 • prolazak (neovisno nestajanje bez liječenja);
 • uporno (mrlje se smanjuju tijekom liječenja, ali bolest ostaje, usporavajući u napredovanju).

Samo iskusni i kvalificirani liječnik u stanju je točno odrediti vrstu pigmentacije i utvrditi pravi uzrok njenog nastanka!

Vrste staračkih pjega

Značajke terapijskog liječenja kloazme / melazme

Terapijsko liječenje patologije treba provoditi dermatolog. U početku je potrebno provesti ultrazvučnu dijagnostiku genitalija, proći testove na hormonalnu razinu i pribaviti mišljenje ginekologa.

Nakon toga dermatolog mora provesti testove na tumorske markere kako bi se isključila zloćudna priroda patologije..

Terapijski tretman usmjeren je na uklanjanje temeljnog uzroka - individualnog čimbenika koji je postao poticaj za pojavu pigmentacije.

Standardna shema korekcije predviđa:

 1. potpuno otkazivanje hormonskih kontraceptiva (pod uvjetom da ih je uzeo pacijent);
 2. zabrana unosa lijekova, hrane i uporabe kozmetike koja djeluje na fotosenzibilizator;
 3. obavezna cjelogodišnja upotreba krema za sunčanje;
 4. isključenje neovisne uporabe (bez imenovanja stručnjaka) sredstava koja se temelje na retinoidima, alfa- i beta-hidroksi kiselinama;
 5. upotreba blagih formulacija za čišćenje kože s neutralnom razinom ph;
 6. uzimanje lokalnih kortikosteroida, što pokazuje pozitivne rezultate u liječenju pigmentacije, izravno povezane s upalnim procesima u koži. Ne mogu se koristiti tijekom trudnoće;
 7. oralni unos posebnih dodataka koji sadrže vitamin C, nezasićene masne kiseline Omega 3, oligomerne proantocijanidine, kondenzirane tanine, leukoantocijane s antioksidativnim djelovanjem.

Uklanjanje nedostatka pomoću kozmetičkih postupaka

Kozmetologija i estetska medicina pružaju različite metode i postupke za učinkovito uklanjanje bilo koje vrste benigne pigmentacije koja se javlja na koži.

Neki od njih sposobni su inhibirati sintezu melanina.

Kao primjer možemo navesti kozmetičke pripravke koji se temelje na takvim aktivnim sastojcima kao što su arbutin, kojić, askorbinska i azelaična kiselina, hidrokinon, rucinol i drugi..

U tu svrhu provode se mezoterapijski postupci, kao i kemijski piling kože (fitic, retinoic, pyruvic, azelaic, glycolic i drugi).

Među popularnim hardverskim tehnikama kojima je cilj riješiti se pigmentacije kože, postoji postupak mikrodermoabrazije, lasersko ponovno nanošenje površine ili laserski piling..

Najučinkovitiji u borbi protiv epidermalne hiperpigmentacije je erbijski tip lasera.

Kod dermalne melazme preporučuje se odabir frakcijske metode izlaganja koži koja ima pomlađujući učinak.

Jedna od najboljih metoda u borbi protiv različitih vrsta pigmentacije, koja ne narušava cjelovitost kože, su IPL ili BBL postupci fotopomlađivanja..

Mnogo čitatelja zanima učinkovitost široko reklamirane kreme Skinoren koja sadrži azelaičnu kiselinu. Učinkovit će biti samo za površinsku epidermalnu melazmu. Ako je pigment koncentriran u dubokim potkožnim slojevima, ovaj lijek neće donijeti nikakve pozitivne promjene..

Izbor određene tehnike korekcije ovisi o dubini pigmenta u sloju kože, o čijoj točnoj definiciji ovisi stupanj učinkovitosti liječenja.!

Izgleda poput kloazme na licu

Prevencija patologije

Glavnom mjerom prevencije hiperpigmentacije kože smatra se ograničenje vremena provedenog na izravnom sunčevom svjetlu i zabrana posjeta solariju.

Preduvjet za sprečavanje pojave novih dobnih pjega je svakodnevno nanošenje na lice kozmetike koja sadrži filtre za zaštitu od sunca koji isključuju negativne učinke ultraljubičastog zračenja..

Imajte na umu da pravodobni posjet dermatologu na početku simptoma pigmentacije jamči brzo i uspješno liječenje.!

Zdravstvena melazma: zašto se pigmentne mrlje pojavljuju na licu

I kakve veze trudnoća ima s tim

 • 19. ožujka 2019
 • 102763
 • 1

Kako raste broj sunčanih dana, pitanje zaštite kože od ultraljubičastog zračenja postaje sve akutnije. Osim karcinoma kože i fotostarenja, to može dovesti do smeđih ili plavo-sivih mrlja na licu zvanih melazma. Najčešće se javlja kod žena u dvadesetim i pedesetim godinama, a vjerojatnost nastanka melazme povećava se genetskom predispozicijom i hormonalnim promjenama. Razumijevanje što je ovo stanje.

