Što su akne i post-akne

Početak: 10:00

Početak: 11:00

 • Dom
 • >
 • Indikacije za uporabu lijekova>
 • Akne i post-akne

Akne i post-akne

Akne ili akne su upalna bolest kože kod koje su lojne žlijezde kože lica, vrata i leđa upaljene. Glavni mehanizam za nastanak ove patologije je prekomjerna aktivnost lojnih žlijezda, praćena začepljenjem njihovog lumena, nakupljanjem sekreta (sebuma) i infekcijom. Ova se bolest često javlja u adolescenciji zbog hormonalnih promjena u tom razdoblju, a može se razviti i u prisutnosti masnog tipa kože, nekih uobičajenih bolesti.

Uz ovu patologiju, na koži lica, vrata, leđa na mjestu lojnih žlijezda pojavljuju se upalna područja (akne ili prištići). Upali prethodi stvaranje tuberkuluma, ponekad s crnom točkom u sredini - dolazi do začepljenja kanala žlijezde viskoznim sekretom i njegovog nakupljanja u gornjim slojevima kože. Crna boja nastaje uslijed djelomične oksidacije lipida atmosferskim kisikom. Tada uvjetno patogena mikroflora kože može prodrijeti u lumen žlijezde čija tajna služi kao hranjivi supstrat za nju. Tako nastaje karakteristična upala kože..

Pokušaji uklanjanja nastanka akni fizičkim metodama (istiskivanje akni, izgaranje alkoholom) mogu samo dodatno ozlijediti zahvaćena područja i dovesti do još neugodnijih posljedica - post-akni. Ova pojava leži u činjenici da se nakon upale na mjestu akni mogu stvoriti tragovi u obliku poremećaja pigmentacije, proširenih pora kože, kvrga i udubljenja, pa čak i prilično karakterističnih ožiljaka..

Pri liječenju akni i njezinih posljedica, kozmetolog se treba voditi takvim pokazateljima kao što su dob pacijenta (u adolescenciji, u pravilu, akne preferiraju liječiti samo u slučaju izraženog upalnog procesa), tip kože, koliko je prije patološki proces nastao. Istodobno, u slučaju ozbiljnih akni, nastoje minimalizirati traumu na koži - jer će biti puno teže ukloniti posljedice cicatricialnog zacjeljivanja akni..

Post-akne - simptomi i liječenje

Što su post akne? Uzroke pojave, dijagnozu i metode liječenja analizirat ćemo u članku dr. A. Gerusova, kozmetologa s 12 godina iskustva.

Definicija bolesti. Uzroci bolesti

Post-akne su trajne promjene na koži koje se pojavljuju nakon akni. Tu spadaju razne vrste diskromija (promjena boje kože), pseudoatrofija, atrofični i hipertrofični ožiljci itd..

Glavni uzrok bolesti je tijek akni s komplikacijama..

Akne (akne) jedna je od najčešćih bolesti čija učestalost doseže 85%. U 15-30% slučajeva teška je bolest koja zahtijeva obvezno liječenje. U budućnosti se u 2-7% bolesnika akne rješavaju stvaranjem ožiljaka nakon akni. [1] Važno je razumjeti da se ovi ožiljci stvaraju tamo gdje već duže vrijeme postoji izražen upalni proces.

Čimbenici koji doprinose transformaciji akni u post-akne uključuju:

 • ozbiljne akne - papulo-pustularni i nodularno-cistični oblici akni vjerojatnije su od ostalih da prijeđu u sekundarne elemente post-akni;
 • upalni proces na koži dulje od 12 mjeseci [2] - trajanje upale elemenata akni izravno je proporcionalno riziku od razvoja sekundarnih promjena kože do 95% slučajeva; [3]
 • obiteljska anamneza post-akni - obično, ako je netko u obitelji bolovao od post-akni, tada se rizik od razvoja bolesti povećava nekoliko puta;
 • nepravilan tretman akni;
 • često cijeđenje akni i pretjerana trauma upalnih elemenata akni.

Danas izgled ima važnu ulogu u društvu: ljepota i atraktivnost omogućuju vam postizanje puno većeg uspjeha u karijeri i u osobnom životu. S tim u vezi, ožiljci nakon akni, koji ponekad unakaze izgled, zabrinjavaju ljude ni manje ni više nego aktivne manifestacije akni. Teško ih je ispraviti, značajno smanjujući kvalitetu života i zahtijevaju skupo dugotrajno liječenje. [4] [5]

W. Bodermer proveo je istraživanje koje je otkrilo da 40% pacijenata s post-aknama ima smanjeni socijalni status, a 64% njih su neradne žene. [6] Tako velik postotak ljudi koji pate od akni potvrđuje koliko je važno biti sposoban kompetentno liječiti akne i spriječiti razvoj post-akni u budućnosti..

Post simptomi akni

Prema literaturi, 40% bolesnika s vulgarnim aknama ima kliničke simptome post-akni. [7]

Najčešće manifestacije akni su:

 • hiperpigmentacija;
 • stajaća mjesta;
 • proširene pore;
 • patološki ožiljci;
 • stvaranje ateroma (cista lojnih žlijezda) i milja (bijelih glavica).

Hiperpigmentacija se može pojaviti kao rezultat upale papulopustularnih elemenata akni. U pravilu postoji prilično dugo. Čimbenici koji izazivaju razvoj ovog simptoma uključuju aktivnu sunčevu insolaciju (zračenje) i mehaničko djelovanje - istiskivanje ili grebanje pojedinih elemenata akni.

Pigmentacija je tipična za ljude s tamnom kožom (III-VI fototipovi) i takozvanim kasnim aknama (acne tarda), koje se razvijaju u žena nakon 35 godina u pozadini endokrinih poremećaja.

Kod blagih akni, papulopustularne akne obično prolaze bez ožiljaka. Ali ako je zbog upale oštećen površinski dio dermisa, tada se pojavljuju atrofični duboki tragovi oštećenja kože, koji negativno utječu na vanjski izgled osobe..

Prije 40 godina britanski su znanstvenici proveli istraživanje u kojem je sudjelovalo 2.133 volontera, starih od 18 do 70 godina. Ova studija pokazala je da 1% ispitanika ima ožiljke od akni, 14% tih pacijenata vjeruje da su ožiljci unakazili njihov izgled. [osam]

Ožiljci koji nastaju nakon uklanjanja stajaćih (flegmonskih i konglobatskih) akni mogu biti atrofični, keloidni ili pomiješani s neravnim rubovima. Atrofični ožiljci često su depigmentirani.

U širem smislu, pojam "post-akne" može uključivati ​​sekundarne promjene na koži kao što su aterom i milije.

Milije su rožnate ciste gornjeg sloja kože. U narodu se nazivaju i proso, jer su izvana višestruki kuglasti gusti čvorići bijele boje veličine glave pribadače.

