Akne: Kako izliječiti akne

Drugi lijek za unutarnju upotrebu je Acnecutan za akne. Ovaj lijek pojavio se u Rusiji tek 2010. godine na tržištu i analogan je Roaccutaneu, samo s manje nuspojava. Ali Acnecutan propisuje samo dermatolog i u slučaju da druge vrste liječenja nisu pomogle riješiti se akni. Prije nego što počnete piti Acnecutan, pročitajte nuspojave i razmislite ponovno jeste li spremni za to da biste se riješili akni. Napokon, samo 50% bolesnika zauvijek ima akne, preostalih 50% ima recidiv ili pogoršanje nakon odbijanja lijeka Acnecutan.

Kako Acnecutan djeluje protiv akni

Djelatna tvar Acnecutana je izotretinoin. Ova tvar regulira rad lojnih žlijezda. Ne samo da potiskuje aktivno lučenje sebuma, već i smanjuje veličinu lojnih žlijezda. Također, liječnici su dokazali da izotretinoin ima protuupalni učinak koji se širi na bakterije akni. Zbog dugotrajne primjene Acnecutana, lojne žlijezde mogu zauvijek ostati u smanjenom obliku, što će dovesti do rješavanja akni.

Također, učinak liječenja akni Acnecutanom povećava se zbog stanjivanja gornjih slojeva epiderme izotretinoinom. Aktivnim tvarima je puno lakše ući u krvotok, a vidljivi rezultati se brzo pojavljuju.

Izotretinoin je sistemski retinoid i najučinkovitiji je lijek protiv akni. Ali te lijekove liječnik može propisati samo u pojedinačnoj dozi, uzimajući u obzir težinu, dob i oblik akni. Otkriveno je da je uzrok akni pretjerano aktivan rad lojnih žlijezda i stvaranje velike količine sebuma, što je povoljno okruženje za širenje bakterija akni Propionibacterium acnes. Acnecutan se uspješno bori protiv ovog procesa, smanjujući i samo izlučivanje sebuma i same lojne žlijezde. Uz to, Acnecutan vraća normalnu regeneraciju i diferencijaciju stanica, istodobno imajući protuupalni učinak..

Upute za uporabu Acnecutan

Aknekutan se uzima 1-2 puta dnevno oralno uz obroke. Doze određuje liječnik ovisno o težini i obliku akni. Kapsule za aknekutan proizvode se u 8 i 16 mg, 30 komada u pakiranju. Prosječno trajanje liječenja Acnecutanom je 4-6 mjeseci, vrijeme liječnika varira ili smanjuje ovisno o nuspojavama, poboljšanjima ili pogoršanju stanja pacijenta.

Nakon punog tečaja liječenja Acnecutanom postoji vjerojatnost recidiva, moguće je ponovno liječenje, ali ne prije 2 mjeseca nakon završetka prethodnog. To je zbog mogućnosti inhibiranog liječenja, tj. rezultat se nije pojavio odmah.

Nuspojave Acnecutana

Jer Acnecutan sadrži maksimalnu količinu vitamina A, prije svega, nuspojave će biti povezane s hipervitaminozom vitamina A:

-sluznice (nos, grlo, oči),

-ljuštenje i iritacija,

-gubitak kose, lomljivi nokti,

-osip, svrbež, prekomjerno znojenje,

-pogoršanje akni na početku liječenja,

-bolovi u kostima i mišićima,

-glavobolje, umor, depresija, oštećenje vida, bolovi u trbuhu, bolesti desni, mučnina, proljev.

Nuspojave lijeka Acnecutan pojavile su se u početnim fazama liječenja i tijekom liječenja vratile se u normalu. Ponekad je potrebno smanjiti dnevnu dozu lijeka kako ne bi pogoršao situaciju.

U vezi s tako velikim popisom nuspojava lijeka Acnecutan, ne biste ga trebali uzimati samo na recept, već i svakog mjeseca uzimati testove za praćenje stanja unutarnjih organa, krvi i sprečavanje pojave nuspojava.

Tijekom liječenja akni lijekom Acnecutan, djevojke ne bi trebale zatrudnjeti prije liječenja, tijekom liječenja i mjesec dana nakon završetka liječenja. Postoji visok rizik od rađanja djeteta s razvojnim manama, pa djevojčice trebaju koristiti pouzdanu kontracepciju.

Uz sve navedeno, u roku od 6 mjeseci nakon završetka liječenja ne mogu se koristiti mehaničko i lasersko čišćenje, operacije i epilacija bilo kojeg dijela tijela. Veliki rizik od ožiljaka i ožiljaka

Koliko košta Acnecutan

Cijena za Acnecutane je 2 puta jeftinija od one za Roaccutane. Čini se da je to zbog kratkotrajne prisutnosti na ruskom tržištu i određenog nepovjerenja u lijek, kao i zbog učinkovitije proizvodne tehnologije patentirane u Belgiji. Stoga Acnecutan košta oko 40% manje..

Kapsule Aknekutan 8 mg za 30 kom - 1070 rubalja

Kapsule za aknekutan 16 mg za 30 kom - 1800 rubalja

Po čemu se Acnecutane razlikuje od Roaccutanea

Izotretinoin je aktivna tvar koja se nalazi i u roakkutanu i u aknekutanu. Ali Acnecutan ima dvije dodatne tvari koje omogućuju izotretinoinu da djeluje za 20% učinkovitije. Liječnici su proveli usporedne studije i pokazalo se da je 16 mg Acnecutane jednako 20 mg Roaccutana. To znači da je količina izotretinoina koji prolazi kroz probavni sustav upola manja, što znači da je 2 puta manje nuspojava..

Primjerice, uzimajući kapsulu od 20 mg Roaccutane, samo 12 mg izotretinoina ulazi u krvotok i djeluje protiv akni, preostalih 8 mg prolazi kroz probavni trakt bez ulaska u krvotok. Uzimajući kapsulu od Acnecutan od 16 mg, 12 mg izotretinoina (ista količina) odlazi u krvotok za liječenje akni, a preostalih 4 mg prolazi kroz probavni sustav. Oni. prolaz izotretinoina kroz probavni trakt je 2 puta manji, manje stresa na unutarnje organe. To je glavna razlika.

Još jedan važan plus Acnecutana je što se lako apsorbira bez hrane. Jer izotretinoin je analog vitamina A i pripada vitaminima topivim u mastima, ali lijek se lakše apsorbira iz masne hrane. Ali pacijent neće uvijek moći uzimati Acnecutan s hranom ili s dovoljno masnim obrokom. Tijekom istraživanja pokazalo se da se Acnecutane apsorbira 70% bez hrane, a Roaccutane samo 37%. To znači potpuno povjerenje u liječenje da će tijelo, čak i kada se uzima bez hrane, apsorbirati u tijelo..

Recenzije Acnecutan

Prepisao me liječnik nakon godinu dana borbe protiv akni. Inače, borili smo se zajedno s njim i, očito, on sam nije mogao podnijeti moje posjete. Nakon dva tjedna uzimanja Acnecutana, lice mi se samo pogoršalo, jako sam se uplašila, ali liječnik je rekao da je to normalno, moram to proći. Morao sam, a što učiniti nešto drugo... Tjedan dana kasnije, pojava akni počela se pomalo smanjivati ​​i od tada se pojava akni počela smanjivati, nisam mogao vjerovati svojim očima, nije bilo novih osipa, stari su nestali. Nakon otprilike 2 mjeseca nisam imala niti jedan prištić! lice je bilo u mrljama i crnim točkama, ali nije bilo upale i za mene je to već bio napredak! Imala sam tečaj 4 mjeseca, ponekad sam imala samo glavobolje i suhe oči, nije bilo ništa drugo i nisam uzimala nikakve testove. Na kraju bih jako želio napraviti piling, ali to je kontraindicirano još 6 mjeseci. Općenito sam zadovoljan.

Recenzija: Marina

Nakon uzimanja Acnekutana počela sam imati užasnu depresiju i nakon 2 tjedna sam je prestala uzimati, jer sam se nekako osjećala nelagodno i sve se vratilo u normalu, ali bilo je 2 puta više akni. Pročitao sam da je to moguće kada se lijek otkaže. Ali sada se i dalje liječim izvana i nisam spreman ponovno osjetiti ovu bezvrijednost. Još uvijek se loše sjećam Aknekutana.

