Kako piti tablete Acyclovir za herpes: doze, značajke liječenja

Sav sadržaj iLive pregledavaju medicinski stručnjaci kako bi se osiguralo da bude što precizniji i stvarniji.

Imamo stroge smjernice za odabir izvora informacija i povezujemo samo s uglednim web mjestima, akademskim istraživačkim institucijama i, gdje je to moguće, dokazanim medicinskim istraživanjima. Napominjemo da su brojevi u zagradama ([1], [2] itd.) Interaktivne veze do takvih studija.

Ako smatrate da je bilo koji naš sadržaj netočan, zastario ili na bilo koji drugi način sumnjiv, odaberite ga i pritisnite Ctrl + Enter.

Ne preporučuje se samoliječenje herpes zoster, jer u budućnosti može izazvati ozbiljne komplikacije. Liječenje se sastoji u uzimanju antivirusnih lijekova, korištenjem vanjskih sredstava (masti, krema).

Šindra, također poznata kao Zoster virus ili herpes zoster, akutna je zarazna bolest koja pogađa živčani sustav i kožu. Bolest pogađa ljude koji su prethodno imali vodene kozice (vodene kozice) nakon čega virusne čestice ostaju u tijelu u "uspavanom" stanju. Razlog aktivacije virusa je oslabljeni imunološki sustav kao rezultat kroničnih bolesti, HIV-a, kemoterapije itd..

Virus uzrokuje upalu živčanog sustava i kože povezane s njim. Istodobno se na koži prvo pojavljuju crvene mrlje koje se na kraju pretvaraju u mjehuriće. Nekoliko dana prije lezije kože na mjestu lezije započinju jaki bolovi (peckanje, svrbež, utrnulost, trnci). Bol se pojavljuje na mjestu ozljede živca, obično se pojačava noću. Snaga boli ovisi o stupnju oštećenja živaca. U tom je razdoblju (dok se ne pojave osipi na koži) praktički nemoguće uspostaviti točnu dijagnozu. Obično se 2-3. Dana na koži počnu pojavljivati ​​osipi. Od ovog razdoblja pacijent predstavlja opasnost za druge, posebno za one koji nisu imali vodene kozice.

Također, za liječenje se koriste imunomodulatori koji ispravljaju i povećavaju obranu tijela. Površinski tretman, usmjeren samo na liječenje kože, ne pomaže u uklanjanju boli, uzroka bolesti i može dovesti do infekcije herpesom. Među komplikacijama najčešće su interkostalna neuralgija (jaka bol tijekom kretanja), meningoencefalitis (upala moždane sluznice), gnojne formacije na mjestima kožnih lezija.

Učinkovit tretman za šindre

Liječenje šindre uključuje:

 • antivirusni lijekovi
 • imunomodulatori
 • lijekovi protiv bolova (blokatori ganglija)
 • lijekovi usmjereni na uklanjanje popratnih bolesti (ako postoje).

Da bi se izbjegla pojava neuralgičnih komplikacija, liječenje treba započeti što ranije, po mogućnosti u prva 2 dana. Trenutno postoji nekoliko antivirusnih lijekova koji uspješno blokiraju razmnožavanje virusa u ljudskom tijelu..

U mladoj dobi liječenje šindre obično je ograničeno na antivirusne lijekove i sredstva za ublažavanje boli, a nakon otprilike dva tjedna dolazi do potpunog oporavka. Pacijenti stariji od 50 godina, osobe s smanjenim imunitetom, trudnice su u većem riziku, jer razvoj virusa može izazvati ozbiljne komplikacije, pa je ovdje potreban poseban tretman. Kad se pojave prvi znakovi bolesti, morate se odmah obratiti liječniku, bez obzira na dob, zdravstveno stanje itd..

Na temelju kliničke slike, liječnik propisuje jedno antivirusno sredstvo (Famciklovir, Aciklovir, itd.). Lijek može biti u obliku tableta ili u obliku intravenskih injekcija. Suvremeni lijekovi ne samo da uništavaju virus na staničnoj razini, već i smanjuju bol i potiču brže zacjeljivanje kože. Da bi se spriječila sekundarna infekcija, vanjski agensi koriste se u obliku masti, krema, otopina. Da biste ublažili svrbež, na zahvaćeno područje možete nanijeti oblog od leda od kamilice. Trajanje liječenja, doziranje određuje liječnik pojedinačno za svakog pacijenta. U prosjeku, liječenje traje oko tjedan dana. Tijekom razdoblja liječenja kontraindicirano je kupati se, oprezno koristiti sapun i gelove (posebno na zahvaćenim područjima kože). U ovo doba posebno je vrijedno izbjegavati ultraljubičasto zračenje, jer ultraljubičasto svjetlo izaziva rast i reprodukciju virusa.

U tom je razdoblju važno povećati tjelesnu obranu. Stoga je poželjno uzimati imunomodulatore. Također biste trebali obratiti pažnju na prehranu, jesti hranu bogatu vitaminom C (brokula, špinat, agrumi, brusnice). Nakon prolaska akutne faze bolesti, liječnik može propisati fizioterapijske postupke.

Režim liječenja šindre

Ne preporučuje se samoliječenje šindre jer se mogu razviti ozbiljne komplikacije. Znanstveno je dokazano da liječenje mora nužno uključivati ​​unos antivirusnih lijekova. Liječenje samo vanjskih manifestacija herpes zoster je nedovoljno, jer se svi simptomi bolesti ne uklanjaju, a posebno ostaje bol. Štoviše, površinski tretman ne sprječava ozbiljne neuralgične komplikacije bolesti. Svi antivirusni lijekovi su lijekovi na recept, pa ih je moguće kupiti samo prema uputama liječnika..

