Antibiotici za gnojne rane - koji su najučinkovitiji, pregled lijekova

Ako je rana upala, to znači da je u njoj započeo proces stanične smrti, uslijed čega se gnoj počinje nakupljati. Takva se oštećenja nazivaju gnojna, a glavni simptomi fokusa upale skrivene u šupljini rane su edem, crvenilo i bol..

Doista, danas je farmakologija zakoračila daleko naprijed, a moderni lijekovi omogućuju vam brzo zaustavljanje suppurationa i sprječavanje razvoja komplikacija iz gnojnih rana. Sve ovisi o tome koliko će pravovremeno biti liječenje i hoće li lijekovi biti pravilno odabrani.

Zašto je gnojiva rana opasna??

Najčešće se gnojna rana javlja nakon vanjskog oštećenja kože ubodnim, reznim ili šiljastim predmetima.

Rjeđe rane nastaju same u ljudskom tijelu, u obliku unutarnjih apscesa koji se pokušavaju probiti (furunkuloza, limfadenitis itd.).

Zanemarivanje sredstava za primarnu njegu rana, popratne kronične bolesti i nizak imunitet - sve to može izazvati upalu mjesta oštećenog tkiva.

Ako, osim toga, liječenje rane nije provedeno učinkovito i pravodobno, tada zahvaćeno područje zarazi bakterijama:

 • Mtaphylococcus;
 • Mtreptococcus;
 • E. coli ili Pseudomonas aeruginosa.

Upaljeno područje može uzrokovati sekundarnu infekciju kada bakterije zaraze druge organe.

Prije svega, pogođen je krvožilni sustav, a globalni gnojni proces može dovesti do sepse (trovanja krvi). Kosti također mogu patiti od patološkog procesa u tkivima, jer je glavna komplikacija rana na ekstremitetima osteomijelitis (gnojni proces u kostima i koštanoj srži).

Neposredno liječenje ključ je brzog zaustavljanja razvoja bakterija unutar gnojnog žarišta.

Što učiniti ako u rani postoji suppuration?

Rana u kojoj je proces nekroze tkiva već započeo ne može se liječiti samo antisepticima. Čak i najkvalitetnije oblačenje i liječenje gnojnih rana posebnim otopinama ne garantira da neće doći do komplikacija.

Kirurški postupak obnavljanja oštećenog tkiva uključuje sljedeće mjere:

 1. Oslobađanje od mrtvih stanica i čišćenje rane od gnoja;
 2. Zaustavljanje upalnog procesa antibakterijskom terapijom;
 3. Zaustavljanje razvoja patogene mikroflore vanjskim sredstvima;
 4. Fizioterapija koja potiče zacjeljivanje tkiva;

Nakupljanje eksudata u rani karakteristično je za upalu. Elementi mrtvih stanica i nakupljanje bakterija su gnoj. Prije liječenja upale lijekovima, trebate očistiti ranu od eksudata. Da bi se spriječilo ponovno nakupljanje gnoja u šupljini, potrebno je često ispiranje ili drenaža.

Antibiotske masti osmišljene su kako bi spriječile daljnji rast bakterija unutar rane i zaustavile upalu. Vanjske lijekove treba koristiti u ranoj fazi liječenja gnojnih rana. Budući da je na samom početku upale nemoguće odrediti bakterijsku floru, koja je izvor gnojnog procesa, koriste se masti širokog spektra djelovanja.

 • Penicilin;
 • Tetraciklin;
 • Cefalosporin;
 • Sintetski antibiotici.

Za ozbiljne rane i prijetnju od komplikacija potrebno je kombinirati vanjsku antibiotsku terapiju s unutarnjom.

Rana gnoji, boli, pojavilo se jako oticanje, kako liječiti?

Ovisno o stanju pacijenta, propisana je i antibiotska terapija. Međutim, mora se shvatiti da antibiotici ne mogu u potpunosti zamijeniti kirurga. Morate znati kada i kako liječiti ranu, dok suppuracija nije jako izražena.

U početnoj fazi koriste se antibiotske masti i kreme za liječenje gnojnih rana. Antibiotici za oralnu primjenu koriste se u obliku tableta ili injekcija u svrhu profilakse u ranim fazama upale i u terapijske svrhe u slučaju opasnosti od komplikacija. Međutim, treba razumjeti da su mogućnosti antibiotika ograničene..

Pacijenti često precjenjuju mogućnosti antibiotika i kasno traže pomoć, ne sluteći da gnojne lezije treba cjelovito liječiti.

I samo u ranim fazama, bez nakupljanja velike količine eksudata, rana će zacijeliti bez sudjelovanja kirurga.

Osim toga, da biste uspješno izliječili pacijenta s gnojnom ranom, morate razumjeti koji je uzročnik uzrokovao upalu.

Nerijetko se događa da pacijenti samostalno koriste zastarjele sorte antibiotika "prve generacije" za borbu protiv novih sojeva bakterija. Istodobno, adekvatnost liječenja ne dolazi u obzir, a mast ili tablete koje ne donose željeni učinak također će naštetiti pacijentu.

Jesu li svi antibiotici učinkoviti u liječenju gnojnih rana??

Među svim uzrocima upale i suppuration u rani, glavno mjesto zauzima stafilokok. I upravo se ta vrsta bakterija najčešće pokazuje najotpornijom na antibiotike „prve generacije“ iz skupina penicilina, streptomicina i tetraciklina..

Ostali patogeni uključuju gram negativne bakterije:

 • Colibacillus;
 • Proteus;
 • Pseudomonas aeruginosa.

Uvjetno patogeni mikroorganizmi, koji uključuju anaerobe (mogu se razviti u bezzračnom prostoru), također mogu postati uzročnici upale i uzrokovati suppuraciju u rani. Međutim, ova vrsta pokazuje visoku otpornost na veliki broj antibiotika..

Zbog ovih činjenica, za liječenje gnojnih rana vrijedi odabrati antibiotike druge i sljedećih generacija. Istodobno, kombinirani lijekovi koji djeluju na razne vrste patogena imaju poseban učinak. To je posebno važno u liječenju suppurationa bez određivanja otpora flore..

Preporučena literatura:

Najbolje antibakterijske masti za brzo zacjeljivanje rana;

Koji će antibiotik pomoći zacjeljivanju gnojne rane?

Pri propisivanju antibiotske terapije vrijedi uzeti u obzir ne samo rezistenciju na antibiotike. Svaki lijek ima svoje prednosti i nedostatke u liječenju. O mogućnostima raznih vrsta razgovarat ćemo dalje.

Penicilin

Prirodni antibiotik benzilpenicilin već je izgubio aktivnost protiv mnogih bakterija. U suvremenom svijetu koriste se polusintetske inačice koje pokazuju širok spektar djelovanja na razne mikroorganizme..

 • Oksacilin (Ampiox);
 • Ampicilin;
 • Karbenicilin (Securopen) i drugi.

Cefalosporin

Sintetički lijekovi prve i druge generacije na bazi cefalosporina - cefazolin, cefaleksin, cefuroksim - učinkoviti su protiv gnojnih infekcija uzrokovanih stafilokokima. Koriste se za uništavanje streptokokne i pneumokokne flore, kao i za lezije enterobakterijama.

Treba imati na umu da mikroorganizmi razvijaju brzu rezistenciju na ove lijekove, stoga se na farmaceutskom tržištu pojavljuju poboljšane vrste sintetičkih antibiotika..

