Reedov nevus

Reedov nevus kombinira znakove displastičnih i juvenilnih nevusa, stoga je dvostruko opasan u smislu transformacije u melanom.

Diferencijalna dijagnoza ovog tumora i melanoma izuzetno je važna, jer displastična varijanta zahtijeva hitno preventivno uklanjanje, a bez obzira na to, benigna novotvorina, liječenje i prognoza razlikuju se od melanoma..

Reedov nevus češći je između 6. i 17. godine života; obično nastaju kao jedna smeđa mrlja. Tipično se oko ovih tumora pojavljuje ružičasta vjenčić. Ponekad se na površini mrlja nalaze ružičaste papule glatke površine.

Histološkim ispitivanjem Reedova nevusa otkriveno je da se atipični melanociti nalaze u epidermisu, tvoreći glomazna (za razliku od displastičnog nevusa) gnijezdeća grozda, uglavnom u akantotičnim užetima..

Stanice tumora otkrivaju izražene znakove proliferacije, njihove nakupine često u potpunosti ispunjavaju akantotske užeta epiderme, dijelom se stapajući jedna s drugom, ponekad otkrivaju izražene znakove funkcije sinteze pigmenta. Kao rezultat, epiderma je zadebljana, s dugim akantotskim nitima. U ovom slučaju, jasnoća granice epiderme je uvijek očuvana, t.j. bazalna membrana nije oštećena, štoviše, epidermalno-dermalna granica epiderme naglašena je zadebljanom trakom vlaknastog tkiva. Ne primjećuje se infiltrativni rast površinskih dijelova epiderme.

Glavni znak Reedova nevusa nesumnjivo je izražena displazija melanocita. Dysplasia se očituje u polimorfizmu, proširenju i hiperkromiji jezgri, prisutnosti malo mitoza bez znakova atipije. Citoplazma melanocita je voluminozna, blago eozinofilna ili optički prazna, s uključenjem smeđkastih zrnaca pigmenta melanina, u nekim je opažanjima intenzitet stvaranja pigmenta oštro izražen - citoplazma je gotovo u cijelosti ispunjena pigmentom.

Melanociti su pretežno vretenastog oblika s vretenastim jezgrama, ali (za razliku od Reedovih opisa) ponekad njihov oblik može biti okrugli ili poligonalni, t.j. varijanta epitelioidno-stanične strukture, kao u Spitz-nevusa.

U epidermalnim nakupinama, melanociti se međusobno spajaju, pri čemu varijanta vretenastih stanica ponekad stvara patognomonični "simptom kiše koja pada" za Spitsnevus, to jest mjesto stanica okomito na epidermu.

Klinički prepoznatljivi diferencijalni znakovi Reedova nevusa

Histološki: za razliku od displastičnog nevusa, kod Reedova nevusa, proliferacija i displazija melanocita su uvijek izraženi, što isključuje podjelu prema težini displazije od I do III, kao kod displastičnog nevusa.

Za razliku od juvenilnog nevusa, kod DYUN-a se u epidermisu nalaze nakupine melanocita (juvenilni nevus karakterizira dermalni raspored tumorskih stanica s odvojenim epidermalnim žarištima); nema znakova karakterističnih za juvenilni nevus: angiomatoza, stanice tipa Tuton. Uz to, reaktivni limfoplazmocitni infiltrat, karakterističan za DYUN, nije pronađen u juvenilnom nevusu. Granica epidermisa DWUN je jasna, uvijek možete pronaći tanku traku fibrotičnog tkiva koja ograničava epidermalni fokus displastičnih melanocita iz dermisa, što ne odgovara infiltrativnoj prirodi rasta malignog melanoma.

Nakon histološkog pregleda neoplazme uklonjene u volumenu "totalne biopsije" i zaključka o prisutnosti DN ili Reedova nevusa u pacijenta, medicinska taktika je sljedeća: cijela koža se ispituje na mnoštvo elemenata; s pacijentom se vodi razgovor radi objašnjenja bioloških i kliničkih karakteristika bolesti; daju se preporuke za redovite preglede kože i posjete liječniku. Terapijska taktika za ove dijagnoze kombinira se s dijagnostičkim histološkim pregledom radi provjere kliničke dijagnoze i sastoji se u izvođenju ekscizijske biopsije, t.j. kirurško izrezivanje Reedova nevusa do dubine potkožne masti.

Ridin nevus je opasniji. Nevus

Reedov pigmentirani vretenski vretenac mala je tvorba, promjera od 3 do 10 mm, u obliku jednoliko obojene crne ili plavo-crne papule ili plaka, s glatkim, bistrim rubovima. Lokaliziran u različitim dijelovima kože kod oba spola, ali klasičan položaj na bedru ili nozi kod žena.

Makro i mikroskopski, Reedov nevus može simulirati melanom, ali za razliku od potonjeg, ima jednoličnu boju i simetričan oblik. U praksi je ova varijanta nevusa poznata kao pigmentirana varijanta Žbice nevusa..

Mikroskopski se sastoji od velikih vretenastih i nevednih stanica koje se šire u epidermu pa sve do papilarne derme. Vretenaste stanice u bazalnim slojevima epiderme često su grupirane u gnijezda, čija se granična stanica čini kao da se miješa s okolnim keratinocitima. Suprotno tome, u klasičnom Spoke nevusu, rascjepi imaju tendenciju stvaranja između dvije vrste stanica. Glavna razlika između nevusa i melanoma je simetrija novotvorine, mala veličina i ujednačenost staničnog sastava..

Stanice Reedova nevusa i okolni keratinociti sadrže veliku količinu melanina koji se sastoji od velikih granula. Nevus može u potpunosti zahvatiti papilarni dermis i stisnuti retikularni sloj. Uključenost retikularnog sloja u tumorski proces u mikroskopskoj slici Reedova nevusa može se smatrati razvojem melanoma u pozadini nevusa. Poput Spitz nevusa, Reedov nevus može se odvojiti nitima keratinocita, ali u manjoj mjeri. Za razliku od klasičnih Žbice nevusa, jezgre u jezgrama stanica nevusa Reeda male su, blijedoplave ili nisu vizualizirane. Mogu biti prisutni mitoze, 2-3 figure u rezu, ali ne više. Prisutnost brojnih mitoza, posebno atipičnih i u dermisu, dokaz je u prilog melanomu.

Klinički tijek nevusa je asimptomatski, ali je u praksi češći od Spitz nevusa, budući da pacijenti liječniku odlaze s tamnom mrljom sumnjajući na melanom.

Plavi nevus

Plavi nevus je česta vrsta pigmentnih nevusa dermalnog melanocitnog podrijetla. Razvija se u prenatalnom, dječjem ili adolescentnom razdoblju. Razlikujte jednostavni plavi nevus i stanični plavi nevus.

Jednostavni plavi nevus

Jednostavni plavi nevus klinički se očituje kao usamljeni čvor promjera do 1 cm čija boja varira od svijetlo sive do crne s plavkastim nijansom; površina čvora je glatka, bez dlaka, konzistencija je čvrsto elastična. Obično se nalazi na licu, vratu i gornjim udovima, rjeđe na trupu. Može se lokalizirati u sluznici usta, rodnice, cerviksa.

Histološki jednostavan plavi nevus karakterizira nakupljanje izduženih stanica u srednjem i dubokom dermisu, koje su DOPA-pozitivni melanociti s visokim sadržajem granula melanina. Stanice su ponekad slabo vidljive zbog zagušenja melanina. Među njima su melanofagi - veće stanice, bez procesa, ispunjene velikim granulama melanina, DOPA-negativne. Nema aktivnosti na granici.

Jednostavni plavi nevus može se zamijeniti s benignim vlaknastim histiocitomom ako se pigment prisutan u stanicama pogrešno protumači kao nakupina hemosiderina.

Stanični plavi nevus

Stanični plavi nevus vrsta je plavog nevusa koju karakterizira obilje staničnih elemenata. Klinički se često smatra malignom novotvorinom zbog velike veličine (u prosjeku promjera do 3 cm) i izražene pigmentacije.

Obično je novotvorina predstavljena plavim čvorom s glatkom ili neravnom površinom. U gotovo 50% slučajeva lokaliziran je na stražnjici i lumbosakralnoj regiji, rjeđe na stražnjem dijelu ruku, stopalima.

Histološki se tumor sastoji od prilično velikih vretenastih stanica smještenih u dubokim dijelovima dermisa, tvoreći snopove i vrtloge. Jezgre su sočne, ovalne ili talasaste. Stanice su grupirane u stanice, odvojene slojevima vezivnog tkiva, u kojima se nalaze nakupine makrofaga s grubim Jednostavni i stanični plavi nevusi, kada se imunohistokemijski testiraju, daju pozitivnu reakciju na protein S-100 i HMB-45.

Kombinirani nevus

Moguće su kombinacije jednostavnog plavog nevusa s graničnim, intradermalnim i složenim melanocitnim nevusima. Takve se varijacije nazivaju kombiniranim nevusom..

Na temelju materijala: MedUniver.com

Ako na ovoj stranici pronađete pogrešku, odaberite je i pritisnite Ctrl + Enter.

Definicija. Pigmentirani nevus vretenastih stanica koji može klinički i histološki nalikovati.

