Kako i gdje ukloniti lipome i kada to ne treba učiniti?

prije godinu dana moj je suprug dobio

u onkologiji je isprva prošao sve pretrage, na dan operacije ubrizgali su im lijekove protiv bolova, kaže da tijekom operacije nije osjećao ništa. stavi 4 šava čini se. brzo platiti. nakon operacije lipom je poslan na pregled - pokazalo se benignim. šav je zacijelio, ali naravno ožiljak je ostao.

lipoma je wen da?

Koliko dugo ga već imate? Imam li lipom veličine ne više od 1 cm, mekan, bezbolan s unutarnje strane bedra? gdje ići? tijekom 7-8 godina nije se promijenio ni na koji način, želim biti izbrisan, ali jako se bojim.

kako je objašnjeno mom mužu

ako je ovo točno lipoma-wen, onda je sam po sebi bezopasan, ali ako raste, bolje ga je ukloniti, jer ćete ga zbog kozmetičkog učinka i dalje uklanjati, a tada će ožiljak jednostavno biti veći. uklanjanje je neophodno ako je lipom u blizini organa. slučajno su pronašli mog supruga, napravili masažu kod kuće i osjetili je, bio je veličine jaja. morate otići svom kirurgu u klinici, on će utvrditi je li lipom ili nije.

Rješavanje lipoma bez operacije

Riješit ću se lipoma, ateroma (masti). Bez operacije.
Pojedinosti potražite u Odnoklassniki: 563960382353

Mojoj jednogodišnjoj kćeri također je dijagnosticiran lipom.

Na internetu sam pročitala da se radi o benignom tumoru. Bilo me je nekako strah, jako sam zabrinuta. Sutra idemo na ultrazvuk, a onda će se vidjeti, operacija ili liječenje

Lipoma je benigni tumor koji nikada ne postaje zloćudan. Raste kad se osoba udeblja. Obično se liječe zbog kozmetičkog nedostatka. U rjeđim slučajevima progresivno raste bez ljudske pretilosti, a ako je intramuskularno, može uzrokovati kompresiju, najčešće živaca, što uzrokuje sindrom neuritske boli. U ovom slučaju, samo operacija. Obično ako je lipoma mala, onda ovdje, bilo pacijentova želja za uklanjanjem, bilo promatranje.
Dvije metode uklanjanja - uklanjanje zajedno s kapsulom (češće postoji kapsula, ali može biti i poput "skuše" s ostrugama bez kapsule), ova tehnika uključuje širok rez. Postoji minimalno invazivna tehnika - mali rez s otvaranjem kapsule (0,5 cm), a zatim mehaničkim istiskivanjem masnog tkiva kroz napravljenu rupu.

U YAROD-u sam operirao uklanjanje lipoma na podlaktici. riješio ožiljak bolje od velike kvrge na koju svi obraćaju pažnju. tražio da se napravi kozmetički šav, ali nije uspio. ali ništa, sad se uopće ne brinem. uboli su me u ruku novokainom, nimalo ozlijeđeno ili neugodno. Htjela sam vidjeti kako im ide, ali liječnik mi nije dopustio. ali masnoća se pokazala. onda za svaki slučaj napravite histologiju. idete na obradu i za rezultat analiza. sretno

Operacija uklanjanja lipoma - pregled

Umjesto 20 minuta - 1 sat operacije uklanjanja lipoma. Moji osjećaji kao noćni ormarić za kirurške instrumente i zašto je operacija bila zabavna.

Danas ću vam reći o operaciji uklanjanja lipoma, koju sam učinio prije gotovo godinu dana, o svojim osjećajima, pasleoperativnoj njezi, a također ću pokazati kako je izgledalo i izgledalo operirano područje. Je li zastrašujuće? Bolno? Je li takva manipulacija uopće potrebna? Odgovori na ova pitanja nalaze se u nastavku. Pa krenimo.

Prije nešto manje od godinu dana otkrio sam malu kvržicu na donjem dijelu leđa. Možda je postojao i ranije, ali dao se osjetiti tijekom intenzivnih vježbi hula-hup. Kad se pritisne, kvrga je boljela. Kasnije je počela davati nogu. Ne obraćati pažnju na takve promjene u tijelu je zastrašujuće. Odjednom nešto ozbiljno.

DIJAGNOZA

16.02.2019

Kako ne bih odgađala, prijavila sam se na plaćenu kliniku, kirurgu.

Pregled je prošao prilično brzo, palpacijom područja koje me brine.

Dijagnoza: Benigna novotvorina masnog tkiva kože i potkožnog tkiva trupa:

Nakon konzultacija, radi potvrde dijagnoze, upućen sam na ultrazvuk.

Imao sam sreće jer u sobi za ultrazvučni pregled nije bilo nikoga, a vremena je već ponestajalo.

Pažljivo liječnik za ultrazvuk sumnjam provjerio kvržicu aparatom. Također je komentirala da je ovo mali lipom i da ga se ne treba bojati. Oh, da, još uvijek nije razumjela zašto želim izbrisati ovu byaku, a ne samo promatrati.

Nakon dijagnoze, s rezultatom, vratio sam se kirurgu.

Dijagnoza je potvrđena.

Željela sam odmah ukloniti wen, na licu mjesta. Ali, na sreću, kirurg je završio svoj radni dan i nije želio izdvajati 15-20 minuta svog vremena (ali suptilno je dao naslutiti da još uvijek radi u drugoj bolnici, a ja bih se mogao tamo voziti u X sat). S njim je sve jasno. Potražit ću drugog liječnika. Ući pod nož, a da to ne dokumentiram, sumnjiva perspektiva.

Usput, ukupni trošak + postoperativni oblozi u ovoj klinici prije godinu dana koštali bi 5000 rubalja.

TRAŽENJE LIJEČNIKA

Sada ostaje glavno pitanje: gdje pronaći dobrog kirurga koji će u prikladno vrijeme za mene, a po mogućnosti što je prije moguće, izvesti operaciju? Zašto brže? Moj muž nema baš ugodan raspored rada. A kod kuće - malo dijete s kojim nema nikoga drugog za sjedenje)

Na jednoj od društvenih mreža pretplaćena sam na najcool grupu mama. Djevojke rade bolje nego OK Google, a njihove recenzije o liječnicima očito se ne plaćaju i ne naručuju. Tamo su mi savjetovali nedavno otvorenu kliniku i kirurga koji u njoj radi..