Danas se aktivno koriste najnoviji lijekovi - cefalosporini "treće i četvrte generacije":

 • pancef,
 • ceftazidim,
 • ceftibuten,
 • cefepim.

Aminoglikozidi

Prvi antibiotici u ovoj skupini su streptomicin i njegove sorte: kanamicin, neomicin. Međutim, zbog nekontroliranog unosa, njihova učinkovitost protiv stafilokoka, Escherichia coli, Proteus, Klebsiel i Shigella značajno se smanjila zbog rezistencije koju su razvili ti mikroorganizmi.

Lijekovi treće generacije manje su toksični od streptomicina i gentamicina. Učinkoviti su protiv stafilokoka, enterokoka, streptokoka i drugih anaerobnih bakterija.

To su lijekovi kao što su:

 • Amikacin;
 • Tobramicin;
 • Sisomicin.

Tetraciklin

Pripravci ove skupine antibiotika s pravom se mogu nazvati "koža", jer su učinkoviti u borbi protiv različitih bakterijskih lezija kože, uključujući gnojne rane.

Eritromicin

Eritromicin pomaže u liječenju bolesnika u slučajevima kada je bakterijska flora otporna na druge antibiotike (penicilini, gentamicin, tetraciklin). Njegova se učinkovitost povećava u kombinaciji s tetraciklinima.

Fusidin

Ova antibakterijska tvar prilično je učinkovita u suzbijanju gnojne infekcije. Budući da ova vrsta antibiotika vrlo dobro i duboko prodire u tkiva, koristi se uglavnom u obliku masti..

Antibiotske topikalne masti

Razmotrite najpopularnije masti, koje uključuju antibiotik koji može inhibirati rast najrazličitijih mikroorganizama. Prije svega, najučinkovitije od njih su masti s kombiniranim sastavom. Svi ti lijekovi u ranim fazama liječenja daju najpozitivnije rezultate, jer djeluju na različite vrste mikroorganizama, a neki i na viruse.

Baneocin

Kombinirani antimikrobni pripravak za vanjsko liječenje rana, opeklina, zaraznih bolesti kože. Sastav masti uključuje dva antibiotika koji pripadaju različitim skupinama:

 • Neomicin sulfat (aminoglikozid);
 • Bacitracin (polipeptidni antibiotik).

Pozitivne karakteristike: Mast je učinkovita protiv širokog spektra mikroorganizama. Također suzbija fusobakterije i aktinomicete. Kombinirani sastav lijeka zbog sinergije dva antibiotika također dobro djeluje protiv stafilokoka.

Mane: Lijek je toksičan. Ne može se koristiti na velikim površinama kože, kao ni kod bolesnika s oštećenom funkcijom jetre i bubrega. Ne može se kombinirati s drugim antibioticima koji pripadaju aminoglikozidnoj skupini. Valja napomenuti da su neke bakterije već razvile rezistenciju na neomicin..

Preporučena literatura:

Levomekol-mast

Lijek se može pripisati kombiniranim antibakterijskim lijekovima. Mast sadrži sintetički antibiotik - kloramfenikol (levomecitin), i tvar koja povećava regeneraciju tkiva - metiluracil.

Mast pokazuje visoke učinke protiv mnogih bakterija (spirohete, rikecije, klamidije), mikroorganizama bilo koje vrste.

Pozitivne karakteristike: Glavna prednost Levomekola je što djeluje čak i kad u rani ima gnoja. Za razliku od, na primjer, linkomicinske masti, ranu prije upotrebe Levomekola ne treba očistiti od gnoja i ukloniti nekrotično tkivo.

Pozitivna svojstva masti mogu se dodati činjenici da ubrzava regeneraciju, ublažava natečenost. Sve to čini Levomekol jednim od najučinkovitijih sintetičkih lijekova za borbu protiv različitih upala. Mast je učinkovita kod sljedećih lezija kože:

 • Upaljene rane s suppuration;
 • Opekline;
 • Gnojno-upalni dermatitis;
 • Čirevi;
 • Vrije.

Mast se može koristiti pod sterilnim oblogama, kao i ubrizgati izravno u šupljinu rane kroz špricu.

Gentamicin mast

Sastav ove masti uključuje prirodni antibiotik gentamicin, uključen u podskupinu "ostali antibiotici", kao i vazokonstriktor. Antimikrobno djelovanje sredstva usmjereno je na gram-pozitivne mikroorganizme i neke viruse.

Mast se široko koristi kod piodermije, rana s velikim područjem oštećenja, kod raznih pustuloznih upala kože, zaraženih ekcema. Lijek je praktički netoksičan, stoga se uspješno koristi u liječenju rinitisa i upale nosne sluznice. Učinkovito za trofične čireve i preplavljenja.

Fusiderm (analog Futsikort)

Antibakterijski lijek, čiji aktivni sastojak pripada antibioticima prirodnog podrijetla - fusidnoj kiselini (skupina "ostali antibiotici"). Mast "Fuziderm" propisana je kada je stafilokok otporan na druge antibakterijske lijekove. Učinkovit je za sljedeće rane i upalne lezije kože s infekcijom:

 • Opekline i rane;
 • Sve vrste ekcema (uključujući zaražene i sekundarne);
 • Sekundarni dermatitis;
 • Psorijaza;
 • Akne.

Mast prodire u duboke potkožne slojeve i širi se kroz tkiva. Glavna značajka: djelovanje proizvoda nakon nanošenja traje do 8-10 sati.

Antibiotici za učinkovito liječenje furunculoze

Uzimanje antibiotika za furunkulozu dio je sveobuhvatnog liječenja koje je vrlo učinkovito. Antibakterijski lijekovi koriste se kada se na vratu ili glavi stvorio furuncle, jer je njegova blizina krvnim žilama opasna za ljude. Infektivni agensi mogu ući u mozak i izazvati komplikacije koje mogu biti fatalne.

Glavni razlog za razvoj furunculoze je Staphylococcus aureus, koji prodire u kožu. Ovaj se mikroorganizam krvotokom lako prenosi kroz organe i sustave, brzo stvarajući nova upalna žarišta. Curevi se javljaju u cijelom tijelu, ali najčešće su zahvaćeni pazuh, prepone, lice, prsa, leđa i vrat..

Značajke furunculoze

Među ljudima, furunkuloza ima drugačije ime - kuhati.

Bolest se odnosi na patologije gnojno-nekrotične prirode. Bolest započinje oštećenjem folikula dlake i okolnog vezivnog tkiva. Na mjestu budućeg vrenja najprije se formira upalni čvor koji okružuje folikul dlake.

Razvoj furunculoze posljedica je prodora stafilokokne infekcije u tijelo. Bolest je lako dijagnosticirati. Na koži se javlja dermatološka lezija. Prisutnost upalnog procesa otkriva se pomoću krvne pretrage i bakterijske kulture elemenata kože. U liječenju furunculoze uključen je dermatolog.

Simptomi furunculoze

Glavni simptom bolesti je manifestacija upalnog procesa. Na mjestu lezije koža postaje crvena, javlja se oteklina. Tada nastaje pustula s gnojnom glavom, koja laganim pritiskom počinje boljeti.