Povijesna referenca. Nevus je 1975. prvi put opisao R.J. Reed i sur. Kasnije su objavljene publikacije koje opisuju histološke i kliničke znakove ovog nevusa. Izrazili su mišljenje da bi ova formacija mogla biti varijanta Spitz nevusa. Međutim, sada se vjeruje da Reedov nevus ima tipične kliničke, dermatoskopske i histološke značajke koje ga razlikuju od pigmentiranog oblika Spitzovog nevusa..

Učestalost Reedova nevusa. Rijetki tumor.

Dob i spol. Češće u žena u odrasloj dobi. Nevus se može naći između 5 i 62 godine (prosječna starost 25).

Elementi osipa. Češće se formacija blago uzdiže iznad površine kože (69,0%), ali u 22,2% slučajeva tumor je ravno mjesto. U 87,3% elementi imaju jasne granice, a u 12,7% - nejasne. Veličina žarišta može biti od 2 do 17 mm u promjeru (u prosjeku - 5 mm).

Reedova boja nevusa. Karakteristična značajka većine lezija je jednolična tamna boja (u 46,0% crna, u 31,7% tamno smeđa). Dostupno u nijansama sive i plave boje.

Može se lokalizirati na bilo kojem dijelu kože, ali češće na donjim udovima (50,8%), rjeđe na trupu (27,0%) i gornjim udovima (17,4%).

Histologija Reedova nevusa. Nevus se nalazi površno - u epidermi i papilarnom dermisu. Karakterizira ga prisutnost isključivo vretenastih stanica, značajan sadržaj pigmenta, često popraćen atipijom staničnih elemenata.

Dijagnoza se temelji na histološkim nalazima. Na Reedov nevus može se sumnjati kombinacijom sljedećih kliničkih i anamnestičkih podataka: žena u odrasloj dobi (30-44 godine), lokalizacija - donji udovi, formacija jednolike boje (crna ili tamno smeđa) koja se malo uzdiže iznad kože, veličine 5-6 mm.

Diferencijalna dijagnoza Reedova nevusa. Prije histološkog pregleda, u 25-45% bolesnika s Reedovim nevusom, preliminarna dijagnoza, utvrđena kliničkim znakovima, bila je melanom. Tamna obojenost Reedova nevusa čini ga vrlo sličnim melanomu. Međutim, za razliku od potonjeg, nije asimetričan i u pravilu ima male dimenzije..

Međutim, upotreba dermatoskopije uz kliničke i anamnestičke podatke omogućuje dijagnozu Reedova nevusa s vjerojatnošću od 96,8%. Također se razlikovati s pigmentiranim oblikom Spitz nevusa.

Tečaj i prognoza. Nakon ekscizije ne opažaju se recidivi (prema autorima koji su 5 godina nakon uklanjanja promatrali velik broj pacijenata). Rijetko se može transformirati u melanom..

Liječenje Reedova nevusa. Ekscizija. Udaljenost od ruba nevusa do granica resekcije je najmanje 10 mm.

a, b - Reedov nevus
c - dermatoskopija Reedova nevusa
d - histologija Reedova nevusa

- Povratak na sadržaj odjeljka "

Benigni melanocitni nevus (MCN) s izraženom pigmentacijom, predstavljen proliferacijom vretenastih melanocita (MC).

Nazvan po Richardu Reedu, koji ga je opisao 1975. godine. Iako ga neki autori smatraju varijantom NS, pretpostavlja se da ima posebna, nozološki značajna klinička i histološka obilježja..

Obično se javlja kod djece, adolescenata, rjeđe kod odraslih do 30 godina, češće kod žena. Tamna, ravnomjerno pigmentirana, ravna ili donekle povišena, dobro definirana papula ili plak, češće na bedru, rjeđe na tijelu, glavi, vratu. Veličine su manje od 1 cm, početak je olujan, što uz pigmentaciju zahtijeva diferencijalnu dijagnozu s malignim melanomom (Maligni melanom). Ponekad se pronađu hipopigmentirane varijante.

Histološki je formacija simetrična, jasno razgraničena. Fusiform pigmentirani MC u obliku okomitih gnijezda nalaze se uglavnom u pograničnom pojasu. Ponekad se MC uzdižu iznad granične zone, gnijezda se stapaju i mogu prodrijeti u papilarni dermis. Karakterizirano monomorfnom proliferacijom fuziformnih MC bez atipičnih obilježja, s pojedinačnim mitozama.

Povremeno postoje primjesi epitelioidnih MC. Pokožica je donekle hiperplastična, s izraženom hiperpigmentacijom bazalnog sloja. Kamino intraepidermalna eozinofilna tijela pronađena su u polovici slučajeva. U papilarnom dermisu postoji infiltrat limfocita i histiocita s malim brojem melanofaga, što, s jedne strane, zahtijeva diferencijalnu dijagnozu melanoma vretenastih stanica, a s druge strane, omogućava nam da ga smatramo zasebnom jedinicom, a ne varijantom NS.

PVN je benigna melanocitna tvorba bez metastatskih potencijala, koja je često precijenjena tijekom dijagnoze. Mogući su lokalni recidivi.

Reedov nevus kombinira znakove displastičnih i juvenilnih nevusa, stoga je dvostruko opasan u smislu transformacije u.

Diferencijalna dijagnoza ovog tumora i melanoma izuzetno je važna, jer displastična varijanta zahtijeva hitno preventivno uklanjanje, a bez obzira na to, benigna novotvorina, liječenje i prognoza razlikuju se od melanoma..

Reedov nevus češći je između 6. i 17. godine života; obično nastaju kao jedna smeđa mrlja. Tipično se oko ovih tumora pojavljuje ružičasta vjenčić. Ponekad se na površini mrlja nalaze ružičaste papule glatke površine.

Proučavajući Reedov nevus, pokazalo se da se atipični melanociti nalaze u epidermisu, tvoreći voluminozne (za razliku od displastičnih nevusa) gnijezdeće nakupine, uglavnom u akantotičnim užetima..

Stanice tumora otkrivaju izražene znakove proliferacije, njihove nakupine često u potpunosti ispunjavaju akantotske užeta epiderme, dijelom se stapajući jedna s drugom, ponekad otkrivaju izražene znakove funkcije sinteze pigmenta. Kao rezultat, epiderma je zadebljana, s dugim akantotskim nitima. U ovom slučaju, jasnoća granice epiderme je uvijek očuvana, t.j. bazalna membrana nije oštećena, štoviše, epidermalno-dermalna granica epiderme naglašena je zadebljanom trakom vlaknastog tkiva. Ne primjećuje se infiltrativni rast površinskih dijelova epiderme.

Glavni znak Reedova nevusa nesumnjivo je izražena displazija melanocita. Dysplasia se očituje u polimorfizmu, proširenju i hiperkromiji jezgri, prisutnosti malo mitoza bez znakova atipije. Citoplazma melanocita je voluminozna, blago eozinofilna ili optički prazna, s uključenjem smeđkastih zrnaca pigmenta melanina, u nekim je opažanjima intenzitet stvaranja pigmenta oštro izražen - citoplazma je gotovo u cijelosti ispunjena pigmentom.

Melanociti su pretežno vretenastog oblika s vretenastim jezgrama, ali (za razliku od Reedovih opisa) ponekad njihov oblik može biti okrugli ili poligonalni, t.j. varijanta epitelioidno-stanične strukture, kao u Spitz-nevusa.

U epidermalnim nakupinama, melanociti se međusobno spajaju, pri čemu varijanta vretenastih stanica ponekad stvara patognomonični "simptom kiše koja pada" za Spitsnevus, to jest mjesto stanica okomito na epidermu.

Klinički prepoznatljivi diferencijalni znakovi Reedova nevusa

Histološki: za razliku od displastičnog nevusa, kod Reedova nevusa, proliferacija i displazija melanocita su uvijek izraženi, što isključuje podjelu prema težini displazije od I do III, kao kod displastičnog nevusa.

Za razliku od juvenilnog nevusa, kod DYUN-a se u epidermisu nalaze nakupine melanocita (juvenilni nevus karakterizira dermalni raspored tumorskih stanica s odvojenim epidermalnim žarištima); nema znakova karakterističnih za juvenilni nevus: angiomatoza, stanice tipa Tuton. Uz to, reaktivni limfoplazmocitni infiltrat, karakterističan za DYUN, nije pronađen u juvenilnom nevusu. Granica epidermisa DWUN je jasna, uvijek možete pronaći tanku traku fibrotičnog tkiva koja ograničava epidermalni fokus displastičnih melanocita iz dermisa, što ne odgovara infiltrativnoj prirodi rasta malignog melanoma.

