Dječji testovi urina i njihovo dekodiranje

Kroz život se ljudsko tijelo mijenja i to se odražava u analizi mokraće, krvi, izmeta. Promjene se događaju kako iz rasta tijela, tako i zbog pojave bolesti. Uz to, više individualnih čimbenika poput prehrane, načina života, lijekova ili lijekova može utjecati na rezultat testa. Svi se ti čimbenici prvenstveno prikazuju u mokraći..

Razina leukocita u mokraći u odraslih i djece

Najosnovnija studija povezana s urinom je analiza razine leukocita. Leukociti su mala tijela koja mogu ukazivati ​​na prisutnost infekcija, bolesti, disfunkcije organa, pothranjenosti i još mnogo toga u tijelu. Normalna razina leukocita izravno ovisi o spolu i dobi. Budući da više čimbenika tijekom dana utječu na sastav i broj leukocita u mokraći, ovaj se test uzima ujutro, natašte..

Leukociti u mokraći

Budući da pročišćeni elementi iz krvi - leukociti - ulaze u mokraću, njihov će broj kod odrasle osobe biti manji nego kod djeteta jednostavno zbog činjenice da djetetovo tijelo raste i razvija se, a to dovodi do pojačanog rada organa, uključujući bubrege.

Pokazatelji koji se smatraju normalnim:

  • U žena 0-6 stanica leukocita po vidnom polju.
  • U muškaraca 0–3 stanice leukocita po vidnom polju.
  • Djevojčice u vidnom polju imaju 0-10 stanica leukocita.
  • Dječaci imaju 0-7 stanica leukocita u vidnom polju.

Smatra se da su optimalni pokazatelji oni koji teže nuli, što je više leukocita u mokraći, to je više razloga za zdravstvenu zabrinutost.

Dječji urin

U prvim godinama života djetetov mokraća je vrlo čista i ne sadrži ništa u svom sastavu, osim male količine leukocita, eritrocita i skvamoznog epitela. Ne sadrži šećer, aceton i proteine. Boja urina je od slamnato žute do tamno žute. Konzistentnost treba biti prozirna i ne smije sadržavati nikakve inkluzije. Upravo se ovakva vrsta urina zbog svoje čistoće koristi u terapiji urinom.

Postoje slučajevi kada bebin mokraća postaje tamnija i mrlja pelene. To nije razlog za zabrinutost, jer je ovo samo "infarkt mokraćne kiseline" - prijelazno stanje rada unutarnjih organa djeteta pri rođenju.

U beba mokraća nema jak miris. Pojavljuje se tek kad tijelo završi pubertet.

Tinejdžerski urin

Urin tinejdžera puno je tamniji od urina dojenčeta, to je zbog činjenice da sadrži više svih komponenata i toksina izlučenih iz tijela. Također, njegov se sastav postupno nadopunjuje malim tijelima koja stvara reproduktivni sustav. Mokraća postaje statično žuta i nije prozirna kao u ranoj dobi. Možda prisutnost proteina, a to nije uvijek pokazatelj bolesti ili infekcije, već jednostavno prati promjene u tijelu.

Urin za odrasle

Na sastav urina odrasle osobe u naše vrijeme utječu mnogi čimbenici: prehrana, loše navike, stres, unos alkohola. Što su stresnije situacije u tijelu, to je raznolikiji sastav urina.

U žena trudnoća uzrokuje snažne promjene u sastavu mokraće, tijekom tog razdoblja u mokraći ima mnogo minerala koji nemaju vremena da ih tijelo apsorbira. Zbog toga se miris i boja mogu mijenjati, a pojavljuju se i ugrušci i mrlje u konzistenciji..

Seksualno stečene infekcije također mogu biti u mokraći. Analiza urina može pomoći u prevenciji bolesti u ranim fazama. Sastav mokraće odraslih puno je raznolikiji od dječjeg, jer na njega utječu mnogi čimbenici povezani sa svakodnevnim životom.