Bolest se najčešće razvija kod osoba koje imaju oslabljeni imunitet:

U prvoj fazi pojavljuje se gnojna tekućina u blizini folikula. Folikul dlake potpuno je uronjen u gnoj. Okolno tkivo postaje upaljeno, crvenilo i natečeno.

S vremenom upala prelazi u lojnu žlijezdu. Kao rezultat, postaje u obliku konusa, a vrh mu se uzdiže iznad ostatka površine kože. Na dodir se mjesto lezije osjeća kao čvrsti čvor u obliku konusa. Kao rezultat toga, pokušaj dodirivanja mjesta upale popraćen je bolovima..

Manifestacija vrenja na vratu ili licu popraćena je jakim edemom. Upalni infiltrat nakuplja se tijekom četiri dana. Kada se pritisne, gnojna tekućina ispušta se s vrha vrenja.

U prvoj fazi malo je gnojnog sadržaja. Daljnjim istiskivanjem pojavit će se gnojna šipka, što je prepoznatljiva značajka furunkuloze. Kada se štap izvadi iz rane, oslobodit će se mala količina gnoja pomiješana s krvlju.

Nakon što je štap odbijen, bolest će postupno popuštati. Simptomi će postupno nestajati, a rana će ostati na mjestu lezije. Neko vrijeme može sadržavati gnojnu tekućinu i nekrotične mase. Važno je održavati ranu čistom tijekom faze zacjeljivanja. Otvoreni čir treba tretirati antiseptičkim mastima kako bi se spriječilo da bolest pređe u kroničnu fazu.

Važno! Ako se na tijelu stvorilo jedno vrenje, tada možda nema znakova upale. U slučaju višestrukih lezija kod osobe, opće se stanje pogoršava, razina izvedbe se smanjuje.

Indikacije za uporabu antibiotika

Glavna i učinkovita metoda rješavanja čireva je uzimanje antibiotskih lijekova..

Dermatolog ih propisuje za liječenje u sljedećim slučajevima:

 1. Pacijent ima brojna žarišta upale.
 2. Većina vrenja nalazi se na vratu i glavi..
 3. Furunculosis je dao komplikacije, uslijed čega su se limfni čvorovi upalili.

Također, antibiotici su propisani za pacijente u kojih je bolest postala kronična. Uz ovu skupinu lijekova, pacijentu se propisuje unos imunostimulirajućih sredstava, vitaminskih kompleksa. S furunculozom su prikazani fizioterapijski postupci, dijetalna hrana.

Kontraindikacije

Uzimanje antibiotika zabranjeno je pod sljedećim uvjetima:

 1. Netolerancija na antibakterijske lijekove.
 2. Trudnoća i razdoblje dojenja.
 3. Dijagnosticirana bronhijalna astma.
 4. Bolesti jetre i bubrega.
 5. Crijevne bolesti.
 6. Gljivične lezije kože.
 7. Otvorena tuberkuloza.
 8. Problemi sa srcem i krvlju.

Furunculoza je bolest koju je zabranjeno liječiti samostalno. Samo dermatolog, nakon provedbe laboratorijskih testova, moći će postaviti točnu dijagnozu i započeti liječenje. Liječnik će na temelju individualnih karakteristika pacijenta odabrati doziranje i režim liječenja. Pri propisivanju terapije, on će uzeti u obzir kontraindikacije i spriječiti razvoj komplikacija.

Antibiotici za učinkovito liječenje furunculoze

Pravilnim liječenjem možete se riješiti vrenja za 10-15 dana. Najučinkovitija metoda rješavanja čireva je uzimanje lijekova koji spadaju u skupinu antibiotika..

Za terapiju dermatolog može propisati lijekove iz sljedećih podskupina:

 1. Penicilini su učinkoviti antibiotici koji ubijaju gram-pozitivne bakterije. Među sredstvima u ovoj kategoriji najpopularniji su Bicillin, Ampiox, Ampicillin, Amoxicillin.
 2. Cefalosporini su antibiotici koji se koriste za sprečavanje širenja infekcije i njezinog daljnjeg prodiranja u duboke slojeve tkiva. Najčešće se propisuju Cefuroxime, Cefazolin, Cefipim.
 3. Makrolidi - razlikuju se od prve dvije podskupine. Preporučuje se uzimati ih kada, kada vrije, osoba savlada vrućicu, povišenu temperaturu. Ovi lijekovi su u stanju zaustaviti upalni proces u kratkom vremenu i ne štetiti crijevnoj mikroflori. Antibiotike ove skupine treba koristiti s oprezom u bolesnika koji pate od bubrežne ili jetrene disfunkcije. Razlog leži u sposobnosti akumuliranja lijekova u tijelu. Među makrolidima najčešći su Macropen, Eritromicin, Azitromicin i Sumamed.

Antibiotik za liječenje furunculoze smije odabrati samo dermatolog. Kompleksna terapija uključuje upotrebu ljekovitih masti, injekcije i oralnu primjenu tableta.

Faze liječenja vrenja

Gnojne formacije liječe se u nekoliko faza pod nadzorom liječnika.

Nakon sazrijevanja apscesa treba ga otvoriti kirurški. Nikako se vrenje ne smije istiskivati ​​prstima. Postoji ogroman rizik od unošenja nove infekcije u ranu i nastanka komplikacija. Kirurg ubrizgava mjesto upale otopinom antibiotika s novokainom. Anestezija ublažava bol i zaustavlja razvoj gnojnog procesa.

Često ljudi odlaze liječnicima s onom fazom vrenja, kada je apsces već započeo, a upala je dovela do uništavanja susjednih tkiva. U tom će slučaju kirurg otvoriti apsces i potpuno očistiti gnoj. Otvorena rana tretirat će se antibakterijskom mašću i staviti sterilni zavoj.

U prisutnosti velikog broja ponavljajućih apscesa na glavi i vratu, liječnik propisuje tabletirane antibiotike: Lincomycin, Cefalexin, Amoxiclav, Fuzidin-sodium.

Upotreba antimikrobnih masti

Antibakterijske masti koriste se tijekom razdoblja otvaranja apscesa. Zavoj se namoči u mast i nanese na otvorenu ranu.

Među pripravcima masti često se propisuju Levomekol, Fucidin, Bactroban, Baneocin. Širok spektar djelovanja posjeduje tetraciklinska mast koja se koristi ne samo za liječenje vrenja.

Važno! Na vrenje se ne smije stavljati zagrijavajući oblog. Toplina ubrzava širenje gnojnog procesa, koji se može proširiti na susjedna tkiva. Također je zabranjeno vršiti pritisak na zahvaćeno područje. Mehanički učinak na vrenje dovest će do činjenice da će upalni proces početi ubrzavati i utjecati na nova područja kože.

Imunomodulatori za furunkulozu

Cure se javljaju kao rezultat bakterijskog napada na oslabljeno tijelo. Stoga je uzimanje imunostimulacijskih sredstava dio složenog liječenja furunculoze. Djelovanje lijekova usmjereno je na podizanje zaštitnih funkcija tijela. U takvim slučajevima liječnik može propisati imunoglobulin, polioksidonij ili Galavit.

Vitaminski kompleksi

Uzimanje vitamina također će pomoći u povećanju tjelesne snage potrebne za borbu protiv bolesti. Vitaminska terapija uključuje retinol acetat, tiamin, riboflavin, askorbinsku kiselinu i mnoge druge..