Nakon uklanjanja novotvorine u volumenu "totalne biopsije" i zaključka o prisutnosti DN ili Reedova nevusa u pacijenta, medicinska se taktika svodi na sljedeće: cijela koža se ispituje na mnoštvo elemenata; s pacijentom se vodi razgovor radi objašnjenja bioloških i kliničkih karakteristika bolesti; daju se preporuke za redovite preglede kože i posjete

Brojevi stranica u broju: 32-34

M.V.Zhuchkov1,2, E.E. Bolshakova1, D.B. Sonin1, S.A.Isakov2, E.E. Zhiltsova2, T.D. Masiyanskaya2

RO od 1 GBU "Regionalni klinički dispanzer za kožne i spolne bolesti". 390046, Rusija, Rjazanj, sv. Sportivnaya, 9;, 2FGBOU VO “Državno medicinsko sveučilište Ryazan nazvano po akad. IP Pavlova "Ministarstva zdravstva Rusije. 390026, Rusija, Rjazanj, sv. Visokonaponski, 9  [zaštićen e-poštom]

Članak pruža pregledne podatke te kliničke i dermatoskopske primjere iz osobnih zbirki autora koji se tiču ​​dermatoskopske dijagnoze Reedovih nevusa. Analizirani su postojeći problemi diferencijalne dijagnoze ove melanocitne novotvorine kože..
Ključne riječi: dermatoskopija, Reedov nevus.

Molimo citirajte ovaj članak kao: Zhuchkov M.V., Bolshakova E.E., Sonin D.B. i dr. Nevus Reed: pitanja dermatoskopske dijagnoze. Dermatologija (Dodatak časopisu Consilium Medicum). 2018; 1: 32-34. DOI: 10.26442 / 2414-3537_2018.1.32-34

Reed nevus: pitanja dermatoskopske dijagnoze

M.V.Zhuchkov1,2, E.E. Bolshakova1, D.B.Sonin1, S.A.Isakov2, E.E.Zhiltsova2, T.D. Masiyanskaya2
1Rjazanska državna regionalna dermato-venerološka klinika.
390046, Ruska Federacija, Rjazanj, ul. Sportivnaia, u. devet;
2I.P.Pavlov Ryazan Državno medicinsko sveučilište Ministarstva zdravlja
Ruske Federacije. 390026, Ruska Federacija, Riazan,
ul. Vysokovol "tnaia, u. 9
 [zaštićen e-poštom]

U članku su predstavljeni pregledni podaci te klinički i dermatoskopski primjeri iz osobnih zbirki autorskih dermatoskopskih dijagnoza Reed nevi. Analizirani su postojeći problemi diferencijalne dijagnoze ove melanocitne novotvorine kože.
Ključne riječi: dermatoskopija, Reedov nevus.

Za navod: Zhuchkov M.V., Bolshakova E.E., Sonin D.B. i sur. Reed nevus: pitanja dermatoskopske dijagnoze. Dermatologija (Suppl. Consilium Medicum). 2018; 1: 32-34. DOI: 10.26442 / 2414-3537_2018.1.32-34

Povijest proučavanja Reedova nevusa neraskidivo je povezana s opisom druge, nešto rjeđe melanocitne novotvorine kože, koju je opisala poznata američka dermatologinja Sophia Spitz 1948. godine. Zbog zastrašujućih histopatoloških manifestacija, dobroćudnog kliničkog tijeka i velike prevalencije u dječjoj populaciji, posljednja novotvorina nazvana je "juvenilni melanom" (engleski - melanom djetinjstva). Klasična djela Arthura Allena konačno su pokazala benignu prirodu tijeka Spitz nevi i stala na kraj raspravama o mogućoj transformaciji ove kožne novotvorine u melanom. 1954. Helwig je proglasio da je izraz "juvenilni melanom" neodrživ i predložio zamjenu s preciznijim prikazom histopatološke osnove ove benigne novotvorine kože - "vretenski nevus". Nakon što je ime Helvig zamijenio dobro poznatim eponimom (nevus Spitz), u znanstvenoj literaturi započela se rasprava o ispravnosti upotrebe izraza "nevus" u odnosu na ovu vrstu novotvorine kože. Izraženo je stajalište da pojam "nevus" podrazumijeva dobroćudnu prirodu melanocitne proliferacije, dok su klasični opisi S. Spitza ukazivali na takozvanu atipiju. U literaturi su se počeli pojavljivati ​​pokušaji da se eponim (nevus Spitz), koji je uspostavljen još u to vrijeme, zamijeni točnijim (kako se to u to vrijeme činilo autorima): Spitzov tumor ili Spitz lezije.
1975. godine časopis "Seminars in Oncology" objavio je povijesno prvo djelo posvećeno dobro pigmentiranim melanocitnim lezijama kože, smještenim uglavnom na donjim ekstremitetima, uglavnom kod mladih pacijenata. Ovom je publikacijom, prvo, započela povijest onoga što danas u modernoj dermato-onkologiji nazivamo Reedovim nevusom, a drugo, velika znanstvena rasprava o nozološkoj neovisnosti Reedova nevusa. Neki su istraživači Reedov nevus smatrali pigmentiranim kliničkim tipom Spitz-ovog nevusa, ukazujući na taj temeljni identitet ovih kožnih novotvorina, dok su drugi razdvajali ove dvije vrste nevusa, ističući njihove epidemiološke, histopatološke, kliničke, prognostičke i druge razlike. Valja napomenuti da su autori ovog članka jednoglasni u prilog pristalicama hipoteze o nozološkoj neovisnosti Reedova nevusa, ne toliko zbog prisutnosti svojevrsne dermatoskopske i kliničke slike ove novotvorine na koži, koliko zbog prepoznavanja njenih jasnih patoloških značajki, koje omogućuju njezinu preciznu diferencijaciju od nevusa C. Špic.
Klinička slika Reedova nevusa ne razlikuje se po specifičnim značajkama. Lezije su tamno smeđi ili gotovo crni usamljeni papularni ili plak elementi, smješteni češće na donjim ekstremitetima kod mladih pacijenata, obično u prva tri desetljeća života. Nisu postojale jasne spolne razlike u stopama prevalencije Reedova nevusa. S obzirom na kliničku sličnost ove kožne novotvorine s Mischerovim nevusima, pigmentiranim Spitzovim nevusima i nodularnim melanomom kože, dermatoskopski pregled u dijagnozi Reedovih nevusa igra vrlo značajnu ulogu..
Smatra se da je glavni dermatoskopski znak Reedova nevusa ono što se u jeziku metafora obično naziva "eksplozija zvijezda". U velikoj većini slučajeva to je tako, ali postoji nekoliko važnih točaka na koje ćemo si dopustiti da se zadržimo u okviru ovog obrazovnog članka..
Pod vrlo živopisnim i pamtljivim metaforičkim pojmom "zvjezdani izljev" u opisnom jeziku podrazumijevamo dva glavna dermatoskopska uzorka koji su simetrično smješteni jedan prema drugome: radijalnu liniju / pseudopodija i bezstrukturni uzorak. Prva se nalazi na periferiji slike i bez traga zauzima cijelu, a druga se nalazi u središtu dermatoskopske slike.
Na sl. Slike 1, 2 prikazuju tipične kliničke i dermatoskopske manifestacije Reedova nevusa. Dermatoskopska slika na sl. 2 sadrži pseudopodije i (rjeđe) radijalne linije duž cijele periferije slike novotvorine. U nekim zonama (u 14, 15, 16 sati) linije i pseudopodije imaju manje zasićene boje u odnosu na suprotnu zonu, ali činjenica da su prisutni u dermatoskopskom uzorku je nepromjenjiva.
Dakle, većina dermatologa točno dijagnosticira Reedov nevus u ovoj fazi njegovog postojanja. U odnosu na ovu neoplazmu na koži, pseudopodije i radijalne linije su ekvivalentne, dijagnostički značajne dermatoskopske strukture. S tim u vezi, potrebno je zadržati se malo više na onome što se naziva pseudopodija..
U klasičnom opisnom jeziku dermatoskopije pseudopodija se podrazumijeva kao "crta s lukovičastim nastavkom na jednom od rubova". Na dermatoskopskoj slici bilo koje novotvorine na koži, pseudopodije ne mogu postojati izolirano, dolaze ili iz nakupine, ili iz područja bez strukture, ili iz drugog, rjeđeg dermatoskopskog ustroja. Pseudopodia kao dermatoskopska struktura ima ne samo svoje patološke korelate, već i dijagnostičke znakove koji je omogućuju da se razlikuje od ostalih vizualno sličnih struktura dermatoskopske slike, na primjer linija koje predstavljaju rub retikularnog uzorka ili izduženih ovalnih nakupina koje se stapaju s rubom područja bez strukture..
Pseudopodije bi se uvijek trebale nalaziti na rubu dermatoskopske slike, ali istodobno biti povezane s njom, t.j. struktura "D" na si. 3 pseudopodia nije, već je kvržica uz rub ruba bezstrukturnog područja novotvorine. Pseudopod treba imati ravni ili oštri kut veze sa supstratom (gruda, područje bez strukture itd.). Dakle, struktura "D" na sl. 3 je ili dio bezstrukturne regije, ili gruda, čija se slika nanosi na sliku bezstrukturne regije. Strukture "A" i "B" mogu se sigurno nazvati pseudopodijama. U slučajevima kada pseudopodija dolazi iz područja retikularnih linija, širina lukovitog širenja ne smije biti manja od bilo koje linije ujedinjene u mrežu, inače je teško razlikovati je od komponente ove retikularne regije.