Sličnosti i razlike u mokraći odraslih i djece

Glavna sličnost, unatoč dobnoj kategoriji, je umjereni broj leukocita, kako za djecu tako i za odrasle. Povišene razine u bilo kojoj dobi ukazuju na zdravstvene probleme..

Također postoji sličnost u mokraći adolescenata i odraslih. Povezan je s prisutnošću enzima koji ukazuju na pubertet i pojavom toksičnih elemenata koji ovise o prehrani i prisutnosti stresa.

Glavna razlika između mokraće djeteta i odrasle osobe je ta što u prvoj praktički nema ničega osim leukocita, eritrocita i skvamoznog epitela, a u odraslih se mogu pojaviti takve komponente kao što su šećer, aceton, urobilin, proteini i značajni sastavi soli.

Odnosno, mokraća beba više podsjeća na vodu, malo razrijeđenu s minimalno komponenata, a mokraća odrasle osobe u svom sastavu ima „cjeloviti periodni sustav“. Sve dodatne komponente pojavljuju se s godinama i odražavaju ljudske bolesti i navike.

Sukladno tome, ako roditelji primijete da je mokraća njihove bebe postala tamnija i promijenila konzistenciju, odmah se obratite liječniku..

donirao moj urin umjesto kćerinog

  • 8. kolovoza 2013
  • Odgovori

Naš izbor

Proganjanje ovulacije: folikulometrija

Preporučeno

Prvi znakovi trudnoće. Ankete.

Sofya Sokolova objavila je članak u Simptomi trudnoće, 13. rujna 2019

Preporučeno

Wobenzym povećava vjerojatnost začeća

Preporučeno

Ginekološka masaža - učinak je fantastičan?

Irina Shirokova objavila je članak u Ginekologiji, 19. rujna 2019

Preporučeno

AMG - anti-Müllerov hormon

Sofya Sokolova objavila je članak u Analizi i anketama, 22. rujna 2019

Preporučeno

Popularne teme

Autor: Veronica1201
Kreirano prije 13 sati

Autor: nastasjjja
Stvoreno prije 17 sati

Autor: Pollyanna95
Stvoreno prije 10 sati

Autor: PoMiDoRk @
Kreirano prije 23 sata

Autor: KryabraKoryabra
Stvoreno prije 18 sati

Autor: Frommoscow
Kreirano prije 14 sati

Autor: masa_na
Stvoreno prije 19 sati

Autor: Kadulja
Stvoreno prije 18 sati

Autor: nadya34
Kreirano prije 22 sata

Autor: ȴ ն ז ίίίȵ
Kreirano prije 14 sati

O mjestu

Brze poveznice

  • O mjestu
  • Naši autori
  • Pomoć na web mjestu
  • Oglašavanje

Popularni odjeljci

  • Forum za planiranje trudnoće
  • Grafikoni bazalne temperature
  • Biblioteka za reproduktivno zdravlje
  • Recenzije o klinikama o liječnicima
  • Komunikacija u klubovima za PDR

Materijali objavljeni na našoj web stranici su u informativne svrhe i namijenjeni su u obrazovne svrhe. Molimo nemojte ih koristiti kao liječnički savjet. Određivanje dijagnoze i odabir metode liječenja ostaje isključiva nadležnost vašeg liječnika!

Opća analiza urina: prijepis. Dekodiranje testova urina odrasle osobe i djeteta

Analiza urina propisana je za gotovo sve pacijente koji traže liječničku pomoć. Riječ je o standardnoj studiji koja liječniku daje puno korisnih informacija o funkcioniranju bubrega, imunološkog sustava, srca i krvnih žila te jetre.Rezultate pretraga urina liječnik dešifrira, a u skladu s njima propisuje dodatne studije i tijek liječenja. No, također će biti korisno da pacijenti znaju o čemu govore ovi ili oni pokazatelji..

Analiza urina: dekodiranje i norma

Postoji nekoliko pokazatelja pomoću kojih se analiza dešifrira i donose zaključci o stanju ljudskog zdravlja:

Boja mokraće. Uobičajeno, u zdrave osobe treba biti svijetložuta, bez primjesa drugih boja. Boja mokraće može se samo malo promijeniti - na to utječe hrana koju osoba jede, razni lijekovi.