Dakle, dijagnoza je postavljena u subotu navečer, 16.02.19.

I već me 18.02.19. Obitelj dopratila u kliniku na operaciju)

PRIPREMA ZA OPERACIJU

Negdje sam pročitao da prije uklanjanja lipoma trebate napraviti opći krvni test, urin, krv na HIV, sifilis, šećer, fluorografiju i nešto drugo.Nitko od mene nije tražio nikakve pretrage. Nije bilo ni posebne pripreme govora.

OPERACIJA

18.02.2019

Prije operacije, novi kirurg obavio je pregled, upoznao se s rezultatima ultrazvuka. Mislio sam da je wen moguće ukloniti laserom, jer ožiljak će biti manje vidljiv. Ali ne. Takvo smeće ne možete odnijeti laserom Samo skalpelom. Pa dobro)

Nisam se bojala kirurške intervencije. Pa, čega se tu treba bojati? Mala smrzavanje, izrezana, ušivena. "Radite 20 minuta" - tako je mislio kirurg.

Usput, o samom liječniku. Vrlo smiješan ujak - ravno van mesar kirurg - vrlo krupan, bijesnog pogleda, ozbiljan.

Izašla je smiješna situacija. Ovaj je liječnik nedavno napustio medicinsku sestru, pa sam pričekao 15 minuta da nazove medicinsko osoblje i pronađe barem nekog prikladnog asistenta.

Vrlo okretna i lijepa medicinska sestra koja nije imala apsolutno nikakvo iskustvo rada u operacijskoj sali došla je u operacijsku salu. Kako sam to dobio? Tijekom operacije, liječnik ju je nekoliko puta zamolio da ne blokira svjetlo)))

Pa sam izuo cipele i legao na kauč. Nije bilo potrebe za skidanjem odjeće, jer wen je odabrao dobro mjesto - odmah ispod linije struka, 4 centimetra lijevo od linije kralježnice.

Sestra me počela mentalno pripremati, govoreći da će sve proći brzo i bezbolno, kako se ne bih brinula. Pa, nekako nisam htjela brinuti

Kirurg je pojasnio jesam li alergičan na Ledokain (ili Ultrakain, ne sjećam se). Nakon što je dobio negativan odgovor, na područje donjeg dijela leđa primijenjen je anestetik prethodno obrađen alkoholom.

Ne sjećam se točno koliko sam puta izboden nožem. Kao 3.

Zamrzavanje je djelovalo brzo. Kroz nekoliko minuta.

U međuvremenu su liječnik i medicinska sestra razmišljali gdje smjestiti kirurške instrumente. I na općem glasovanju odlučeno je staviti ih. na mene. I ne šalim se) Morao sam zaraditi nešto novca kao noćni ormarić za kirurške instrumente. Pa, što ne možeš učiniti za zdravlje

Liječnik je napravio rez. Nije bilo apsolutno nikakve boli. Jednostavno se osjećao kao da se iznutra nešto struže.

Dok je liječnik radio, medicinska sestra povremeno je blokirala svjetlo, zabavljala se najbolje što je mogla, i zabavljala nas razgovorom o muževima, djeci, mačkama) Kako mogu bez mačaka) I često pitala kako se osjećam. Zamišljen)

Prošlo je 25-30 minuta od početka operacije. Kirurg je rekao da lipoma nije tako mala kako smo mislili, toliko je dobro izrasla, pa će trebati više vremena da legne. Ne razumijem jedno - zašto to nisu primijetili na ultrazvuku.

Rez je bio prilično malen. Jasno je da je liječniku bilo neugodno raditi. Predložio sam da se poveća njegova duljina, na što je liječnik odgovorio: "Zbog neke vrste wen-a, dugog reza, savjest mi to ne dopušta".

Općenito se operacija odužila. Da nije društvene medicinske sestre, imao bih vremena odrijemati Glavno je ne ispuštati alate)

I konačno, to je to. Liječnik je sašio rez, medicinska sestra ga je obradila i stavila flaster.

Kad sam ustao s kauča, jako se brinula da ću se osjećati loše. A ja sam samo željela spavati, možda sam se zato malo zanjihala.

Ali ozbiljno, osoblje je bilo brižno. Kirurg se, unatoč činjenici da je praktički radio bez asistenta, izborio sa svojim zadatkom. Sestra nam je pomogla moralno. Ovdje ozbiljno nije operacijski stol, već ugodno kućno okupljanje u praksi. Čaj s kolačićima nije bio dovoljan za potpunu idilu. Sve je prošlo vrlo smiješno. Ne baš brzo, naravno.

Komad biopsijskog materijala, za svaki slučaj, zamolio sam da ga pošaljem na istraživanje.

Ići ću ispred sebe. Rezultat je bio spreman za tjedan dana. Sve je dobro. Iako mi je kirurg već rekao da postoji običan wen, ne biste se trebali brinuti.

POSTOPERATIVNA NJEGA

Neposredno nakon operacije liječnik je objasnio koja sredstva za ublažavanje boli treba uzeti i što učiniti.

Još uvijek imam varalice:

Preporučio je zamjenu Ketorola ovim lijekom. Puno je jeftinije, ali učinak je vatra.

Odnosno, potrebno je uzimati tablete i mazati led tijekom dana, do sljedećeg posjeta liječniku..

18.02.19. Operiran sam. 19.02.19. Morao sam doći na oblog i provjeriti ranu.

18.02.2019

Kući smo stigli u kasnim poslijepodnevnim satima. Sati u 16.

Sa 18 godina moj je suprug morao na posao. Odnosno, imao sam nekoliko sati za odmor i opuštanje

Dok smo se vozili kući, osjećao sam da učinak anestezije slabi. Zastali smo u ljekarni po lijekove, a kod kuće sam popio tabletu prema uputama i namazao led. Bolovi su vrlo brzo prošli. Ne u potpunosti, naravno. Svejedno, u lumbalnoj regiji je boljelo. I to je razumljivo - liječnik je tamo dobro odradio posao..

Tada je moj muž otišao na posao. Ostali smo sami sa svojom kćerkicom. Bol se opet počela nakupljati. Bilo je to, naravno, podnošljivo. Malo je otpustio lijevu nogu. Pokušavao sam se polako kretati. Malo je šepala. Ali uspjeli smo)

Noću je rez još boljeo. Ali mislio sam da će biti puno gore. No, pokazalo se sasvim podnošljivim

19.02.2019

Sutradan sam stigla na oblog.