Milumi mogu biti primarni ili sekundarni. Primarne milje lokalizirane su na koži kapaka ili oko očiju (rjeđe na tijelu). Oni su urođene malformacije epiderme i mogu se javiti i tijekom puberteta. Sekundarne milije razvijaju se s aknama, kroničnim jednostavnim dermatitisom i nekim buloznim dermatozama, nakon dermoabrazije i dubokog pilinga (mehaničko čišćenje lica od mrtvih stanica kože).

Milije od akni lokalizirane su uglavnom na licu, ali i u drugim seboreičnim područjima poput gornjeg dijela leđa i ramena..

Ateromi su ciste lojne žlijezde s šupljinom ispunjenom eksudatom. Obično se pojavljuju na licu i bezbolni su, neupalni čvorići ili gusti čvorići. Često se komedoni nalaze u središtu ciste, kada se uklone, stvara se rupa. Ako počnete istiskivati ​​takvu cistu, tada će se iz rupe pojaviti pastozna bjelkasto-žućkasta masa karakterističnog neugodnog mirisa..

Patogeneza nakon akni

Patogeneza pojave simptoma akni ovisi o dubini oštećenja: hiperpigmentacija se pojavljuje kao rezultat traume kože na razini epidermisa, a ožiljci su posljedica traume dermisa (debelog sloja kože ispod epiderme). [devet]

Sam proces nastanka manifestacija nakon akni odvija se u tri faze:

 1. Faza upale. Tijekom upalne reakcije na koži, krvne žile se prvo stežu, ali se ubrzo ponovno šire. Kao rezultat, sinteza melanina (pigmenti velike molekulske mase) aktivira se u jednom ili drugom obliku, što naknadno dovodi do razvoja hiper- ili depigmentacije, kao i stvaranja ustajalih upalnih mrlja.
 2. Stvaranje granulacijskog tkiva. U ovoj fazi dolazi do rasta kapilara: do trećeg ili petog dana fibroblasti počinju aktivno sintetizirati novi kolagen. U početku kolagen tipa III prevladava u rani (80%) s malom količinom kolagena tipa I (20%). U vrijeme sazrijevanja ožiljaka nakon akni zrcali se omjer ovih vrsta kolagena. Paralelno s tim, keratinociti (glavne stanice epiderme) počinju se aktivno dijeliti, postupno prelazeći u ranu uklanjajući fibrinoidni eksudat.
 3. Preoblikovanje matrice - obnavljanje staničnog okvira kože. Ovaj je stadij najduži: traje od nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci i završava stvaranjem novog tkiva. No, kakva će vrsta tkiva ispasti ovisi o stanicama (fibroblasti, keratinociti, kao i sebociti), koje proizvode mnoge enzime odgovorne za strukturu izvanstaničnog matriksa. Ti enzimi, posebno, uključuju MMP (pro MMP-9) i njihove tkivne inhibitore TIMP. Oni uzrokuju čitav lanac reakcija međustanične tvari. Neravnoteža u omjeru ovih enzima može uzrokovati razvoj atrofičnih ili hipertrofičnih ožiljaka..

Također, na stvaranje ožiljaka nakon akni uvelike utječu propionibacterium acne. Peptidoglikan, potporni enzim stanične stjenke ove bakterije, pojačava razgradnju izvanstaničnog matriksa ekspresijom gena za sintezu pro MMP-2. [10] [11] [12]

Klasifikacija i faze razvoja post-akni

Ovisno o tome kako element od akni zarasta, svi ožiljci od akni podijeljeni su u četiri vrste:

 1. Atrofično - zacjeljivanje elementa osipa nastavlja se u pozadini smanjene proizvodnje kolagena. Takvi ožiljci nalaze se ispod razine kože.
 2. Normotrofično - zacjeljivanje akni događa se u pozadini normalne proizvodnje kolagena fibroblastima. Takvi se ožiljci obično nalaze u istoj razini s kožom..
 3. Hipertrofično - zacjeljivanje se događa u pozadini povećane sinteze kolagena. Ti ožiljci strše iznad površine kože.
 4. Keloid - guste tumorske tvorbe vezivnog tkiva ružičaste, crvene ili plavkaste nijanse s sjajnom glatkom površinom. [13] Prelaze izvornu ranu i mrze da bi se ponovno ozlijedili.

Atrofični ožiljci javljaju se u 90% bolesnika nakon akni. [14] Upravo te ožiljke kozmetolozi najčešće uklanjaju.

Klasifikaciju atrofičnih ožiljaka uveo je Jacob C.I. Prije 18 godina. [15] Izuzetno je važno jer pomaže u određivanju mogućnosti najučinkovitijeg liječenja simptoma nakon akni..

Dakle, ovisno o obliku, svi atrofični ožiljci podijeljeni su u tri vrste:

 • usitnjeno (trzalica za led);
 • kvadrat (boxcar);
 • zaobljeni (valjani).

Isječeni ožiljci duboki su, u obliku lijevka i po strukturi su slični engleskom slovu "V". Tih se ožiljaka najteže riješiti, jer su to epitelne žice koje se produbljuju do razine hipoderme. Učinak liječenja odsječenih ožiljaka bit će minimalan.

Zaobljeni ožiljci imaju promjer 4-5 mm i nastaju zbog nestandardnog pričvršćivanja vlaknastog tkiva između dermisa i hipoderme. Takvi ožiljci u svojoj strukturi nalikuju utoru. Dubina njihove pojave obično doseže 3 mm. Podložnije su korekciji, ali u svakom slučaju, također ih nije lako liječiti..

Kvadratni ožiljci imaju okomite zidove koji se ne sužavaju prema dolje. Mogu se nalaziti na različitim dubinama, ali u pravilu ih je puno lakše popraviti od usitnjenih i zaobljenih ožiljaka..

Komplikacije akni

Komplikacije akni u pravilu se pojavljuju kada se osoba želi riješiti ustajalih mjesta i već postojećih ožiljaka traumom i drugim vrstama učinaka na kožu.

Rane komplikacije uključuju:

 • jaki edem;
 • sekundarna infekcija (pustulizacija i impetiginizacija);
 • pogoršanje infekcije herpesom;
 • alergijski dermatitis.

Kasne komplikacije uključuju:

 • trajni eritem;
 • posttraumatska hiperpigmentacija;
 • depigmentacija;
 • stvaranje novih ožiljaka.

Jaki edem posljedica je opće upalne reakcije na koži. Pojavljuje se kao odgovor na oštećenja i zaštitni je i prilagodljivi proces tijekom kojeg tijelo uspostavlja normalne fiziološke reakcije na koži.

