Ako se razbolite: vodič za preživljavanje od koronavirusa


Direktorica specijalizirane agencije MedAssistance Elena Bobyak analizirala je cjelokupni regulatorni okvir, preporuke Rospotrebnadzora, najnovije podatke o metodama liječenja i sastavila detaljne upute za one koji su pronašli simptome koronavirusne infekcije.

Prvo, pokušajte ne "uhvatiti" virus. Unatoč činjenici da neki nose bolest gotovo bez simptoma, drugi, uključujući i mlade ljude, mogu se suočiti s neugodnim posljedicama bolesti i potrebom dugotrajne rehabilitacije..

Koji se simptomi ne mogu zanemariti:
• Temperatura
• Teška slabost
• Gubitak mirisa
• Kašalj, otežano disanje
• Bol u mišićima
• Može biti - proljev, glavobolja, bol u srcu, kožni osip.

1. Što treba učiniti kada se pojave karakteristični simptomi:

• Samoizolirati se!
• Pozovite liječnika (ako nema akutnih simptoma, onda lokalnog terapeuta) kod kuće (kod kuće - ključna riječ!).
• Odmah započnite s liječenjem. Porazgovarajte sa svojim liječnikom o ovom popisu, oslanjam se na preporuke Ministarstva zdravstva i svoje iskustvo:

Obavezno je piti do 3 litre vode 35-36 stupnjeva, to će poboljšati svojstva krvi i smanjiti rizik.
Vitamin C u velikim dozama.
Aspirin i kurantil. Ako postoji tendencija ka trombozi (često se nalazi kod hipertenzije, koronarne bolesti srca, kod starijih osoba, itd.), Potrebno je što prije propisati heparine s niskomolekularnom molekulom, potrebna je konzultacija liječnika. Pokušajte se prethodno obratiti svom liječniku. Ako je moguće - u odsutnosti.
TerInterferoni, uključujući gripu, trebaju se koristiti samo prvi dan
Nobazid ili Arbidol djelotvorni su u prvom tjednu bolesti,
 Pripravci cinka
Famotidin
Kada se pojavi kašalj - ACC.
 Antibiotici - obavezni u slučaju trajne visoke temperature, kašlja i sve veće otežanosti daha. Antibiotike propisuje liječnik!

2. Glavni kriteriji za procjenu težine bolesti:
• Temperatura
• Stopa disanja u mirovanju
• kašalj
• Osjećaj nedostatka zraka
• Glavobolja
• Bol u predjelu srca
• Proljev
• Povećavanje slabosti
• Zasićenost (očitanje pulsnog oksimetra). Ako je moguće, kupite, na Internetu ima više nego dovoljno ponuda.
Snimite sve simptome na popis, oni će vam pomoći u razgovoru s terapeutom.

3. Liječnik je propisao RTG pluća ili fluorogram ako se sumnja na upalu pluća, je li to dovoljno?
Najnovija, šesta verzija smjernica COVID-19 navodi da standardna obična radiografija ima malu osjetljivost na rane promjene na plućima u ranim danima bolesti i ne može se koristiti za ranu dijagnozu. Fluorografija se tamo ni ne spominje.
Potražite CT skeniranje. Ako odbiju - učinite to sami, riječ je o vašem zdravlju. Dovoljan broj medicinskih centara u Novosibirsku radi CT, uz naplatu, brzo i u skladu sa svim sanitarnim standardima.

4. Kada je potrebna hospitalizacija?

Iz Naloga Ministarstva zdravlja Ruske Federacije N 198N "O privremenom postupku za organiziranje rada medicinskih organizacija u svrhu provođenja mjera za sprečavanje i smanjenje rizika od širenja nove infekcije koronavirusom COVID-19" - hospitalizacija je potrebna za pacijente s akutnim respiratornim virusnim infekcijama koji pripadaju rizičnoj skupini (osobe starije od 65 godina, osobe s prisutnošću kroničnih bolesti bronhopulmonalnog, kardiovaskularnog, endokrinog sustava, sustavnih bolesti vezivnog tkiva, kroničnih bolesti bubrega, raka, imunodeficijencije, ciroze jetre, kronične upalne bolesti crijeva).

A za sve ostale pacijente, ako su zadovoljena dva od tri kriterija - SpO2 (zasićenje) je manje od 95%, T je više od 38 ° dulje od tri dana, RR (brzina disanja) je veća ili jednaka 22.

5. Što učiniti ako okružni liječnik, u prisutnosti karakterističnih znakova koronavirusne infekcije, odbije odrediti test na COVID-19, provesti CT ili uputiti na hospitalizaciju?


Prvo što možete učiniti je da jasno artikulirate svoje zahtjeve. Primjeri:
• Imao sam kontakt s nekim s COVID-19. Prema Uredbi glavnog sanitarnog liječnika O odobravanju sanitarnih i epidemioloških pravila SP 3.1.3597-20, dužni ste mi dati test na COVID-19 8-10 kalendarskog dana medicinskog motrenja, a u slučajevima kada je klinika bolesti slična COVID-19, odmah. Također ste mi dužni propisati preventivni tretman..
• Imam 67 godina, pripadam rizičnoj skupini, imao sam infarkt miokarda 2013. godine, proširene vene donjih ekstremiteta. Četvrti dan imam temperaturu višu od 38, kašalj i osjećaj otežanog disanja. Potrebna mi je hitna hospitalizacija u specijaliziranoj bolnici, u skladu s Naredbom Ministarstva zdravlja Ruske Federacije N 198N "O privremenom postupku organiziranja rada medicinskih organizacija radi provođenja mjera za sprečavanje i smanjenje rizika od širenja nove infekcije koronavirusom COVID-19".
Ako to ne uspije, uključite video, ponovite pitanje, snimite pitanje i odgovor na video. Imate pravo na to. Javite nam da zadržavate pravo na objavljivanje videozapisa u javnoj domeni, kao i da zatražite pomoć od tužiteljstva, Ministarstva zdravlja NSO-a i Rospotrebnadzora. Iako je, kako praksa pokazuje, video snimanje danas najučinkovitiji način.

