Liječenje šindre

Zoster: Liječenje kod odraslih lijekovima i mastima kod kuće

Herpes zoster (prema ICD 10) je virusna zarazna bolest. Kad se pojavi, popraćena je bolovima, izgleda poput osipa. Uglavnom se javlja kod starijih osoba, u jesen i zimi. Uzrok i uzročnik je virus vodenih kozica - herpes zoster (Herpes Zoster).

U mladoj dobi, kada se tijelo sretne s vodenim kozicama, nakon liječenja ne nestaje, već prelazi u latentno stanje i skriva se u živčanim stanicama stražnjih rogova leđne moždine, ganglijima autonomnog živčanog sustava i lubanjskim živcima. Zahvaćeni su stražnji korijeni.

U ovom ćemo članku pogledati šindru i njezino liječenje kod odraslih učinkovitim lijekovima i mastima kod kuće..

Patogeneza

Infekcija je moguća od osobe koja ima herpes zoster ili vodene kozice. Rute prijenosa virusa su zračnim putem, kontakt je moguć i transplacentarni put. Virus je neurodermatotropni, odnosno može utjecati na stanice živčanog sustava i epitel kože. Primarno ili nakon prenesenih vodenih kozica, virus kroz kožu i sluznicu, a zatim kroz krvožilni i limfni sustav prodire u intervertebralne čvorove i leđne korijene leđne moždine, gdje može dugo ostati u latentnom stanju, poput srodnog virusa herpes simplex.

Intenziviranje infekcije događa se kada se imunološka rezistencija organizma smanji. Najčešći uzroci nastanka bolesti:

 • uzimanje lijekova koji smanjuju imunitet;
 • kronični stres i iscrpljujući rad;
 • lokalna hipotermija;
 • onkološke bolesti (limfogranulomatoza, maligni tumori);
 • učinci terapije zračenjem;
 • bolesnici s HIV infekcijom u fazi prijelaza na sindrom stečene imunološke insuficijencije (AIDS);
 • transplantacija organa i koštane srži.
 • osobe starije od 55 godina;
 • trudna žena;
 • nakon dugotrajnog liječenja antibioticima, citostaticima, glukokortikosteroidima.

Obavezna komponenta aktivacije infekcije je vrsta virusnog ganglioneuritisa s oštećenjem intervertebralnih ganglija (ili ganglija kranijalnih živaca) i oštećenjem stražnjih korijena. Virus u proces može uključiti autonomne ganglije i uzrokovati meningoencefalitis. Unutarnji organi također mogu biti zahvaćeni. Dakle, na slici šindre, za razliku od vodenih kozica, uglavnom dolaze do izražaja neurotropna svojstva virusa..

Je li šindra zarazna?

Ljudi koji ranije nisu imali vodene kozice, posebno djeca, mogu je dobiti nakon kontakta s bolesnom šindrom.

Simptomi zoster

Osip i bol glavni su simptomi herpes zoster (vidi fotografiju). U slučaju bolesti, pacijent uvijek ima bol, čiji se intenzitet kreće od jedva primjetne do bolne, iscrpljujuće bolesnice, koja na kratko prestaje pod utjecajem lijekova. Najčešće se bol pojavljuje u području osipa na koži koji odgovara zahvaćenim živcima. Intenzitet boli ne odgovara uvijek težini kožnog osipa.

Prodromalno razdoblje s herpes zoster ima svoju posebnu boju. Glavni simptomi u tom razdoblju: slabost, malaksalost, niska tjelesna temperatura, glavobolja, trnci, svrbež i peckanje na mjestima budućih osipa (dermatom). Prodrom traje od 2 dana do tjedan dana ili više.

Osip sa šindrom:

 • 1 razdoblje. Pojava crvenila (eritema) na području budućih osipa. Eritematozne mrlje su edematozne, imaju zaobljeni oblik, rubovi su podignuti. Ako prijeđete prstom po takvom mjestu, možete osjetiti hrapavost, što je puno najmanjih papula. Međutim, ovaj simptom često nema..
 • 2 razdoblje. Nakon 1 - 2 dana i u sljedeća 3 - 4 dana, papule se pretvaraju u vezikule - vezikule ispunjene prozirnom tekućinom. Mjehurići su različitih veličina, mogu se nalaziti izolirano, rjeđe - spajaju se međusobno.
 • 3 razdoblje. Nakon 5 - 7 dana od trenutka kada se pojave prve vezikule, započinje pustulizacija, kada prozirni sadržaj vezikula postane gnojan. Pustule se brzo otvaraju. Na njihovom mjestu nastaju kore. Ako postoji značajna imunodeficijencija kod pacijenta, u tom se razdoblju pojavljuju novi osipi.
 • 4 razdoblje. U 4. tjednu kore nestaju. Na njihovom mjestu pojavljuju se ljuštenje i pigmentacija različite težine i boje. Pigmentacija može ostati dugo. Kožni osipi nalaze se na područjima koja odgovaraju inervaciji kranijalno-kralježničnih ganglija.

Najčešće, s herpes zoster, zahvaćena je koža trupa, malo rjeđe - udovi. Osip prati bol, koja je često šindra. Osip je lokaliziran na jednoj strani.

Nakon prestanka pogoršanja, 10 - 20% bolesnika razvija postherpetičnu neuralgiju u kojoj bol traje dugo - od nekoliko mjeseci do nekoliko godina. Bol je povezana s porazom virusa intervertebralnih ganglija kranijalno-kralježničnih živaca i stražnjih korijena leđne moždine. Zabilježen je teški tijek bolesti s oštećenjem leđne moždine i mozga, kao i njegovih membrana. Porazom vegetativnih ganglija, funkcija unutarnjih organa je poremećena.

Bol u herpes zoster bolna je manifestacija bolesti. Spavanje je poremećeno, apetit je izgubljen, težina smanjena, razvija se kronični umor, pojavljuje se depresija. Sve to pacijenta vodi u socijalnu izolaciju..