Recenzija: Tina

Dermatolog je propisao tečaj tijekom 3 mjeseca, lice je bilo sav ukopan, upalo i vrije. Užas, ni zaklada nije pomogla. Odbila je izaći na ulicu. Mislila sam da ne može biti gore i odlučila sam uzeti drogu. I tako sam sretna da sam to odlučila! Unatoč gubitku kose i ljuštenju ruku i usana, napokon sam se riješila ove noćne more! Nakon 1 mjeseca, moji su vreli nestali, rupe nisu bile toliko uočljive, nakon 2 mjeseca uopće sam bila šokirana - na nekim je mjestima bilo samo rupa. Dermatolog je vidio taj učinak i odlučio ga produžiti za još jedan mjesec. Upravo završavam 4. mjesec, vrlo sretan. Ako imate ozbiljne akne, ovaj je lijek za vas.

Aknekutan (8 i 16 mg): istina u odgovorima liječenih, upute za uporabu, cijena i analozi

Aknekutan tablete snažni su lijek retinoidne skupine koji se koristi u složenom liječenju teških oblika akni. Lijek se propisuje u slučajevima kada terapija drugim lijekovima nije donijela pozitivan rezultat. Zbog visokog rizika od nuspojava, kapsule se mogu uzimati samo nakon što ih je propisao ljekar i pod njegovim strogim nadzorom. Inače, liječenje može dovesti do suprotnog učinka i pogoršati stanje oboljelih od akni..

Kada je terapija aknekutanom opravdana

Uputa za lijek Aknekutan preporučuje upotrebu kada je potencijalna korist za pacijenta veća od rizika od nuspojava. Unos retinoida opravdan je u sljedećim slučajevima:

 • papulopustularni osip;
 • fulminantne akne;
 • cistične akne.

Lijek se također propisuje pacijentima koji imaju visok rizik od ožiljaka i ožiljaka zbog jakih akni.

Koji je lijek

Aknekutan je dostupan u samo jednom obliku oslobađanja - kapsulama, koje se pogrešno nazivaju tabletama. Razlike između ove dvije vrste lijekova su u tome što se prva sorta brže otapa u gastrointestinalnom traktu i ulazi u krvotok te, u skladu s tim, ima najbrži terapeutski učinak.

Djelatna tvar, koja je sadržaj kapsula, je izotretinoin. Komponenta je umjetno sintetizirana 13-cis-retinoična kiselina (oblik vitamina A). Jednom u gastrointestinalnom traktu, tvar se pretvara u transretinojsku kiselinu, čiji princip djelovanja na akne još uvijek nije u potpunosti shvaćen.

Retinoid je dostupan u dvije doze - 8 ili 16 mg aktivnog sastojka u svakoj kapsuli.

Kako Acnecutane djeluje na akne

Glavni aktivni sastojak izotretinoin inhibira aktivnost lojnih žlijezda, smanjujući time proizvodnju sebuma, koji je glavni provokator bakterija akni. Osim toga, lijek ima sljedeće učinke na područja oštećena upalnim procesom:

 • obnavljajući;
 • protuupalno;
 • antiseboreičan.

Zahvaljujući ovom djelovanju, tečaj primjene Acnecutana dovodi do uklanjanja sadržaja masti u dermisu, smanjenja broja osipa na koži, a nakon toga i njihovog potpunog nestanka.

Treba shvatiti da se nakon liječenja retinoidom akne ponekad vrate nakon određenog razdoblja, što može zahtijevati drugi kurs terapije.

Doziranje liječenja Acnecutanom: približna shema

Upute za upotrebu Acnecutana preporučuju pijenje prema sljedećoj shemi:

 1. Unutra 1 ili 2 puta dnevno, ovisno o težini akni.
 2. Prijem se preporučuje provoditi tijekom obroka, što povećava bioraspoloživost lijeka.
 3. Trajanje terapije može varirati od 4 mjeseca do šest mjeseci. Koliko dugo će se lijek koristiti u ljekovite svrhe, odlučuje liječnik koji uvelike ovisi o stanju kože pacijenta.

Potrebnu dozu (kapsule od 8 ili 16 mg) određuje isključivo liječnik. U svakom slučaju, specijalist odabire pojedinačnu dozu i režim liječenja.

Dnevna doza izotretinoina ovisi o tjelesnoj težini. U početku se lijek uzima po stopi od 0,4 mg po kilogramu tjelesne težine. Dobivena doza se pije odjednom ili podijeli u dvije doze. Dopušteno je uzimati ne više od 0,8 mg po kilogramu tjelesne težine dnevno.

U ozbiljnim bubrežnim patologijama, dnevna doza u početku ne smije prelaziti 8 mg dnevno.

Kumulativna doza uzeta tijekom cijelog tečaja: oko 100 mg na 1 kg tjelesne težine.

U slučaju recidiva, provodi se drugi kurs, ali ne ranije od 2 mjeseca nakon polaganja prvog.

Mjere predostrožnosti za prijem

Aknekutan i alkohol su potpuno nespojivi. Pijenje alkohola tijekom uzimanja retinoidnog ciklusa može izazvati ozbiljne posljedice.

Budući da lijek može dovesti do razvoja depresivnih stanja, preporuča se odbiti njegovu upotrebu osobama koje često pate od depresije.

Na početku terapije mnogi pacijenti promatraju pojavu povećane suhoće koža i sluznica. Da biste smanjili nuspojave, potrebno je koristiti nekomedogene hidratantne kreme za lice, tijelo i usne. Za oči se koristi umjetni pripravak za suze ili specijalizirana oftalmološka krema.

Tijekom razdoblja liječenja, kao i nakon završetka, tijekom šest mjeseci zabranjeno je podvrgavanje takvim hardverskim postupcima kao što su laserska terapija i dermoabrazija zbog visokog rizika od dubokih ožiljaka..

Pacijenti koji uzimaju Acnecutan primjećuju smanjenje vida noću. Iz tog razloga trebali biste se suzdržati od vožnje vozila kasno navečer i noću..

Pri propisivanju izotretinoina, liječnik treba upozoriti da pacijent koji koristi očne leće treba odbiti nositi ih tijekom cijelog razdoblja tečaja. To je zbog činjenice da retinoid često izaziva alergijsku reakciju na leće.

Tijekom razdoblja upotrebe kapsula zabranjeno je posjetiti solarij i sunčati se. Ljeti se na licu preporučuje nositi duge rukave i kremu za sunčanje.

U bolesnika koji pate od patologija poput dijabetes melitusa, pretilosti i kroničnog alkoholizma, potrebno je stalno pratiti razinu glukoze i lipida..

Ako se prekorači preporučena doza lijeka, pacijent može osjetiti hipervitaminozu vitamina A, koja se očituje simptomima poput pospanosti, povraćanja, povećane razdražljivosti i vrtoglavice. Pojava takvog stanja zahtijeva trenutno ispiranje želuca i posjet liječniku..

Zastrašujuće nuspojave aknekutana: što trebate znati?

Aknekutan, čije su nuspojave u većini slučajeva reverzibilne, može uzrokovati brojne poremećaje u radu sljedećih organa:

 • koža;
 • mišići;
 • oko;
 • Gastrointestinalni trakt;
 • CNS.

U prvom tjednu liječenja pacijent osjeća povećanu suhoću zaštitne ovojnice, koja prolazi sama od sebe i ne zahtijeva korekciju doziranja tableta. Također je moguće da se još više akni pojavi u prvih 10 dana nakon početka uzimanja, što također nije razlog za zabrinutost..

Izotretinoin često izaziva bolove u mišićima, što može pridonijeti smanjenoj tjelesnoj aktivnosti i povećanom umoru.

Na organe vida također može utjecati uzimanje lijeka koji se najčešće manifestira u obliku konjunktivitisa, blefaritisa i nadražaja oka.

Gastrointestinalni trakt može reagirati na upotrebu retinoida pojavom dispeptičnog sindroma, koji se očituje u obliku mučnine, labave stolice i bolova u trbuhu.

Učinak lijeka na središnji živčani sustav izražava se u obliku glavobolje, razvoja depresije, psihoze, u rijetkim slučajevima - samoubilačkih tendencija.