Tipičan primjer pseudopodije u Reedovom nevusu je dermatoskopska slika na sl. 5 (slika 4 je klinička slika pacijenta). Predstavljenu dermatoskopsku sliku karakterizira prisutnost dva uzorka, međusobno simetrično smještenih: središnje smješten uzorak bez strukture i periferno smješten uzorak pseudopodija smješten radijalno i zauzimajući gotovo cijelu periferiju fokusa. Broj vizualiziranih nakupina nije dovoljan da stvori obrazac, ali oni postaju znak koji potvrđuje anamnestički otkrivenu činjenicu da se ovaj Reedov nevus pojavio relativno nedavno kod pacijenta..


2002. M. Pizzichetta i sur. detaljno je opisao činjenicu da Reedov nevus, tijekom svog razvoja, prolazi kroz nekoliko faza koje imaju vrlo neobične, ali ne i specifične dermatoskopske znakove. U ranim fazama svog postojanja, dermatoskopska slika Reedova nevusa predstavljena je smeđim kvržicama, koje čine jedan uzorak kvržica. Kvržice se kreću u boji od smeđe do gotovo crne. Kvržice u Reedovom nevusu, za razliku od urođenih nevusa, ne moraju se međusobno dobro uklopiti, tvoreći takozvani "pločnik kaldrme". U sljedećim fazama svog postojanja, Reedov nevus započinje svoj periferni rast, što se očituje dermatoskopskom slikom poznatom, vjerojatno svakom stručnjaku, - radijalnim linijama i / ili pseudopodijama simetrično smještenim duž periferije i središnje smještenim područjem bez strukture. Položaj ova dva uzorka u Reedovom nevusu uvijek je simetričan. Važan diferencijalno-dijagnostički trenutak u ovoj situaciji je da radijalne linije ili pseudopodije trebaju biti ravnomjerno raspoređene po cijeloj periferiji bezstrukturnog područja, ali važno je imati na umu da prisutnost manjih "praznina" u radijalnim linijama ili pseudopodija duž periferije ne isključuje prisutnost Reedova nevusa, ali može ukazivati ​​na prisutnost melanoma kože.
Nakon završetka faze rasta, dermatoskopska slika Reedova nevusa ponovno se mijenja i postaje predstavljena ili retikularnim linijama duž periferije i hiperpigmentiranim nestrukturiranim područjem u središtu, ili samo retikularnim linijama, ili samo nestrukturiranim područjem. Odnosno, u kasnijim fazama svog postojanja, dermatoskopska slika Reedova nevusa gubi svoju specifičnost i postaje gotovo nerazlučiva od Clarkovog nevusa. U ovoj fazi postojanja Reedova nevusa dermatoskopija praktički gubi vodeću važnost kao osjetljiva i specifična metoda za dijagnosticiranje ove kožne novotvorine. Na sl. 6, 7 može se uočiti sljedeća situacija. Ovaj nevus od Reeda, prije nekoliko mjeseci, sastojao se od središnjeg područja bez strukture i periferno smještenih radijalnih linija koje su zauzimale čitav opseg dermatoskopske slike. Ali u današnje vrijeme (vidi sliku 7) moguće je promatrati samo na mjestima očuvane radijalne linije, postupno se stapajući s bezstrukturnim područjem dermatoskopske slike.
U zaključku napominjemo da će samo klinička vještina, temeljito prikupljena anamneza postojeće novotvorine i dermatoskopski pregled žarišta omogućiti preciznu dijagnozu Reedova nevusa kod većine pacijenata, bez obzira na dob..

Slični članci

Kako se liječi pareza udova i što je to?

Živčani sustav, posebno piramidalni put; nepotpuna paraliza. Slabljenje bilo kojeg mišića, mišićne skupine. Potpuni gubitak dobrovoljnog kretanja - paraliza. Liječenje i prevencija U složenom liječenju potrebno je koristiti toplinu u.

Uzroci pojave, simptomi i liječenje pareza udova u djece i odraslih

Donji udovi su vrlo važan dio ljudskog tijela, zahvaljujući njima ljudi mogu hodati, živjeti aktivan život i razvijati se. Ako noge počnu boljeti, tada osoba jako pati, a pareza uda dovodi do invaliditeta i.

Nevus rida

Sve o nevusima: vrste, uzroci, komplikacije i liječenje madeža

Nevi su osobite tvorbe na koži, ponekad se pojavljuju na sluznici i konjunktivi. Sastoje se od stanica nevusa. Ljudi ih zovu madeži, staračke pjege..

Definicija i osnovna svojstva

Stanice nevusa pojavljuju se tijekom intrauterinog razvoja iz živčanog grebena. Potonji su predstavljeni živčanim čvorovima, moždanim ovojnicama, melanocitima, nadbubrežnim stanicama.

Pod utjecajem različitih čimbenika nastaju nevociti koji sadrže veliku količinu melanina. Stanice sintetiziraju pigment koji daje boju području kože. Intenzitet obrazovanja ovisi o njegovoj količini..

Kôd pigmentiranog nevusa prema ICD-10 ovisi o vrsti formacije:

 • D22 - melanoform,
 • Q82.5 Kongenitalna ne-neoplastična,
 • I78.1 - ne-neoplastičan.
Prema statistikama, 75% ljudi kavkaske rase ima madeže i obrazovanje. Na tijelu bilo koje odrasle osobe njihov broj u prosjeku doseže 20, no neki ih imaju i pet puta više..

U djetinjstvu, nevusi često ostaju nevidljivi, tek u adolescenciji zbog hormonalnog vala i pod utjecajem sunčeve svjetlosti počinju se osjećati. Ponekad se tijekom trudnoće pojave novi.

U razvoju nevusa postoji nekoliko faza:

 • intraepitelni,
 • granični,
 • intradermalno.

Zanimljivo je da se kod starijih ljudi često opaža regresija kada stanice nevusa odlaze u dermis i zamjenjuju ih vezivno tkivo..

Klasifikacija nevusa

Razvijena je međunarodna klasifikacija prema kojoj se razlikuje nekoliko velikih skupina. Svaka od njih ima podvrste:

 • epidermalno-melanocitni,
 • dermalno-melanocitni,
 • melanocitni,
 • mješoviti i drugi.

Epidermalno-melanocitna

Ova vrsta je najčešća i nalazi se u gotovo svih odraslih osoba. Karakterizira ga okrugli ili ovalni oblik i prozirni rubovi. Bojanje je od crvenkaste do tamno smeđe.

Fotografija epidermalnog nevusa kože

Pogled je podijeljen na:

 • granični,
 • intradermalno,
 • epidermalna,
 • komplicirano,
 • uočen,
 • Spitzov nevus,
 • Settonov nevus,
 • papilomatozna,
 • stanice u obliku balona,
 • fibroepitelni,
 • unutarćelijski,
 • ponavljajući,
 • bradavičast,
 • lojnica.

Dermalno-melanocitni

Ova vrsta proizlazi iz melanocita dermisa. Pojedinačne su tvorbe rijetke, pa češće govorimo o višestrukom liku.

Podijeljeno na:

 • plavi nevus (jednostavan i staničan),
 • Mongolsko mjesto,
 • nevus Ota i Ito,
 • Unin i Misherin nevus,
 • kombinirano,
 • duboko prodoran.

Te vrste mogu imati različite boje, neke se vrste razlikuju po velikoj veličini. Mogu se pojaviti na sluznici.

Melanocitni

Ova je sorta jedna od najopasnijih. Kasno se dijagnosticira i preduvjet je za razvoj melanoma. Kongenitalne tvorbe nazivaju se verrukozni ili divovski nevusi..

Sami elementi mogu biti:

 • papilomatozna,
 • papulozan,
 • nodalni.

Najalarmantniji je Clarkeov nevus, koji je česta preteča melanoma. Pojavljuje se prije puberteta. Nove se formacije mogu pojaviti do starosti.

Mješovite i druge vrste

Mješoviti - prijelazni oblik intradermalne i intraepidermalne formacije, koji često ima sferični oblik guste konzistencije.

Ova vrsta uključuje:

 • vaskularni ili anemični, (kapilarni hemangiom, plameni nevus, senilni hemangiom, itd.),
 • Beckerov nevus,
 • displastična,
 • papilomatozna.

Ova fotografija prikazuje kako izgleda Beckerov nevus

Tu je i Cannonov bijeli spužvasti nevus koji utječe na sluznicu usta, urođeni je poremećaj i napreduje do puberteta.

Opasne i neopasne vrste

Postoji još jedna osnova na kojoj se dijele svi madeži. Ovo je prilika da se razvije u rak kože. Ove vrste su melanomski opasne i melanomski sigurne..

Prva vrsta uključuje:

 • pigmentirana granična,
 • divovska urođena,
 • plava,
 • Dubreuilova melanoza,
 • Reedov nevus,
 • Spitzov nevus,
 • displastična.

Fotografija prikazuje Reedov nevus

Melanomski sigurni uključuju nemorbidne formacije: intradermalno pigmentirani, fibroepitelni, verrukozni, nevus "mongolska mrlja", Settonov nevus.

Postoje i formacije koje izgledom podsjećaju na nevuse. Ovo je hemangiom, histiocitom, granulom.

Sorte u djece

Ove vrste nevusa su urođene ili se pojavljuju u prvim mjesecima života novorođenčeta. Često se lokalizira na djetetovoj glavi, licu, vratu, leđima, usni itd..