Fizioterapija

Kod furunculoze dermatolozi pacijentima često preporučuju fizioterapiju. Najučinkovitije su UHF terapija, ultraljubičasto zračenje, elektroforeza pomoću antimikrobnih sredstava, kupke s dodatkom kalijevog permanganata, ozonska terapija i drugi..

Moguće komplikacije

Zanemarena bolest može dovesti do raznih komplikacija koje se često šire na zdrave organe..

Komplikacije s furunkulozom mogu biti sljedeće:

 1. Razvoj limfadenitisa - upala regionalnih limfnih čvorova.
 2. Limfangitis - upala limfnih žila.
 3. Trovanje krvi.
 4. Upalni procesi mozga.
 5. Artritis.
 6. Bolest bubrega.

Komplikacije se mogu spriječiti samo uz pomoć pravovremenog posjeta liječniku. Dijagnostika i pravilno odabrani režim liječenja spasit će pacijenta od neželjenih posljedica.

Samo-liječenje furunculoze strogo je zabranjeno. Liječenje, otvaranje apscesa kod kuće ispunjeno je ozbiljnim komplikacijama. Uzimanje lijekova, doziranje i režim primjene trebao bi biti pod nadzorom dermatologa.

Antibiotici za furunkulozu - popis najučinkovitijih lijekova

Antibiotici u gnojnoj kirurgiji odavno su nužni i osnovni tretman. Načini njihovog unošenja u tijelo su različiti. Postoje sredstva za lokalnu primjenu u obliku masti, gelova, otopina, postoje kapsule i tablete, možete ih unijeti intramuskularno, intravenozno, pa čak i u čepićima. Antibiotici za vrije i vrije (što je ista stvar) mogu biti u bilo kojoj od ovih skupina - sve ovisi o stupnju i težini procesa, dobi pacijenta, popratnoj patologiji.

Svaki pacijent s furunculozom želi koristiti antibiotik koji "definitivno pomaže". Očito je da će liječnik pomoći u odabiru koje će antibiotike piti uz vrije. Pacijenti su svojim neopreznim odnosom prema tim najjačim farmakološkim agensima, neovlaštenom primjenom zbog njihove dostupnosti u ljekarnama, dugotrajnog nepridržavanja tečajeva tretmana doveli do otpornosti mikroba na liječenje s jedne strane i senzibilizacije ljudskog tijela s druge strane.

Unatoč tome, liječnik ima način pronaći učinkoviti antibiotik za vrijede na tijelu i licu. Da biste to učinili, morate napraviti bakterijsku kulturu gnojnog iscjetka i odrediti osjetljivost patogena na čitav spektar antibiotika.

Uzroci furunculoze

Mnogo je razloga za bolest s uobičajenim oblikom vrenja na određenom području ljudskog tijela. Raznolikost vanjskih i unutarnjih čimbenika rizika stvara povoljne uvjete za prijelaz u patogeni oblik za glavnog uzročnika furunkuloze - Staphylococcus aureus. 97-98% svih slučajeva furunculoze svoju pojavu duguje njemu. Zbog toga se bakterijska kultura ne radi za sve, već se provodi u nedostatku rezultata terapije..

2-3% uzroka pripisuje se drugim patogenima. Među njima:

 • beta-hemolitički streptokok;
 • pseudomonada;
 • epidermalni stafilokok;
 • mikobakterija;
 • gljivice.

Prema mehanizmu djelovanja na uzročnika, antibiotici se dijele na:

 • baktericidno;
 • bakteriostatski.

Temeljna razlika među njima je ta što baktericidni antibiotici uzrokuju smrt mikrobnih stanica, dok bakteriostatski antibiotici suzbijaju njihovu reprodukciju u tijelu pacijenta..

Baktericidni uključuju:

 • beta - laktami (penicilin, amoksicilin);
 • fluorokinoloni (ciprofloksacin);
 • aminoglikozidi (kanamicin).
 • tetraciklinska skupina;
 • kloramfenikol.

Pri odabiru antibiotika za furunkulozu, koji učinkovito utječe na patogen, prednost je antibioticima širokog spektra. To znači da je lijek aktivan protiv nekoliko vrsta mikroorganizama (ciprofloksacin).

U nastavku se razmatraju glavne podskupine antibiotika za vrije i vrije..

Podskupina makrolida

Lijekovi iz ove skupine dijele se na prirodne (eritromicin) i polusintetičke (azitromicin).

Opće karakteristike podskupine:

 • bakteriostatika;
 • aktivan protiv stafilokoka i streptokoka, kao i klamidije;
 • koncentrirana u tkivima višim nego u plazmi;
 • slabo otrovno;
 • nema unakrsne alergije na peniciline.

Prvi predstavnik makrolida je eritromicin. Minimalne nuspojave čine ga jednim od najsigurnijih antibiotika. Mogu se javiti dispeptični poremećaji i pilorospazam u novorođenčadi, alergijske reakcije.

 • tablete;
 • mast;
 • bočice s praškom za razrjeđivanje i intravensku infuziju.

Među indikacijama za uporabu zabilježene su infekcije kože i mekih tkiva, što potvrđuje valjanost primjene eritromicina za furunkulozu.

Azitromicin je poznatiji pod trgovačkim nazivom Sumamed. Azitrox je također Azitromicin.

Ima nekoliko prednosti u odnosu na eritromicin:

 • maksimalno nakupljanje svih makrolida u tkivima;
 • poluživot je duži, što znači da možete smanjiti broj doza na 1 put dnevno, a kurs na 5-7 dana;
 • veća tolerancija.

Kombinacija azitromicina s laktulozom naziva se azitromicin Eco ili Ecomed.

Postoje kapsule. tablete, sirup i prašak za pripremu suspenzije. Ne ubrizgava se u venu i u mišić.

Macropen je polusintetski makrolid s poboljšanom farmakokinetikom. Posebno značenje dobiva jer je aktivan protiv stafilokoka otpornih na druge makrolide.

Dostupno u obliku tableta i praška za suspenziju.

Podskupina penicilina

Penicilin je rodonačelnik cijele skupine antibiotika. Od otkrića A. Fleminga četrdesetih godina prošlog stoljeća na tržište su ušle stotine novih, aktivnijih i sigurnijih lijekova..

Prema modernoj klasifikaciji, penicilini su beta-laktamazni antibiotici. Poremećaj sinteze stanične stijenke bakterija opći je mehanizam djelovanja ove podskupine.

U podskupini se razlikuju prirodni (penicilin) ​​i polusintetički, koji se pak dijele na:

 • antistafilokokni (oksacilin);
 • prošireni spektar (ampicilin, amoksicilin);
 • zaštićen inhibitorima (Amoxiclav);
 • kombinirano (Ampiox)

Produljeni penicilini - Bicilini.

Postoje antipseudomonalni penicilini, ali oni nisu primjenjivi na furunculozu.

Opća svojstva podskupine:

 • baktericidno djelovanje;
 • unakrsna alergija unutar podskupine;
 • širok raspon doza;
 • niska toksičnost.

Stafilokoki su razvili rezistenciju na ovu podskupinu zbog proizvodnje enzima beta-laktamaze koji mogu uništiti antibiotike.

Penicilin je prirodni rodonačelnik, ali lijekovi se nazivaju Benzilpenicilin (kalijeva i natrijeva sol). Ovi se antibiotici ne koriste u liječenju furunculoze..