Prije uzimanja Acnecutana, pacijent mora biti svjestan mogućeg razvoja gore opisanih nuspojava.

U kojim slučajevima se tablete ne smiju uzimati

Apsolutne kontraindikacije za uporabu lijeka u terapiji akni su:

 • razdoblje trudnoće i dojenja;
 • ozbiljne jetrene patologije;
 • hipervitaminoza retinola;
 • uzimanje tetraciklinskih antibiotika;
 • individualna netolerancija na izotretinoin.

Upotreba kapsula ne preporučuje se osobama mlađim od 12 godina..

Lijek ne smiju uzimati žene u fertilnoj dobi. U situacijama kada je oralna terapija lijekovima od vitalnog značaja, liječnik bi trebao upozoriti pacijenta na ozbiljne posljedice koje izotretinoin može izazvati u slučaju trudnoće. Lijek je sposoban izazvati ozbiljne nedostatke u fetusu, stoga, tijekom terapije i u roku od mjesec dana nakon završetka, trebali biste se suzdržati od planiranja začeća.

Reakcija lijeka na druge lijekove

Tetraciklini i neki glukokortikosteroidi smanjuju terapeutski učinak retinoida. Uz to, lijekovi iz prve skupine u kombinaciji s izotretinoinom mogu povećati intrakranijalni tlak.

Treba izbjegavati istodobnu primjenu lijeka s lijekovima koji povećavaju fotosenzibilnost, jer se vjerojatnost opeklina od sunca pri izlaganju ultraljubičastom zračenju povećava.

Korištenje lokalnih lijekova s ​​keratolitičkim djelovanjem tijekom terapije retinoidima može izazvati ozbiljnu iritaciju na koži..

Prije početka liječenja izotretinoinom, pacijent mora upozoriti liječnika koji ga liječi na sve lijekove koje uzima.

Prosječna cijena lijeka Acnecutan u Rusiji iznosi:

 • 30 tableta od 8 mg - 1300 rubalja;
 • 30 tableta od 16 mg svaka - 2200 rubalja.

Lijek se ne prodaje u Ukrajini, ali postoji lokalni analog - Aknetin.

Fotografija "PRIJE" i "NAKON"

3 "radna" analoga Aknekutana - što odabrati?

Lijek za akne ima analoge u sastavu, proizveden pod sljedećim imenima:

 • Izotretinoin;
 • Izbrisat će;
 • Roakkutan.

Nema temeljnih razlika između ovih lijekova. Jedina razlika između njih je količina aktivnog sastojka u tabletama / kapsulama. Koji od lijekova propisati protiv akni, odlučuje isključivo ljekar koji dolazi.

Aknekutan: pregledi liječenih

Tonya:

Retinoidi mi nisu odgovarali, počeo sam imati nuspojave iz želuca i crijeva. Liječnik je odmah prestao uzimati kapsule i propisao antibiotsko liječenje.

Aleksej:

Aknekutan mi je pomogao da se riješim konglobata, ali nakon nekoliko mjeseci počele su se ponovno pojavljivati. Sada prolazim drugi tečaj, stanje kože se vratilo u normalu.

Veronica:
Aknekutan protiv akni propisao mi je dermatolog. U prvom tjednu akne su se još više povećale. Liječnik je rekao da je to normalno i da bi uskoro sve trebalo nestati. U trećem mjesecu uzimanja akni praktički nije ostalo ni traga. Sad je koža čista, povećani sadržaj masti je nestao. Znam da je moguć recidiv, ali zaista se nadam da se to neće dogoditi.

Je li vam se svidio članak? Podijelite sa svojim prijateljima!

Pokušao sam soooooooooooooooooooooooooooooo puno stvari pokušavajući se riješiti akni. Pokušavao sam se izliječiti godinu dana, ali to nije urodilo plodom! Ni jedan. Samo se pogoršalo. Proces se pomaknuo kad se počela liječiti pod nadzorom dermatologa. Prepisan mi je Acnecutan za oralnu primjenu. Tečaj je dizajniran za godinu dana. Prvi mjesec bio je najteži, jer se još uvijek nije vidio određeni rezultat, a tijelo se nije prilagodilo lijeku i povremeno je davalo iznenađenja u obliku lagane suhoće i razdražljivosti. Ali iznenađenja su brzo završila, a mene je postalo lakše povezati i proces je započeo. Nakon što sam ga uzeo, zaista sam postao druga osoba! Najprijatnije za gledanje)

Ulyana, dobra večer. Recite mi kako je s vašom kožom nakon tretmana Acnecutanom u svibnju 2018. Liječnik nudi već treći tečaj, jer se ponovio recidiv.

Aknekutan: snovi o zdravoj koži se ostvaruju

Akne, prištići i druge nepravilnosti na koži truju živote mnogih ljudi, bez obzira na spol i dob. Mali se problemi mogu riješiti pravilnom njegom i kozmetikom, ali što učiniti ako se kožna bolest manifestira kao obilni osip, jake akne s prijetnjom ožiljaka i ožiljaka? Posebno za takve slučajeve, farmaceuti su stvorili lijekove iz skupine sistemskih retinoida. Jedno od najpopularnijih i najučinkovitijih sredstava ove serije je Acnecutan. Kako uzimati tablete za postizanje željenog učinka?

Sastav i svojstva Acnecutana

Acnecutane je generički lijek (lijek koji je po sastavu i djelovanju ekvivalentan originalnoj marki) dugo poznatog lijeka Roaccutane. Ovaj se lijek koristi samo u slučajevima kada su već isprobane različite metode liječenja akni i niti jedna od njih nije donijela pozitivne rezultate. Lijek može biti spas u najnaprednijim slučajevima akni.

Za liječenje blažih slučajeva akni, Acnecutan nije propisan!

Aktivni sastojak Aknekutana sintetski je analog retinola (vitamin A) - izotretinoina. Lijek se proizvodi u želatinskim kapsulama u dozi od 8 ili 16 mg. Svaka kapsula sadrži pomoćne tvari - rafinirano sojino ulje i smjese estera. Lijek se proizvodi pomoću jedinstvene Lidose® tehnologije koju su razvili i patentirali belgijski ljekarnici.

Kapsule za aknekutan dostupne su u dvije doze - 8 i 16 mg

Indikacije za imenovanje Acnecutana su teški oblici akni: konglobatni, nodularno-cistični i drugi oblici koji prijete stvaranju ožiljnog tkiva.

Svojstva izotretinoina

 1. Tvar regulira rad lojnih žlijezda: s vremenom smanjuje funkcionalnu aktivnost, smanjuje njihovu veličinu. Zahvaljujući tome, pore kože su manje začepljene i ne stvaraju se upalni elementi. Ovo svojstvo lijeka glavna je stvar u učinkovitoj borbi protiv akni, jer je povećana masnost kože vrlo povoljna za razvoj bakterija Propionibacterium acnes, koje pridonose nastanku akni. Bez antibakterijskog učinka, izotretinoin se učinkovito bori protiv patogena akni.
 2. Keratolitičko djelovanje - izotretinoin razrjeđuje gornje slojeve epiderme, čineći samočišćenje kože učinkovitijim, pore nisu začepljene.
 3. Lijek ima protuupalni, antiseboreički učinak, a također potiče regeneracijske (restorativne) procese u koži.

Acnecutan je učinkovit za liječenje teških akni

Analozi lijeka: koja je razlika i koji je bolji?

Uz Acnecutane, dermatolozi prepisuju slične lijekove: Roaccutane (izvorni lijek) i Erase (generički Roaccutane). Koje su razlike između ovih lijekova i koji je bolji?

Aktivni sastojak svakog od ovih lijekova je izotretinoin.