Među najčešćim su:

 • vaskularni,
 • pigmentirana,
 • pigmentirana,
 • komedogeni,
 • fibromatozna,
 • adenomatozna,
 • angiomatoza,
 • hiperkeratotski i drugi.

Uzroci nastanka

Nevi se pojavljuju zbog utjecaja vanjskih i unutarnjih čimbenika.

Uzrok urođenih formacija su promjene u embrionalnom razvoju. Sastoji se u ometanju migracije stanica koje ulaze u kožu iz neuroektodermalne cijevi. Ali čak se i ova vrsta ne pojavljuje uvijek kod novorođenčeta. Često ga roditelji primijete u prvim godinama života..

Stečene vrste se ne razlikuju po svojoj statičnosti. Mogu mijenjati veličinu, boju, oblik, pa im je potreban stalni nadzor. Uzrok je često endokrino restrukturiranje, kao i infekcije kože.

Svi čimbenici koji utječu na stvaranje madeža podijeljeni su u velike skupine:

 1. Lokalni razvojni nedostaci koji se pojavljuju uslijed kršenja diobe stanica u kasnim razdobljima fetalnog razvoja.
 2. Nasljedni čimbenici, kada su formacije kodirane lancem gena u molekuli DNA.
 3. Ultraljubičasto zračenje koje potiče rad melanocita.
 4. Ozljede, uključujući ugrize insekata, ogrebotine i rane,
 5. Hormonski čimbenici, posebno u adolescenata i bolesnika s endokrinim bolestima.
 6. Virusi i bakterije koje mogu utjecati na kožu, poput traume.

Većina madeža pojavljuje se kod ljudi koji vole provoditi vrijeme u solariju ili na odmoru u ekvatorijalnim zemljama. Utječu na njihovo obrazovanje i čimbenike na poslu.

Specijalisti u kemijskoj industriji, radnici u interakciji s kancerogenim tvarima moraju se nadgledati s posebnom pažnjom na koži i novonastalim formacijama.

Šansa za njihov nastanak povećava se kod ljudi koji su bili podvrgnuti hormonskom liječenju, kao i kod osoba s niskim imunitetom i kroničnim bolestima. Redovite preglede provode ljudi čiji su rođaci imali melanom kože.

Klinički simptomi

Nevi se sastoje od različitih stanica koje su dio kože. Stoga mogu imati različite kliničke manifestacije..

Na primjer, pigmentirani nevusi kože su svijetlosmeđi, crveni, plavi ili crni. Ozbiljnost ovisi o koncentraciji melanocita. Takve se vrste razvijaju, mijenjaju veličinu. Mogu biti nekoliko milimetara ili stotine kvadratnih centimetara..

Intradermalni tip ima jasne granice i meku konzistenciju. Ponekad ima bradavičast oblik ili gubi pigmentaciju. Ova vrsta se pojavljuje u dobi između 10 i 30 godina i nikada ne nazaduje.

Fotografija intradermalnog pigmentiranog nevusa

Ovisno o vrsti formacije, lokalizacija se događa na različitim područjima. Epidermalna se češće pojavljuje tamo gdje ima mnogo lojnih žlijezda, odnosno na tjemenu ili na licu.

Otin nevus nalazi se češće na gornjoj čeljusti ili obrazima. Često se širi na bjeloočnicu i sluznicu usta.

Granični nevusi pojavljuju se na dlanovima, trupu i tabanima. Ponekad se nalazi na vanjskim genitalijama. Mijenjanje boje i veličine je sporo.

Stoga su važni u diferencijaciji nevusa:

 • mjesto,
 • obilježja granica,
 • prisutnost dlačica koje izrastaju iz formacije,
 • hlad,
 • dob izgleda,
 • prisutnost napretka i modifikacija,
 • broj madeža i drugi.

Komplikacije pigmentiranih lezija

Glavna komplikacija je mogućnost transformacije madeža u zloćudni tumor. Nisu sve formacije sklone takvoj promjeni, posebna se pažnja posvećuje tvorbama koje su sklone melanomu.

Ponekad, pod utjecajem vanjskih čimbenika, čak i naizgled bezopasni madeži mogu naštetiti. Pogotovo nakon ozljede ili pokušaja uklanjanja.

Znakovi ponovnog rođenja:

 • brzo povećanje veličine,
 • pojava boli ili svrbeža,
 • promjena boje,
 • transformacija površinskog sloja,
 • gubitak jasnih granica,
 • krvarenje.

Preporod se događa u bilo kojoj dobi, ali češće se opaža u 2-13% slučajeva. Stoga su u svakom slučaju potrebni dijagnoza i nadzor stručnjaka..

Dijagnoza nevusa

Svrha studije je utvrditi sastoji li se formacija od dobroćudnih stanica ili ne.

Dermatolog ili onkolog mora prikupiti anamnezu. To vam omogućuje da saznate dob kada se madež pojavio, a također je bilo promjena s njim ili ne..

Vizualni pregled unaprijed određuje vrstu obrazovanja. O tome će ovisiti daljnje akcije..

Metode hardverske dijagnostike uključuju:

 • dermatoskopija,
 • biopsija,
 • sijaskopija.

Prva metoda provodi se pomoću dermatoskopa, koji kombinira povećalo i kameru. Pomoću nje se detaljno proučava neoplazma..

Prije postupka, primjenjuje se posebno sredstvo za povećanje prozirnosti madeža. To vam omogućuje istraživanje dubokih slojeva.

Metoda s točnošću od 97% utvrđuje je li ova formacija benigna ili ne.

Biopsija se izvodi u situacijama kada je teško razlikovati formaciju. U takvoj je situaciji izrezana. Često se studija provodi s već uklonjenim madežom. Ozljeda nevusa može dovesti do degeneracije obrazovanja.

Siascopy vam omogućuje da vidite raspored posuda, kao i količinu kolagena i melanina. Dobra metoda za prikupljanje podataka o tvorbama smještenim u dubokim slojevima kože. Pomoću metode otkriva se melanom sa 100% preciznošću.

Liječenje formacija

Liječenje nevusa ovisi o vrsti formacije. Ako je benigna, utjecaj na nju nije poželjan. Preporuča se jednostavno promatranje nevusa kako bi se isključila mogućnost njegovog ponovnog rođenja..

Ako liječnik vjeruje da je liječenje neophodno, predlaže se operacija koja se sastoji u izrezivanju formacije uz hvatanje zdravih tkiva i masnog tkiva.

Metode uklanjanja

 • Uklanjanje radio valova omogućuje da se ne ošteti zdravo tkivo. Za postupak se koristi radiokoagulator.
 • Elektrokoagulacija uključuje izlaganje električnoj struji. U tom slučaju dolazi do toplinskog oštećenja formacije.
 • Kriodestrukcija nije uvijek naznačena. Tkanina uništena hladnoćom ostaje na mjestu. Postupno se pojavljuje kora koja štiti oštećeno područje od infekcija.
 • Laser vam omogućuje rad samo s zahvaćenim područjem i precizno usmjeravanje zraka na željeno mjesto. Istodobno, zdrava tkiva praktički nisu oštećena.
 • Kirurška metoda koristi se za velike ili duboke formacije, sa sumnjom na onkologiju.

Narodni lijekovi

Liječnici ne preporučuju samostalno uklanjanje nevusa na tijelu pomoću narodnih lijekova, jer su posljedice takvih manipulacija nepredvidive.

Za izlaganje se koristi sok od celandina koji se nanosi na madež. Postupak se ponavlja nekoliko puta dnevno..

Narodni lijekovi uključuju sok od češnjaka, plodove smokve, ulje konoplje, jabučni ocat, med i druge..

Učinkovitost ovih komponenata nije dokazana; za dobivanje rezultata potrebno je dugotrajno izlaganje, stalno praćenje madeža.

Prevencija zloćudnih bolesti

Sve nevuse treba pregledati liječnik. Melonomi se uklanjaju odmah, što im ne dopušta da prerastu u onkologiju. Za točniji rezultat uzima se 5-10 mm zdravog tkiva. Ako je potrebno, nakon postupka vrši se plastika.

Katalizator malignosti može biti stalno trljanje odjeće ili obuće, ozljede, ogrebotine. Stoga se kao preventivna mjera preporučuje pažljivo praćenje mjesta na kojem se pojavio nevus. Ne izlažite ga sunčevoj svjetlosti. Koristite kremu za sunčanje prije izlaska na sunce.

Prevencija melanoma - pravodobno otkrivanje prekanceroznih oblika. Za to se provodi dinamičko promatranje, pravodobno uklanjanje takvih nevusa.

Video o vrstama nevusa:

Melanocitni nevus, papilomatozni nevus (fotografija). Granični melanocitni nevus je.

Gotovo svaki stanovnik Zemlje koji nema crnu boju kože ima barem jedan madež, koji se u medicini naziva samo melanocitni nevus. Riječ "nevus", pomalo neobična za ruski jezik, posuđena je iz latinskog i znači isti madež ili rođeni znak. U procesu života, iz nepoznatih razloga, pojavljuju se novi madeži tamo gdje je nekad bila čista koža, a stari negdje nestaju. Neke ljude plaši, drugima stvara neugodnosti, posebno kada tamne mrlje počnu "ukrašavati" čelo, nos, obraze. Pokušajmo shvatiti što su madeži ili, znanstveno, nevusi, što su, odakle dolaze i je li moguće nekako utjecati na njihov izgled.