6 postoje neki dokazi o tome što točno uzrokuje tešku bolest.?
Da, već postoji puno takvih podataka - starije osobe, pacijenti s prekomjernom tjelesnom težinom, hipertenzijom, dijabetesom melitusom, sklonošću trombozi i imunodeficijencijom su u opasnosti. Postoje prijedlozi da neke genetske osobine (koje još nisu poznate) uzrokuju brzi i teški tijek COVID-19, čak i kod zdravih mladih ljudi. Ali, na sreću, ima ih podosta. Svi u riziku trebaju započeti liječenje što je ranije moguće, posavjetujte se s liječnikom.

7. Što učiniti ako se kronična bolest pogoršala ili se pojave simptomi koji nisu povezani s COVID-19?
Idealna je situacija ako uspostavite daljinski kontakt sa svojim liječnikom, on vas poznaje, moći će prilagoditi dozu lijeka, zakazati pregled i shvatiti koliko je ozbiljna situacija. Za sve ostale morate izvagati rizike kontaktiranja medicinskih organizacija (posebno bolnica) i posljedice koje mogu nastati ako ne potražite pomoć.
Ako situacija zahtijeva liječenje, pokušajte pronaći medicinsku organizaciju koja je najsigurnija u pogledu mogućnosti kontakta sa zaraženim pacijentima i zaposlenicima. U svim ostalim slučajevima - pokušajte zatražiti dopisnu konzultaciju sa stručnjakom.

8. Važno:
• Obavijestite svog liječnika o svim kroničnim medicinskim stanjima.
• Obavijestite svog liječnika o netoleranciji na određene lijekove
• Sve lijekove koje obično ponesete ponesite sa sobom u bolnicu. Recite bolničkom liječniku da ćete ih uzimati
• Ako ste u opasnosti, razgovarajte sa svojim liječnikom o korištenju antikoagulansa što je ranije moguće.

9. Što učiniti ako nema simptoma, ali je došlo do kontakta s osobom koja se razboljela od COVID-19.
To može biti radni kolega, prijatelj ili rođak s kojim ste proveli nekoliko sati, a da ne spominjemo one s kojima živite zajedno..
Prvo što biste trebali učiniti u ovoj situaciji je izolirati se. U tom je slučaju lokalni terapeut dužan izdati vam bolovanje. 14 dana ne bi trebalo biti ljudskog kontakta. To je navedeno u Rezoluciji glavnog sanitarnog liječnika o odobravanju sanitarnih i epidemioloških pravila zajedničkog ulaganja 3.1.3597-20 i sprečavanju nove zaraze koronavirusom (COVID-19). Možete se sigurno pozvati na ovaj dokument u razgovoru s lokalnim terapeutom i zatražiti potvrdu o nesposobnosti za rad.
Ovaj dokument također kaže: „Uzorkovanje biološkog materijala za istraživanje provodi Ministarstvo obrane 8-10 kalendarskih dana medicinskog promatranja, a u slučajevima kada se tijekom liječničkog nadzora pojavi klinika bolesti slične COVID-19, odmah. Također, takvim se osobama može propisati hitna prevencija (preventivni tretman). " Odnosno, morate napraviti PCR test, vaš lokalni liječnik to mora organizirati.
Tijekom cijelog tog razdoblja potrebno je pratiti temperaturu i pratiti pojavu simptoma karakterističnih za COVID-19. Ako se pojave, odmah započnite s liječenjem.

Kako liječiti koronavirus kod kuće? Preporuke stručnjaka

Kako liječiti infekciju koronavirusom (CVI) kod kuće? Kada je potrebna hospitalizacija? Da li se COVID-19 prenosi spolnim putem? Profesorica Odjela za infektivne i tropske bolesti KazNMU-a imena S. Asfendiyarov, doktorica medicinskih znanosti Ravila Yegemberdieva u eteru kanala Youtube Youtubea Tengri odgovarala je na pitanja koja se najčešće tiču ​​Kazahstanaca.

Na koje simptome prvo treba obratiti pažnju??

To su uobičajeni simptomi SARS-a, prehlade: vrućica, upaljeno grlo, začepljenje nosa, kašalj. To su prvi glavni simptomi s kojima se infekcija koronavirusom nastavlja..

Koji je algoritam postupanja nakon što osoba posumnja na koronavirus u sebi ili u svojoj obitelji? Trebam li trčati u kliniku?

Prema odobrenom algoritmu, kod prvih znakova koronavirusa ili ARVI-a morate nazvati kliniku i prijaviti simptome. Klinika mora poslati mobilni tim kući da uzme bris za PCR studiju. Uz asimptomatski i blagi oblik CVI, pacijent se liječi kod kuće, pod nadzorom liječnika s klinike. Moraju svakodnevno telefonirati. Obavezno se izolirajte od ostalih članova obitelji..

Koji su znakovi koronavirusa opasni?

Kad se pojavi otežano disanje, to je već opasno. Svaki dan trebate izmjeriti brzinu disanja, slušajte sebe. Normalno, brzina disanja u jednoj minuti trebala bi biti od 16 do 24. Ako je brzina disanja iznad 24, a temperatura poraste iznad 38,5, javlja se osjećaj otežanog disanja, bolovi u prsima pri udisanju, kod kašljanja - to su alarmantni simptomi i indikacije za hospitalizaciju.

Što učiniti ako se stanje pogorša?

Ako se pacijentu pogorša, o tome mora obavijestiti svog liječnika ili nazvati hitnu pomoć radi hospitalizacije. Ako se pogoršalo i liječnik je primijetio da pacijent ima vrućicu, pojačan kašalj, slabost i brzinu disanja, tada se takav pacijent šalje u privremenu bolnicu. Odmah rade računalnu tomografiju (CT). To je također uključeno u popis besplatnih usluga..

Kakav se tretman pruža za asimptomatske bolesnike s blagom bolešću?

