Arbutin. Čemu služi u kozmetici. Kreme, maske za staračke pjege, svojstva, primjena u ginekologiji

Rješenje problema u polju kozmetologije postiže se stalnim razvojem i usavršavanjem sastava kozmetičkih pripravaka, uvođenjem dodatnih aktivnih sastojaka.

Jedna od tih komponenata je arbutin, čije se istraživanje ne može nazvati potpuno dovršenim. Trebali biste početi koristiti proizvode koji sadrže neku tvar nakon što proučite informacije o tome čemu su namijenjeni i koje su moguće nuspojave.

Što je arbutin?

Arbutin je nezamjenjivi sastojak proizvoda usmjerenih na posvjetljivanje boje kože i ujednačavanje tonusa..

Da bi se dobio, potrebno je provesti niz kemijskih reakcija na temelju interakcije s biljkama:

 • badan;
 • medvjeđa bobica;
 • brusnica;
 • dud.

Njegovo blago i sigurno djelovanje posljedica je prirodnog sastava: ne može se klasificirati kao kancerogena ili otrovna tvar..

Njegova korisna svojstva su zahvaljujući prirodnom podrijetlu:

 • Djeluje umirujuće na kožu.
 • Ne uzrokuje edeme ili suhu kožu.
 • Povećanom pigmentacijom kože usporava proces sinteze melanina.
 • Tvar stječe adstringentna svojstva i postaje antiseptik nakon što uđe u alkalno okruženje.

Proizvodi u koje je uključen imaju ne samo izražen učinak izbjeljivanja. Arbutin pomaže aktivnoj zaštiti kože od štetnih učinaka ultraljubičastog zračenja, a također pomaže u povećanju imuniteta na lokalnoj razini. Kada se koristi, stupanj pojave bolnih osjeta značajno se smanjuje i uklanja upala.

Sastav arbutina

Arbutin (za što i kako se koristi, bit će opisano kasnije) ima drugo ime - hidrokinon-beta D. Hidrokinon u čistom obliku prepoznat je kao otrovna tvar, pa je njegovo dodavanje raznim lijekovima postalo zabranjeno. Arbutin je postao alternativa ovoj tvari u sastavu različitih lijekova..

Organski spoj je u obliku etera koji se dobiva kuhanjem lišća biljaka koje ga sadrže. Kad se doda olovni acetat, tanini se talože.

Sami kristali arbutina dobivaju se njihovim odvajanjem od isparenog vodika. Nakon obrade aktivnim ugljenom i vodom dobiva se arbutin u kristaliziranom obliku. Tvar arbutin ima kemijski sastav C12H16O7 • ½ H2O i podijeljena je na strukturne izomere alfa- i beta-arbutin.

Alfa i beta arbutin: svojstva i razlike

Kada D-glukoza uđe u vezu s molekulom hidrokinona, dolazi do dvofazne tvorbe arbutina: s alfa i beta glikozidnim vezama. Beta-arbutin je prirodno izveden iz medvjeđeg grožđa, alfa-arbutin se dobiva isključivo u laboratorijskim uvjetima.

Čisti prah alfa-arbutin ima veću cijenu troškova i bolju učinkovitost, što je često opravdano visokim cijenama kozmetičkih proizvoda mnogih proizvođača. Razlike u načinu vezivanja D-glukoze objašnjavaju razliku u procesima utjecaja alfa i beta skupina na sintezu melanina..

Alfa-arbutin je prilično skupa komponenta i sposoban je blokirati biosintezu epidermalnog melanina. Prema rezultatima brojnih kliničkih studija otkriveno je da beta-arbutin ima blaži učinak, pa je učinkovitost njegove primjene nekoliko puta manja..

Kako radi?

Nakon prodiranja u duboke slojeve kože, arbutin djeluje supresivno na stvaranje stanica koje doprinose stvaranju melanina. Ova je akcija usmjerena na sprečavanje pojave novih dobnih pjega i osvjetljavanje onih koje su se već pojavile..

Djelovanje Arbutina na koži

Njegovo aktivno djelovanje započinje odmah nakon nanošenja na kožu, što štiti kožu od aktivnog utjecaja sunčevih zraka, što može uzrokovati tamnjenje i suhoću kože. Komponenta je uključena u sastav nekih krema za sunčanje, jer sprečava pojavu jakih opeklina. Jednom nanesena koža bit će zaštićena od štetnog prekomjernog izlaganja ultraljubičastom zračenju.

Arbutin djeluje antiseptički i djelomično dezinficira kožu uklanjajući upalu i smanjujući vjerojatnost osipa.

Dokazana je sigurnost i učinkovitost njegove primjene: sinteza melanina smanjuje se za 76% pri visokim koncentracijama, a za 40% pri nižim koncentracijama..

Prednosti i nedostatci

Arbutin (za što i kako se koristi, opisano je ranije) ima mnoga korisna svojstva:

 • Djelomično smanjuje proizvodnju melanina, zbog čega se učestalost pojave prekomjerne pigmentacije na koži nekoliko puta smanjuje.
 • Ublažava mrlje od sunca, pjege, tamne tragove akni i druge vrste pigmentacije.
 • Poboljšava cjelokupno stanje kože.
 • Pomaže u smanjenju ožiljaka od akni.

Prema studijama nije utvrđen negativan učinak tvari na kožu. Međutim, vrijedno je podsjetiti da se arbutin uobičajeno smatra jednom od sorti hidrokinona - tvari koja je zabranjena za upotrebu u raznim lijekovima..

Neke studije dokazuju da hidrokinon pridonosi pojavi malignih novotvorina. Arbutin ne sadrži kancerogene tvari, stoga nije zabranjen kao kozmetički dodatak.

Indikacije za uporabu u kozmetologiji

Na polju kozmetičkih postupaka arbutin djeluje suzbijajući proces sinteze melanina.

Kozmetički problemi koji se mogu riješiti posebnim proizvodima za izbjeljivanje:

 • Jaka pigmentacija.
 • Pojava staračkih pjega.
 • Pjege i sunčane pjege.
 • Nadražujuće mrlje.
 • Različiti oblici melazme.
 • Pigmentirana mjesta uzrokovana upalom (tragovi akni ili rana).
 • Prisutnost ožiljaka i tragova koji su ostali od osipa na koži.

Ne biste trebali očekivati ​​trenutni rezultat korištenja lijekova koji uključuju prirodnu komponentu. Posvjetljivanje započinje nakon nekog vremena: oko 25-45 dana nakon prve primjene proizvoda.

To je zbog činjenice da je to vremensko razdoblje koje je koži potrebno za njezinu duboku obnovu, nakon čega će biti moguće primijetiti prisutnost učinka od upotrebe određenog lijeka. U području kozmetologije, proizvodi s arbutinom smatraju se bezopasnima: nisu sposobni izazvati iritaciju na koži i ne uzrokuju razvoj alergijskih reakcija.