Atipični oblici

Postoje oblici herpes zoster, kod kojih simptomi mogu biti netipični za ovu bolest. To uključuje:

 • Aborttivni oblik - odvija se bez izraženog sindroma boli, na koži se pojavljuju upaljene mrlje, ali osip se ne stvara. Liječenje se odvija brzo, bez komplikacija;
 • Hemoragični - ovaj oblik karakteriziraju mjehuričaste erupcije ispunjene krvlju. Na zahvaćenom području epiderme smanjuje se osjetljivost, javlja se utrnulost i trnci, koža svrbi;
 • Bulozni oblik - kliničke manifestacije ovog oblika očituju se velikim mjehurićima s neravnim rubovima;
 • Gangrenozni (nekrotični) - na mjestu papula nastaju gnojni čirevi prekriveni crnom krastom. Događa se duboko oštećenje tkiva, razvijaju se nekrotični procesi kada se pripoji bakterijska infekcija;
 • Generalizirani (diseminirani) oblik - javlja se u bolesnika s imunodeficijencijom i kod karcinoma. U ovom obliku bolesti, osip pokriva cijelo tijelo s obje strane, zahvaćene su sluznice, unutarnji organi i mozak..

Oko 40% bolesnika s karcinomom limfnog sustava pati od generaliziranog oblika bolesti, u 10% slučajeva razvijaju se meningoencefalitis, hepatitis, virusna upala pluća i druge ozbiljne komplikacije.

U bilo kojem obliku ove bolesti mogu se pojaviti oštećenja ganglija autonomnog živčanog sustava, što može uzrokovati atipične simptome:

 • poremećaj stolice;
 • kašnjenje mokrenja;
 • hladnoća udova;
 • izražen venski uzorak;
 • obješenost kapaka;
 • obješenost očne jabučice;
 • stezanje zjenice.

Dijagnostika

Odgovor na pitanje kako liječiti šindre određuje liječnik koji dolazi. U medicini se koristi algoritam koji omogućuje prepoznavanje karakterističnih promjena u bolesti i provođenje diferencijalne dijagnostike s bolestima unutarnjih organa (angina pektoris, pleuritis, itd.) I drugim zaraznim patologijama (erizipela, herpes 1 i 2 tip, ekcem itd.).

Za sve pacijente pregled se provodi kako slijedi:

 1. Temeljito prikupljanje pritužbi i anamneza simptoma. Liječnik mora utvrditi činjenicu da su osobe u djetinjstvu imale vodene kozice, jer samo u tom slučaju pacijent može imati herpes zoster. Osim toga, potrebno je utvrditi trajanje pojave osipa i osobitosti njegove lokalizacije na koži..
 2. U kliničkim i biokemijskim testovima krvi zabilježeni su znakovi upalnih promjena: povećanje broja limfocita, povećanje koncentracije C-reaktivnog proteina i fibrinogena.
 3. U težim dijagnostičkim slučajevima, kada nije moguće odmah dijagnosticirati herpes zoster, t.j. herpes zoster, liječnici koriste molekularne metode analize: lančana reakcija polimeraze, imunofluorescentne metode itd..

Dodatni dijagnostički postupci koriste se za identificiranje patologije u novorođenčadi, u imunodeficijentnim stanjima, kao i u atipičnim oblicima infekcije koji otežavaju postavljanje ispravne dijagnoze.

Treba napomenuti da se samo liječnik treba baviti dijagnostičkim problemima, jer ako je bolest pogrešno identificirana, moguće je propisati neučinkovito liječenje herpes zoster.

Kako i čime liječiti šindru

U liječenju šindre kod odraslih treba uzeti u obzir nekoliko stvari:

 • ozbiljnost sindroma boli;
 • broj osipa i njihova prevalencija;
 • prisutnost ili odsutnost komplikacija;
 • tjelesna temperatura;
 • trajanje osipa.

Većina slučajeva šindre zacijelit će sama od sebe, čak i ako se ne liječi. Međutim, učinkovito liječenje postoji i može značajno ublažiti simptom bolesti, kao i spriječiti komplikacije..

Ciljevi liječenja herpes zoster su:

 1. Ubrzati oporavak;
 2. Smanjiti osjećaje boli;
 3. Spriječiti komplikacije;
 4. Smanjite vjerojatnost razvoja postherpetične neuralgije.

Za liječenje herpes zoster koriste se lijekovi nekoliko skupina:

 • patogenetski lijekovi;
 • sredstva za ublažavanje boli;
 • antipiretički lijekovi;
 • antihistaminici.

Antivirusni lijekovi osnova su za liječenje herpes zoster-a kod odraslih, s njima treba započeti s prvim znakovima bolesti, što će značajno ubrzati zacjeljivanje kožnih lezija i smanjiti učestalost postherpetičnog neuritisa.

Liječenje šindre kod odraslih: tablete i masti

Liječnik vam može propisati sredstva za ublažavanje boli kao što su Ibuprofen, Paracetamol, Naproxen ili Lidocaine gel za ublažavanje boli i nelagode. Ako su bolovi jači, tada će se zajedno s antivirusnim lijekovima propisati tako snažni ublažavatelji boli kao što su Gabapentin i Oksikodon. Također je moguće koristiti nesteroidne protuupalne lijekove (vidi popis svih injekcija NSAID-a za bolove u leđima).

Za liječenje šindre kod odraslih, liječnik može propisati antiherpetičke lijekove u injekcijama, tabletama, kremama ili mastima:

 • Pripravci za aciklovir - Acyclovir, zovirax, virolex.
 • Pripravci valaciklovira - Valciklovir, valtreks. Ester aciklovira, koji se nakon apsorpcije pretvara u aciklovir.
 • Pripravci penciklovira - u obliku trifosfata, penciklovir također blokira sintezu virusne deoksiribonukleinske kiseline.
 • Pripravci famciklovira. Predlijek koji se u stanicama jetre pretvara u penciklovir

Neophodna je antivirusna terapija, jer bez adekvatnog liječenja herpes zoster može uzrokovati komplikacije, štoviše, antiherpetičko liječenje potiče brzo zacjeljivanje čira, smanjuje bol i poboljšava opće stanje. I doziranje i tijek terapije određuje stručnjak, uzimajući u obzir individualni tijek upalnog procesa, popratne bolesti i u prosjeku nije duži od 10 dana.

U 2019. godini antivirusna krema Epigen koja sadrži glicirizinsku kiselinu smatra se prilično učinkovitim lijekom za liječenje herpesa. Ima lokalni protuupalni, antivirusni, imunomodulatorni, antipruritički učinak.

U gangrenoznom obliku, kada se pridruži bakterijska infekcija, propisani su antibiotici širokog spektra. Također, ako je potrebno, stručnjak može propisati imunomodulatore, kao što su Cycloferon, Genferon, fizioterapija i vitaminska terapija.