U pravilu je ovo način polu kreveta, koji pije puno tople tekućine. Ako temperatura poraste, trebate uzeti paracetamol ili ibuprofen. Također se preporučuju vitamin C i antivirusni lijek Ingavirin. Ali "Ingavirin" je kontraindiciran za trudnice. Pacijent treba voditi dnevnik, gdje svakodnevno treba bilježiti podatke o temperaturi, pulsu i brzini disanja. Liječenje treba propisati i propisati lokalni liječnik, samoliječenje ili po savjetu poznanika ni u kojem slučaju ne smije biti.

Što učiniti ako se pojave simptomi, ali PCR test ne uspije?

Ako osoba radi i bolesna je, treba nazvati svog poslodavca i to prijaviti. Sljedeći poziv trebao bi uputiti lokalnom liječniku. Liječnik mora procijeniti njegovo stanje. Poliklinika šalje mobilni tim u kuću pacijenta. Specijalisti uzimaju bris iz nosa i grla za laboratorijsko ispitivanje PCR-a. Slobodno je. Želim vam još jednom skrenuti pažnju, pacijent ne bi trebao razmišljati kamo trčati, koliko košta. Dolazi mobilni tim, uzima materijal za istraživanje, kad rezultat izađe, obavještava liječnika, a liječnik pacijenta.

Može li biti upale pluća bez koronavirusa?

U današnjoj situaciji mogu reći da je upala pluća manifestacija infekcije koronavirusom. Ne možete ih razdvojiti, ne možete reći da je ovo upala pluća, a ovo je koronavirus. Još jednom ponavljam, upala pluća manifestacija je infekcije koronavirusom. Odnosno, infekcija je već prošla kroz gornje dišne ​​puteve, kroz nazofarinks, kroz dušnik, bronhije i već je ušla u pluća. A tu je i upalni proces. Nužno je istražiti prirodu ove upale pluća, pregledati pacijenta na PCR i prikupiti cijelu anamnezu. Ovo je upala pluća etiologije koronavirusa. Ali druge infekcije mogu uzrokovati upalu pluća..

Kako razlikovati CVI od gripe ili uobičajenog SARS-a?

Čisto simptomatično, vrlo je teško razlikovati, jer su znakovi gotovo identični. CVI će se otkriti samo laboratorijskom dijagnostikom.

Ako je osjet mirisa i okusa nestao, to je simptom koronavirusa.?

Da, ovo je jedan od simptoma. Ne mogu reći da je ovo stopostotna šansa za zarazu, ali česta zamjerka koronavirusu je gubitak mirisa i okusa..

Uz bilateralnu upalu pluća, uz antibiotike, koje liječenje treba provesti?

Kod kuće se ne mogu koristiti antibiotici. Imenovanje mora zakazati liječnik klinike. Ne trebate samoliječiti bez liječničkog recepta. Ako se u bolesnika razvije obostrana upala pluća, pojavi se otežano disanje, treba ga hospitalizirati, a već u bolnici liječnik će propisati liječenje. Morate shvatiti da je ovo virusna bolest i da antibiotici ne djeluju na koronavirus.

Je li moguće liječenje infekcije koronavirusom deksametazonom bez liječničkog recepta?

"Nedavno su se ove informacije pojavile u medijima. I mi (u bolnicama - ur.) Također smo počeli koristiti ovaj lijek, ali u određenoj situaciji, u liječenju umjereno teških i teško bolesnih pacijenata. Kod kuće se deksametazon ne može uzimati. Ovo je hormon, može pogoršati stanje. Također ne prepisujemo svima, samo prema indikacijama. Isto vrijedi i za snažni antivirusni lijek "Aluvia".

Postoje li tradicionalni lijekovi koji pomažu u borbi protiv koronavirusa?

Čaj s limunom, čaj s malinama. Obilje toplog napitka. Pijenje alkohola nije lijek. Postoje informacije da trebate disati na pari, tamo gdje se dodaje soda bikarbona, mislim da je to opravdano. To omekšava sluznicu, pacijent lakše diše..

Postoji li velika vjerojatnost zaraze bliskih rođaka koji žive u istom stanu s zaraženim?

Pacijenta treba izolirati u zasebnoj sobi. Ako ode u zajednički WC, u kupaonicu, mora nositi masku kako ne bi zarazio članove svoje obitelji. Ipak, virus ne živi dugo u otvorenom okruženju, velik je, ne leti u zraku. Čestice se talože na površinama. Stoga je kod kuće potrebno često tretirati površine. I trebate temeljito oprati ruke, lice, nosne prolaze.

Bolja površinska obrada?

Liječimo ruke dezinficijensima. I pod i druge površine - tvari koje sadrže klor.

Dojenčad je osjetljiva na infekciju CVI?

Da, nažalost jesu. Postoje takvi dokazi kada su se dojenčad zarazila. Njih je, naravno, mali broj. Češće obolijevaju odrasli i mladi. U djece je bolest blaga, a ima ih manje..

Može li se s bebama ići u trgovačke centre?

Mislim da je ovo neodgovornost. Kad kod kuće imate malu djecu, posebno novorođenčad, potreban vam je što manji kontakt s okolinom. Jer osim koronavirusa postoje i druge infekcije.

Može li se s KVI otići do kupališta i prošetati ulicom?

Ne. 14 dana ne možete nikamo. O kakvoj kupki možemo razgovarati? Ne može ni do trgovine, jer je izvor zaraze. Pacijenti s asimptomatskim i blagim oblikom koronavirusa izvor su širenja infekcije, oni zaražavaju nove ljude. Stoga se ova bolest kod nas povećava. Ljudi ne poštuju režim maskiranja, opustili su se. I nastavljaju zaražavati jedni druge. Nećemo to zaustaviti dok ne budemo međusobno odgovorni. U autobusima pogledajte što se događa, ljudi se ne drže na distanci, sjede bez maski.

Prenosi li se KVI kroz balkon ili otvoren prozor?

Virus ne leti zrakom, već se taloži na površini. Stoga je nemoguće zaraziti se putem otvorenog prozora ili balkona..

Nakon daljnjeg poboljšanja stanja pacijenta, koje su daljnje radnje? Kako razumjeti da se osoba oporavila?