Tekst: Vera Voronina, kandidat medicinskih znanosti, dermatolog na klinici Rassvet

Što je Melasma

Melazma je stanje u kojem se na koži pojavljuju tamni, dobro definirani mrlje. Fizička dobrobit nije narušena, ali zbog promjene izgleda kože može patiti emocionalna percepcija samog sebe, a s njom i kvaliteta života. Melasma mjesta mogu biti smeđa ili siva škriljevca. Najčešće se pojavljuju u središnjem području lica (na stražnjem dijelu nosa, čela, jagodičnih kostiju i gornje usne) i duž linije donje čeljusti, ali mogu se javiti i na drugim mjestima koja su posebno sklona izlaganju suncu: podlaktice, ramena, dekolte.

S melazmom dolazi do pojačanog taloženja melaninskog pigmenta, a to se može dogoditi u različitim slojevima kože i na različitim dubinama - o tome ovisi vidljiva boja mrlja. Pri površinskom taloženju, kada se melanin nalazi između stanica epiderme ili unutar keratinocita, mrlje djeluju smeđe, dok dublje (dermalno) taloženje rezultira sivo-plavim, škriljasto-sivim, sivo-smeđim mrljama. Ovim se oblikom melanin nalazi u stanicama melanofaga - one ga apsorbiraju u površnijim slojevima, a zatim migriraju dublje. Najčešće se pigment istodobno taloži u različitim slojevima i miješa se melazma..

Hormoni i sunce

Ultraljubičasto zračenje glavni je uzrok mrlja: većina ljudi s melazmom doživljava svakodnevno ili povremeno izlaganje suncu. Tipično se pigmentacija povećava tijekom mjeseci intenzivnog sunčevog svjetla, a zimi se može smanjiti ili čak nestati. Ljudi s tamnijim tonovima kože vjerojatnije imaju melazmu.

Drugi važan čimbenik su hormoni, posebno povećana razina estrogena, progesterona i hormona koji stimulira melanocite. Zbog endokrinih promjena, starosne pjege se često pojavljuju tijekom trudnoće - drugi izraz se također koristi za njihovo označavanje, kloazma. Povećana pigmentacija toliko je česta u tom razdoblju da je prije nego što se uopće nazivala "maskom trudnoće". Hormonska kontracepcija ili nadomjesna hormonska terapija tijekom menopauze također mogu pridonijeti pojavi staračkih pjega.

Melazma je mnogo rjeđa u muškaraca - prema Američkoj akademiji za dermatologiju, oni čine 10% slučajeva; odnos s hormonskom pozadinom kod muškaraca još nije vrlo jasan. Nadražujuća kozmetika (na primjer gommages ili pilinzi) može pridonijeti pojavi staračkih pjega, možda je bitna i nasljedna predispozicija. Dakle, ako osoba želi izbjeći pojavu mrlja, potrebno je provesti prevenciju - zaštititi kožu od ultraljubičastog zračenja i sjetiti se rizika od pigmentacije prilikom uzimanja oralnih kontraceptiva i nadomjesne hormonske terapije.

Prevencija
i podešavanje

UV zaštita kože ostaje glavna mjera prevencije raka kože i melanoma, a također pomaže u prevenciji melazme i smanjenju (ili čak uklanjanju) pigmentacije koja se već pojavila. Naravno, melazma nije bolest i ne treba je liječiti; pogotovo jer se radi o kroničnom i ponavljajućem stanju i možda rezultat neće biti vrijedan truda. Ali ako mrlje uznemiruju, možete nešto učiniti.

Najvažnija stvar za smanjivanje postojećih lezija i sprečavanje novih je UV zaštita, uključujući šešire sa širokim obodom i kreme za sunčanje. Važno je izbjegavati izravnu sunčevu svjetlost, sunčanje i solarije. Krema treba osigurati zaštitu od zraka spektra A (ovisno o zemlji, oznaka je "široki spektar" ili oznaka zvjezdicama koja označava stupanj zaštite od ultraljubičastog A spektra) i spektar B (označen SPF vrijednošću, za pacijente s melazmom, uporabu SPF 30 i više ). Kremu za sunčanje treba nanijeti prije izlaska van, a zatim je obnavljati svaka dva sata. Kreme bi trebalo biti dovoljno - za lice, uši i vrat to je 5 ml (jedna žličica) proizvoda. Korištenje foto zaštite tijekom trudnoće može učinkovito spriječiti pojavu pigmentacije.

Melasma može nestati sama od sebe - najčešće kada je pigmentacija povezana s trudnoćom ili unosom hormona. Melazma zbog trudnoće obično se povlači u roku od godinu dana nakon poroda, ali neke lezije možda nikada neće potpuno nestati.

Ostala sredstva

Ponekad je dovoljna zaštita od fotografije da lezije nestanu - ali to nije uvijek slučaj. Za posvjetljivanje pigmentacijskih mrlja najčešće se koriste kreme koje sadrže 2% hidrokinona. Ova tvar smanjuje smeđe bojenje djelujući na enzim tirozinazu, neophodan za sintezu melanina u stanicama. Proizvodi s hidrokinonom obično se nanose na područja pigmentacije dva puta dnevno - u ovom slučaju, foto-zaštitna krema mora se nanijeti na vrh (ponekad je faktor foto-zaštite uključen u proizvod s hidrokinonom). Hidrokinon djeluje za sve vrste melazme, ali najbolje djeluje za površinsko (epidermalno) taloženje melanina.

Još uvijek nije pronađena jedna metoda koja je učinkovita za sve bolesnike s melazmom, pa liječnici obično kombiniraju metode i lijekove, posebno za ponavljajuću pigmentaciju. Uz hidrokinon, azelaična kiselina koristi se u koncentraciji 15–20%, retinoična kiselina (tretinoin) u koncentraciji 0,025–0,1%, koična kiselina, mliječna, glikolna kiselina; Liječnik vam može propisati lijek s malom dozom kortikosteroida. Ako sve ovo nije dovoljno, možete isprobati kozmetičke postupke: lasere i kemijske pilinge..

Vrijedno je zapamtiti rizike od "liječenja" melasme i pametno ih procijeniti - možda će uzimanje staračkih pjega biti pažljivija odluka u vezi s vašim zdravljem nego pokušaja da ih se riješite. Važno je zapamtiti da se dugotrajnom primjenom hidrokinona, posebno pri visokoj koncentraciji (4% i više), mogu razviti takozvane egzogene ohronoze - specifične trajne promjene u boji kože. To je česta pojava u regijama u kojima ljudi s etnički tamnom bojom kože koriste visoke koncentracije tvari - 10%, pa čak i 20%, pokušavajući je posvijetliti. Uz to, aktivni sastojci za ispravljanje pigmentacije često iritiraju kožu..

U međuvremenu su u tijeku istraživanja novih lijekova: na primjer, zabilježena je učinkovitost traneksaminske kiseline kada se ubrizga u žarište pigmentacije ili kada se primijeni izvana, postoje pozitivni podaci o vanjskoj primjeni rucinola. Međutim, mehanizmi učinka ovih tvari na pigmentaciju još nisu vrlo jasni, a sami lijekovi nisu registrirani za liječenje hiperpigmentacije kože..

Što je melazma i u čemu je njezina opasnost

Melazma je nemaligna promjena pigmentacije kože koja utječe na lice, vrat i ruke. Bolest se razvija poput normalnog rasta madeža, ali njezine posljedice štete zdravlju..

Što je Melasma

Hardverska kozmetologija uspješno se koristi za liječenje pigmentacije kože. Ali ljudi ne prepoznaju uvijek simptome bolesti koji su se očitovali na vrijeme. Ako se uzrok bolesti ne ukloni, tada će terapijski učinak biti blag i kratkoročan..

Naziv potječe od izraza "melanin" - pigment koji proizvode stanice kože, kose i očiju, a koji određuje njihovu boju. Ovaj će članak pomoći utvrditi simptome bolesti, identificirati čimbenike koji su pokrenuli njezinu pojavu i odabrati prihvatljive načine za suzbijanje bolesti..

Simptomi i uzroci razvoja

DOPA-melanini se nakupljaju u epidermi i, ovisno o njihovoj količini, ljudsko tijelo dobiva nijansu od svijetlosmeđe do crne. Oni štite kožu ljudi od štetnog djelovanja ultraljubičastih zraka. Dio energije apsorbiranom pretvara se u toplinu, dok se drugi koristi za kemijske reakcije. Djelujući u uravnoteženom načinu, tijelo se može obraniti od štetnih utjecaja okoliša.

Odsutnost ili sinteza u malim količinama pigmenata može se primijetiti kod albinizma, nasljednog poremećaja. Albino ljudi imaju bijelu kožu, plavu kosu i crvene zjenice..

 • Načini za povećanje melanina u tijelu
 • Nedostatak melanina: metode oporavka
 • Funkcije melanina u oranizmu

Razvojem melazme na tijelu se pojavljuju nepravilne mrlje čiji se ton kreće od svijetlosmeđe do tamno smeđe. Njihov broj i veličina mogu se razlikovati. Sklonost razvoju bolesti ne može se jasno razlikovati prema dobi ili spolu ljudi. Primjećuje se da je kod muškaraca patologija mnogo rjeđa. Uz hiperpigmentaciju, klinički se ova bolest više ne očituje..

Mišljenja liječnika, znanstvenika i kozmetičara variraju. Neki ljude hiperkromiju dijele na melazmu (mrlje na licu i vratu) i kloazmu (žarišna pigmentacija na drugim dijelovima tijela).

Glavni razlozi za ovu patologiju su:

 • produljeno izlaganje suncu (korištenje solarija);
 • nasljedna sklonost povećanoj proizvodnji melanina;
 • hormonska neravnoteža koju izazivaju lijekovi koji sadrže hormone (hormonska terapija za žene tijekom menopauze, uzimanje kontraceptiva), disfunkcija jajnika, jetre, štitnjače;
 • poremećen metabolizam zbog nedostatka vitamina;
 • negativni učinci određene kozmetike.

Preventivne mjere trebale bi se temeljiti na održavanju endokrinog i genitourinarnog sustava, gastrointestinalnog trakta u zdravom stanju. Važna je dozirana upotreba ultraljubičastog zračenja.

Vrste melazme

Sve manifestacije bolesti možemo podijeliti na:

Dubina koncentracije pojačane pigmentacije u koži:

 • epidermalna melazma (očituje se u gornjim slojevima kože);
 • dermalni (nalazi se u dubljim slojevima kože - dermisu);
 • miješano (vidljiva su patološka područja epiderme i dermisa).

Mjesto na licu:

 • središnja facijalna melazma (lokalizirana u čelu, nasolabijalni trokut);
 • slikanje (usredotočeno na nos, obraze, jagodične kosti);
 • mandibularni (zahvaćeno je područje donje čeljusti).

Sposobnost stanica da se obnavljaju:

 • nestajanje (prolazi nakon uklanjanja temeljnih uzroka, bez recidiva);
 • postojano (slabo se liječi. Mjesta posvijetle, ali ne nestaju u potpunosti).

Tretmani dermalne melazme

Sve su radnje usmjerene na uklanjanje temeljnih uzroka koji su izazvali takvu reakciju tijela. Liječnik može predložiti jedan od načina uklanjanja prekomjerne pigmentacije:

 • lijekovi (kreme, topikalne masti);
 • injekcija (pomoću intradermalne injekcije);
 • hardver (laserska izloženost);
 • piling (uklanjanje gornjeg sloja epiderme kemikalijama).

Pigmentacija koja se javlja tijekom trudnoće ne smatra se patologijom. Počet će posvjetljivati ​​tijekom dojenja, a nestat će do kraja razdoblja dojenja. U to se vrijeme hormonska pozadina u žena vraća u normalu i sve postaje bolje.

Nemojte zanemariti savjet liječnika da se testira na prisutnost melanoma - zloćudne novotvorine. Da biste to učinili, potrebno je donirati krv za analizu i provesti histološke studije dermisa. Melasma je dobro naučena poistovjećivati ​​se s Woodovom svjetiljkom. Pod utjecajem svojih zraka, epidermalna hiperpigmentacija izgleda dosadnije u usporedbi sa zdravom kožom, a dermalna hiperpigmentacija ima svijetlo smeđu boju.

U ranim fazama razvoja bolesti upotreba vanjskih lijekova tijekom 3 mjeseca ili više može biti učinkovita. Skinoren je lijek na bazi azelaične kiseline koji zaustavlja prekomjernu proizvodnju melanina.

Kod kuće je moguće koristiti narodne metode za osvjetljavanje područja tijela. Ekstrakt duda, uzet u obliku tableta i nanesen na zahvaćena područja u obliku gela, značajno će poboljšati stanje kože s blagim tijekom bolesti. Medvjetka, ekstrakt kore limuna, jabučni ocat mogu biti nezamjenjivi..

Piling uklanja gornji sloj kože zajedno s zahvaćenim područjima. Hiperpigmentacija se uklanja srednjim (dubokim) pilingom otopinama glikolne kiseline ili sličnih tvari, a regenerativni kapacitet kože osmišljen je tako da obnavlja stanice s normalnom proizvodnjom melanina.

Za obnavljanje lica koristi se vrh kroz koji ulaze mikrokristali aluminijevog oksida. Ovo je mehanički način. Postupno, zajedno s kožom lica, uklanjaju se i tamne mrlje. Da biste postigli željeni rezultat, trebate proći oko pet postupaka, između kojih se pravi pauza od 2 do 4 tjedna.

Frakcijski dvostruki laseri imaju izravan učinak na pigmentaciju bez utjecaja na zdrava područja kože. Potrebne su do četiri sesije laserske terapije, koje traju do šest mjeseci.

Liječenje impulsima svjetlosti visokog intenziteta nježnija je metoda od laserske terapije. Pod utjecajem svjetlosnih valova čini se da melasma na licu "blijedi".

Moguće komplikacije i prevencija

Bolest ne uzrokuje komplikacije, ali provođenje navedenih postupaka može prouzročiti pojavu dermatitisa različite prirode i upalnih procesa. Preventivne mjere često su važne u održavanju zdravlja. Posjet liječniku kod prvih simptoma pomoći će stručnjaku u ranim fazama da utvrdi uzrok pojave staračkih pjega i propisuje potrebni tretman.

Tvorba melazme na koži: kućno liječenje i lijekovi

Posljednjih godina pažnja dermatologa i kozmetologa prema poremećajima stvaranja pigmenta (melanoza) značajno se povećala iz dva razloga:

 • melanociti koji proizvode melaninski pigment preci su melanoma - najmalignijeg tumora;
 • unatoč nedostatku utjecaja benigne hiperpigmentacije na zdravlje, oni su kozmetički nedostatak koji je teško ispraviti i često uzrokuju ozbiljne psihološke poremećaje.

Što je Melasma

Melazma je rezultat prekomjerne proizvodnje pigmenta melanina u stanicama kože. Takvo kršenje je benigno, ne predstavlja opasnost za opće zdravlje i život osobe. Problem je isključivo kozmetički, jer melazma kvari izgled i može dovesti do ozbiljnog poremećaja psiho-emocionalne pozadine.

Stručnjak za kozmetologiju

Prekomjerna pigmentacija u ovom slučaju nije zloćudna, stoga čak ni opsežna melazma nikada ne preraste u melanom (dermalna onkologija).

Razmatrano kršenje - to su mjesta koja nemaju jasne konture i oblike ("mutna"), njihova boja može imati različite nijanse smeđe ili žute boje. Sličan problem često se javlja na otvorenim dijelovima tijela (lice i dlanovi, vrat), ali može se pojaviti i na leđima. Melazma ima tri važne značajke: ne stvara se na sluznici, ne ljušti se i na dodir se ne osjeća drugačije od zdravih područja dermisa.

U hladnoj sezoni mrlje mogu postati bljeđe, ali ljeti postaju pretjerano izražene, što je povezano s izlaganjem zahvaćenih područja kože sunčevoj svjetlosti.

Opće informacije

Što je ovo uopće??

Kloazma - nema točnog odgovora na pitanje. To je benigna vrsta stečene melanoze, s prekomjernom pigmentacijom na ograničenim područjima površine kože, koja se javlja zbog povećane proizvodnje melanina. Uglavnom je bolest tipična za žene, ali među muškarcima taj postotak iznosi od pet do deset posto. Starost - od dvadeset do pedeset godina. U rizičnoj skupini su tamnoputi ljudi koji brzo preplanule.

Koja je razlika između melazme i kloazme?

Među znanstvenicima iz područja medicine nema generaliziranog odgovora na pitanje - jesu li sinonimi? Razlika u mišljenjima temelji se na razlozima nastanka ove vrste hiperpigmentacije. To postaje razlog promjene i samog tumačenja,

koji će se, u značenju, moći ujediniti u dvije skupine:

 1. - melazma je generičko ime, bez uzroka;
 2. - Kloazma - čest izraz melazme - neprirodna hiperpigmentacija, čiji uzrok leži u trudnoći. Slično tumačenje patološke formacije prevladava među dermatolozima u Europi..

Kloazma je posljedica neravnoteže u procesima stvaranja melanina u tijelu, poremećaja hormona, bolesti genitalnih organa, gastrointestinalnog trakta.

Koja je razlika s kloazmom

Ako se previše izražene staračke pjege pojave na dobro definiranim područjima, tada je ovaj poremećaj klasificiran kao kloazma. Njegove karakteristične osobine:

 • boja je žućkasta, mogu biti tanka "vlakna" smeđe boje;
 • jasno se prate granice mjesta;
 • problem je simetričan.

Kloazma se dijagnosticira, u pravilu, kod trudnica, njegova lokalizacija je linija trbuha (spušta se do pubisa točno u sredini), lice (mnogo rjeđe), prsa (uglavnom u blizini bradavica). Nakon porođaja, mrlje postaju blijeđe u roku od nekoliko mjeseci, a kasnije potpuno nestaju..

Neki liječnici prepoznaju kloazmu kao poseban slučaj melazme, ali unatoč tome radi se o dva različita poremećaja stanja kože..

Preporučujemo da pročitate o indikacijama za azelain piling. Iz članka ćete saznati o svojstvima azelaične kiseline, pripremi kože za postupak i načinu pilinga kod kuće. A ovdje je više o laserskom izbjeljivanju kože.

Simptomi

Budući da se bolest očituje pojavom mrlja, vrijedi napomenuti njihovo moguće mjesto:

 • čelo;
 • viski;
 • obrazi;
 • područje iznad gornje usne;
 • podlaktica;
 • vrat.

Simptomi su čisto kozmetičke prirode, stoga ne donose bolne senzacije.

Trajanje manifestacije izravno ovisi o uzroku pojave. Dakle, tijekom trudnoće tamne mrlje se odvijaju do kraja trudnoće, a nakon par mjeseci bolest postupno prolazi sama od sebe. Ako je melazma uzrokovana uzimanjem hormonalnih lijekova, njihov prestanak može biti početak nestanka neugodnih simptoma..

Uzroci pojave na leđima, licu

Suvremena medicina još uvijek ne može dati jasan odgovor na razloge koji izazivaju pojavu melazme. Ali postoje prijedlozi da takvo kršenje može biti olakšano:

 • neravnoteža hormonalne razine, uključujući endokrine bolesti (zbog čega je problem češći u žena);
 • problemi s funkcionalnošću bubrega, cjelokupnog mokraćnog sustava i jetre s žučom, koji se javljaju u kroničnom obliku s čestim pogoršanjima;
 • dugotrajna upotreba određenih lijekova (češće od steroida);
 • kozmetika koja nije odabrana u skladu s vrstom kože;
 • disfunkcija jajnika.

Od vanjskih čimbenika izdvaja se samo izravna izloženost sunčevoj svjetlosti, ali govorimo konkretno o dugom razdoblju izlaganja suncu ili u solariju.

Kloazma tijekom trudnoće

Pigmentacija se povećava tijekom trudnoće, to je normalno i ne vrijedi se boriti. Areola potamni, crta u donjem dijelu trbuha, pjege postaju uočljivije. Hormonske promjene u tijelu s dvostrukim opterećenjem pokreću melazmu.

Trudnicama se savjetuje da se zaštite od sunca, na vrijeme piju vitamine, razmisle o prehrani bogatoj morskom ribom, začinskim biljem, povrćem i voćem.

Ako se mjesta pojave, nestat će sama od sebe 3-5 mjeseci nakon poroda. U slučaju da nastave, morate se obratiti liječniku. Pigmentacija može signalizirati unutarnje kvarove u tijelu, nakon trudnoće posebno je važno provjeriti ispravan rad jajnika i štitnjače, rad tih organa može se promijeniti tijekom trudnoće.

Vrste melazme

Smatra se kršenjem u medicini prilično složene klasifikacije. Prvo, postoji izbor vrsta melazme prema mjestu:

 • mandibularne - vizualno uočljive promjene bilježe se u donjem dijelu lica, češće utječu na liniju mandibularnog luka;
 • centrofascial - izražena pigmentacija lokalizirana je u središnjem dijelu lica, mrlje se mogu nalaziti bilo gdje, ali ne utječu na obraze;
 • slikanje - problem se javlja na obrazima, može djelomično utjecati na nos.


a) oslikavanje melazme; b) Nakon tretmana TCA pilingom
Sljedeća vrsta melazme određuje se tijekom bolesti:

 • postojano - mrlje ne nestaju u potpunosti, ali povremeno postaju mnogo bljeđe (bolest teče prema principu kroničnih patologija "pogoršanje / remisija");
 • prolazno - na pozadini uklanjanja uzroka ili čimbenika-provokatora, mrlje nestaju bez medicinske intervencije.

No, glavnu razliku kod liječnika čini dubina lezije u dermalnoj melazmi, jer će odabir režima terapije ovisiti o tome..

Epidermalna

Ovaj oblik bolesti smatra se najblažim, dobro reagira na liječenje. Prekomjerna pigmentacija javlja se samo u epidermi - vanjskom, gornjem sloju kože. Često se terapijske mjere ne svode na upotrebu lijekova, već na provođenje određene kozmetike i postupaka.

Epidermalnu melazmu karakterizira svijetla sjena mjesta i njegove ujednačene konture.

Dermalno

Pigmentirane mrlje su tamne boje i "mutne". Ne utječe samo gornji sloj kože, već i dublji - kozmetika, pa čak i agresivni postupci izbjeljivanja ili čišćenja neće dati željeni učinak.

Dermalnu melazmu vrlo je teško liječiti i što ranije započne, veće su šanse za uspjeh. Barem djelomična - mjesta za osvjetljenje.


A) Dermalna melazma; C) Nakon tečaja liječenja retinolnim pilingom i fotopomlađivanjem.

Miješani

To je također složeni oblik bolesti, jer na dijelovima tijela mogu biti prisutne i svijetle i tamne mrlje. Mješovitu melazmu teško je dijagnosticirati i zahtijeva razlikovanje od kožnog limfoma, nemelanomskog karcinoma, pseudo-leukoderme.

Ispravno odabrana terapija može bolest samo dovesti do remisije, ali ne dovodi do potpunog oporavka..

Pogledajte ovaj video o laserskom liječenju melazme:

Simptomi

Melanopatija je popraćena povećanom tvorbom, povećanim taloženjem u epidermi smeđe boje, različite svjetline, crnih mrlja. Očitovane kao pojedinačne ili višestruke populacije različitih veličina, imaju tendenciju stapanja kad su blizu.

Česta područja hiperpigmentacije nalaze se na koži lica - čelu, mostu nosa, gornjoj usni, oko očnih duplji.

Mnogo rjeđe - na kapcima, donjoj čeljusti. Lezije kože razlikuju se u tri klinička tipa:

 • središnja lica nalazi se na čelu, nosu, gornjoj usni, donjoj čeljusti;
 • obrazi, koža na području nekih kutnjaka osjetljivi su na koncentraciju molara; vrh nosa;
 • donji mandibularni luk.

Pigmentirane zone ponekad se pojavljuju na vratu, bradavicama, unutarnjoj strani bedara, trbuhu i mliječnim žlijezdama. Takve melodije nisu osjetljive na ljuštenje, upalne procese, nemaju osjećaj svrbeža, boli. Najveća neugodnost je kozmetička, popraćena psihološkom nelagodom..

Diferencijalna sistemska dijagnoza često završi pogrešnom dijagnozom, jer se melamika nalazi u simptomima drugih kožnih bolesti koje prijete da se pretvore u maligne novotvorine. Čak i elektronički dermatoskop ima svojstvo pogreške u spomenutoj patologiji, pa se liječnik više oslanja na Woodovu lampu.

Uređaj za dijagnostiku crnog svjetla emitira duge valne duljine ultraljubičastog područja, što daje preciznije rezultate pregleda. Ovdje možete prepoznati razloge i propisati odgovarajući tretman..

Kožne lezije u ultraljubičastom svjetlu postaju vidljivije, kontrastnije, zbog visoke razine prisutnosti boja u epidermi. Čini se da je liječenje ovog oblika najlakše i najpovoljnije.

Epidermalna područja nastaju zbog odsutnosti svijetlih kontrastnih oblika na općoj pozadini zdravih dijelova tijela. Prividno odsustvo izraženih pigmentnih mrlja govori o odlasku krvnih epitelnih stanica duboko u površinski pokrov. Terapija ovim oblikom ne garantira rješavanje bolesti..

Heterogeni oblik je posljedica razlike u kontrastnim pigmentnim mrljama u pogledu svjetline, boje. Neki se melodi nalaze na površini epiderme, drugi su deblji od dermisa. U tom je slučaju moguće i djelomično i potpuno izlječenje..

Klinički tijek patologije karakteriziraju dva oblika. Prolazni nestaje sam, bez ikakvih intervencija na lijekove, kroničan - zahtijeva liječenje, ali postoji mogućnost recidiva, recidiva.

Dijagnoza hiperpigmentacije

Otkrivanje bolesti, potvrđivanje dijagnoze je dovoljno teško. Nije dovoljno utvrditi činjenicu hiperpigmentacije, još uvijek trebate otkriti uzrok takvog kršenja. Činjenica je da melanza može biti znak ozbiljnih, pa čak i opasnih dermatoloških bolesti - lentiga, Beckerovog nevusa, Rielove melanoze i drugih.

Diferencijacija dijagnoze provodi se digitalnim dermatoskopom, ali konačni zaključak donosi se tek nakon upotrebe Wood lampe (filtra). Ovo je dijagnostički uređaj koji vam omogućuje da vidite mjesta na ultraljubičastim zrakama spektra dugih valnih duljina. Ne samo da je moguće donijeti presudu, liječnik može utvrditi histološki tip bolesti.

Bez potpune dijagnoze nemoguće je propisati učinkovitu, adekvatnu terapiju.

Terapija lijekovima

Ne postoji mnogo lijekova koji se koriste za borbu protiv problema prekomjerne pigmentacije. Osnovne metode:

 • nakon pregleda, pacijentu se propisuje korekcija hormonalnih poremećaja;
 • preporuča se uzimanje lijekova koji reguliraju metaboličke procese;
 • vitaminski kompleksi, monopreparacije pojedinih vitamina: riboflavin, folna, askorbinska kiselina, vitamini B pomoći će regulirati izmjenu pigmenta za bojanje.

Melazma: liječenje

Prije početka tečaja terapije, liječnik mora otkriti pravi uzrok razvoja poremećaja i ukloniti postojeći provocirajući faktor. Liječenje će biti dugoročno, ali u većini slučajeva uspješno.

Vanjski preparati

Ako je bolest dijagnosticirana u ranoj fazi, a već formirana mjesta razlikuju se svijetlom nijansom smeđe i malim širenjem, tada je preporučljivo koristiti posebna vanjska sredstva:

 • domaći ili profesionalni pilingi s voćnim kiselinama;
 • maske za izbjeljivanje;
 • kefir, kiselo mlijeko, usireno mlijeko, sok od limuna ili krastavca, peršin kao narodna sredstva za izbjeljivanje blagog djelovanja.

Uz složene staračke pjege ili teški tijek bolesti, svi gore navedeni lijekovi bit će beskorisni. Liječnici propisuju agresivne, ali učinkovite lijekove koji sadrže azelaičnu kiselinu - na primjer, Azelik, Skinoren, Aziks-derm i drugi. Takvi proizvodi smanjuju stvaranje viška melanina..

Terapija koja se provodi s kozmetičkim vanjskim sredstvima i određenim lijekovima traje najmanje 3 mjeseca, a zatim se preporučuje održavanje stanja kože narodnim lijekovima na temelju dostupnih proizvoda.

Postupci hardverske kozmetologije

Mezoterapija će biti učinkovita, ali u koktelima koji se daju supkutano trebaju biti prisutne takve komponente kao što su rucinol, fenoli i arbutin. Prednost treba dati onim pripravcima koji sadrže ulja i nezasićene masne kiseline (omega-3) - imaju visok učinak izbjeljivanja.

Melasma se izvrsno liječi laserskim postupcima - djelovanje zrake je usmjereno, uništavajući stanice s prekomjernom količinom pigmenta i ne utječući na zdrave. Laserska terapija ubrzava procese regeneracije, povećava količinu prirodnog kolagena u stanicama dermisa - postupak se naziva fotopomlađivanje.

Ali samo će liječnik (dermatolog ili kozmetolog) moći utvrditi koja će dubina prodiranja laserske zrake biti primjerena i učinkovita, koliko će postupaka biti potrebno za puni tečaj - to ovisi o vrsti melazme i stupnju njene prevalencije.

Stručnjaci preporučuju da se ne ograničavaju samo na hardversku kozmetologiju. Paralelno s tim trebate koristiti kućne lijekove (maske s kefirom, sokom od krastavaca i tako dalje) i zaštititi kožu od izravne sunčeve svjetlosti. Općenito, sve terapijske manipulacije protiv melazme najbolje je provoditi u jesen i zimi, kada postoji smanjena sunčeva aktivnost..

Preporučujemo čitanje o upotrebi galvanske tehnike u kozmetologiji. Iz članka ćete naučiti o tome kako se galvanizacija koristi u kozmetologiji, djelovanje struje i vrste galvanizacije te kako provesti postupak kod kuće. A ovdje je više o mezoterapiji staračkih pjega.

Hiperpigmentacija tipa melazme je izlječivi poremećaj. U većini slučajeva to je 100% uspješno, u nekima samo uspije učiniti mrlje manje tamnima. U svakom slučaju, bolest nije opasna, a moderna kozmetologija nudi puno načina za rješavanje postojećeg problema..

Sprječavanje bolesti

 1. Da biste spriječili razvoj dotične bolesti, morate rjeđe biti pod suncem, a također ne posjećivati ​​solarij često. Izlazeći na ulicu, preporučuje se tretiranje kože fotoprotektivnim kremama "Shield", "Kurortnaya", "Luch", "Sunburn". Preporučljivo je koristiti takva sredstva u sunčanim godišnjim dobima..
 2. Također biste trebali izbjegavati nošenje odjeće koja trlja kožu u dodiru s njom..
 3. Izbjegavajte kontakt s kemikalijama koje mogu nagrizati epitel (motorno ulje, benzin).

Kloazma na tijelu (fotografija)

Korisni video

Pogledajte ovaj video o liječenju melazme ljeti:

 • PRX T33 terapija (peroksiterapija) - nova riječ...
  Prilično novi smjer u kozmetologiji - PRX T33, koji je već aktivno osvojio svoje obožavatelje. Peroksiterapija je slična učinku laserskog i kemijskog pilinga u isto vrijeme, samo nježnija. Čitaj više
 • Azelain piling (medderma, cytolife, simildiet): kako...

Uobičajena azelainska kora može se koristiti kod kuće. Smatra se jednim od najnježnijih za kožu. Poznati proizvođači azelaične kiseline su medderma, cytolife, simildiet. Je li moguće rozaceju? Čitaj više

Mezoterapija rozaceje: kako ide liječenje, što...

Nerijetko kozmetolozi propisuju mezoterapiju kod rozaceje. Oni provode liječenje s njom, odabirući najbolje lijekove. Je li uvijek moguće napraviti frakcijsku mezoterapiju kod rozaceje ili postoje iznimke? Čitaj više

Galvanski u kozmetologiji: za koje lijekove odabrati...

Galvanic se koristi u kozmetologiji za dubinsko čišćenje kože od celulita. Može se koristiti kod kuće ako odaberete prave lijekove i uređaje za postupak. Čitaj više

Korištenje narodnih lijekova

Da biste se brže riješili melazme, možete koristiti tradicionalne lijekove. Prvo se trebate posavjetovati sa svojim liječnikom.


Ocat. Za liječenje kože lica koristite otopinu octa s vodom u omjeru 1: 1. Prije upotrebe proizvoda morate se pobrinuti da ne izaziva alergije i peckanje. Preporučuje se korištenje jabučnog octa umjesto uobičajenog, nije tako oštar.

 • Sok od luka. Pomiješa se s vodom u omjeru 1: 1 i nanese na čistu kožu.
 • Sok od limuna. Ako koristite nerazrijeđeni limunov sok, koža će vam postati crvena. Da biste izbjegli takvu reakciju, potrebno ju je razrijediti hladnom vodom..
 • Kada nazvati stručnjaka

  Ako imate bilo kakvih zdravstvenih problema, obratite se pravom stručnjaku. Promjena boje kože nije iznimka. Pogotovo ako za takvu pojavu nema razumnog objašnjenja..

  Uz pomoć iskusnog stručnjaka mogu se izuzeti brojne druge kožne bolesti.

  Članci O Acne Gelovi