Postoji i nekoliko suprotnih mišljenja za liječenje osipa. Jedna - da možete koristiti briljantno zelenu - otopinu briljantno zelene, borne kiseline - tekućina Castellani, fukorcin, jaka otopina kalijevog permanganata. Svi ovi proizvodi djeluju isušujuće i trebaju se koristiti s oprezom kako bi se izbjeglo stvaranje opeklina koje pogoršavaju stanje kože. Drugo je mišljenje da ne vrijedi liječiti osip ovim sredstvima, već je bolje koristiti antivirusne, antiherpetičke kreme, masti, sprejeve.

Ne koristite kortikosteroide, ni oralno, ni u obliku krema ili masti, jer to samo pogoršava situaciju. Hormonski agensi supresivno djeluju na imunološki sustav, koji se sam mora nositi s virusnim agensima.

Liječenje postherpetične neuralgije s kroničnom boli u starijih ljudi nije uvijek uspješno jer su antivirusni lijekovi nemoćni. Neuropatolozi mogu propisati plazmaferezu, akupunkturu, fizioterapiju, tricikličke antidepresive, Pregabalin, Gabapentin.

Vitamini i prehrana

Za šindre se preporučuju sljedeće namirnice:

 • mliječni proizvodi (mlijeko, kefir, maslac, svježi sir);
 • povrće (repa, brokula, mrkva, patlidžan, tikvice, bundeva, rajčica, paprika, luk);
 • bijelo meso;
 • morski plodovi (losos, štuka, haringa);
 • orašasti plodovi (kikiriki, pistacije, bademi, orasi, indijski oraščići);
 • voće (grožđe, marelice, jabuke, kivi, šljive, agrumi);
 • žitarice (zob, pšenica, ječam);
 • mahunarke (grašak, grah);
 • čaj od zelenog čaja, šipka ili maline.

Također, kod šindre, za jačanje imunološkog sustava, preporučuje se uzimanje sljedećih vitamina:

 • Vitamin A;
 • Vitamin E;
 • Vitamin C.

Ovi vitamini, kao antioksidanti, smanjuju sposobnost stanica da reagiraju na upale, a pomažu i u povećanju obrambene sposobnosti tijela..

 • Vitamini B skupine.

Vitamini iz ove skupine poboljšavaju regeneraciju epitela, sudjeluju u stvaranju antitijela, kao i u svim metaboličkim procesima.

Također treba imati na umu da se tijekom liječenja bolesniku s herpes zoster preporučuje štedljiva prehrana bogata hranjivim sastojcima, vitaminima i elementima u tragovima. Preporuča se kuhati ili kuhati na pari, a trebali biste smanjiti i konzumaciju slane, masne i pržene hrane.

Što još učiniti za kućno liječenje?

Kada liječite šindru kod kuće, važno je obratiti pažnju na liječenje osipa. U tom se slučaju ne preporučuje uporaba masti. Potrebno je primijeniti tekuće antiseptike. Za to je najprikladniji klorhexedin. Može se koristiti u bilo kojem razdoblju bolesti. Proizvod ne uzrokuje nelagodu.

Uz liječenje osipa, ne treba zaboraviti ni na mjere osobne higijene. Tuširajte se svaki dan. Međutim, deterdženti i krpa za pranje ne smiju se koristiti na zahvaćenim dijelovima tijela. Bolje je samo isprati zahvaćena područja tekućom vodom sobne temperature. Nije preporučljivo koristiti hladnu ili vruću vodu.

Zacjeljivanje šindre osobe i liječenje lijekovima neće biti učinkovito bez odgovarajuće odjeće. Najbolje je odabrati prirodne materijale - pamuk ili lan. Nemojte koristiti usko i usko donje rublje - može izazvati iritaciju i dovesti do pojave mjehurića na susjednim područjima kože.

Kojem liječniku se obratiti?

Budući da je herpes zoster manifestacija pogoršanja herpesne infekcije, ako se dogodi, možete kontaktirati stručnjaka za zarazne bolesti. Uz to, dermatolog će vam pomoći u liječenju. kada se pojave komplikacije, pacijenta konzultira neurolog, oftalmolog.

Posljedice i komplikacije

U mladoj dobi osoba koja se suoči sa šindrom najčešće ne osjeća nikakve posljedice ili komplikacije bolesti. Za pacijenta će završiti potpunim oporavkom i nestankom svih simptoma..

Međutim, ako je rad imunološkog sustava oslabljen, tada se mogu razviti ozbiljni zdravstveni problemi:

 • Meningoencefalitis je još jedna moguća komplikacija herpes zoster. Ako pacijent ne umre od meningoencefalitisa, tada postaje invalid.
 • Postoji mogućnost razvoja poremećaja funkcioniranja duodenuma, trbušnih mišića, genitourinarnog sustava (sfinkter mokraćnog mjehura), pluća (pridruživanje upale pluća).
 • Bolest može utjecati na rad leđne moždine i mozga, jer virus tamo ima sposobnost aktivnog razmnožavanja. Ako postoji prijelaz u moždano tkivo, tada su podložni uništenju, što može dovesti do paralize donjih i gornjih ekstremiteta, paralize facijalnog živca. Uz to postoji opasnost od respiratornog zatajenja i smrti pacijenta..
 • Ako virus zarazi organe vida, tada se može razviti optički neuritis. To prijeti stvaranjem glaukoma, oštećenjem rožnice i potpunom sljepoćom pacijenta..
 • Ako je bolest popraćena dodavanjem bakterijske infekcije, tada se stanje osobe pogoršava, a proces ozdravljenja znatno se odgađa.

Komplikacije se u pravilu javljaju samo kod osoba s oslabljenim imunitetom. Ako je bolest blaga, tada ne prijeti recidivima i brzo prolazi.

Prevencija

Živo cjepivo poznato pod nazivom Zostavax predloženo je protiv pojave bolesti..

Ovo cjepivo rijetko uzrokuje nuspojave, ali je kontraindicirano u imunokompromitiranih bolesnika i možda neće biti učinkovito u bolesnika koji uzimaju antivirusne lijekove aktivne protiv virusa Varicella zoster. S ekonomskog gledišta, preporučljivo je koristiti ga za pacijente starije od 60 godina..

U sustavnom pregledu biblioteke Cochrane u osam randomiziranih, s placebom kontroliranih ispitivanja koja su obuhvatila 52 269 sudionika, Zostavax je spriječio jednu epizodu herpes zoster u starijih odraslih na svakih 70 cijepljenih osoba, što znači da je bio učinkovit u smanjenju rizika od pojave zoster za gotovo 50%. Nuspojave uzrokovane cjepivom uglavnom su bili blagi do umjereni simptomi na mjestu injekcije.