Roakkutan ima više nuspojava i skuplji je od aknekutana

Razlike između aknekutana i roakkutana

Aknekutan se u ruskim ljekarnama pojavio relativno nedavno - 2010. godine, dok je Roaccutane poznat već dva desetljeća. Roaccutane kapsule sadrže 10 i 20 mg djelatne tvari. Aknekutan sadrži dodatne komponente koje povećavaju bioraspoloživost izotretinoina za 20%. Studije su pokazale da 16 mg Acnecutana terapeutski odgovara 20 mg Roaccutana, odnosno, uzimajući kapsulu Acnecutana, pacijent dobiva puni terapeutski učinak, dok se količina uzete aktivne tvari smanjuje za 20%. Koncentracija izotretinoina smanjuje se - u skladu s tim, smanjuje se rizik od nuspojava, opterećenje probavnog trakta je manje od polovice. Druga značajna razlika između Acnecutana je ta što se puno bolje apsorbira bez hrane. Za maksimalnu apsorpciju izotretinoina potrebno ga je koristiti istovremeno s hranom (po mogućnosti masnom). Bez hrane, Acnecutane se može apsorbirati za 70%, dok je Roaccutane samo 37%. Dakle, povećavaju se šanse za visoku učinkovitost liječenja Acnecutanom. Jedan od važnih čimbenika u korist Acnecutana je njegova cijena. Lijek se proizvodi industrijski učinkovitijom tehnologijom, pa je njegov trošak 40% niži od Roaccutana.

Erase proizvodi indijska farmaceutska tvrtka Ranbaxy, zbog čega su mnogi pacijenti oprezni prema lijeku

Razlike između Aknekutana i Erasea

Erase sadrži 10 ili 20 mg izotretinoina, kao i sojino ulje, pčelinji vosak, butilhidroksianisol, dinatrij edetat i hidrogenirano biljno ulje. Indijska tvrtka Ranbaxy Laboratories bavi se proizvodnjom ovog lijeka i ta je činjenica odlučujuća za mnoge dermatologe i pacijente kada se postavlja pitanje odabira lijeka. Vjeruje se da ovaj proizvođač često zanemaruje standarde kvalitete, a odabir Erase za liječenje znači "igranje ruleta". Međutim, mnogi se dermatolozi ne slažu s tim mišljenjem i smatraju Erase izvrsnim lijekom koji je po terapijskoj učinkovitosti ekvivalentan Roaccutaneu, ali puno niži po cijeni. Nuspojave su iste kao Roaccutane.

Na temelju gore navedenog možemo zaključiti da je Acnecutan najučinkovitiji od svih sistemskih retinoida, ima manje nuspojava i pobjeđuje u cijeni..

Kako uzimati lijek

Pažnja: Aknekutan se može uzimati samo onako kako ga je propisao dermatolog nakon osobnih konzultacija i prethodnog pregleda! Liječenje treba provoditi pod nadzorom liječnika.

Prije propisivanja lijeka, liječnik mora dati pacijentu uputnicu za laboratorijski pregled - potrebno je proći biokemijski test krvi kako bi se uvjerio da nema kontraindikacija za uporabu Acnecutana. Žene u reproduktivnoj dobi moraju napraviti test na trudnoću.
Doziranje lijeka izračunava se za svakog pacijenta pojedinačno i ovisi o stupnju bolesti, tjelesnoj težini, općem stanju tijela. Najčešće se lijek propisuje 1 kapsula 1-2 puta dnevno, uz obroke.
Uobičajena početna doza lijeka je 0,4 mg po kg dnevno, prema indikacijama, doziranje se može udvostručiti - do 0,8 mg lijeka po kg tjelesne težine dnevno. Za vrlo teške ili raširene (u cijelom tijelu) oblike akni, liječnik može propisati Acnecutan u dnevnoj dozi do 2 mg po kg tjelesne težine. U zatajenju bubrega, početna doza ne smije prelaziti 8 mg lijeka dnevno. Optimalnom dozom tečaja smatra se 100-120 mg po kg.
Lijek se propisuje dugoročno - 4-9 mjeseci. Trajno poboljšanje kod većine bolesnika opaža se u 16-24 tjednu od početka terapije.
Nakon završetka liječenja moguć je recidiv, u kojem slučaju dermatolog propisuje drugi tečaj u istoj dozi, ali ne prije 2 mjeseca nakon završetka prvog tečaja uzimanja Acnecutana.

Uzimajući Acnecutan, morate znati i slijediti osnovna pravila:

 1. Režim i doziranje lijeka moraju odgovarati liječničkom receptu. Ne možete samostalno promijeniti dozu, kombinirati Acnecutan s drugim lijekovima bez odobrenja dermatologa.
 2. Morate biti spremni na nuspojave i koristiti proizvode za vlaženje kože lica, tijela, usana.
 3. Uklonite teške tjelesne aktivnosti, aktivne sportske aktivnosti.
 4. Kontraindicirano je provoditi lasersko liječenje, provoditi postupke dermoabrazije, uklanjanje dlaka, koristiti pilinge.
 5. Ne možete voziti noću. Morate pratiti vid, redovito se savjetovati s oftalmologom.
 6. Nanesite hidratantne kapi za oči. Ne nosite kontaktne leće, zamijenite ih naočalama.
 7. Izbjegavajte otvorenu sunčevu svjetlost, koristite zaštitne kreme s UV filterom.
 8. Mjesečno podvrgavajte testovima, pratite svoje stanje, što prije obavijestite svog liječnika o pogoršanju zdravstvenog stanja.

Žene koje su seksualno aktivne moraju:

 • koristiti istovremeno dvije kontraceptive (jedna od njih mora biti prepreka) tijekom liječenja i nakon završetka terapije tijekom 5 tjedana;
 • mjesečno raditi test na trudnoću;
 • posjetite ginekologa jednom mjesečno;
 • nemojte koristiti kontracepciju s progesteronom, jer izotretinoin smanjuje njihovu učinkovitost.

Liječnici propisuju Acnecutan za mlade spolno zrele žene s određenim rezervama i samo ako više nema drugih mogućnosti terapije.

Prije nego što propiše Acnecutan, liječnik mora pregledati ženu i biti siguran da nema trudnoće

Prije početka uzimanja lijeka, žena mora napraviti test na trudnoću najkasnije 11 dana prije uzimanja lijeka..
Liječnik propisuje Aknekutan samo za mjesec dana liječenja, moguće je nastaviti uzimati lijek tek nakon sljedećeg posjeta dermatologu i negativnog testa trudnoće. Ako žena, unatoč svim mjerama predostrožnosti, zatrudni tijekom liječenja ili u roku od 30 dana nakon završetka, trebate razgovarati o svim rizicima s teratologom i odlučiti hoće li nastaviti trudnoću ili prekinuti.

Kontraindikacije, nuspojave i interakcije lijekova

Kontraindikacije za uzimanje aknekutana su sljedeća stanja:

 • individualna netolerancija na lijek;
 • hipervitaminoza A;
 • trudnoća;
 • razdoblje laktacije;
 • hiperlipidemija (visoka razina lipida ili lipoproteina u krvi);
 • dob do 12 godina;
 • oštećenje bubrega i jetre;
 • dijabetes.

Prije nego počnete uzimati Acnecutan, morate izvagati prednosti i nedostatke, pobrinite se da ne postoje druge mogućnosti terapije, jer lijek ima mnogo nuspojava.

Nuspojave lijeka Acnecutan - tablica

Organi i sustavi organaSimptomi i manifestacije
Probavni trakt
 • Mučnina;
 • upala i krvarenje zubnog mesa;
 • suhoća usne sluznice;
 • proljev;
 • upala crijeva;
 • crijevna krvarenja;
 • upala gušterače;
 • hepatitis.
Koža
 • Moguće kratkotrajno pogoršanje akni u prvim tjednima primjene;
 • suha, perutava koža na licu, dlanovima i tabanima;
 • alergijski osip, svrbež;
 • crvenilo lica;
 • prekomjerno znojenje;
 • botriomikom (tumorske promjene u vaskularnom tipu);
 • fulminantne akne (teški oblik cističnih akni);
 • gubitak kose, stanjivanje;
 • osjetljivost na sunčevu svjetlost, pigmentaciju kože;
 • ranjivost i laka ozljeda.
Živčani sustav
 • Glavobolja;
 • slabost;
 • povećani intrakranijalni tlak;
 • oštećenje vida;
 • konvulzije;
 • u rijetkim slučajevima - depresivni poremećaj, psihoza, pokušaji samoubojstva.
Lokomotorni aparat
 • Bolovi u zglobovima i mišićima;
 • upala zglobova;
 • tendinitis (upala i degeneracija tetiva);
 • hiperostoza (povećanje koncentracije koštanog tkiva u kostima, što dovodi do prekomjernog rasta koštanog tkiva).
Osjetilni organi
 • Strah od jakog svjetla;
 • rijetko - smanjena oštrina vida, posebno u mraku;
 • upala vidnog živca;
 • keratitis (upala rožnice oka);
 • konjunktivitis;
 • iritacija bjeloočnice;
 • blefaritis (obostrana upala kapaka);
 • ponekad oštećenje sluha.
Krv
 • Anemija;
 • smanjenje razine leukocita;
 • povećana ESR;
 • smanjenje hematokrita.
Dišni sustavU rijetkim slučajevima, bronhospazam (ako postoji bronhijalna astma u anamnezi)
Ostali sustavi i organi
 • Limfadenopatija (upala limfnih čvorova);
 • vaskulitis (upala i uništavanje zidova krvnih žila);
 • glomerulonefritis (bolest bubrega).
Hipervitaminoza A
 • Suhoća i stanjivanje kože;
 • promuklost glasa kao rezultat suhoće sluznice grkljana;
 • heilitis (suhoća i upala usana, pukotine u kutovima usta);
 • suhe oči;
 • konjunktivitis;
 • krvarenja iz nosa.