Liječnik je pregledao šav, sestra je napravila oblog.

Kirurg je rekao da je sve u redu i objasnio mi je kako pravilno obraditi šav, dajući mi još dvije varalice:

 • Kako se rukuje i lijepi:
 • Kako postupati:

Odnosno, šav i prostor oko njega moraju se pažljivo obraditi običnom briljantno zelenom bojom, a zatim, nakon sušenja, nanijeti zavoj Cosmopor.

Potrebno je obraditi do sljedećeg posjeta, koji se morao primijeniti 10-14 dana nakon operacije.

Sve te manipulacije radio je suprug.

Bolni bolovi u donjem dijelu leđa nestali su nakon nekoliko dana. Lijekove protiv bolova pila sam samo na dan operacije.

Kako sam se istuširao.

Da ne bi došlo do prljavštine, nakon uklanjanja zavoja, šav je zapečaćen posebnom vodonepropusnom žbukom. Naravno, nije se baš dobro držao. Povremeno sam napuštao tuš mokrim šavom. Osušila sam ga, nakon čega ga je moj suprug tretirao sjajno zelenom bojom i nanio svježi zavoj.

UKLANJANJE ŠOVA

01.03.2019

Stigao sam u zakazano vrijeme. Kirurg je pregledao šav. Sve je savršeno zaraslo. Nije potrebna više obrada.

Šavovi su brzo uklonjeni. Iako je nit zaglavljena u koži. Da, imam sreće

Da bi izvukao konac, liječnik je bocnuo po koži nekakvim heklanjem. Ali gotovo bezbolno. I svejedno, moja voljena medicinska sestra, ispričala je nove viceve iz života)

Pa to je sve. Nemam negativne asocijacije na prethodnu operaciju. Godinu dana kasnije, recidiv se nije dogodio, iako se to događa.

Šav je mali i uredan.

1,5 mjeseca nakon operacije bilo je prilično svijetlo. Sad je problijedio. Neću reći. to je potpuno nestalo, ali nije osobito uočljivo, to je sigurno.

Osvjetljenje na fotografiji je različito, ali i ovdje je primjetno koliko je šav lakši, gotovo godinu dana nakon operacije:

Duljina šava - samo 1,5 cm.

TROŠKOVI USLUGA

Već sam rekao da je u klinici s kojom sam u početku kontaktirao operacija uklanjanja lipoma + oblog (ne sjećam se, jedan ili više puta) + biopsija + uklanjanje šavova koštala 5000 rubalja.

Na kraju, tamo gdje sam se obratio, čitav taj spektar usluga košta 3.100 rubalja. I ne zaboravite na ugodnu kućnu atmosferu;) Došla je na poklon)) Vrlo je jeftina, unatoč malim incidentima, u obliku nedostatka stalka za kirurške instrumente.

MOJI UTISCI

 • Nema ništa loše u operaciji lipoma.
 • Rana boli, ali ne zadugo.
 • Postoperativna njega je lagana. Može se nositi i bez vanjske pomoći.
 • Nisam imao recidiv.
 • Ne brinem se da će tumor početi rasti. Lakše ga je ukloniti dok je još vrlo mlad.
 • Trošak operacije je nizak.

Ako se pitate je li wen hrabrost ili ne, preporučio bih da je uklonite kako ne biste o njoj razmišljali u budućnosti.

Dobro zdravlje svima i hvala na pažnji prema mojoj recenziji.!

Boli li vas rezanje masti

U većini slučajeva lipoma dugi niz godina ne uzrokuje nelagodu. Ali u izoliranim situacijama prikazano je njegovo obvezno uklanjanje.

Uklanjanje lipoma jednostavna je i kratkotrajna operacija izvedena u lokalnoj anesteziji. Postupak karakterizira minimalna trauma i odsutnost gubitka krvi..

Definicija

Lipoma je benigni tumor, koji je nakupina masnog i vezivnog tkiva u potkožnom tkivu. Tumor nema jasnu lokalizaciju i može nastati bilo gdje na tijelu.

Lipom karakterizira prekomjerni rast u kojem može doseći 20 cm ili više. S velikim volumenima, tumor može dovesti do kompresije susjednih žila i tkiva.

Indikacije

Uklanjanje lipoma provodi se samo za određene indikacije:

 • promjer tumora prelazi 10 cm;
 • dolazi do prekomjernog rasta, kompresije tkiva, žila ili organa, što dovodi do poremećaja njihova funkcioniranja;
 • mjesto tumora na izduženoj nožici. Uvrtanjem može uzrokovati odumiranje susjednog tkiva;
 • osjetljivost se primijeti na palpaciju žene;
 • lokalizacija u kojoj formacija djeluje kao kozmetički nedostatak.

Kontraindikacije

Uklanjanje žene nije moguće ako postoje određene indikacije. Dvije su skupine kontraindikacija: apsolutne i relativne.

Apsolutne kontraindikacije uključuju:

 • lokalizacija lipoma u blizini vitalnih žila i organa;
 • istodobna onkološka bolest;
 • dijabetes melitus u različitim fazama;
 • trudnoća;
 • patologije imunodeficijencije.

Relativne kontraindikacije uključuju:

 • bolesti uzrokovane virusom herpesa;
 • akutna respiratorna upala;
 • menstruacija;
 • hipertenzivna kriza;
 • kronične patologije unutarnjih organa u fazi pogoršanja;
 • srčana disfunkcija.

Pripremne aktivnosti

Unatoč činjenici da se postupak uklanjanja izvodi u lokalnoj anesteziji, pacijent još uvijek treba biti pripremljen za operaciju..

Nekoliko dana prije postupka, liječnik pacijentu propisuje sveobuhvatan pregled koji mora obuhvaćati:

 • opći testovi krvi i urina;
 • krvni test za sifilis, hepatitis i HIV;
 • kardiološki pregled;
 • Ultrazvuk zahvaćenog područja
 • Rentgenski pregled, koji je propisan u slučaju glomaznog wen-a smještenog u blizini koštanog tkiva.

Ako je pacijent imao kronične patologije, tada je potrebno savjetovanje s njegovim liječnikom. Tijekom faze pripreme, anesteziolog procjenjuje je li pacijent alergičan na anestetike. Na temelju dobivenih podataka odabire se potreban anestetički lijek.