Pravila za upotrebu masti za šindre i popis najboljih lijekova

Šindra se očituje bolnim senzacijama duž živca pogođenog virusom i mjehurićastim osipom. Pojava takvih simptoma ukazuje na to da se virus herpesa aktivirao u tijelu, koji je ušao u tijelo u djetinjstvu i živi unutar živčanih stanica. Gotovo je nemoguće nositi se s herpesom. Liječenje je uklanjanje vanjskih simptoma. Stoga se, zajedno s tabletama, široko koriste masti od herpes zostera..

Čemu služe masti za šindru?

Šindra započinje varicelom kod djece. Nakon oporavka virus nikada ne napušta tijelo. Kad imunitet oslabi, on se probudi, manifestira se u obliku šindre, najčešće u starijih osoba.

Liječenje herpes zoster na tijelu provodi se istovremeno u nekoliko smjerova i zakazan je sastanak:

 • tablete koje sadrže antivirusne tvari;
 • topikalne masti koje sadrže antivirusne komponente;
 • imunomodulatorni lijekovi.

Masti za šindre imaju složen učinak. Šindre su najčešće popraćene neizdrživom pekućom boli duž zahvaćenog živca, stoga terapija uključuje upotrebu sredstava za ublažavanje boli, uključujući lijekove s hlađenjem, analgetske komponente.

Kod šindre, koža je ozbiljno pogođena, što služi kao blagotvorno okruženje za bakterijske ili gljivične infekcije. Da bi se eliminirale takve manifestacije, kako bi se spriječio razvoj infekcija tijekom liječenja kod odraslih, potrebne su antibiotske masti.

Liječenje šindre

Vrste korištenih masti

Masti za herpes zoster kod ljudi sadrže antivirusne komponente koje djeluju na stanice virusa. Liječnik odabire lijek nakon što sazna u kojoj je fazi lišaj, koliko je zahvaćena koža.

Kreme koje sadrže antivirusna sredstva ubrzavaju uklanjanje simptoma herpes zoster. Komponente takvih sredstava:

 • usporiti daljnji razvoj lišajeva;
 • spriječiti moguće komplikacije;
 • smanjiti natečenost;
 • smanjiti broj osipa;
 • smanjiti intenzitet boli i nelagode.

Uz to, za ublažavanje stanja šindrom, propisani su lijekovi:

 • s anestetičkim učincima;
 • s lokalnim imunomodulatornim učincima.

Ne biste trebali odabrati lijekove za lišajeve po vašem izboru, antivirusni lijekovi imaju prilično jak učinak, štete ne samo stanicama virusa herpesa, već i zdravim stanicama. Istodobni tretman tabletama i topikalnim sredstvima ubrzava zacjeljivanje, minimalizira rizik od komplikacija, koža brže zarasta, bez ožiljaka.

Masti bez tableta učinkovite su samo u početnim fazama. Ako se bolest započne, samo korištenje krema je neučinkovito i usporava zacjeljivanje.

Kako razmazati šindru - popis lijekova

Za lokalno liječenje liječnik propisuje masti i kreme. Treba ih nanositi pamučnim štapićima ili tamponima, malo stršeći izvan granica područja kože s osipom. To se radi 4-5 puta dnevno oko 10 dana.

Antivirusne masti za herpes zoster

Najčešće liječnici propisuju "Acyclovir" ili lijekove s njegovim sadržajem. Obično su to epruvete od 2-20 mg. Mast pomaže brzom zaustavljanju simptoma, usporava širenje lišajeva, ublažava komplikacije. Osim:

 • zacjeljivanje je ubrzano;
 • ublažava bol, nelagodu;
 • stimulira se imunološki sustav;
 • oteklina se smanjuje.

Nakon nekoliko dana primjene, čireve se počinju sušiti i postaju korice. "Aciklovir" je cijenjen zbog niske cijene i dobrog učinka. Primijenite lijek 2-5 puta dnevno, tijekom 7 dana, ako lišaj nije pokrenut.

Aciklovir: izbor oblika i podnošljivost lijeka, posljedice

Uz aciklovir za šindre, koriste se i druge antivirusne masti:

 1. "Gerpevir". Mast na bazi aktivnog sastojka aciklovir. Preporučuje se njegovo imenovanje ako se "Acyclovir" nije uspio nositi sa šindrom. Primijenite ga 3 puta dnevno najmanje 7 dana, čim se pojave prvi simptomi lišaja. Nakon otvaranja mjehurića, doziranje se mora smanjiti. S jako oslabljenim imunitetom, doziranje se udvostručuje, trajanje liječenja.
 2. Zovirax. Uvozni lijek "Acyclovir". Usporava sintezu virusa, smanjuje njegovu aktivnost, ublažava upalu, smanjuje broj osipa na koži, aktivira lokalni imunitet
 3. "Vektavir". Proizvod na bazi penciklovira. Suzbija viruse na razini DNA stanica. Unutar stanice ostaje do 12 sati, što dovodi do potpune blokade širenja i razvoja virusa, bez utjecaja na zdrave stanice. Morate se liječiti 5 dana svaka 2 sata. Zabranjeno je u djetinjstvu, tijekom trudnoće i alergija.
 4. "Fenistil Pentsivir". Mast (1%). Inhibira aktivnost virusa. Potiče stvaranje interferona. Nanosi se u tankom sloju u razmacima od 2 sata na zahvaćena područja, s izuzetkom sluznice.
 5. "Alpizarin". Sadrži biljne sastojke, djeluje antivirusno, imunomodulatorno. Antibakterijski lijek.
 6. Epigena. Sprej sadrži glicirizinsku kiselinu. Uklanja svrbež, inhibira razvoj virusa, stimulira lokalni imunitet u slučaju herpes zoster.
 7. Panavir. Antivirusni gel, imunostimulant.

Također učinkovit lijek za herpes zoster smatra se "Hyporamine" (5%). Krema s uključenjem krkavine krkavine. Inhibira širenje lišaja. Uz blagi oblik, lišaj se koristi do 6 puta tijekom 4 do 10 dana. Složeni slučajevi liječe se oko 3 tjedna. Ponekad su moguće alergijske reakcije.

