5 načina za izbjeljivanje mrlja od akni na licu kod kuće

Mrlje od akni često se pojavljuju na mjestu zacjeljivanja upalnog elementa. Ako osoba ima nepravilno liječene akne, posebno posljednju fazu, tada će se nužno pojaviti ožiljci i mrlje. Više ćemo o staračkim pjegama nakon akni.

Pigmentirani poremećaji treći su najčešći dermatološki poremećaj i uzrokuju značajna psihosocijalna oštećenja.

Pigmentirana mjesta obično je teško liječiti. Ponekad sama kozmetika možda nije dovoljna za posvjetljivanje kože. Tada se koriste drugi kozmetički postupci..

Točan tretman ovisit će o težini vašeg stanja, kao i o tipu i tonu kože. Samo dermatolog može pronaći najbolji tretman za vašu kožu..

U ovom ćete članku naučiti:

Koji su načini kako se riješiti mrlja nakon akni?

Na Internetu ima dovoljno recepata za domaće maske s glinom, limunovim sokom itd. Ali morate shvatiti da one mogu samo spriječiti pojavu mrlja. Ako su se već pojavili, tada je potrebno primijeniti potpuno različite metode liječenja..

Prije svega, to su kozmetički pripravci koji uljepšavaju kožu i pružaju dodatne blagodati kroz ostale sastojke. Medicinska kozmetika najčešći je način za ublažavanje mrlja od akni..

Pigmentirana mjesta, iako nisu opasna za zdravlje, izvrsno utječu na mentalnu ravnotežu. Medicinska kozmetika selektivno cilja na melanocite inhibirajući ključne regulatorne faze sinteze melanina.

Donedavno se hidrokinon smatrao najučinkovitijom tvari, ali zbog nedavnih sigurnosnih razloga povećana je potreba za alternativnim prirodnim i sigurnim proizvodima za posvjetljivanje kože..

Pokušat ćemo razmotriti najčešće kozmetičke i druge analoge koji se mogu pojaviti u budućnosti. Osim toga, postoje laserski i drugi postupci koji mogu utjecati na problem..

Koja je razlika između mrlja od akni i ožiljaka od akni?

Ožiljci od akni uglavnom su dugoročni učinci kratkoročnih probijanja. Neočekivani prištić smeta ne samo prisutnošću, već i činjenicom da iza sebe ostavlja ožiljke i tamne tragove.

Ne postoji čarobni štapić koji bi ih se mogao riješiti preko noći. Ali dermatolozi kažu da se s njima može riješiti, od prevencije do pravog liječenja..

Kako biste zaliječili akne i ožiljke, korisno je naučiti ih razlikovati. Mnogi ljudi ne shvaćaju da tamna ili ružičasta mrlja na koži zapravo nije ožiljak od akni..

Upala na koži često ostavlja mrlju kao dio prirodnog procesa zacjeljivanja. Upala ubrzava proizvodnju pigmenta melanina koji stvara boju.

Za razliku od ožiljaka od akni, mjesta na kojima su akne glatka su na dodir. Niti su podignuti niti nazubljeni. To znači da proizvodnja kolagena ostaje ista.

S druge strane, ožiljci od akni nastaju kada na koži dođe do oštećenja koje dovodi do abnormalne proizvodnje kolagena ili ako nedostaje.

Obično se pojačani (hipertrofični) ožiljci pojavljuju s povećanom proizvodnjom kolagena. Ali s nedostatkom kolagena pojavljuju se atrofični ožiljci. Izgledaju poput jama ili kratera.

Što su mrlje od akni?

Prije nego što se riješite tamnih mrlja na koži, potrebno je uzeti u obzir osobitosti njihovog izgleda. Postoje 3 glavne vrste hiperpigmentacije.

To su mrlje od sunca ili oštećenja od sunca koja nastaju uslijed povećane proizvodnje melanina. Najupečatljiviji primjer sunčevih pjega su uobičajene svačije pjege..

Druga vrsta je melazma koja se razvija uslijed promjena u razini hormona. I posljednja vrsta je postupalna hiperpigmentacija.

Razvija se nakon traume kože s razvojem upale. Na ovu se vrstu također odnose i mrlje nakon akni, naime pojava ružičastih, crvenih ili tamno smeđih mrlja.

To je, u osnovi, mjesta nakon akni hiperpigmentacija. To znači da se protiv njih trebate boriti metodama koje zaustavljaju višak proizvodnje melanina..

Pročitajte kako biste saznali kako ukloniti ovu vrstu hiperpigmentacije lijekovima koji se prodaju bez recepta, kremama na recept i još mnogo toga..

Procjena hiperpigmentacije

Hiperpigmentacija može biti lokalizirana, kao kod post-upalne hiperpigmentacije ili melazme, ili više difuzna u svojoj manifestaciji.

Difuzna hiperpigmentacija obično je povezana s metaboličkim uzrocima, određenim lijekovima, malignim novotvorinama, autoimunom ili zaraznom etiologijom.

Budući da potonja hiperpigmentacija može biti povezana sa zloćudnom novotvorinom i može se poboljšati liječenjem osnovne bolesti, prvo je potrebno utvrditi uzrok.

Mnogo je uzroka difuzne hiperpigmentacije. Najčešći su metabolički uzroci i lijekovi. Dermatolog mora obratiti pažnju na boju kože, fizičko stanje, pažljivo proučiti povijest bolesti, vrijeme, pojavu i trajanje simptoma.

Metabolički uzroci hiperpigmentacije uključuju nedostatak vitamina poput vitamina B12 i folne kiseline. Laboratorijsko ispitivanje ovih vitamina potrebno je uz kortizol u serumu, adrenokortikotropni hormon (ACTH), funkciju štitnjače i žlijezde.

I lokalizirana i difuzna hiperpigmentacija imaju istu osnovnu patogenezu, koja nije u potpunosti razumljiva. Tipično upalni medijatori poput prostaglandina (uključujući PGE2) i leukotriena (uključujući LTC4 i LTD4).

Poznato je da stimuliraju melanocite, što zauzvrat uzrokuje promjenu boje u bazalnom sloju kože. To dovodi do taloženja melanina u koži.

Mogućnosti liječenja mjesta protiv akni

Na tržištu se mogu naći razni serumi, kreme, losioni i druga sredstva za posvjetljivanje kože. Ali učinkovitost ovog ili onog lijeka u većoj mjeri ovisi o aktivnoj aktivnoj tvari. Pogledajmo glavno.

1) Hidrokinon

To je dihidrični fenol s dva važna derivata, naime. monobenzil i hidrokinon monometil eter. Inhibira sintezu melanina.

Hidrokinon se smatra zlatnim standardom za liječenje hiperpigmentacija. Obično se koristi u koncentracijama od 2 - 4%. Klinička ispitivanja pokazuju izvrsne rezultate s 2% hidrokinonom.

Veće koncentracije su učinkovite, ali mogu izazvati iritaciju. Hidrokinon se sigurno kombinira s retinoidima i steroidima u režimu Kligman (5% hidrokinon, 0,1% tretinoin, 0,1% deksametazon) i modificiranom režimu Kligman (4% hidrokinon, 0,05% tretinoin, 1% hidrokortizon acetat).