Kontraindikacije

Mišljenja o sigurnosti upotrebe tvari se razlikuju i do danas nije pronađeno niti jedno rješenje. Kontraindikacija za uporabu pripravaka za izbjeljivanje kože s djelatnom tvari arbutin je individualna netolerancija i velika osjetljivost, jer će vjerojatnost nuspojava ovisiti o karakteristikama tijela..

Kozmetiku se preporučuje s oprezom koristiti osobama s tamnom kožom, jer to može izazvati suprotan učinak - staračke pjege mogu dobiti plavkasto-crnu boju.

Prirodni izvori arbutina

Biljno podrijetlo Arbutina čini ga prirodnim sastojkom.

Tvar se nalazi u lišću takvih biljaka:

 • medvjeđa bobica;
 • Kavkaske borovnice;
 • zimzelen;
 • brusnica;
 • dud;
 • badan.

Što je biljka mlađa, to će sadržavati više arbutina. Da bi se dobila tvar, lišće biljaka treba kuhati u vodi, a zatim iz dobivene smjese taložiti tanine.

Nakon isparavanja tvar nastaje u kristalnom obliku, u kojem nastaju svilenkaste iglice. Nakon njegove obrade aktivnim ugljenom dobiva se komponenta koja će se zatim dodati proizvodima za izbjeljivanje kože.

Kozmetički proizvodi s arbutinom

U kozmetičke svrhe proizvodi s arbutinom koriste se za rješavanje estetskih problema kože povezanih s povećanim stvaranjem staračkih pjega. Količina tvari sadržane u pripravku izravno će utjecati na učinkovitost i sigurnost njegove uporabe..

Prekomjerni sadržaj arbutina može dovesti do štetnih učinaka u obliku crnih mrlja na koži. Pri odabiru sredstava, trebali biste obratiti pažnju na sastav i prisutnost dodatnih korisnih komponenti u njemu.

Arbutin (za što se ova tvar koristi u kozmetici objasnit će dermatolozi ili stručnjak za kozmetički salon) dio je velikog broja proizvoda na tržištu kozmetike:

 • losioni;
 • krema;
 • serum;
 • sapun.

Svaka od opcija treba biti odabrana na temelju individualnih preferencija, kao i općih svojstava proizvoda. Većinu proizvoda razvijaju azijske tvrtke, gdje su takvi proizvodi prilično česti.

Tvar se može kombinirati s hijaluronskom kiselinom, prirodnim biljnim ekstraktima i enzimima, vitaminom C, a također djeluje kao dodatni sastojak u proizvodnji proizvoda za bojanje kose.

Imena i opisi krema

Među širokom ponudom proizvoda na kozmetičkom tržištu često se biraju kreme zbog njihove dostupnosti i jednostavnosti upotrebe..

Najpoznatija i najučinkovitija uključuju:

 • Roland krema. Proizvod je namijenjen uporabi na koži lica, a proizvođač ga deklarira u obliku proizvoda koji će biti prikladan za bilo koji tip kože. Arbutin i ekstrakt posteljice aktivne su tvari ovog agensa, a proizvodi se od japanskog proizvođača. Proizvod se aktivno bori protiv zamračenja na licu, ugodne je konzistencije i dobro njeguje. Koža nema masni sjaj i ljepljiv osjećaj. Vitamini u kremi nježno njeguju kožu i pružaju visokokvalitetnu njegu njezinog stanja.
 • Izbjeljujuća krema od Himalaya Herbals. Proizvod ima izražen učinak u obliku primjetnog posvjetljenja kože, a zbog prisutnosti u sastavu prirodnih komponenata biljnog podrijetla, boja kože je u potpunosti izjednačena. Proizvod je prilično lagane konzistencije i dobro se upija.
 • MelaClear krema za izbjeljivanje kože. Lijek za pigmentaciju inovativan je razvoj. Sadržaj nano-liposoma u njemu omogućuje prodor aktivnih tvari u dublje slojeve kože. Zbog sadržaja velikog broja korisnih biljnih ekstrakata, proizvod se koristi za dubinsko vlaženje. Sastav obogaćen vitaminima omogućuje aktiviranje staničnih procesa, poboljšava prehranu i metabolizam u stanicama.

Kada odabirete kreme, trebali biste pažljivo proučiti sastav prije upotrebe. To će smanjiti rizik od alergijskih reakcija..

Anti-age serum: pregled proizvoda

Serum se od kreme razlikuje po višoj koncentraciji aktivnih aktivnih sastojaka. Pojavljuje se intenzivan učinak na kožu jer je serum u većini slučajeva namijenjen rješavanju određenog problema.

Na kozmetičkom tržištu najpopularniji proizvodi uključuju:

 • Antimelazma serum. Lijek je namijenjen uporabi na koži koja ima ozbiljne probleme u obliku osipa, upale i djelomičnog potamnjenja. Prisutnost arbutina u sastavu pomaže u dobivanju ujednačenog tona redovnom uporabom proizvoda. Lijek ima vrlo laganu teksturu i apsorbira se što je brže moguće.
 • Obični alfa arbutinski serum 2% kanadske marke Deciem. Sastav uključuje hijaluronsku kiselinu koja u kombinaciji s arbutinom ima dobar učinak i poboljšava stanje kože. Konzistencija je viskozna, lako se nanosi pipetom i brzo se upija, ostavljajući na licu mekani film. Proizvod ima učinak izbjeljivanja, potpuno izjednačava ten.

Serumi se proizvode u manjim količinama, ali zbog konzistencije koja se razlikuje od kreme, prilično se ekonomično troše.

Sapun za izbjeljivanje

Arbutin (za koji je ova komponenta uključena u kozmetičke proizvode može se pročitati na pakiranju nekih proizvoda) često se koristi u proizvodnji sapuna, pomoću kojeg se također možete riješiti:

 • staračke pjege;
 • pjege;
 • tragovi osipa.

Najučinkovitiji lijekovi uključuju sljedeće proizvode:

 • Terapeutski sapun za lice Dr. Yanhee Sapun proizveden u Tajlandu. Uz arbutin, sastav uključuje dodatne aktivne sastojke: kolagen, vitamin C i prirodni enzim papaja. Djeluje izbjeljujuće, uklanja pigmentaciju, akne i ujednačava ton lica.
 • Prirodni sapun Madame Heng dobro čisti kožu i nježno je izbjeljuje. Zbog prisutnosti vitamina, aminokiselina i biljnih ekstrakata u sastavu, sapun ublažava upalu, pomaže u sužavanju pora, ujednačava tonus i strukturu kože.
 • Lab Dee alfa arbutin sapun. Proizvod je napravljen na Tajlandu i dizajniran je da ujednači ton lica i riješi se tamnih mrlja. Prirodni sastojci koji čine sapun djeluju blago: koža nije suha, dubinski očišćena, ima ujednačen ton bez pigmentacije.