Masti za sprečavanje bakterijskih i gljivičnih infekcija

Ako se bolest zanemari ili osoba, koja nije u stanju izdržati jak svrbež, počne češljati osip, rukama guliti kore, tada se može unijeti bakterijska infekcija. Morat ćete dodijeliti:

 1. Tetraciklinska mast. Antibiotik širokog spektra djelovanja, antimikrobnog djelovanja.
 2. Eritromicin mast. Antibakterijski učinak.
 3. Solkoseril. Mast ili gel. Zacjeljuje rane, obnavlja površinu kože i sluznice. Primjenjuje se 3 puta dnevno, prethodno tretirati i očistiti zahvaćeno područje antiseptičkim sredstvima.

Tetraciklinska mast i solkoseril

Nakon što bakterijska infekcija zahvati područja kože s osipom, može se razviti gangrenozni lišaj..

U ovoj fazi propisuje se "Cikloferon" ili "Genferon", lijekovi s složenim protuupalnim, antivirusnim, analgetskim, antipruritičkim učinkom. Ovi lijekovi istodobno služe za poticanje imunološkog sustava..

Imunomodulirajuće masti

Glavni način suzbijanja virusa herpesa je jačanje imunološkog sustava, jer smanjenje obrambenih snaga postaje uzrok ponovljenih manifestacija lišaja. Za liječenje herpesa propisani su lijekovi s imunostimulirajućim učinkom na tijelo. Njihovo glavno djelovanje je stvaranje interferona u tijelu..

Moguće je koristiti lijekove za šindre koji utječu na imunološki sustav na lokalnoj razini:

 1. "Gerpferon". Mast s antivirusnim, protuupalnim, imunomodulatornim, analgetskim učinkom.
 2. "Viferon". Antivirusni, imunomodulatorni učinak.
 3. "Amiksin". Smanjuje aktivnost virusa, jača imunološki sustav.

Lokalni antihistaminici za šindru

Za liječenje je moguće koristiti antihistaminske masti ako pacijent osjeća jak nepodnošljiv svrbež:

 1. "Fenistil". Antipruritic, ubrzava zacjeljivanje kože.
 2. "Cetizirin". Ublažava natečenost, svrbež.

Masti za ublažavanje boli

Šindru prati uvijek neizdrživa pekuća bol. Stoga je nužno imenovanje anestetičkih lijekova, uključujući i lokalno.

Gel s lidokainom "Gerpferon" usporava replikaciju virusa, ima analgetički učinak, sprečava pojavu novih osipa, moguće komplikacije herpes zoster. Koristite 5 puta najmanje 7 dana.

Nije preporučljivo mazati herpes zoster pripravcima koji sadrže alkohol. Takva sredstva isušuju ne samo čireve, već i zdravu kožu, što krši i produžuje ispravan tijek lišajeva.

Terapija nakon šindre

Preporučuje se upotreba masti za šindru nakon savjetovanja s liječnikom. Učinkovitost bilo kojeg lijeka i cjelokupno provedeno liječenje ovisi o točnoj dijagnozi i odabiru lijekova. Nekontrolirana upotreba bilo kojeg lijeka može poslati liječenje u pogrešnom smjeru i završiti s neurološkim komplikacijama.

Kako razmazati šindru? Prevencija i liječenje

Herpes zoster, iako je čest, prilično je specifična patologija. Pojavljuje se kao rezultat zaraze čovjeka virusom u kojem se javljaju vodene kozice. Vodene kozice i šindre različiti su stadiji iste bolesti. Međutim, vodene kozice javljaju se tijekom početne infekcije, a herpes je već relaps virusnih stanica kod osobe. Iz tog razloga, mast od herpes zostera pomoći će ublažiti simptome vodenih kozica..

Kao i mnoge druge patologije uzrokovane herpes infekcijom, stanice virusa ostaju u tijelu zaražene osobe cijeli život. Ako je osoba oboljela od vodenih kozica, tijelo stvara antitijela na njih, međutim, ako je imunitet oslabljen, patologija se može ponovno pojaviti.

Da biste razumjeli kako razmazati šindru, morate saznati više o uzročniku ove bolesti..

Uzročnik bolesti

Kao što je gore spomenuto, patogen je virus vodenih kozica, njegovo drugo ime je herpes treće vrste. Tijek bolesti i procesi u tijelu vrlo su slični onima koji se javljaju kod herpesa tipa 1, manifestira se kao prehlada u blizini usana ili izravno na njima.

Važno je znati! Karakteristična karakteristika vodenih kozica je visoka razina virulencije. Gotovo svaki kontakt infekcije s tijelom, ono će biti zaraženo. Izuzetak su samo osobe sa specifičnim imunitetom..

Stanice virusa vodenih kozica gotovo uvijek ulaze u ljudsko tijelo u predškolskoj dobi. U tom se razdoblju osoba razboli od vodenih kozica, koje se prilično lako podnose u ranoj dobi, unatoč svim simptomima. Imunske snage tijela proizvode potrebna antitijela za borbu protiv virusa u roku od 10 dana.

Dakle, u tijelu nema zaraženih stanica, ali nositelji gena virusa ostaju u ljudskim životnim sustavima. U slučaju kada imunitet osobe oslabi, može doći do recidiva vodenih kozica. Tada trebate upotrijebiti posebnu mast za šindre kod ljudi.

Ako usporedimo herpes zoster ili, drugim riječima, herpes zoster, bolest nema visoku stopu preživljavanja u okolišu. Kada se emitira ultraljubičasto zračenje, stanice patologije umiru gotovo odmah. Medicinski stručnjaci sugeriraju da su virus herpes simpleksa i vodenih kozica imali jednog pretka, to objašnjava sličnost njihove strukture i tijeka bolesti.

Zašto virus eskalira?

Postoji nekoliko razloga zašto bi masti mogle biti potrebne za herpes zoster kao rezultat pogoršanja infekcije. Najčešće je slabljenje imunološkog sustava tijela, u ovom slučaju postoji mala vjerojatnost da će se virus početi popravljati i razmnožavati u novim stanicama..

To se događa u sljedećim situacijama:

 1. Imunitet može oslabiti nedostatak vitamina. Stoga su neke dijete opasne za ljude..
 2. Kronični nedostatak sna i intenzivna tjelesna aktivnost također mogu izazvati oslabljeni imunološki sustav..
 3. Stalne stresne situacije.
 4. Neke transplantacije organa zahtijevaju imunosupresiju.
 5. Prolazak liječenja zračenjem.
 6. Prisutnost bilo kakvih patologija koje oslabljuju imunološki sustav, poput HIV-a.

Incidencija pogoršanja infekcije povećava se starenjem. Relapsi su mnogo češći kod osoba starijih od 70 godina nego kod mladih. 10% svih starijih odraslih osoba ima neki oblik herpes zoster.