Ali postoji jedna stvar! Hidrokinon se smatra nesigurnim spojem, što je dovelo do njegovog prekida u mnogim zemljama..

Potencijalni zdravstveni problemi

Kronične nuspojave uključuju ohronozu, mrenu, pigmentirane koloidne milije, bjeloočnicu, pigmentaciju noktiju, gubitak elastičnosti kože, oslabljeno zacjeljivanje rana i neugodan miris ribe..

Ohronoza je najčešća kronična nuspojava povezana s dugotrajnom lokalnom primjenom hidrokinona. Ovo je stanje prvi put opisano kod žena iz Južne Afrike Bantu koje već dugi niz godina koriste visoke koncentracije hidrokinona..

Klinički karakterizirana asimptomatskom hiperpigmentacijom, eritemom, papulama na dijelovima tijela izloženim suncu, odnosno licu, gornjem dijelu prsa i gornjem dijelu leđa.

Promjena boje noktiju također je prilično česta. Do njega dolazi zbog oksidacije i polimerizacije nusproizvoda hidrokinona. Naziva se "sindrom pseudo-žutog nokta".

Hidrokinon može prouzročiti oštećenje DNA, što je prikazano u studijama na modelima glodavaca. Stoga kancerogeni učinak izaziva zabrinutost zbog upotrebe hidrokinona.

Stoga Međunarodna agencija za istraživanje raka smatra da je hidrokinon neklasificiran zbog svoje kancerogenosti za ljude. Uprava za hranu i lijekove (FDA) čak je predložila zabranu izbjeljivača bez recepta koji sadrže njegov sadržaj..

Međutim, valja napomenuti da se sve studije temelje na oralnim i parenteralnim dozama. Nije bilo kliničkih studija niti slučajeva karcinoma kože ili unutarnjih malignih novotvorina povezanih s lokalnom primjenom.

2) Mequinol

4-metoksifenol, hidrokinon monometil ester, je derivat hidrokinona. Bez obzira kako to govorili, mehanizam njegovog djelovanja potpuno je nejasan. Djeluje kao supstrat za tirozinazu, čime inhibira stvaranje prekursora melanina.

U jednoj studiji u kojoj je sudjelovalo 216 pacijenata, utvrđeno je da je 2% -tna otopina mekinolina i 0,01% tretinoina vrlo učinkovita i dobro se podnosi za liječenje sunčanih pjega i sličnih hiperpigmentacija poput mrlja od akni..

Prodaje se u Sjedinjenim Državama u koncentraciji od 2% u kombinaciji s 0,01% tretinoina. Moguće nuspojave uključuju eritem, peckanje, svrbež, perutanje i iritaciju kože. Kombinacija s kremom za sunčanje smanjuje vjerojatnost nuspojava.

3) Arbutin

Široko je propisani lijek za posvjetljivanje kože i uklanjanje staračkih pjega po cijelom svijetu. Arbutin je derivat hidrokinona, ali samo je on prirodni biljni spoj. Nalazi se u sušenom lišću brojnih različitih biljnih vrsta, uključujući medvjeđu borovnicu, borovnicu, brusnicu i krušku.

Arbutin inhibira aktivnost tirozinaze koja se nalazi u melanocitima. Iako su visoke koncentracije vrlo učinkovite, veći je rizik od paradoksalne hiperpigmentacije..

Druge studije pokazale su da je arbutin za hiperpigmentaciju manje učinkovit od Kojić kiseline. Najbolji oblik deoksiarbutina je sintetizirani derivat za lokalnu primjenu u obliku gelova, krema. Stabilniji je, bolje osvjetljava kožu i sigurniji je od hidrokinona.

4) Vitamin C

Prirodni je antioksidans koji djeluje s bakrovim ionima na aktivnom mjestu tirozinaze. Djeluje kao redukcijsko sredstvo u različitim fazama oksidacije stvaranja melanina, stoga suzbija melanogenezu.

Znanstvenici vjeruju da je smanjena aktivnost tirozinaze vitaminom C posljedica antioksidativnog djelovanja.

Lokalni proizvodi s vitaminom C dobiveni iz voća i povrća nestabilni su, što ukazuje na sumnjivu učinkovitost. Stoga su razvijeni stabilni derivati, od kojih su najpopularniji magnezij askorbil fosfat i askorbil palmitat.

Prema nekim izvješćima, askorbinska kiselina čak smanjuje pojavu ožiljaka i ujednačava tonus kože povećavajući proizvodnju kolagena. Vitamin C smatra se sigurnim za sve tipove kože.

Najpopularniji proizvodi su serumi, kreme i ulja s različitim sadržajem vitamina C..

4) Azelaična kiselina

Poznata po protuupalnim svojstvima, azelaična kiselina smatra se dobrom opcijom za aktivne akne i hiperpigmentaciju. Samo imajte na umu da djeluje samo na povišene smeđe mrlje nakon akni..

Ako imate tamnu kožu, postoji rizik od hipopigmentacije. Većina proizvoda od azelaične kiseline dostupna je bez recepta.

5) Kojić kiselina

To je prirodni hidrofilni proizvod od gljiva dobiven od određenih vrsta Acetobacter, Aspergillus, Penicillus. Također uklanja mrlje od akni suzbijajući stvaranje slobodne tirozinaze.

Uz to, Kojić kiselina je snažan antioksidans. Koristi se u koncentracijama od 1% do 4%. Kojić kiselina je najbolja za liječenje mrlja od akni.

6) Kemijski pilinzi

Oni se provode pomoću kiselina koje uklanjaju vanjski sloj kože, a time oslobađaju glatku i čvršću kožu ispod. U osnovi, pilinzi sadrže ili AHA kiseline, poput glikolne kiseline, ili beta-hidroksi kiseline (BHA), poput salicilne kiseline.

Tamne mrlje nakon akni dobro se daju salonskim pilingima. Domaće verzije uklanjaju samo epidermu. Ako imate vrlo tamne mrlje, trebat će vam profesionalni piling dermatologa koji cilja na dermis (srednji sloj kože).

Kemijski pilinzi najbolje djeluju na svijetlu kožu. Ovi proizvodi mogu dovesti do ožiljaka ili postupalne hiperpigmentacije kod osoba s tamnom kožom ako se prethodno ne tretiraju.

Piling se provodi s raznim kiselinama, poput bademove, retinoične, glikolne, mliječne, vinske, salicilne, Jessnerovim pilingom itd..

Mandelova kiselina je vrsta alfa hidroksi kiseline (AHA) koja se pravi od badema. Često se koristi u kombinaciji s ostalim sastojcima kao sredstvo protiv starenja bora i nejednakog tona kože. Također je korisno u liječenju upalnih akni.

Najpopularniji proizvodi su krema od mandelinske kiseline. Primarno se koristi kao prethodni ili naknadni tretman mikrodermabrazije i drugih profesionalnih kozmetičkih postupaka..

40% kora mandelinske kiseline koristi se u liječenju rozaceje i aktivnih akni. Ali serum s mandelinskom kiselinom bolje ujednačava smeđe mrlje nakon akni, a također liječi aktivne provale..

Kemijski pilinzi čine kožu osjetljivijom na sunčevu svjetlost. Obavezno koristite kremu za sunčanje i drugu UV zaštitu. Tada sunce neće pogoršati vašu hiperpigmentaciju..