Češće se sapun predlaže koristiti zajedno s drugim proizvodima za osvjetljavanje kože: koža se prethodno očisti posebnim sapunom s dodatkom arbutina, a zatim se nanosi krema, serum ili losion.

Losioni za lice

Među širokom raznolikošću kozmetičkih proizvoda s staračkim pjegama mogu se koristiti posebni losioni s arbutinom.

Najpoznatija i najučinkovitija su:

 • Cosmetex Roland. Osim što zaglađuje boju kože, aktivno je njeguje i zasićuje korisnim komponentama. Sastav sadrži vitamin C i posteljicu, zahvaljujući kojima koža postaje baršunasta na dodir i osjetno hidratizirana. Ugodna tekstura omogućuje da se losion brzo upije bez ostavljanja ljepljivog sloja. Proizvod je hipoalergen.
 • Losion Hana proizveden u Japanu. Za borbu protiv zamračenja lica, japanski proizvođači razvili su poseban proizvod, koji također uključuje hijaluronsku kiselinu. Ova komponenta čini kožu primjetno mekšom, vlaži i sprječava starenje.
 • HADA LABO. Losion je pogodan za upotrebu na raznim tipovima kože i dostupan je u dvije verzije. Kada koristite proizvod, možete procijeniti njegov složeni učinak: komponente aktivno uklanjaju tamnjenje na koži, hijaluronska kiselina usporava proces starenja, vitamin C omogućuje jačanje zidova krvnih žila. U proizvodu nema umjetnih boja, alkohola, mirisa i mineralnih ulja.

Da biste postigli vidljiv učinak, trebali biste redovito koristiti sredstva. Proizvodi su prikladni za upotrebu kao samostalni proizvod, a mogu se koristiti i u kombinaciji s drugim lijekovima..

Kako se arbutin koristi u ginekologiji za žene?

Arbutin (za što i kako se koristi u medicini, bit će opisano u nastavku) ima razna korisna svojstva koja mogu biti važna ne samo na polju kozmetologije. Iz tog razloga se tvar koristi u stvaranju lijekova. Arbutin je jedan od sastojaka maternice boraksa - višegodišnja biljka, koju često nazivaju i ženskom.

Na području ginekologije, koristi od upotrebe tvari objašnjavaju se njezinim brojnim svojstvima..

Tablica daje kratki sažetak uvjeta za koje će lijekovi s arbutinom biti posebno korisni:

Osnovna svojstvaBolesti
Diuretik
 • vulvitis;
 • vaginitis;
 • drozd;
 • adneksitis;
 • mioma;
 • polipi;
 • mioma.
Protuupalno
Antibakterijski

Maternica Borovaya, koja sadrži arbutin, pomaže u normalizaciji hormonalne razine i obnavljanju menstrualnog ciklusa.

Nuspojave

Pojava različitih nuspojava ovisit će o individualnim karakteristikama kože:

 • Nadraživanje kože na području primjene - najčešće kada ga koristi osoba koja će vjerojatno razviti alergijske reakcije.
 • Pojava plavkasto-crnih mrlja na području hiperpigmentacije. Ovaj se fenomen može primijetiti kod korištenja visoko koncentriranih proizvoda, kao i kod ljudi s tamnom kožom..

Ako se nakon upotrebe proizvoda pojavi osip ili crvenilo, isperite zahvaćeno područje s puno vode. Trebali biste odabrati proizvode za izbjeljivanje u kojima sadržaj arbutina neće premašiti preporučene doze (2-4% ukupne količine komponenata).

Koliko često možete koristiti proizvode s arbutinom?

Glavna svojstva proizvoda na bazi arbutina su: zaštita od ultraljubičastog zračenja, izbjeljivanje kože, uklanjanje upala i smanjenje bolnih osjeta na koži nakon osipa.

Proizvođači preporučuju upotrebu lijekova dva puta dnevno, ujutro i navečer. Cijeli tečaj trajat će od 25 do 45 dana, nakon čega se preporučuje pauza. Za to vrijeme gornji sloj kože imat će vremena da se obnovi, što će omogućiti procjenu učinkovitosti korištenog sredstva..

Arbutin je učinkovita zamjena za hidrokinon i ne sadrži otrovne tvari. Brojne studije dokazale su da su lijekovi s arbutinom bezopasni kada se poštuje doziranje.

Prema pregledima, mnogi ljudi upoznati s problemom hiperpigmentacije kože uspjeli su procijeniti učinak kvalitete proizvoda na bazi arbutina. Prije upotrebe bilo kojeg lijeka, trebali biste proučiti sastav, kao i informacije o tome čemu je namijenjen i kako se koristi..

Dizajn članka: Mila Fridan

Video o arbutinu

Kako djeluju tretmani za izbjeljivanje arbutinom:

Arbutin - razarač staračkih pjega

Arbutin je jedan od najaktivnijih sastojaka korejske kozmetike. Može se naći i u dekorativnim proizvodima i u proizvodima za njegu. Savršeno izbjeljuje i uklanja staračke pjege s kože. No je li toliko učinkovit i u čemu je njegova tajna? Shvatimo to.

Arbutin je tvar koja se dobiva iz lišća biljaka: krušaka, brusnica, borovnica, dudova, medvjeđih bobica. Iskopava se laboratorijski. Prvo se lišće kuha. Zatim se gotovoj juhi dodaje olovni acetat, čime se dobiva talog iz tanina. Budući da olovo nije najbolji proizvod za kožu, uklanja se iz tekućine pomoću sumporovodika. Rezultirajuća komina isparava da bi se stvorili kristali koji se obrađuju vodom i aktivnim ugljenom. Ovo je Arbutin.

Uz izražena svojstva izbjeljivanja, arbutin ima i niz drugih pozitivnih svojstava. Svakodnevna upotreba kozmetike s ovom tvari izaziva smanjenje proizvodnje melanina i pruža zaštitu od UV zračenja. Učinak upotrebe sredstava s arbutinom:

• čišćenje od toksina;

• meka, glatka koža.

Arbutin savršeno izbjeljuje sve vrste pigmentacije uzrokovane izlaganjem suncu, hormonalnoj neravnoteži i starenju kože. Međutim, to nema brz učinak. Prve zamjetne promjene na koži pri korištenju mogu se uočiti u prosjeku za mjesec dana, pa čak i jedan i pol.

Proizvode za njegu kože Arbutin treba nanositi na kožu dva puta dnevno: navečer i ujutro. Ne preporučuju se osobama s vrlo osjetljivom kožom. Inače, nema ograničenja, ali morate shvatiti da su kreme s arbutinom prije svega proizvodi za izbjeljivanje kože s izraženom pigmentacijom. Ako nemate takvih problema, onda nema smisla ni kupiti takvu kremu..