Sekundarna infekcija može se dogoditi kada se patogena ili oportunistička mikroflora (najčešće stafilokoki, rjeđe predstavnici gram-negativnih bakterija i izuzetno rijetko anaerobna flora) pridruže procesu upale. Kao rezultat, takva infekcija dovodi do sekundarne pojave pustula i impetiga (gnojno-gnojni osip).

Čimbenici predispozicije za pustulizaciju i impetiginizaciju:

 • broj bakterija zarobljenih u rani (100 tisuća patogena na 1 g tkiva - približno je taj omjer potreban za razvoj upalnog procesa);
 • smanjen opći imunitet pacijenta;
 • prisutnost kroničnog stresa i popratnih somatskih bolesti;
 • dugotrajna upotreba lijekova itd..

Erizipela je najteži oblik sekundarne infekcije. Žarište infekcije obično se formira u pozadini senzibilizacije (stjecanja osjetljivosti) tijela na B-hemolitički streptokok. Reprodukcija patogena događa se u limfnim kapilarama papilarnog i retikularnog sloja dermisa.

Erizipelu karakterizira serozna ili serozno-hemoragična upala s znakovima opće opijenosti tijela. To se, pak, može zakomplicirati i flegmonom (flegmonska erizipela) i nekrozom.

Uz protok, erizipela je:

 • primarni - postoji od nekoliko dana do 1-2 godine nakon prethodnog postupka;
 • ponavljajući - javlja se dvije godine nakon prethodnog procesa i obično ga karakterizira drugačija lokalizacija.

Pogoršanje infekcije herpesom česta je komplikacija koja se javlja nakon pretjerano agresivnih metoda izlaganja koži sklonoj aknama. To je posebno potrebno kako bi se to imalo na umu za pacijente s poviješću često ponavljanog herpesa: oni moraju proći obveznu antivirusnu profilaktičku terapiju prije liječenja nakon akni.

Izuzetno rijetka, ali ozbiljna komplikacija u vezivanju herpesvirusa je herpetični ekcem - akutna Juliusbergova pustuloza malih boginja. U nedostatku odgovarajućeg liječenja moguća je čak i smrt. [16] Ovu bolest karakteriziraju:

 • česti osipi;
 • jak svrbež;
 • febrilna (38-39 ° C) i piretična (39-41 ° C) groznica;
 • povećani limfni čvorovi;
 • pristupanje piokokne infekcije;
 • razvoj sepse (u težim slučajevima).

Alergijski dermatitis može se pojaviti kada je koža izložena uglavnom raznim kemikalijama (pilingima) koje uzrokuju odgođene (IV) reakcije preosjetljivosti. Alergeni imaju sposobnost prodiranja u nepromijenjenu kožu, obično male molekulske težine, a ne gustog spoja.

Perzistentni eritem (crvenilo) može nastati kao rezultat ponovnog nanošenja CO lasera2 ili erbij laser. Na koži ostaje 3-4 mjeseca. Histološki se crvenilo javlja kao upalna reakcija ili je manifestacija nezrelosti novog epitela. Granica razgraničenja (linija između kože tretirane laserom i zdravog tkiva) također može uzrokovati neke neugodnosti pacijentima, ali ne brinite zbog toga jer će to s vremenom proći.

Posttraumatska hiperpigmentacija može se primijetiti u bolesnika s tamnom kožom, stoga izbor metode za liječenje estetskih poremećaja kože uvijek započinje određivanjem njezina fototipa. [17]

Liječenje akni i post-akni na licu: hardverska kozmetologija, lijekovi, laser, tekući dušik, hladna plazma, lifting iz plazme, kreme, homeopatija, pijavice

Čista i lijepa koža glavni je pokazatelj zdravlja. Ali ne može se svaka osoba pohvaliti besprijekornim i glatkim licem. Jedan od problema adolescencije koji vam može uništiti izgled za čitav život su akne. Srećom, moderna kozmetologija može ponuditi nekoliko učinkovitih načina liječenja akni i post-akni..

Vrste i faze akni

Akne su upala kože koja utječe na žlijezde koje proizvode potkožnu masnoću. Ova bolest pogađa uglavnom adolescente, ali i odrasli su pogođeni njom. Najneugodnija posljedica takvog problema su duboki ožiljci koji nastaju nepravilnim rukovanjem upaljenih područja kože..

Liječenje akni i post-akni (kozmetologija takav naziv naziva ožiljci koji su ostali nakon nepravilnog liječenja akni) zahtijeva utvrđivanje ozbiljnosti bolesti, mjesta upale i prijemljivosti epiderme na lijekove.

Razlikuju se sljedeće faze akni:

 1. Komedona. Ovo je početni stadij bolesti, što upućuje na prisutnost malog broja komedona (mitesera) i crvenkastih konveksnih papula bez gnojnog sadržaja. Istodobno, osoba ne doživljava ozbiljnu tjelesnu nelagodu. U ovoj je fazi moguće brzo izliječiti akne..
 2. Papulopustularni. Zajedno s povećanjem broja komedona i papula, dolazi do opsežnije upale, pojavljuju se gnojne pustule. Koža postaje bolna i neugodna za dodir.
 3. Čvorna faza. Rastu upalna područja na koži, povećava se broj gnojnih pustula, koje rastu i međusobno se povezuju, tvoreći čvorove. Liječenje je sporo i teško.
 4. Oblik akni. Komedoni, papule i pustule povećavaju se u veličini i količini, stvaraju se duboki vrili i pojavljuje se upaljena natečenost. Povećana je bolnost zahvaćenih područja kože. Mogu se pojaviti hrapavosti i perutanje.

Post-akne i njihovi oblici

Liječenje akni ili nepravilno mehaničko uklanjanje akni može biti popraćeno komplikacijama nazvanim "post-akne".

U kozmetologiji postoji nekoliko njezinih oblika:

 • Proširene pore. Zbog hormonske neravnoteže, poremećaja u radu lojnih žlijezda, pothranjenosti itd. rubovi pora se zadebljavaju, što dovodi do nemogućnosti njihovog stezanja i suženja.
 • Ožiljci i ožiljci. Javljaju se na mjestu ozbiljnih lezija kože koje odgovaraju posljednjim fazama akni. Također, njihov je izgled posljedica netočnih i neprihvatljivih radnji tijekom neovisnih pokušaja rješavanja problema na koži, korištenjem kozmetičkih postupaka koji su kontraindicirani kod akni..
 • Diskromije - pigmentacija (promjena boje) na područjima kože koja su bila zahvaćena aknama.
 • Promjene na krvnim žilama. Zbog kršenja u stvaranju epidremisa, kapilare se šire, što uzrokuje trajno crvenilo na koži.

Liječenje lijekovima

Liječenje akni i post-akni (kozmetologija podrazumijeva složeni tretman u borbi protiv akni, a ne samo postupke čišćenja i regeneracije), također se provodi pravilno odabranim lijekovima.