7) Retinoidi

To su spojevi dobiveni iz vitamina A. U svijetu se smatraju provjerenim proizvodima za njegu kože protiv starenja..

Na temelju njih postoje određeni proizvodi koji se koriste za liječenje akni i povezane hiperpigmentacije. Njihova mala molekularna struktura omogućuje im prodor duboko u kožu i obradu slojeva ispod epiderme.

Retinoidi izvedeni iz vitamina A među najstarijim su sastojcima za njegu bez recepta. Ali OTC retinoidi nisu sigurni za sve tipove kože. Nositelji tamne kože trebaju se dva puta posavjetovati s dermatologom, posebno ako planirate koristiti ove proizvode dulje vrijeme.

Retinoidi olakšavaju prodor epiderme i isporuku hidrokinona. Međutim, dosadna reakcija ponekad uzrokuje paradoksalnu hiperpigmentaciju. Retinoidi se ne koriste u komercijalnim tretmanima hiperpigmentacije.

Također je važno napomenuti da se retinoidi češće koriste za liječenje bora i akni od hiperpigmentacije. Oni nisu najbolje rješenje, već pomoćni.

Među najčešćim lijekovima možete isprobati Differin, Klenzit, Deriva Gels. Bave se i aknama i hiperpigmentacijom.

8) Alfa-tokoferol (vitamin E)

Glavni je lipofilni antioksidans u plazmi, membranama i tkivima. Izraz "vitamin E" uključuje osam molekula koje se prirodno javljaju (četiri tokoferola i četiri tokotrienola) koje imaju aktivnost vitamina E. U ljudi je alfa-tokoferol najzastupljeniji derivat vitamina E, a zatim gama-tokoferol..

Studije s vitaminom E nisu se pokazale učinkovitima u liječenju određenih dermatoloških poremećaja. Međutim, postoji mnogo eksperimentalnih podataka koji dokazuju njegova fotoprotektivna svojstva..

Vitamin E uzrokuje depigmentaciju remeti lipidnu peroksidaciju membrana melanocita i inhibira tirozinazu.

Nuspojave poput alergijskih ili nadražujućih reakcija rijetke su kod topikalne primjene 5% vitamina E proizvoda.

9) nikotinamid

Poznat je kao vitamin B3 ili niacin. U kliničkim ispitivanjima 2% nikotinamida ometa interakciju između keratinocita i melanocita, usporavajući tako proizvodnju melanina.

Značajno smanjuje cjelokupno područje hiperpigmentacije. Mjesta nakon akni počinju se svjetliti najranije nakon 4 tjedna liječenja.

Svakodnevna upotreba niacina s kremom za sunčanje učinkovita je u smanjenju hiperpigmentacije i poboljšanju tonusa kože u usporedbi sa samo kremom za sunčanje.

U liječenju postupalne hiperpigmentacije vitamin B3 kombinira se s kremom za sunčanje ili vitaminom C.

Kozmetološki postupci za hiperpigmentaciju

Laserski piling (obnavljanje kože)

Laserski tretman koristi ciljane zrake svjetlosti za smanjenje hiperpigmentacije.

Postoje dvije vrste lasera: ablativni i neablativni. Ablativni laseri su najintenzivniji jer uklanjaju više slojeva kože. Ali oni uzrokuju više nuspojava. S druge strane, neablativni tretmani ciljaju dermis da stimuliraju rast kolagena.

Ne postoji jedinstveni pristup obnavljanju kože. Ablativni laseri prikladniji su za ljude svijetle puti. Kod nekih ljudi neablativne verzije uzrokuju potamnjenje kože, a ne posvjetljivanje.

Intenzivna impulsna terapija svjetlom (IPL)

IPL terapija je vrsta neablativnog (frakcijskog) laserskog tretmana. Također poznata i kao fotofacijalna terapija (potiče rast kolagena u dermisu). Obično je potrebno nekoliko sesija za primjetan rezultat.

IPL se također koristi za opće probleme s pigmentacijom. Ravne mrlje vrlo dobro reagiraju na to. Osim toga, smanjuje pojavu bora, paukovih vena i proširenih pora. IPL je pogodan za ljude svijetle puti.

Mikrodermabrazija

Ovim postupkom uklanjaju se mjesta nakon akni, ali samo na epidermi (s površinskim ožiljcima).

Tijekom postupka dermatolog koristi ručni alat za bušenje žičanom četkom ili drugim abrazivnim uređajem. Postizanje idealnih rezultata može potrajati nekoliko sesija.

Mikrodermabrazija djeluje samo na površinskim ožiljcima i mrljama nakon akni. Ponekad se čak pripisuje osobama s osjetljivom kožom..

Dermoabrazija

Ovaj postupak ne samo da uklanja epidermu, već djeluje do dijela dermisa..

Iako se dermoabrazija češće koristi za zaglađivanje bora, u povijesti se koristila za liječenje raznih kožnih problema: ožiljci od akni, staračkih pjega, ožiljaka od vodenih kozica, trauma, oštećenja od sunca i još mnogo toga..

Dermabrazija će smanjiti pigmentaciju brže od mikrodermabrazije. Pogodno za svijetlu kožu, ali osobe s tamnom kožom ponekad razviju re-hiperpigmentaciju.

Prirodni biljni ekstrakti za postupalnu hiperpigmentaciju

Biljni ekstrakti nisu uvijek učinkoviti u osvjetljavanju mrlja od akni. Ali kao dopunska terapija, oni su nezamjenjivi pomagači. U nastavku ćemo pogledati glavne..

1) Ekstrakt sladića

Dobiva se iz sladića ili korijena sladića (Glycyrrhia Glabra). Ekstrakt sladića uklanja mrlje od akni smanjenjem sinteze melanina, istovremeno smanjujući proizvodnju slobodnih radikala.

Glabridin (polifenolni flavonoid) glavna je komponenta ekstrakta sladića. Sprečava hiperpigmentaciju izazvanu ultraljubičastim zračenjem i djeluje protuupalno.

2) Ekstrakt duda

Dobiva se iz biljke bijele murve (Morus alba) iz porodice duda. Poznato je da derivati ​​kore korijena imaju svjetlosni učinak na kožu. Možda je to posljedica smanjenja aktivnosti tirozinaze.

Koncentracija koja uzrokuje 50% smanjenje aktivnosti tirozinaze vrlo je niska (samo 0,396%) u usporedbi s 5,5% za hidrokinon i 10,0% za kojic kiselinu. Međutim, još uvijek nema kliničkih ispitivanja u vezi s učincima posvjetljivanja kože..

3) Piknogenol

Ova je tvar prisutna u kori primorskog bora (Pinus pinaster). Ekstrakt se često koristi za liječenje hiperpigmentacija.

Njegovi su glavni sastojci procijanidini, polifenolski monomeri, fenolne ili cimetne kiseline. Ima antioksidativna i protuupalna svojstva te stoga neutralizira slobodne radikale.

Piknogenol se dodaje raznim lijekovima na tržištu. Poznato je da oralni unos ekstrakta smanjuje ozbiljnost melazme. Ali ne postoje studije o lokalnoj primjeni..