Ako osoba nije imala temperaturu, simptome ARVI-a, kašalj tijekom posljednjih nekoliko dana, to su već znakovi oporavka. Nakon 10 dana više ne provodimo PCR studiju. Budući da se vjeruje da do 10 dana bolesti ova osoba ispušta virus u vanjsko okruženje, pacijent je zarazan. A nakon 10 dana više nije opasno za druge ljude jer više ne luči virus. Nakon 14 dana uklanja se iz kućne karantene, iz kućnog medicinskog nadzora. Može ići na posao. U tom se slučaju PCR test može obaviti nakon 10 dana liječenja, ako je test negativan, tada se karantena uklanja.

Oporavljaju li se pluća nakon CVI? Je li moguće ponovno dobiti koronavirus??

Prema našem iskustvu, nije zabilježen niti jedan slučaj readmisije u bolnicu. Posjetili su nas specijalisti - liječnici iz Kine koji se najduže bave koronavirusom. Postavili smo ovo pitanje o oporavku, hoće li doći do resorpcije ovih promjena u plućima. Rekli su nam, da, proći će, ali to može potrajati nekoliko mjeseci. Stoga, oni koji su se oporavili ne trebaju odmah napraviti CT i biti uznemireni što promjene nisu prošle. Za ovo treba vremena. Također trebate raditi vježbe disanja.

Kad se osjetilo njuha vrati od onih koji su bili bolesni?

Pacijenti koji se nalaze u našim bolnicama kažu da je njihova bolest započela gubitkom mirisa i nakon nekog vremena pojavili su se simptomi ARVI, ali kad su nam primljeni, njuh im se već vratio. Odnosno, ovo je kratkoročna pojava, otprilike nekoliko dana.

Da li se koronavirus prenosi spolnim putem?

Trenutno nismo registrirali takve slučajeve i ne znamo. Ali ovaj je virus nov, a što će se dogoditi u budućnosti, još ne znamo. Stoga, iako je nemoguće sa sigurnošću reći.

Je li sigurno koristiti domaći kvarc ili posebne lampe?

Možete koristiti ove alate. Ali kad se upale takve svjetiljke, ljudi definitivno trebaju napustiti sobu i zatvoriti vrata..

Koji bi lijekovi trebali biti u medicinskoj kabinetu svakog Kazahstanca?

Neću započeti s drogom, već s maskama. Prije svega, naša populacija mora nositi maske, rukavice i mijenjati maske svaka 3-4 sata. Ne posjećujte mjesta gdje su gužve, pokušajte odabrati vrijeme u trgovinama kada je manje ljudi. Što bi ljudi trebali imati u kompletu za prvu pomoć: paracetamol, ibuprofen, vitamin C, aspirin, potreban je termometar. Postoji još jedan uređaj, nazvan pulsni oksimetar, koji se prodaje u ljekarnama. Stavlja se na prst i broji puls i zasićenje, odnosno zasićenje krvi kisikom. Normalno zasićenje trebalo bi biti 95 posto ili više..

Što će se dogoditi na jesen? Postoje li predviđanja?

Još nema predviđanja. Sigurno znamo da ćemo imati sezonske epidemije SARS-a i gripe. Možda će ljudi dobiti mješovite infekcije, odnosno biti će zaraženi s nekoliko vrsta virusa odjednom. Kako će se to dalje odvijati, još nitko ne može reći. Ali moramo biti spremni na ovo teško vrijeme..

Što učiniti ako sumnjate da imate COVID-19

U današnje vrijeme svaki zdravstveni radnik u bilo kojoj medicinskoj ustanovi može i sam biti potencijalni izvor zaraze

Glavni razlog zvanja hitne pomoći je trajna vrućica, a ne pojava otežanog disanja. Photo Depositphotos / PhotoXPress.ru

Pohod nepoznatog ubojitog virusa širom planete nije prestao. Pandemija je i dalje glavna vijest. Ne postoji lijek za COVID-19, a ne postoji ni cjepivo. Možete samo sjediti ili se, ako imate sreće, manje ili više razboljeti.

A što je s medicinom? Liječnici su upravo došli do izražaja u ovoj dramatičnoj situaciji za čovječanstvo. Žrtvujući se, pokušavaju pomoći. Sve što možete učiniti je boriti se protiv manifestacija zaraze. I različiti su za različite pacijente. Liječnici vole ponavljati da je potrebno liječiti pacijenta, a ne bolest. Upravo je to slučaj. Liječnici se trude.

Što bi pacijenti trebali raditi? Zovite hitnu pomoć? Liječnik iz klinike? Doći će obični terapeut, a ne specijalist za zarazne bolesti. Požuriti u bolnicu - isplati li se? Možda kašalj i vrućica uopće nisu COVID-19. A u bolnici ćete se zaraziti.

Evo nekoliko savjeta Antona Rodionova, kandidata medicinskih znanosti, kardiologa koji sada radi na odjelu za koronavirus Prvog moskovskog medicinskog sveučilišta.

Ako se pojave simptomi nelagode (vrućica, kašalj, gubitak mirisa, grlobolja itd.), Ali dovoljno je udahnuti sobni zrak, sjednite kod kuće. Uzmite paracetamol ako se ne podnosite dobro. Ne opterećujte zdravstveni sustav sobom, on je opterećen ozbiljno bolesnim pacijentima (ovo je za blage oblike bolesti).

Kada odete u kliniku, još uvijek nećete dobiti ništa dobro: bris, karantenu, uredbu, program za praćenje na telefonu... Nije bilo antivirusnih lijekova, pa ih još uvijek nema (sada je već jasno da ni hidroksiklorokin ni ritonavir-lopinavir ne djeluju)... Nažalost, ne postoji način da se zaustavi napredovanje bolesti u ranim fazama. Stoga razumna, sa stajališta laika, ideja da se na vrijeme obratite liječniku kako ne bi započeo bolest, u situaciji s COVID-19 ne djeluje.

Ne smijemo zaboraviti da sada bilo koji medicinski radnik u bilo kojoj medicinskoj ustanovi može sam biti potencijalni izvor zaraze. Dakle, ako već niste zaraženi, upućivanje "bez posla" može uzrokovati bolest. Takvih je primjera mnogo.