Prije odabira antibiotske terapije potrebno je proći struganje s zahvaćenog područja kože kako bi se pomoću bakteriološke kulture utvrdila osjetljivost mikroflore na antibiotike.

Najučinkovitiji su lijekovi iz serije tetraciklina i eritromicina, kao što su:

 • Doksiciklin (10 dana, 300 mg 1 r / d).
 • Sumamed (7 dana, 500 mg 1 r / dan).
 • Rondomicin (7 dana, 300 mg 1 r / d).

Uz antibiotike, preporučuju se i sljedeći lijekovi:

 1. Roakkutan (6-8 mjeseci, 0,5 mg na dan). Koristi se za teški stadij bolesti, djeluje protuupalno.
 2. Protugljivični lijekovi.
 3. Za lokalnu primjenu prikladni su retinoidni pripravci koji imaju imunomodulatorni i protuupalni učinak, kao i suzbijaju stvaranje sebuma. Njih treba nanositi na upaljenu kožu noću nakon pranja..

Mezoterapija s uvođenjem hijaluronske kiseline i kolagena

Liječenje akni i post-akni (kozmetologija uključuje rješavanje ove kožne bolesti ne samo lijekovima) provodi se uz pomoć novih i učinkovitih lijekova protiv akni. Jedna od njih je mezoterapija uvođenjem hijaluronske kiseline i kolagena.

Pomoću ovog postupka normalizira se funkcioniranje lojnih žlijezda, zaglađuju se bore, obnavlja koža..

Koktel hijaluronske kiseline i kolagena pomaže riješiti pigmentaciju, izravnati nepravilnosti nakon akni, također ima izražen protuupalni učinak.

Mezoterapija koktelom hijaluronske kiseline i kolagena djeluje na ljudsko tijelo kako slijedi:

 • Uz pomoć injekcija molekule hijaluronske kiseline prodiru u duboke slojeve dermisa, što doprinosi regeneraciji tkiva i njihovom pomlađivanju.
 • Akupunktura potiče lansiranje latentne energije u tijelu usmjerenu na popravak oštećenih tkiva. Zbog obnavljanja kože, gornji se sloj dermisa zadebljava, što dovodi do njegovog tonusa i poboljšane opskrbe krvlju. Pospješuje brzo zacjeljivanje upaljenih područja kože.

Postupak mezoterapije odvija se u nekoliko faza:

 1. Dezinfekcija problematičnog područja kože.
 2. Sjeckanje i injekcija lijeka do dubine od 4 mm.
 3. Ponovljena dezinfekcija.
 4. Nanošenje regenerirajuće maske.

Liječenje zahtijeva 8-10 tečajeva. Ponovite postupak svake godine. Vrijedno je zapamtiti da se u slučaju akni od 3-4 faze, mezoterapija ne provodi.

Srednji i duboki piling

Piling je jedan od najučinkovitijih i najpopularnijih tretmana protiv akni. Ovo je kozmetički postupak koji se sastoji u pilingu gornjeg sloja dermisa kako bi bio gladak i svjež..

Ova metoda pomaže u borbi protiv ljuštenja, komedona i lojnih čepova, a također pomaže u uklanjanju uzroka akni, jer s lica se uklanjaju patološke bakterije zajedno s gornjim slojem kože.

Postoji nekoliko metoda za izvođenje postupka:

 • mehanički,
 • kemijska,
 • hardver.

Kemijski piling smatra se najučinkovitijim i najučinkovitijim u borbi protiv akni i post-akni. Koristi se u interakciji s kiselinama i njihovim kombinacijama (glikolna, vinska, salicilna itd.), Što osigurava nježno čišćenje i piling kože, osiguravajući njezin brzi oporavak.

Ovisno o stupnju udara, razlikuje se duboki i srednji piling..

Srednji se piling provodi koncentriranim kiselinama i utječe ne samo na površinu kože, već i na dermis. Vrlo je učinkovit u borbi protiv mrlja i malih ožiljaka od akni. Također, srednji piling ima učinak suženja pora i čišćenja kože od komedona..

Sljedeći postupak izvodi se na sljedeći način:

 1. Dezinfekcija kože.
 2. Po želji ublaživač boli.
 3. Primjena kiselina ili smjesa.
 4. Ispiranje proizvoda.
 5. Nanošenje regenerirajuće maske.

Faza oporavka je 5 do 10 dana. Duboki piling koristi se za velike i izražene lezije akni. Može se nositi s velikim ožiljcima, snažno djeluje na čišćenje i pomlađivanje kože.

Takav se postupak izvodi u specijaliziranoj klinici uz uvjet korištenja lijekova protiv bolova, jer je vrlo bolno i traumatično.

Duboko ljuštenje odvija se na ovaj način:

 1. Čišćenje kože.
 2. Primjena ublaživača boli.
 3. Liječenje fenolnim sredstvom za piling.
 4. Pokrivanje kože posebnom maskom koja izvlači fenol. Ovaj se sastav ne smije ispirati 3 dana.
 5. Nakon ispiranja maske, koža se tretira regenerirajućim smjesama.

Razdoblje oporavka traje više od tjedan dana. Crvenilo koje se javlja kao reakcija na sastav fenola obično nestaje nakon 3 mjeseca.

Darsonval

Darsonval je svestrani uređaj koji ima terapeutski učinak pomoću struja visoke frekvencije. Koristi se u mnogim područjima poput stomatologije, kirurgije itd. Dobro se dokazao u kozmetologiji u borbi protiv akni i post-akni. Struja koju generira aparat uništava bakterije, sužava pore, širi kapilare.

Potičući proizvodnju potkožnog kolagena i elastina, regulira proizvodnju sebuma, zaglađuje ožiljke i ublažava upalu. Prije postupka darsonvalizacije koža se čisti i dezinficira. Za liječenje akni koriste se 2 nastavka - šiljasti i ravni. Točka se koristi za male lezije kože, ravna - za opsežne.

Čitav postupak darsonvalizacije može trajati od 5 do 10 minuta. Liječenje se provodi vođenjem uređaja duž masažnih linija. U tom se slučaju izvode i kružni pokreti. Nakon završetka rada s aparatom, potrebno je kožu tretirati sredstvima koja sužavaju pore. Da bi se postigao veći učinak, stručnjaci preporučuju do 15 postupaka svaki drugi dan..

Obrada tekućim dušikom

Liječenje tekućim dušikom naziva se kriomasaža. Njegov se učinak objašnjava učinkom temperaturnih razlika na kožu. Poboljšava cirkulaciju krvi, tonizira kožu, smanjuje bore, ublažava upale..