4) Flavonoidi

Oni su prirodni polifenolni spojevi s protuupalnim, antioksidativnim, antivirusnim i antikarcinogenim svojstvima..

Ovi biljni flavonoidi uključuju katehin, galnu kiselinu (iz lišća zelenog čaja), elaginsku kiselinu (iz zelenog čaja, eukaliptusa, jagoda, itd.) I aloesin (iz aloe).

Ekstrakti zelenog čaja sadrže polifenolne spojeve koji djeluju na biokemijske puteve, uzrokujući protuupalno, antioksidativno i karcinogeno djelovanje.

Epigalokatehin-3-galat glavni je aktivni sastojak koji se nalazi u zelenom čaju. Inhibira tirozinazu odgovornu za sintezu melanina.

5) Umbelliferon

Drugi naziv je 7-hidroksikumarin. To je široko rasprostranjeni prirodni proizvod iz porodice kumarina, fenolni spoj biljnog podrijetla..

Nalazi se u mnogim biljkama obitelji Kišobran, poput mrkve, korijandera. Umbelliferone snažno apsorbira ultraljubičastu svjetlost na nekoliko valnih duljina, stoga se koristi u kremama za sunčanje.

Također se koristi kao antioksidans s minimalnom toksičnošću. Djeluje protuupalno jer smanjuje peroksidaciju lipida.

Dakle, umbelliferone je dodatni lijek za hiperpigmentaciju s fitokemijskim svojstvima..

6) Ekstrakt orhideje

Jedno istraživanje na 48 pacijenata procijenilo je učinkovitost kozmetičke formulacije koja sadrži ekstrakt orhideje i usporedila je s 3% vitamina C u serumu.

Kao rezultat, utvrđeno je da ekstrakt orhideje ima sličnu učinkovitost kao vitamin C u liječenju melazme i lentiginoze..

7) N-acetilglukozamin

NAG smanjuje količinu melanina u melanocitima, čime osvjetljava mrlje od akni i poboljšava tonus kože. Inhibira proizvodnju tirozinaze i također utječe na gene odgovorne za hiperpigmentaciju.

N-acetilglukozamin može učinkovito utjecati na mrlje od akni. 2% NAG smanjuje hiperpigmentaciju lica nakon 8 tjedana korištenja. A njegova kombinacija s niacinamidom ima veći sjajni učinak. Ovaj se sastojak nalazi u mnogim OTC proizvodima..

8) Cimetna kiselina

To je derivat fenilpropanoida koji se nalazi u nekim biljkama. Cimetna kiselina suzbija aktivnost tirozinaze, što je pokazano u studijama na melanocitima kod ljudi i zamorčića.

U koncentraciji od 2 mmol / l pokazuje veću aktivnost u odnosu na hidrokinon (0,5 mmol l).

9) Boswellia

Ekstrakt boswellije izoliran je iz smole tropskog drveta Boswellia serrata, koje raste u Indiji i Africi. To su pentaciklični triterpeni s jakim protuupalnim djelovanjem..

Do nedavno su znanstvenici proučavali imunomodulatorna svojstva ekstrakta. Kasnije se saznalo da Boswellia također ima sjajna svojstva..

Mehanizam djelovanja ekstrakta za hiperpigmentaciju još uvijek nije jasan, iako se koristi u mnogim kozmetičkim proizvodima..

10) Ekstrakt sjemenki grožđa

Sadrži proantocijanidin, snažni antioksidans. Iako još nema studija o lokalnoj primjeni ekstrakta sjemenki grožđa, oralno uzimanje tijekom 6 mjeseci pokazalo se korisnim za pacijente s melazmom. (Izvor)

Što je najbolje za svaku boju kože?

Ton kože ima ulogu u intenzitetu i trajanju tretmana za hiperpigmentaciju. Dermatolozi ističu da ljudi sa svijetlim, srednjim i tamnim tonovima kože mogu koristiti iste tretmane. No, ljudima s tamnijom kožom treba više vremena da primijete rezultate..

Pravilnim liječenjem mrlje od akni posvijetle i obično nestanu nakon nekoliko tjedana do 3 mjeseca. Ali naravno, sve ovisi o odabranoj metodi liječenja i dubini mjesta. U svakom slučaju, strpljenje je ključ svake opcije liječenja..

Svijetla koža dobro reagira na većinu tretmana kako bi se riješila hiperpigmentacije.

Ako se sunčate ili imate tamnu kožu, zabranjeni su vam sljedeći postupci:

 • Laseri;
 • IPL terapija.

Za srednje boje kože, sljedeće se mogućnosti smatraju vrlo učinkovitima:

 • kemijski piling;
 • mikrodermabrazija.

Na tamnijoj koži moguće je koristiti:

 • glikolna kiselina;
 • Kojić kiselina;
 • kreme za posvjetljivanje;
 • mikrodermabrazija;
 • kućni kemijski piling;
 • laserski tretman, ali samo kada se koristi s manjim intenzitetom i s više sesija.

Kreme za posvjetljivanje su proizvodi bez recepta koji sadrže određene sastojke koji posvjetljuju pigmentaciju. Mnoge od ovih krema dostupne su u jakim receptnim oblicima. Obično se primjenjuju jednom ili dva puta dnevno. Nakon nekoliko tjedana, učinak posvjetljivanja već je primjetan. Izbjeljivači također dolaze u obliku gela.

Uobičajeni sastojci koji se nalaze u linijama krema za osvjetljavanje i gelova uključuju:

 • hidrokinon;
 • ekstrakt sladića;
 • N-acetilglukozamin;
 • arbutin;
 • vitamin B-3 (niacinamid);
 • vitamin C;
 • ekstrakt medvjetke;
 • Kojić kiselina.

Kreme ili gelovi za posvjetljivanje bolje osvjetljavaju ravne mrlje poput melazme ili post-upalne hiperpigmentacije (mrlje nakon akni, vodenih kozica i drugih bolesti). Savršeno posvjetljuju na bilo kojem tipu kože.

Kako spriječiti pojavu akni?

1) Ograničite izlaganje suncu i koristite kremu za sunčanje

Zdravstvene vlasti su više puta govorile o opasnostima sunčeve svjetlosti. Ali zapravo izlaganje suncu ima i neke tjelesne blagodati, poput pomaganja tijelu u proizvodnji vitamina D.

Međutim, previše izlaganja suncu može se vratiti, što dovodi do povećanja slobodnih radikala, oštećenja ili oksidativnog stresa, opeklina, promijenjene strukture stanica kože, a ponekad čak i raka..

Ako vaši najmiliji u prošlosti nemaju rak kože, a iz nekog razloga nemate visok rizik od nastanka, tada morate provesti najmanje 15 do 20 minuta dnevno na suncu bez zaštite. To će pomoći koži da proizvede dovoljno vitamina D. Ali predugo izlaganje UV svjetlu postaje veliki problem..

Za one koji već imaju znakove hiperpigmentacije ili su imali karcinom kože, preporuča se cjelogodišnja zaštita od sunca koja koristi zaštitni faktor za zaštitu od sunca širokog spektra od 30 ili više..

Također možete nositi velike sunčane naočale sa UV zaštitom kako biste zaštitili cijelo područje oko očiju i kapu.