Za medicinsku pomoć - pozivanje hitne pomoći i rješavanje pitanja hospitalizacije - trebali biste se prijaviti u sljedećim situacijama: s teškom otežano disanjem, osjećajem nedostatka zraka, dugotrajnom povišenom temperaturom (iznad 38,5 stupnjeva), prisutnošću dodatnih čimbenika rizika: dob 65+, istodobno kardiovaskularni sustav vaskularne bolesti, dijabetes, pretilost, onkološke bolesti. Glavni razlog zvanja hitne pomoći je trajna vrućica, a ne pojava otežanog disanja. Kratkoća daha već smanjuje šanse za oporavak, dok se kod vrućice proces oštećenja pluća uslijed reakcije citokina s monoklonskim antitijelima ili hormonima može zaustaviti.

Ako se bojite da ste zaraženi koronavirusom, ne morate trčati da biste radili bilo kakve testove. Osjetljivost testova lančane reakcije polimeraze (PCR) vrlo je niska (30-60%). Drugim riječima, ako ste obično bolesni, a razmaz negativan, tada ste s vjerojatnošću od 40-70% još uvijek zaraženi koronavirusom.

Računalna tomografija (CT) izvrsna je tehnika, ali se ne koristi za dijagnozu koronavirusa per se, već za dijagnozu virusne upale pluća. U mnogih bolesnika, srećom, infekcija prolazi bez upale pluća ili s minimalnim oštećenjem pluća. Nema potrebe raditi CT "iz zabave". To može dovesti do infekcije tijekom posjeta CT centru, kao i do nepotrebne hospitalizacije. CT bi se trebalo raditi samo ako je stanje dovoljno teško i raspravlja se o pitanju hospitalizacije.

Glavna stvar je, ako sumnjate da imate bolest, poduzmite korake da se izolirate i ne zaražite druge. Ako vam se čini da ste već imali koronavirus jer ste u siječnju-ožujku imali jak kašalj, ne morate uzimati krvni test na antitijela. Osjetljivost i specifičnost ovih testova nisu poznati. Na najvažnije pitanje nema odgovora: jamči li prisutnost IgG antitijela imunitet na (ponovnu) infekciju? Velike su šanse da niste imali COVID-19, sezonske infekcije dišnog sustava nisu otkazane.

Sličan savjet dao je prije mjesec dana dr. Artemy Okhotin, kardiolog u bolnici Tarusa, gdje nije slučajno da ljudi iz cijele zemlje dolaze na liječenje. Također vjeruje da nije potrebno težiti testiranju na koronavirus: to ni na koji način neće utjecati na mogućnost oporavka i može uvelike zakomplicirati situaciju. Na primjer, možete se zaraziti tijekom uzimanja analize. Negativni test stvorit će lažni osjećaj smirenosti, dok su testovi na koronavirus često lažno negativni. Pozitivna analiza sama po sebi neće ni na koji način utjecati na ono što treba učiniti. Ne treba se truditi napraviti CT skeniranje.

Prvo, kao i kod analize, samo otkrivanje znakova COVID-19, čak ni bilateralne upale pluća, neće utjecati na ono što treba učiniti sljedeće. Čak i kod najblažih bolesnika CT pretrage često pokazuju bilateralnu upalu pluća koja se sama rješava. Ali, kao i kod testa, ako se na CT-u pronađe bilateralna upala pluća, vrlo su velike šanse da ćete u bolnici završiti samo zbog CT-a, a korist neće biti. Drugo, tomografi se često ne dezinficiraju pravilno, pa čak i ako pacijent nema COVID-19, može se zaraziti - u čekaonici ili u komunikaciji s osobljem..

Bolnice su u vrlo teškoj situaciji, što je velikim dijelom posljedica prijema velikog broja maloljetnih pacijenata. Nema dovoljno liječnika, oni pokušavaju spasiti one koji su u teškom stanju. Odlazak u bolnicu ako ne prijeti životu opasan je. Nije vrijedno rizika.

Ovi savjeti nisu zamjena za liječnički savjet. To su prilično svakodnevni savjeti, ali koje daju dobri praktični liječnici. Svatko odluku donosi sam.

Sumnjam da imam koronavirus - što učiniti? Kako se nositi sa simptomima COVID-19

Sumnjate da imate koronavirus: što učiniti, na što treba paziti, koje lijekove uzimati - Anews govori o tome.

Nemojte paničariti

Iako ovo može zvučati općenito, mnogi zdravstveni radnici smatraju ga korisnim. Djelatnik Prvog državnog medicinskog sveučilišta imena po I.P. Pavlova Peter Voskresensky piše: „Ne paničarite. Histerija samo pogoršava stvari i nikada ne poboljšava situaciju. ".

Bloger Ilya Varlamov ovaj savjet otkriva malo šire: „Najvažnije je, ne paničarite i ne histerirajte. Čak i među ljudima starijima od 80 godina, 85% se sigurno oporavlja. Tijelo je u ogromnoj većini slučajeva sposobno samostalno se nositi s akutnim respiratornim virusnim infekcijama općenito, a posebno s koronavirusom, ako se stvore optimalni uvjeti za oporavak. ".

Nemojte misliti da je "to je samo ARVI"

Današnja stvarnost takva je da je prekasno nadati se "možda će zapuhati" - koronavirus se proširio, pa postoji stvarna šansa da ga "neće pronijeti". Olena Tarasyuk, terapeut, voditeljica medicinske struke Yandex.Health službe, inzistira: "U slučaju bilo kakvih znakova SARS-a, ostanite kod kuće kako ne biste zarazili druge".

Pyotr Voskresensky dodaje: „Bilo koji ARVI sada bi se trebao doživljavati kao koronavirus. Ponizi se. Izolirati. Ne zaražavajte druge "..

Ne idi u kliniku

Bolje je da se odmah izolirate, što znači da ne morate ići u kliniku ili bilo gdje drugo da biste napravili test. S obzirom na zagušenost bolnica, male su vam šanse za brzu pomoć, ali lako možete zaraziti nekoga iz gužve. Osim toga, u većini slučajeva koronavirus i dalje ne prolazi ništa teže od uobičajenog ARVI-a, pa nema smisla negdje se prekidati - najvjerojatnije ne postoji hitna opasnost po zdravlje, a ako se poštuje ispravan režim, imunitet će se sam nositi sa svime.