Što je nevus

U koži ljudi i životinja postoje posebne stanice - melanociti, koji proizvode tamni pigment - melanin. Kod životinja utječe na boju, određuje boju očiju. Kod ljudi je upravo melanin odgovoran za intenzitet preplanulosti, odnosno štiti od ultraljubičastih i drugih zraka štetnih za tijelo. Kada se pigment ravnomjerno rasporedi po stanicama kože, ima jednoličnu boju i ton. Ako se odjednom - iz još uvijek nepoznatih razloga - nakuplja prekomjerna količina u pojedinim stanicama, takva se područja počinju isticati na općoj pozadini, odnosno pojavljuje se rođeni znak ili pigmentirani nevus. Melanocitni nevus je ista stvar. Više sinonima za isti koncept su melaniformni ili nećelijski nevus. Boja ovih formacija varira od crne do svijetlosmeđe, ponekad ljubičaste. Ako je rođeni znak crvene (vinske) boje, naziva se plameni nevus i nastaje zbog velike nakupine ne pigmenta, već kapilara koji su preblizu površini kože. Na primjer: Gorbačov, posljednji predsjednik Sovjetskog Saveza, ima plameni nevus na glavi i dijelu čela..

Neki ljudi mogu imati melanocitni nevus na istoj razini kao i koža, dok drugi imaju melanocitni nevus koji strši iznad njegove površine. Na gornjoj fotografiji je blago izbočeni pigmentirani nevus. U dojenčadi se ove oznake gotovo ne primjećuju, iako znanstvenici imaju tendenciju vjerovati da su jednostavno premale da bi bile uočljive. Počinju se jasnije očitovati negdje u dobi od 9-10 godina. U većini slučajeva jednostavni pigmentirani nevusi ponašaju se mirno i ne uzrokuju nikakve probleme, osim zbog kozmetičkih nedostataka.

Vrste rodnih žigova

Melanocitni kožni nevus ima dvije vrste:

Po veličini su ove pigmentne tvorbe male (promjera do 1,5 cm), srednje (do 10 cm) i velike ili divovske (više od 10 cm). Kongenitalni nevusi bilo koje veličine s rastom djeteta također se povećavaju u promjeru. Najveću opasnost predstavljaju srednji nevusi, veliki i divovski, budući da upravo oni najčešće prerastaju u maligne melanome. Iz kojih se razloga djeca rađaju s velikim i divovskim rodnim znakovima, stručnjaci teško mogu sa sigurnošću tvrditi. Prema statistikama, oko 5% beba rođenih s divovskim nevusom u prvoj godini života ili nešto starije razvija rak kože. Stoga bi se roditelji čija su djeca rođena s velikim rodnim znakovima svakako trebali obratiti stručnjaku. Ako se divovski nevus nalazi na licu, liječnik može preporučiti lasersku promjenu boje, a ako je na drugim dijelovima tijela, uklanjanje. Potonji postupak također se preporučuje ako veliki rođeni znak ima tamnu boju i kvrgavu površinu..

Tijekom života dobne mrlje mogu se pojaviti na bilo kojem dijelu tijela, uključujući vlasište, genitalije, dlanove, tabane. Britanski su znanstvenici otkrili da velik broj madeža otprilike 2 puta smanjuje rizik od osteoporoze i značajno smanjuje pojavu bora, a degeneracija nevusa u maligne melanome uočava se u oko 16% ljudi s pigmentiranim tragovima.

Uzroci pojave madeža

Znanstvenici u svakom konkretnom slučaju ne mogu reći zašto osoba ima melanocitni nevus. Ali postoji niz uobičajenih uzroka koji dovode do pigmentacije..

Dakle, kongenitalni rodni znakovi mogu se pojaviti ako se tijekom trudnoće dogodilo sljedeće:

1. Intrauterine infekcije (herpes, toksoplazmoza, boginje i druge).

2. Uzimanje trudnice određene lijekove.

3. Povećani unos vitamina A.

4. Pijenje alkohola.

5. Dijabetes melitus u trudnice.

6. Nedostatak elemenata u tragovima.

7. Nasljednost. Vrlo često se već u DNK u djeteta na tijelu na određenom mjestu pojavi melanocitni nevus. A često su nasljedni rodni znakovi identični kod bebe i njegove majke ili su vrlo bliski tome.

Stečeni nevus može se pojaviti iz sljedećih razloga:

1. Velike doze ultraljubičastog zračenja. Nepravilno tamnjenje i pretjerano oduševljenje solarijima izazivaju povećanu proizvodnju pigmenta melanina, što dovodi do stvaranja madeža.

2. Promjene na hormonalnoj razini. To uključuje sva stanja (bolest, trudnoća, pubertet, menopauza, stres i tako dalje) u kojima se uočavaju hormonalni poremećaji. Oni, pak, uzrokuju dodatnu pigmentaciju kože, iako u nekim slučajevima, naprotiv, mogu dovesti do nestanka postojećih rodnih znakova..

5. Ozljede kože. Mogu uzrokovati približavanje melanocita površini kože, odnosno staračke pjege postat će vidljivije..

Klasifikacija madeža

Medicinska imena za nevuse ponekad uzrokuju određenu zabunu. Međutim, zapravo je ovdje sve sasvim jednostavno i logično. Ljudska koža uključuje slojeve: epidermis (najbliži površini), dermis (srednji, najdeblji) i hipodermis (najdublji). Ovisno o mjestu nakupljanja melanocita, razlikuju se sljedeće vrste staračkih pjega:

- epidermalni nevus (nalazi se u gornjim slojevima kože - epidermisu);

- intradermalno (u skladu s tim, nakuplja se melanocita u dubljem sloju - dermisu);

- granični melanocitni nevus (ovo je povećana količina melanina između epiderme i dermisa);

- hipodermalno (mjesto pigmenta u hipodermi) - ova vrsta nevusa praktički se ne pojavljuje izvana, ali se u nekim okolnostima melanociti mogu približiti površini kože.

Prema strukturi i prirodi manifestacije razlikuju se sljedeće vrste nevusa:

- papilomatozni melanocitni nevus;

- dlakavi (jedna ili više dlačica izrastaju iz madeža, često tamne boje, neovisno o tome je li plava ili brineta).

- nevi Setton, Clark, Spitz,

Razmotrimo detaljnije neke vrste.

Što je papilomatozni intradermalni melanocitni pigmentirani nevus

Ova duga i pomalo teško razumljiva definicija sadrži nekoliko pojmova odjednom. Dakle, gore je već primijećeno da izrazi "melanocitni" i "pigment" znače nakupljanje melaninskog pigmenta u melanocitima koji ga proizvode. Intradermalni nevus u osnovi znači mjesto nakupina melanocita u dubljim slojevima kože, a prema van predstavlja tuberkululu koja strši iznad njene površine. Njegov sinonim u medicini je izraz "intradermalni melanocitni nevus". Ako ima tjelesnu boju i čak se nalazi na nozi, velika je sličnost s papilomom. Otuda i naziv - papilomatozni nevus. Takve se formacije pojavljuju uglavnom na glavi (tjemenu), vratu, licu, ali se mogu primijetiti na bilo kojem drugom dijelu tijela. Boja im je, osim mesa, smeđa, smeđa, crna, a malo brdska struktura nejasno podsjeća na cvjetaču. U medicini možete pronaći i druga imena, na primjer, bradavičasti nevus, linearni, hiperkeratotski. Postoje dva oblika - organski, kada se papilomatozni madeži promatraju pojedinačno, i diseminirani, kada ima mnogo takvih bradavičastih gomolja. Često se nalaze tamo gdje prolaze velike krvne i živčane žile. Ako osoba ima takav obrazac, to može ukazivati ​​na bolesti središnjeg živčanog sustava, posebno epilepsiju. Iako papilomatozni intradermalni melanocitni nevus kože, koji se pojavljuje s rođenjem, neprestano raste, klasificiran je kao benigna melanomonska vrsta pigmentiranih formacija. Unatoč tome, svakako ga treba pokazati specijaliziranom dermatologu kako bi utvrdio radi li se o nevusu, papilomu ili melanomu. Osobito je važno posjetiti liječnika ako papilomatozni madež iznenada počne boljeti, svrbjeti ili promijeniti boju. Utvrđujući dijagnozu, liječnik provodi vizualni pregled i, ako je potrebno, pravi siaskopiju, ultrazvuk, biopsiju.

Kompleksni melanocitni nevus

Ova se definicija koristi kada madež, koji je podrijetlom iz epiderme, izraste u dermis. Izvana izgleda pomalo poput bradavice, čiji promjer ne prelazi 1 cm. Poput ostalih vrsta nevusa, kompleks se smatra benignim, međutim, prema medicinskoj statistici, u više od 50% slučajeva može prerasti u melanom. Stoga se naziva tvorbama sklonim melanomu. Po svojoj strukturi složeni nevus može biti glatke, kvrgave, dlakave, bradavičaste i češće tamne boje - od smeđe do crne.