Tijekom dana koristite kremu za sunčanje, a zatim očistite kožu i nanesite proizvode koji pomažu smanjiti hiperpigmentaciju noću. Ova kombinacija maksimizira rezultate i sprečava buduće promjene boje..

2) Ne pupajte prištiće

Možda se bilo korisno sjetiti ovoga, ali svejedno ćemo ponoviti. Mjesta od akni nastaju upalom koja ometa prirodni proces zacjeljivanja kože.

Kad se prištić otvori (na primjer, kada ga istisnete), a zatim ponovno zatvori, dolazi do abnormalne pigmentacije. Odnosno, tekstura i ton ne izgledaju isto kao na ostatku kože..

Ponekad slomljene krvne žile koje ostanu nakon što prištići nestanu dovode do pojave tragova. Ako se ne suzdržite od iskakanja prištića, upaljeni prištići i dalje će ostavljati tamno smeđe ili crvene mrlje..

Kod nekih ljudi oni prirodno nestanu u roku od nekoliko mjeseci. Ako se to ne dogodi za vas, trebali biste ih početi liječiti..

3) koristiti prirodne proizvode za njegu kože

Započnite s njegom kože nježnim pilingom i uklanjanjem oštećenih stanica. Koristite prirodno sredstvo za čišćenje kože jednom ili dva puta dnevno (na primjer, nakon vježbanja ili prije spavanja).

Pilingite otprilike jednom ili dva puta tjedno, na primjer prirodnim pilingom od šećera. Održavajte kožu vlažnom primjenom prirodne hidratantne kreme poput kokosovog ulja i kreme od esencijalnog ulja lavande.

Da biste posvijetlili staračke pjege nakon akni, prvo isprobajte prirodne biljne ekstrakte poput korijena sladića ili medvjetke. Ako ne pomažu, prijeđite na jače tvari poput hidrokinona, arbutina, Kojij kiseline.

Dodajte esencijalna ulja u njegu kože. Na primjer, ulje čajevca ima protuupalna, antibakterijska, antimikrobna i protugljivična svojstva. Sprječava akne i druge iritacije na koži koje iza sebe ostavljaju tamne mrlje..

Eterično ulje limuna također je vrlo korisno u smanjenju akni. Osvjetljava staračke pjege nakon akni i ljušti kožu, normalizira tonus i teksturu kože.

5 načina za izbjeljivanje mrlja od akni na licu kod kuće

Problem osipa na koži može biti relevantan i za adolescente i za odrasle. Uzroci bolesti su najčešće hormonalni poremećaji, nepravilna prehrana, nekvalitetna kozmetika. Sve to može dovesti do pojave akni na koži..

Danas su internet i časopisi puni informacija o tome kako se riješiti osipa na koži. Mnogi ljudi koriste ove metode i uspješno su izliječeni, ali nakon toga suočavaju se s još jednim problemom - tamni tragovi ostaju na mjestu akni..

Ovo je prilično česta bolest. Osipi nestaju, a mrlje ostaju dugo. Mogu biti ružičaste, crvenkaste, plave, ljubičaste i izgledati neprivlačno poput akni. Najčešće se tragovi pojavljuju ako se liječenje akni odgodi. Sasvim je moguće spriječiti pojavu mrlja, ali ako nije uspjelo, ne biste se trebali uzrujavati, jer pigmentacija nije ožiljak. Mrlje se mogu ukloniti brzo i jednostavno..

Razlozi

Pojavu crvenih mrlja mogu uzrokovati različiti čimbenici:

 1. Netočan ili neblagovremeni tretman akni. Ako se na vrijeme ne osigura odgovarajuća njega kože i ne poduzmu mjere za uklanjanje akni, upalni proces postat će zanemaren..
 2. Samoiscijedne akne. Kršenje pravila sterilnosti tijekom ovog postupka ili pogrešna tehnika za njegovu provedbu zajamčeno će dovesti do crvenih mrlja.
 3. Teške akne. Ako su akne prisutne na koži dulje od 2 tjedna, postoji rizik od oštećenja dubokih slojeva epitela.

Svi ovi čimbenici uzrokuju stvaranje neprivlačnih mrlja na koži. Njihova pojava može biti povezana s bojom dermisa, godišnjim dobom i karakteristikama tijela..

Zašto nakon akni ostaju crvene mrlje

Kad se koža upali i "obraduje" nas aknama, u epidermi se intenzivno stvara melanin (tamni pigment). Proizvode ga melanociti (epidermalne stanice). Razlog njihove aktivnosti leži u upalnim procesima. U većini slučajeva ta mjesta će zacijeliti sama od sebe. Ali ne uvijek.

 • Ako se niste počeli boriti protiv akni na samom početku njihovog pojavljivanja (nedostatak dezinfekcije, liječenja i njege) i započeli ste upalni proces.
 • Počeli su ih istiskivati ​​sami i marljivo, što je još gore.
 • Akne su bile ozbiljne do umjerene (trajale su više od dva tjedna) i zahvatile su dublje slojeve dermisa.

Mogu se očekivati ​​stajaće, ružne mrlje. Na njihov izgled utječe i prirodni ton kože, doba godine kada ste se riješili akni i individualne karakteristike tijela (sklonost pigmentaciji). Post-akne nisu samo crvene, ovaj "umjetnik" može bojati područja kože u mnoge nijanse.

Ljekarnički proizvodi

Da biste uklonili crvene mrlje s akni, trebali biste posjetiti kvalificiranog dermatologa. Specijalist će procijeniti stanje kože i odabrati učinkovite farmaceutske pripravke.

Heparinska mast

Ova tvar pomaže u rješavanju upala i omogućuje zacjeljivanje oštećenja ožiljaka nakon akni. Prije nanošenja obrišite kožu alkoholom..

Sastav lijeka sadrži sljedeće komponente:

 • benzokain - ublažava bol i nosi se s vaskularnim grčevima;
 • natrijev heparin - pomaže u suočavanju s upalom i edemom;
 • benzil nikotinat - širi krvne žile i olakšava ulazak heparina u dermis.

Nanesite heparinsku mast u tankom sloju na kožu. To bi trebalo činiti dva puta dnevno. Mjesta bi trebala biti svjetlija nakon 7 dana. Tijekom primjene proizvoda vrijedi isključiti dekorativnu kozmetiku..

Lijek se ne smije koristiti kod problema sa zgrušavanjem krvi, individualne netolerancije, trombocitopenije. Također, ograničenja uključuju razdoblje trudnoće i dojenja..

Ihtiolova mast

Glavna tvar lijeka je ihtiool. Ova se komponenta dobiva iz smole. Kroz lijekove je moguće nositi se s aknama, aknama i post-aknama. Tvar izvlači gnojni sadržaj iz pora, potiče otapanje komedona i osigurava zacjeljivanje ožiljaka i rana.

Mast se preporučuje nanositi navečer. Primjenjuje se u točkama, tretirajući samo zahvaćena područja. Preporuča se nanošenje sastava 2 sata..

Alat se ne preporučuje za visoku osjetljivost dermisa i sklonost alergijama. Također, ne kombinira se s lijekovima koji sadrže jod i alkaloide..

Pantenol

Ova je supstanca dostupna u svakoj ljekarni. Savršeno poboljšava stanje kože. Jedinstvena svojstva pantenola objašnjavaju se njegovim sastavom. Aktivni sastojak supstance je provitamin B5.