Da bi se riješila neka organizacijska pitanja (otpust iz bolnice, itd.), Liječnika možete pozvati kod kuće.

Pratite hitne simptome

Naravno, u nekim slučajevima morate odmah potražiti liječničku pomoć. Peter Voskresensky ističe sljedeće čimbenike:

“Ako imate barem jedan simptom:

tlak ispod 90/60 mm Hg. Art.

puls veći od 90 (izvan povišene temperature!);

nelagoda u prsima, otežano disanje, nedostatak zraka, brzina disanja više od 20 u minuti (u mirovanju);

usne i nokti postaju plavi;

zasićenost manja od 92% (ako postoji džepni uređaj).

... u tim slučajevima ODMAH nazovite liječnika. Najvjerojatnije morate hitno u bolnicu ".

Zasićenje kisikom (zasićenje) krvi ključni je pokazatelj razvoja po život opasne upale pluća. Određuje se pomoću pulsnog oksimetra - metoda je dovoljno jednostavna, ne zahtijeva probijanje prsta.

Pulsni oksimetar u radu. Foto: Wikipedia

Ne tako zastrašujuće, ali ipak bi trebalo postati alarmantno ako dugo vremena nije moguće spustiti temperaturu. Voskresensky objašnjava: „Ako je temperatura viša od 38 dulje od 5 dana ili nakon nekog poboljšanja opet poraste na 38 ili više, tada postoji rizik da ste primili bakterijsku komplikaciju. Potrebno je konzultirati se s liječnikom o potrebi početka uzimanja antibiotika ".

Procijenite jeste li u opasnosti

„Ako imate popratne probleme - dob stariju od 60 godina, prekomjernu tjelesnu težinu, hipertenziju, bolest koronarnih arterija, dijabetes melitus, astmu, bolesti bubrega i pluća, trombozu itd. - Vaš je slučaj gori, - piše Voskresensky, - Liječnik bi trebao prosuditi mogućnost ostanka kod kuće i dodatne terapije. I to dobar. I u dinamici. To si teško možete priuštiti ".

Na gradskom portalu Moskve svi oboljeli od kroničnih bolesti, kao i trudnice, uključeni su u rizičnu skupinu.

Slobodno nazovite liječnika

Istodobno, Voskresensky dodaje da se pozivanje liječnika kod kuće ne bi trebalo načelno sramiti: „Zapamtite: bolje je pretjerati nego ne propustiti. Ako smatrate da se sami ne možete nositi, ako nešto ne odgovara, nazovite liječnika ".

Alexey Bezymyanny, savjetnik moskovskog gradskog odjela za hitnu medicinu, preporučuje da prozračite sobu i sretnete se s liječnikom u maski prije dolaska liječnika..

Djelatnik središnje regionalne bolnice u selu Srednjaja Akhtuba posjećuje pacijenta. Foto: RIA Novosti / Kirill Braga

Prozračite sobu

Elena Tarasyuk također savjetuje prozračivanje soba. Ilya Varlamov dodaje: „Ne zaboravite redovito provjetravati sobu. Važno je da se ne prehladite, toplo se odjenite. " Bloger također imenuje optimalne parametre tijekom izolacije: "Pokazatelji temperature - 18-22 ° C (bolje 16 ° C od 23 ° C), relativna vlažnost zraka - 40-60%".

Pijte puno tekućine

Mnogi stručnjaci obraćaju pažnju na činjenicu da je tijekom samoizolacije vrlo važno zasititi tijelo tekućinom. Ivan Konovalov, doktor medicine, savjetuje "piti više vode i kiselih voćnih napitaka".

Peter Voskresensky o tome kaže: „Pijte puno tekućine. Čaj, voćni napitak itd. Ovo je univerzalna detoksikacija ".

Ilya Varlamov dodaje: „Često pijte vodu. S nedostatkom tekućine, ispljuvak se isušuje u plućima, što uvelike povećava vjerojatnost komplikacija. ".

Ostanite mobilni

Peter Voskresensky preporučuje, ako je moguće, zadržati barem malo aktivnosti: „Ne ležite u krevetu u sloju, ali također ne izvodite značajnu tjelesnu aktivnost. Prva je opasna stagnacija ispljuvka. Drugo je zatajenje disanja ".

Ne hranite se drogom

Voskresensky piše: „Temperatura iznad 38 i ublažite bol paracetamolom. Sve. Stvarno sve. Ništa vam drugo neće pomoći. Pravedan". Ostali analgetski i antipiretički lijekovi (ibuprofen itd.) U načelu su primjerena alternativa paracetamolu, jednostavno je najblaži od njih u pogledu nuspojava, predoziranja itd..

Prirodno, oni koji kontinuirano uzimaju određene lijekove nikada ih ne bi trebali prestati uzimati bez savjetovanja s liječnikom..

U ostatku, opet, morate izbjegavati paniku i pretjeranu aktivnost. Na kraju svog posta, Voskresensky ističe:

“Induktori interferona, arbidola, antimalarijskih i antivirusnih lijekova, ako ih iznenada imate - bacite ih u kantu za smeće. Uzorci testova na COVID-19, antitijela su nepouzdane i beskorisne informacije. CT izvan propadanja, izvan bolnice besmislena je manipulacija. Razumijem da je to znatiželjno. Ali frka oko toga će vas vjerojatnije dokrajčiti. ".

Liječnik je objasnio što učiniti ako se razbolite od virusne infekcije

Nemojte paničariti

Ne trčite u kliniku ili bolnicu

"Ako ste stvarno bolesni s virusom COVID-19, tada vam nepotreban posjet medicinskoj ustanovi neće ništa, ali možete zaraziti mnoge ljude", kaže Sološčenko pozivajući u blažim slučajevima da sve probleme riješe telefonom ili putem društvenih mreža.