  • Tamni urin može biti u slučaju bolesti jetre, jer hepatitis, ciroza, zatajenje jetre. Uništavanje crvenih krvnih stanica - hemoliza - također može dovesti do tamnog urina. To se može dogoditi kod transfuzije krvi, malarije i drugih zaraznih bolesti.
  • Intenzivna, tamnožuta mokraća jedan je od znakova dehidracije koja se javlja kod povraćanja i proljeva, kao i zatajenja srca. Bezbojni mokraća može biti kod dijabetes melitusa i insipidusa, pijenje puno tekućine i oštećen rad bubrega.
  • Ružičasti urin se javlja kada jedete crveno povrće i bobice. Na primjer, cikla ili borovnice.
  • Svijetlocrvena mokraća sadrži eritrocite - krvne stanice. To je tipično za urolitijazu, pijelonefritis i glomerulonefritis. Krv u mokraći može biti s rakom mjehura i infarktom bubrega.
  • Tamnocrvena mokraća određuje se kod glomerulonefritisa, urolitijaze, tuberkuloze bubrega i mokraćnog sustava, infarkta bubrega, povećanog uništavanja crvenih krvnih stanica i uzimanja određenih lijekova. Ovaj urin je crven, oblačan i sadrži smeđi talog. Određuje se kod osoba koje uzimaju lijekove poput metronidazola ili antibiotika iz sulfonamidne skupine, kao i infuzije i dekocije iz ljekovite biljke medvjeđe bobice.
  • Crna mokraća može biti znak melanoma.

Prozirnost mokraće također je vrlo važan kriterij u dijagnozi. Uobičajeno, trebao bi biti transparentan. Ovo svojstvo zadržava se nekoliko sati nakon prikupljanja analize. Dopušteno je blago zamućenje zbog epitelnih stanica i male količine sluzi.

Uzroci zamućene mokraće:

  1. Uključivanje crvenih krvnih stanica u urolitijazu, glomerulonefritis i cistitis.
  2. Veliki broj leukocita kod upalnih bolesti.
  3. Prisutnost bakterija.
  4. Visoka bjelančevina u mokraći.
  5. Povećani sadržaj epitelnih stanica.
  6. Sol u mokraći u velikim količinama.

Specifična težina urina mijenja se ovisno o količini tvari koje su u njemu otopljene. Što je više takvih tvari, veća je gustoća. Te tvari mogu biti anorganske soli ili proteini, šećer i bilirubin. Bakterije, epitelne stanice i crvene krvne stanice također povećavaju specifičnu težinu. Za odrasle su vrijednosti gustoće od 1,010 do 1,022 g / l normalne..

Dešifriranje analize mokraće djeteta razlikuje se od analize odrasle osobe na samo nekoliko načina. Gustoća urina je jedna od njih. U novorođenčadi do 10 dana treba biti 1,008 ili 1,018 g / l, u dobi od 2-3 godine - 1,010-1,016 g / l, u djece od 4-12 godina - 1,012 - 1,020 g / l, u dobi od 12 godina treba odgovarati pokazateljima odrasli. Visoka gustoća mokraće primjećuje se u sljedećim uvjetima:

  1. Dijabetes
  2. Bolest bubrega
  3. Uzimanje velikih doza antibiotika i diuretika
  4. Ne pijete dovoljno tekućine ili ne gubite vodu
  5. Toksikoza u trudnica
  6. Infekcije mokraćnog sustava
  7. Niska gustoća javlja se kod insipidusa dijabetesa, primjene diuretika i konzumacije velike količine tekućine.

Kiselost mokraće. Uobičajeno bi trebao biti u rasponu od 4-7 pH. Smanjena i povećana kiselost znak je različitih patologija..

Proteini u mokraći zdrave osobe ne smiju prelaziti 0,033 g / l. Povećanje količine proteina ukazuje na ozbiljnu bolest bubrega, upalu u mokraćnom mjehuru i ureterima..