Ova komponenta aktivno sudjeluje u staničnom metabolizmu i potiče regeneraciju kože. Zahvaljujući upotrebi pantenola, moguće je aktivirati cirkulaciju krvi, obnoviti stanice i spriječiti pojavu ožiljaka.

Contractubex

To je jedan od najučinkovitijih tretmana akni koji može ubrzati regeneraciju kože i smanjiti ožiljke. Uz pomoć ovog gela moguće je nositi se sa osjećajem svrbeža, crvenila, osjećaja zatezanja kože.

Liječenje treba započeti odmah nakon uklanjanja akni, prije nego što ožiljci ostare. Lijek treba nanijeti na zahvaćena područja kože i raspodijeliti laganim pokretima..

Tvar lako ulazi u kožu i na njoj ostavlja film. Pomaže u zaštiti dermisa od bakterija. Pripravak sadrži natrijev heparin, ekstrakt luka, alantoin i mnoge druge sastojke.

Cinkova mast

Ovaj lijek uspješno liječi post akne. Aktivna komponenta lijeka je cinkov oksid. Ova tvar ima antiseptička i adstrigentna svojstva. Uz to, savršeno isušuje dermis..

Cink savršeno obnavlja stanice. Također ima posvjetljujući i pomlađujući učinak na kožu. Tvar se nanosi na crvene mrlje tri puta dnevno. Lijek ne zahtijeva ispiranje.

Međutim, ne preporučuje se vlasnicima osjetljive kože. Također, ograničenja uključuju prisutnost alergija.

Doznajte recept za prištiće protiv akni. Kako odabrati vitamine za akne? Odgovor je ovdje.

Levomekol

Ovaj lijek ima izražena antibakterijska svojstva i uspješno se nosi s upalnim procesima. Glavne komponente tvari su kloramfenikol i metiluracil.

Lijek pomaže postići protuupalni učinak, očistiti dermis od gnojnih masa i započeti procese regeneracije. Također, lijek čini ten glatkijim i nosi se s crvenilom..

Da biste uklonili upalu, morate navlažiti pamučnu podlogu u proizvodu i nanijeti na zahvaćena područja 20 minuta. Treba imati na umu da se Levomekol ne smije koristiti predugo, jer se ovisnost može razviti.

Salicilna mast

Ovaj se lijek aktivno koristi u borbi protiv crvenih mrlja koje nastaju nakon akni. Pripravak ljušti mrtve čestice kože i djeluje posvjetljujuće.

Pri odabiru proizvoda treba imati na umu da mora sadržavati najmanje 5% salicilne kiseline. Ovaj je proizvod izvrstan za osobe osjetljive kože..

Postupci u kozmetološkim centrima

Mnogi se za pomoć obraćaju kozmetološkim centrima. Takve značajne mjere omogućuju vam postizanje rezultata do kojih nije moguće doći pomoću kućnih maski..

Primjerice, kemijski je piling jedan od najučinkovitijih postupaka. Zahvaljujući djelovanju posebnih kiselina na različitim razinama kože, postiže se izvrstan učinak, čak i ako su crvene mrlje dobro izražene.

Piling s voćnim kiselinama, poput mliječne, glikolne, jabučne i drugih, danas je u velikoj potražnji. Ovdje tvari već utječu samo na gornji sloj kože, vode intenzivnu borbu ne samo s crvenim mrljama, već i s aknama.

Nema kontraindikacija za postupak, jedan je od najnježnijih. Kozmetolog određuje potreban broj zahvata, uzimajući u obzir stanje i vrstu kože pacijenta.

Srednji piling smatra se dubljim; indiciran je u slučajevima kada postoje ozbiljniji ožiljci. Koriste se trikloroctena kiselina i salicilna kiselina. Ovdje se prodor kože događa na dubljoj razini, tvari imaju jači učinak.

Kozmetika

Da biste se nosili s crvenim mrljama nakon akni, možete koristiti učinkovite kozmetičke postupke:

 1. Terapija ozonom. Tijekom sesije pod kožu se ubrizgava smjesa ozona i kisika. Zahvaljujući tome, moguće je aktivirati proces regeneracije stanica. Uz to, postupak smanjuje broj izbijanja akni i sprječava pojavu novih.
 2. Mezoterapija. Tijekom postupka izvode se potkožne injekcije lijekova. Pripravak može sadržavati vitamine, antibiotike, biostimulanse.
 3. Pilinge. Korištenjem ove tehnike moguće je riješiti se površinskog sloja dermisa. To omogućuje jednostavan pristup dubokim slojevima epitela. Postoji nekoliko vrsta postupaka - kemijski, laserski, mehanički piling.

Ručno izrađene maske

Maske pomažu u borbi protiv problema s kožom. Značajno je da se smjesa može temeljiti na raznim komponentama koje, kombinirajući se u raznim varijacijama, mogu učinkovito odoljeti različitim problemima kože, uključujući crvene tragove nakon akni.

Iako je vrijedno napomenuti da maske nisu sposobne liječiti ozbiljne ožiljke, one djeluju samo na crvenilo bez ožiljaka..

Male mrlje obično nestanu nakon određenog vremena same zbog regenerativnih procesa. Maska samo pomaže ovom procesu, ubrzavajući ga.

Da biste se brzo riješili mitesera, akni i akni, kao i da biste podmladili kožu lica, preporučujemo vam da se upoznate s ovim učinkovitim lijekom..

Ovakvi su recepti usmjereni na osvjetljavanje kože, pa su sastojci odabrani prema ovom principu..

Srećom, mnoga hrana ima učinak izbjeljivanja, tako da povrće i voće možete koristiti izravno iz hladnjaka..

Kako očistiti kod kuće

Da biste se samostalno nosili s crvenim mrljama, možete koristiti učinkovite narodne recepte. Da biste to učinili, vrijedi koristiti učinkovite maske s esencijalnim uljima, biljnim dekocijama, hranom.

Maska

Da biste se riješili crvenih mrlja koje ostaju na koži nakon akni, trebali biste koristiti sljedeće recepte:

 1. Pomiješajte 2 male žlice bijele ili zelene gline s 1 žlicom badyagi praha. Sastavu dodajte nekoliko kapi esencijalnog ulja ružmarina i istu količinu salicilne kiseline.
 2. Uzmite bjelanjak i pomiješajte s 2 žličice limunovog soka. Rezultirajući sastav treba nanijeti na kožu četvrt sata. U tom slučaju možete liječiti cijelo lice ili samo područje lokalizacije mrlja.
 3. Uzmite 1 malu žlicu bijele gline, dodajte par žličica limunovog soka i malo vode da dobijete konzistenciju kaše. Rezultirajući sastav može se koristiti za liječenje cijelog lica ili samo zahvaćenih područja. Masku treba držati 10-15 minuta..
 4. Uzmite poseban kozmetički parafin i otopite ga u parnoj kupelji. Zatim, pomoću pamučnog štapića, nanesite na područje lokalizacije crvenih mrlja. Prethodno kožu treba namazati kremom. Kad se parafin stegne, može se ukloniti.
 5. Uzmite rajčicu ili krastavac i usitnite ga do stanja kaše. Zatim dodajte 1 malu žlicu škroba. Nanesite na lice svaki dan i držite 15 minuta.
 6. Pomiješajte pire od crvenog ribiza s kiselim grožđem u omjeru 2: 1. Gotov sastav nanesite na lice 20 minuta. Proizvod ima izražena svojstva izbjeljivanja.