Kao sredstvo za izbjeljivanje, arbutin ima dvije vrlo važne prednosti. Prvo, stvarno je učinkovit protiv pigmentacije. Drugo, njegov je utjecaj vrlo osjetljiv. Djelujući duboko, ne uništava stanice dermisa. Stoga, ako i vi spadate u one sretnice koje svako ljeto i proljeće obraduju one oko sebe raspršivanjem pjega, ovo je lijek za vas.

Uvijek mi je drago pomoći, Vaša Anastasia.

Zašto se arbutin smatra sigurnom alternativom hidrokinonu?

Što je arbutin i kako se koristi za posvjetljivanje kože? Većina žena i muškaraca želi čistu, mekanu, sjajnu kožu ili svjetliji ton kože. Stoga u zadnje vrijeme mnoge linije kozmetičkih proizvoda koriste tvari koje mogu posvijetliti kožu..

Proizvodi su u stanju posvijetliti kožu, ukloniti tamne staračke mrlje, a ponekad čak imaju i svojstva protiv starenja. Arbutin je čest sastojak u liječenju hiperpigmentacija..

To je glikozilirani hidrokinon, čisti biološki aktivni sastojak topiv u vodi koji se ekstrahira iz medvjeđeg jagoda.

Hidrokinon postoji već dugo i komercijalno je dostupan kao sredstvo za posvjetljivanje kože od 1960-ih. Arbutin se nalazi u pšenici, kori kruške, lišću borovnice i brusnice.

Strukturno, arbutin dolazi u dva oblika: alfa i beta. Alfa-arbutin je stabilniji, stoga se češće koristi u kozmetici.

U ovom ćete članku naučiti:

Čemu služi arbutin??

Ljudi često žele posvijetliti kožu. S godinama se razvija neravnomjeran tonus kože. To je uglavnom zbog učinka starenja kože. Kao rezultat, na licu se pojavljuju mrlje, a koža postaje bez boje..

Osvjetljivači kože najlakši su kozmetički način da prirodno ujednačite tonus kože i vratite joj mladolikost.!

Arbutin je dobro poznata tvar iz ove klase proizvoda, štoviše, relativno je siguran. Djeluje inhibirajući enzim koji se nalazi u melanocitima poznat kao tirozinaza.

Melanociti - stanice kože koje koži daju pigment i boju.

Zanimljivost melanocita je da povećavaju proizvodnju melanina koji prilagođava tonove ili gradijente boja za kožu..

Stoga smanjenjem stvaranja melanina u melanocitima posvjetljujemo određena područja kože i smanjujemo pojavu pigmenta..

Vjeruje se da ima dobar učinak na hiperpigmentaciju lica kod žena koje su rodile, a koja se pojavljuje zbog značajnih fluktuacija hormona. U kliničkim studijama pacijenti su primijetili smanjenje gustoće pigmenta kada se liječe lijekovima na bazi arbutina.

Lokalna primjena arbutina sigurna je i manje iritirajuća alternativa hidrokinonu sa sličnim učinkom.

Arbutin je učinkovit kod lentiginoze (neravne pigmentacije kože), pjega i sunčanih mrlja.

Pjege su nakupine koncentriranog melanina. Uglavnom se nalaze u svijetle puti. Stvaranje i intenzitet bojenja pjega uzrokovani su izlaganjem ultraljubičastom zračenju koje potiče proizvodnju melanina.

Alpha Arbutin djeluje umirujuće na kožu. Redovita uporaba čini kožu glatkijom i blistavijom. Hidratantno djeluje na suhu i perutavu kožu.

Oblici arbutina

Sredstvo za posvjetljivanje dolazi u tri oblika:

1) Alfa Arbutin je najčišći i najmoćniji oblik Arbutina u usporedbi s Beta Arbutinom. Ovaj je izbjeljivač prikladan za sve tipove kože, ali je skup u proizvodnji. Ovaj sastojak sadrže samo kvalitetni proizvodi.

Povoljni proizvodi obično se temelje na jednostavnoj verziji beta-arbutina (manje stabilni oblik).

2) Beta Arbutin. Često se naziva jednostavno "arbutinom", pa ako na popisu sastojaka ne vidite alfa komponentu, možete sigurno pretpostaviti da sadrži beta verziju..

Ovaj je lijek jeftiniji u proizvodnji, ali nije toliko učinkovit kao alfa-arbutin. Kvalitetni proizvodi za posvjetljivanje kože sadrže alfa-arbutin, dok jeftini proizvodi za uljepšavanje sadrže ili beta-arbutin ili jednostavno arbutin.

3) Deoksiarbutin je sintetički oblik arbutina i snažan antioksidans. 150 puta je učinkovitiji od Kojić kiseline i 10 puta djelotvorniji od hidrokinona. To je siguran, stabilan oblik, manje citotoksičan, praktički ne nadražuje kožu i dobro se apsorbira.

Preporučena koncentracija u kozmetici je 0,1 - 3%. Sve zvuči sjajno, ali postoji jedna stvar! Gotovo ga je nemoguće naći na prodaji.

Važno je razumjeti osnove kozmetičkih sastojaka i kako oni djeluju. Uostalom, na kraju o vama ovisi hoćete li kupiti kozmetički proizvod ili ne..

Često je moguće vidjeti dva potpuno identična proizvoda koji se razlikuju u cijeni, iako s istim aktivnim sastojkom. Naravno, ponekad je to marka marke. Ali to je uglavnom zbog načina na koji se proizvodi proizvode.

Skupi proizvodi često daju bolje rezultate. Sadrže ispravne formulacije i koncentracije aktivnih sastojaka.

Ispravan koncept za arbutin!

Ako očekujete brze rezultate, umjesto drugih alternativa kupite proizvode s alfa-arbutinom.

Vjerojatno ste čuli za snažno sredstvo za osvjetljenje kože poput hidrokinona. Ali po čemu se razlikuje od arbutina ili je jedno te isto?

Razbijajući razliku između ovih pročišćivača, valja napomenuti da je arbutin zapravo derivat hidrokinona..

Djeluje na isti način kao i hidrokinon, ali ne tako snažno. Hidrokinon se nalazi u nekim biljkama poput medvjetke, borovnice, brusnice i kruške.

I hidrokinon i arbutin blokiraju aktivnost tirozinaze. U ovoj situaciji stanice kože ne mogu stvoriti pigment i njihova će boja s vremenom nestati..

Glavna razlika između hidrokinona i arbutina je u tome što je hidrokinon jači u djelovanju. No, nedostatak su mu moguće nuspojave zbog kojih je u mnogim zemljama hidrokinon već napušten. Uz to, za upotrebu takve tvari potreban je recept liječnika koji dolazi..

Zbog ovih nedostataka, liječnici i pacijenti radije koriste arbutin umjesto hidrokinona..