Albuminurija bubrežnog podrijetla javlja se kod nefropatija, pijelonefritisa i glomerulonefritisa. Postotak bjelančevina u mokraći u tim uvjetima može premašiti 3%.

Često se visoka razina proteina nalazi kod alergija, epilepsije i zatajenja srca..

U djece s lošim tjelesnim razvojem, u dobi od 6 do 16 godina i kod žena tijekom trudnoće, proteini se mogu povećati, ali neznatno.

Pretjerano vježbanje, dugotrajno hodanje, prekomjerni znoj i kupanje u prehladnoj vodi također uzrokuju fiziološki porast proteina, ali to nije patologija.

Glukoza u mokraći određuje se bez greške. Zdravi ljudi to ne bi trebali imati u svojim analizama. Dopuštena koncentracija je do 0,8 mmol / l. Ako količina glukoze u mokraći poraste, to može ukazivati ​​na poremećenu bubrežnu funkciju i dijabetes melitus. Kod dijabetesa njegova je količina veća od 10 mmol / l. Dr. uzroci visoke glukoze:

  • Akutni pankreatitis
  • Nefrotski sindrom
  • Itsenko-Cushingov sindrom
  • Trudnoća
  • Tumor nadbubrežne žlijezde -feokromacitom
  • Jesti velike količine slatke hrane

Ketonska tijela u mokraći važan su pokazatelj ljudskog zdravlja. Glavni predstavnik je aceton. Zdravi ljudi nemaju ketonska tijela u mokraći. Ali s kršenjem metaboličkih procesa u tijelu, oni se mogu utvrditi. Povećavanje sadržaja ketonskih tijela uočava se u takvim slučajevima:

  • Opijenost alkoholom
  • Akutni oblici pankreatitisa
  • Prevladavanje proteinskih proizvoda u prehrani
  • Posti dugo
  • Visoka razina hormona štitnjače u hipotireozi
  • Cushingova bolest.

Bilirubin i urobilinogen se ne otkrivaju u mokraći zdrave osobe. Javljaju se kod raznih bolesti i metaboličkih poremećaja..

Hemoglobin u mokraći. Tijekom normalnog funkcioniranja tijela, u mokraći također ne bi trebalo biti hemoglobina. Određuje se pod takvim uvjetima:

  • Hemolitička bolest
  • Transfuzija krvi
  • Malarija
  • Opekline
  • Opsežni infarkt miokarda
  • Ozljeda mišića zbog traume i sindroma produljene kompresije
  • Otrovanje gljivama i raznim kemikalijama.

U sedimentu urina mogu se odrediti sljedeće komponente:

Leukociti. U muškaraca je njihov broj dopušten do 3 stanice u dijelu urina, u žena - do 6. U pravilu se tijekom lečenja upalnih procesa u mokraćnim organima opaža porast leukocita u mokraći.

Eritrociti se normalno ne smiju nalaziti u mokraći ili u malim količinama. Za muškarce i žene, stopa sadržaja eritrocita u mokraći je ista - do 3 stanice u jednoj porciji. Ako ih je više, treba razmisliti o patologiji. Broj crvenih krvnih zrnaca povećava se s urolitijazom, rakom i glomerulonefritisom.

U sedimentu se uvijek otkrivaju epitelne stanice, ali u vidnom polju ne smije ih biti više od 10.

Cilindri i soli u mokraći zdrave osobe ne smiju se nalaziti. Visok sadržaj soli ukazuje na rizik od razvoja urolitijaze..

Bakterije i gljivice otkrivaju se u sedimentu urina samo kod bolesti koje one uzrokuju. S takvim rezultatima pacijentu se propisuje antibakterijska i antifungalna terapija..

Pročitajte također:

Analiza urina prilično je informativna studija. Zdravoj se osobi preporučuje to učiniti barem jednom godišnje. Ako se u mokraći pronađu promjene koje se razlikuju od norme, liječnik će propisati dodatne studije i bolest će se dijagnosticirati u ranoj fazi njegovog razvoja, što će uvelike olakšati liječenje.

Pročitajte ostale zanimljive rubrike

Članci O Acne Gelovi