Režim liječenja šindre uključuje upotrebu antivirusnih, analgetskih, imunomodulacijskih sredstava. U prisutnosti popratnih bolesti, liječnik također može propisati liječenje. Ako nakon tijeka liječenja bolovi ostanu (primijećeni u 10 - 15% slučajeva), tada je započeo razvoj postherpetične neuralgije. U tom su slučaju neophodne konzultacije s neurologom i liječenje tebantinom ili amitriptilinom. Također je moguće koristiti lokalno posebne žbuke (versatis). Antivirusni lijekovi, iako je postherpetička reakcija već započela, više nemaju svoju učinkovitost, jer imaju svrhu sprečavanja razvoja teške neuralgije.

Danas je Famvir učinkovitiji. Obično se propisuju 3 tablete dnevno, tijek liječenja je 7 dana. Lijek brzo sprječava razmnožavanje virusa u tijelu, smanjuje bol. Ranija primjena lijeka izbjegava razvoj ozbiljne neurološke reakcije. Lijek ostaje u živčanim stanicama dulje vrijeme u usporedbi s drugim lijekovima i bolje ih štiti od štetnih učinaka virusa.

Lijek Valaciklovir je manje učinkovit. Njegovo djelovanje je praktički isto kao i kod "Famvira". Drugi se režimi također koriste za liječenje šindre aciklovirom (IV ili tableta). Zajedno s uzimanjem lijekova, propisuje se liječenje zahvaćenih područja kože posebnim otopinama, mastima, kremama. Kožni osip tretira se posebnim antibakterijskim mastima i otopinama (solkoseril, kaštelani ili briljantno zelena otopina itd.)

Medicinski tretman herpes zoster

Liječenje herpes zoster dugo je bilo predmet kontroverzi i kontroverzi. Podaci o učinkovitosti terapije lijekovima u akutnom i postherpetičnom razdoblju proturječni su. Postherpetična neuralgija razvija se uglavnom u ljudi starijih od 50 godina, popraćena dugotrajnim jakim bolovima na mjestima oštećenja živaca. Uzimanje aciklovira u prva 3 dana nakon pojave osipa na tijelu, smanjuje intenzitet boli, a također pospješuje brže zacjeljivanje kože. Učinkovitost valaciklovira, ne manja od učinkovitosti aciklovira.

Famciklovir potiče brže zacjeljivanje zahvaćenih područja kože, ali ne utječe na bol u akutnom razdoblju. Prema provedenoj mata-analizi, aciklovir smanjuje bol u postherpetičnom razdoblju (oko šest mjeseci nakon oporavka) na mjestu osipa u 46% slučajeva. Uzimanje Famciklovira smanjuje trajanje postherpetičnog razdoblja u starijih bolesnika, ali ni na koji način ne utječe na učestalost. Prema drugoj studiji, uzimanje Famciklovira u prva 2 dana nakon pojave osipa smanjuje razvoj postherpetične neuralgije (u usporedbi s aciklovirom). Uzimanje vaciklovira smanjuje učestalost postherpetične neuralgije za 6% u odnosu na aciklovir.

Općenito, učinak lijekova ne razlikuje se značajno. Lijekovi nove generacije prikladniji su za pacijente, jer se uzimaju malo rjeđe.

Upotreba glukokortikoida (steroidnih hormona) za sprečavanje neuralgije kontroverznija je. Provedeno je veliko istraživanje u kojem je sudjelovalo više od tristo pacijenata. Jedna je skupina dobila aiklovir, druga aciklovir i prednizolon. Prema istraživanju, razlika je bila beznačajna, a učestalost postherpetičke reakcije bila je približno jednaka u obje skupine..

Lijekovi za liječenje šindre

U posljednje vrijeme Famvir (Famciclovir) (od 200 UAH) smatra se najučinkovitijim lijekom u borbi protiv šindre. To je antivirusni lijek proizveden u Švicarskoj, ovaj lijek je lijek na recept i u ljekarni se može kupiti samo na recept. Tjedni tečaj uzimanja lijeka omogućuje vam brže utapanje manifestacije zoster virusa u tijelu od ostalih lijekova. Djelovanje lijeka usmjereno je na blokiranje enzima odgovornog za reprodukciju. Također ima analgetički učinak, kako za vrijeme bolesti, tako i u postherpetičnom razdoblju. Rano uzimanje lijeka (u prva 2-3 dana nakon pojave osipa na tijelu) smanjuje rizik od razvoja neuralgičnih komplikacija. Aktivni sastojak Famvira duže ostaje u živčanim stanicama i štiti ih od oštećenja virusom.

"Valaciklovir" je drugi najučinkovitiji lijek za liječenje šindre. Lijek proizvodi engleska tvrtka, cijena je oko 100-150 UAH.

Aciklovir je domaći lijek, cijena tableta je oko 15 UAH. Propisuje se u obliku tableta ili intravenskih injekcija, u kombinaciji s vitaminskim kompleksom. U pogledu učinkovitosti, lijek nije inferiorniji od svoje strane "braće" i često se liječenje odvija na osnovi aciklovira.

Liječenje herpes zoster mašću

Liječenje šindre samo vanjskim sredstvima je neučinkovito. Da bi se postigao potpuni oporavak, potrebno je uništiti virus unutar tijela uz pomoć antivirusnih lijekova. Vanjski se tretman koristi na sveobuhvatan način kako bi se postigli maksimalni rezultati.

Kao vanjska sredstva koriste se alpizarin, epervudin, aciklovir (mast), interferon.

Alpizarin mast djeluje antivirusno, antibakterijski, protuupalno, imunomodulatorno.

Masti aciklovir, epervudin imaju izvrstan antivirusni učinak, posebno protiv virusa herpesa.

Interferon, uz antivirusno, protuupalno djelovanje, ima i imunomodulatornu sposobnost. Poznato je da se virus herpes zoster javlja kao rezultat neispravnosti imunološkog sustava, pa je vrlo važno obratiti pažnju na povećanje obrambenih sposobnosti organizma tijekom liječenja..

Za vanjsku upotrebu dobro su prikladni antiseptički lijekovi propisani za vodene kozice (vodene kozice) - briljantno zelena otopina (briljantno zelena), kaštelan. Ovi proizvodi djeluju antimikrobno na sušenje..

Liječenje aciklovirom za šindre

Korištenje aciklovere tijekom liječenja šindre smanjuje osip na koži, potiče rano stvaranje kora, ima analgetički i imunomodulacijski učinak, a također smanjuje rizik od komplikacija. Liječenje herpes zoster aciklovirom provodi se intravenskim ubrizgavanjem, oralnim lijekovima (tablete) i lokalno (mast).

Aciklovir u obliku tableta koristi se za djecu stariju od 2 godine i za odrasle, obično se 4 tablete propisuju 5 puta dnevno. Prosječni tijek liječenja je 7 dana, a u svakom slučaju određuje liječnik pojedinačno za svakog pacijenta..

Intravenska primjena lijeka propisana je za odrasle i djecu stariju od 12 godina. Lijek razrijeđen natrijevim kloridom mora se primjenjivati ​​vrlo sporo ili koristiti kapaljku. Ako pacijent ima oštećenu bubrežnu funkciju (uglavnom u starijoj dobi), dozu treba smanjiti.

Prilikom uzimanja tableta moguće su neke nuspojave u obliku proljeva, glavobolje, mučnine, umora i alergija. Lijek se ne koristi u slučaju netolerancije bilo koje komponente. Primjena lijeka tijekom trudnoće i dojenja nije potpuno razumljiva, stoga se u tom razdoblju lijek koristi samo prema uputama liječnika.

Tretman šindre na licu

Šindra ima različite oblike manifestacije, može se pojaviti u gotovo svakom živčanom procesu, ali u pogledu ozbiljnosti učestalosti manifestacije, razvoj infekcije na licu zauzima posebno mjesto. To je zbog značajki trigeminalnog živca. Prvi znakovi šindre su jaki bolovi u području oka, uha, čeljusti (duž živčanih završetaka). Stanje se pogoršava s mučninom, umorom i vrućicom. Najčešće se postavljaju pogrešne dijagnoze prije nego što se pojavi karakteristični osip. Ponekad se osip ne pojavljuje puno duže, što može prouzročiti dugotrajan proces, uz oštećenje rožnice oka. Osipi su karakteristični duž trigeminalnog živca: na sluznici oka, kapcima, nosu itd. Za ublažavanje simptoma koriste se protuvirusne masti (poput idoksurudina). Ako je očna jabučica pogođena osipom, mast se stavlja unutar kapka. Liječnik vam može propisati kortikosteroide (kortizon, kortikotropin) za smanjenje sindroma borbe i upale. Očni oblik šindre je najteži od svih, a netočno ili odgođeno liječenje može dovesti do gubitka vida. S manifestacijom jake boli u ušima, osipa na vanjskom slušnom kanalu, oko ušiju, popraćenog općim pogoršanjem dobrobiti i vrućicom, dijagnosticira se ušni oblik herpes zoster, što može dovesti do oštećenja sluha. Liječenje herpes zoster na licu gotovo je isto kao i u drugim oblicima: uzimanje antivirusnih, imunomodulacijskih i ublaživača boli, lokalno liječenje u obliku masti, losiona. Liječenje treba započeti prvih dana nakon pojave osipa..

Alternativni način liječenja šindre

Liječenje šindre narodnim lijekovima može biti učinkovito, posebno u kombinaciji s tradicionalnom medicinom. Prije svega, morate uništiti virus u tijelu kako biste zaustavili daljnje širenje. U ovom će slučaju dobro poslužiti ljekoviti čaj od čička. Da biste je pripremili, trebate zaliti usitnjenu žličicu običnog čička čašom kipuće vode. Pustite da se kuha oko 20 minuta, nakon čega je napitak spreman za upotrebu. Možete dodati med za poboljšanje okusa..

Za vanjsku upotrebu možete pripremiti tinkturu smilja: žličica suhog bilja zakuha se čašom kipuće vode, zamota i pusti da se kuha sat vremena. Ovom je tinkturom potrebno obrisati zahvaćena područja dva puta dnevno, najbolje ujutro i navečer, dok je najbolje koristiti sterilni zavoj ili gazu. Slična tinktura za brisanje može se pripremiti od suhog lišća metvice: 1 žlica za čašu kipuće vode. začinsko bilje, namačite 20 minuta na parnoj kupelji i podmažite kožu.

Dobro liječi kožu i potiče brzi oporavak obloga od aloje: operite široku plahtu, prerežite je na pola, noću pričvrstite na rane. Ovaj postupak morate provoditi svaki dan..

Za efekt sušenja preporučuje se upotreba prženog luka: ogulite luk i držite na vatri dok ne porumeni, na žuljeve nanesite malo topli luk, nakon što se potpuno ohladi, izrežite tanjur i ponovite.

Da bi se povećala obrambena sposobnost tijela, preporučuje se uzimanje tinkture ehinaceje ili kore vrbe. Tinktura ehinaceje može se slobodno kupiti u ljekarni, a možete se pripremiti od kore vrbe: 1 žlica. žlicu suhe kore u čaši kipuće vode, ostavite 1 sat. Prijem tinkture prema sljedećoj shemi: ¾ čaše, prije jela 3 puta dnevno.

Liječenje šindre jabučnim octom

Jabučni ocat je prirodni proizvod, čija su ljekovita svojstva poznata od davnina i uspješno se koriste za liječenje tijela. Ali za uspješno liječenje potrebno je pridržavati se nekih uvjeta za uporabu ovog proizvoda: točno slijedite recept koji ste odabrali za liječenje, a također znate imate li kontraindikacije za upotrebu (netolerancija proizvoda, alergijske reakcije itd.)

Jabučni ocat je prirodna kiselina (kada jabuke fermentiraju kisikom i octenim bakterijama).

Liječenje šindre s jabučnim octom nije samo prilično jednostavno i učinkovito, već je i najčešće. Preporučuje se zahvaćena područja kože tretirati nerazrijeđenim jabučnim octom 3-4 puta dnevno, ako svrbež i nelagoda noću uzrokuju neugodnosti, postupak također možete provesti. Nakon podmazivanja, nakon otprilike 10 minuta, svrbež nestaje, a nakon nekoliko dana bolest bi trebala potpuno nestati. Iako je jabučni ocat vrlo učinkovit u liječenju stanja kože, šindre se ne smiju liječiti samo njime. Kao što je spomenuto, liječenje šindre je suzbijanje virusa u tijelu, stoga je poželjno kombinirati vanjsku upotrebu jabučnog octa s antivirusnim lijekovima..

Liječenje šindre kod djece

Šindra u djetinjstvu može biti posljedica smanjenog imuniteta i infekcije virusom Varicella zoster. Infekcija se može dogoditi zaraženom osobom s kojom je dijete bilo u kontaktu. Pojava bolesti prije 10. godine života izuzetno je rijetka. Načini prijenosa infekcije su zračnim putem ili kontaktnim kućanstvom. Povećava se incidencija u hladnoj sezoni, ali najčešće je bolest slučajna. Šindra se prenosi kontaktom s bolesnom osobom. Primarna infekcija virusom varicella zoster može biti u latentnom obliku, kada se virus smjesti u živčanim stanicama i ostane neaktivan do određene točke. Virus sadrže T-limfociti, čije slabljenje izaziva ozbiljne bolesti, maligne formacije, HIV infekciju itd. Kratko razdoblje između početne infekcije i buđenja virusa u djece posljedica je kronične infekcije herpes zoster u djece, koja prije svega snažno utječe na živčano tkivo.

U djece manifestacija bolesti započinje u prvim satima. Često postoji visoka temperatura, slabost, glavobolja, mučnina (ponekad se dogodi povraćanje). Istodobno se na zahvaćenom području javljaju bolovi, svrbež. Nakon nekoliko dana pojavljuju se otekline i mjehurići (nakon otprilike tjedan dana mjehurići se isušuju i stvaraju kore - od ovog trenutka pacijent ne predstavlja opasnost za druge, ponekad mjehur može puknuti, a zatim se na koži stvore erozivni uvjeti). Većina lezija kože ograničena je na jednu ili dvije lezije.

Liječenje herpes zoster u djece trebalo bi započeti u prva tri dana bolesti, a trajanje liječenja je približno 7 dana. Intravenski lijek aciklovir učinkovit je lijek za herpes zoster. Što se ranije započne liječenje aciklovirom, to je manji rizik od komplikacija. Također, lijek ima dobar analgetski učinak, pospješuje stvaranje kora i sprječava rizik od komplikacija. Djeci s niskim imunitetom, ako bolest nije teška, propisuje se aciklovir u obliku tableta. Za antivirusnu terapiju, imunoglobulin se koristi za liječenje šindre kod djece. U kombinaciji s antivirusnim lijekovima koriste se antibakterijske masti, koje uključuju aciklovir ili interferon. Kako bi se smanjila bol, koriste se sredstva za ublažavanje boli, smirujuća sredstva, blokade novokaina, nesteroidni protuupalni lijekovi.

Liječenje šindre tijekom trudnoće

Žene koje imaju virus herpes zoster u krvi (tj. Ranije su imale vodene kozice) u najvećem su riziku od razvoja infekcije tijekom trudnoće. Štoviše, razvoj virusa u tijelu trudnice može se dogoditi bez karakterističnih simptoma. Sa skrivenim simptomima za ženu, razvoj ploda koji blijedi ili pobačaj ostaje tajna. Razvoj virusa herpes zoster tijekom trudnoće za preživjelo dijete može ugroziti povećanim rizikom od abnormalnog razvoja sluha, vida, živčanog sustava i mozga. Razvoj bolesti izaziva trudnoća, budući da je poznato da se u tom razdoblju obrambena sposobnost tijela znatno smanjuje i virus se prvo manifestira u majčinom tijelu, a zatim ulazi u plodnu vodu, koju buduća beba upija.

Manifestacija virusa u početnoj fazi karakterizira opća slabost, vrućica, glavobolja, svrbež, peckanje, bol u zahvaćenom području. Nakon par dana pojavljuju se ružičaste mrlje koje se na kraju napune tekućinom. Tijekom trudnoće virus može izazvati povećanje limfnih čvorova koji su uz zahvaćene živčane stanice. Liječenje herpes zoster tijekom trudnoće obično slijedi uobičajeni obrazac u ovom slučaju. Propisani su antivirusni, opći i lokalni anestetici. Svi lijekovi tijekom trudnoće trebaju se koristiti samo prema uputama liječnika i u svakom se slučaju određuju ovisno o težini bolesti. Za liječenje je uobičajeno koristiti aciklovir (u obliku injekcija, tableta, masti).

Liječenjem trudnice trebao bi se baviti stručnjak koji prati tijek trudnoće, odabir i doziranje lijekova prilično je složen proces, u kojem je važno ne pogriješiti kako ne bi bilo posljedica ni za majku ni za njezinu nerođenu bebu. Uz antivirusne lijekove i lijekove za ublažavanje boli, liječnik može propisati lijekove usmjerene na povećanje obrambene sposobnosti tijela. U slučaju majčine bolesti, propisuje se ultrazvučni pregled fetusa, kako bi se rano utvrdile moguće komplikacije i razvojne mane.

Liječenje šindre trenutno je prilično uspješno. Komplikacije uzrokovane infekcijom su praktički svedene na minimum zahvaljujući modernim lijekovima koji brzo zaustavljaju razmnožavanje virusa u tijelu, a štoviše imaju dobar analgetski učinak. Nitko nije imun na bolest, može se javiti u gotovo bilo kojoj dobi, bez obzira na spol. Rizična skupina uključuje trudnice, starije osobe, osobe s oslabljenim imunološkim sustavom (zaražene HIV-om, pacijente s karcinomom itd.).

Šindra: sheme liječenja, preporuke

Medicinski tretman herpes zoster (antivirusna sredstva i glukokortikoidi) dugo je bio predmet polemike. Podaci o učinkovitosti terapije u odnosu na akutno razdoblje i postherpetičnu neuralgiju su kontradiktorni. Postherpetična neuralgija je često, ponekad mučno stanje koje je posebno često kod starijih od 50 godina. Primjena aciklovira u prva 72 sata nakon pojave osipa ubrzava stvaranje kora za 1-2 dana. i ublažava akutnu bol.

Valaciklovir nije ništa manje učinkovit od aciklovira.

Famciklovir ubrzava zacjeljivanje kožnih lezija, ali ne utječe na trajanje boli u akutnom razdoblju.

Metaanaliza je pokazala da je, zahvaljujući acikloviru, broj pacijenata koji su nakon 6 mjeseci. zabilježena je bol na mjestu osipa, smanjena za 46%. Famciklovir smanjuje trajanje postherpetične neuralgije u bolesnika starijih od 50 godina, ali ne utječe na njegovu učestalost. Druga studija pokazala je da je, u usporedbi s aciklovirom, propisivanje famciklovira u prvih 48 sati nakon pojave osipa smanjilo rizik od postherpetičke neuralgije.

Prema drugom istraživanju, nakon 6 mjeseci učestalost postherpetične neuralgije u bolesnika koji su primali sedmodnevni kurs valaciklovira bila je 20%, a u onih koji su primali aciklovir - 26% (p = 0,08)..

Općenito, i trenutni i dugoročni rezultati uzimanja sva tri lijeka ne razlikuju se značajno.

Noviji lijekovi prikladniji su za pacijente jer se mogu uzimati rjeđe.

Upotreba glukokortikoida za prevenciju postherpetične neuralgije još je kontroverznija. Da bi ih se riješilo, provedeno je veliko istraživanje koje je obuhvatilo više od 300 pacijenata koji su trajali 7 ili 21 dan. primio samo aciklovir ili aciklovir u kombinaciji s prednizolonom (40 mg / dan s postupnim smanjenjem doze tijekom 3 tjedna). Neposredni rezultati liječenja nisu se značajno razlikovali, a učestalost postherpetične neuralgije u svim ispitivanim skupinama bila je ista. Na temelju tih podataka, prednost je dana sedmodnevnoj monoterapiji aciklovirom..

Zanimljivo je da su autori smatrali neetičnim korištenje placeba s obzirom na prethodno dokazanu učinkovitost aciklovira u akutnoj fazi bolesti. Kasnija studija uspoređivala je trotjednu terapiju s aciklovirom, prednizonom (60 mg / dan 1 tjedan, 30 mg / dan 2 tjedna i 15 mg / dan 3 tjedna), kombinacijom ovih lijekova i placebo. Iako je učestalost postherpetične neuralgije u razdoblju od 3 do 6 mjeseci bila ista u sve četiri skupine, kombinirana je terapija ubrzavala kore i zacjeljivanje, brže normalizirala san, vratila se svakodnevnim aktivnostima i povukla analgetike brže od placeba. Oba su lijeka pridonijela terapijskom učinku.

Sigurnost prilično skupog kombiniranog liječenja nije dovoljno proučena, budući da studija nije uključivala bolesnike s osteoporozom, dijabetesom melitusom i arterijskom hipertenzijom. Također je primijećeno da prognoza ovisi o početnom intenzitetu boli i broju elemenata osipa..

Preporuke za liječenje šindre

Preporuke za liječenje herpes zoster u bolesnika s normalnim imunitetom. Propisivanje antivirusnih lijekova više od 72 sata nakon pojave osipa uglavnom se ne preporučuje. Antivirusna terapija može se propisati pacijentima mlađim od 50 godina čiji su osip i bol blagi, ako od početka osipa nisu prošla više od 72 sata.

Antivirusnu terapiju treba propisati u sljedećim slučajevima (pod uvjetom da od početka osipa ne prođu više od 72 sata):

 • dob pacijenta je 50 godina i starija,
 • s umjerenim ili obilnim osipom, umjerenim ili jakim bolovima.

U slučaju oštećenja oka (tj. S oštećenjem prve grane trigeminalnog živca), antivirusna terapija se propisuje nužno bez obzira na vrijeme početka liječenja (savjetuje se uputiti pacijenta na oftalmologa).

Režimi liječenja šindrom

Pacijentima u dobi od 50 godina i starijim koji nemaju kontraindikacije za glukokortikoide (dijabetes melitus, arterijska hipertenzija, glaukom, osteoporoza), uz antivirusne lijekove, može se propisati i prednizon (60 mg / dan tijekom 1 tjedna, 30 mg / dan tijekom drugog tjedna, 15 mg / dan tijekom trećeg tjedna).

S normalnim imunitetom, liječenje se ne provodi ili se u prva 72 sata nakon pojave osipa propisuje aciklovir, 800 mg 5 puta dnevno tijekom 7-10 dana; valaciklovir, 1 g 3 puta dnevno tijekom 7 dana; famciklovir, 500 mg 3 puta dnevno tijekom 7 dana.

U pozadini imunodeficijencije: aciklovir, 10 mg / kg IV svakih 8 sati tijekom 7 dana.

Šindre, otporne na liječenje aciklovirom: ako je potrebno, dajte foskarnet, 40 mg / kg IV svakih 8 sati tijekom 10 dana.

Najučinkovitije metode liječenja herpes zoster i postherpetične neuralgije uključuju endolimfatičku terapiju, koja uključuje upotrebu i antivirusnih i analgetskih lijekova..

Prof. D. Nobel

"Zoster: sheme liječenja, preporuke" - članak iz odjeljka Terapija

Kako se liječi herpes zoster: pregled lijekova

Herpes zoster ima još jedno ime - šindre. Uzročnik ove zarazne patologije je virus herpesa. Bolest utječe na kožu i živčani sustav, pa stoga terapiju provode i dermatolozi i neurolozi, ovisno o tome koji su klinički simptomi najizraženiji. Herpes zoster i vodene kozice dijele zajedničku etiologiju i patogenezu. To je sekundarna infekcija endogenog podrijetla kod ljudi koji su ranije imali vodene kozice u latentnom ili kliničkom obliku. Nakon vodenih kozica, virusi mogu dugo trajati u tijelu. Lokalizirani su u ganglijima kranijalnih živaca i spinalnih ganglija, a pod utjecajem patogenih čimbenika ponovno se aktiviraju, što se najčešće opaža kod slabljenja staničnog imuniteta.

Virusi varicella-zoster brzo se šire krvlju, cerebrospinalnom tekućinom i ovojnicama živaca kada uđu u ljudsko tijelo. Ako su se smjestili u živčanim stanicama kralježničkih ganglija, tamo će ustrajati cijeli život. Budući da imaju tropizam za stanice živčanog sustava, virusi varicella-zoster uzrokuju bolesti koje često teku kao zarazna bolest središnjeg i perifernog živčanog sustava.

Cjeloživotno latentno nošenje varicella zoster uspostavljeno je kod oko 20% stanovnika naše zemlje koji su u djetinjstvu imali vodene kozice. Asimptomatsko nošenje uspavanog virusa može biti doživotno. Glavno utočište za njega su živčane stanice tijela. Pod utjecajem unutarnjih i / ili vanjskih sredstava virus se aktivira.

Trauma, stres, hipotermija, zarazne i somatske bolesti također mogu aktivirati herpes. Patološka anatomija bolesti u klasičnom obliku je upalni proces u kralježničnim ganglijima i na područjima kože uz njih. Ponekad proces može zahvatiti prednji i stražnji rog sive tvari, korijene leđne moždine, meke membrane mozga.

Bolest se razvija postupno, s općim simptomima: dispeptički poremećaji, glavobolja, vrućica, malaksalost i hladnoća. U budućnosti se svrbež i peckanje kože, osip pridružuju. Intenzitet ovih manifestacija kod svakog pacijenta može varirati..

Nakon kratkog prodromalnog razdoblja dolazi do naglog porasta temperature i simptoma opijenosti (gubitak apetita, bolovi u mišićima). Istodobno se na koži pojavljuje bolan osip u obliku ružičastih mrlja, promjera 2-5 mm. Vrlo često se javlja herpes zoster na leđima. Djeca mogu razviti katarhalnu upalu dišnog trakta (laringitis, faringitis, rinitis), što značajno komplicira tijek bolesti.

Zašto je herpes zoster opasan??

Herpes zoster, unatoč svojoj rasprostranjenosti, smatra se vrlo opasnom patologijom. Uz neuralgiju, moguće su i mnoge druge komplikacije. Kako se osip razvija, mogu nastati čirevi koji na koži ostavljaju ožiljke i ožiljke. To je zbog dubokog oštećenja kože..

Ali glavna opasnost herpes zoster je razvoj meningoencefalitisa, u kojem se javljaju intenzivne glavobolje, povraćanje, fotofobija i moguć je gubitak svijesti. Ova bolest često dovodi do invaliditeta pacijenta. Herpes zoster posebno je opasan u starijih osoba..

S lezijama očiju i facijalnog živca, pacijent može razviti ozbiljne posljedice u obliku sljepoće ili glaukoma. U određenim slučajevima herpes zoster može izazvati razvoj virusnog hepatitisa i upale pluća.

Prisutnost virusa u ženskom tijelu često dovodi do pojave erozije grlića maternice, problema s nošenjem trudnoće, razvoja neplodnosti i raka.

Ponavljajući herpes u tijelu muškarca uzrokuje slabljenje imunološkog sustava, što stvara pozitivne uvjete za razvoj mnogih bolesti. Muškarcima se često dijagnosticiraju prostatitis, vesikulitis, epididimo-orhitis i bakterijski uretritis..

Neonatalni herpes može rezultirati ozbiljnim neurološkim patologijama, pa čak i uzrokovati smrt. Posljedice takve virusne infekcije kod djece često su meningoencefalitis i hidrocefalus koji utječu na mozak. Pa, otkrijemo koji je način liječenja herpes zoster.

Terapija bolesti

Etiotropna terapija patološkog procesa temelji se na upotrebi selektivnih inhibitora proizvodnje virusne DNA, na primjer, aciklovira. Takav je tretman učinkovit u ranim fazama bolesti. Lijek "Acyclovir" daje se intravenoznim kapanjem, u dnevnoj dozi od 15-30 mg / kg, koja je podijeljena u tri injekcije s razmakom od 8 sati. Jedna doza razrijedi se u izotoničnoj otopini. Pri propisivanju oblika tableta ovog sredstva, pojedinačna doza je 800 mg 5 puta dnevno, tijekom 5 dana.

Nije uvijek moguće brzo liječiti herpes zoster lijekovima. Patogenetska terapija temelji se na unosu dipiridamola, što usporava procese agregacije trombocita. Tijek liječenja ovom ljekovitom tvari trebao bi biti najmanje 5-7 dana. U svrhu dehidracije propisuje se furosemid. Da bi se aktivirala imunogeneza, preporučuje se homologna primjena imunoglobulina (intramuskularnom injekcijom).

Simptomatska terapija ove bolesti propisana je pojedinačno, a ovisi o težini njenog tijeka. Da biste to učinili, koristite analgetike, jačajuće i antipiretičke lijekove, za poremećaje spavanja - hipnotike i sedative, u nekim slučajevima - antidepresive. Ako su znakovi opijenosti izraženi, provodi se detoksikacijski tretman s prisilnom diurezom.

Lokalno, osip se tretira otopinom briljantno zelene boje, a tijekom stvaranja kora - dermatolnom mašću. Kada se spoji sekundarna bakterijska infekcija, propisuje se tijek antibiotske terapije. Koji je tretman herpes zoster, reći će liječnik.

Pregled lijeka

Glavni lijekovi za pojavu herpes zoster su:

 • "Aciklovir";
 • Famciklovir Teva;
 • "Amiksin";
 • "Viferon" (sredstvo za jačanje imunološke obrane).

Kompleks koristi sljedeće vrste lijekova:

 • antiherpetički;
 • sredstva za ublažavanje boli;
 • antivirusno;
 • imunomodulatorno;
 • protuupalno;
 • ublažavanje svrbeža.

"Aciklovir"

Ovaj lijek je antivirusno sredstvo za parenteralnu, unutarnju, vanjsku i lokalnu upotrebu. Kada se liječi ova vrsta herpesa, obično se koristi u obliku tableta "Acyclovir 200 mg". Sintetički je analog acikličkog purinskog nukleozida. Lijek ima povećanu specifičnost u odnosu na viruse Herpes simplex (HSV), Epstein-Barrov virus (EBV), citomegalovirus (CMV) i virus Varicella zoster (VZV). Najveća aktivnost glavne tvari uočena je u odnosu na HSV-1.

Mehanizam djelovanja "Aciklovira" u herpes zoster posljedica je prodora aktivnog elementa izravno u stanice zaražene virusom i stvaranja virusne timidin kinaze, uslijed čega se fosforilira u aciklovir monofosfat. Funkcionalnost virusne timidin kinaze u odnosu na aciklovir znatno je veća od učinka unutarstaničnih enzima na njega (volumen aciklovir monofosfata u stanicama je 40-100 puta veći). Nakon toga nastaje aciklovir trifosfat, koji je selektivni i izuzetno aktivan inhibitor virusne DNA polimeraze.

Prema uputama, parenteralno i oralno "Aciklovir 200 mg" propisano je za liječenje sljedećih patologija: ponavljajući i primarni genitalni herpes teških oblika, herpes zoster (Varicella zoster), herpes simplex s lezijama kože i sluznice (virus Herpes simplex tipa 1 i 2), herpes zoster s zahvaćenošću oka.

Kontraindikacije

Koji je tretman herpes zoster, bolje je saznati unaprijed, jer lijekovi imaju prilično kontraindikacija. Lijek "Aciklovir" nije propisan ako postoji:

 • preosjetljivost na elemente sastava;
 • nedostatak laktaze, malapsorpcija glukoze i galaktoze;
 • dob mlađa od 3 godine;
 • razdoblje laktacije.

Famciklovir teva

Ovo je lijek koji se temelji na istoimenoj tvari famciklovir. To je antivirusno sredstvo. Nakon oralne primjene, famciklovir se brzo transformira u penciklovir koji je aktivan protiv ljudskih herpes virusa, kao i citomegalovirus i Epstein-Barrov virus.

Penciklovir prodire u zaražene stanice, gdje se pod utjecajem virusne timidin kinaze brzo pretvara u monofosfat, koji se uz sudjelovanje staničnih enzima pretvara u trifosfat. Penciklovir trifosfat u zaraženim stanicama traje više od 12 sati, suzbijajući stvaranje virusne DNA u njima. Koncentracija ove tvari u nezaraženim stanicama nije viša od minimalno uočljive, stoga u terapijskim dozama penciklovir ne utječe na nezaražene stanice.

Lijek "Famciklovir" značajno smanjuje trajanje i intenzitet postherpetične neuralgije kod osoba s herpes zoster.

Za liječenje herpes zoster, preporučuje se uzimanje ovog lijeka u dozi od 250-500 mg. Trajanje i učestalost prijema ovise o indikacijama, radu bubrega, stanju imuniteta, učinkovitosti terapije.

Lijek treba uzimati što ranije nakon pojave patoloških simptoma, jer će u ovom slučaju terapija biti učinkovitija.

"Amiksin"

Ovaj lijek za liječenje herpes zoster u odraslih i djece spada u kategoriju antivirusnih lijekova. Prilično je učinkovit sintetski induktor koji potiče prirodnu sintezu u tijelu interferona koji pripadaju alfa, beta i gama tipovima. Glavni aktivni element Amiksine je tiporon. Hepatociti (stanice jetre), granulociti (bijele krvne stanice), T-limfociti (stanice timusa) i stanice crijevnog epitela reagiraju na njegov ulazak u tijelo.

Kada lijek uđe u tijelo, oni počinju aktivno proizvoditi interferone, čija se maksimalna količina stvara u roku od 24 sata. Lijek ima imunomodulatorna i antivirusna svojstva. Njegova je uporaba učinkovita u pozadini terapije za mnoge infekcije virusnog podrijetla, uključujući viruse herpesa, gripe, respiratorne infekcije i viruse hepatitisa. Antivirusni učinak lijeka posljedica je njegove sposobnosti da inhibira reprodukciju patogena inhibiranjem prevođenja virusnih proteina u zaraženim stanicama.

Sredstva "Amiksin" za herpes zoster propisana je prema sljedećoj shemi: prva 2 dana - 1 tableta, zatim - 1 tableta jednom u dva dana. Ukupno, tijekom terapije, pacijent mora uzeti 10-20 tableta, ovisno o težini patološkog procesa.

"Viferon"

Budući da se herpes zoster pojavljuje s oslabljenim imunitetom, Viferon pomaže u oporavku od bolesti u kratkom vremenu. Ovaj je lijek dopušten za upotrebu u pedijatriji, tijekom trudnoće. Međutim, unatoč visokoj učinkovitosti lijeka, samo-lijek im je kontraindiciran..

Glavni elementi u sastavu lijeka su interferon - proteinske stanice koje sprečavaju razmnožavanje virusa. Uz interferon, u lijeku su prisutni i askorbinska kiselina i tokoferol-alfa. "Viferon" se proizvodi u obliku masti, gelova i rektalnih čepića.

Općenito, što mazati herpes zoster i shemu mjera liječenja, mora se dogovoriti s liječnikom. Supozitoriji se smatraju učinkovitijima od masti i gela. Koriste se rektalno, doziranje ovisi o težini i dobi pacijenta. Za odrasle, lijek se propisuje ujutro i navečer, jedna supozitorija u dozi od 500 tisuća IU. Vrlo je važno primjenjivati ​​ovaj lijek 5 dana. Mast "Viferon" primjenjuje se izvana, preporučuje se podmazivanje osipa na koži.

Da bi liječenje ove patologije bilo što učinkovitije, preporuča se započeti s uzimanjem što je ranije moguće. Osim toga, važna je složena terapija - kombinacija "Viferona" i antivirusnih sredstava.

Ovaj lijek praktički nema kontraindikacija i nema nuspojava. U rijetkim slučajevima može se pojaviti lagano peckanje na mjestu primjene masti.

Lijekovi protiv bolova

Otkrijmo zašto su lijekovi protiv bolova potrebni za herpes zoster. Uz lijekove koji izravno uklanjaju virus, često se propisuju i lijekovi za ublažavanje boli. Kako su najčešće dodijeljeni:

 • "Analgin";
 • "Paracetamol";
 • Nurofen;
 • "Indometacin";
 • "Butadion".

Ako je bol prejaka i ne nestaje dulje vrijeme, mogu se koristiti neki antikonvulzivi, poput Gabapentina ili Diazepama. U kombinaciji s tabletama koriste se masti na bazi kapsacija i gelovi s lidokainom.

U težim slučajevima liječnik može preporučiti jaka sredstva za ublažavanje boli iz kategorije opojnih droga ili antidepresiva. Oni su "Promedol", "Fortral", "Tramal" itd. Takve lijekove treba koristiti strogo pod nadzorom stručnjaka i samo ako postoje odgovarajući simptomi. Koji se još lijekovi koriste za liječenje herpes zoster u odraslih??

Imunomodulatorne tvari

Herpes zoster također treba liječiti imunomodulatornim lijekovima. Propisani su uz antivirusno liječenje, a njihovo je djelovanje usmjereno na inhibiranje vitalne aktivnosti virusa zoster.

Budući da je zadaća takvih lijekova umjetno stimulirati imunološke stanice pacijenta, oni se moraju propisivati ​​samo u skladu s indikacijama i koristiti prema navedenoj shemi.

Pripravci iz ove skupine mogu biti prirodni i sintetički. I oni i drugi aktivno koriste herpes zoster za bolesti. U liječenju patologija izazvanih virusima herpesa, sljedeći imaju dobar učinak:

 1. "Lavomax" je lijek zasnovan na aktivnom elementu tiloron, koji se dobiva kao rezultat sinteze interferona. Proizvod se proizvodi u obliku tableta, kontraindiciran je u laktaciji, trudnoći i mlađoj od 18 godina. Negativni učinci koji se javljaju tijekom prijema beznačajni su. To su dispeptični poremećaji, alergije i kratkotrajna zimica..
 2. "Proteflazid" je lijek u obliku kapi koji se temelji na flavonoidima divljih žitarica koji mogu suzbiti DNA virusa. Lijek ne samo da pojačava lokalni imunitet, već ima i antioksidativna svojstva, pomaže u uklanjanju proizvoda oksidacije lipida. Sredstvo se koristi oprezno tijekom trudnoće. Kontraindikacije za to su čir na probavnom traktu u razdoblju pogoršanja i osjetljivost na komponente.

Lokalni lijekovi

Čime se još liječi herpes zoster? Ljudi često pate ne samo od boli, već i od jakog svrbeža koji se javlja u području osipa. Terapija ove patologije zahtijeva upotrebu odgovarajućih lijekova..

U pravilu su to gelovi, masti i kreme na bazi aciklovira:

 • Zovirax;
 • "Gerpevir";
 • "Virolex";
 • "Gerperaks" i drugi.

Kategorija lijekova protiv svraba protiv herpes zoster također uključuje lijekove koji sadrže druge aktivne tvari. To su, na primjer, Viru-Merz Serol koji se temelji na tromantadin hidrokloridu, Panavir s biljnim ekstraktima, Fenistil Pencivir na bazi penciklovira i drugi..

Članci O Acne Gelovi