Arbutin protiv Kojićeve kiseline

Sad usporedimo arbutin s drugim popularnim lijekom za hiperpigmentaciju. Kojić kiselina je dostupna bez recepta i često se nalazi u formulama za posvjetljivanje.

Kiselina nastaje kao nusproizvod u stvaranju fermentirane riže, a zatim se koncentrira u velikim količinama i stavlja u kozmetiku.

Kojićeva kiselina djeluje na sličan način kao i arbutin inhibiranjem enzima tirozinaze. Ali u pogledu učinkovitosti, ove su tvari različite.

Neke studije ukazuju na činjenicu da kojična kiselina jače osvjetljava kožu od arbutina kada ih se uspoređuje za hiperpigmentaciju poput melazme..

Ali to ne znači uvijek da umjesto arbutina trebate koristiti Kojij kiselinu..

Glavni nedostatak uporabe Kojijine kiseline je njena nestabilnost u kozmetici. Vremenom će se pod utjecajem vanjskih čimbenika vjerojatnije razgraditi i postati manje učinkoviti..

Dvije su glavne vrste Kojić kiseline u kozmetičkim proizvodima: sama Kojić kiselina i dipalmitat Kojij kiseline. Potonji oblik ne razgrađuje se brzo, ali daje vrlo loše rezultate..

Mnogi proizvođači svojim proizvodima dodaju stabilnu i jeftiniju verziju. Ali problem je u tome što nije učinkovita kao obična Kojić kiselina.!

Stoga, iako arbutin nije toliko moćan kao Kojić kiselina, mnogo je stabilniji u proizvodima za uljepšavanje..

Ako imate ograničen proračun, bolje je koristiti arbutin umjesto Kojićeve kiseline zbog njegove stabilnosti. Ovaj proizvod možete koristiti duže nakon otvaranja..

Je li arbutin siguran?

Kako bi razjasnila zabrinutost zbog arbutina, kozmetičkog sastojka za izbjeljivanje kože, Europska komisija zatražila je 25. ožujka 2015. SCCS (Znanstveni odbor za sigurnost potrošača) da pojasni svoje odluke o a-arbutinu, β-arbutinu i deoksiarbutinu (tri kemijska oblika arbutina).

Mogućnost da arbutin možda nije siguran za upotrebu u kozmetičkim proizvodima proizlazi iz činjenice da je tvar koja oslobađa hidrokinon.

Prisutnost arbutina rezultira oslobađanjem hidrokinona, tvari za izbjeljivanje kože koja se u prošlosti koristila u kremama, losionima i sličnoj kozmetici za njegu kože.

Ali to se događa samo u jakim alkalnim uvjetima. Ako je pH dovoljno visok (tj. Dostupan je bazni medij), arbutin se pretvara u hidrokinon.

Dobra vijest je da površina kože nije alkalna, pa je rizik prilično nizak!

Trenutno je hidrokinon zabranjen u kozmetičkim proizvodima prema EU kozmetičkoj uredbi 1223/2009, osim umjetnih sustava noktiju namijenjenih samo profesionalnoj upotrebi, koji dopuštaju do 0,02% (nakon miješanja za upotrebu). Zaključeno je da tvar ima kliničke nuspojave.

Znanstvenici su izrazili zabrinutost da hidrokinon postaje bioraspoloživ kada proizvod sadrži arbutin. Odlučili su da proizvodi s arbutinom trebaju sadržavati hidrokinon ne veći od 1 ppm u gotovom proizvodu..

Ali događa li se to stanje ikad? Pitanje je još uvijek otvoreno.

Nuspojave arbutina

Razlika je između sigurnosti arbutina i nuspojava. Sigurnosni profil povezan je s mogućnošću da proizvodi nanesu štetu, dok su nuspojave više povezane s time koliko se proizvod podnosi..

Činjenica da arbutin nije štetan za kožu ne znači da će definitivno odgovarati vašem tipu kože ili da nećete imati nuspojave..

Dobra vijest je da većina ljudi koji koriste arbutin nema negativnih nuspojava..

Ali ponekad se ipak pojave crvenilo, iritacija, pa čak i osip. Te su nuspojave rijetke, ali svejedno ih trebate biti svjesni..

Rijetko koji ljudi uopće ne vide učinak posvjetljivanja kože i zapravo dožive pogoršanje hiperpigmentacije. To je zbog reakcije povratka proizvodnje melanina, koja se ponekad može dogoditi uz upotrebu hidrokinona.

Ovo je najrjeđa nuspojava, ali uzmite na znanje prije upotrebe arbutina.!

Kada će se pojaviti prvi rezultat?

Arbutin (poput ostalih sredstava za posvjetljivanje kože) djeluje brzo. Prvi rezultati smanjenja hiperpigmentacije vide se u prva 4 tjedna uporabe. Daljnje osvjetljenje može trajati i nekoliko mjeseci.

Još jedna točka vrijedna spomena je da rezultat razjašnjavanja s arbutinom nije trajan..

Čim prestanete koristiti proizvod, koža se može vratiti u prvobitno stanje..

Iz tog je razloga poželjno kombinirati različite sastojke za posvjetljivanje kako bi se rezultat popravio na duže vrijeme..

Koji su lijekovi s arbutinom bolji?

Dva najbolja oblika su arbutin krema i serum. Krema je pogodna za ljude koji žele ujednačiti tonus kože cijelog tijela.

Na primjer, ako imate staračke pjege, sunčane pjege, fotod oštećenja, pjege itd. Tada će krema bolje smanjiti i ujednačiti tonus kože i ten.

Za najbolje rezultate nanosite kremu i ujutro i navečer najmanje 4+ tjedana.

Druga alternativa arbutinskoj kremi je serum. Krema je prikladnija za nanošenje na veliku površinu, dok je serum prikladniji za ciljano liječenje odabranih slučajeva hiperpigmentacije.

Serum bolje djeluje na duboko ljubičastu hiperpigmentaciju od akni i melazme.

Ako na licu imate samo nekoliko mrlja, tada je serum učinkovita i ekonomična opcija kada se nanosi samo na željena područja..

Obratite pažnju na prisutnost dodatnih sastojaka u kozmetici. Kvalitetni posvjetljivači trebali bi sadržavati titan dioksid i cink oksid kako bi zaštitili kožu od sunca.

Arbutin u kozmetologiji

Arbutin je u kozmetologiji tvar koja se može dobiti kao rezultat brojnih kemijskih procesa iz biljaka poput duda, brusnice, bergenije i medvjeđeg grožđa. Kao vrsta molekule, arbutin je glikozid, njegov je organski spoj mnogima poznat kao uobičajeni ester.

Arbutin u kozmetici najčešće se vadi iz lišća grma medvjetke. U budućnosti se kombinira s kiselinama, hidratantnim kremama i vitaminima, dobivajući kremu koja u kombinaciji izvodi izbjeljivanje kože (smanjuje pigmentaciju).