Nakon dijagnoze, pacijent se upoznaje s pravilima za pripremu za operaciju:

 • prilikom postavljanja opće anestezije, morate se suzdržati od jedenja, najmanje 8 sati prije uklanjanja. Ako se planira operacija izvesti u lokalnoj anesteziji, posljednji obrok trebao bi biti najmanje 2 sata prije izrezivanja ženke;
 • poželjno je ne pušiti nekoliko sati prije zahvata, jer nikotin u krvi povećava rizik od komplikacija;
 • alkohol se ne smije uzimati na dan operacije i nekoliko dana prije. To može uzrokovati nepredvidivi učinak anestezije;
 • na operaciju, pacijentu se savjetuje da dođe s asistentom koji će mu pomoći da se vrati kući. Ne preporučuje se sjediti za volanom, jer se koncentracija i pažnja mogu pogoršati nakon anestezije..

Postupak

Postupak uklanjanja lipoma male veličine može se provesti ambulantno u lokalnoj anesteziji. S velikim rastom tumora, operacija se izvodi u bolnici, ali pacijentu nije potrebna hospitalizacija, jer je postupak manje traumatičan. Operacija traje do 40 minuta, ovisno o obujmu obrazovanja. Obuhvaća nekoliko faza:

  Priprema operiranog polja. Zbog toga se koža u i oko lipoma tretira s tri različita antiseptika.

Dostava anestezije. Budući da se uklanjanje provodi uz minimalnu ozljedu tkiva, najčešće se pribjegava lokalnoj anesteziji injekcijama. Samo je operirano područje usitnjeno.

To omogućuje pacijentu da ne osjeća bol, ali istovremeno biti budan i odgovarati na pitanja liječnika ili anesteziologa. Za anesteziju koristi se otopina 2% lidokaina ili 1% novokaina. Ako je pacijent sklon alergijskim reakcijama, tada se operirano područje ubrizgava novokain.

Nakon toga, uz pomoć stezaljke, vrh lipoma je fiksiran i povučen prema gore, a drugim alatom podignut je odozdo. Dakle, moguće je ukloniti kapsulu zajedno sa sadržajem bez oštećenja njezinih stijenki..

Pri uklanjanju glomaznog tumora, ekstrakcija se provodi u dijelovima. Nakon izlaganja, kapsula se otvori i podijeli na dijelove koji se uklanjaju jedan za drugim. Na kraju se prazna kapsula uklanja..

 • Nakon uklanjanja tumora, ispražnjena šupljina se očisti i ponavlja aseptička obrada.
 • Kako bi se zaustavilo krvarenje, tijekom postupka koristi se elektrokoagulator koji kauterizira sve žile.
 • Prije zatvaranja rane u nju se ugrađuje drenaža koja se koristi kao gumene elastične vrpce. Drenaža pomaže u odvodu tekućine koja se može nakupiti u rani. Drenažu u pravilu uklanjam 2-3 dana.
 • Zatim se na ranu nanose unutarnji i vanjski šavovi s nitima koji se kasnije rastvaraju.
 • Po želji pacijent može pregledati uklonjeni wen i čak ga fotografirati.

  S boli i aktivnim rastom žene, nakon uklanjanja, šalje se na histologiju. To će pomoći otkriti uzrok ove manifestacije i isključiti rizik od zloćudne transformacije..

  Tijekom cijelog postupka u operacijskoj sali prisutna je medicinska sestra s elektrostimulatorom srca i injekcijom adrenalina, koja će pružiti prvu pomoć u slučaju komplikacija.

  Preporučujemo gledanje videozapisa stvarne operacije:

  Rehabilitacija

  Nakon šivanja, pacijentu se daje malo vremena za oporavak, nakon čega odlazi kući. Budući da je uklanjanje minimalno invazivno, nema potrebe za stacionarnim liječenjem.

  Sljedeći dan nakon zahvata pacijent bi trebao ponovno posjetiti kliniku radi previjanja i praćenja zacjeljivanja rana. U budućnosti će se oblozi obavljati svaki drugi dan tijekom 10 ili više dana, ovisno o zacjeljivanju površine rane. Oblačenje u klinici obvezan je postupak zahvaljujući kojem se mogu izbjeći komplikacije.

  Tijekom cijeljenja rane treba izbjegavati teške fizičke napore, jer to može prouzročiti dehiscenciju šavova. Površinska fuzija tkiva završava za 1,5-2 tjedna.

  Potpuno zacjeljivanje nastupa tek nakon 2-3 mjeseca. U pravilu se u prvih 10 dana pacijentu daje bolovanje. Nakon tog vremena već može početi obavljati svoje profesionalne dužnosti..

  Estetika

  Kirurško uklanjanje omogućuje vam potpuno uklanjanje lipoma, ali ova metoda ima značajan nedostatak - ožiljci. Čak i s malim rezom, nakon operacije nastaju ožiljci koji ne izazivaju zabrinutost kad su lokalizirani na nogama ili rukama, već uzrokuju psihološku nelagodu, ističući se na licu ili vratu.

  U pravilu, nakon operacije, dok tkiva zarastaju, na mjestu uklonjenog venca stvara se mala zaobljena jama s naborom u sredini. Nakon otprilike 2 mjeseca, fossa se poravna, a na njenom mjestu nastaje blago ispupčeni ožiljak crvenkaste nijanse s sjajnom površinom.

  Ožiljak nakon uklanjanja wen-a

  Danas se takvi ožiljci dobro mogu ispraviti pomoću 2 metode:

   Primjena. Primjena različitih masti, gelova i drugih proizvoda potiče proizvodnju kolagena i zaglađivanje ožiljaka. U pravilu se ova tehnika koristi odmah nakon zacjeljivanja kože, ali ne daje uvijek željeni učinak..

  Kirurški (plastična kirurgija). Korekcija ožiljaka uz pomoć plastike može se provesti samo 3 mjeseca nakon uklanjanja lipoma, nakon što se ožiljak potpuno formira. Uz pomoć plastične kirurgije mogu se ispraviti i zaglađeni i grubi volumetrijski ožiljci.

  Da biste izvršili ovu operaciju, morate kontaktirati specijalizirane klinike ili centre koji imaju odgovarajuću licencu. Cijena takvog postupka ovisit će o zrelosti ožiljka i njegovoj veličini..

  U prosjeku su cijene jednog centimetra starog ožiljka oko 6 tisuća rubalja. Uklanjanje novonastalog ožiljka laserom koštat će 500 rubalja po 1 cm.