Simptomi

  Uz pogoršanje infekcije, virioni se premještaju iz stanica živčanog sustava u kožu. Čak i prije pojave vanjskih pokazatelja bolesti, pacijent može osjetiti prve manifestacije patologije. To uključuje:

 • bolni osjećaji u području glave;
 • poremećaji gastrointestinalnog trakta;
 • povećana tjelesna temperatura;
 • opća slabost.

Na području budućih osipa, u nekim slučajevima, koža svrbi, postoje bolni trnci. Ti su simptomi povezani s prodromalnom fazom herpes zoster..

Nakon par dana javlja se lagano oticanje. Nakon još 2 dana stvaraju se mjehurići koji su popraćeni jakom boli. Limfni čvorovi u tijelu povećavaju volumen. Nakon 7 dana smanjuju se sve vanjske manifestacije bolesti, osip postaje suši. Pojavljuje se kora. Međutim, bolni osjećaji u nekim slučajevima ostaju isti. U roku od nekoliko dana nakon toga, kore otpadaju, novo zdravo tkivo postaje vidljivo na koži.

Važno je znati! Bol može ostati i nakon prolaska svih ostalih simptoma bolesti. Bolni osjećaji mogu mučiti pacijenta nekoliko tjedana.

Razdoblje bolesti od pojave prvih simptoma do potpune obnove kože je 20 do 30 dana. U nekim slučajevima herpes zoster može potpuno nestati nakon 2 tjedna. Infekciju karakterizira osip na jednoj strani trupa ili tijela. Gotovo uvijek, svi osipi nalaze se u zdjeličnim kostima, želucu ili prsima. Rjeđe se šindre mogu naći u području udova.

Moguće komplikacije

Pogoršanjem infekcije mogu se početi razvijati neke ozbiljne bolesti..

 1. Postherpetička neuralgija. Predstavljen je u obliku bolnih osjeta koji pacijenta muče dulje vrijeme nakon izlječenja šindre. Bol se može pojaviti ne samo na području prošlih osipa, već i na područjima kože koja imaju visok stupanj osjetljivosti.
 2. Moguć je razvoj poprečnog mijelitisa, u kojem slučaju osoba pati od potpune ili djelomične paralize.
 3. Meningitis.
 4. Hepatitis i drugi.

Imunodeficijencija je gotovo uvijek uzrok komplikacija. Stariji pacijenti su još jedna skupina ljudi s povećanim rizikom..

Dijagnoza bolesti

Trenutno medicinski stručnjaci mogu dijagnosticirati i odlučiti kako razmazati herpes zoster, samo s formiranim vanjskim manifestacijama bolesti. U prodromalnoj fazi simptomi herpes zoster vrlo su slični simptomima drugih uobičajenih bolesti..

Kad se pojave početni simptomi infekcije, često se sugerira bubrežna kolika ili akutni napad upala slijepog crijeva. Iz tih su razloga potrebne posebne dijagnostičke mjere kako se ne bi pogriješilo u definiciji bolesti. Da biste to učinili, upotrijebite sljedeće metode:

 1. Identifikacija imunoglobulina koji su karakteristični za ovu vrstu infekcije.
 2. Svjetlosni mikroskop omogućuje vam razlikovanje manifestacija herpes zoster.
 3. Pokušavaju uzgojiti virus pomoću hranjivih podloga inokulirajući njegov uzorak.

Međutim, gore navedeni dijagnostički postupci rijetko se koriste. Naime, u situacijama kada postoji izražena simptomatologija, ali postoje sumnje u dijagnozu.

Liječenje bolesti

Liječenje patologije može se dogoditi na dva načina: ili se suzbija aktivnost infekcije ili se suzbijaju simptomi. Tijek liječenja i lijekove propisuje izravno medicinski stručnjak. Ne biste se trebali baviti samoliječenjem, jer ovaj pristup povećava vjerojatnost komplikacija, među kojima vrijedi posebno spomenuti smrtonosni ishod..

Vrijedno je uzeti u obzir da, u usporedbi s uobičajenim oblicima herpesa, antivirusni lijekovi praktički ne utječu na simptome herpes zoster. Za šindre, mast je sjajna za ublažavanje simptoma.

Ako započnete s liječenjem na vrijeme, možete smanjiti bol za 10 posto..


Jedan od najučinkovitijih lijekova je Famvir. Lijek je stvoren na osnovi Acyclovir-a, koji je njegov prethodnik. Preporučljivo je koristiti ovaj lijek kada Acyclovir nije mogao utjecati na bolest. Neki se pacijenti pitaju može li se šindra namazati zelenom bojom za liječenje simptoma. Ovaj se postupak preporučuje provoditi kad mjehurići sazriju kako bi se koža isušila i smanjio tijek patologije.

Famvir se, međutim, mora primijeniti pola litre 3 puta dnevno tijekom 7 dana, čim se pojave prvi simptomi. Kada su se prozirni mjehurići već otvorili, doziranje se prepolovi.

Ako pacijent ima loš imunitet, potrebno je koristiti Famvir u dvostrukoj dozi, a razdoblje uzimanja lijeka također se povećava do 10 dana..

Najčešći lijek je Acyclovir. Razlog tome je niska novčana vrijednost i dobra učinkovitost. Dostupan je bez recepta u obliku tableta ili masti..

Prevencija razvoja bolesti

Dolje opisane radnje usmjerene su na sprečavanje mogućnosti ponovnog pojavljivanja infekcije. Dakle, prevencija šindre je jačanje imunološkog sustava..

1. Morate pratiti prehranu. Mora sadržavati sve vitamine potrebne za tijelo, koji podržavaju ljudski imunološki sustav. Trebali biste jesti više bobica, voća, povrća. Ako nije moguće povećati njihov sadržaj u prehrani, trebali biste uzimati multivitamine.

2. Preporučljivo je pridržavati se zdravog načina života. Odustanite od pića i pušenja. Pokušajte izbjeći hipotermiju ili pregrijavanje tijela, prejaka fizička aktivnost također može potkopati imunološki sustav.

Pažljivo praćenje vašeg zdravlja može smanjiti rizik od pogoršanja ove infekcije..