Čisti hidrokinon, koji je donedavno bio popularan u proizvodima za izbjeljivanje, prepoznat je kao kancerogen i toksičan, a danas je njegova upotreba zabranjena u gotovo svim civiliziranim državama svijeta..

Šteta i korisna svojstva arbutina

Arbutin u sastavu kozmetike dizajniran je za izvršavanje sljedećeg zadatka - da smanji sintezu melanina tijekom hiperpigmentacije, stoga se, prije svega, njegova krema s arbutinom preporučuje onima koji imaju problema s hiperpigmentacijom (staračke pjege, tamne mrlje, pjege i sunčane mrlje, različiti oblici melazma i mrlje nastale oštećenjem).

U kozmetologiji se krema s arbutinom za staračke pjege smatra ne samo manje opasnom, već i nesposobnom izazvati iritaciju na koži, u usporedbi s hidrokinonom kada se koristi u identičnim koncentracijama. Smanjuje rizik od preosjetljivosti kože.

Istina, arbutin ima kontraindikacije, pa je, primjerice, ljudima koji imaju kožu povećane osjetljivosti, najbolje dati prednost drugim sredstvima za osvjetljavanje, poput kojine kiseline ili ekstrakta korijena sladića..

Arbutin, čije su kontraindikacije minimalne, i dalje ostavlja niz pitanja o svojoj sigurnosti. Uglavnom su povezane s činjenicom da je riječ o vrsti hidrokinona, koja, kao što je već dokazano, može uzrokovati stvaranje zloćudnih tumora..

Uz to, studije su pokazale da često povećana doza hidrokinona može uzrokovati ohronozu (plavkasto-crna pigmentacija), posebno u onih s tamnom i preplanulom kožom. Istodobno, među brojnim kozmetolozima iz cijelog svijeta, arbutin za staračke pjege smatra se sigurnim (iako manje učinkovit u usporedbi s hidrokinonom).

Trebate li se bojati sredstava s arbutinom?

Danas je arbutin vrlo popularan u kozmetici. Maska za lice s arbutinom omogućuje vam izbjeljivanje kože, oslobađanje od staračkih pjega, no je li doista sigurna??

Po svojim svojstvima ova tvar podsjeća na hidrokinon, ali ne sadrži toksine, stoga arbutin nije zabranjen u kozmetologiji. Ali istodobno se ne može u potpunosti isključiti mogućnost štete po zdravlje. Također se ne preporučuje često korištenje krema koje sadrže ovu komponentu..

Prilično je teško prepoznati arbutin iz staračkih pjega u kozmetici. U nekim situacijama proizvođači jednostavno ne kažu da sastav proizvoda koje proizvode sadrži tu tvar. Ali ovdje postoji mali trik: arbutin se ekstrahira iz ekstrakta arnike i rižinog brašna. Ako su navedeni na popisu sastojaka za izbjeljivanje kože, onda je bolje potražiti drugu kremu.

Prvi koji su odbili takva sredstva bili su sami Japanci, ali u mnogim zemljama još uvijek nema zabrane Kojij kiseline. Stoga, prije nego što kupite kremu, pažljivo pročitajte popis sastojaka u njezinom sastavu..

Isto kao i za arbutin u kozmetici može se reći i za proizvode koji sadrže kojičnu kiselinu. Počeli su ga koristiti na teritoriju Japana, gdje se uvijek cijenila bijela koža, s vremenom se počela koristiti u cijelom svijetu, ali to ne znači njezinu apsolutnu sigurnost. Kojičnu kiselinu, poput arbutina, u kozmetologiji treba upotrebljavati izuzetno oprezno..

Ispostavilo se da ova kiselina nije samo vrlo otrovna, već može dovesti i do mutacije stanica. Stoga sada kojična kiselina i arbutin za staračke pjege postupno gube svoju popularnost..

Kozmetika s arbutinom za izbjeljivanje kože

Arbutin za staračke pjege koristi se u raznim kozmetičkim proizvodima usmjerenim posebno na borbu protiv hiperpigmentacija. Jedan od najpopularnijih i najučinkovitijih lijekova postala je maska ​​s arbutinom; ovaj se sastojak također nalazi u raznim sredstvima za čišćenje, serumima, losionima - sve do sapuna.

U većini slučajeva, gotovo nepoznate azijske tvrtke bave se proizvodnjom kozmetike s arbutinom. U kozmetici se arbutin također može kombinirati s biljnim ekstraktima, vitaminom C, hijaluronskom kiselinom, enzimima ananasa i papaje, a može se kombinirati i s drugim tvarima za posvjetljivanje kože kako bi se postigao maksimalan učinak.

Kao učinkovita komponenta hidrokinona, arbutin je sada certificiran i za upotrebu u bojama za kosu. Istina, na pakiranju s bojom mora postojati obavezno upozorenje "sadrži hidrokinon" (ne više od 0,3%): ako se sjećate svih gore navedenih svojstava, ova je upotreba sasvim opravdana - zbog sadržaja hidrokinona, arbutin je u stanju promijeniti svojstva melanina.

Arbutin - što je to i za što se koristi?

Danas je glavni zadatak farmaceutskih i kozmetoloških laboratorija razvoj i sinteza najznačajnijih i najučinkovitijih tvari koje se mogu koristiti za stvaranje učinkovitih alata koji omogućuju rješavanje hitnih problema. Arbutin je jedna od ovih tvari koja se aktivno, ali unatoč tome, oprezno koristi za pripremu širokog spektra farmaceutskih i kozmetičkih proizvoda. Trenutno je tvar okružena velikom pozornošću, jer se tek provode eksperimenti, ispitivanja i ispitivanja kvalitete, čiji rezultati još nisu u potpunosti poznati..

 • Korisna svojstva arbutina
 • Upotreba tvari u kozmetici
 • Za što se koristi u medicini
 • Gdje se nalazi arbutin: izvori
 • Šteta i kontraindikacije za uporabu
 • Pregled kozmetike s arbutinom
 • Krema za lice Roland Arbutin Placenta
 • Osvjetljujući losion Hana za staračka mjesta
 • Antimelazma serum
 • Himalaya Herbals krema za izbjeljivanje

Korisna svojstva arbutina

Arbutin je prirodni sastojak koji se dobiva nizom kemijskih reakcija s biljkama (medvjetka, brusnica, dud ili bergenija). Građa molekule je glikozid, eter. Ova se komponenta aktivno koristi u proizvodima dizajniranim za posvjetljivanje kože, kao najsigurniji i blago djelujući proizvod. Arbutin nije kancerogen ili toksičan.