  Recenzije

  Brojne pozitivne kritike dokazuju da uklanjanje lipoma nije opasna operacija u kojoj se proizvodi samo minimalna trauma tkiva. Pacijenti primjećuju brz oporavak i nema negativnih posljedica.

  Također vas pozivamo da svoje komentare o značajkama uklanjanja lipoma ostavite u komentarima na ovaj članak.

  Ako pronađete pogrešku, odaberite dio teksta i pritisnite Ctrl + Enter.

  Masnoću s glave treba ukloniti ne samo zbog kozmetičkog problema - tumor uzrokuje neke neugodnosti, može se ozlijediti, zaraziti i narasti do velike veličine.

  Medicinski izraz za ovaj fenomen naziva se lipoma - benigna tvorba koja ima konveksni zaobljeni oblik. Tvori ga masno tkivo, koje se akumulira kad su začepljeni kanali za izlučivanje lojne žlijezde.

  Kako izgleda lipoma

  Wen na glavi izgledaju poput meke hemisferične tvorbe, jednolike konzistencije iste boje kao vlasište. U velikom lipomu može se palpirati lobularna struktura. Unutarnji sadržaj wen-a je žuta masa masnih stanica.

  Lipoma je u kapsuli, nije pričvršćena na kožu, mekana na dodir i ne uzrokuje bolne senzacije. Gustoća formacije određena je dubinom lokalizacije ispod kože. Što je lipom dublje formiran, to je gušći u strukturi. Pod pritiskom, wen se može kotrljati i vratiti na svoje prvobitno mjesto.

  Na donjoj fotografiji saznat ćete kako izgleda wen na glavi:

  Što je opasno?

  Opasnost je sljedeća:

  1. Masti nisu zloćudne, međutim, u rijetkim slučajevima tumor se može degenerirati u liposarkom.
  2. Lipomi polako rastu, ali mogu razviti lipomatozu - višestruko stvaranje vena.
  3. Vlasište je dobro opskrbljeno krvnim žilama, što pridonosi brzom širenju infekcije.
  4. Velike tvorbe stisnu okolno tkivo, utječu na živčane završetke.
  5. Ozljeda lipoma može potaknuti upalu.

  Referenca. Nemojte zanemariti lipome na glavi, sama formacija ukazuje na poremećene procese u tijelu.

  Kako izbrisati?

  Konzervativne metode liječenja su neučinkovite, stoga liječnici preporučuju uklanjanje formacije kirurškim zahvatom.

  Kirurška metoda

  Operacija uklanjanja je radikalna i učinkovita, izvodi se u lokalnoj ili općoj anesteziji. Tijekom operacije, formacija je urezana, gurajući rubove tumora, liječnik uklanja kapsulu s lučenjem lojne žlijezde. Potkožno područje se čisti i tretira, a na ranu se nanose šavovi.

  Nedostatak kirurške metode je dugotrajan postupak zacjeljivanja i vidljivi ožiljci. Prednost izravnog djelovanja je sposobnost uklanjanja wen-a zajedno s kapsulom i čišćenja stvorene šupljine. Što značajno smanjuje rizik od ponovnog stvaranja lipoma.

  Kriodestrukcija

  Krioterapija se provodi za male tumore. Ova metoda uključuje upotrebu ekstremne izloženosti niskim temperaturama za uklanjanje wen-a..

  Zamrzavanje zaustavlja cirkulaciju krvi, opskrbu kisikom i zaustavlja sve biokemijske reakcije, što dovodi do smrti tumorskih stanica.

  Lipoma se tretira tekućim dušikom, smrzavanje uzrokuje postupnu nekrozu tkiva. U početku će tretirana površina pobijeliti, nakon dva dana stvorit će se mjehur koji bi se trebao osušiti i prekriti korom. Nakon 3-4 tjedna tretirano područje bit će prekriveno novom zdravom kožom.

  Prednosti kriodestrukcije su bezbolnost, beskrvnost i odsutnost recidiva. Operacija ne ostavlja duboke ožiljke; u nekim je slučajevima moguće privremeno crvenilo kože. Mane postupka uključuju ne trenutni rezultat i neprimjenjivost na velike formacije.

  Liposukcija

  Metoda liposukcije je ispumpavanje sadržaja masnog tkiva pomoću posebne igle za lipoaspirator. Tvari koje otapaju masno tkivo preliminarno se unose u lipom. Zatim se kroz ubod umetne igla i povuče rastresita masna masa lipoma.

  S obzirom na to da se kapsula ne uklanja, nema sigurnosti da je sadržaj tumora u potpunosti uklonjen. Preostala mala količina masnog tkiva s vremenom će razviti relaps. Prednost liposukcije je dobar kozmetički učinak i mogućnost ispitivanja uzorka radi histologije.

  Referenca. Ne preporučuje se probijanje i istiskivanje wen-a, takvi postupci neće dovesti do željenog rezultata i mogu uzrokovati infekciju lipoma.

  Laserska terapija

  Uklanjanje formacija laserom prepoznato je kao brza i vrlo učinkovita metoda. Nakon injekcije anestetičkog lijeka, lipoma se tretira antiseptikom.

  Tumor se secira kirurškim laserom, koža se odmakne i ukloni kapsula wen-a koja se šalje na histologiju.

  Tada se potkožni prostor, u kojem se nalazio tumor, izlučuje zrakom. Na kraju operacije na ranu se stavlja kozmetički šav i sterilni zavoj. Precizna usmjerenost laserske zrake štiti susjedno zdravo tkivo od oštećenja.

  Tijekom uklanjanja lipoma, krvne žile u izrezanom tkivu slijepe se kako bi se spriječilo krvarenje i modrice. Kada se ukloni velika novotvorina, na mjestu tumora može se stvoriti šupljina, u takvim slučajevima postavlja se drenaža za uklanjanje serozne tekućine.

  U prosjeku operacija traje 20-40 minuta, ovisno o veličini žene. Zbog baktericidnih svojstava uređaja, lasersko uklanjanje isključuje infekciju šava, potiče dobru regeneraciju kože. Osoba se može vratiti normalnom životu sljedeći dan nakon operacije..

  Metoda radio valova

  Uklanjanje radio valova primjenjivo je za male žene koje ne prelaze 5 cm. Operacija se izvodi u lokalnoj anesteziji korištenjem visokofrekventnih elektromagnetskih valova. Točkasti učinak ne utječe na zdravo tkivo, istodobno brtvljenje krvnih žila isključuje stvaranje hematoma.