Liječenje šindre kod odraslih

Pri prvoj infekciji osoba obično pati od običnih vodenih kozica. Nakon oporavka virus ostaje u životu u živčanom tkivu i nakon mnogo godina može se ponovno aktivirati, izazivajući bolne kožne osipe u zoni inervacije živca pogođenog virusom. Donedavno se vjerovalo da najčešće osobe starije od 50 godina pate od šindre, ali zbog niza čimbenika koji do danas nisu u potpunosti proučeni, mladi su također postali osjetljivi na bolest..

Manifestacije i dijagnostika ↑

Znakovi šindre očituju se odmah i u akutnom obliku - dio tijela u kojem se dogodila manifestacija bolesti počinje puno svrbjeti i boljeti. Osip se pojavljuje na onim dijelovima tijela gdje mnogi živčani završeci prolaze u koži - to je zatiljak, vrat, čelo, čeljust, ramena, prsa, leđa, genitalije.

U početnoj fazi bolesti osoba doživljava opću slabost, hladnoću, glavobolju, svrbež i peckanje u područjima na kojima će se uskoro pojaviti osip. Uz oštećenje lumbalnih živaca, karakteristična je bolna interkostalna neuralgija. U rijetkim je slučajevima moguć porast tjelesne temperature.

Zatim dolazi razdoblje kada se pojavi osip na koži tipičan za herpes zoster. Što ozbiljnije bolest napreduje, osip je bujniji. Tipični oblik herpes zoster karakteriziraju mnoge male vezikule koje su blizu jedna drugoj i ispunjene bistrom tekućinom koja se nekoliko dana kasnije zamuti. Teški oblik lišaja karakterizira činjenica da se u tekućini u mjehurićima pojavljuje primjesa krvi koja postaje crna. U ovom slučaju, osip ima valovit karakter, odnosno mjehurići se stvaraju na novim mjestima, kao da prelaze iz jednog dijela tijela u drugi, u potpunosti opravdavajući naziv bolesti: šindre.

Liječenje herpesa u odraslih →

Nakon dva do tri tjedna stvaraju se kore na mjestima gdje je bio osip. Postupno, zahvaćena područja blijede, isušuju se, kore počinju padati, ostavljajući za sobom laganu pigmentaciju.

Liječenje ↑

U pravilu, bolest s herpes zoster u mladih ne zahtijeva poseban tretman; bolest se sama smiruje nakon dva do tri tjedna. Međutim, ako se pojave i najblaži simptomi bolesti, ipak se treba obratiti liječniku. Liječenje može propisati terapeut, ali ako je bolest teška, uputnica se daje dermatologu ili specijalistu zaraznih bolesti.

Ublažavači boli, antihistaminici, antipiretici i patogenetski agensi obično se propisuju kao lijekovi za održavanje. Mora biti prisutna antivirusna terapija kako bi proces zacjeljivanja čira tekao brže, smanjila se intenzitet boli i poboljšalo opće stanje pacijenta. Fizioterapija se može koristiti kao dodatna mjera za liječenje šindre, što također pomaže u smanjenju boli i ubrzavanju zacjeljivanja osipa..

Higijena ↑

Poštivanje higijenskih pravila u slučaju herpes zoster ključ je brzog oporavka. Potrebno je tuširati se svaki dan, ali imajte na umu da zahvaćena područja tijela ne smiju biti izložena deterdžentima i krpama. Mjesta s osipom jednostavno se operu tekućom vodom sobne temperature. Voda ne smije biti prevruća ili hladna.

Uz to, neophodno je tretirati područja pogođena šindrom. Antiseptici u tekućem obliku, poput klorheksidina, najprikladniji su za liječenje. Može se koristiti za bilo koji oblik bolesti. Masti se ne preporučuju.

Učinkovitost medicinskog liječenja šindre neće biti potpuna bez pravilnog odabira odjeće u akutnom razdoblju bolesti. Odjeća od prirodnih materijala poput pamuka ili lana najbolji je izbor. Donje rublje ne smije biti čvrsto ili usko, inače se mogu pojaviti novi osipi na područjima tijela koja su podložna cijeđenju..

Komplikacije ↑

Prognoza je obično dobra, osim u težim slučajevima, posebno u imunokompromitiranih ili izuzetno oslabljenih osoba. U nekim su slučajevima moguće sljedeće komplikacije:

 • bolesti crijeva, upala pluća, bolesti genitourinarnog sustava;
 • razni oblici paralize i pareze, najčešće duž inervacije facijalnog živca;
 • smanjena oštrina vida i atrofija vidnog živca u slučaju virusnog oštećenja oka;
 • meningoencefalitis, izuzetno težak oblik bolesti u kojem su zahvaćene moždane ovojnice i prednji režnjevi mozga;
 • pogoršanje gnojnih procesa u prisutnosti sekundarnih bakterijskih infekcija, oporavak se u ovom slučaju događa tek nakon nekoliko mjeseci.

Prevencija ↑

Istraživači trenutno rade na cijepljenju. Poznato je cjepivo koje smanjuje vjerojatnost zaraze šindrom, ali još uvijek je daleko od konačne pobjede nad bolešću. Sada je jedina preventivna mjera koju bilo tko može primijeniti jačanje imunološkog sustava svim raspoloživim sredstvima..

Liječenje šindre s mastima

Zoster je česta bolest koju uzrokuje virus herpesa. Njegove su glavne manifestacije osip na koži, s karakterističnim svrbežom, bolovima, trncima, općom slabošću u tijelu..

Najpopularniji tretmani za šindru su razne masti. Također ih odobravaju liječnici zbog brzog oporavka i minimalnih nuspojava..

Međutim, u doba pobjedničkog kapitalizma lako je naletjeti na beskorisnu lutku i to po visokoj cijeni. Da ne biste postali žrtvom drskih gospodarstvenika, preporučuje se pažljivo proučiti članak i, naoružani znanjem, otići u ljekarnu.

Aciklovir mast za liječenje herpes infekcija

Herpes zoster ili šindra (što je ista stvar) kod ljudi uzrokuje virus, pa bi mast prije svega trebala biti usmjerena na uništavanje patogena.

Druge predložene masti mogu samo ukloniti posljedice vitalne aktivnosti virusa, ali ne i same sebe. Nakon uklanjanja manifestacije bolesti, njezino izlječenje neće biti provedeno. Stoga je važno imati antivirusne komponente. Dijele se na biljne i sintetičke.

Što se tiče snage djelovanja i učinka na tijelo, nema velike razlike među njima, međutim, u slučaju ozbiljnog stanja pacijenta, prisutnosti kožnih bolesti, preporuča se odabrati mast s prirodnim tvarima. Članak će iznijeti razne lijekove kako biste mogli odabrati najprikladniji. Otvorit će popis aciklovira.