Postupak traje približno 10 minuta i odvija se na sljedeći način:

 1. Koža se tretira sredstvima za čišćenje.
 2. Specijalist uroni drveni štap s velikim pamučnim štapićem pričvršćenim u posudu s tekućim dušikom.
 3. Brzim pokretima kozmetičarka tretira kožu lica, drugom rukom nježno pritiskajući tampon na lice pacijenta. Sve se događa velikim tempom, jer dušik nastoji brzo ispariti.
 4. Posljednji korak je nanošenje hranjive kreme ili maske na kožu.

Preporučuje se 5-10 postupaka, ovisno o stupnju akni.

Laserski tretman

Liječenje akni i post-akni (kozmetologija nudi ovu metodu za uklanjanje akni u bilo kojoj fazi) pomoću lasera vrlo je učinkovito.

Laserska korekcija problema s kožom ima sljedeći mehanizam djelovanja: intenzivno lasersko zračenje djeluje na duboke slojeve kože pružajući protuupalno i baktericidno djelovanje i usporavajući proizvodnju potkožne masti.

Postupak laserskog tretmana ima sljedeći redoslijed djelovanja:

 1. Čišćenje kože.
 2. Gnojne pustule se otvaraju, njihov sadržaj se uklanja.
 3. Izvodi se laserski tretman.
 4. Nanosi se hranjiva krema.

Potrebno je izvršiti do 10 postupaka (ovisno o stupnju zanemarivanja bolesti) s ponavljanjem nakon 7 dana.

Dermoabrazija

Metoda dermoabrazije naširoko se koristi za rješavanje post-akni. Ovaj postupak je mehaničko presvlačenje sloja po sloju koje može ublažiti čak i duboke ožiljke. Hardversko uklanjanje gornjeg sloja kože dovodi do povećanja prirodne proizvodnje hijaluronske kiseline i kolagena. Počinje proces regeneracije i pomlađivanja.

Što su dublje ožiljci, to je potrebno ukloniti više sloja epiderme.

Postupak ide ovako:

 1. Dezinfekcija kože.
 2. Označavanje željenih područja.
 3. Lokalna anestezija.
 4. Hlađenje kože ledom kako bi bila zategnutija.
 5. Obnavljanje željenih područja kože.
 6. Primjena sredstva za zamrzavanje.
 7. Čišćenje površine od uklonjenog sloja kože.

Zacjeljivanje tkiva podvrgnutih dermoabraziji traje 7 do 30 dana.

Dezinstrustacija

Metoda dezinfekcije pomaže dubinskom čišćenju kože od nečistoća i prekomjerne proizvodnje ulja. Djelovanje galvanske struje (struja niskog napona) na alkalnu otopinu koja se nanosi na lice pretvara potonju u natrijev hidroksid, koji zauzvrat proizvodi "saponifikaciju" potkožne masti. Kao rezultat toga, ulje se jednostavno i lako ispire vodom, ostavljajući čistu i zdravu kožu..

Dezinrustacija se odvija u nekoliko faza:

 1. Čišćenje kože.
 2. Primjenjuje se alkalna otopina. Može se koristiti otopina sode bikarbone.
 3. Elektroda s nabojem "-" nanosi se na lice tijekom 5 minuta, reakcija alkalne otopine i potkožne masti.
 4. Sljedećih 5 minuta koža se tretira elektrodom s nabojem "+" kako bi se suzile pore.
 5. Nakon svega ovoga moguće je očistiti lice..
 6. Lužine i masnoće koje istječu ispiru se s kože.
 7. Nanosi se hranjiva krema.

U terapeutske svrhe potrebno je provesti do 10 tjednih postupaka. Zatim ponovite dezinfekciju svaki mjesec.

Hladna plazma

Tretman kože hladnom plazmom dobra je alternativa pilingu i obnavljanju lica. Hladna plazma je ionizirani plin koji je, kad dođe na kožu, pročišćava od toksina, patogenih bakterija i uništava mrtve stanice. Kao rezultat ovog učinka, epiderma se obnavlja, upala se uklanja. Postupak se izvodi pomoću stroja.

Potpuno je bezbolno i događa se na sljedeći način:

 1. Koža je očišćena.
 2. Beskontaktno tretiranje kože strujom plazme.

Cijeli postupak traje 10 minuta. Potrebno je prisustvovati 7 seansi s razmakom od 2 tjedna. Učinak neće biti izražen odmah, prve promjene postat će primjetne tek nakon 3 tjedna. Željeni rezultat postići će se za 4 mjeseca.

Plazmolifting

Plazmolifting je jedinstveni postupak za borbu protiv nesavršenosti kože pomoću krvi pacijenta. Autoplazma trombocita izolirana iz krvi ubrizgava se u lice, što aktivira procese obnove i podmlađivanja pod kožom i daje poticaj za proizvodnju kolagena, što povećava proizvodnju hijaluronske kiseline.

Postiže se učinak toniziranja, regeneracije stanica kože, javlja se protuupalni učinak, regulira se funkcija lojnih žlijezda.

Postupak plazmoliftinga uključuje nekoliko faza:

 1. Tretiranje lica dezinficijensom.
 2. Uzimanje krvi iz vene.
 3. Obrada krvi u posebnoj centrifugi. Izlaz je žuta tekućina.
 4. Daju se injekcije liječene plazme pacijenta.

Cijeli postupak traje do 40 minuta. Tečaj se može sastojati od najviše 5-6 injekcija. Mora se ponoviti jednom godišnje. Plazmolifting je poželjan 2 puta tjedno.

Jontoforeza

Jontoforeza je jedna od novih metoda rješavanja nesavršenosti kože, a sastoji se u djelovanju aparata niskonaponske struje na problematična područja. Ova metoda pomaže posebnim maskama i serumima da dođu do dubokih slojeva epiderme, povećaju cirkulaciju krvi i oksigenaciju stanica, započnu procese regeneracije.

Ovaj kratkotrajni postupak uključuje sljedeće korake:

 1. Čišćenje kože pilingom.
 2. Primjena posebno odabranog proizvoda.
 3. Tretman kože posebnim senzorima koji generiraju mikrostruju.
 4. Nanošenje tonika i hranjive kreme na kožu.

Da bi se postigao najveći protuupalni i restorativni učinak, potrebno je ne više od 10 postupaka.

Kreme protiv akni i nakon akni

Kozmetolozi, osim različitih postupaka, predlažu traženje pomoći u liječenju krema protiv akni i post-akni. U tu svrhu proizvode se mnoge vrste masti i krema koje se mogu boriti protiv upala i nesavršenosti kože..