  Kapsula se uklanja posebnim radio nožem. Tijekom postupka može doći do blagog peckanja, trajanje operacije je 10-20 minuta.

  Metoda je bezbolna i bez krvi. Pacijent može ići kući odmah nakon operacije.

  Nakon 3-5 dana, rana potpuno zacjeljuje ne ostavljajući otekline i ožiljke. Potpuno uklanjanje membrane membranom štiti od ponovnog stvaranja lipoma.

  Prvih 10 dana nakon operacije ne preporučuje se posjet kupkama, saunama, bazenima i solarijima. Metoda radio valova kontraindicirana je u bolesnika s elektrostimulatorom srca.

  Endoskopska metoda

  Endoskopska kirurgija koristi optički sustav povezan s video kamerom. Mali rezovi se ne rade u samoj ženi, već u okolnim tkivima. Tada se uvodi endoskop s kamerom i instrumentom, kojim se vadi sadržaj lipoma. U slučajevima velikih neoplazmi provodi se fragmentarno uklanjanje masnog tkiva. Endoskopska operacija izvodi se pod vizualnom kontrolom, ima kratko razdoblje oporavka, ne ostavlja ožiljke.

  U pravilu, uklanjanje malog vena nije popraćeno komplikacijama. Lagana vrućica, oticanje tkiva i bol mogu biti prisutni kada se ukloni veliki lipom. U takvim slučajevima liječnik može propisati antibakterijske lijekove kao preventivnu mjeru..

  Referenca. Ne smije se dopustiti velika veličina žene, veliki se tumor uklanja s komplikacijama, razvijajući sepsu.

  Trebam li izbrisati?

  Mala masnoća, koja ne uzrokuje neugodnosti, ne zahtijeva hitno uklanjanje. Ali mora se promatrati i povremeno konzultirati s kirurgom. Masnoće, posebno velike, moraju se ukloniti. Indikacije za uklanjanje su:

  1. Naglo povećanje veličine wen-a.
  2. Trnci i bol.
  3. Oštećenje površine kože tumora.
  4. Crvenilo oko mase, što potvrđuje upalni proces.
  5. Promjena boje kože tijekom žene. U takvim slučajevima kašnjenje kirurškog liječenja može dovesti do neugodnih posljedica - zakomplicirati operaciju i odgoditi proces ozdravljenja.

  Boli li brisanje?

  Sve metode uklanjanja wen-a provode se u lokalnoj anesteziji, što osigurava bezbolan rad.

  Okolina se ubrizgava s novokainom ili lidokainom.

  Postoperativno razdoblje također nije popraćeno primjetnim sindromom boli..

  Bez obzira na izbor uklanjanja žene, dijagnozu treba potvrditi biopsijom i citološkom analizom. Uklanjanje bi trebali obavljati iskusni profesionalci ambulantno. Suvremene metode uklanjanja lipoma omogućuju isključivanje postoperativnih komplikacija i ponovnog pojavljivanja problema.

  16. listopada 2012

  prije godinu dana moj je suprug dobio

  u onkologiji je isprva prošao sve pretrage, na dan operacije ubrizgali su im lijekove protiv bolova, kaže da tijekom operacije nije osjećao ništa. stavi 4 šava čini se. brzo platiti. nakon operacije lipom je poslan na pregled - pokazalo se benignim. šav je zacijelio, ali naravno ožiljak je ostao.

  16. listopada 2012

  lipoma je wen da?

  Koliko dugo ga već imate? Imam li lipom veličine ne više od 1 cm, mekan, bezbolan s unutarnje strane bedra? gdje ići? tijekom 7-8 godina nije se promijenio ni na koji način, želim biti izbrisan, ali jako se bojim.

  16. listopada 2012

  kako je objašnjeno mom mužu

  ako je ovo točno lipoma-wen, onda je sam po sebi bezopasan, ali ako raste, bolje ga je ukloniti, jer ćete ga zbog kozmetičkog učinka i dalje uklanjati, a tada će ožiljak jednostavno biti veći. uklanjanje je neophodno ako je lipom u blizini organa. slučajno su pronašli mog supruga, napravili masažu kod kuće i osjetili je, bio je veličine jaja. morate otići svom kirurgu u klinici, on će utvrditi je li lipom ili nije.

  24. rujna 2014

  Rješavanje lipoma bez operacije

  Riješit ću se lipoma, ateroma (masti). Bez operacije.
  Pojedinosti potražite u Odnoklassniki: 563960382353

  16. listopada 2012

  Mojoj jednogodišnjoj kćeri također je dijagnosticiran lipom.

  Na internetu sam pročitala da se radi o benignom tumoru. Bilo me je nekako strah, jako sam zabrinuta. Sutra idemo na ultrazvuk, a onda će se vidjeti, operacija ili liječenje

  18. listopada 2012

  Lipoma je benigni tumor koji nikada ne postaje zloćudan. Raste kad se osoba udeblja. Obično se liječe zbog kozmetičkog nedostatka. U rjeđim slučajevima progresivno raste bez ljudske pretilosti, a ako je intramuskularno, može uzrokovati kompresiju, najčešće živaca, što uzrokuje sindrom neuritske boli. U ovom slučaju, samo operacija. Obično ako je lipoma mala, onda ovdje, bilo pacijentova želja za uklanjanjem, bilo promatranje.
  Dvije metode uklanjanja - uklanjanje zajedno s kapsulom (češće postoji kapsula, ali može biti i poput "skuše" s ostrugama bez kapsule), ova tehnika uključuje širok rez. Postoji minimalno invazivna tehnika - mali rez s otvaranjem kapsule (0,5 cm), a zatim mehaničkim istiskivanjem masnog tkiva kroz napravljenu rupu.

  18. listopada 2012

  U YAROD-u sam operirao uklanjanje lipoma na podlaktici. riješio ožiljak bolje od velike kvrge na koju svi obraćaju pažnju. tražio da se napravi kozmetički šav, ali nije uspio. ali ništa, sad se uopće ne brinem. uboli su me u ruku novokainom, nimalo ozlijeđeno ili neugodno. Htjela sam vidjeti kako im ide, ali liječnik mi nije dopustio. ali masnoća se pokazala. onda za svaki slučaj napravite histologiju. idete na obradu i za rezultat analiza. sretno

  Odgovor na temu: Kada se lipom kirurški ukloni, hoće li boljeti i što je jamstvo

  Kirurško uklanjanje lipoma

  Kirurško uklanjanje lipoma klasika je žanra neutralizacije formacija koje su lokalizirane u masnom tkivu. Unatoč činjenici da je tehnika najstarija u medicini, aktivno je tražena i danas..