Aknekutan ima izražena teratogena i embriotoksična svojstva. Uzimanje lijekova tijekom trudnoće ili neposredno prije nego što prijete ozbiljnim kongenitalnim deformacijama i malformacijama, fetalnom smrću, prijevremenim porođajem, pobačajem.

Interakcije s lijekovima

Aknekutan je apsolutno nespojiv s alkoholom!

Istovremeni unos lijeka i alkoholnih pića ima snažan hepatotoksični učinak, uslijed čega se može razviti zatajenje jetre. Simptomatski se to očituje žutošću kože, jakim bolovima u desnom hipohondriju, mučninom i povraćanjem..

Aknekutan je nespojiv sa sljedećim lijekovima:

 • tetraciklini - smanjuju učinkovitost izotretinoina i povećavaju rizik od povećanog intrakranijalnog tlaka;
 • drugi retinoidi (adapalen, retinol, tretinoin, tazaroten) - kombinirana primjena opterećena je hipervitaminozom A;
 • progesteron - njegov je učinak oslabljen;
 • lokalni keratolitici - povećava se rizik od iritacije kože;
 • sulfonamidi, tiazidni diuretici - povećavaju fotosenzibilnost, povećavaju rizik od opeklina.

Recenzije o lijeku

Recenzije o Acnecutanu uglavnom su pozitivne. Oni koji su liječeni lijekom izvijestili su o značajnim poboljšanjima koja nisu imali kod drugih tretmana. Svaki pacijent govori o nuspojavama Acnecutana, koje su se očitovale u većoj ili manjoj mjeri. Neki primjećuju da su nakon prestanka liječenja doživjeli recidiv bolesti.

Stvarno učinkovit i vrijedan lijek, iako s najozbiljnijim i najbrojnijim nuspojavama! Prošla je godina od lijeka. Sad opet imam neprestane osipe u predjelu vrata, nekoliko puta 3-7, bolne, pustulozne, čim ih izliječim, ne prođe dan kad se pojave novi. Tako da još uvijek nemam čistu kožu, nije mi se sve vratilo. Stoga mogu reći da lijek nije panaceja.!

Nevado4ka

http://ire preporučujend.ru/content/edinstvennoe-sredstvo-kotoroe-izbavilo-menya-ot-pryshchei-i-nadeyus-chto-nadolgo-stradayu-im

Ja se, naravno, ne mogu pohvaliti da su me aknekutani izliječili, tk. tek ga je počela uzimati, ali dermatolog kod kojeg idem radi s aknekutanom i njezini pacijenti imaju vrlo dobre rezultate.

Anna

http://www.woman.ru/beauty/face/thread/3860458/message/26972575/

Bilo je zastrašujuće, ali odlučio sam se. Nakon 2 tjedna vidio sam rezultat. Za mjesec dana, samo nebo i zemlja. Sve potkožne su se riješile, općenito sam zaboravila što su akne. Acnecutan potiskuje rad lojnih žlijezda, pa se tijekom nanošenja jednostavno ne prepoznajete - koža je mat, kao u snovima. Od nuspojava - osip na rukama jednom mjesečno, sve se suši, pogotovo usne, pomogao mi je bepanten, nisam više primijetio. Ovo je pravi spas za one koji su očajni, glavno je ne odustati.

parmalati

http://otzovik.com/review_1913602.html

Dermatolozi primjećuju visoku učinkovitost lijeka, ali inzistiraju na strogo individualnom pristupu i potiču pacijente da se ne bave samoliječenjem. Aknekutan je ozbiljan lijek koji zahtijeva odgovoran stav.

Liječenje Roaccutanom (Acnecutane) treba propisati (ako je naznačeno) i provoditi ga pod redovitim nadzorom dermatologa, samoliječenje je neprihvatljivo! Dnevna i kumulativna doza Roaccutana (Acnecutane) ovisi o brojnim čimbenicima, ne samo o tjelesnoj težini i težini akni, već se povremeno prilagođava na recepciji dermatologa. Roaccutane (Acnecutane) za liječenje umjerenih akni dermatolog može propisati samo ako adekvatno složeno liječenje (uključujući uzimanje antibiotika za oralnu primjenu) tijekom najmanje nekoliko mjeseci ne dovede do značajnog poboljšanja.

Dermatolog O.V.Panarin.

http://www.panarin.ru/q-a/%F0%EE%E0%EA%EA%F3%F2%E0%ED.htm

Nakon 6 mjeseci liječenja: rezultati na videu

Zdrava koža san je mnogih ljudi. Aknekutan vam može pomoći postići ono što želite - imati lijepu kožu bez problema. No, vrijedno je podsjetiti da je Acnecutan lijek koji ne podnosi neozbiljan stav prema sebi, ima mnogo nuspojava i može nekontrolirano uzimati u obzir zdravlje. Ne bavite se samo-lijekovima. Obratite se stručnjaku i slijedite sve liječničke recepte. Budi zdrava i lijepa!

Acnecutan ® (Aknekutan)

Djelatna tvar

Farmakološka skupina

 • Liječenje akni [dermatotropna sredstva]

Nosološka klasifikacija (ICD-10)

 • L70 Akne

Sastav

Kapsule1 kapsula.
aktivne tvari:
izotretinoin8/16 mg
pomoćne tvari: Gelutsir ® 50/13 (smjesa estera stearinske kiseline polietilen oksida i glicerina) - 96/192 mg; rafinirano sojino ulje - 52/104 mg; Span 80 ® (sorbitan oleat - miješani esteri oleinske kiseline i sorbitola) - 8/16 mg
kapsula, 8 mg: tijelo i kapa - želatina, željezna boja crveni oksid (E172), titan dioksid (E171)
kapsula, 16 mg: tijelo - želatina, titan dioksid (E171); kapa - želatina, titan dioksid (E171), željezo u boji žuti oksid (E172), indigo karmin (E132)

Opis oblika doziranja

Kapsule, 8 mg: tvrde, želatinozne, veličina br. 3, smeđe.

Kapsule, 16 mg: tvrde, želatinozne, veličina br. 1, bijelo tijelo, zelena kapa.

Sadržaj kapsula je žuto-narančasta voštana pasta.

farmakološki učinak

Farmakodinamika

Izotretinoin je stereoizomer potpuno trans-retinoične kiseline (tretinoin).

Točan mehanizam djelovanja izotretinoina još nije utvrđen, no utvrđeno je da je poboljšanje kliničke slike teških oblika akni povezano s suzbijanjem aktivnosti lojnih žlijezda i histološki potvrđenim smanjenjem njihove veličine. Sebum je glavni supstrat za rast Propionibacterium acnes, pa smanjenje proizvodnje sebuma inhibira bakterijsku kolonizaciju kanala.

Acnecutan ® inhibira proliferaciju sebocita i djeluje na akne, obnavljajući normalan proces stanične diferencijacije, potičući procese regeneracije.

Uz to, dokazano je protuupalno djelovanje izotretinoina na kožu..