Pijte puno

Srušite temperaturu

"Zašto ne bih imenovao univerzalni temperaturni podatak koji treba srušiti za sve? Svatko ima svoje bolesti i svoj prag netolerancije. Kardiovaskularne bolesti, dijabetes melitus, zatajenje bubrega i druge ozbiljne kronične bolesti zahtijevaju strožu kontrolu temperature. Najvjerojatnije je potrebna. srušiti na razini od 38 ili čak niže ako uzrokuje neugodne simptome - jaku glavobolju i povišeni krvni tlak kod pacijenata s hipertenzijom (ili onih koji su pretrpjeli moždani udar) ", kaže Soloshchenko.

Više glukoze

"Najčešće u prvim danima bolesti imamo slab apetit, jedva jedemo. Rezerve glukoze brzo isparavaju. Tijelo je prisiljeno crpiti energiju iz zaliha masti. Kad razgrađujemo masti, dobivamo ne samo čistu energiju, već i vrlo otrovne tvari - ketonska tijela, u uključujući i aceton. Povećanje razine ovih tvari vrlo je razorno za tijelo: dolazi do povraćanja, pojačava se opijenost - vrijeme je da se pozove hitna pomoć, - upozorava liječnik. - Da biste izbjegli takav scenarij, trebate na vrijeme opskrbiti "peć" glukozom. To možete učiniti ili uz pomoć posebnih lijekovi kupljeni u ljekarni ili uz pomoć voćnih napitaka, voćnih napitaka, smoothieja od bobica ili voća, grožđica ".

Potreban vam je hladan vlažni zrak

Nemojte ležati u istom položaju

Što učiniti ako temperatura ne padne četiri do pet dana

"Važno je prije svega shvatiti je li se pridružila bakterijska infekcija u pozadini oslabljenog imuniteta virusom, postoji li oštećenje važnih organa - jetre, bubrega.

Naravno, liječnik će vam reći popis testova, ali preporučit ću i grubi popis. Prije svega, ovo je opći test krvi s formulom. Odgovorit će je li vrijeme da se prepiše antibiotik ", kaže Anna Soloshchenko.

Zašto se pojavljuje plavi zaslon smrti i što s njim učiniti

Sve što trebate znati o BSOD-u - problem s kojim se može suočiti svaki korisnik sustava Windows.

Zašto se pojavljuje plavi zaslon smrti?

Plavi zaslon smrti, zvani BSOD i plavi zaslon smrti, reakcija je Windowsa na kritične pogreške u radu računala. Bijeli tekst iznenada se pojavljuje na ekranu na plavoj pozadini, nakon čega se uređaj obično ponovno pokreće, zamrzava ili isključuje.

Nakon ponovnog pokretanja, sustav neko vrijeme normalno radi. Ali onda, ako se pogreška ne otkloni, BSOD se ponovno pojavljuje.

Ponekad pogreške u upravljačkim programima ili kvarovi računalnog hardvera mogu dovesti do ovog stanja. Razlozi također mogu biti neuspjeh postavki sustava, virusi ili čak instalirani programi..

Što učiniti ako se pojavi plavi zaslon smrti

1. Koristite Windows usluge

Posebne usluge ugrađene u operativni sustav mogu vam pomoći.

Ako imate Windows 10, idite na Start → Postavke (zupčanik) → Ažuriranje i sigurnost → Rješavanje problema. Pomaknite se prema dolje na popisu dostupnih usluga do samog dna i odaberite Plavi zaslon. Kliknite "Pokreni alat za rješavanje problema" i slijedite upute sustava.

Ako imate stariju verziju OS-a ili gornji alat nije radio, otvorite upravljačku ploču sustava Windows i idite u Centar za sigurnost i servisiranje. U nekim verzijama OS-a ovaj put može izgledati ovako: "Upravljačka ploča" → "Sustav i sigurnost" → "Centar za podršku".

Proširite karticu Održavanje i provjerite jesu li ovdje prikazane preporuke za rješavanje problema sa sustavom Windows. Ako je to slučaj, poslužite se predloženim savjetima.

Ako sve drugo zakaže, prijeđite na sljedeći korak.

2. Utvrdite uzrok BSOD-a i pronađite rješenje

Pojava plavog zaslona smrti može imati stotine različitih razloga i svaki ima svoja rješenja. Nakon što na računalu saznate uzrok BSOD-a, možete pronaći najbolji način za rješavanje problema..

Na zaslonu smrti Windows prikazuje kôd pogreške koja ga je uzrokovala. Može izgledati kao zbirka brojeva i slova (0x0000000F) ili kombinacija različitih riječi napisanih velikim slovom i često povezanih s donjim crtama (SPIN_LOCK_ALREADY_OWNED).

U tražilicu morate unijeti kôd pogreške i tako pronaći pojedinačne upute za ispravak. Na plavom zaslonu može se nalaziti čak i poseban QR kôd. Skeniranjem putem mobilnog uređaja odvest ćete se na Microsoftovo web mjesto s interaktivnim pomoćnikom za rješavanje problema.

Ako se računalo ponovo pokrene odmah nakon što se pojavi plavi zaslon, a vi nemate vremena za zapisivanje koda pogreške, onemogućite automatsko ponovno pokretanje. Da biste to učinili, desnom tipkom miša kliknite ikonu "Ovo računalo" i odaberite "Svojstva" → "Napredne postavke sustava". U prozoru koji se otvori idite na karticu "Napredno", kliknite "Opcije" i poništite odabir "Izvrši automatsko ponovno pokretanje".

Ako ne želite tražiti potrebne upute i u njih se upuštati, ili rješenje pronađeno na Webu ne pomaže, upotrijebite dolje navedene metode.

3. Isprobajte jednostavne univerzalne mjere

Ove opće mjere utječu na mnoge parametre sustava i pomažu u vraćanju normalnog rada. Uključujući oni mogu ispraviti pogreške koje vode do plavog zaslona smrti.