Ulje čajevca

Da biste uklonili crvene mrlje koje se pojavljuju na koži nakon akni, vrijedi trljati lice uljem čajevca.

Ovaj se proizvod može koristiti uredno ili pomiješati s limunovim sokom. U drugom slučaju sastojci se uzimaju u jednakim dijelovima.

Da bi se postigli dobri rezultati, postupak se mora izvoditi 2-3 puta dnevno. Preporuča se to raditi 2 tjedna..

Badiaga

Ovaj lijek uklanja učinke akni u kratkom vremenu. Prašak se može kupiti u svakoj ljekarni.

Da biste dobili korisnu masku, trebate uzeti 1 žlicu badyagija i pomiješati s 2 žlice tople prokuhane vode.

Gotov proizvod preporuča se nanositi na lice dva puta tjedno. Vrijedno je držati masku 20-30 minuta. Tvar poboljšava mikrocirkulaciju u koži, pa postoji rizik od crvenila dermisa.

Bjelilo kod kuće

Pravo vrijeme za kućne postupke od velike je važnosti. Lice je bolje izbjeljivati ​​u jesenskom razdoblju, kada su sunčeve zrake izgubile aktivnost.

Kemijski piling

Napravite kašu. Uzmite pet dijelova vode i jedan dio borne kiseline. Nanesite na kožu, ostavite da se osuši i ispere. Potrebno je jednom tjedno raditi 5 postupaka zaredom.

Kocke leda

Vrijedno je napraviti kockice leda od dekocija riže, peršina i njima obrisati lice. Uz pomoć ovih jednostavnih trikova možete se brzo i samostalno riješiti pigmentacije, posvijetliti pjege, očistiti lice.

Foto: Prije i poslije

Pojava crvenih mrlja smatra se vrlo čestim problemom, koji se često javlja nakon uklanjanja akni..
Pogledajte kako liječiti prištić velike brade. Veliki prištić na nosu. Pojedinosti u članku.

Ako imate veliku bubuljicu na čelu poput kvržice. Čitaj više.

Da biste izbjegli ovu povredu, potrebno je pravodobno konzultirati dermatologa i strogo slijediti njegove preporuke..

Što znače boje mrlja?

Na izgled i boju mrlja utječu boja kože, karakteristike tijela, pa čak i klima. Međutim, važan čimbenik je i koliko je produljen upalni proces. Ako je tijelo teško podnijeti upalu, mrlje postaju vrlo tamne..

 • Ako su mrlje crvene, tada su se pojavile odmah nakon što je prištić nestao.
 • Tamnocrveni pigment nastaje nešto kasnije.
 • Ako koža postane crna ili smeđa, to znači da se koža nije uspjela oporaviti od akni.

Kako maskirati prištić

S kozmetikom:

 • Bolje je odabrati tonalne kreme u različitim nijansama, u početku je mana prekrivena tamnijom kremom, a na vrhu je prekrivena svjetlošću;
 • Mineralna kozmetika sa sjajnim česticama u sastavu, difuzna boja;
 • Trebate odabrati visokokvalitetnu kozmetiku koja ne začepljuje pore..

Bez upotrebe kozmetike:

 • Vizin;
 • Streptocid;
 • Naftizin;
 • Citramon.

Kreme i masti iz ljekarne

Neki ljudi odlučuju kupiti ljekovite kreme i masti iz ljekarne. Za razliku od kozmetike, njihov asortiman nije previše velik. Ako osoba koja želi kupiti kremu ili mast ne može napraviti pravi izbor, tada će ljekarnik uvijek priskočiti u pomoć. Reći će vam najprikladniji lijek. Mnogi dermatolozi preporučuju upotrebu provjerenih masti kao što su cink, salicilna, ihtiol ili sintomicin. Primjenjivati ​​ih treba samo na područjima gdje postoje crvene mrlje. Nakon toga pričekajte sat vremena, a zatim isperite tekućom vodom. Postupak se ponavlja svaki dan i nakon sedam dana možete se diviti lijepoj i čistoj koži. Najveći plus je što su masti prilično jeftine, a niti ih nije teško pronaći, jer se prodaju u najbližoj ljekarni..

Mast na bazi Badyagija samo je božji dar za ljude s crvenim mrljama. Da biste zaista zadovoljili rezultat, morate pomiješati sljedeće sastojke: pet kapi vodikovog peroksida (3 posto) i jednu veliku žlicu praha. Rezultirajuća masa mora se temeljitije izmiješati i staviti na problematična područja. Stoga je vrijedno držati petnaest minuta, a zatim isprati vodom. Najbolje je ovaj proizvod nanositi noću..

Šminka kao način korekcije

Imajte na umu da maskiranje problema nije rješenje. Uz liječenje akni i post-akni, moguće je u posebnim slučajevima, bez zlostavljanja, sakriti nedostatke. Redovito korištenje šminke stvari će samo pogoršati..

Dakle, kako ispravno ispraviti ton lica:

 1. Pripremite kožu za nanošenje šminke: operite se mekom pjenom, a zatim obrišite lice tonikom.
 2. Nanesite osnovu za šminkanje. Ujednačava površinu kože, a sljedeći se proizvodi bolje raspoređuju po licu.
 3. Koristite korektor u smjeru. Zelena je prikladna za prikrivanje crvenih tragova. Zatim kožu prekrijte podlogom ili BB kremom.
 4. Puder pređite preko T-zone i rumenilo na jagodicama.

Sve gore navedene kozmetičke proizvode treba odabrati uzimajući u obzir vrstu kože. Preporučljivo je odabrati hipoalergene i nekomedogene formulacije.

Obnova kože narodnim lijekovima

Regenerativni procesi u tijelu se događaju stalno, međutim, moguće je pomoći koži da se brže oporavi nakon upalnih procesa. To se, na primjer, radi s krumpirom. Nekoliko krumpira mora biti oprano i kuhano. Zatim uklonite koru i izgnječite da biste stvorili pire. Dodajte žumanjak jaja i nekoliko žlica toplog mlijeka. Dobivena masa koristi se kao regenerirajuća maska.

Sličan proizvod nastaje miješanjem sastojaka:

 • krema za hidrataciju;
 • 2 žlice. l. sok od mrkve;
 • 2 žlice. l. med (po mogućnosti tekući).

Bilo koje biljno ulje (suncokretovo, maslinovo, čičak) pomiješano je s zdrobljenim zobenim pahuljicama. Dobivena masa se nanosi, ostavljajući 15 minuta, a zatim ispere. To omogućuje obogaćivanje kože potrebnim vitaminima i mineralima..

Uzroci akni na leđima

Uobičajeno, razlozi za pojavu akni podijeljeni su u dvije kategorije:

 • Vanjski;
 • Interno.