Augmentin, Ekoklav i Medoklav sorte su po trgovačkom nazivu. U srcu svakog od njih je polusintetski Amoksicilin i klavulanska kiselina. Dodavanjem u amoksicilin bilo je moguće vezati i inhibirati beta-laktamaze koje stvara stafilokok, a time i spriječiti mikrobe da stvaraju rezistenciju na lijek. Antibiotici - amoksiklavi su vrlo učinkoviti za vrije.

Ekoklav i Medoklav dostupni su u obliku tableta različitih doza. Ovi antibiotici u tabletama lijekovi su izbora za furunkulozu.

Augmentin se prodaje u obliku tableta s produljenim oslobađanjem i praška za pripremu suspenzije ili otopine za parenteralnu primjenu.

Oxamp se odnosi na kombinirane antibiotike, a sastoji se od ampicilina i oksacilina. Aktivan je protiv stafilokoka i koristi se u liječenju infekcija kože i mekih tkiva. Tablete su dostupne u produljenom obliku, možete propisati suspenziju ili parenteralnu primjenu.

Podskupina cefalosporina

Cefalosporini po svom podrijetlu i djelovanju također pripadaju inhibitorima beta-laktamaze, poput penicilina.

U ovoj podskupini postoje 4 generacije antibiotika. Kako generacija raste, spektar antimikrobnog djelovanja cefalosporina se širi.

Opće karakteristike podskupine:

 • baktericidna priroda djelovanja na mikrobnu stanicu;
 • širok spektar aktivnosti;
 • unakrsna alergija na antibiotike beta-laktame;
 • niska toksičnost.

Cefazolin i Cefalexin predstavnici su prve generacije cefalosporina. U usporedbi sa sljedećim generacijama, inferiorni su u pogledu spektra djelovanja od lijekova četvrte generacije., Ali zadržavaju. Među njima postoje i razlike.

Parenteralni antibiotik Cefazolin aktivniji je od cefaleksina, proizvedenog u tabletama. Prva generacija antibiotika ove podskupine nije dovoljno učinkovit lijek za liječenje komplicirane furunkuloze, ali u lakšim oblicima dopušteno je liječenje vrenja tabletama ili kapsulama antibiotika za unutarnju primjenu.

Cefuroxime Cefuroxime axetil pripada drugoj generaciji oralnih cefalosporina. Oni imaju izraženiji učinak na gonokoke, ali u liječenju infekcija kože i potkožnog tkiva njihovo je imenovanje opravdano.

Ceftriaxone i Cefotaxime su treća generacija. Nisu namijenjeni uzimanju kroz usta, daju se parenteralno. Mogu se propisati za teške oblike kronične furunkuloze i septičke komplikacije..

Cefepim je cefalosporin četvrte generacije. Primjenjuje se parenteralno za ozbiljne mješovite infekcije sa složenim oblicima rezistencije.

Rezimirajući obrazloženje za uporabu podskupine cefalosporina za furunkulozu, može se primijetiti da je odraslima preporučljivo preporučiti tablete cefaleksina u dozi od 2 do 4 grama dnevno..

Podskupina fluorokinolona

Ciprofloksacin, kinolon druge generacije, indiciran je za liječenje infekcija kože i mekih tkiva različite težine. Smatra se da je "zlatni standard" među ovom podskupinom..

Ima baktericidni učinak na razne mikroorganizme, uključujući gram-pozitivnu kokalnu floru, koja uključuje stafilokok.

Među velikim brojem nuspojava potrebno je napomenuti negativan utjecaj na razvoj hrskavičnog tkiva rastućeg tijela, stoga je imenovanje trudnica i dojilja kontraindicirano. Djeca se dodjeljuju samo u posebnim slučajevima.

Povećana tjelesna aktivnost tijekom uzimanja Ciprofloksacina može izazvati puknuće tetiva i ligamenata.

Još jedna važna stvar koju treba imati na umu prilikom liječenja furunculoze ovim antibiotikom. Uzimanje ciprofloksacina zajedno sa skupinom nesteroidnih protuupalnih lijekova povećava neurotoksičnost, moguć je razvoj napadaja.

Oblik izdanja: tablete, ampule za parenteralnu primjenu i kapi za oči.

Lokalni antibiotici za furunculozu

U liječenju bilo kojeg vrenja ne može se učiniti bez imenovanja antibakterijskih masti. Svrha je boriti se protiv zaraznog agensa u rani, ublažiti upalne reakcije, očistiti ranu i ubrzati zacjeljivanje.

Levomekol je jedna od najčešće korištenih masti. U središtu su 2 komponente:

 • kloramfenikol (poznati levomicetin);
 • jetiluracil.

Antibiotik djeluje baktericidno ubijajući infekciju u rani. Dodatak metiluracilom pojačava lokalni imunitet i pospješuje regeneraciju.

Struktura masti je takva da joj omogućuje prodor duboko u tkiva bez uništavanja bioloških membrana..

Prednost masti je što je u stanju uništiti nekoliko vrsta mikroorganizama, također činjenica da nema kontraindikacija, s izuzetkom individualne netolerancije.

Uz vrije, namaže se na zahvaćeno područje ili se stavi ubrus namočen u Levomekol. Zatvorite vrh ljepljivom žbukom. Zavoj se mijenja 1-2 puta dnevno.

Sintomicin liniment je mast na bazi antibiotika kloramfenikola. Razlika između masti i linimenta (postoji i sintomicin mast) je u drugoj osnovi. Mast je stvorena na masnoj osnovi, liniment - na vodenoj osnovi.

Način upotrebe masti za furunculozu jednak je onome kod Levomekola.

Levometil je isti Levomekol drugog proizvođača.

Netran - čudno, ali ovo je isti Levomekol, s istim kloramfenikolom i metiluracilom.

Levomekol je, sa svim svojim prednostima, mast za povlačenje s antibiotikom za vrije.

Antibiotici za furunculozu u djece

Dikloksacilin - polusintetik iz podskupine penicilina, pripada uskom spektru antibiotika. Cilja na Staphylococcus aureus i stoga je koristan za liječenje vrenja i drugih infekcija kože. Postoji unakrsna netolerancija s penicilinima i ciklosporinima.

Za djecu je najprihvatljiviji oblik oslobađanja u obliku suspenzije. To omogućuje izračun doze za dijete ovisno o tjelesnoj težini..

Vankomicin je antibiotik koji je aktivan protiv zlatnog stafilokoka, ali namijenjen je liječenju infekcija u gastrointestinalnom traktu. Loše se apsorbira u krvotok i nema sistemski učinak, stoga je njegovo imenovanje s furunculozom neopravdano.

Eritromicin - učinkovit u liječenju furunculoze, dozira se ovisno o težini, dobi i težini bolesti. Starijoj djeci mogu se davati tablete; ako je teško progutati, primjenjuje se suspenzija.

Antibiotici protiv navrata na licu

Značajka vrenja na licu je potreba da se antibiotici koriste ne samo lokalno u obliku masti, već i sistemsko djelovanje. To je zbog neposredne blizine mozga i velikih žila..

Ciprolet je isti kao Ciprofloksacin, podskupina fluorokinolona. Jedna od njegovih prednosti je polagani razvoj mikrobne rezistencije na njegovo uvođenje. Brzo se i dobro apsorbira, prodire u tkiva. Lako se podnosi. Nije propisano za trudnice, dojilje, djecu i adolescente.