 1. U postavkama sustava idite na "Windows Update" i provjerite ima li ažuriranja. Ako su dostupni, instalirajte ih.
 2. Provjerite sustav antivirusnim softverom.
 3. Ažurirajte upravljačke programe. Možete posjetiti web mjesto proizvođača računala i preuzeti sve upravljačke programe za samoinstalaciju. Ali također možete koristiti besplatne usluge poput Driver Booster i DriverPack, koje automatski preuzimaju i instaliraju upravljačke programe.
 4. Testirajte svoje računalo u sigurnom načinu.
 5. Provjerite temperaturu procesora i grafičke kartice. Provjerite je li računalo cool. Ako je očitanje veće od prihvatljivog, ohladite računalo..
 6. Provjerite postoje li na tvrdom disku i RAM-u pogreške pomoću posebnih uslužnih programa.
 7. Resetirajte postavke BIOS-a.
 8. Vratite Windows u prethodno stanje.
 9. Ako se zaslon smrti pojavi kada pokrenete računalo, a Windows se ne učita, pročitajte ovaj vodič.
 10. Ako sve drugo zakaže, pokušajte ponovo instalirati Windows.

Što učiniti ako se pojave simptomi koronavirusa

Detaljne upute iz "Parlamentarnih novina"

Kašalj, upaljeno grlo i mišići, kihanje, osjećaj težine u prsima, visoka temperatura, slabost - ovi simptomi infekcije koronavirusom slični su manifestacijama gripe i SARS-a. Stoga se kod prvih znakova bolesti trebate odmah obratiti liječniku. Liječnik se mora odazvati pozivu - u suprotnom, pacijent ima pravo žalbe na saveznu ili regionalnu vruću liniju.

Što učiniti ako liječnik odbije doći

Pacijent ima nekoliko mogućnosti gdje se žaliti ako liječnik odbije doći kod njega kući, navodi Telegram kanal stopkoronavirus.rf, pozivajući se na objašnjenje Ministarstva zdravstva. "Postoji federalna vruća linija 8-800-2000-112, kao i vruće linije u svakoj regiji, koordinate uprave klinike, koje morate odmah kontaktirati", kaže odjel u izjavi objavljenoj 5. svibnja.

Ministarstvo zdravlja upozorava: među komplikacijama infekcije koronavirusom prednjači virusna upala pluća. Pogoršanje stanja s njim odvija se brzim tempom, a mnogi pacijenti razvijaju respiratorno zatajenje u roku od 24 sata, što zahtijeva trenutnu respiratornu potporu mehaničkom ventilacijom pluća. Brzo započeto liječenje pomaže u ublažavanju težine bolesti.

Hitna pomoć ili liječnik iz klinike?

Test na koronavirus: gdje ga uzeti i trebate li to učiniti

Usluga je dostupna svima koji su registrirani na portalu javnih usluga, čak i prema pojednostavljenoj shemi koja ne zahtijeva potvrdu računa, navodi web stranica Ministarstva zdravstva.

Kako se liječi koronavirus

Hospitalizacija je nužna samo za bolesnike u ozbiljnom stanju kojima je potrebna intenzivna njega. Ako pacijenti to ne trebaju, nema čimbenika rizika, tada se mogu liječiti kod kuće. Istodobno, bolesnik će biti prebačen u bolnicu ako s njim živi predstavnik rizične skupine i ne može se preseliti.

Pacijent će ostati kod kuće, čija temperatura ne raste iznad 38,5 stupnjeva, disanje nije teško, a brzina disanja je manja od 30 u minuti. U tom će slučaju liječnik propisati brojne lijekove, patogenetski tretman i simptomatsku terapiju. „Nadzor zdravlja pacijenta trebao bi provoditi liječnik poliklinike u koju je pacijent raspoređen. Ako postoji takva prilika, onda uz pomoć telemedicine ”, rekao je Vladimir Krugly, član Odbora za socijalnu politiku Vijeća Federacije, za Parlamentskaya Gazeta. Istodobno, prema riječima senatora, nije potrebno koristiti video komunikaciju - možete se ograničiti na audio komunikaciju. Ako je potrebno, liječnik će doći kući pacijenta.

Ako se stanje pogorša, pacijent bi se sam trebao ponovno posavjetovati s liječnikom. Ako liječnik to potvrdi, pacijent će biti neuspješno hospitaliziran.

Zdravlje pacijenta treba nadzirati liječnik klinike kojoj je pacijent dodijeljen. Ako postoji takva prilika, onda uz pomoć telemedicine.

Što učiniti ako je netko bolestan od simptoma prehlade u kući

Prema liječničkom receptu, test na COVID-19 položit će se besplatno. Položiti test uz naknadu, na vlastitu inicijativu, kada se pojave simptomi akutnih respiratornih virusnih infekcija, već će biti problematično: među zahtjevima za pacijente koje postavljaju poznati laboratoriji koji pružaju takvu uslugu - samo odsustvo znakova prehlade.

Rezultati ispitivanja koronavirusa mogu biti spremni za jedan i pol do dva dana. Sve to vrijeme, brinući se o pacijentima sa simptomima ARVI, Ministarstvo zdravlja savjetuje poštivanje sljedećih pravila:

 • Dajte pacijentu zasebnu sobu u kući. Ako to nije moguće, držite se na udaljenosti od najmanje jednog metra od pacijenta..
 • Smanjite kontakt između bolesnih i voljenih, posebno djece, starijih osoba i osoba s kroničnim bolestima.
 • Često provjetravajte područje. Čistite, perite i dezinficirajte površine što je češće moguće deterdžentima za kućanstvo.
 • Često operite ruke vodom i sapunom.
 • Kada se brinete za bolesnu osobu, pokrijte usta i nos maskom ili drugom zaštitnom opremom (rupčićem, šalom itd.). Samo jedan član obitelji trebao bi se brinuti za bolesne.

Zašto je samoliječenje opasno?

Regije nose maske

Međutim, kako bi se spriječili zdravi ljudi, ne vrijedi koristiti vitamin D, budući da njegov višak u tijelu nije ništa manje opasan od nedostatka, rekao je Nikolai Govorin, zamjenik predsjednika Odbora Državne dume za zdravstvo, za Parlamentskaya Gazeta. Antibiotici su strogo zabranjeni za prevenciju koronavirusa.

Članci O Acne Gelovi