Atipični nevus

Vjeruje se da otprilike svaki deseti čovjek ima atipični ili displastični melanocitni nevus na koži. Gornja fotografija prikazuje kako bi mogla izgledati. Ovi rođeni žigovi dobili su ovo ime zbog svojih mutnih, takoreći zamućenih granica, asimetrije, veličine (u pravilu prelaze 6 mm), različitosti od ostalih madeža. Atipični nevusi mogu biti vrlo različiti u boji - od svijetlo bež ili ružičaste do tamno smeđe. U medicini postoji sinonim za ovu pigmentiranu tvorbu - Clarkov nevus. Ako u sebi pronađete tako čudan rodni znak, svakako se obratite liječniku kako biste bili sigurni da nema melanoma. Liječnici vjeruju da atipični nevusi sami po sebi ne predstavljaju opasnost po zdravlje, ali ljudi koji ih imaju izloženi su riziku od raka kože, a ne nužno na mjestu dobne točke. Tijekom života atipični nevusi, kao i bilo koji drugi, mogu sami nestati, ali to nije razlog za isključivanje osobe iz rizične skupine.

Ponavljajući nevus

Ovo je naziv dobnih pjega koje se pojavljuju na mjestu uklanjanja madeža. Ponavljajući nevus obično znači da tkivo madeža nije u potpunosti uklonjeno i zahtijeva drugu operaciju.

Spitzov nevus

Ovo je još jedna pigmentirana formacija, zahvaljujući kojoj ljudi imaju rizik od melanoma. Takvi se rodni znakovi češće pojavljuju na koži kod djece mlađe od 10 godina, ali odrasli također nisu imuni na njih. Karakteristična značajka Spitz-ovog nevusa je brzi rast. Dakle, iznenada se pojaveći na koži, u samo nekoliko mjeseci može se povećati promjer s nekoliko milimetara na centimetar ili više. Druga je neugodna značajka to što može metastazirati na susjedna područja kože i limfne čvorove. No, unatoč tome, u većini slučajeva Spitzovi nevusi smatraju se dobroćudnima i lako su podložni pravodobnom započinjanju liječenja..

Settonov nevus

Ponekad se na tijelu pojave rođeni žigovi s bijelim obrubom oko ruba. Imaju dva imena - Settonov melanocitni nevus i halo-nevus. U nekih su ljudi takve formacije izolirane, u drugih ih može biti mnogo, i to uglavnom na leđima. Znanstvenici vjeruju da bijelu granicu uzrokuju stanice u njoj uništene od strane stanica imunološkog sustava. Tijekom godina Settonovi nevusi mogu potpuno izblijedjeti ili potpuno nestati, ostavljajući svijetlu točku u sjećanju. U velikoj većini slučajeva takvi resasti madeži nisu opasni. No, znanstvenici su otkrili da njihova prisutnost, osobito u velikom broju, može biti povezana s prisutnošću bolesti poput vitiliga i tireoiditisa kod njihovog vlasnika ili melanoma koji se još nije očitovao.

Beckerov nevus

Ovaj rođeni znak u svojoj veličini podsjeća na golemi melanocitni nevus. U otprilike četvrtini slučajeva takva se pigmentacija javlja u fetusu još u maternici. Karakteristična značajka Beckerovih nevusa su:

- rast dlaka na njima;

- osip na aknama na njima;

- povećanje veličine do određene točke, zatim prestanak rasta i neko posvjetljivanje boje.

Takvi rodni znakovi najčešće ostaju kod osobe za cijeli život. Nisu opasni, ali njihove vlasnike ipak treba povremeno pokazati dermatologu.

Koliko su rođeni žigovi opasni

Neki ljudi vjeruju da se madeži s vremenom mogu razviti u melanom ili druge vrste raka kože. Međutim, ovo je pogrešno. U velikoj većini slučajeva bilo koji rođeni znak (ili melanocitni nevus) ne prijeti ničemu. Morate se brinuti i odmah požuriti liječniku (dermatologu, onkologu) ako su se iznenada na madežu počele događati sljedeće promjene:

- njegova se boja promijenila, nije važno na koji način;

- postala je asimetrična (na primjer, konveksna s jedne strane);

- promijenila se boja ili struktura ruba rodnog znaka;

- madež je počeo boljeti, svrbjeti, krvariti;

- veličina rodnog znaka dramatično se povećala.

U svim slučajevima, ako se novonastali madež razlikuje od postojećih ili je stari iznenada postao neka vrsta neobičnosti, trebate što prije posjetiti liječnika.

Što učiniti s madežima?

Ako nevusi nisu nimalo dosadni, a također se nalaze na sigurnim dijelovima kože, samo ih trebate promatrati. Ako se nalaze tamo gdje često mogu ozlijediti (na dlanovima, stopalima, vratu, glavi, struku) ili na licu, što uzrokuje kozmetičke nedostatke, preporučuje se uklanjanje. Takve operacije treba povjeriti samo liječnicima - kirurgu, dermatologu. Epidermalne nevuse preporuča se uklanjati samo kirurškim zahvatom. Izvodi se u lokalnoj anesteziji, stoga je bezbolno. Papilomatozni melanocitni nevus kože, posebno smješten na nožici, ponekad je korisnije ukloniti tekućim dušikom. Posljednjih godina uspješno se koristi i lasersko liječenje madeža i njihovo izrezivanje radio-nožem..

Nakon operacije, liječnik u pravilu uklanja uklonjene fragmente na histološki pregled kako bi bio potpuno siguran da nema karcinoma.

Potpuno je neprihvatljivo samostalno uklanjanje nevusa, narodnim metodama. Pogotovo se ljudi pokušavaju riješiti papilomatoznih nevi na nogama tako što ih previjaju koncem. To dovodi do blokiranja pristupa krvi madežu i stvarno može otpasti. Ali u većini slučajeva, ova metoda "liječenja" provocira razvoj promjena u stanicama epidermisa ili dermisa i dovodi do katastrofalnih posljedica.

Nevi na tijelu: uzroci, kliničke značajke i liječenje

 • Zašto se nevusi pojavljuju na tijelu?
 • Sorte nevi
 • Ostale vrste novotvorina
 • Značajke intradermalnih i vaskularnih novotvorina
 • Liječenje kožnih lezija

Termin pigmentirani nevus dermatolozi označavaju dobroćudnu tvorbu na koži u obliku madeža i staračkih pjega. Proučavajući razloge njegove pojave, često se ispostavi da je pigmentirani fokus nastao kao rezultat urođenih oštećenja u razvoju kože.

Analizirajući mehanizam nastanka tamnih mrlja, znanstvenici su ustanovili da nastaju od nevocita - posebnih stanica, čiji je sastav bogat melaninom. Ako je madež urođeni element, sastoji se od abnormalno promijenjenih viška melanocita. Količina pigmenta daje leziji određenu boju.

Zašto se nevusi pojavljuju na tijelu?

Svi razlozi nastanka nevusa na tijelu još nisu u potpunosti shvaćeni. Stručnjaci su uvjereni da se polaganje pigmentiranih područja događa čak i u intrauterinom razvoju fetusa. Zašto je poremećen proces oslobađanja melanina u kožu? Predisponirajući čimbenici koji potiču stvaranje madeža su:

 1. izlaganje koži ultraljubičastom zračenju ili otrovnim tvarima;
 2. neravnoteža hormona u tijelu;
 3. nasljedna predispozicija;
 4. infekcije koje su zahvatile urogenitalni sustav buduće majke.

Svi oni pridonose poremećaju normalnog razvoja melanoblasta i nakupljanju pigmenta u stanicama. Pigmentirana lezija uvijek je urođena formacija. Svoju specifičnu boju često dobiva u pubertetu ili tijekom trudnoće, kada hormonalni val uzrokuje ispuštanje viška melanina prema van.

Može li osoba unaprijed spriječiti pojavu pigmentiranih mrlja? Ne, jer su glavni razlozi za njihov nastanak postavljeni još u embrionalnom razdoblju. Stoga i najmanje hormonalne fluktuacije povezane s istom primjenom kontraceptiva od strane žena mogu poslužiti kao faktor u razvoju melanocitnog nevusa na tijelu..

U embriju, stanice nevusa rastu iz živčanog grebena. To je zasebna zbirka stanica od kojih nastaju moždane ovojnice, živčani čvorovi, nadbubrežne stanice i melanociti..

Sorte nevi

Ako uzmete u obzir zbirku fotografija s različitim vrstama nevusa na tijelu, lako je primijetiti njihovu razliku u boji, obliku, strukturi i veličini..

Pigmenti eumelanin i feomelanin odgovorni su za sjenu novotvorine. Zahvaljujući njima postižu se smeđe / crne i žute boje elemenata. Tonalnost određenog nevusa ovisi o prevladavanju određenog pigmenta.

Na oblik madeža utječe dubina sloja kože na kojem su nastale stanice nevusa. Konveksni obris elementa ukazuje na značajnu dubinu nakupljanja stanica. Kosa može rasti s površina nekih lezija. Nisu isključene varijacije na samoj površini madeža..

Na dodir se definira kao glatka ili hrapava, ponekad kvrgava. Može se pojaviti uzorak kože ili prekrivanje spojevima papilarnih stanica sličnim izgledu gipsima.