Među njima su sljedeći:

 • Priztin je krema proizvedena u Indiji, a temelji se na prirodnim sastojcima (kora naranče i limuna, božikovina mahonije, arjuna, cedar Atlas), bogata vitaminima C, A, kalijem, cinkom, kalcijem i magnezijem. Djeluje snažno antibakterijski i protuupalno. Također pomaže u brzom zacjeljivanju akni i aktivno se bori protiv post-akni. Kremu je potrebno redovito nanositi ujutro i navečer dok se ne postigne trajni učinak..
 • Aknestop - antibakterijska krema, sastoji se od azelaične i benzojeve kiseline, također sadrži propilen glikol, glicerin i glicerol. Neophodna je redovita i vrlo dugotrajna upotreba kreme. Primjenjuje se dva puta dnevno.
 • Differin je krema s aktivnim sastojkom "adapalen", koja je analogna retinoičnoj kiselini. Savršeno čisti kožu od komedona i regulira proizvodnju potkožne masti. Nanosi se na kožu jednom dnevno, po mogućnosti navečer, izbjegavajući usne i oči..
 • Baziron je učinkovita antibakterijska krema koja aktivno oksigenira kožu i smanjuje proizvodnju sebuma. Benzoil peroksid služi kao osnova za lijek. Krema se nanosi dva puta dnevno na očišćenu kožu. Trajni učinak može se vidjeti nakon 2 mjeseca redovite primjene.
 • Skinoren gel - krema na bazi azeloične kiseline, ima snažno antimikrobno djelovanje. Primjenjuje se 2 puta dnevno, uklanja upale i crvenilo na koži.

Terapija pijavicama

Liječenje pijavicama ili hirudoterapijom smatra se vrlo učinkovitim načinom rješavanja akni. Nakon nekoliko sesija rezultat će biti primjetan. Čitav tečaj (7-10 sesija svaka 2 dana) liječenja pijavicama jamči potpuno uklanjanje akni. Tijekom jedne seanse na lice se stave 3-4 pijavice. Oni sami otpadaju nakon otprilike 30 minuta.

Dobar učinak postiže se slinom pijavica koja djeluje snažno antimikrobno i protuupalno.

Redovita uporaba pijavica na licu osigurava smrt patogenih bakterija i patoloških mikroorganizama koji uzrokuju pojavu akni. Uz to, tvari koje čine slinu pomažu brzom zacjeljivanju i obnavljanju zahvaćenih područja kože, poboljšavaju cirkulaciju krvi u dubokim slojevima epiderme i reguliraju proces stvaranja sebuma..

Liječenje homeopatskim lijekovima

Cilj homeopatije u liječenju ankh je uklanjanje uzroka. Stoga postupak liječenja traje dugo, a za svakog pacijenta odabire se pojedinačni lijek. Također, homeopatski lijekovi sposobni su se boriti protiv post-akni..

Raznolikost fondova prilično je brojna, a mogu se razlikovati najčešći:

 • Traumeel (sadrži ekstrakte nevena, ehinaceje, kamilice, arnike, stolisnika itd.) Potiče brzu regeneraciju kože, djeluje protuupalno, učinkovito se bori protiv crvenila i iritacije. U liječenju akni i post-akni koristi se u obliku gela koji se nanosi na kožu dva puta dnevno tijekom 10 dana.
 • Nervohel (sastoji se od fosforne kiseline, šugavog nosoda, sadržaja vrećice sipe itd.), Kao sedativ, koristi se u liječenju akni kada je uzrok stres. Tijek liječenja je 3 tjedna, 1 tableta tri puta dnevno.
 • Psorinohel N (sadrži psorinum-nosode, sumpor D6, buffa buffa D10, itd.) Djeluje kao imunomodulatorni, protuupalni i lijek za poboljšanje regeneracije. Uzima se 7 dana, po 5 kapi 3 puta dnevno.
 • Galium Hel (sadrži prirodne ekstrakte tuje, hedera, klematisa, ehinaceje) protuupalni je lijek, a također uklanja toksine iz tijela. Uzme se 10 kapi, razrijedi se u 0,5 čaše vode, tri puta dnevno tijekom 1 mjeseca).
 • Sumpor (lijek se temelji na sumporu) je protuupalno i antibakterijski. Primjenjuje se noću kao mast 10 dana prije spavanja.

Narodni recepti

Uz lijekove i postupke, postoje i mnogi popularni recepti za uklanjanje akni, na primjer:

  Istucite protein 1 pilećeg jajeta sa 1 žlica. sok od aloe, nanesite na lice i držite dok se ne osuši. Ova maska ​​djeluje protuupalno i hranjivo..

Liječenje akni i post-akni može se izvoditi ne samo lijekovima, već i tradicionalnom medicinom.

 • Pomiješajte pire od korijena jabuke i hrena u omjeru 1: 1, nanesite na lice svaka 3-4 dana tijekom 1 sata. Ovaj lijek djeluje protuupalno i regenerirajuće, te čisti i tonizira kožu..
 • Maska izrađena od smjese 2 g mumiya razrijeđenog u 5 ml vode i 1 žličice djeluje regenerirajuće i antibakterijski. med. Maska se drži na licu oko 20 minuta.
 • Svakodnevna upotreba losiona od soka trputca može pomoći u smanjenju upale i crvenila.
 • Tonik iz dekocije nevena (1 žlica suhe biljke, prelijte s 0,5 litre vruće vode i pustite da se skuha) ublažava upalu i regulira rad lojnih žlijezda.
 • Kozmetologija nudi široku paletu tretmana protiv akni i post-akni. Samo trebate odabrati najprikladniju i najpristupačniju metodu, bilo da se radi o postupcima u kozmetičkim klinikama ili proizvodima koji se koriste ili izvode kod kuće. Ali mora se zapamtiti da sve radnje treba uskladiti s liječnikom..

  Video: liječenje akni i post-akni

  Kako liječiti akne i post-akne narodnim metodama, pogledajte video isječak:

  5 učinkovitih načina da se riješite akni:

  Što su post-akne na licu i što učiniti s njima

  • 1. Post-akne: što je to (fotografije tipičnih simptoma)
  • 2. Razlozi za stvaranje i metode prevencije post-akni (foto preporuke)
  • 3. Kako liječiti ožiljke nakon akni: kozmetički postupci
   • 3.1. Pilingi u borbi protiv akni
   • 3.2. Mezoterapija za liječenje nakon akni
   • 3.3. Korekcija konture za post-akne
  • 4. Kućne metode rješavanja akni
   • 4.1. Farmaceutski proizvodi
   • 4.2. Kućne maske

  Dermatologija je medicinska specijalnost s razlogom. Papula, pustula, eritem, komedon, akne, akne... ne čudi zbunjenje u hrpi pojmova, ali pravi je podvig shvatiti kako to liječiti. Danas "Tvoe Lichiko" nudi saznati što su post-akne na licu, razmotriti fotografije različitih manifestacija ovog stanja i što je najvažnije pronaći najučinkovitije metode rješavanja nedaća.

  fotografija s web mjesta soveti.com.ua

  Post-akne: što je to (fotografije tipičnih simptoma)