U odraslih doza je 1 gram dnevno u 2 podijeljene doze. Mora se imati na umu da prijem Tsiproleta ometa koncentraciju, pa morate biti oprezni u vožnji automobila.

Sumamed je jednostavan za upotrebu. Pakiranje sadrži 3 tablete, koje se moraju popiti za 3 dana, jednu dnevno.

Doksiciklin je polusintetski antibiotik iz podskupine tetraciklina. Široki spektar djelovanja blokira sintezu proteina u mikrobnoj stanici. Kontraindicirano u djece mlađe od 8 godina, trudnica iz 2. tromjesečja, dojilja i s teškim oboljenjem jetre. Recepcija oralna i parenteralna.

Prevencija furunculoze

Ako govorimo o prevenciji furunculoze antibioticima, onda možete dati ovaj savjet. Ako se na mjestu abrazije, abrazije ili rane pojave iritacija, peckanje, lagani svrbež i crvenilo, tretirajte područje kože antiseptikom, namažite antibakterijskom mašću, stavite zavoj. To će spriječiti proces generalizacije infekcije..

Antibiotici za furunkulozu u tabletama za odrasle, djecu u preponama, na licu, stražnjici, glavi, vratu. Imena lijekova, popis

Furunculoza je kožna bolest kod koje se lojne žlijezde i folikuli dlake upale zbog patogenih mikroorganizama. Kao rezultat, pojavljuju se apscesi u kojima se gnoj počinje nakupljati. Ako ne započnete liječenje na vrijeme, kod furunculoze s antibioticima u tabletama za odrasle i djecu, mogu se pojaviti ozbiljne komplikacije..

Klasifikacija

U 98% slučajeva furunkulozu uzrokuje stafilokok. Uništavaju ga antibakterijski lijekovi. Njihova je upotreba nužna kada su gnojni apscesi na vratu, glavi, pored važnih krvnih žila. Kroz njih se infekcija širi cijelim tijelom i može uzrokovati ozbiljne komplikacije - od sepse do smrti..

Antibiotici za furunculozu u tabletama za odrasle neophodni su za liječenje brojnih područja upale. Kada se pojave pojedinačni osipi, antibakterijski lijekovi nisu propisani.

Izravna indikacija je lokalizacija vrenja u gornjem dijelu tijela (od pazuha prema gore). Bez antibiotika mogu nastati komplikacije (npr. Encefalitis, meningitis) s velikim rizikom od smrti.

Kad su čirevi u preponama, infekcija se može proširiti limfnim sustavom. Bez antibiotika to prijeti razvojem sepse. Za osobe s imunodeficijencijom propisani su antibakterijski lijekovi, jer se povećava rizik od ozbiljnih komplikacija. Uz blagi tijek bolesti, terapija se provodi kod kuće.

Za liječenje vrenja iz pazuha i više, antibiotici se propisuju u obliku masti i sistemskih lijekova. Na primjer, "Tsiprolet" se brzo apsorbira i počinje djelovati. Lijek se lako podnosi, ali postoje određena ograničenja glede imenovanja.

"Sumamed", "Doksiciklin" također dobro pomažu. Za liječenje vrenja u preponama koriste se vanjska sredstva "Mupirocin", "Ceftriaxone", "Fuzidin". Za trudnice je propisana mast "Levomekol" ili "Vishnevsky".

Sa standardnim režimom liječenja, zrelo kuhanje otvara kirurg. Gnojni sadržaj se uklanja. Rana se tretira antiseptikom, a zatim se stavlja zavoj s mašću. Kako bi ublažio bol i spriječio infekciju, u fokus upale može se ubrizgati novokain s antibiotikom.

Oblog s mašću mijenja se svakodnevno. U slučaju komplikacije bolesti ili njenog tijeka u teškom obliku, višestruki apscesi, antibakterijski lijekovi se dodatno propisuju oralno.

Kratki pregled antibiotika koji se koriste za furunkulozu:

Naziv grupe i najčešće korišteni lijekoviopće karakteristike
Penicilini:

 • "Ampiox";
 • "Bitsillin";
 • "Ampicilin";
 • "Amoksicilin".
Oni remete stvaranje staničnih stijenki patogena. Postoje prirodni i polusintetski antibiotici, koji se dalje dijele u 4 različite skupine. Za terapiju se koriste amoksiklav. Njihove glavne komponente su amoksicilin i klavulanska kiselina.

Takvi lijekovi učinkovito uništavaju većinu vrsta gram-pozitivnih bakterija, a karakterizira ih niska toksičnost. Za liječenje furunculoze koriste se antibiotici-amoksiklavi "Medoklav", "Ekoklav" u obliku tableta. "Augmentin" i "Oxamp" uzimaju se u prahu za pripremu suspenzije.

S furunculozom se ne koriste antipseudomonalni penicilini na bazi benzilpenicilina.

Cefalosporini:

 • "Cefazolin";
 • "Cefaleksin";
 • Cefuroxime;
 • "Cefipim".
Sprječavaju prodor infekcije duboko u tkiva, sprječavaju daljnje širenje. Po svom su učinku slični penicilinskoj skupini. Cefalosporini su nisko toksični, širokog spektra. Sa svakom generacijom, učinkovitost lijekova raste.

Manje učinkovit "Cefalexin", "Cefazolin", ali drugi je aktivniji. Propisuju se u obliku tableta za blage oblike bolesti. Za teške i komplicirane lijekove koriste se lijekovi treće generacije - "Ceftriaxone", "Cefotaxime". Primjenjuju se parenteralno.

Uz brojne čireve, teški i trajni oblik infekcije, propisuje se Cefipim (lijek četvrte generacije).

Makrolidi:

 • "Macropen";
 • Eritromicin;
 • "Azitromicin";
 • "Sumamed".
Postoje prirodni (na primjer, "Eritromicin") i polusintetski ("Azitromicin"). Makrolidi su nisko toksični, propisuju se samo kada se pojavi visoka temperatura, vrućica.

Lijekovi mogu brzo zaustaviti upalu i nježni su na crijeva. Međutim, oni se nakupljaju u tijelu, stoga, u slučaju bolesti bubrega i jetre, makrolide treba uzimati pažljivo.

Jedan od najsigurnijih smatra se "Eritromicin". "Azitromicin" se, za razliku od ostalih makrolida, akumulira što je više moguće u tkivima, potrebno je više vremena da se izluči iz tijela, pa tijek liječenja nije duži od tjedan dana (uzima se 1 tableta dnevno). Međutim, puno se bolje podnosi od "Eritromicina".

"Azitromicin-eko" (inače "Ecomed") ne ubrizgava se u mišiće i intravenozno. Ova vrsta antibiotika daje se samo u tabletama, kapsulama, sirupu ili se suspenzija priprema od praha. "Macropen" je dostupan u obliku tableta ili u prahu. Posebno je agresivan na stafilokoke, koje drugi markolidi ne podnose..