Vanjski uzroci akni na leđima uključuju:

 • Alergijske reakcije na kozmetiku (mlijeko, sapun, gel za tuširanje). Takvi prištići izgledaju poput malog crvenog osipa izlivenog na leđa..
 • Tkanina za odjeću. Leđa su u bliskom kontaktu s odjećom, ako je disanje kože otežano zbog materijala odjeće, znoj se intenzivno oslobađa, izazivajući akne. Ako infekcija uđe u pore, pojavit će se duboke upalne akne, ostavljajući za sobom plave mrlje i ožiljke.
 • Toplina dovodi do pojačanog znojenja, intenzivne proizvodnje sebuma.
 • Nepravilno cijeđenje akni dovodi do činjenice da nakon toga na leđima ostaju tamne mrlje.
 • Unutarnji uzroci akni na leđima uključuju:
 • Hormonski poremećaji: kvarovi u radu endokrinog sustava, stres koji uzrokuje "val" hormona, dobne promjene u hormonalnoj razini, trudnoća.
 • Ginekološke bolesti, poremećaji u genitourinarnoj sferi provociraju pojavu akni.
 • Bolesti gastrointestinalnog trakta. Akne mogu nastati zbog gastroduodenitisa ili drugog poremećaja želuca ili crijeva.
 • Nepravilna prehrana. Primjerice, obilje masne hrane u prehrani dovodi do stvaranja gustih akni, koje je teško istisnuti, a još je teže riješiti se tragova nakon njih..

Ono što ljudi savjetuju?

Koje su recenzije maski za mrlje nakon akni? Mišljenja se razlikuju 50/50: neki su bili zadovoljni rezultatom, dok drugi nisu bili zadovoljni rezultatom. Domaće maske su, naravno, dobre. A princip njihove primjene više je nego jasan. Poanta je drugačija: postoje slučajevi kada ništa osim kozmetičkih usluga koje pruža stručnjak u klinici ili salonu neće pomoći. Koliko god se osoba trudila, mjesta ne nestaju. Štoviše, pojavljuju se nove akne, koje se kasnije također pretvore u ružne tamne "praznine". Domaći recepti učinkoviti su samo ako je lezija mala. Odnosno, samo nekoliko točkica. U nekim slučajevima neće pomoći ništa osim profesionalnih postupaka. To uključuje duboko piling i lasersko ponovno nanošenje površine..

Recepti tradicionalne medicine koji će imati pozitivan utjecaj

Tradicionalna medicina je poput velike knjige na čijim stranicama možete pronaći široku paletu recepata za uklanjanje, vjerojatno, svih patologija koje postoje u službenoj medicini. Naravno, mrlje od akni nisu iznimka. Štoviše, ovi recepti koji vam omogućuju da pripremite ljekoviti sastav vlastitim rukama, pokazuju se učinkovitima, što potvrđuju brojne recenzije na forumima. Formulacije se često pripremaju na bazi uobičajene hrane koja se obično nalazi u bilo kojem domu ili se prodaje u bilo kojoj trgovini.

Prevencija

Da biste izbjegli razne probleme s kožom lica, preporučljivo je pridržavati se sljedećih općih preporuka:

 • Česti posjeti kozmetičarki;
 • Pravilna prehrana;
 • Manje stresa;
 • Pravovremeni pregled tijela i rano prepoznavanje mogućih bolesti.

Ne zaboravite na zdrav način života. Hodajte češće. Ako pokušate slijediti ove savjete, bit ćete zadovoljni i unutarnjim i vanjskim stanjem kože..

Liječenje akni

Sjednice u salonu smatraju se vrlo brzim i učinkovitim načinom rješavanja akni i promjene boje nakon akni. Različite su vrste:

 • Čišćenje laserom. Riješite se ožiljaka u jednom koraku, ali razdoblje oporavka prilično je dugo.
 • Piling na bazi voćnih kiselina. Učinkovit način osvjetljenja, jer se reljef lica može ujednačiti u nekoliko sesija.
 • Ultrazvučno čišćenje. Otčepljuje proširene pore, posvjetljuje mrlje, opušta mišiće.

Povratak na sadržaj

Kako se riješiti crvenih mrlja na licu

Stručnjaci daju nekoliko preporuka kako ukloniti crvene mrlje s lica. Ako to želite učiniti brzo, morate slijediti ova jednostavna pravila:

 1. Prilagodite prehranu - izuzmite začinjenu, prženu, slatku i slanu hranu. Bolje je jesti više povrća.
 2. Prestanite koristiti kozmetiku na nekoliko dana.
 3. Ne koristite pilinge ili pilinge za njegu kože. Najbolja opcija su domaće maske i dekocije na bazi ljekovitog bilja..
 4. Lice obrišite ledom od infuzije nevena, kamilice i drugih biljaka.
 5. Prije izlaska vani upotrijebite zaštitnu kremu.

U većini slučajeva poštivanje navedenih pravila pomaže u brzom rješavanju kvara. Ako nema pozitivnog rezultata, trebate otići dermatologu - on će vam reći kako ukloniti crvene mrlje koje se pojavljuju na licu.

 • Liječenje lijekovima

Prije liječenja mrlja, morate utvrditi uzrok njihove pojave. Rješenje pitanja kako se riješiti crvenih točkica uočenih na licu uvelike ovisi o dijagnozi. S alergijama su potrebni antialergenski lijekovi. Nakon završetka tečaja terapije, koža će biti bistra. Ako se problem pojavi zbog stresa ili živčane napetosti, trebate piti sedative. S psorijazom se propisuju masti koje učinkovito ublažavaju iritaciju i antibakterijski lijekovi. Kada su uzrok osipa bolesti unutarnjih organa, prije svega, moraju se izliječiti..

 • Kozmetički postupci

Najčešće crvenilo nije štetno za tijelo, a može biti uzrokovano nedostatkom vitamina ili nepravilnom njegom kože. U tom je slučaju poželjno posjetiti kozmetičara koji će vam reći kako brzo ukloniti crvene mrlje koje su se pojavile na licu. Salon će za vas odabrati najučinkovitije postupke:

 1. kemijski piling - pomaže u obnavljanju kože, uklanja piling;
 2. kriomasaža - propisana kada se pojave mrlje u prisutnosti problema s krvnim žilama;
 3. hardverska ili ručna masaža - savršeno se nosi s kozmetičkim nedostatkom.
 • Kućni lijekovi

Recepti su vrlo jednostavni za pripremu i imaju dobar učinak. Među najpopularnijim opcijama:

 1. Maska od meda - pomiješajte med i morsku sol, obrišite kožu dobivenim proizvodom nekoliko minuta.
 2. Univerzalna maska ​​- sadrži vrhnje ili kiselo vrhnje, biljno ulje, tekući med. Proizvod se nanosi na lice petnaest minuta. Pomoći će vam da se riješite crvenila..
 3. Oblog od maslačka - nasjeckajte korijenje biljke i nanesite na problematična područja.
 4. Losioni od krumpira - izrežite sirovo povrće i istrljajte ga po licu.
 5. Sok od ananasa - posvjetljuje crvenilo i pomaže ih zauvijek riješiti.

Ako se na licu pojave male crvene točkice, to nije uvijek simptom opasnih bolesti. Ponekad tijelo reagira na sličan način na vanjske podražaje. Pokušajte riješiti problem na različite načine. Ako dulje vrijeme ne pomažu, savjetovanje s dermatologom je obavezno..

Članci O Acne Gelovi