Najčešće vrste novotvorina su:

 • granični nevus - prepoznaje se kao mjesto koje se malo uzdiže iznad kože.
 • Madež složenog oblika koji se ističe na koži.
 • Linearni pigmentni elementi koji strše nakon rođenja i izgledaju poput lanca, čija su karika nekoliko malih kvržica.
 • Nevus u oku koji utječe na šarenicu očnog organa i nalikuje mrlji (oblici i veličine mogu se razlikovati).
 • Otin nevus na licu izgleda poput prljavih rodnih žigova.
 • Settonov nevus (halonevus), koji se razlikuje bezbojnim dijelom kože koji okružuje pigmentiranu leziju.
 • Papilomatozni nevus - element sličan papilomu koji se razvija bilo gdje na tijelu, ali često raste na glavi ili stražnjem dijelu vrata (karakteriziran neravnom površinom i dlakom).
 • Ime je plavi nevus dobio po specifičnoj boji koju uzrokuju naslage melanina ispod kože. Element, gust na dodir, ima glatku "ćelavu" površinu i malu veličinu (do 5 mm). Patologija je svojstvena azijskim narodima.

Novotvorina smještena na određenom dijelu tijela i pokrivajući je gotovo u potpunosti naziva se divovskim nevusom. Elementi veći od 10 cm nazivaju se velikim pigmentiranim nevusima. Smatra se da su mali nevusi veličine do 1,5 cm, srednji - od 1,5 do 10 cm.

Ostale vrste novotvorina

Divovski verrukozni nevus, urođena je novotvorina.

Raste na vratu, licu, gornjim i donjim udovima i trupu. Sklon brzom rastu veličine, može doseći 40 cm i čak premašiti ovu vrijednost. Pukotine se uočavaju na bradavičastoj neravnoj površini. Boja takvog nevusa je crna ili siva..

Kada se na koži novorođenčeta pojavi ogroman element, on predstavlja opasnost u smislu malignosti. U rijetkim slučajevima patologiju kod bebe prate neurološke bolesti - hidrocefalus, primarni melanom mekih membrana mozga itd..

Melanomski nevus, dijagnosticiran kao Dubreusova melanoza, odnosi se na maligni lentigo i nevocitom. Ograničeni fokus je opasan od melanoma - u slučaju melanoma, proces će biti karakteriziran brzim napredovanjem i imati zloćudni karakter.

U pozadini drugih vrsta nevusa, Dubreusovu melanozu razlikuju se kriterijima kao što su:

 • nejasni i mutni rubovi;
 • veličina do 6 cm ili više;
 • boja - plavkasta, siva, svijetlosmeđa;
 • ravna površina prekrivena plakovima, papulama, kvržicama.

Na mjestima lokalizacije, patologija odabire nazolabijalne nabore, vrat i čelo, nos i obraze. Najčešće pogađa starije osobe.

Displastični nevus je u visokom riziku od rizika od melanoma.

Stoga se, kako bi se spriječile osobe sa sličnim manama, pregled prikazuje jednom u 3 mjeseca ili svakih šest mjeseci. Neće biti suvišno činiti se liječniku i bliskoj rodbini pacijenata, jer je uzrok bolesti često nasljedstvo.

Opsežni fokus koji tvori ovu vrstu nevusa sastoji se od velikog broja atipičnih elemenata. Boja obrazovanja može biti ružičasta, sivkasta, crna, smeđa. Karakteristična značajka je neujednačena pigmentacija središnjeg dijela točke i njegovih rubova..

Fibroepitelni nevus kao abnormalnu tvorbu kože određuju čvorovi koji vise na nozi.

Njihov sastav predstavljaju slojevi dermisa i epidermisa. Patologija se odnosi na bolesti mekog fibroma i melanomona. Neizbježna lezija kože može se dogoditi bilo gdje na tijelu, ali najčešće utječe na lice i trup, a rjeđe na ruke i noge..

Broj fibropapiloma varira od pojedinih elemenata do više nakupina, brojeći na desetke novotvorina. Rast nevusa je spor, iz malog fokusa pretvara se u mekanu elastičnu hemisferu koja strši iznad kože. Varijacije u boji problematičnog područja predstavljene su u ružičastoj, ljubičastoj, blijedocrvenoj, tamno smeđoj i prirodnim nijansama.

Značajke intradermalnih i vaskularnih novotvorina

Intradermalni nevus s neravnom kvrgavom površinom strši iznad površine kože.

Obično se stvara na vratu ili glavi, rijetko na trupu. Rast nevusa u ljudi započinje u dobi od 10 godina i nastavlja se do 30 godina. Vremenom se čini da se element odvaja od kože. Pomnim pregledom možete vidjeti da je nevus pričvršćen na kožu pomoću tanke noge..

Postupno se pretvara u papilomatozni nevus. Površina fokusa postaje presavijena i neravna. Pukotine u kojima se skupljaju mrtve stanice postaju plodno okruženje za patogene bakterije. Zauzvrat, oni pokreću zarazne procese.

Vaskularni nevus, ujedno i plameni nevus, razvija se kao rezultat širenja zrelih kapilara koje se protežu blizu kože. Mjesto lokalizacije elementa obično je vrat i glava, povremeno se patologija širi na sluznicu.

Vaskularna pjega ima jasno definirane granice. Boja - od ružičaste do ljubičaste. Kako osoba stari, mrlja dobiva tamniju boju, a površina joj postaje kvrgava. Na konveksnim područjima moguće je spontano krvarenje.

Da biste propisali ispravan tretman, važno je razlikovati vaskularno mjesto od slične malformacije - Unnin nevus (izgleda poput mjesta "lososa").

U nedostatku popratnih odstupanja, problemi vaskularnih novotvorina ograničeni su na krvarenje u slučaju slučajne traume, kozmetičkog nedostatka i povećanja volumena temeljnih struktura.

Intradermalni nevus je melaniformnog tipa. Ovo je ime dobio zbog pigmentnih stanica nakupljenih u debljini srednjeg sloja dermisa..

Liječenje kožnih lezija

Značajke klinike i liječenja nevusa ovise o pripadnosti elemenata tipu opasnom za melanom. Terapija za neopasne formacije može biti različita:

 1. dermoabrazija;
 2. kriodestrukcija;
 3. lasersko isparavanje;
 4. hemodestrukcija;
 5. kirurško izrezivanje;
 6. elektrokirurška intervencija.

Odabirom kirurške tehnike za liječenje, stručnjak mora poštivati ​​optimalnu granicu ekscizije. Kada se operira torzo, potrebno je povući se 0,2-0,3 cm od nevusa i od 0,1 do 0,2 cm na licu, vratu i prstima.U svakom slučaju, pristup odabiru racionalnog načina rješavanja nevusa trebao bi biti individualan, jer nisu svi podložni obveznom povlačenju.

Indikacije za kirurško izrezivanje dermalnih nevusa su sljedeće:

 • kozmetički nedostatak stvoren prisutnošću novotvorine;
 • lokalizacija elementa na mjestima koja je teško kontrolirati (u perineumu ili među dlakama na glavi);
 • atipične promjene koje utječu na nevus;
 • omjer rodnog znaka i novotvorina s visokim rizikom od maligne bolesti;
 • intenzivna obojenost nevusa;
 • česta iritacija / ozljeda trljanjem o odjeću.

Melunom skloni nevusi izrezuju se zajedno s okolnom kožom i potkožnim tkivom. Uklonjena lezija mora se predati na histološku analizu. Pacijenti koji odbijaju operaciju podložni su dinamičkom promatranju. Ali ne bi trebali izlagati tijelo sunčevom zračenju, samoliječiti se i dopustiti traumu na problematičnom području..

Osobama s Otinim nevusom preporuča se kontinuirana dispanzerska kontrola s pregledom svake četvrtine. U ovom slučaju liječnici obično ne inzistiraju na kirurškom uklanjanju..

U dogovoru s liječnikom možete se fokusirati na aplikacije s mješavinom dobivenom od meda i ricinusovog ili lanenog ulja. Rezultirajući sastav nanosi se na madež dva puta dnevno nekoliko minuta, a zatim se pažljivo ispere toplom vodom..

Pacijentima s divovskim pigmentima za kosu nudi se široka ekscizija lezije. U posebnim se slučajevima provodi u fazama, nakon čega slijedi cijepljenje kože.

Video: uklanjanje velikog pigmentiranog nevusa Surgitronom.

Melanoza Dubreusa zaslužuje posebnu pažnju. Kako bi liječili prekancerozno stanje, liječnici uvode proaktivne taktike. Kirurško liječenje izgleda poput uklanjanja zahvaćenog područja zajedno s potkožnim tkivom i fascijom. Otprilike 1 cm se povuče s rubova ognjišta i napravi se rez. U područjima s mogućnošću širokog izrezivanja odstupa 2 cm. Liječenje se dovršava cijepljenjem kože.

Ako postoje kontraindikacije za operaciju, pacijentu se nudi terapija zračenjem. Stručnjaci su otkrili da su stanice melanoze Dubreus vrlo osjetljive na učinke rentgenske terapije uskog fokusa.

Članci O Acne Gelovi