Tetraciklini ("Tetraciklin", "Doksiciklin")Učinkovito uklanjaju infekcije kože. Jedan od najboljih u skupini je "Doscycline" (polusintetski lijek) širokog djelovanja. Blokira stvaranje proteina u patogenim stanicama. Međutim, ima niz kontraindikacija.
Fluoroklorinoli ("Ciprolet", "Ciprofloksacin")Propisano pacijentima sa slabim imunitetom. Najbolji antibiotik za furunkulozu je "Ciprofloksacin" sa širokim učinkom. No, zbog nuspojava je kontraindicirana kod trudnica, tijekom dojenja i djece. Lijek se ne smije uzimati istovremeno s nesteroidnim protuupalnim lijekovima - to uzrokuje povećanje toksičnosti, napadaje.
Lokalni antibioticiKod furunculoze često se koriste antibakterijske masti. Uništavaju zarazne agense u apscesima, ublažavaju upalu oko sebe, uklanjaju gnoj i ubrzavaju zacjeljivanje..

Levomekol se češće propisuje. Mast prodire duboko u tkivo bez utjecaja na membranu. Aktivan protiv nekoliko vrsta uzročnika furunculoze. Mast "Syntomycin" proizvodi se na bazi kloramfenikola. Djeluje isto kao i Levomekol.

Pri odabiru antibiotika vode se prema dobi pacijenta. Nisu svi lijekovi prikladni za djecu. U osnovi, "Dikloksacilin" se propisuje iz skupine usko djelujućih penicilina.

Aktivan je protiv Staphylococcus aureus, koji uzrokuje furunculozu. Ali nije kompatibilno s ciklosporinima i penicilinima. Za djecu se preporučuje "Dikloksacilin" u obliku suspenzije koja vam omogućuje izračunavanje doziranja prema tjelesnoj težini.

"Vancomycin" je prethodno bio propisan za furunculozu, ali se slabo apsorbira, ima malu učinkovitost, stoga se sada ne koristi. Dobro se pokazao u terapiji "Eritromicin". Za stariju djecu propisuje se u tabletama, za mlađu djecu - u obliku suspenzije.

Top 10 lijekova iz ljekarne

U prvih deset ulaze antibiotici različitih skupina. Za liječenje furunculoze prednost se daje lijekovima širokog spektra djelovanja koji djeluju na nekoliko patogenih mikroorganizama odjednom.

"Amoksicilin"

Antibiotik iz skupine penicilina za furunkulozu u tabletama za odrasle i djecu. Dostupno u obliku granula, kapsula i tableta od 250-500 mg. Brzo uklanja infekciju furunkulozom, zaustavlja rast gnojnih apscesa. Djelovanje lijeka - 12 sati, nema štetan učinak na sluznicu probavnog sustava. S furunculozom, lijek se primjenjuje kap po kap ili intravenski mlaz.

Shema uzimanja lijeka:

 • 2-5 godina - 125 mg 3 puta dnevno;
 • 5-10 godina - 250 mg tri puta dnevno;
 • stariji od 10 godina - 250-500 mg odjednom, 3 puta dnevno (doziranje se može povećati na 1000 mg).

Trajanje liječenja je 7-14 dana. Nuspojave uključuju disbiozu, tahikardiju, proljev, mučninu i glavobolju. Kontraindikacije - trudnoća, dojenje, zatajenje bubrega. Ako se propisuje djeci mlađoj od 18 godina, tada se lijek ne smije uzimati zajedno s metronidazolom. Trošak "Amoksicilina" 50-140 rubalja.

"Eritromicin"

Dio makrolidne skupine. Dostupno u obliku tableta, masti, bočica s praškom (za injekcije). Prikladno za bilo koju dobnu kategoriju. Prednosti - minimalan rizik od nuspojava.

U novorođenčadi može izazvati pilorospazam, dispeptičke poremećaje, a ponekad i izazvati alergijske reakcije. S furunculozom je propisano za borbu protiv infekcije koja je dospjela u meka tkiva i kožu.

Shema uzimanja lijeka:

 1. Odrasli se propisuju 200-400 mg, do 4 puta dnevno, s razmakom od 6 sati. Ako je potrebno, doziranje se može povećati na 4 mg. Lijek se uzima jedan sat prije jela ili 2 sata nakon njega.
 2. Djeci se propisuje 30-40 mg / kg dnevno. Doziranje je podijeljeno u 2-4 doze.

Trajanje liječenja je 7-10 dana. Nuspojave - proljev, osip, glavobolja. Lijek je kontraindiciran tijekom laktacije, trudnica, osoba s insuficijencijom jetre i bubrega. Trošak "Eritromicina" je 50-120 rubalja. ovisno o obliku oslobađanja i doziranju.

"Azitromicin"

Dio makrolidne skupine. Drugi naziv lijeka je Sumamed. Dostupno u tabletama, kapsulama, sirupu i suspenziji u prahu. Intramuskularno i ne ubrizgava se u vene. Lijek je širokog spektra djelovanja. Suzbija sintezu bjelančevina, usporava razmnožavanje bakterija, djeluje na patogene unutarstanično.

Shema uzimanja lijeka:

 1. Antibiotici za furunkulozu u tabletama za odrasle propisuju se jednom tabletom (500 mg) dnevno (prije ili poslije jela).
 2. Starije osobe i djeca starija od 12 godina (težina veća od 45 kg) prva 3 dana - dvije kapsule od 250 mg jednom dnevno. Zatim - dva puta tjedno, po 250 mg.

Trajanje liječenja je 9 dana. Nuspojave uključuju alergijske manifestacije, gastrointestinalne poremećaje, aritmiju, tahikardiju. Može se osjetiti vrtoglavica, zujanje u ušima. Ne preporučuje se za bolesti bubrega i jetre, tijekom laktacije, do 12 godina. Uzimajte s oprezom u slučaju aritmija. Trošak "Azitromicina" je 50-300 rubalja. ovisno o obliku oslobađanja i doziranju.

"Levomekol"

Dostupno kao mast za vanjsku upotrebu. Lijek se temelji na antibioticima metiluracilu i kloramfenikolu. Brzo uništava širok spektar patogenih bakterija, stimulira imunološki sustav i započinje proces regeneracije tkiva.

Mast se koristi za liječenje otvorenih ili puknutih vrenja. To pomaže u sprečavanju širenja infekcije i promiče brže zacjeljivanje.

Shema upotrebe droga:

 • prije upotrebe proizvoda, furuncle ili rana tretiraju se antiseptikom;
 • mast se nanosi jednom dnevno, mijenja se svakodnevno;
 • lijek se može ubrizgati u gnojnu šupljinu kroz drenažnu cijev ili špricu (sredstvo prethodno zagrijati).

Moguće nuspojave su osip, oteklina, peckanje i svrbež. Ne preporučuje se tijekom dojenja i trudnoće. Kontraindikacije - psorijaza, gljivične patologije, ekcemi, individualna netolerancija na aktivne komponente antibiotika. Trošak "Levomekol" - 130-180 rubalja.

"Bactroban"

Dostupno u obliku masti. Drugi naziv lijeka je "Mupirocin". Lijek je širokog spektra djelovanja. Dobro pomaže kod infekcija kože, lezija Staphylococcus aureus. Aktivni sastojak je antibiotik nove generacije (kalcij mupirocin). Uništava većinu patogenih sredstava, stoga se često propisuje za furunculozu.

Mast se nanosi na vrenje do tri puta dnevno - ispod zavoja. Trajanje liječenja nije duže od 10 dana. Ako nakon 5 dana nema poboljšanja, promijenite lijek u drugi antibiotik ili dopunite lijek za oralnu primjenu.