  Ta se predanost objašnjava činjenicom da je kirurško uklanjanje učinkovita metoda, što je potvrdila ne samo službena medicina, već i brojni pacijenti. Svi su bili zadovoljni rezultatom, posebno s obzirom na to da cijena intervencije ostaje demokratska u usporedbi s alternativnim tehnologijama..

  Zašto se trebate riješiti lipoma?

  Lipoma je medicinski pojam koji je u narodu izmijenjen, nazivajući ovu vrstu benigne novotvorine jednostavno wen. Kao što i samo ime govori, tumor je nakupina masnih stanica koje su u početku lokalizirane na području masnog tkiva..

  U većini slučajeva pacijenti traže kvalificiranu pomoć za određeno pitanje tek kada novotvorina počne brzo povećavati veličinu ili mijenjati boju. Razlog zašto mnogi odmah ne zakažu sastanak s dermatologom leži u činjenici da ljude u početku rijetko progoni nelagoda ili izražen sindrom boli.

  Neke od žrtava spremne su podnijeti neugodnosti uzrokovane rastom žene, kao i ružnom estetskom komponentom, samo da ne odu u liječničku ordinaciju. Ali u stvari, izrezivanje zahvaćenog područja ne provodi se samo u nekoliko minuta, već također ne predviđa posebno dugo razdoblje oporavka..

  • Zašto se trebate riješiti lipoma?
  • Kada je vrijeme za posjet liječniku?
  • Pripremna faza
  • Shema rada
  • Postoperativno razdoblje i moguće nuspojave

  Operacija je prikladna čak i za one koji su suočeni s prilično velikim novotvorinama koje se nalaze na ne najprikladnijim mjestima poput prepona ili aksilarne zone. Da bi pacijentu pružili ugodne uvjete tijekom provođenja plana, stručnjaci koriste anesteziju.

  Gotovo uvijek postoji dovoljno lokalne anestezije. No kako bi negirao moguće rizike od razvoja anafilaktičkog šoka, stručnjak će prvo provesti alergijski test. Pristup vrijedi za one pacijente koji prethodno nisu reagirali na anesteziju.

  Unatoč činjenici da neki pregledi ljudi koji dugo žive s lipomima govore o sigurnosti njihovog napuštanja, s medicinske točke gledišta, operacija je potpuno opravdan korak. Uvijek postoji šansa za degeneraciju općenito bezazlene benigne novotvorine u maligni tumor. Da ne bismo podnijeli tako tužan scenarij, potrebno je, već kod prvih znakova pojave žene, prijaviti se u dermatološki ured barem samo za konzultacije.

  Tijekom prvog posjeta liječnik će vam reći koliko košta operacija i kako će postupak ići. Također, stručnjak će napisati upute za dodatne testove za uklanjanje rizika od kontraindikacija i prepoznavanje latentnih bolesti..

  Tijekom pregleda liječnik će definitivno pitati ima li žrtva nasljednu sklonost stvaranju lipoma, a također će postaviti pitanja o dinamici razvoja žene. Ovdje se radi o:

  • rast obrazovanja;
  • promjena oblika;
  • popratna bol.

  Ako se sve gore navedeno dogodi, to ukazuje na hitnu potrebu za izrezivanjem. Istodobno, šanse za ponovnu pojavu žene na istom mjestu praktički su svedene na minimum. Osiguranje od recidiva je operacija iskusnog kirurga s iskustvom.

  Razdoblje rehabilitacije traje samo nekoliko tjedana, a da ga ne prate povećane traume, kao što je slučaj s velikom površinom rane. Ali glavna prednost kirurškog pristupa u pozadini inovativnih analoga je sposobnost da se riješi izvora nelagode u apsolutno bilo kojoj fazi njegovog razvoja. To znači da će ekscizija uspjeti čak i uz velika oštećenja masnog tkiva ako se potvrdi benigna priroda tumora..

  Nemojte misliti da je masna kvrga, čak i uz nakupljanje tekućine, samo prepreka vizualnoj privlačnosti. Zbog činjenice da nije moguće kontrolirati rast potkožne kuglice, ona može za nekoliko tjedana napredovati do veličine pilećeg jajeta.

  Aktivnim rastom, kvržica dodiruje okolna mišićna vlakna, a može i nehotice ograničiti okolne organe, što sprječava njihovu punu funkcionalnost.

  Kada je vrijeme za posjet liječniku?

  Uklanjanje lipoma, iako je radikalna mjera, najučinkovitiji je mehanizam s minimalnim rizicima ponavljanja situacije. Sve vrste alternativnih verzija pomoći, poput narodnih lijekova ili bakinih recepata, u najboljem slučaju mogu djelovati privremeno. U najgorem scenariju pogoršat će tijek bolesti, što će biti popraćeno negativnim posljedicama u obliku opsežne upale ili čak suppurationa..

  Obično se lipom uklanja prema planiranom principu, što znači određivanje datuma intervencije za određeni dan, kada su svi testovi već položeni. Ali ponekad, uz povećani rizik od neposrednog oštećenja okolnog zdravog tkiva, liječnik može odlučiti odmah izrezati zahvaćeno područje. Bez obzira je li manipulacija planirana ili hitna, ne biste smjeli zanemariti riječi stručnjaka koji inzistira na uklanjanju wen-a.

  Sljedeće patologije i stanja postaju glavne indikacije za primjenu "pod skalpelom":

  • promjena oblika ili boje;
  • crvenilo kože na samom wenu ili oko njega;
  • bolnost ne samo kad se pritisne, već i samo dodirne;
  • zub u problematičnom području;
  • čak i lagano oticanje;
  • sumnja na zloćudni tumor.

  Pomoćni biljezi odstupanja od norme mogu biti poremećaji u radu pojedinih organa koji se nalaze u blizini navodno pogođenog područja. Lokalizacija wen-a u području visoke traume također je razlog da se što prije uklone..

  Ne manje opasna je formacija koja se ukorijenila u blizini nakupina krvnih žila i živčanih stanica, što može rezultirati njihovim velikim oštećenjima.