Komponenta ima mnoštvo korisnih svojstava, uključujući:

 • smanjenje sinteze melanina u slučaju problema s hiperpigmentacijom kože;
 • kada uđe u alkalno okruženje, arbutin djeluje adstrigentno i antiseptički, pretvarajući se u hidrokinon;
 • smiruje i omekšava sluznicu;
 • eliminira zadržavanje tekućine u tijelu.

S obzirom na svojstva i učinak tvari na tijelo, ne čudi da se biljke s njezinim sadržajem koriste u liječenju bolesti probavnog i izlučujućeg sustava..

Upotreba tvari u kozmetici

Arbutin se koristi u kozmetici kao zamjena za čisti hidrokinon zbog činjenice da ne sadrži otrovne komponente. Njegova je glavna svrha smanjiti pigmentaciju kože. Mehanizam komponente je sljedeći: ulazi u tijelo i djelomično potiskuje proizvodnju enzima koji je odgovoran za sintezu melanina. Dakle, razina proizvodnje potonjeg smanjuje se, a staračke pjege, pjege i druge promjene u boji kože osjetno su posvijetljene..

Postoje suptilnosti u upotrebi ove komponente u sastavu krema, jer ako se doza premaši, to može izazvati suprotan učinak - potaknuti hiperpigmentaciju. Točni podaci o korisnoj dozi još nisu dobiveni, pa se arbutin dodaje u malim količinama (obično od 2 do 4% ukupnog broja komponenata), što određuje njegov neizraženi učinak, ali prisutnost rezultata ne može se poreći. Često se u sastavu proizvoda za njegu kože može naći u kombinaciji s raznim biljnim ekstraktima, hijaluronskom kiselinom i vitaminom C. Tvar se također može učinkovito koristiti u bojama za kosu, što je trenutno dopušteno.

Uz učinak izbjeljivanja, arbutin je također u stanju zaštititi kožu od štetnog ultraljubičastog zračenja, povećati razinu lokalnog imuniteta, djelovati protuupalno i smanjiti intenzitet bolnih osjeta. Kreme koje se proizvode s takvom komponentom obično se primjenjuju dva puta dnevno - ujutro i navečer..

Također u sastavu kozmetike možete pronaći derivat ove tvari - alfa-arbutin, koji ima aktivnija svojstva i široko se koristi uglavnom u japanskim kozmetičkim proizvodima..

Što se koristi u medicini

U medicinskoj zajednici neprestano se provode istraživanja kako bi se pronašle komponente koje su najsigurnije za ljude za proizvodnju lijekova. Također je u tijeku studija u vezi s djelovanjem arbutina i prikladnosti njegove primjene. Najčešća svrha upotrebe ove komponente je postizanje diuretskog učinka. Prednosti supstance su u tome što, za razliku od ostalih diuretika, ima popis dodatnih blagotvornih učinaka, naime protuupalne, antimikrobne i antioksidativne prirode.

Gdje se nalazi arbutin: izvori

Kao što je već spomenuto, arbutin je biljna tvar, ekstrahira se iz lišća takvih biljaka:

 • medvjeđa bobica;
 • zimzelen;
 • Kavkaske borovnice;
 • analog tvari - vakcinin je izoliran iz lišća.

Šteta i kontraindikacije za uporabu

Glavna kontraindikacija za uporabu lijekova s ​​arbutinom je prisutnost individualne netolerancije, čija vjerojatnost postoji za sve komponente biljnog podrijetla, i pretamna koža. Prema studijama, kada se komponenta koristi na pretamnoj koži, vjerojatnost obrnute reakcije stvaranja crne pigmentacije velika je..

Unatoč činjenici da su kontraindikacije za uporabu lijekova s ​​arbutinom minimalne, tvar i dalje ostavlja niz pitanja u vezi sa svojom sigurnošću, budući da je i dalje jedna od sorti hidrokinona.

Izravna šteta od uporabe sredstava s takvom komponentom može se dogoditi samo ako je doza znatno premašena. Vjeruje se da komponenta, pod određenim uvjetima, može čak izazvati pojavu malignih novotvorina..

Pregled kozmetike s arbutinom

Danas postoji široka paleta krema, seruma, losiona i drugih kozmetičkih proizvoda koji sadrže arbutin. Istodobno, ovisno o količini tvari u pripravku, može se suditi ne samo o njezinoj kvaliteti i učinkovitosti, već i o sigurnosti, jer prekoračenje normi za ulazak arbutina u kozmetički proizvod dovodi do negativnih posljedica. Iz tog razloga, u nastavku je popis najkvalitetnijih, prirodnih, učinkovitih i najsigurnijih proizvoda koji se mogu naći na domaćem tržištu i kupiti u bilo kojoj ljekarni u zemlji..

Krema za lice Roland Arbutin Placenta

Opisana krema kvalitetan je proizvod koji se koristi za njegu svih vrsta kože lica. Glavni aktivni sastojci kreme su arbutin i ekstrakt posteljice. Proizvod se prodaje u maloj ružičastoj teglici zapremine 180 grama. Treba napomenuti da se sastav kreme brzo i potpuno upija u kožu ne ostavljajući neugodan masni sloj i osjećaj filma na licu. Japanski proizvođač tvrdi da proizvod sadrži sva potrebna svojstva mlijeka, vrhnja i losiona, pružajući učinkovitu i nježnu njegu kože. Istodobno, kozmetički pripravak bogat je polinezasićenim masnim kiselinama, vitaminima i drugim tvarima potrebnim za dermis..

Osvjetljujući losion Hana za staračka mjesta

Ovaj proizvod učinkovit je krema-losion za vlaženje i posvjetljivanje japanske proizvodnje. Proizvod na bazi arbutina i hijaluronske kiseline izrađuje se i prodaje u maloj bočici zapremnine 10 mililitara. U ovom slučaju, sredstva su dovoljna za dugo razdoblje korištenja, kada se sastav nanosi na kožu lica dva puta dnevno. Kozmetički proizvod ima širok spektar djelovanja, omogućujući ne samo ujednačavanje tonusa kože, već i učinkovito zasićenje kože svim potrebnim vitaminima i mikrokomponentama. Kompleks kozmetičkih elemenata optimalan je za svakodnevnu upotrebu, bez obzira na stanje i tip kože.

Antimelazma serum

Kozmetički pripravak Anti-Melasma je serum koji se koristi za njegu i korekciju problematične i osjetljive kože lica. Lijek je izvrstan i za žene i za muškarce koji se žele riješiti upalnih procesa na licu. Jedan od najvažnijih elemenata sadržanih u serumu je arbutin, zbog kojeg se ton kože ujednačava i postaje ujednačeniji nakon nekoliko primjena sastava. Proizvod je lagane teksture i dobro se upija u kožu, ne ostavljajući tragove i neugodne senzacije.