Moguće nuspojave su alergijske reakcije poput oteklina ili osipa. Ponekad se osjeća peckanje, svrbež, suha koža. Kontraindikacije - zatajenje bubrega, individualna netolerancija. Trošak "Bactroban" - 1700-3100 rubalja.

"Baneocin"

Dostupno u obliku masti, praha. Ovo je kombinirani pripravak koji se sastoji od dva antibiotika - neomicina i bacitrocina. Blokira sintezu proteina i staničnu stijenku bakterija.

Lijek je propisan za gnojno-upalne procese (posebno s furunculozom). Brzo uništava sojeve zlatnog stafilokoka. Međutim, može izazvati alergijsku reakciju. Imenovan s navršenih mjesec dana života.

Režim liječenja lijekovima:

 1. Nanesite na vrenje tankim slojem 2-4 puta dnevno, ispod zavoja.
 2. Lokalna aplikacija. Za djecu mlađu od 18 godina, ne više od 200 g praha dnevno.

Trajanje liječenja je tjedan dana. Nuspojave su rijetke - alergijske manifestacije. Kontraindikacije - individualna netolerancija na aktivne komponente lijeka, opsežne lezije kože, istodobno upotreba aminoglikozidnih antibiotika. S oprezom - s zatajenjem bubrega i srca, neuromuskularnim patologijama. Trošak "Baneocin" - 170-490 rubalja.

Linkomicin

Dostupno u kapsulama od 250 mg, otopinama, mastima. Djelatni sastojak je linkomicin hidroklorid. Djeca se mogu prepisivati ​​s navršenih mjesec dana života. Djeluje snažno bakteriostatički zbog širokog spektra djelovanja. Propisan je za gnojne lezije kože, furunkulozu. Početak djelovanja - 2-3 sata nakon uzimanja.

Shema uzimanja lijeka:

 1. Rješenja. Odrasli se injektiraju intravenozno na 600 mg sa 250 ml fiziološke otopine 2-3 puta dnevno. U naprednim slučajevima intramuskularne injekcije daju se dva puta dnevno (po 600 mg). Djeci mlađoj od 14 godina primjenjuju se 10-20 mg / kg u razmaku od 8-12 sati.
 2. Antibiotici za furunculozu u tabletama za odrasle propisuju se 500 mg 3-4 puta dnevno. Maksimalna doza je 1-1,5 g. Za djecu od 3 do 14 godina lijek se daje svakodnevno po 30-60 mg / kg.
 3. Mast se nanosi u tankom sloju 1-2 puta dnevno. U prisutnosti relativnih kontraindikacija, količina lijeka se smanjuje.

Ampule s linkomicinom

Lijek se uzima prije jela i pere s puno vode. Nuspojave uključuju alergijske reakcije, mučninu i povraćanje. Mogu se pojaviti glavobolje i hipohondrija, skokovi tlaka. Lijek ne smiju uzimati dojilje i trudnice, mala djeca, osobe s patologijama bubrega i jetre. Trošak "Lincomycin" - 70-120 rubalja.

"Cefaleksin"

Antibiotici za furunkulozu u tabletama za odrasle puštaju se u obliku tableta i kapsula od 250 mg. Prašak je namijenjen djeci. Aktivni sastojak je cefalosporin. Snažno djeluje na uzročnike furunculoze, posebno na Staphylococcus aureus. Početak djelovanja lijeka - jedan sat nakon primjene.

Shema uzimanja lijeka:

 1. Odraslima se propisuje 1-4 g dnevno, s razmakom od 6 sati. Uzmite 30-60 minuta prije jela, isperite vodom. Ako je potrebno, doziranje se povećava na 6 g dnevno.
 2. Djeci se daje u obliku suspenzije. Dnevna doza (težina djeteta manja od 40 kg) je 25-50-100 mg / kg, 2 do 4 puta dnevno. Pri izračunavanju učestalosti prijema uzimaju se u obzir stupanj i težina bolesti.

Trajanje liječenja je 7-14 dana. Nuspojave uključuju gastrointestinalni poremećaj, drhtanje ruku, vrtoglavicu i opću slabost. Za trudnice i dojilje lijek se može uzimati samo nakon savjetovanja s liječnikom. Kontraindikacije - individualna netolerancija. Propisuje se oprezno tijekom trudnoće, dojenja za djecu do šest mjeseci. Trošak "Cefaleksina" - 80-100 rubalja.

"Amoksiklav"

Ovo je kombinirani proizvod na bazi penicilina i klavulanske kiseline. To pomaže u brzom uništavanju uzročnika furunkuloze. Dostupno u obliku tableta i praha. Lijek je aktivan protiv aerobnih gram-pozitivnih bakterija. Može se propisati za furunculozu.

Amoxiclav - antibiotik za furunculozu

Shema uzimanja lijeka:

 1. Za odrasle je propisana jedna tableta, otopljena u 100 ml vode. Ili pijte puno tekućine. Interval između doza lijeka je 8 sati. Tablete se uzimaju prije jela..
 2. Za djecu mlađu od 12 godina, doziranje se izračunava pojedinačno, uzimajući u obzir trenutne bolesti, tjelesnu težinu, individualne karakteristike tijela.

Trajanje liječenja je 5-14 dana. Nuspojave - poremećaj rada gastrointestinalnog trakta, alergijske manifestacije, konvulzije, anemija. Mogu se pojaviti vrtoglavica i nesanica.

Kontraindikacije uključuju patologiju jetre, individualnu netoleranciju komponenata. Uzimajte oprezno tijekom dojenja i trudnoće - samo nakon savjetovanja s liječnikom. Ne preporučuje se djeci mlađoj od 12 godina. Trošak "Amoxiclav" - 70-470 rubalja.

"Fuzidin"

Dostupno u obliku tableta. Aktivni sastojak je fusidna kiselina. Antibiotik je nisko toksičan, brzo se suočava sa stafilokokima koji uzrokuju furunkulozu i agensima otpornim na druge lijekove. Dostupno u obliku tableta.

Shema uzimanja lijeka:

 1. Odrasli se propisuju 0,5-1 g tri puta dnevno, nakon jela. Tablete se isperu vodom ili mlijekom. Interval između doza lijeka je 8 sati. Za liječenje teške furunculoze, propisuje se 2-3 g dnevno, a zatim se doziranje smanjuje na 1-1,5 g.
 2. Djeci od 3 do 4 godine daju se 40-60 mg / kg, u tri doze. Nakon 4 godine, imenovati 20-40 mg / kg 3 puta dnevno.

Tijek liječenja je 7-10 dana. Moguće nuspojave su mučnina, povraćanje, osip i bolovi u trbuhu. Kontraindikacije - individualna netolerancija na komponente lijeka, djeca mlađa od 3 godine. S oprezom se propisuje u bolesnika s kroničnim zatajenjem bubrega. Trošak "Fuzidin-natrij" - 330 rubalja.

Liječnici trebaju nadzirati liječenje furunkuloze antibioticima u tabletama za odrasle i djecu. Lijekovi se odabiru ovisno o uzročniku bolesti. Uzročnika furunculoze moguće je utvrditi tek nakon ispitivanja uzoraka sadržaja apscesa u laboratoriju.

Video o liječenju furunculoze

Kirurg o prevenciji i liječenju furunculoze:

Članci O Acne Gelovi