  Stoga, čim se dokaže negativan učinak na okolna tkiva koja proizlaze iz lipoma, vrijeme je da se prijavite za postupak njegovog izrezivanja skalpelom i lokalnom anestezijom..

  Pripremna faza

  Da bi bio siguran da se može izvesti manipulacija, liječnik prvo mora provesti dijagnostički pregled. To se odnosi ne samo na palpaciju i vizualnu procjenu.

  Specijalist ispituje povijest kako bi utvrdio optimalnu tehniku ​​uklanjanja benigne formacije. Brojne dijagnostičke mjere u pripremnoj fazi mogu pomoći u utvrđivanju toga. Prijem započinje činjenicom da liječnik određuje točan oblik, strukturu i mekoću žene, zapisujući prikupljene podatke s medicinske kartice.

  Tada se žrtva šalje da uzme:

  • krvni test;
  • biopsija;
  • ultrasonografija;
  • Magnetska rezonanca;
  • CT;
  • histologija.

  Klasično ultrazvučno skeniranje pomaže utvrditi koliko brzo se problematično područje povećava i ima li uopće mjesto. Također, detaljna, osebujna slika reći će vam opće razmjere širenja bolesti masnim tkivom..

  U slučaju kontroverznih situacija neće biti suvišno privući slike dobivene pomoću magnetske rezonancije. Zbog dobivene vizualizacije magnetskom rezonancom ili računalnom tomografijom moguće je utvrditi nalazi li se lipom u životnom području opasnom.

  Biopsija je dizajnirana da otkrije prirodu formacije prije operacije, a histologija govori je li bilo metastaza nakon završetka kirurške intervencije.

  Bez obzira koliko se lezija pokazala opsežnom, možete je se riješiti samo na stacionarnom bolničkom odjelu, kada su rezultati ispitivanja već pri ruci.

  Shema rada

  Za rezanje wen-a može se koristiti nekoliko vrsta opreme, u rasponu od laserske zrake do noža radio valova. No iako su predstavljene tehnike inovativne, imaju niz kontraindikacija koje nisu karakteristične za klasičnu kiruršku intervenciju..

  Kako bi se isključila najmanja vjerojatnost mogućeg razvoja relapsa ili zaraznog prodora u otvorenu površinu rane, izuzetno je važno intervenciju provesti u uvjetima apsolutne sterilnosti. Ovim pristupom bit će moguće postići visoku učinkovitost izlječenja..

  Obično se pacijentima nudi lokalna anestezija, koja je dovoljna za ublažavanje boli na relativno malom području kirurške aktivnosti. Ali ako morate ukloniti impresivan wen, onda je bolje koristiti uslugu opće anestezije. Konačnu odluku donosi liječnik na licu mjesta, uzimajući u obzir sve karakteristike svog odjela.

  Ali ovdje postoji jedna nijansa. Ako se lipoma pokazala malom, a žrtva se jednostavno boji operacije, tada ne biste trebali riskirati da zatražite opću anesteziju. Opsežno ublažavanje boli neće se opravdati, već samo uzrokuje značajnu štetu na kardiovaskularnom sustavu.

  Za ekstrakciju masnog tkiva koriste se samo sterilizirani instrumenti. I prije neposrednog početka manipulacije, mlađe medicinsko osoblje dezinficira kožu.

  Prvo će liječnik napraviti mali rez, a zatim će se pridržavati sljedećih standardnih uputa korak po korak:

  • izrezuje masno tkivo zajedno s kapsulom, što se naziva piling;
  • šiva tkanine u slojevima, pomoću samopojapljivih niti;
  • popravlja ožiljak antiseptičkim oblogom.

  Ako je potrebno privući tanke odvode, to ukazuje na to da je neoplazma bila znatne veličine. Šav bi trebao biti uklonjen otprilike tjedan dana nakon intervencije, ali ako govorimo o samoupijajućim šavovima, vrijeme se može pomaknuti.

  Kako bi zaštitio ranu od mogućeg ulaska patogenih mikroorganizama, liječnik će propisati masti ili kreme. Ne samo da će postati pouzdani zaštitnik od mogućeg ulaska patogenih mikroba, već će djelovati i kao lijek za opsežne upale ili otekline..

  Odvojeno, spojevi za zacjeljivanje rana mogu se propisati kako bi se ubrzao proces oporavka nakon opsežnog izrezivanja.

  Postoperativno razdoblje i moguće nuspojave

  • Zašto sami ne možete na dijetu
  • 21 savjet kako ne kupiti ustajali proizvod
  • Kako održavati povrće i voće svježim: jednostavni trikovi
  • Kako pobijediti želju za šećerom: 7 neočekivanih namirnica
  • Znanstvenici kažu da se mladost može produžiti

  Obično boravak u bolnici pod nadzorom liječnika traje najviše tri dana, što je dovoljno čak i nakon uklanjanja opsežne masne lezije. Ako govorimo o maloj ženi, tada se žrtvi pod osobnom odgovornošću može općenito dopustiti da ode kući istog dana, nudeći joj se svaki dan na pregled.

  Vrijedno je pripremiti se za činjenicu da će žrtva očekivati ​​ožiljak, ali obično se izgladi nakon nekog vremena. Da biste ubrzali taj proces, dovoljno je jednostavno poštivati ​​režim rada i odmora, kao i razmaziti oslabljeno tijelo dodacima vitamina..

  Najčešća nuspojava operacije je recidiv. To je slučaj ako je uklanjanje izvedeno pogrešno ili je pacijentu dijagnosticirana lipomatoza.

  Da biste ispravili situaciju, bolje je potražiti ponovnu pomoć od drugog kirurga, koji se prethodno upoznao s njegovim postignućima u profesionalnoj aktivnosti..

  Ostale moguće nuspojave uključuju hematom, koji obično brzo prolazi sam od sebe. Ali kad se unese infekcija, strogo je kontraindicirano odgoditi tijek liječenja. Kako se uključiti u daljnje samoliječenje.

  Također biste trebali uzeti u obzir moguće kontraindikacije koje utječu na trudnoću i dojenje. U ovoj je situaciji najučinkovitije pričekati dok ne dođu povoljnije okolnosti. Ali dijabetes melitus je relativna zabrana, što znači da se može zanemariti ako pozitivni učinak kirurgije nad mogućom štetom prevlada.

  Članci O Acne Gelovi