Farmakokinetika

Budući da je kinetika izotretinoina i njegovih metabolita linearna, koncentracija u plazmi tijekom terapije može se predvidjeti na temelju podataka dobivenih nakon jedne doze. Ovo svojstvo lijeka također sugerira da ne utječe na aktivnost mikrosomskih enzima jetre koji sudjeluju u metabolizmu lijeka..

Visoka bioraspoloživost lijeka Aknekutan ® posljedica je velikog udjela otopljenog izotretinoina u lijeku i može se povećati ako se lijek uzima s hranom.

U bolesnika s aknama nakon uzimanja 80 mg izotretinoina natašte Cmaks u plazmi u ravnoteži iznosio je 310 ng / ml (raspon 188-473 ng / ml), Tmaks - 2–4 sata Koncentracija izotretinoina u plazmi je 1,7 puta veća nego u krvi, zbog lošeg prodiranja izotretinoina u eritrocite. Komunikacija s proteinima plazme (uglavnom s albuminom) - 99,9%.

Css izotretinoin u krvi bolesnika s teškim aknama koji su uzimali 40 mg lijeka 2 puta dnevno kretao se u rasponu od 120 do 200 ng / ml. Koncentracije 4-okso-izotretinoina (glavnog metabolita) u ovih su bolesnika bile 2,5 puta veće od koncentracija izotretinoina.

Koncentracija izotretinoina u epidermi 2 puta je niža nego u serumu.

Metabolizira se tako da tvori 3 glavna biološki aktivna metabolita - 4-okso-izotretinoin (glavni), tretinoin (potpuno trans-retinoična kiselina) i 4-okso-retinoin, kao i manje značajni metaboliti, koji također uključuju glukuronide. Budući da se izotretinoin i tretinoin reverzibilno pretvaraju jedan u drugi in vivo, metabolizam tretinoina povezan je s metabolizmom izotretinoina. 20-30% doze izotretinoina metabolizira se izomerizacijom. U farmakokinetici izotretinoina u ljudi enterohepatična recirkulacija može igrati značajnu ulogu..

Studije in vitro pokazale su da je nekoliko izoenzima citokroma P450 uključeno u pretvorbu izotretinoina u 4-okso-izotretinoin i tretinoin, pri čemu niti jedan od izoformi vjerojatno neće igrati dominantnu ulogu. Izotretinoin i njegovi metaboliti ne utječu značajno na aktivnost izoenzima citokroma P450.

T1/2 završna faza za izotretinoin - u prosjeku 19 sati; za 4-okso-izotretinoin - u prosjeku 29 sati.

Izotretinoin se izlučuje putem bubrega i žuči u približno jednakim količinama.

Odnosi se na prirodne (fiziološke) retinoide. Endogene koncentracije retinoida obnavljaju se otprilike 2 tjedna nakon završetka unosa lijeka.

Posebne skupine pacijenata

Disfunkcija jetre. Budući da su podaci o farmakokinetici lijeka u bolesnika s oštećenom funkcijom jetre ograničeni, izotretinoin je kontraindiciran za uporabu u ovoj skupini bolesnika..

Bubrežna disfunkcija. Zatajenje bubrega blage do umjerene težine ne utječe na farmakokinetiku izotretinoina.

Indikacije za lijek Aknekutan ®

teški oblici akni (nodularno-cistični, konglobatski, s rizikom od ožiljaka);

akne koje ne reagiraju na druge tretmane.

Kontraindikacije

preosjetljivost na lijek ili njegove sastojke;

istodobna terapija tetraciklinima;

trudnoća, utvrđena i planirana (moguće teratogeni i embriotoksični učinak);

razdoblje laktacije;

djeca mlađa od 12 godina.

S pažnjom: dijabetes melitus; povijest depresije; pretilost; kršenje metabolizma lipida; alkoholizam.

Primjena tijekom trudnoće i dojenja

Trudnoća je apsolutna kontraindikacija za terapiju Acnecutanom ®.

Ako trudnoća nastupi (unatoč mjerama predostrožnosti) tijekom liječenja ili unutar mjesec dana nakon završetka terapije, postoji vrlo visok rizik od rađanja djeteta s ozbiljnim malformacijama.

Izotretinoin je lijek s jakim teratogenim učinkom. Ako se trudnoća dogodi u vrijeme kada žena uzima izotretinoin oralno (u bilo kojoj dozi, pa čak i na kratko), vrlo je visok rizik od rađanja djeteta. Acnecutan ® je kontraindiciran u žena u fertilnoj dobi, osim ako žensko stanje ne udovoljava svim sljedećim kriterijima:

- pacijent mora imati ozbiljne akne otporne na konvencionalne tretmane;

- pacijent mora točno razumjeti i slijediti upute liječnika;

- liječnika treba obavijestiti o opasnosti od trudnoće tijekom liječenja Acnecutanom®, u roku od 1 mjeseca nakon njega, te potrebi hitnog savjetovanja ako se sumnja na trudnoću;

- pacijenta treba upozoriti na moguću neučinkovitost kontracepcije;

- pacijentica mora potvrditi da razumije bit mjera opreza;

- pacijent mora razumjeti potrebu i kontinuirano koristiti učinkovite metode kontracepcije 1 mjesec prije liječenja Acnecutanom ®, tijekom liječenja i u roku od 1 mjeseca nakon prekida (vidjeti "Interakcija"); poželjno je istovremeno koristiti dvije različite metode kontracepcije, uključujući barijeru;

- pacijent mora dobiti negativan valjani rezultat testa trudnoće u roku od 11 dana prije početka primjene lijeka; toplo se preporučuje da se test na trudnoću provodi mjesečno tijekom liječenja i 5 tjedana nakon završetka terapije;

- pacijentica treba započeti liječenje Acnecutanom® tek 2. ili 3. dana sljedećeg normalnog menstrualnog ciklusa;

- pacijent mora razumjeti potrebu za obveznim posjetom liječniku svakog mjeseca;

- prilikom liječenja relapsa bolesti, pacijent bi trebao neprestano koristiti iste učinkovite metode kontracepcije tijekom mjesec dana prije početka liječenja Acnecutanom®, tijekom liječenja i u roku od mjesec dana nakon završetka, te podvrgnuti istom pouzdanom testu trudnoće;

- pacijentica mora u potpunosti razumjeti potrebu za oprezom i potvrditi svoje razumijevanje i želju za upotrebom pouzdane kontracepcije koju joj je liječnik preporučio.

Primjenu kontracepcije prema gornjim uputama tijekom liječenja izotretinoinom treba preporučiti čak i onim ženama koje obično ne koriste kontracepcijske metode zbog neplodnosti (osim za pacijente koji su bili podvrgnuti histerektomiji), amenoreju ili koji prijavljuju da nemaju spolni odnos..

Liječnik mora biti siguran da:

- pacijent pati od teških akni (nodularno-cistične, konglobatne ili s rizikom od ožiljaka) ili akni koje ne reagiraju na druge vrste terapije;

- negativan rezultat pouzdanog testa za trudnoću dobiven je prije početka uzimanja lijeka, tijekom terapije i 5 tjedana nakon završetka terapije (datumi i rezultati testa za trudnoću moraju biti dokumentirani);

- pacijent koristi najmanje jednu, po mogućnosti dvije učinkovite metode kontracepcije, uključujući barijeru, u roku od 1 mjeseca prije početka liječenja Acnecutanom®, tijekom liječenja i u roku od mjesec dana nakon njegovog završetka;

- pacijent je u stanju razumjeti i ispuniti sve gore navedene zahtjeve za sprečavanje trudnoće;

- pacijent ispunjava sve gore navedene uvjete.

Test za trudnoću

U skladu s trenutnom praksom, u prva 3 dana menstrualnog ciklusa treba provesti test na trudnoću s minimalnom osjetljivošću od 25 mIU / ml..

Prije početka terapije:

- da bi se isključila moguća trudnoća, liječnik mora zabilježiti rezultat i datum početnog testa trudnoće prije kontracepcije. U bolesnika s neredovitim menstruacijama, vrijeme ispitivanja trudnoće ovisi o spolnoj aktivnosti i treba ga provesti 3 tjedna nakon nezaštićenog odnosa. Liječnik bi trebao obavijestiti pacijenta o načinima kontracepcije;

- test trudnoće provodi se na dan imenovanja lijeka Aknekutan ili 3 dana prije posjeta pacijenta liječniku. Rezultate ispitivanja treba zabilježiti tehničar. Lijek se može propisati samo pacijentima koji primaju učinkovitu kontracepciju najmanje 1 mjesec prije početka terapije Acnecutanom ®.

Tijekom terapije:

- pacijent mora posjetiti liječnika svakih 28 dana. Potreba za mjesečnim ispitivanjem trudnoće određuje se lokalnom praksom uzimajući u obzir spolne aktivnosti i prethodne menstrualne nepravilnosti. Ako je naznačeno, test na trudnoću provodi se na dan posjeta ili 3 dana prije posjeta liječniku, rezultati testa moraju se registrirati.

Kraj terapije:

- 5 tjedana nakon završetka terapije provodi se test kojim se isključuje trudnoća.

Recept za Acnecutan ® za žene sposobne za plod može se propisati samo tijekom 30 dana liječenja, a nastavak terapije zahtijeva novi recept lijeka od strane liječnika. Test trudnoće, recept i primitak lijeka preporuča se provesti istog dana.

Ako, unatoč poduzetim mjerama predostrožnosti, tijekom liječenja Acnecutanom ® ili u roku od mjesec dana nakon završetka trudnoće, trudnoća i dalje nastupi, postoji vrlo visok rizik od ozbiljnih malformacija fetusa.

Ako nastupi trudnoća, terapija Acnecutanom® se prekida. O izvedivosti održavanja trudnoće treba razgovarati s liječnikom specijaliziranim za teratologiju.

Budući da je izotretinoin vrlo lipofilni, velika je vjerojatnost da će preći u majčino mlijeko. Zbog mogućih nuspojava, Acnecutan ® se ne smije propisivati ​​dojiljama.

Muški pacijenti

Postojeći podaci pokazuju da je kod žena izloženost lijeku dobivenom iz sjemena i sjemene tekućine muškaraca koji uzimaju Acnecutan ® nedovoljna za očitovanje teratogenih učinaka Acnecutana ®.

Muškarci bi trebali isključiti mogućnost uzimanja droge od strane drugih, posebno žena.

Nuspojave

Većina nuspojava ovisi o dozi. Nuspojave su obično reverzibilne nakon prilagodbe doze ili povlačenja lijeka, ali neke mogu potrajati i nakon prekida liječenja.

Simptomi povezani s hipervitaminozom A: suha koža, sluznice, uklj. usne (heilitis), nosna šupljina (krvarenje), grkljan i ždrijelo (promuklost), oči (konjunktivitis, reverzibilna neprozirnost rožnice i netolerancija kontaktnih leća).

Sa strane kože i njezinih dodataka: ljuštenje kože dlanova i tabana, osip, svrbež, eritem lica / dermatitis, znojenje, piogeni granulom, paronihija, onihodistrofija, povećani rast granulacijskog tkiva, trajno stanjivanje kose, reverzibilan gubitak kose, blistavi oblici akni, hirzutizam hiperpigmentacija, fotosenzibilnost, lagana trauma kože. Na početku liječenja akne se mogu pogoršati i trajati nekoliko tjedana.

Iz mišićno-koštanog sustava: bolovi u mišićima sa ili bez povećanog CPK u serumu, bolovi u zglobovima, hiperostoza, artritis, kalcifikacija ligamenata i tetiva, tendinitis.

Sa strane središnjeg živčanog sustava i mentalne sfere: pretjerani umor, glavobolja, povećana ICP (pseudotumor mozga: glavobolja, mučnina, povraćanje, zamagljen vid, oticanje vidnog živca), napadaji, rijetko - depresija, psihoza, samoubilačke misli.

Od osjetila: kseroftalmija, izolirani slučajevi poremećaja oštrine vida, fotofobija, oštećenje adaptacije na mrak (smanjenje vida u sumrak); rijetko - kršenje percepcije boje (prolazi nakon povlačenja lijeka), letikularna katarakta, keratitis, blefaritis, konjunktivitis, iritacija oka, optički neuritis, oticanje vidnog živca (kao manifestacija intrakranijalne hipertenzije); oštećenje sluha na određenim frekvencijama zvuka, poteškoće u nošenju kontaktnih leća.

Iz gastrointestinalnog trakta: suhoća usne sluznice, krvarenje iz zubnog mesa, upala zubnog mesa, mučnina, proljev, upalne bolesti crijeva (kolitis, ileitis), krvarenje, pankreatitis (posebno s istodobnom hipertrigliceridemijom - iznad 800 mg / dl). Zabilježeni su rijetki slučajevi fatalnog pankreatitisa. Prolazno i ​​reverzibilno povećanje aktivnosti jetrenih transaminaza, izolirani slučajevi hepatitisa. U mnogim slučajevima promjene nisu izašle izvan normalnog raspona i tijekom liječenja vratile se na početne vrijednosti, ali u nekim je situacijama postalo potrebno smanjiti dozu ili otkazati Acnecutan ®.

Iz dišnog sustava: rijetko - bronhospazam (češće u bolesnika s bronhijalnom astmom u anamnezi).

Sa strane krvnog sustava: anemija, smanjeni hematokrit, leukopenija, neutropenija, povećanje ili smanjenje broja trombocita, ubrzana ESR.

Laboratorijski pokazatelji: hipertrigliceridemija, hiperkolesterolemija, hiperurikemija, smanjena razina HDL-a; rijetko, hiperglikemija. Tijekom primjene Aknekutana ®, registrirani su slučajevi novootkrivenog dijabetesa melitusa. U nekih su bolesnika, posebno u onih s intenzivnom tjelesnom aktivnošću, opisani izolirani slučajevi povećane aktivnosti CPK u serumu..

Iz imunološkog sustava: lokalne ili sistemske infekcije uzrokovane gram-pozitivnim patogenima (Staphylococcus aureus).

Ostalo: limfadenopatija, hematurija, proteinurija, vaskulitis (Wegenerova granulomatoza, alergijski vaskulitis), sistemske reakcije preosjetljivosti, glomerulonefritis.

Teratogeni i embriotoksični učinci: urođene deformacije - hidro- i mikrocefalija, nerazvijenost kranijalnih živaca, mikroftalmija, malformacije CVS-a, paratireoidne žlijezde, poremećena formacija kostura - nerazvijenost digitalnih falanga, lubanje, vratnih kralješaka, bedrenih kosti, kostiju prednjeg dijela kosti, kosti prednjeg dijela kosti, kosti prednjeg dijela kosti dijelovi lubanje, rascjep nepca, nisko mjesto ušnih uha, nerazvijenost ušnih uha, nerazvijenost ili potpuno odsutnost vanjskog slušnog kanala, kila mozga i leđne moždine, adhezija kostiju, spajanje prstiju na rukama i nogama, razvojni poremećaji timusne žlijezde; fetalna smrt tijekom perinatalnog razdoblja, prerano rođenje, pobačaji; prerano zatvaranje zona rasta epifize; u pokusu na životinjama - feokromocitom.

Interakcija

Antibiotici iz serije tetraciklina, GCS smanjuju učinkovitost.

Istodobna primjena s lijekovima koji povećavaju fotosenzibilnost (uključujući sulfonamide, tetracikline, tiazidne diuretike), povećava rizik od opeklina od sunca.

Istodobna primjena s drugim retinoidima (uključujući acitretin, tretionin, retinol, tazaroten, adapalen) povećava rizik od hipervitaminoze A.

Izotretinoin može oslabiti učinkovitost progesteronskih lijekova, stoga se kontraceptivni pripravci koji sadrže male doze progesterona ne smiju koristiti.

Ne preporučuje se kombinirana primjena s lokalnim keratolitičkim lijekovima za liječenje akni zbog moguće pojačane lokalne iritacije.

Budući da tetraciklini povećavaju rizik od povećane ICP, istodobna primjena s izotretinoinom je kontraindicirana.

Način primjene i doziranje

Unutra, po mogućnosti uz obroke, 1-2 puta dnevno.

Terapeutska učinkovitost Acnecutana ® i njegovih nuspojava ovisi o dozi i razlikuje se kod različitih bolesnika. Zbog toga je potrebno pojedinačno odabrati dozu tijekom liječenja..

Početna doza Aknekutan ® je 0,4 mg / kg / dan, u nekim slučajevima - do 0,8 mg / kg / dan. U težim oblicima bolesti ili pacijentima s aknama na trupu može biti potrebna doza do 2 mg / kg / dan.

Optimalna kumulativna doza tečaja je 100–120 mg / kg. Kompletna remisija obično se postiže unutar 16-24 tjedna. Ako se preporučena doza loše podnosi, liječenje se može nastaviti s nižom dozom, ali dulje vrijeme..

U većine bolesnika akne u potpunosti nestaju nakon jednog tečaja liječenja..

U slučaju recidiva, moguće je provesti drugi kurs liječenja u istim dnevnim i kumulativnim dozama. Ponovljeni tečaj propisuje se najranije 8 tjedana nakon prvog, jer poboljšanje se može odgoditi.

U ozbiljnom kroničnom zatajenju bubrega, početnu dozu treba smanjiti na 8 mg / dan.

Predozirati

Simptomi: moguć je razvoj hipervitaminoze A..

Liječenje: u prvih nekoliko sati nakon predoziranja može biti potrebno ispiranje želuca.

posebne upute

Preporučuje se praćenje rada jetre i razine jetrenih enzima prije liječenja, 1 mjesec nakon početka, a zatim svaka 3 mjeseca ili prema indikacijama. Zabilježen je privremeni i reverzibilni porast jetrenih transaminaza, u većini slučajeva unutar normalnog raspona. Ako razina jetrenih transaminaza prelazi normu, potrebno je smanjiti dozu lijeka ili je otkazati. Lipide u serumu natašte također treba mjeriti prije liječenja, 1 mjesec nakon početka, a zatim svaka 3 mjeseca ili kako je naznačeno. Tipično se koncentracija lipida normalizira nakon smanjenja doze ili prekida lijeka, kao i nakon dijeta. Potrebno je pratiti klinički značajan porast razine triglicerida, jer njihov porast iznad 800 mg / dL ili 9 mmol / L može biti popraćen razvojem akutnog pankreatitisa, moguće i sa smrtnim ishodom.

S upornom hipertrigliceridemijom ili simptomima pankreatitisa, Acnecutan ® treba otkazati.

U rijetkim slučajevima kod pacijenata koji primaju Acnecutan ® opisana je depresija, psihotični simptomi i vrlo rijetko pokušaji samoubojstva. Iako nije utvrđena njihova uzročno-posljedična povezanost s primjenom lijeka, posebnu pažnju treba posvetiti bolesnicima s depresijom u anamnezi i tijekom liječenja lijekom treba nadzirati depresiju kod svih bolesnika, po potrebi ih upućujući na odgovarajućeg stručnjaka. Međutim, povlačenje lijeka Aknekutan ® možda neće dovesti do nestanka simptoma, pa će možda biti potrebno daljnje promatranje i liječenje od strane stručnjaka..

U rijetkim slučajevima, na početku terapije, dolazi do pogoršanja akni, koja nestaje u roku od 7-10 dana bez prilagodbe doze.

Pri propisivanju lijeka, svaki pacijent prvo treba pažljivo procijeniti omjer mogućih koristi i rizika..

Pacijentima koji primaju Acnecutan® savjetuje se da na početku terapije koriste hidratantnu mast ili kremu za tijelo, balzam za usne kako bi smanjili suhoću kože..

Tijekom uzimanja lijeka Aknekutan® mogući su bolovi u mišićima i zglobovima, povećanje razine CPK u krvnom serumu, što može biti popraćeno smanjenjem tolerancije na intenzivnu tjelesnu aktivnost..

Izbjegavajte duboku kemijsku dermoabraziju i lasersko liječenje bolesnika tijekom terapije Acnecutanom ®, kao i unutar 5-6 mjeseci nakon završetka liječenja zbog mogućnosti povećanog ožiljaka na atipičnim mjestima i pojave hiper- i hipopigmentacije. Tijekom liječenja Acnecutanom® i unutar 6 mjeseci nakon njega, epilacija se ne smije provoditi nanošenjem voska zbog rizika od odvajanja epidermisa, razvoja ožiljaka i dermatitisa.

Budući da neki pacijenti mogu osjetiti smanjenje oštrine noćnog vida, što ponekad traje i nakon završetka terapije, pacijente treba obavijestiti o mogućnosti ovog stanja, savjetujući im da budu oprezni u noćnoj vožnji. Stanje vidne oštrine mora se pažljivo pratiti. Suhoća konjunktive očiju, neprozirnost rožnice, pogoršanje noćnog vida i keratitis obično nestaju nakon prestanka uzimanja lijeka. Ako je sluznica očiju suha, mogu se primijeniti hidratantna mast za oči ili pripravak od umjetnih suza. Potrebno je nadzirati bolesnike sa suhom konjunktivom kako bi se spriječio mogući razvoj keratitisa. Pacijente koji se žale na vid treba uputiti oftalmologu i razmotriti mogućnost prekida uzimanja lijeka Acnecutan ®. Ako ne podnosite kontaktne leće, tijekom terapije treba koristiti naočale..

Izlaganje izlaganju suncu i UV terapiji treba biti ograničeno. Ako je potrebno, koristite kremu za sunčanje s visokim zaštitnim faktorom (najmanje 15 SPF).

Rijetki slučajevi razvoja benigne intrakranijalne hipertenzije (pseudotumor mozga), uklj. u kombinaciji s tetraciklinima. U takvih bolesnika Acnecutan treba odmah prekinuti..

Tijekom terapije Acnecutanom ® mogu se javiti upalne bolesti crijeva. U bolesnika s teškim hemoragičnim proljevom potrebno je odmah otkazati Acnecutan ®.

Opisani su rijetki slučajevi anafilaktičkih reakcija koje su se dogodile tek nakon prethodne vanjske uporabe retinoida. Teške alergijske reakcije diktiraju potrebu za prestankom uzimanja lijeka i pomnim nadzorom pacijenta.

Pacijenti iz skupine s visokim rizikom (s dijabetesom melitusom, pretilošću, kroničnim alkoholizmom ili poremećajima metabolizma masti) mogu zahtijevati češće laboratorijsko praćenje razine glukoze i lipida tijekom liječenja Acnecutanom®. Ako imate ili sumnjate na dijabetes, preporučuje se češće ispitivanje glukoze u krvi.

Pacijentima s dijabetesom melitusom savjetuje se češće praćenje glukoze u krvi.

Tijekom razdoblja liječenja i unutar 30 dana nakon završetka, potrebno je u potpunosti isključiti uzimanje krvi od potencijalnih darivatelja kako bi se u potpunosti isključila mogućnost da ta krv uđe u trudnice (visok rizik od teratogenih i embriotoksičnih učinaka).

Utjecaj na sposobnost upravljanja vozilima i rada s mehanizmima. Tijekom razdoblja liječenja mora se voditi računa o vožnji vozila i drugim potencijalno opasnim aktivnostima koje zahtijevaju povećanu koncentraciju pažnje i brzinu psihomotornih reakcija (prilikom uzimanja prve doze).

Obrazac za puštanje

Kapsule, 8 mg, 16 mg. 10 ili 14 kapsula. u PVC blisteru prekrivenom aluminijskom folijom. 2, 3, 5, 6, 9 ili 10 bl. 10 kapsula. ili 1, 2, 4 ili 7 bl. 14 kapsula. u kartonskoj kutiji.

Proizvođač

"SMB TEHNOLOGIJA SA". Rue du Parc Industrial 396900 Marsh-en-Famenne, Belgija.

Nositelj odobrenja za stavljanje u promet: JADRAN-GALENSKI LABORATORIES a.s., Svilno 20, 51000 Rijeka, Hrvatska.

Žalbe na kvalitetu lijeka treba slati na adresu predstavništva YADRAN-GALENSKI LABORATORIES a.s. u Rusiji: 119330, Moskva, Lomonosovski prospekt, 38, ured. trideset.

Tel./fax: (495) 970-18-82; (495) 970-18-83.

Uvjeti izdavanja iz ljekarni

Uvjeti skladištenja lijeka Aknekutan ®

Čuvati izvan dohvata djece.

Rok trajanja lijeka Aknekutan ®

Ne upotrebljavati nakon isteka roka valjanosti otisnutog na pakiranju.

Članci O Acne Gelovi