Takav aktivni sastojak kao aciklovir ima snažno antivirusno djelovanje. Tvar remeti sintezu DNA virusa, što narušava njihovu reprodukciju. Tijelo će se samo nositi s preostalim manifestacijama šindre. Aciklovir dolazi u mnogim oblicima, uključujući tablete i otopine za injekcije. Nanesite mast za liječenje šindre.

Postoje mnogi trgovački nazivi za lijekove s aciklovirom: Gervirax, Ciclovir, Vivorax itd. Recite ljekarniku da vam treba mast s ovim aktivnim sastojkom, zatražite najjeftiniju. Nema smisla preplaćivati ​​lijepu ambalažu..

Obično je proizvod dostupan u dvije vrste: 3% i 5%. Prva se koristi za sluznicu, druga za kožu. Prosječna cijena je 20 rubalja. Trajanje liječenja je od 7 do 10 dana, mast se nanosi 3 do 7 puta dnevno na zahvaćeno područje (ovisno o stupnju oštećenja). Važno je ne prekinuti liječenje nakon nestanka simptoma herpes zoster, već liječiti cijeli tečaj kako bi se izbjegli recidivi.
Masti s aciklovirom mogu liječiti i uobičajeni herpes (nakon prehlade, na usnama, genitalijama itd.)

Zovirax: mast za herpes zoster

Uz višestruke herpetične erupcije na tijelu, koristi se Zovirax. Njegova je značajka uključivanje hidrokortizona u glukokortikoidni hormon.

Ova je tvar sadržana u malim dozama i praktički se ne apsorbira u unutarnje organe, pa se ne treba bojati njezine upotrebe. Hidrokortizon ublažava upalu od herpesa, uklanja svrbež, crvenilo.

Ne preporučuje se djeci mlađoj od 12 godina, s aknama, gljivicama, dermatitisom i drugim kožnim lezijama, alergijama na aktivne sastojke.

Nanesite 5 dana, nanoseći problematično područje tijela 5 puta dnevno. Ako herpes zoster potraje na tijelu, mast treba otkazati i zamijeniti drugom, nakon savjetovanja s dermatovenerologom. Prosječna cijena za Zovirax je 300 rubalja.

Lidokainska mast

Lidokain je sredstvo za ublažavanje boli (lokalni anestetik). Upotreba takve masti za šindru primjenjuje se kod neugodnih osjeta na mjestu osipa: osjećaj puzanja, bolnosti, jakog svrbeža.

Lidokain "zamrzava" kožu i ublažava sve neugodne senzacije. Za liječenje, sastav obično uključuje neku vrstu antivirusnog lijeka.

Gerpferon se sastoji od aciklovira (uništava virus), lidokaina (kao sredstvo protiv bolova i protiv svrbeža i boli) i interferona (imunostimulirajuća tvar koja pomaže u borbi protiv virusa). Nema kontraindikacija, nuspojave su rijetke. Lijek djeluje brzo i nježno, šindra nestaje za nekoliko dana.

Gerpferon se nanosi na osip 5 puta tjedno, razdoblje liječenja je 5-10 dana. Prosječna cijena u ljekarnama 300 rubalja.

Masti na bazi penciklovira

Za posebno uporne slučajeve herpes zoster koriste se masti s penciklovirom. Što se tiče mehanizma djelovanja, ova je tvar slična acikloviru, ali aktivnija. Ne preporučuje se za upotrebu na sluznicama, kao i u području oko očiju.

Zbog snažnog učinka na virus, liječenje traje ne više od četiri dana. Nanesite svaka 2 sata tijekom dana. Ako se trebate brzo riješiti herpes zoster, tada je penciklovir najbolji izbor. Prosječna cijena je 300 rubalja.

Sljedeća imena sadrže tvar penciklovir:

 • Fenistil Pentsivir;
 • Vektavir;
 • Penciklovir-Fitovit i drugi.

Oprezno upotrebljavati u liječenju šindre kod djece, trudnica i dojilja.

Hiporaminska mast u borbi protiv herpesa

Biljke su također sposobne pobijediti virus. Hiporamin je sintetiziran na osnovi lišća mora. Osim izravnog učinka na DNA virusa herpes zoster, lijek aktivira vlastite imunološke sile tijela - interferone.

Sigurnost aktivnog sastojka omogućuje upotrebu hiporaminskih masti čak i kod dojenčadi, kao i kod trudnica i dojilja. Međutim, moguće su alergijske reakcije, stoga je potrebna kontrola nakon primjene..

Lijek se nanosi 5 puta dnevno u tankom sloju. Ako je potrebno, razdoblje liječenja može se produžiti do tri tjedna. Hiporaminske masti koriste se u liječenju šindre kod oslabljenih ljudi, djece i starijih osoba. Trošak - 200 rubalja.

Alpizarin na bazi biljnih sastojaka

Alpirazin je lijek širokog spektra. Inhibira vitalnu aktivnost virusa herpesa, bakterija, gljivica. Potiče ljudski stanični i humoralni imunitet. To dovodi do sinteze limfocita T i B, koji krvlju i limfom teku do bolesnog dijela tijela..
Proizvedeno od biljnih komponenata: Penny i Mango. Kontraindikacije:

 • dob do tri godine;
 • razdoblje trudnoće;
 • osjetljivost na komponente.

Obično se propisuje kao dodatak drugim mastima, jednokratna primjena opravdana je u blažim slučajevima. Za liječenje šindre, alpirazinska mast koristi se od 5 dana do tri tjedna. Cijena - od 80 rubalja.

Šindra je prilično ozbiljna bolest. Bakterije mogu ući u češljeve na mjestu osipa i izazvati sekundarnu infekciju. Česta pojava ukazuje na kvar imunološkog sustava.

To se događa s brojnim unutarnjim bolestima, stoga se preporučuje proći cjelovit pregled.
Liječenje šindre najbolje je započeti mastima, kremama, gelovima i drugim blagim oblicima. Glavne prednosti:

 • Jednostavnost korištenja;
 • slab učinak na tijelo u cjelini;
 • mali rizik od nuspojava;
 • u istoj masti može biti nekoliko ljekovitih tvari koje pružaju različite terapijske učinke;
 • sposobnost pružanja dugotrajne izloženosti koži.

Prije upotrebe preporuča se pročitati upute. Ako se bolest nastavi, trebali biste posjetiti liječnika. budi zdrav!

Članci O Acne Gelovi