  Akne različite težine živciraju većinu adolescenata i nastaju u 15-20% ljudi starijih od 25 godina. Osipi su neugodni, ali mnogo su uznemirujući nedostaci koji ostaju nakon njih i ujedinjeni su terminom "post-akne". Ova definicija skriva čitav niz promjena koje utječu na epidermu i dermis. Kao odgovor na pitanje "Što su post-akne na licu?" dermatolog će navesti najmanje 5 manifestacija ovog stanja:

  • Širenje pora, često neravnomjerno. Ovaj simptom nastaje zbog činjenice da su kanali za izlučivanje lojnih žlijezda sustavno začepljeni i rastegnuti. Dilatacija pora prilagodljivi je mehanizam potreban za osiguravanje slobodnog odljeva žljezdanog sekreta.

  fotografija s www.rd.com

  • Ožiljavanje. Područja kože na kojima su oštećenja dermisa i epiderme ispunjena ožiljnim tkivom. Ovo je ujedno i zaštitni mehanizam, budući da se sinteza elemenata vezivnog tkiva događa brže od epidermalnih, pa stoga tijelo pokušava što prije zakrpati kršenje integriteta kože.

  fotografija s web mjesta bezpryischeymaskalitso.ru

  • Nepravilnosti reljefa kože. Iste one kvrge i udubljenja zbog kojih je lice izgleda kao da su izpukle male boginje. Nastaju zbog činjenice da su područja ožiljnog tkiva tanja od zdrave kože. Atrofični ožiljci nakon akni na fotografiji izgledaju poput uvučenih područja bez pora oko kojih se uzdiže epiderma normalne strukture.

  fotografija s foneyes.ru

  • Trajno crvenilo (eritem), rozacea, proširene kapilare. Vaskularne promjene posljedica su činjenice da su na mjestima kronične upale postojeće žile ozlijeđene i sklerozirane, a okolo postoji kompenzacijski neravnomjeran rast kapilara.

  fotografija sa www.medecinesthetique.be

  • Diskromija. Kršenje stvaranja melanina, koje se može nastaviti i u obliku hiperpigmentacije i stvaranjem depigmentiranih područja. Prevladavajući tip diskromije povezan je s tipom kože i genetskom tendencijom ili smrti melanocita ili njihovom nekontroliranom reprodukcijom.

  fotografija s web stranice topfonpack.ru

  Posljedice akni ne uključuju uvijek svih 5 manifestacija. Mogu biti predstavljeni samo jednim znakom ili proizvoljnim kombinacijama bilo kojih simptoma..

  Ljudi koji su zabrinuti zbog akni i post-akni iz prve ruke znaju što su to i za njih nije potrebno gledati fotografije. Puno je važnije znati što učiniti s postojećim promjenama i kako spriječiti nove..

  Razlozi za stvaranje i metode prevencije post-akni (foto preporuke)

  Unatoč značajnoj prevalenciji tinejdžerskih osipa u populaciji, sekundarne promjene ostaju u samo 10-15% bolesnika. Činjenica je da ne samo prištići, već i vi sami mogu biti krivac za stvaranje post-akni. Točnije, greške koje se čine u procesu njege kože. Sljedeći čimbenici utječu na težinu sekundarnih estetskih nedostataka:

  • Intenzitet osipa. Velika gustoća mjesta upalnih elemenata ne dopušta epidermi da se u potpunosti oporavi i dovodi do preraspodjele melanocita, krvožilnog uzorka i ožiljaka. Kvalitetna njega kože, uporaba lokalnih dezinficijensa i izbjegavanje slatkiša i loših navika pomoći će smanjiti utjecaj ovog čimbenika. Također je potrebno na pregled kod gastroenterologa, jer su jedan od uzroka akni i post-akni bolesti probavnog sustava.

  fotografija s psycholekar.ru

  • Duboko mjesto komedona i pustula. Sa značajnom debljinom epiderme, šupljina s gnojnim sadržajem ne može se dugo otvoriti, a širi upalu u dublje slojeve kože. Da bi postupak tekao brže, potrebno je sustavno uklanjati gornji sloj mrtvih stanica epiderme pilingom, hardverskim ili kemijskim pilingom..
  • Trajanje akni. Mnogo godina postojanja osipa iscrpljuju regenerativni kapacitet kože, a regeneracija tkiva nije tako intenzivna. Gotovo je nemoguće utjecati na ovaj faktor, a vaš je zadatak samo adekvatno njegovati lice..
  • Neispravno istiskivanje pustula. Kozmetičarka uopće ne uzalud moli da ne drobi akne. Kršeći ispravnu tehniku, vi, naprotiv, gurate sadržaj duboko u dermis, ozljeđujući dermis i provocirajući stvaranje ožiljka. Povjerite ručno čišćenje profesionalcu, a za kućno istiskivanje neočekivanih prištića kupite iglu Vidal i žlicu Uno.

  fotografija sa music-oblako.ru

  • Opekline. Vrijedno kauterizirajući akne agresivnim otopinama, ubit ćete ne samo sve bakterije, već i područje zdrave kože. Ne kršite preporuke za kozmetiku, a ako proizvođač savjetuje kremu nanositi 2 puta dnevno u smjeru, tada ne biste trebali mazati cijelo lice u svakoj prilici.
  • Kozmetološki postupci. Elektrokoagulacija dubokih komedona često izaziva ožiljke od akni, i to ne samo s intenzivnim osipom. Dubinski kemijski piling ili dermoabrazija pogrešno izvedeni mogu ostaviti posljedice na vašem licu. Za ovaj problem postoji samo jedno pravo rješenje - odaberite kompetentnog kozmetologa koji je u stanju uzeti u obzir rizike.

  U vašoj je moći, ako ne u potpunosti spriječiti stvaranje post-akni, onda barem značajno izravnati njegove manifestacije. Ne zanemarujte savjete i kod prvih znakova ožiljaka ili pojave diskromije odmah započnite s liječenjem. U ovom je slučaju rani početak neizostavan sastojak uspješne borbe, jer su gusti, stari ožiljci mnogo manje podložni korekciji od svježih..

  Kako liječiti ožiljke nakon akni: kozmetički postupci

  Naravno, najučinkovitija metoda rješavanja problema bit će povjerenje iskusnom kvalificiranom kozmetologu koji će procijeniti prevladavajući problem i ponuditi učinkovitu metodu za njegovo uklanjanje. Arsenal sredstava dostupnih ženama u okviru estetske medicine jednostavno je ogroman i uključuje postupke za svaki ukus.