Himalaya Herbals krema za izbjeljivanje

Opisani kozmetički proizvod je krema za izbjeljivanje koja se može koristiti za sve tipove kože, bez obzira na dob. Značajka proizvoda je da sadrži samo prirodne sastojke i ekstrakte, uključujući ružino ulje, orah, mandarinu, aloju itd. Konzistencija proizvoda je lagana, nije masna, lako se upija u kožu, nema neugodan miris. Alat učinkovito osvjetljava kožu lica, ujednačava njezinu boju, a pritom ne vrši negativan učinak na tijelo.

Arbutin u kozmetici

Arbutin - komponenta u kozmetici za borbu protiv staračkih pjega.

Arbutin je biljni sastojak kozmetike za izbjeljivanje, koji je po učinkovitosti inferiorniji od poznatijih komponenata (kao što je hidrokinon), ali istodobno nije toksičan ili kancerogen..

Na ambalaži kozmetike ovaj je sastojak šifriran pod raznim imenima: Arbutin, Glucosylatedhydroquinone, α-Arbutin, Alpha-Arbutin, Beta-Arbutin, kao i pod maskom različitih biljnih ekstrakata (brusnica, dud, kruška, medvjeđa grožđa itd.). Zbog problema povezanih s patentnim pravom, većina proizvođača proizvoda za njegu kože u opisu točno navodi biljne ekstrakte koji sadrže arbutin (na primjer, medvjeđa bobica, kruška, borovnica), a ne samo "arbutin".

Djelovanje arbutina u kozmetici

Molekula arbutina kombinacija je hidrokinona i glukoze, ali hidrokinon je već neko vrijeme zabranjen u kozmetičkim proizvodima za izbjeljivanje, dok se arbutin smatra bezopasnim. Kao dio kozmetike za izbjeljivanje, arbutin inhibira tirozinazu i inhibira aktivnost stanica koje sintetiziraju melanin - melanosome. Međutim, uporaba ove komponente u visokim dozama kontraproduktivna je, jer može imati suprotan učinak, odnosno pospješiti stvaranje hiperpigmentacije. Do sada se istraživači nisu slagali oko optimalne učinkovite i sigurne doze ovog sastojka - to jest, nije poznato koliko je arbutina potrebno u sastavu jednog ili drugog proizvoda kako bi pokazao učinak posvjetljivanja kože, a ne obrnuto. Ulazeći u kožu s kozmetikom, arbutin se tamo razgrađuje u hidrokinon, odnosno zapravo može zamijeniti ovu zabranjenu komponentu. Međutim, arbutin još uvijek nije toliko učinkovit protiv staračkih pjega kao hidrokinon..

Mnoge kozmetičke tvrtke odvojeno proizvode biljne ekstrakte koji sadrže arbutin, poput ekstrakta medvjeđeg voća i duda, ali opet postoje ograničena istraživanja o njihovoj uporabi, uglavnom na životinjama ili in vitro. Mnogi eksperimenti pokazali su da arbutin uključen u biljne ekstrakte, kada se koristi u proizvodima za njegu kože, nema utjecaja na staračke pjege. U svakom slučaju, male količine arbutina bezopasne su za kožu. Uz to, neki biljni ekstrakti s arbutinom bit će korisni za ostale kozmetičke probleme. Ekstrakt medvjeđeg grožđa (Arctostaphylos uva-ursi) nedvosmisleno je dokazao antibakterijska i antioksidativna svojstva u istraživanjima, a mali broj studija pokazao je da može osvijetliti kožu.

Derivat biljnog arbutina, α-arbutin, snažnije utječe na sintezu melanina inhibiranjem aktivnosti tirozinaze. Od 2002. godine, α-arbutin se široko koristi u kozmetici od strane proizvođača širom svijeta, uključujući Japan..

Kome se pokazuje Arbutin?

Kozmetika s arbutinom obavlja samo jedan zadatak - smanjuje sintezu melanina tijekom hiperpigmentacije, stoga je, prije svega, namijenjena osobama s hiperpigmentacijskim problemima (tamne mrlje, staračke pjege, sunčane pjege i pjege, mrlje uzrokovane oštećenjima i razni oblici melazme).

Arbutin se smatra ne samo manje opasnom, već i manje iritirajućom komponentom kozmetike od hidrokinona kada se koristi u sličnim koncentracijama i nosi manji rizik od razvoja preosjetljivosti kože. Međutim, osobama s osjetljivom kožom savjetuje se da koriste druga sredstva za posvjetljivanje poput ekstrakta korijena sladića ili Kojične kiseline.

Tko je kontraindiciran u arbutinu

Ostaje mnogo pitanja u vezi s sigurnošću ovog sastojka. Uglavnom su zbog činjenice da je riječ o obliku hidrokinona za koji je dokazano da potiče razvoj malignih tumora. Uz to, studije su pokazale da visoke doze hidrokinona često uzrokuju ohronozu (plavičasta pigmentacija), posebno u ljudi s tamnom kožom. Ipak, među stručnjacima u dermatološkoj zajednici arbutin se smatra sigurnom (iako nedovoljno učinkovitom) alternativom hidrokinonu..

Kozmetika koja sadrži arbutin

Arbutin se koristi u raznoj kozmetici, čiji je glavni zadatak borba protiv hiperpigmentacije. Jasno je da je ugrađen u dugotrajne formule - kreme i maske za borbu protiv hiperpigmentacije. Brojni losioni, serumi i sredstva za čišćenje - sve do sapuna - također sadrže ovaj sastojak. U pravilu malo poznati azijski brendovi distribuiraju kozmetiku na bazi arbutina. U kozmetici se arbutin kombinira sa sastojcima kao što su hijaluronska kiselina, vitamin C, biljni ekstrakti, enzimi papaje i ananasa, a kombinira se i s drugim posvjetljujućim tvarima radi veće učinkovitosti..

Kao učinkovita komponenta hidrokinona, arbutin je sada također certificiran za upotrebu u bojama za kosu s obveznim upozorenjem „sadrži hidrokinon” (maks. 0,3%): ako se sjetimo gore navedenih svojstava, ova je upotreba logična - zbog sadržaja hidrokinona, arbutin se može promijeniti svojstva inhibicije melanina.

Izvori arbutina

Budući da je arbutin prirodni sastojak, dobiva se uglavnom iz biljaka, a postoji i puno izvora. Ovaj derivat hidrokinona ekstrahira se iz lišća medvjeđeg grožđa, ludila, bobičastog voća (murve, brusnice, borovnice), nekih gljiva i većine vrsta krušaka. U našim geografskim širinama rastu mnogi izvori arbutina, posebno samo tri vrste duda - Morus bombycis, Morus alba i Broussonetia papyrifera.

Derivat arbutina, α-arbutin (alfa-arbutin), patentirana je nova vrsta hidrokinon glukozida (u vlasništvu švicarske tvrtke DSM Nutritional Products). Proizvodi se pomoću izvornog enzima za transglikoziliranje razvijenog u laboratoriju.

Članci O Acne Gelovi