  Pilingi u borbi protiv akni

  fotografija sa stranice durdom-dom2.ru

  Piling vanjskih slojeva epiderme izglađuje kvrgavost, uklanja staračke pjege, omekšava i stanjiva ožiljke, čineći ih manje vidljivima. Profesionalni piling sposoban je u potpunosti ukloniti ožiljke do 5 mm, pa je učinkovitost tehnike velika. Kozmetički salon ponudit će vam sljedeće mogućnosti:

  • Mehanički piling. Kao što i samo ime govori, epiderma se uklanja izravnim mehaničkim djelovanjem. To mogu biti posebne četke (brossage) ili mlaznice s abrazivnim premazom (dermoabrazija). Nije najprijatniji postupak, ali zbog ljepote vrijedi biti strpljiv Razdoblje rehabilitacije, tijekom kojeg će se koža obnoviti, trajat će do 2 tjedna.
  • Kemijski piling. Sastavi koji sadrže slabe otopine trikloroctene, azelaične, salicilne ili voćne kiseline nanose se na kožu. Kemijska reakcija doslovno ubija sloj stanica kože, do dubine od 0,6 mm. Nakon nekog vremena, ova se epiderma odlijepi i otkriva novu, glatku kožu. Osjećaji tijekom postupka prilično su podnošljivi, ali morat će proći razdoblje rehabilitacije od 7-10 dana. Preporuča se koristiti tečaj od 4-8 sesija.
  • Laserski piling. Najmodernija od svih opcija koja vam omogućuje precizno doziranje dubine prodiranja i ciljanih ožiljaka. Može se provesti na uređaju s frakcijskim laserom koji nježno djeluje na okolna tkiva dijeleći zraku na najfinije zrake koje buše mikro rupe na koži. Ova mikroskopska područja oštećenja zauzimaju ne više od 30% tretiranog područja. Kao rezultat, okolna tkiva počinju se aktivno obnavljati, smanjujući manifestacije post-akni.

  Imajte na umu da je bolje planirati tečaj pilinga za jesensko-zimsko razdoblje, kada je intenzitet UV zraka nizak. U drugim slučajevima, stanjeni epidermis, lišen zaštite od melanina, riskira da dobije staračke pjege.

  Mezoterapija za liječenje nakon akni

  fotografija sa www.rehabilitation-bg.com

  Načelo rada postupka sastoji se u intradermalnoj primjeni različitih lijekova, odabranih na temelju vodećih simptoma post-akni.

  • Injekcije se rade tankom iglom, na maloj dubini, ali postupak je i dalje prilično bolan i zahtijeva upotrebu lokalne anestezije.
  • Otopine koje sadrže vitamine, aminokiseline, kolagen i druge komponente mogu se davati intradermalno.
  • Hranjive tvari dopremljene izravno na mjesto regeneracijskih procesa potiču sintezu kolagena, elastina i obnavljanje normalne strukture kože.

  Uz značajnu ozbiljnost cicatricialnih promjena, kozmetolog će predložiti uvođenje otopina koje uništavaju strukturu vezivnog tkiva, što ožiljke čini mekima i elastičnima.

  Korekcija konture za post-akne

  fotografija s q-wel.com

  Ova tehnika je jednostavno spas ako postoje duboki atrofični ožiljci. U područje povlačenja ubrizgava se gusta hijaluronska kiselina koja podiže kožu i ujednačava njezino olakšanje. Učinak konturiranja je trenutni, sljedeći dan, kada crvenilo nestane, neće se primijetiti na vašim fotografijama post-akni na licu. Nedostatak postupka je ograničeno razdoblje djelovanja, jer će se nakon 4-8 mjeseci punilo otopiti i morat ćete ponovno kontaktirati kozmetičara.

  Domaći lijekovi protiv akni

  Ako posjet kozmetičarki nije uključen u vaše neposredne planove, ne biste trebali odgađati liječenje. Izbor proizvoda dostupnih za kućnu upotrebu prilično je velik. Počnite ih koristiti odmah, na prvim manifestacijama post-akni, kako ne biste pogoršali stupanj estetskog nedostatka.

  Farmaceutski proizvodi

  fotografija sa serdcemed.ru

  Logično je da prije svega trebate otići u ljekarnu po lijek. Dermatološki problemi po ovom pitanju nisu iznimka. Ljekarnik će vam ponuditi takva sredstva za lokalnu primjenu:

  • Contractubex je gel koji izvrsno djeluje u fazi stvaranja ožiljaka. S obzirom na to da su ožiljci od akni obično male veličine, ima smisla koristiti lijek čak i sa starim ožiljcima. Nanesite gel 3 puta dnevno, u smjeru točke ili po cijelom licu (s velikim brojem elemenata). Tijek liječenja bit će od 1 do 6 mjeseci.
  • Heparinska mast - primjenjuje se 2-3 puta dnevno, kao sredstvo koje poboljšava mikrocirkulaciju i pomaže u obnavljanju epiderme. Lijek je prilično aktivan i može se akumulirati u tijelu, stoga je maksimalno trajanje njegove upotrebe ograničeno na 2 tjedna.
  • Salicilna kiselina - prikladna i za liječenje aktivnih osipa i za borbu protiv njihovih posljedica. Ovo je svojstvo neophodno u slučaju kada na licu postoje ožiljci i akne. Namočite vatu u 1-3% otopini salicilne kiseline i njome tretirajte problematična područja. Koristite lijek dva puta dnevno neograničeno vrijeme.

  Kućne maske

  fotografija s web mjesta novorossiysk.strana-krasoty.ru

  Odabirom pravih komponenata dobit ćete masku s izbjeljujućim, protuupalnim ili ljuštenjem, ovisno o zadatku. U rješavanju post akni dobro su se pokazali sljedeći recepti:

  • Bodyaga. Zelenosmeđi prah algi dostupan je u ljekarnama ili kozmetičkim salonima. Razrijedite 2 žlice. prah s 3% otopinom vodikovog peroksida. Dodajte peroksid malo po malo, dok se ne dobije gusta, kremasta tekstura. Nanesite masku na lice i ostavite da djeluje 20 minuta. Temeljito isperite hladnom vodom. Sljedeći dan trebao bi se pojaviti piling, kao nakon kiselinskog pilinga..
  • Rajčica. Zahvaljujući protuupalnom i umirujućem učinku, pogodan je i za svježe i za stare elemente. Zrelu, mesnatu rajčicu naribajte na finom ribežu. Izmjerite 3-4 žlice. dobiveni sok i dodajte istu količinu škroba. Dobro promiješajte i odmah nanesite na lice. Lezite 20 minuta, a zatim masku isperite toplom vodom.

  Ako ste suočeni s problemom post akni, sigurno je što su to i kako se nositi s njima. Priuštite se dugotrajnom liječenju jer se nećete moći brzo riješiti tako složenih nedostataka. Svakodnevni tretmani neće vam oduzeti puno vremena, ali zauzvrat će vam dati glatku blistavu kožu!

  Članci O Acne Gelovi
  U kontaktu s: